On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
lavorpunvode

#426 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by lavorpunvode »

BadCopy wrote:Lose misljenje?ja roditelje gotivim pravo,a i oni mene.ali ipak sto se kaze hastal meni hastal vama.tu smo jedno za drugo al ipak je bolje sine i za tebe da imas svoja 4 zida.

Od zla oca od gore matere
razumijem ja to fkt, ali samo sto se tice neke unutarnje potrebe da se malo odmaknes a iz par posljednjih postova vidim da je kod tebe to slucaj. i ja je, sa svojih nepunih 25 jako cesto osjetim u posljednje vrijeme, znas ono kako kazu "svoja sobica svoja slobodica". e pa nekome dodje vrijeme kada ta soobica vise nije dovoljna. to ne dovodim u pitanje.
ali da se sad to smatra kao kriterij za potencijalnog partnera ili sta ti ja znam.. to mi je suludo i van svake pameti. jer, kao sto sam vec ranije napisala, najmanji je problem, kad dodje vrijeme za to - u dvoje otici iz roditeljske kuce, naravno, ko nije za zajednicu.
madner

#427 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by madner »

Mislim da je problem u kvadraturi.

Recimo britanski princ obicno i dalje zivi sa roditeljima, samo ne vidjaju cesto. :D
BadCopy

#428 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by BadCopy »

Isto to sve sam i ja rekao lavore.
Ne radi se to radi partnera potencijalnih nego radi sebe.
Hvala pa se konacno sporazumismo.

Od zla oca od gore matere
Ljakan

#429 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Ljakan »

BadCopy wrote:Dobro hajde.normalno je sa 35 godina zivjet u sobi od 15 kvadrata sa starcima.
Svi koji su se odselili su levati koji ne podnose starce.
Ovo je opet tvoje misljenje.Ko je god otisao od svojih sigurno je to uradio posto ima uslove za to.Trenutno vecina nema uslova i prisiljena je na to sto im se nudi.Hajmo ih sad lincovat sto se nisu snasli ili sto nisu u mogucnosti?Opet ako neko ima jednog roditelja a velik stan ne vidim problem da se tu skrasi...
Kad čeljad nisu bjesna – ni kuća nije tjesna!
Pasiflora

#430 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Pasiflora »

Ljakan wrote:Opet ako neko ima jednog roditelja a velik stan ne vidim problem da se tu skrasi...
Ne, ne, ne - ni slucajno. U takoj situaciji bolje je taj stan zamjeniti za 2 manja, nego zivjeti zajedno. Ovo mislim iako zaista nemam nikakvog loseg iskustva.
Razlicite generacije imaju razlicite potrebe, majka svome djetetu nece nista zamjeriti (vjerovatno i obrnuto), ali ako on/ona sta privede tu bi mogli nastati problemi zbog razlicitih navika i odgoja.
Ljakan

#431 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Ljakan »

Pasiflora wrote:
Ljakan wrote:Opet ako neko ima jednog roditelja a velik stan ne vidim problem da se tu skrasi...
Ne, ne, ne - ni slucajno. U takoj situaciji bolje je taj stan zamjeniti za 2 manja, nego zivjeti zajedno. Ovo mislim iako zaista nemam nikakvog loseg iskustva.
Razlicite generacije imaju razlicite potrebe, majka svome djetetu nece nista zamjeriti (vjerovatno i obrnuto), ali ako on/ona sta privede tu bi mogli nastati problemi zbog razlicitih navika i odgoja.
Daj ba vi fakat imate misljenje o svojim roditeljima ko da su vas citav zivot mucili :lol:
Kakvi ba problemi ako je normalan odnos nema problema ako je divlji ima ga....neko ne moze sebe a kamo li drugog...al opet sve je od slucaja do slucaja ne treba generalizovat.
A_R

#432 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by A_R »

Pasiflora wrote:
:thumbup: :thumbup:
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#433 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by ladyblue18 »

