pitanje: kakvi konkretno problemi su sa tehnologijom "Selective Catalytic Reduction"? U firmama s kojim usko sarađujem ima cca 100 vozila koja imaju SCR i sva su već prešla 100-150k ali nikakvih problema sa SCR-om nije bilo - ovo me stvarno interesuje jer dva auta vozim privatno sa SCR i do sada nisam imao problema.jefferson wrote: Kada ce nastupiti regeneracija DPF-a zavisi od mnogo faktora. Temperatura rashladne tekucine, temperatura ulja, diferencijalni pritisak koji filter razvija (na osnovu kojeg ECU prepoznaje da treba nastupiti regeneracija). Ja sam samo rekao da otvorena voznja nije potrebna ako je sve uredu da nastupi regeneracija. Ono sto servis govori jeste da izvedes auto vani cime ces dovesti rashladnu tekucinu i ulje na potrebnu temperaturu, ECU ce imati vremena da "razmisli" sta treba raditi. Medjutim, ako senzor diferencijalnog pritiska nije uredu, onda moze a i ne mora nastupiti regeneracija. DPF je mila majka kakvih komplikacija ima SCR sistem. To smece ce definitivno ukopa dizel.
Kada je u pitanju servis, to stoji. Medjutim, u BiH se odavno auta vise prodaju iz salona, specijalizovanih auto kuca. Da li se vara? Itekako, ali postoji ancin da se provjeri jbg. Do kupca je.
DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- VladaFBiH
#426 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
-
jefferson
#427 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
NOx senzori i zavisno od automobila grijac AdBlue rezervoara (Mercedes/VW/Audi/BMW). SCR u svim njemackim autima dolazi od strane Boscha dok NOx senzori dolaze od strane Continentala. 150-200,000km je trajnost NOx senzora. Sistem je razvijen zajednickim sredstvima uz saradnju Boscha. Npr. grijac na BMW X5 an aktivnom rezervoaru ima isti serijski broj kao grijac na Mercedes ML/GLE/GL/GLS, Audi Q7,VW Touareg i Porsche Cayenne. NOx senzori su isti, a npr. isti seznori idu na GM vozila.VladaFBiH wrote:pitanje: kakvi konkretno problemi su sa tehnologijom "Selective Catalytic Reduction"? U firmama s kojim usko sarađujem ima cca 100 vozila koja imaju SCR i sva su već prešla 100-150k ali nikakvih problema sa SCR-om nije bilo - ovo me stvarno interesuje jer dva auta vozim privatno sa SCR i do sada nisam imao problema.jefferson wrote: Kada ce nastupiti regeneracija DPF-a zavisi od mnogo faktora. Temperatura rashladne tekucine, temperatura ulja, diferencijalni pritisak koji filter razvija (na osnovu kojeg ECU prepoznaje da treba nastupiti regeneracija). Ja sam samo rekao da otvorena voznja nije potrebna ako je sve uredu da nastupi regeneracija. Ono sto servis govori jeste da izvedes auto vani cime ces dovesti rashladnu tekucinu i ulje na potrebnu temperaturu, ECU ce imati vremena da "razmisli" sta treba raditi. Medjutim, ako senzor diferencijalnog pritiska nije uredu, onda moze a i ne mora nastupiti regeneracija. DPF je mila majka kakvih komplikacija ima SCR sistem. To smece ce definitivno ukopa dizel.
Kada je u pitanju servis, to stoji. Medjutim, u BiH se odavno auta vise prodaju iz salona, specijalizovanih auto kuca. Da li se vara? Itekako, ali postoji ancin da se provjeri jbg. Do kupca je.
Osim toga zna biti problema sa ventilom koji odredjuje kolicinu AdBlue koja se ubrizgava, SCR katalizatorom (gdje se mjesa AdBlue i ispusni plinovi).
Mislim da SCR generalno postaje malo pouzdaniji kako vrijeme ide, ali je i dalje skup. Sama zamjena NOx senzora je skupa, a osimo toga mora se raditi njihova kalibracija.
Sad neki imaju manje a neki vise problema. Generalno zbog hemijskog sastava AdBlue ili DEF, vozila koja prave dosta kilometara imaju dugotrajniji SCR sistem, primarno ventil i injektor. Vozila koja vide samo gradsku voznju imaju problema sa zacepljenjem injektora.
Evropski Euro VI modeli bi mogli biti pouzdaniji od SCR prve generacije koji je bio najvise rasprostranjen u SAD gdje su NoX limiti daleko stroziji. Nekako je americko trziste posluzilo da se neke stvari poboljsaju.
