crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
johntra

#426 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by johntra »

To je tradicija svake godine, samo nekad bude početkom, nekad sredinom maja...šta si to pazario? :D
citro

#427 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by citro »

Jednu si sasiju takvog auta nedavno radio, ovaj je iz 1971 godine.
citro

#428 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by citro »

Sorry, mislio sam Bitanga je radio tu sasiju, ako ga znas. Prenijelo me malo jbg Subota je night.
Ommadawn

#429 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by Ommadawn »

citroen xm wrote:Inače su mi od Istočnih i jeftinih auta za porodicu najljepši Z101 i Lada 1600 Special.
Slazem se, definitivno, bar sto se Lade tice. Od Zastave mi se najvise svidja Yugo (iako sam ga mrzio zbog pretjerane reklame i hvaljenja) i Florida (fantastican moderan dizajn).

Neko napisa da je vidio Slovake u Peglici da su dosli na more, pa se dobro zacudio. Eh vidi, ja iz Svedske ne dolazim svojim autom u Bosnu (niti mi je prakticno, ni ekonomicno a imam averziju prema kurcevitim ljudima iz dijaspore) ali zato mi je san da dodjem nekom VW Bubom ili slicnim autom, pa cak i motorciklom. Dakle tek da to bude avantura.
johntra

#430 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by johntra »

Znam ko je bitanga, znam šta radi, a znam i čija je šasija u pitanju i ko je vlasnik iste... :D
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#431 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by bitanga_sa_otesa »

citro wrote:Jednu si sasiju takvog auta nedavno radio, ovaj je iz 1971 godine.
:D 8-) :thumbup:
citro

#432 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by citro »

johntra wrote:Znam ko je bitanga, znam šta radi, a znam i čija je šasija u pitanju i ko je vlasnik iste... :D
Onda se mozda i mi znamo, posredno ili neposredno.
Odoh na pola sata da ubacim kosilicu u garazu (ovo se ne salim, stvarno :) ) a ti malo prokontaj pa se javni.
drndalo

#433 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by drndalo »

Jesil' to Dijanu il' Patka pazario ?
citro

#434 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by citro »

drndalo wrote:Jesil' to Dijanu il' Patka pazario ?
Na intimna pitanja odgovaram samo na PM :-)
bach

#435 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by bach »

citro wrote:
bach wrote:Kakav je bio brak Fiata i Zastava kada je Pegica u pitanju?

Image

O ovom autu se generalno malo zna, bar kada je o Zastavi 126 riječ...
Fenomenalna tema, ne mogu a da se ne umijesam malo. Imao sam nekada kao vrlo mlad istu peglicu kao sa slike, samo je bila zute boje. Ono sto je bilo karakteristicno je da je moja imala samo 600 ccm i citava 23 Konja (24 sa mojom malenkosti, kako ce kasnije zivot pokazati :) ). To mi je bio jedan od najdrazih automobila i ostao mi je u prelijepim uspomenama jer sam kao mlad uzivao u slobodi koje mi je pruzalo ovo malo auto potpuno nezahtjevno sto se tice opravaka i investicija uopste. Sve se moglo lako i prakticno na ulici popraviti i zamijeniti. Iako, kvalitet je bio zaista upitan, na tom autu mi je cak lanac preskocio na svega 70000 km, uspio sam jednom i pored sve paznje "prosvirati" saraf za stelovanje ventila itd. Ali, sve se to lako "odradjivalo", sto kazu bez po muke. Savrsenstvo jednostavnosti, ukratko. Nema vodene pumpe, permanta, hladnjaka i curenja, termostata, ima samo dvije svjecice itd itd. Motor sam jednom vadio radi zamjene kvacila potpuno sam, golim rukama, bez ikakvih problema. Nije mi bio prvo auto, prije njega sam dvije godine vozio Ficu kao prvo, ali ovo mi je nekako ostalo u ljepsim uspomenama.
Nisu istinite te price o pregrijavanjima motora. Motor si mogao pregrijati ali ako si bas laik po pitanju voznje. Opste je poznato da vazdusno hladjene motore moras drzati u visim obrtajima pri vecem opterecenju i onda problema nema.
Ja sam sa svojom Peglom svuda isao, stigao sam cak u Sofiju gdje me je preko noci iznenadio snijeg pa sam sa ljetnim gumama dosao od Sofije do Sarajeva preko Romanije da nisam ni jednom zaglavio. Gume Trayal, ljetne sa mrsavim profilom. Jeste da mi se preko cijelog poda i u blatobranima uhvatilo toliko leda da sam bukvalno strugao po cesti sa njim, pa mi je nakon dolaska u Sarajevo prijatelj (kojeg i Bitanga poznaje) pomagao da ga skinem.
Nazalost, slaba kvaliteta nije dozvolila da prezivi veci broj primjeraka ovog vrlo zanimljivog autica tako da ga je danas rijetkost vidjeti na ulicama. Ima ih nesto po Piku kao sredjenih, ali hajde ga znaj .... Mozda je nekima ruzan, nekima lijep, ali mogao je pruziti cari voznje i slobode za vrlo male novce i kao takav je bio pristupacan skoro za svakoga u to vrijeme. Voznja u njemu uprkos maloj snazi motora nije bila nezanimljiva. Ponasao se skoro pa kao karting. Lagan, tvrd, relativno stabilan u vrlo ostrim krivinama ... Mali gabariti vozila davali su dojam daleko vece brzine kretanja nego sto je to zaista bila. 100 km/h je bila strava u tom auticu.
Kada god vidim to auto glavu itekako okrenem u njegovom pravcu, sjeca me na neka sretnija vremena bez obzira na to sto danas imam i vozim neuporedivo bolja auta.
Kao sto neko ovdje vec rece, nisam jugonostalgicar. Ali, evo javno ovdje potpisujem da do kraja zivota vozim peglicu u zamjenu za neku sigurniju i izvjesniju buducnost za moju djecu u ovoj zemlji koju smo svi na svoj nacin branili kada je to trebalo. Ili barem vecina. A politicari nam se bas i ne zahvaljuju na tome, dapace.... Pretvorili su je u baru punu krokodila.
Zato, zivjela Peglica !