Ljakan wrote: Daj ba vi fakat imate misljenje o svojim roditeljima ko da su vas citav zivot mucili :lol:
Nisu roditelji bas najomiljenije osobe kod forumasa, to sam davno skontala. :D
JohnnyS

#434 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by JohnnyS »

Ljakan wrote:
BadCopy wrote:Dobro hajde.normalno je sa 35 godina zivjet u sobi od 15 kvadrata sa starcima.
Ovo je opet tvoje misljenje.Ko je god otisao od svojih sigurno je to uradio posto ima uslove za to.Trenutno vecina nema uslova i prisiljena je na to sto im se nudi.Hajmo ih sad lincovat sto se nisu snasli ili sto nisu u mogucnosti?Opet ako neko ima jednog roditelja a velik stan ne vidim problem da se tu skrasi...

Pa to i jest dijelom tema... Što možeš misliti o nekome, kakve su sposobnosti tog nekoga kad u 35 godina života, odnosno 10-12 godina nakon fakulteta nije uspio ništa osim eventualno da ima televiziju u sobi pa da može pogledat Ligu prvaka dok starci gledaju Sulejmana u dnevnom. Znači osoba koja danas ima 35 godina je završila fakultet u doba Alijansine vlade ili freško poslije toga, eto koliko je vremena od tad prošlo...
Googlerica

#435 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Googlerica »

Dzaba samostalnost kad musko igra igrice i ide u kladionicu :D Jel tako Bad Copy :D

Vi,koji ste postali samostalni,kako ste uspjeli ?
Ljakan

#436 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Ljakan »

ladyblue18 wrote:
Ljakan wrote: Daj ba vi fakat imate misljenje o svojim roditeljima ko da su vas citav zivot mucili :lol:
Majke mi samo ih gledam kako pisu a shatro ih vole....
znas kad ih vole kad treba djete cuvat tad su roditelji ok.....
cisti interes.
Last edited by Ljakan on 26/03/2014 13:52, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#437 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Alfons Kauders »

Ljakan wrote:
Pasiflora wrote:
Daj ba vi fakat imate misljenje o svojim roditeljima ko da su vas citav zivot mucili :lol:
Kakvi ba problemi ako je normalan odnos nema problema ako je divlji ima ga....neko ne moze sebe a kamo li drugog...al opet sve je od slucaja do slucaja ne treba generalizovat.
opet ista prica - ko god se otisnuo mora da ne voli svoje roditelje :lol:

nidje veze... cak stavise, mislim da sam svoje postedio dosta belaja sto im nisam bio na ocima... i mislim da smo u dosta boljim odnosima no sto bi bili da sam ostao kuci do 25 ili kasnije... a ovako? nikakvih problema, ama bas nikakvih...

argumenta i kurca, to je ko da kazes da beba ne voli majku jer se porodila :lol:
Googlerica

#438 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Googlerica »

ladyblue18 wrote:
:D

ovi sto pisu protiv roditelja imaju ozbiljan problem :skoljka:
LieToMe

#439 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by LieToMe »

Googlerica wrote:Dzaba samostalnost kad musko igra igrice i ide u kladionicu :D Jel tako Bad Copy :D

ne nadaj se odgovoru :roll: ja postavih prije 4-5 stranica pitanje za ove sto "samostalno" zive u stanovima ili ti sto su "samostalni" i propagiraju "samostalnost" jel su naslijedili ili ga (njega ili ga) :D sa +30 kupili od kredita pa evo cekam i cekam :D ali nek su oni nama samostalni pa kako god :izet:
JohnnyS

#440 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by JohnnyS »

Googlerica wrote:
ladyblue18 wrote:
:D

ovi sto pisu protiv roditelja imaju ozbiljan problem :skoljka:

A tko to piše protiv roditelja? Ako želiš živjeti sam sa ženom, odmah si protiv roditelja? E da mi je malo vaše logike... :D
Alfons Kauders

#441 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Alfons Kauders »

JohnnyS wrote:
Ljakan wrote:

Pa to i jest dijelom tema... Što možeš misliti o nekome, kakve su sposobnosti tog nekoga kad u 35 godina života, odnosno 10-12 godina nakon fakulteta nije uspio ništa osim eventualno da ima televiziju u sobi pa da može pogledat Ligu prvaka dok starci gledaju Sulejmana u dnevnom. Znači osoba koja danas ima 35 godina je završila fakultet u doba Alijansine vlade ili freško poslije toga, eto koliko je vremena od tad prošlo...
brutalno, no dobrim dijelom istinito...

ako neko s toliko godina nije bio u stanju zavrsiti skolu ili izuciti zanat, onda jebi ga... i manite se price "nema posla"... ima vani brate mili, a ima vala i kod nas... jos kad neko u sarajevu kuka kako nema posla, priceless... najveca stopa zaposlenosti u drzavi, milja prosjecna plata... spram ostatka drzave jebena kalifornija
ultima_palabra

#442 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by ultima_palabra »

Ljakan wrote:
ladyblue18 wrote:
Majke mi samo ih gledam kako pisu a shatro ih vole....
znas kad ih vole kad treba djete cuvat tad su roditelji ok.....
cisti interes.
A ne razmišljate možda da su i roditelji zaslužili da malo dahnu dušom od svoje djece? Kakve djece ima dobra je investicija kupiti im nešto samo da ih više ne gledaš :mrgreen:
Pasiflora

#443 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Pasiflora »

Googlerica wrote:ovi sto pisu protiv roditelja imaju ozbiljan problem :skoljka:
Pratim temu od pocetka i zaista nisam vidjela da je iko napisao ista protiv roditelja...
Ljakan

#444 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Ljakan »

Alfons Kauders wrote: opet ista prica - ko god se otisnuo mora da ne voli svoje roditelje :lol:
Pogresno zakljucujes,ja pricam o tome kako ovde pisu o svojim roditeljima tipa puhanja u vrat i slicno...navode razloge niđe veze iz kojih mogu zakljucit da su imali nesretno djetinjstvo....
Ko se otisnuo otisnuo se jer je imao mogucnost za to...
detroit-mercy

#445 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by detroit-mercy »

