gramatika bosanskog jezika - za sve koji zele znati vise
-
Dedda
Džunup / Đunup = Osoba koja je imala seksusalni odnos i nije se kupala duži vremenski period
Ofajdara = Vrsta djevojke koja liči na potrešenu vreću
horan = Izvedenica od anglosaksonske rijeci "Horney", samo sto se u bosankom jeziku ne odnosi samo na seks, jer osoba moze biti horna da radi, da hoda, da jede ili da pije
horan k'o horoz = ovo je direktan sinonim izraza >> Popio je deset tableta viagre i gajbu piva, pa mu nije bitno ko je sta je, odakle je, samo dok ima kakvu r..pu !
Ofajdara = Vrsta djevojke koja liči na potrešenu vreću
horan = Izvedenica od anglosaksonske rijeci "Horney", samo sto se u bosankom jeziku ne odnosi samo na seks, jer osoba moze biti horna da radi, da hoda, da jede ili da pije
horan k'o horoz = ovo je direktan sinonim izraza >> Popio je deset tableta viagre i gajbu piva, pa mu nije bitno ko je sta je, odakle je, samo dok ima kakvu r..pu !
-
Kwaheri
jedno pitanje poznavaocima jezika...
"nedostajem si...falim si..uzmem si..." si= sebi
ima li toga u bosanskom jeziku?
i koliko nas koristi to "si" ?
p.s.
koristim "si" za sebi...rijetko, ali nekad bash "odgovara"... navika, bezvezna...
-
prleitihi
da pitamo riđana za ovo?
:D:D
to je..koliko je meni poznato..karakteristično za hrvatski jezik..mene samo nervira kad papci i papanke..koje nemaju pojma sa životom..odjednom počnu "pa kupi si..uradi si.."..misle da ih to čini pametnijim..(živa istina..priznanje jedne!)
(kod mene uz SI..obavezno ide i SE..
)
to je..koliko je meni poznato..karakteristično za hrvatski jezik..mene samo nervira kad papci i papanke..koje nemaju pojma sa životom..odjednom počnu "pa kupi si..uradi si.."..misle da ih to čini pametnijim..(živa istina..priznanje jedne!)
(kod mene uz SI..obavezno ide i SE..
-
Kwaheri
prleitihi wrote:da pitamo riđana za ovo?:D:D
(kod mene uz SI..obavezno ide i SE..)
- Jara
Oblici nogU, rukU su zapravo genitiv "dvojine" koji se zadržao za neke pojmove koji su u paru ( kao i ušiju, očiju...)prleitihi wrote:radi se u pluralu..
NogA, rukA je analogno promjeni većine imenica ženskog roda; npr. od imenice žena, gen.pl. je ženA
Za zube nek' neko drugi...
- Ergot
Obrisao pod njima, pa ih zguzvao u klupko i napuc'o nogom. Ne znam kako bih ti drukcije docarao.Sarafcina wrote:nisam znao da je Ridjanovic napisao i kritiku na Jahica i Halilovica (sta konkretno, ne znam) ... knjiga se zove Totalni promasaj... vidio je na sajmu...
jel sta pametno reko?
-
sulesavic
u redu - uredu normirano je oboje, nema isto znaèenjeSaraswati wrote:Hajde onda jednom za svagda da rijesimo nedoumice oko pisanja prijedlozno-padeznih izraza![]()
![]()
![]()
u redu - uredu
u pravu - upravu
u stvari - ustvari
-----------------------------------
Preneseno s druge teme![]()
u pravu - upravu normirano je samo u pravu
u stvari - ustvari normirano je oboje, nema isto znaèenje
Na sada¹njim studentima je da nas èitaju i prenesu profesorima na fakultetima ¹ta misli javnost o ponuðenim rje¹enjima.