U vezi ovog boldiranog i podvučenog.

Nikako mi nije jasno zašto se autoindustrija malo ne ugleda na industriju mobitela. Danas se proizvode savršeni, tehnički vrlo napredni ali i vrlo skupi mobiteli. Na drugoj strani, za one koji žele da samo telefoniraju postoje i ultra - jeftini jednostavni mobiteli. Za svakoga po nešto po nešto.
Zašto ne bi autoindustrija pored high - tech modela proizvodila jedbostavne, jeftine, izdržljive, a li pozdane model pod istom markom.

Neće. Zato u auta naguravaju vreće elektronike, auta zbog toga postaju skupa i kvare se. Kvarila su swe i Zastave, ali nije bio potrteban tim kompjuterskih stračnjaka i cijelaa laboratorija da se popravi. Bio bi ga vozač sam, komšija ili slučajni prolaznik koji je "imao istog takvog".

Više od deset miliona potpuno novih auta leži na lagerima širom Evrope, čekajući kupca.

Zbog čega li?
citro

#436 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by citro »

Pa, auto je postalo pomodna stvar. Niko vise nece auto bez dodatne opreme, svega onoga sto nam zaista treba i zaista nije neophodno. Sta ce zaboga komsije i prijatelji reci. A tek marke automobila ? Samo papci ne voze Audija, BMWa itd :roll:

Salu na stranu, nijedno takvo jednostavno koncipirano auto ne bi zadovoljilo stroge Euro norme. Racunari zbog toga danas jednostavno moraju zivjeti u autima. Plus faktor sigurnosti, aktivne i pasivne. Otislo se predaleko u tu stranu, povratka vise nema, definitivno. Samo cekam kada ce doci trenutak da se u karakteristikama novog automobila specificira pored ostalog i vrsta i broj mikroprocesora, kolicina RAM memorije itd.
citroen xm

#437 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by citroen xm »

Dačia,jeftino, jednostavno, dovoljno sigurno, pouzdano... Eto nešto jednostavno, a ionako se nakon 15 godina svi bacaju i niko nikada neće poželjeti da ih restaurira.
citro

#438 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by citro »

citroen xm wrote:Dačia,jeftino, jednostavno, dovoljno sigurno, pouzdano... Eto nešto jednostavno, a ionako se nakon 15 godina svi bacaju i niko nikada neće poželjeti da ih restaurira.
Sto posto si u pravu.
Pojam restauracija za sva novija auta vise ne vazi. Vazi samo pojam reciklaza :sad:
Da se razumijemo, ima i jeftinijih auta nego sto je to Dacija, ali ona je nevjerovatno kvalitetna za tu cijenu.
citroen xm

#439 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by citroen xm »

Ma da. Za tih 15-16 hiljada ili 18 koliko košta dizel sasvim korektno i pouzdano. Izvozaš par godina, prodaš ili baciš i opet na novo.
bach

#440 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by bach »

Još se kotrljaju. Da mi je samo znati gdje vlasnik nabavlja dijelove?

http://www.vecernji.hr/zanimljivosti/kr ... onu-936452
Vidjeti Yugo na našim cestama odavno je postala rijetkost. No, vidjeti Yugo na američkim ulicama odavno je povijest. Prije bi ga se moglo vidjeti u američkim filmovima iz 80-ih ili 90-ih, nego u 'akciji' u prometu.

