Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post Reply
hAZNADAR

#426 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by hAZNADAR »

Bušman wrote:
hAZNADAR wrote:Lijep tekst, ali ljevica je definitivno pala na ispitu kod nas. Prvo sto se pokazala kao destruktivna, a drugo zbog pateticnog prizivanja sloge i solidarnosti iz RS. Na moju veliku zalost je tako.
Pa eto, kad skontas ko nam je (deklarativno) ljevica za glavu da se uzvatis: SDP i SNDS. I jedna i druga stranka su klasicne desnicarske stranke - populizam, malo drugacije upakovan, podrzavanje stednje i to na racun radnika.

Ali kad skontas, pogledaj ljevice u Hrvatskoj. Isti klinac. U Srbiji i ne postoji, tamo izgleda nepozeljno bit ljevica (nemoj samo spominjati SPS).

A i Europi, pocevsi od Tonya Blaira koji se divi onoj izrodu Thatcher, pa preko njemackog FDP/socijalista koji su grupa levata ili u Francuskoj i Italiji koji u smijesni.

Tuga, ali rat ne smije stati.
Nije kod nas ljevica samo deklarativna,.. ipak imamo golemo iskustvo iz proslog sistema zar ne. Medjutim, ono sto nasu ljevicu razlikuje od ostalih kao u HR koju spominjes je pateticno prizivanje zajednistva i solidarnosti sa susjednim nacionalistima i pokusaj stvaranja privida neke multietnicne zajednice. Hrvatska ljevica nije imala dvojbe kada je imala probleme sa cetnicima i nije trazila kompromise. Kod nas ova revolucuja naprosto bazdi ofucanim parolama o radnickoj slozi i pokusava cijeli slucaj prikazati kao zajednicki i time opravdati svoju destrukciju. i samo spominjaje revolucuje je rahat od pameti, kakva zaboga revolucija u demokratskom sistemu gdje sami biramo vlast.

probali smo eto sve opcije od rata naovamo, i SDA, pa Alijansa, pa SDP, Pa Hare, pa Fahro(makar i djelomicno) i niko nam nije valjao i sve smo zvali lopovima sto bezbeli i jesu. Problem je dakle u nama i nasoj svijesti, jer i politicari koje biramo dolaze iz naseg naroda.
Walther

#427 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by Walther »

Pogodi koji je ovo bosanski grad.......

Image
Bušman

#428 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by Bušman »

underwater wrote: I ti si se nafuro da protestvujes u ime radnika (koiko vas? ...milja ili dvije?) .... i da je ovo socijalni bunt i vi cete evropi vratit marksizam :lol: :lol: :lol:
Jebo vas tito mrtvi, pa kad cete pameti doc
Protestvujete zato sto vas je BEOGRAD po ko zna koji put naguzio i u mozak vas jebo
Samo sto to ne mozete skontat ... ko sto niste mogli skontat ni kad je crko marsal.
Probudite se vise ... inace bice opet srebrenica ....
Sudeci po argumentima ko da ti je ovaj covjek idol:

Image

Helem, pun ti je post zamjena teza, ad hominema i, sto je najgore, pogadjanja na najnize emocije (Srebrenica). Izgleda da ti nisi citao nista, da ne govorim o Marksu.
limeni

#429 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by limeni »

hAZNADAR wrote:
limeni wrote:srbi u beogradu ce prije ili kasnije isto ovako protestovati kao i nasi u sarajevu, jednostavno je u citavom svijetu ekonomija u padu..ukrajina, grcka, turska, brazil, francuska..svuda su nasilni protesti..
u rs-u nece biti protesta, ne zato sto je sve med i mlijeko nego zato sto su tamosnji ljudi u prosjeku primitivni, zatucani i sumski..
Jeste pasa, samo primitivci biraju vlast na izborima i ne ruse drustvenu imovinu.
ti mislis da su ovo prvi nasilni protesti na dunjaluku? :shock:
pa grci zapalise atinu a oni su valjda civilizovan, stari narod...
biraju uvijek iste, kod njih bi i ja dobio izbore da psujem iz dana u dan turcima, ustasama i siptarima.
Bušman

#430 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by Bušman »

hAZNADAR wrote:probali smo eto sve opcije od rata naovamo, i SDA, pa Alijansa, pa SDP, Pa Hare, pa Fahro(makar i djelomicno) i niko nam nije valjao i sve smo zvali lopovima sto bezbeli i jesu. Problem je dakle u nama i nasoj svijesti, jer i politicari koje biramo dolaze iz naseg naroda.
Sto bi rekao Dezulovic u clanku "Kratka povijest odmahivanja rukom". Jednostavno smo naucili da nas se stvari ne ticu. Vise od 50% ljudi ne glasa na izborima, a oni koji izadju glasaju za "svoje" jer im valja pred Boga/Allaha/Jahvea :-) :-) No, njihovo vrijeme je pri kraju svakako, biologija tu lijepo odradjuje svoju stvar. Sad jos treba da naucimo ko Francuzi - 2 miliona ljudi 1.5. na ulicama Pariza. A ne na tefericima.
Walther