Vidim da se je na ovoj temi pravo zakuhalo, i opet ide ona ja u klin ti u plocu. Ljudi se proglasavaju nesposobnim ili maminim mazama, malo se gleda na socijalno eknomski aspekt, kulturu, tradiciju, koja u svemu ovome igra i te kako vaznu ulogu.
Dosta njih kaze, mama mu kuha ili pegla, mamina maza i dr. gluposti., valjda ljudi ne mogu da razumiju da cemo za nase roditelje mi uvijek ostati "njihova djeca" kao sto ce i nasa djeca za nas uvijek ostati "nasa djeca" bez obzira kako odrasli bili. Btw, ja i danas kad odem kuci, stara pazi jesam li se pokrio ili da ne stanem bos na plocice kao sto i ja u po noci ustanem pa pogledam jesu li moja djeca pokrivena :mrgreen: .
Uvijek se vratim na slucaj mog komsije u proteklom ratu, i on i sin su zaglavili u logoru i onda nam stari prica kako bi on kada su im dijelili porcije batina uvijek podmetao svoja ledja da njega vise udare da mu ne udare sina, iako fizicki gledano sin ga je mogao u zubima nositi :skoljka:, ali to je ta roditeljska ljubav koju mi tek kada dobijemo svoju djecu pocnemo razumijevati.
Onda ide i taj famozni proces osamostaljenja, koji je u velikoj mjeri uslovljen ekonomskim uslovima. Ja sam zivio sa roditeljima ali sam u isto vrijeme bio i samostalan. Zaradjivao sebi preko "omladinske zadruge", placao sebi izlaske, odjecu, isao na ljetovanja/zimovanja sa rajom ali u isto vrijeme zivio sa roditeljima. Sto ne ko rece, ne moras zivjeti sam da bi bio samostalan. Kod nas u BiH pored rata, imamo ekonomsku krizu koja traje evo vec nekih 30tak godina, imamo jako niske zarade, limitirane ekonomske mogucnosti, jako slabo trziste rada bez ikakve regulacije. I u tim i takvim uslovima, mi pricamo o nekom osamostaljenu u ranim godinama. Dajte molim vas, pa kod nas jedna obicnija jakna ili kaput su trecina prosjecne place, da ne pricamo o drugim stvarima :-) . Famozna osamostaljivana na Zapadu, razlicita od drzave do drzave, karakteristicno recimo za Nijemce da duze ostaju u roditeljskom domu od Amerikanaca, ali ja ta dva svijeta uopste ne zelim da poredim sa nasim uslovima jer su uslovi neusporedivi :-) . Mada bih i o ovom ranu ostamostaljenu Amerikanca mogao dosta toga napisati i koja kategorija stanovnistva leti da se rano osamostali.
Onda na red dolaze nase kuce na sprat ili dva sprata i ismijavanje takvim kucama :-) . Ne znam cemu ismijavanje kada ti recimo tvoji roditelji vec u ranim godinama fakticiki obezbijede ono najvaznije a to je krov nad glavom. Dzeferson se vidim dosta ismijava ovoj pojavi kod nas, ali se niko ne ismijava pojavi da i pored rata, teske ekonomske situacije u zemlji evo vec 30tak godina, mi imamo zanemarljivo mali broj beskucnika, fakticiki na nivou statisticke greske.
Evo u mom komsiluku, u sve i jednoj kuci na sprat, zive roditelji i djeca (sad vec udata i ozenjena), jedino gdje su djeca vani tu su starci sami sve ostalo su "pune kuce". Za primjer, moj rodjak, tetak umro mladji, braca vani on sa svojom porodicom na jednom spratu, stara na drugom, komsija isto tako, stari umro, brat je odselio u neki drugi grad, on na jednom spratu, stara na drugom. Je su li svi oni trebali ostaviti same roditelje i otici u podstanare, pored rijesenog stambenog pitanja. Ili primjer dugog komse, kome je brat poginuo u ratu i sada on je na jednom spratu a starci na drugom. Zar je pored te licne tragedije koju su njegovi roditelji dozivjeli trebao i on otici da se osamostali :-). Mozda malo familijarnih vrijednosti da stavimo na vagu.
Ovo su neki slucajevi malo ekstremniji, dosta mojih komsija koje zive u tim "famoznim kucama na sprat", zivi ono roditelji dole oni gore. Velika vecina te raje nema neke plate, recimo BH prosjek, ali i sa takvim platama oni si mogu priustiti fin zivot jer ne moraju da daju 50 ili 60% zarade za ratu za stan, idu na odmore, voze auta, fakat ni sa cime pretjerano ne zaostaju za zivotom na Zapadu. Ljudi se ismijavaju sa ovim kucama ali sta je bolje duznicko ropstvo ili svoj krov nad glavom od momenta ostamostaljenja (prelaska na sprat). U svim ovim porodicama, ljudi su nasli nacin da premoste te genracijske jazove, svako je give up nesto ali je opste dobro puno vece. Ondje gdje ljudi hoce da nadju kompromis, kompromis ce biti postignut a gdje su odnosi u porodicama zategnuti taman da su hiljadu kilometara daleko oni ce biti zategnuti.
Onda na red dolazi ono lijepo je biti sam :D , naravno ali to biti sam traje jedan jako kratak period. Par godina i onda dolaze, zenidba/udaja pa poslije toga u vecini slucajeva i djeca. Kako je lijepo ustati ujutro rano pa dici jednogodisnjaka i dvogodisnjaka da ih vodis u vrtic ili da ih neko cuva umjesto da djeca ostanu da spavaju jer su nana i dedo na donjem spratu i kada mladi odu doci ce gore i paziti djecu ili ih spremiti i odvesti do skole i druge stvari. Ili je bolje ostavi ga u vrticu u 7.00 ujutro i pokupi ga u 5 po podne. Da ne pricamo o izlasicma i drugim stvarima :D .
Ali bitno se je ismijavati ako eto porodica ostane pod jednim krovom ili proglasavati nekoga nesposobnim :D . Ljudi lete ka nekoj samostalnosti/slobodi a ne znaju da sloboda ima svoju cijenu. Neki ne mogu ni da razumiju ovo o cemu pricam jer se osamostale npr, odsele dvije ulice dalje, ili u drugi dio grada, koji je fakat pet minuta voznje, Sta kada se tvoja samostalno mjeri stotinama ili hiljdama kilometara daleko. Ja ovdje znam dosta raje koja je eto samostalna i znam kroz kakve oni muke prolaze jer nemaju nikoga blizu da im makar malo pomogne, pa makar da ih ponekad vruca sirnica doceka kada dodju sa posla :mrgreen: .
Onda na kraju dolaze te neke porodicne vrijednosti, familijarne veze. Goran nas poredi sa Dancima ili Svedjanima. Mi nismo ni Danci, ni Svedjani ni Amerikanci. Poredi nas sa Grcima, Italijanima, Turcima :mrgreen:, to smo mi . Biti ekonomski jaci ne znaci da si nuzno i na visem stepenu humanih odnosa. Ja licno skidam kapu amerima u pogledu ekonomske slobode, invetivnosti, kako organizovati neke stvari ali u pogledu odnosa medju ljudima, odnosa familije, generalno gledano nabije na kurac takav svijet.
Ima jos dosta toga, ali mi mrsko pisati.
Alfons Kauders