No, neki ga u Americi izgleda i danas voze. Posvjedočio je tome Krist Novoselić, nekadašnji član legendarne grupe Nirvana, koji je na Yugo naletio vozeći se američkom saveznom državom Oregon.

"Yugo se vuče Oregonom po autocesti 30", objavio je Novoselić na svom Twitter profilu rano jutros. A priložio je i fotografiju.

Yugo je u 80-ima izvožen u velik broj zemalja, uključujući i SAD i Veliku Britaniju. Imao je i zapaženu 'ulogu' u nekim američkim filmovima (poput Umri muški s Bruce Willisom i Samuel L. Jacksonom) gdje je većinom bio ismijavan zbog skučenog prostora i dizajna, kao i činjenice da potječe iz Jugoslavije.
Image
daxon

#441 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by daxon »

Zar se ovakav model izvozio u USA?
Ja sam mislio da su ovi za USA tržište imali poduplana svjetla nazad, te ugrađen i desni retrovizor, a ni forma za tablice nije USA standarda :-?
spacek

#442 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by spacek »

...
Last edited by spacek on 23/04/2016 00:04, edited 1 time in total.
bach

#443 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by bach »

Nelja nako neko postavi ovaj YT link kako treba, odlična zeza sa parodijom na Top Gear

https://www.youtube.com/watch?v=XVZvcwJuqDE
Last edited by bach on 04/05/2014 13:34, edited 1 time in total.
daxon

#444 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by daxon »

Vidi fakat, onda nemam drugog objašnjenja što su ljudi uvozili ovaj poluproizvod, nego čisto iz sevapa, da nas malo pripaze :)
bitanga_sa_otesa

#445 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

daxon wrote:Zar se ovakav model izvozio u USA?
Ja sam mislio da su ovi za USA tržište imali poduplana svjetla nazad, te ugrađen i desni retrovizor, a ni forma za tablice nije USA standarda :-?
do 1987 svi su imali uske stope ,od 1988 dolaskom modela koral imaju dupla stop svjetla
meni je najcudnije otkud jugo 45 u americi ,jer ovaj u umri muski 3 je 45-ica
vjerovatno su na pocetku izvozili sve ,kasnije svi sto su isli za ameriku bili su sa 1.3 motorima i efi ubrizgavanjem...
citroen xm

#446 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by citroen xm »

Ja samo zamišljam facu prosječnog amera koji iz prosječnog auta od 5 metara i 4-5-6... hiljada kubika sjedne u Yugo od 3 metra i 900 kubika. Mislim da se od tog šoka mnogi ni danas nisu oporavili. :lol: Pa makete njihovih auta u razmjeri 1:43 su veličine Yuga :lol: :lol:
530i

#447 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by 530i »

bitanga_sa_otesa wrote: meni je najcudnije otkud jugo 45 u americi ,jer ovaj u umri muski 3 je 45-ica
vjerovatno su na pocetku izvozili sve ,kasnije svi sto su isli za ameriku bili su sa 1.3 motorima i efi ubrizgavanjem...
Otkud ti da je 45-ica? Meni zvuči kao 55-ica, kod 45-ice su uvijek čuo lanac kako tandrče, imao je specifičan zvuk.
radostan dan

#448 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by radostan dan »

Image

Image

Image
bitanga_sa_otesa

#449 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

@ 530i

cudnih detalja ima ..zvuk mi je vise od 45 ice i nema zadnji lonac ,a sve 55ice ga imaju ,prekidac za svjetla je evropski ,nije za americko trziste....gledao sam film 10 puta i vide se svi detalji bolje nego ovdje na youtube,takodjer je i zvuk boljeg kvaliteta.moguce da je auto dovezen u usa iz evrope za snimanje filma ...
citroen xm

#450 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by citroen xm »

Dobar Trile, mnogo dobar.
Post Reply