Medjutim, izvan garancije recimo ako SCR katalizato crkne, sto se zna desiti, dolazi u pitanje isplativost dizela. NoX senzri (dva) su oko 1,200 eura, SCR katalizator je oko 1,000 eura, itd, itd.
- ElRe
#428 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Vidjecemo kako je PSA rijesio SCR, njima je Feurecia dobavljac. FCA ce poceti do MY2019 da ugradjuje SCR, Magenti Marelli je odradio veci dio posla.
- amar1994
#429 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Ja znam dosta kamiona koji imaju to , nikakvih problema 
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#430 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Nedavno sam pročitao da je FCA prva napravila auto koji zadovoljava normu koja stupa 2021. Radi se o 2.3 motoru sa 150 KS koji ide u Iveco Daily
- commendatore
#431 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
imam par drugova koji rade kao komercijalisti i duze te multijet kombije vece kubikaze - kazu ljudi idu kombiji ko mecavamali_milojica wrote:Nedavno sam pročitao da je FCA prva napravila auto koji zadovoljava normu koja stupa 2021. Radi se o 2.3 motoru sa 150 KS koji ide u Iveco Daily
nema sta Fiat je u novije vrijeme napravio strašne dizel motore - šteta što nisu u stanju kapitalizirat tu tehnolosku prednost....
-
jefferson
#432 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Kamioni imaju odavno taj sistem. U SAD neki imaju od 1994 SCR sistem. Nije to nikakva novost.amar1994 wrote:Ja znam dosta kamiona koji imaju to , nikakvih problema
Fazon sa kamionima je sto ima vise prostora da se napravi sistem, robusniji i veci djelovi itd. Nije isto spakovati rezerviar za AdBlue (ili dva) u slepera i u Golfa. Slicno je i sa ostalim komercijalnim vozilima gdje se ima vise prostora.
-
jefferson
#433 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Fiat je uvijek pravio dobre dizele, problem je bio generalno kvalitet ostatka auta.commendatore wrote:imam par drugova koji rade kao komercijalisti i duze te multijet kombije vece kubikaze - kazu ljudi idu kombiji ko mecavamali_milojica wrote:Nedavno sam pročitao da je FCA prva napravila auto koji zadovoljava normu koja stupa 2021. Radi se o 2.3 motoru sa 150 KS koji ide u Iveco Daily![]()
nema sta Fiat je u novije vrijeme napravio strašne dizel motore - šteta što nisu u stanju kapitalizirat tu tehnolosku prednost....
FCA sve sad kapitalizira u SAD. Napravili su ovdje dar mar sa Dodge-om kako ih je Fiat uzeo. Sav profit FCA dobija iz prodaje velikih kamioneta i SUV vozila u SAD. I sto je najbolje svake godine izbace nesto skroz novo i totalno drugacije od ostalih. Citao sam nedavno clanak povodom predstavljanja novog Dodge RAM kamioneta da je Marchionne rekao inzinjerima: pare nisu problem, napravite najbolji pick up. I izgleda da su napravili najbolji pick up. Uz to sav komercijalni program iz Evrope su doveli u SAD, ukljucujuci i ona mala dostavna vozila (ne znam jel se jos uvjek zovu Fiat Doblo?)
Preuzimanje Chryslera je bio najbolji potez koji je Fiat napravio.
- mali_milojica
#434 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Da nisu kupili Chrysler,veoma vjerovatna situacija bi bila da bi FIAT "propao".
- commendatore
#435 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Fiat do JTD-a druge generacije nije znao sta je dobar dizel motor..... decenijama ga je obilazio VAG - sad je situacija potpuno drugacija - VAG ima pofino problema sa dizel motorom .... a Fiat ga tuši u americi ko da je dzabe...jefferson wrote:Fiat je uvijek pravio dobre dizele, problem je bio generalno kvalitet ostatka auta.commendatore wrote:imam par drugova koji rade kao komercijalisti i duze te multijet kombije vece kubikaze - kazu ljudi idu kombiji ko mecavamali_milojica wrote:Nedavno sam pročitao da je FCA prva napravila auto koji zadovoljava normu koja stupa 2021. Radi se o 2.3 motoru sa 150 KS koji ide u Iveco Daily![]()
FCA sve sad kapitalizira u SAD. Napravili su ovdje dar mar sa Dodge-om kako ih je Fiat uzeo. Sav profit FCA dobija iz prodaje velikih kamioneta i SUV vozila u SAD. I sto je najbolje svake godine izbace nesto skroz novo i totalno drugacije od ostalih. Citao sam nedavno clanak povodom predstavljanja novog Dodge RAM kamioneta da je Marchionne rekao inzinjerima: pare nisu problem, napravite najbolji pick up. I izgleda da su napravili najbolji pick up. Uz to sav komercijalni program iz Evrope su doveli u SAD, ukljucujuci i ona mala dostavna vozila (ne znam jel se jos uvjek zovu Fiat Doblo?)