#431 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by Walther »

hAZNADAR wrote:probali smo eto sve opcije od rata naovamo, i SDA, pa Alijansa, pa SDP, Pa Hare, pa Fahro(makar i djelomicno) i niko nam nije valjao i sve smo zvali lopovima sto bezbeli i jesu. Problem je dakle u nama i nasoj svijesti, jer i politicari koje biramo dolaze iz naseg naroda.
Koji intelekt hebote... To se inace zove demokracija. U svakoj drzavi probaj xyz stranki i svi smo vise manje u guzu. Srbija je imala SPS, DS, SNS, SRS i sve ostalo u vladi pa je tu gdje jeste. Hrvatska je imala isto vise manje sve politicke opcije (HDZ, SDP, ...). U biti nema drzave u EU (a vise manje su sve na istom) koje nije rotirala politicke opcije. U Italiji je to skoro svakogodisnja stvar ;-)
Sarajevica

#432 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by Sarajevica »

hAZNADAR wrote: Imamo fino forume gdje slabo vidim da iko naziva svoju drzavu prknom, crnom rupom,.. osim nas. Pa izjave svjetskim medijima poput one sarajevske Ane Frank sto prica kako smo crna rupa, kad si cula ostale da tako pricaju o svojoj zemlji. Znas neke - pa znam i ja neke sto misle da je sve ovo Matrix i da je sve ovo privid. A znam strasno puno i Srba u BL koji ne vole Dodika ali vole RS, a istovremeno Bosnjaka u SA koji ne vole ni politicare a psuju drzavu za svaku sitnicu.
Opet, "sta ce mi realni zivot, imamo forume" :lol: :lol: :lol: Bas o ovome ti pricam :lol: Makni se bolan iz Svedske, makni se prvenstveno sa kompjutera i idi u Srbiju, na Kosovo, i pricaj s ljudima na ulici pa mi iskreno reci da li oni samo imaju rijeci hvale za svoje zemlje.

Druga, ta sarajevska Ana Frank (Zlata Filipovic) je bila Hrvatica a ne Bosnjakinja, tako da je totalno van pameti da nju spominjes u kontekstu "bosnjackih kompleksasa"
hAZNADAR wrote: Ajmo sumirati tvoje pisanje - pocela si spominjati demonstracije u Srbiji a je podsjetio da je Srbija puno veca zemlja sa puno vise ljudi pa se u toj Srbiji nije desio vandalizam u nizu gradova po istom obimu kao na ovih 30% BiH gdje je gorilo. Tu si ucutala.
Ne, ne i ne. Ja sam spomenula Srbiju i postavila video Beogradjana koji razbijaju Beograd (vandaliziraju grad, ruse); koji su vlastite gradjane maltratiirali zbog obicne gej parade, pa si ti rekao da taj primjer ne valja iz ovih ili onih razloga, i opet spomenuo laz da Srbi nikada nisu vandalizirali svoje gradove u protestu zbog necega. Onda sam spomenula rusenje Milosevica kad je Bog zna koliko hiljada ljudi (puno, puno vise od ovih 5000 u BiH, i procentualno i po cistom broju) s puno vise nasilja

Image

Eto, sta su ovi protesti pored razlupanih prozora i par spaljenih auta u Sarajevu :lol: :lol:

Dakle, ti tvrdis nesto, ja ti kazem da to nije istina, onda izmisljas neke nove razloge zasto se te stvari ne mogu porediti. A onda kazes da si me razbio argumentima :lol:
hAZNADAR wrote:Pa si spominjala francusku revoluciju u smislu nacije,.. a ja podsjetio da je to bilo prije 300 god i da tada nacionalizam nije postojao na sta si opet podvila rep i ucutala.
Ne, ti si taj koji je uveo nacionalizam u ovu pricu, ja sam samo odgovorila na tvoje idiotske tvrdnje da svako ko protestuje protiv svojih politicara boluje od manjka nacionalne svijesti. Nije postojao nacionalizam kao termin tada u Francuskoj ali postojalo je definitivno identificiranje s Francuskom, a oni koji su tada protestirali protiv vlasti su za tvoju informaciju stvorili francusku Republiku.
hAZNADAR wrote:Pa spominjes druge zemlje i demonstracije a ja opet podsjetio na obim stete i da RS nije ni u Ukrajini ni u Grckoj vec u BiH na sto opet nisi imala sto reci.
Obim stete? :lol: :lol: :lol: :lol: Obim stete? :lol: :lol: :lol: :lol: Zar vidis covjece koliko se blamiras? Doslo 5000 ljudi (ako i toliko) jedan dan, zapaljeno je nekoliko zgrada (ne do temelja) a ti govoris kao da se radi o Siriji, kao da se radi o najgorim protestima u Europi ikada :lol: Toliko su "grozni" i "nasilni" ovi protesti u BiH da su svjetski mediji o njima pisali ukupno 25 clanaka, toliko im je to strasno i neobicno ovo sve sto se dogadja. I naravno da cu spomenuti druge zemlje kad ti tvrdis da niko nikad nije vandalizirao vlasitu imovinu, samo Bosnjaci. A kad kazem da je to obicna laz (gledaj jednu Grcku) onda ipak bi radije da pricamo o Srbima, i to ne o svim Srbima nego o Srbima u RSu, jer su oni najbolji primjer toga kako se treba ponasati: ne Francuzi, ne Spanjoljci, ne Ukrajinci, cak ni Srbijanci nego RSovci :lol:
hAZNADAR wrote: I sujeta gdje te uvrijedilo sto sam rekao da su Srbi politicki i nacionalno zreliji i podsjetio na blizu historiju kada smo mi dobili naciju, pocetak drzavnosti a kada oni,..
Opet lazes, ja ti kazem da to sto ljudi protestiraju nema nikakve veze sa nacionalnom zreloscu ali ponavljam, razumijem da ti iz Malmea ne mozes osjetiti ocaj ljudi koji zive na Balkanu pa ti je lakse i komotnije gledati na sve kroz nacionalizam.
Last edited by Sarajevica on 09/02/2014 22:15, edited 1 time in total.
hAZNADAR

#433 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by hAZNADAR »

Walther wrote:
Koji intelekt hebote... To se inace zove demokracija. U svakoj drzavi probaj xyz stranki i svi smo vise manje u guzu. Srbija je imala SPS, DS, SNS, SRS i sve ostalo u vladi pa je tu gdje jeste. Hrvatska je imala isto vise manje sve politicke opcije (HDZ, SDP, ...). U biti nema drzave u EU (a vise manje su sve na istom) koje nije rotirala politicke opcije. U Italiji je to skoro svakogodisnja stvar ;-)
Dobro u pravu si.

Al moram spomenuti jedan drugi primjer. Imam dosta rodjaka u Sarajevu koji nikada ne placaju kartu kada se voze tramvajem, i znaju nekih milion nacina kako se sverati i izbjeci refu. Hajd sto se sveraju vec nazivaju budalom svakoga sto placa kartu i ismijavaju i to javno gdje niko ama niko to ne osudi. I prosle godine kada je bio onaj velik snijeg i kasnio saobracaj, vise pozila pokvareno psuju i Gras i grad i drzavu i kazu kako smo rupa koja nece nikad u Evropu. Nadam se da vidis poveznic.
Last edited by hAZNADAR on 09/02/2014 22:20, edited 1 time in total.
Sarajevica

#434 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by Sarajevica »

Walther wrote:Pogodi koji je ovo bosanski grad.......

Image
Ma to su nezreli Bosnjaci zapalili Pariz.

Evo ih i u Grckoj. Jer svi znamo da samo Bosnjaci pale drzavnu imovinu :lol:

Image
Walther

#435 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by Walther »

Aj pa kako ces drustvenu imovinu, aj! :shock:
radostan dan

#436 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by radostan dan »

ja ve zamoljivam da ne skrnavimo tematikum slikama užasa zapadnog lumpenproleterijata...
sinuhe

#437 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by sinuhe »

hAZNADAR wrote:
Blek Stena wrote:Sutra da Srbi krenu sa okupljanjem po RSu Bosnjaci bi se povukli kuci da prate uzivo prenos.
odbijaju se ko plus i minus
Grijesis, tu se itekako razlikujemo. Mnogi Bosnjaci bi jedva docekali da uzivaju u prividu nekog zajednistva i solidarnosti.
Kao i oni sto bi se ponadali da ce opci haos na cijelom prostoru ukinuti dejton.
Za ovo si u pravu.
Sto se tice pocinjene stete....ne znam. Ima tu i do policije koja nije dovoljno sposobna da sprijeci djelovanje i kretanje. Ima nereda i u Spaniji npr ali tamo nema zajebancije sa policijom. :D
underwater

#438 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by underwater »