#446 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Alfons Kauders »

LieToMe wrote:
Googlerica wrote:Dzaba samostalnost kad musko igra igrice i ide u kladionicu :D Jel tako Bad Copy :D

ne nadaj se odgovoru :roll: ja postavih prije 4-5 stranica pitanje za ove sto "samostalno" zive u stanovima ili ti sto su "samostalni" i propagiraju "samostalnost" jel su naslijedili ili ga (njega ili ga) :D sa +30 kupili od kredita pa evo cekam i cekam :D ali nek su oni nama samostalni pa kako god :izet:
ja sam ti odgovorio

rad, rad, i onda jos rada... a kad se umoris i kad ne mozes vise? e tek onda krene pravi rad :D
dust in the wind

#447 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by dust in the wind »

eto, posto ja ne zivim sa starcima vec 7, 8 godina, bit ce da ih ne volim... sto je naravno nonsenes.

stavise, volimo se i postujemo vise ovako, nego kada smo zivjeli skupa i kada je bilo tipicnih generacijskih trzavica...
sema911s

#448 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by sema911s »

kako smo uspjeli,.,pa postenim radom, pozvali nas sa biroa da radimo u telecomu,., :D

a to da starce ko mrzimo sto smo otisli od njih je glupost,. sada su mi mnogo drazi jer ih vidim kada se pozelimo, i nemoraju/nemoram da trpim kada je neko neraspolozen, stara nece zamnom cistit, nece mi prigovarat sto sam sa tim i tim dosao kuci, kada sam dosao,., jest da je za starce tesko kada im odes ali ako su imalo noramalni skontace kako je to bolje za nas,. jer samim tim osamostaljenjem tjeras sebe da radis vise, ucis, budes ono pametniji, zreliji i slicno,.,

dok god si pod Njihovim krovom uvjek se oslanjas na njih i previse
Last edited by sema911s on 26/03/2014 14:09, edited 1 time in total.
Googlerica

#449 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Googlerica »

LieToMe wrote:

a vidim,pisu i hvale se , i niko ne pise kako su uspjeli,da malo pomognu drugim osobama,ali ne,najvaznije se pohvaliti sa kirijom , odlaskom u kladionicu,igranje igrica :D

a tek da kazu koji posao rade,to bi pomoglo,a mogli su i poniuditi pomoc potrage posla drugim foumashima :)
Ljakan

#450 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Ljakan »

A posla ima jasta ljudi kuci sjede sa diplomama mrsko im radit :lol: :lol:
kakve gluposti ovde sve pisu boze sacuvaj.... :D
Post Reply