- VladaFBiH
#436 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
hvala na odgovoru... u prevodu ako kupiš novo auto vozi ga do 150-200k i onda ga uvali nekom a nipošto ne kupuj polovnog dizelajefferson wrote:NOx senzori i zavisno od automobila grijac AdBlue rezervoara (Mercedes/VW/Audi/BMW). SCR u svim njemackim autima dolazi od strane Boscha dok NOx senzori dolaze od strane Continentala. 150-200,000km je trajnost NOx senzora. Sistem je razvijen zajednickim sredstvima uz saradnju Boscha. Npr. grijac na BMW X5 an aktivnom rezervoaru ima isti serijski broj kao grijac na Mercedes ML/GLE/GL/GLS, Audi Q7,VW Touareg i Porsche Cayenne. NOx senzori su isti, a npr. isti seznori idu na GM vozila.VladaFBiH wrote:pitanje: kakvi konkretno problemi su sa tehnologijom "Selective Catalytic Reduction"? U firmama s kojim usko sarađujem ima cca 100 vozila koja imaju SCR i sva su već prešla 100-150k ali nikakvih problema sa SCR-om nije bilo - ovo me stvarno interesuje jer dva auta vozim privatno sa SCR i do sada nisam imao problema.jefferson wrote: Kada ce nastupiti regeneracija DPF-a zavisi od mnogo faktora. Temperatura rashladne tekucine, temperatura ulja, diferencijalni pritisak koji filter razvija (na osnovu kojeg ECU prepoznaje da treba nastupiti regeneracija). Ja sam samo rekao da otvorena voznja nije potrebna ako je sve uredu da nastupi regeneracija. Ono sto servis govori jeste da izvedes auto vani cime ces dovesti rashladnu tekucinu i ulje na potrebnu temperaturu, ECU ce imati vremena da "razmisli" sta treba raditi. Medjutim, ako senzor diferencijalnog pritiska nije uredu, onda moze a i ne mora nastupiti regeneracija. DPF je mila majka kakvih komplikacija ima SCR sistem. To smece ce definitivno ukopa dizel.
Osim toga zna biti problema sa ventilom koji odredjuje kolicinu AdBlue koja se ubrizgava, SCR katalizatorom (gdje se mjesa AdBlue i ispusni plinovi).
Mislim da SCR generalno postaje malo pouzdaniji kako vrijeme ide, ali je i dalje skup. Sama zamjena NOx senzora je skupa, a osimo toga mora se raditi njihova kalibracija.
Sad neki imaju manje a neki vise problema. Generalno zbog hemijskog sastava AdBlue ili DEF, vozila koja prave dosta kilometara imaju dugotrajniji SCR sistem, primarno ventil i injektor. Vozila koja vide samo gradsku voznju imaju problema sa zacepljenjem injektora.
Evropski Euro VI modeli bi mogli biti pouzdaniji od SCR prve generacije koji je bio najvise rasprostranjen u SAD gdje su NoX limiti daleko stroziji. Nekako je americko trziste posluzilo da se neke stvari poboljsaju.
Medjutim, izvan garancije recimo ako SCR katalizato crkne, sto se zna desiti, dolazi u pitanje isplativost dizela. NoX senzri (dva) su oko 1,200 eura, SCR katalizator je oko 1,000 eura, itd, itd.
- ElRe
#437 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Jos od 1.9 TD i 2.5TD motora iz Crome (1986) Fiat se ravnopravno nosi sa svakim proizvodjacem dizel motora.commendatore wrote: Fiat do JTD-a druge generacije nije znao sta je dobar dizel motor..... decenijama ga je obilazio VAG - sad je situacija potpuno drugacija - VAG ima pofino problema sa dizel motorom .... a Fiat ga tuši u americi ko da je dzabe...
-
530i
#438 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Hoćeš reći da je Fiat prvi napravio TDI i da su 1.9 D i TD bez problema bili najbolji u svojim klasama. Mislim, prije pojave JTD motora.commendatore wrote: Fiat do JTD-a druge generacije nije znao sta je dobar dizel motor..... decenijama ga je obilazio VAG - sad je situacija potpuno drugacija - VAG ima pofino problema sa dizel motorom .... a Fiat ga tuši u americi ko da je dzabe...