Bušman wrote:
underwater wrote: I ti si se nafuro da protestvujes u ime radnika (koiko vas? ...milja ili dvije?) .... i da je ovo socijalni bunt i vi cete evropi vratit marksizam :lol: :lol: :lol:
Protestvujete zato sto vas je BEOGRAD po ko zna koji put naguzio i u mozak vas jebo
Samo sto to ne mozete skontat ... ko sto niste mogli skontat ni kad je crko marsal.
Helem, pun ti je post zamjena teza, ad hominema i, sto je najgore, pogadjanja na najnize emocije (Srebrenica). Izgleda da ti nisi citao nista, da ne govorim o Marksu.
Pa protestvuje se SAMO KOD BOSNJAKA, ruse se SAMO bosnjacki lideri, pali se SAMO BOSNJACKE INSTITUCIJE a ti seres o radnickoj klasi i klasnoj borbi .,.. O NEKOJ POBJEDI NAD KAPITALIZMOM :lol: :lol: :lol:
Dze su ti radnici i fabrike u bosni????
Pa dobri bosnjani bi bili sretni da mogu biti PLJACKANI od kapitalista, jer to znaci kakvo takvo radno mjesto.
Dze su ti tvoji DRUGOVI RADNICI iz evrope koji su stali uz vas i vase proteste, odgovori VARALICE SRBSKOPALANACKA
Realnost i buducnost bosne je drugo a to drugo zove se GETO ... koje se sprema SAMO za bosnjake.
Bušman

#439 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by Bušman »

underwater wrote:
Bušman wrote:
Pa protestvuje se SAMO KOD BOSNJAKA, ruse se SAMO bosnjacki lideri, pali se SAMO BOSNJACKE INSTITUCIJE a ti seres o radnickoj klasi i klasnoj borbi .,.. O NEKOJ POBJEDI NAD KAPITALIZMOM :lol: :lol: :lol:
Dze su ti radnici i fabrike u bosni????
Pa dobri bosnjani bi bili sretni da mogu biti PLJACKANI od kapitalista, jer to znaci kakvo takvo radno mjesto.
Dze su ti tvoji DRUGOVI RADNICI iz evrope koji su stali uz vas i vase proteste, odgovori VARALICE SRBSKOPALANACKA
Realnost i buducnost bosne je drugo a to drugo zove se GETO ... koje se sprema SAMO za bosnjake.
Pa pokrali su ih kojima je puna usta bosnjaka. Otprilike takvi ko ti. Sto sad trebi trebam vjerovati kad mi otvoreno pobudjujes sumnju u svoj integritet? Uostalom, puno pricas, a malo nekih validnih cinjenica iznosis. Ko da si kreacionista na temi o evoluciji na forumu cccc
Johnzy

#440 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by Johnzy »

Kao učesnik protesta 1995./96. i 2000. mogu da kažem da ne mogu da se porede protesti u našim zemljama. Kod nas se narod pobunio protiv politike SPSa, izborne krađe, pljačke države i građana i maltretiranja koje je ličilo na neki polu rat. Vođe protesta 95./96. su stalno pozivale da se ne sme razbiti ni jedan izlog, jer je policija samo čekala da nas olupa. U šetnjama je bilo tri meseca, zimska svakodnevno mnogo ljudi, a incidenata je bilo minimalno. Sloba je samo čekao opravdanje, pa da nas otrese. Nije postojao internet, ali je zato bila potpuna medijska blokada, tako da ni na jednoj stanici nisi mogao da čuješ ništa o protestima. Policajci su bili prekaljeni na Kosovu, i bili su životinjski. Nekoliko ljudi je umrlo od batinanja, a tukli su i žene i jako stare ljude bez pardona.
Od 24. septrembra do 5. oktobra su bili protesti svakodnevno, koji su kulminirali 5. oktobra. Za to vreme, Cobi nam je spremao JSO da se obračuna sa demonstrantima. Samo oni koji su pregovarali tada sa JSO, službom, vojskom, ili onaj koji je car svim tim službama zna kako je Legija ipak odlučio da nas ne pobije.
Vi ipak izlazite na ulicu u kakvoj takvoj demokratiji, koja više liči na lutkarsko pozorište, ali dobro. Tražite ekonomska, a ne politička prava. Nas to tek čeka, jer stoka ima medeni mesec sa pičkoustim, pa dok ga ne provale, trebaće neko vreme da prođe. Valjda ćemo i mi. Samo ne znam šta posle? Ko posle? Nama je otišlo više stotina hiljada obrazovanih mladih ljudi, a i ja se nadam da ću otići. Ovde, kao i kod vas, ne postoji meritokratija, nego, pa ja ne znam kako ovo da nazovem. Ovo je specifično za nas, ovde. Kad smo govna i kad ništa nismo znali ni onda ni sada. Mnoge zemlje su se oporavile od strašnijih stradanja, gorih situacija, teške okupacije, a mi ne možemo da se oporavimo samo od naših političara.
Mišljenja sam da mi ipak kasnimo par stotina godina za Evropom, što se svesti o državi tiče, i da to nije moglo da popravi ni ponašanje KPJ ni kratkotrajni period prosperiteta u SFRJ, koji ja, nažalost ili na sreću ne pamtim, jer sam bio mali. A svet neće da čeka na nas, da se mi urazumimo.
Walther

#441 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by Walther »

hAZNADAR wrote:Al moram spomenuti jedan drugi primjer. Imam dosta rodjaka u Sarajevu koji nikada ne placaju kartu kada se voze tramvajem, i znaju nekih milion nacina kako se sverati i izbjeci refu. Hajd sto se sveraju vec nazivaju budalom svakoga sto placa kartu i ismijavaju i to javno gdje niko ama niko to ne osudi. I prosle godine kada je bio onaj velik snijeg i kasnio saobracaj, vise pozila pokvareno psuju i Gras i grad i drzavu i kazu kako smo rupa koja nece nikad u Evropu. Nadam se da vidis poveznic.
Ja vidim samo da ti imas kompleks...

Sa svercanjem je isto po ZG gdje je bio obicaj jos od vremena Jugoslavije ili BG (na yt imas ogromno clipova iz BG). A i u EU gdje je moguce karta puno jeftnije i linije puno bolje. Nije to specifika Bosne ili Bosnjaka.

Snijeg svaka godine iznenadi zimsku sluzbu svuda po EU (gdje zivim btw) iako je prilicno redovan :mrgreen: i onda se obicno psuje gradonacelnik, pa onda drzava :lol:
Bušman

#442 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by Bušman »

Johnzy wrote:Kao učesnik protesta 1995./96. i 2000. mogu da kažem da ne mogu da se porede protesti u našim zemljama. Kod nas se narod pobunio protiv politike SPSa, izborne krađe, pljačke države i građana i maltretiranja koje je ličilo na neki polu rat. Vođe protesta 95./96. su stalno pozivale da se ne sme razbiti ni jedan izlog, jer je policija samo čekala da nas olupa. U šetnjama je bilo tri meseca, zimska svakodnevno mnogo ljudi, a incidenata je bilo minimalno. Sloba je samo čekao opravdanje, pa da nas otrese. Nije postojao internet, ali je zato bila potpuna medijska blokada, tako da ni na jednoj stanici nisi mogao da čuješ ništa o protestima. Policajci su bili prekaljeni na Kosovu, i bili su životinjski. Nekoliko ljudi je umrlo od batinanja, a tukli su i žene i jako stare ljude bez pardona.
Od 24. septrembra do 5. oktobra su bili protesti svakodnevno, koji su kulminirali 5. oktobra. Za to vreme, Cobi nam je spremao JSO da se obračuna sa demonstrantima. Samo oni koji su pregovarali tada sa JSO, službom, vojskom, ili onaj koji je car svim tim službama zna kako je Legija ipak odlučio da nas ne pobije.
Vi ipak izlazite na ulicu u kakvoj takvoj demokratiji, koja više liči na lutkarsko pozorište, ali dobro. Tražite ekonomska, a ne politička prava. Nas to tek čeka, jer stoka ima medeni mesec sa pičkoustim, pa dok ga ne provale, trebaće neko vreme da prođe. Valjda ćemo i mi. Samo ne znam šta posle? Ko posle? Nama je otišlo više stotina hiljada obrazovanih mladih ljudi, a i ja se nadam da ću otići. Ovde, kao i kod vas, ne postoji meritokratija, nego, pa ja ne znam kako ovo da nazovem. Ovo je specifično za nas, ovde. Kad smo govna i kad ništa nismo znali ni onda ni sada. Mnoge zemlje su se oporavile od strašnijih stradanja, gorih situacija, teške okupacije, a mi ne možemo da se oporavimo samo od naših političara.
Mišljenja sam da mi ipak kasnimo par stotina godina za Evropom, što se svesti o državi tiče, i da to nije moglo da popravi ni ponašanje KPJ ni kratkotrajni period prosperiteta u SFRJ, koji ja, nažalost ili na sreću ne pamtim, jer sam bio mali. A svet neće da čeka na nas, da se mi urazumimo.
Kako si ovo dobro napisao. Svaka cast!