Najveća greška je - ako sam dobro upratio - jedna verzija 2.4 JTD motora koja je imala neki problem sa pumpom ulja ili nešto slično, ali to je nešto malo.
- mali_milojica
#439 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
80ih godina su Peugeot dizel motori bili najbolji haman po svemu. Trajnost,snaga,isli ko blentavi,potrosnja.
- commendatore
#440 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
ma dobro mozemo do sutra al cinjenica je da se ti auti nisu prodavali koliko god mi trubili da je motor bio dobar.... znam ja da je imala Croma prva direktno ubrizgavanje i slicno al nije to to.... mozda sam bio neodredjen - ali to nije donijelo neku kapitalnu prednost Fiatu u odnosu na tadasnju konkurenciju kao sto je to odradio JTD....ElRe wrote:Jos od 1.9 TD i 2.5TD motora iz Crome (1986) Fiat se ravnopravno nosi sa svakim proizvodjacem dizel motora.commendatore wrote: Fiat do JTD-a druge generacije nije znao sta je dobar dizel motor..... decenijama ga je obilazio VAG - sad je situacija potpuno drugacija - VAG ima pofino problema sa dizel motorom .... a Fiat ga tuši u americi ko da je dzabe...
VAG je poceo trpat TDI u Bentli jbt.....
-
UmaX
#441 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Drago mi je to cuti, Fiat mi je bio prvo auto i kako kazu prvoj ljubavi zaborava nema.jefferson wrote: FCA sve sad kapitalizira u SAD. Napravili su ovdje dar mar sa Dodge-om kako ih je Fiat uzeo. Sav profit FCA dobija iz prodaje velikih kamioneta i SUV vozila u SAD. I sto je najbolje svake godine izbace nesto skroz novo i totalno drugacije od ostalih. Citao sam nedavno clanak povodom predstavljanja novog Dodge RAM kamioneta da je Marchionne rekao inzinjerima: pare nisu problem, napravite najbolji pick up. I izgleda da su napravili najbolji pick up. Uz to sav komercijalni program iz Evrope su doveli u SAD, ukljucujuci i ona mala dostavna vozila (ne znam jel se jos uvjek zovu Fiat Doblo?)
Da su bogdom kupili i Opela, znam da je Marchionne htio kupiti Opel ali im GM nije htio prodati, ionako ih Chrysler puno ugrozava u NA.
BTW kupio bi Marchionne i citav GM da se njega pita.
-
jefferson
#442 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Ma ja se svog rjesavam cim istekne ova produzena garancija na SCR. Fakat mi zao da se rjesim ovog auta, ali iza DPF filtera sve jedan dio SCR sistema je zamjenjen pod garancijom.hvala na odgovoru... u prevodu ako kupiš novo auto vozi ga do 150-200k i onda ga uvali nekom a nipošto ne kupuj polovnog dizela... konkretno na jednom od mojih automobila je bio opoziv vezan za SCR kada su promijenili nešto na zadnjem servisu (naravno u servisu nisu specificirali šta a mene i nije baš interesovalo jer je besplatno
)
-
jefferson
#443 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Ja fakat ne znam o cemu on. Ja imao 2.4jtd prve generacije, prodan sa nekih 350,000, vidio to auto prije jedno 5g sa 500,000 i mislim da se jos voza.ElRe wrote:Jos od 1.9 TD i 2.5TD motora iz Crome (1986) Fiat se ravnopravno nosi sa svakim proizvodjacem dizel motora.commendatore wrote: Fiat do JTD-a druge generacije nije znao sta je dobar dizel motor..... decenijama ga je obilazio VAG - sad je situacija potpuno drugacija - VAG ima pofino problema sa dizel motorom .... a Fiat ga tuši u americi ko da je dzabe...