EDIT: Imao sam priliku ljetos pricati sa jednim univerzitetskim profesorom iz Njemacke. I on kaze da smo mi tek na pocetku, a da su oni poceli prije skoro 200 godina i tek su 1991. ko nesta postigli. Pa skontaj...
Basvod

#443 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by Basvod »

sinuhe wrote:
hAZNADAR wrote:
Blek Stena wrote:Sutra da Srbi krenu sa okupljanjem po RSu Bosnjaci bi se povukli kuci da prate uzivo prenos.
odbijaju se ko plus i minus
Grijesis, tu se itekako razlikujemo. Mnogi Bosnjaci bi jedva docekali da uzivaju u prividu nekog zajednistva i solidarnosti.
Kao i oni sto bi se ponadali da ce opci haos na cijelom prostoru ukinuti dejton.
Za ovo si u pravu.
Sto se tice pocinjene stete....ne znam. Ima tu i do policije koja nije dovoljno sposobna da sprijeci djelovanje i kretanje. Ima nereda i u Spaniji npr ali tamo nema zajebancije sa policijom. :D
Ja se ne slazem.
Ikonografija koja prati srpske proteste ne moze nikako Bosnjacima biti simpaticna.
BHCluster

#444 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by BHCluster »

Evo zasto ne protestuju...
Link
DoZeN

#445 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by DoZeN »

BHCluster wrote:Evo zasto ne protestuju...
Link
Ljudi koji protestuju u BN protiv vlasti u RS nemaju nista zajednicko sa onima koji hoce promjenu ustava BIH
Znaci:Ne peri ruke,nema ovde rucka ;-)
_majevica_

#446 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by _majevica_ »

Link
Dronjak je prehladjen..samo dok ozdravi..
BHCluster

#447 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by BHCluster »

DoZeN wrote:
Link
Ljudi koji protestuju u BN protiv vlasti u RS nemaju nista zajednicko sa onima koji hoce promjenu ustava BIH
Znaci:Ne peri ruke,nema ovde rucka ;-)
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
kokakolas

#448 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by kokakolas »

Sve gledam ovaj snimak i pitam sam sebe... da li ove izmanipulisane ovce opranog mozga uopšte shvataju realnost?
senainter

#449 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by senainter »

hAZNADAR wrote:
senainter wrote: Ma sve si ti to meni lijepo srocio. :-) Samo mi reci kad se stvari mijenjaju izborima, sto onda Dodik i Izetbegovic vladaju vec decenijama?! Ali samo je jedan problem u svemu: Sto Bosnjaci koji su ustali na proteste, NISU protestvovali zbog RS-a ili sta ti ja znam tamo nekih Srba, vec zbog korupcije, neimastine i politicke stoke. Sta mislis kako se mi osjecamo kada smo prisiljeni gledati sjednice Kantonalne skupstine, a tamo Srba, Hrvata i otvoreno pljuju po drzavi od koje dobijaju 12.000 mjesecno! Istina, jesu kacili one zastave na zgradu i to, al to nije bio vjeruj nikakv znak protiv RS-a, vec znak da zele nekakvo jedinstvo koje bi dovelo do opsteg prosperiteta. Skandiralo se: "Ostavke, ostavke", niko ziv nije spomenuo RS. Na kraju krajeva, ako je brate takva i takva stvar, osjecate RS kao svoju, daj onda vise da se podjelimo, al prvo njih treba smaknuti. Al ti mora da si jedan od onih koji se negdje "ugradio" cim pricas da se nesto u ovoj zemlji iliti RSu i Federaciji, moze promijeniti izborima ...
Ja sam Bosnjak iz Banjaluke i ako podsjetim da su ovo samo bosnjacki protesti i da je razlog bosnjacka politicka nezrelost - to je samokritika a ne omalovazavanje. Jer se sve da ispraviti a sve vremenom i sazrije.

Nije tacno da Dodik i Izetbegovic vladaju decenijama. Samo u bosnjackom dijelu smo probali i SDA, pa onda Alijansu za promjene koju smo lupom posmatrali i kidisali na crvenu opasnost, pa smo imali i Hareta, pa SDP, pa djelomicno i Fahru,...
Probali smo sve sto imamo a nekima poput Liberala, SDU,.. nismo ni dali sansu.

Dakle - probali smo sve sto imamo i sta mozemo zakljuciti - niko nam ne valja.

A ne valja zato sto smo svi neposteni i svi ne sljivimo poreze, drzavu,... pa kada biramo politicare koji su dio nas, tj, od naroda - poslije nas uhvati huja vise od zavisti sto se neko uhljebio i ima platu od par milja a ne zato sto smo mi toboze posteniji. Nase licno postenje je posebna prica jer nigdje nisam vidio da se neko hvali pred svima kako ima stelu za posao ili skolu za dijete, ne placa porez ili kartu za gradski prijevoz - svi to kritikujemo a svi to radimo.

Onda prokleta zavist koja je kod nas najizrazenija jer smo svi individualci a ne slozna i homogena grupa.
Pa mrzimo politicare jer imaju vise. Mrzimo sve uspjesnije biznismene jer im zavidimo sto imaju. Mrzimo dijasporu jer mislimo da im je bolje. Mrze mali gradovi Sarajevo i Sarajlije jer misle da im je puno lakse i bezbjednije. Urbani mrze neurbane jer im prljaju grad, neurbani mrze urbane jer misle da su snobovi. Mrzimo u samoj familiji nekoga kome krene dobro pa prizeljkujemo da mu krene lose. Mrzimo Sandzaklije jer jedni druge pomazu i oni mrze nas. Mrzimo drzavu jer ocekujemo da nam samo daje a mi nista ne cinimo za nju. Mrze se ljevicari i desnicari i jedni druge kite za sitnicu epitetima poput izdajnik, komunjara, taliban, papak, kmer,..

Dalje - navikli smo se da SDA kupuje socijalni mir i radije bi sad kada nema donacija radije bi jos koje zaduzenje - ko hebe buducnost i sljedece generacije. Kolektivno pljujemo po drzavi, nazivamo je pogrdnim imenima poput rupa, prkno,... za sitnice poput redukcije vode - jer nas je uhvatio elitizam - i to niko drugi ne radi osim nas. Kad si cuo Srbina iz RS da pljuje po RS zbog ekonomije i lopovluka koji tamo nije nista bolji.

Prizivamo strance da nam vladaju, da uspostave red i ekonomski pomognu,..haman protektorat po uzoru na Austrijsko vrijeme - i to samo mi radimo - niko drugi ne priziva strance da uzmu sve poluge vlasti i ekonomije. Kad si cuo ostale da to rade.

Ekonomija ja u q svugdje danas, posebno u zemljama bivse YU, neznam jesi li bio na Kosovu, Makedoniji,.. pada vidis jos gori cemer. Nezaposlenost svugdje i korupcija koja je inace tipicna za ovaj dio Evrope(nista bolji nisu politicari ni u Italiji, Grckoj, Bugarskoj,. a kamoli bivsoj YU),... i opet pored svih nereda i demonstracija niko jos nikad nije u svom omjeru i obimu napravio ovoliku stetu kao mi sebi prekjucer. Dakle - nije nam puno gore a samo mi rusimo i samo mi mislimo da drustvena svojina nije isto nasa.

Usput receno - nema te osobe politickog, kulturnog, vjerskog, ekonomskog,.. sektora, intelektualca, medijske licnosti,... koju nismo popljuvali i kroz sito i reseto nasli stosta prljavo.

Sumasumanum - razlozi ovih protesta su prvenstveno zbog nase politicke i nacionalne nezrelosti. Hocemo drzavu a nismo sposobni sami da je vodimo jer nemamo ni slogu, ni disciplinu, niti nam iko valja od politicara,... a jos uvijek vodimo debatu kako se zovemo.

Mi smo super narod pun vrlina, hrabri, specificni i posebni, lijepi i pametni,.... ali smo jos politicki i nacionalno nezreli i radije bi bili poslusni podanici negoli da imamo drzavu. To se da ispraviti i to se vremenom ispravlja - zaboga gledaj gdje smo po svijesti bili samo prije 30 god. Ali ne kroz ovo rusenje i vandalizam. I u ovoj temi o Srbima u RS - je upravo ta nacionalna i politicka zrelost razlog sto oni ne ruse svoje. Mozemo se mi smijati njima sto su i ljevica i desnica, i urbano i neurbano, i obrazovano i neobrzovano,.. istog misljenja u mnogo toga i slozni i mozemo ih do vijeka nazivati da su telad - ali oni ce krize do daljnjega bolje podnositi i svoju "drzavnost" bolje graditi nego mi. Pa ko je tu onda vece tele?