-
jefferson
#444 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Ja ozbiljno razmisljam uzet Dodge Durango sa 5.7 V8 motorom. To auto je Dodge razvio po Mercedesovom kapom. Medjutim Mercedes im nije dao 7G mjenjac nego 5 brzinac. Bezze bio auto iako su ga bazirali na ML/GL platformi. Kad ih je Fiat uzeo ubacio im ZF sa 8 brzina, sredio malo ovjes (snizio R/T verziju) ubacio bolje materijale, audi sistem itd. Jbt ne mogu ga nastancat koliko se prodaje, a otprilike iste cijene kao onaj VW Alas koji ima VR6 motor i ide kao da astmu ima.UmaX wrote:Drago mi je to cuti, Fiat mi je bio prvo auto i kako kazu prvoj ljubavi zaborava nema.jefferson wrote: FCA sve sad kapitalizira u SAD. Napravili su ovdje dar mar sa Dodge-om kako ih je Fiat uzeo. Sav profit FCA dobija iz prodaje velikih kamioneta i SUV vozila u SAD. I sto je najbolje svake godine izbace nesto skroz novo i totalno drugacije od ostalih. Citao sam nedavno clanak povodom predstavljanja novog Dodge RAM kamioneta da je Marchionne rekao inzinjerima: pare nisu problem, napravite najbolji pick up. I izgleda da su napravili najbolji pick up. Uz to sav komercijalni program iz Evrope su doveli u SAD, ukljucujuci i ona mala dostavna vozila (ne znam jel se jos uvjek zovu Fiat Doblo?)
Da su bogdom kupili i Opela, znam da je Marchionne htio kupiti Opel ali im GM nije htio prodati, ionako ih Chrysler puno ugrozava u NA.
BTW kupio bi Marchionne i citav GM da se njega pita.![]()
![]()
-
UmaX
#445 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Vala mi dodje da se preselim u SAD i uzmem takvu V8 mrcinu, jebem ti sirotinju kad ovdje nikad necu vozit nista preko 2000 kubika i 4 cilindra.
-
condy
#446 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
A sto ovdje neces voziti ??? Zbog cijene goriva ili ?
-
jefferson
#447 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Nije donijelo kapitalnu vrijednost jer je ostatak auta bio los.commendatore wrote:ma dobro mozemo do sutra al cinjenica je da se ti auti nisu prodavali koliko god mi trubili da je motor bio dobar.... znam ja da je imala Croma prva direktno ubrizgavanje i slicno al nije to to.... mozda sam bio neodredjen - ali to nije donijelo neku kapitalnu prednost Fiatu u odnosu na tadasnju konkurenciju kao sto je to odradio JTD....ElRe wrote:Jos od 1.9 TD i 2.5TD motora iz Crome (1986) Fiat se ravnopravno nosi sa svakim proizvodjacem dizel motora.commendatore wrote: Fiat do JTD-a druge generacije nije znao sta je dobar dizel motor..... decenijama ga je obilazio VAG - sad je situacija potpuno drugacija - VAG ima pofino problema sa dizel motorom .... a Fiat ga tuši u americi ko da je dzabe...
VAG je poceo trpat TDI u Bentli jbt.....
-
UmaX
#448 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Zbog plate.condy wrote:![]()
A sto ovdje neces voziti ??? Zbog cijene goriva ili ?
Ma nema ih za kupit, a i da kupis cijena je duplo ili trostruko od one u USA, a cak i tad ti je izbor ogranicen. Plus servisi i gorivo. A ni nase ceste ni parking mjesta nisu za toga. Ukratko, nema teorije.
- B6Redhell
#449 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Jarane nije sve ni u broju klipova. Vijeruj. Mozes ih natrpat koliko hoces. Ako ih ne znas kao autoproizvodjac iskoristitiUmaX wrote:![]()
![]()
![]()
Vala mi dodje da se preselim u SAD i uzmem takvu V8 mrcinu, jebem ti sirotinju kad ovdje nikad necu vozit nista preko 2000 kubika i 4 cilindra.
.djaba toliki klipovi.
Mnogi teski glomazni. Neefikasni. Trose ko tenk i za najveci standard
-
jefferson
#450 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Ma to je proslost. Eto ovaj Durango sto sam ja spomenuo ima istu potrosnju kao VW Atlas koji je baziran na MQB paltformi a tezi 450kg, ima V8 umjesto V6 motora.B6Redhell wrote:Jarane nije sve ni u broju klipova. Vijeruj. Mozes ih natrpat koliko hoces. Ako ih ne znas kao autoproizvodjac iskoristitiUmaX wrote:![]()
![]()
![]()
.djaba toliki klipovi.
Mnogi teski glomazni. Neefikasni. Trose ko tenk i za najveci standard
Dosta stvari se unificiralo. Mnogi proizvodjaci koriste iste mjenajce (npr. ZF8 je u FCA vozilima, VW, BMW, Iaisn je u Toyoti, Lexusu, VW, BMW-u). Razlog ej da se smanje troskovi ali i poboljsa pouzdanost i efikasnost.