I dokle god je drugima isto ekonomski lose i dokle god je drugima isto koruopcija i lopovluk na vlasti - nece proci socijalno-ekonomski razlozi za protest. Ovi protesti su samo bosnjacki i razlozi su takodjer samo u bosnjackoj svijesti.
Lijepo napisano, i ima istine puno u tvojim rijecima, al nije tacno da medju Bosnjacima nema lidera koji ne mogu voditi zemlju puno bolje od ovih pljackasa. Sam po sebi je problem i naravno ustavni poredak, koji hitno treba mijenjati i masu drugi promjena, zato nam treba neko ko to moze ekspeditivno uraditi i osigurati normalan poredak u Federaciji. Federacija ima 120 ministara, toliko nema ni Amerika ja mislim. A Srbi su isto budale ko i mi, niko sa dvije ciste u glavi ne bi slijedio Dodika, imaj to na umu i njegove retorike koje se van pameti. On je u tom presisao Milosevica i Karadzica vec davno. Al ako je Srbima dobro, onda brate ok. Nek ne protestvuju. I nek nastave jesti to korjenje i Srbovati, kako sami vole reci, a mi necemo saget glavu da pasemo travu!
senainter

#450 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by senainter »

rokan wrote:
senainter wrote:
Oprosti, ja sam se pogresno izrazila - radi se o Budzetu zajednickih institucija BiH, drzavu koju vjerovatno ne priznajes, al ajd nema veze. Dakle, iz tog budzeta se svake godine raspodjeli jedan dio Vama, jedan Hrvatima jedan Nama, to su zapravo pare koje se "zajednicki" trose. Cujes cesto (vjerovatno), neda MMF pare dok se zajednicki ne usvoje budzet. Dakle ja sam za to sto i ti zelis, NECU veze nikakve vise sa RS-om. Zelim jednu Federaciju jedinstvenu, bez kantona sa potpuno novom politickom elitom. A Hrvati ako hoce onih svojih 5 posto dole na jugu, dala bi im i to. Necu ulaziti u to ko je koga vodio po logorima, nit nekakve teske srpske istorjie i proslosti. Ti mislis da ste patili vi, a mislis da mi nikad nismo?!
NECU srpske politicare u kantonalnoj vladi, koji primaju platu od 12.000 KM mjesecno, a javno pljuju i ne priznaju nit budzet nit zemlju iz koje im te silne pare dolaze. NECU ni Izetbegovice, Lagumdzije, Komsice, Dodike, Covice, vec potpuno novu svjezu i mladu politicku elitu.
I nije da necete vi NAS, nego necemo mi VAS. NECU vas vise, puna mi vas je kapa i Dodikovih parola "Necemo u Evropu". Necu na mapi da vas nit vidim nit cujem. Sto se mene tice nek vas primi Srbija, nek vas ne primi, meni ni iz dzepa ni u dzep, al NE vise po mom dzepu, nikad vise.
pa i taj budzet zajednickih institucija se puni dijelom iz rs-a. ne znam o kakvim srpskim politicarima u kantonalnoj vladi govoris, prvi put cujem za tako nesto.
naravno da vi necete srbe, kao da se to ne zna, samo neko je posten poput tebe pa to priznaje a vecina glumi i prosipa suplje price o multi-kulti.
nece ni srbi sa vama, pa zbog toga se i rat vodio. ti mozes jedino da krivis aliju izetbegovica koji je vodio jednu suludu i shizofrenu politiku cijelo vrijeme ne shvatajuci u kakvom okruzenju se nalazi i sa kakvom snagom raspolaze. mogao je da ima mir ali je izabrao da "zrtvuje mir za nezavisnost"-ovo su njegove rijeci. mogao je da ima svoju drzavu ali je izabrao da je dijeli sa srbima i hrvatima. rezultate toga imas svakodnevno jer srbi i hrvati kontrolisu preko dvije trecine bosne i hercegovine i nijedna strateska odluka se bez njih ne moze donijeti.
kao sto ti mislis da te srbe koce tako i srbi misle da su bosnjaci kocnica napretku jer niko nece da investira i podrzava drzavu gdje postoje cijela naselja ljudi koji ne priznaju svjetovne zakone, gdje se zene tretiraju kao u kamenom dobu, gdje se podrzava terorizam, puca se na americku amabasadu, gdje ima masa ljudi kojima je bliza saudijska arabija od evrope... pa samo kod vas (govorim o narodima na ovim prostorima) sin naslijedi oca na najvecoj funkciji, kao u arapskom svijetu i jedna familija vlada evo vec 20 i kusur godina. pogledaj gdje su sinovi srpskih i hrvatskih politicara? da li se ijedan bavi politikom?
nisu tebi srbi krivi za tvoj dzep nego oni koji te 20 gopdina filuju mrznjom da bi na toj mrznji oni mogli vladati i bogatiti se a da se narod ne zapita na koji nacin su stekli to bogatstvo.
Jadan nebio ja se zovem Senada a momak mi se zove Ratko. Toliko o nacionalnoj mrznji, i kraj razgovora. Sta imam pricati s nekim kome je Dodik idol, takvi poznaju samo silu, nikakav razgovor.
Post Reply