U tom slucaju 90% oceva ne bi trebali vidjeti svoje dijete, jer su ga svi mahnuli barem jednom u toku braka ili dosli na korak od toga. Sad zbog tudjeg sranja, nezrelosti, slabosti, manjka morala itd..treba da ispasta jedan djeciji zivot bez prisustva jednog roditelja! mislim...ono..
Razvod braka
Moderator: _BataZiv_0809
- CaneBos
#426 Re: Razvod braka
Neko je u postu prije za ovog covjeka da je vjerovatno prevario zenu pa ga je izbacila na dupe iz stana i zabranila vidjanje sa kcerkom, pa je i zasluzio da nikad vise ne vidi dijete.
U tom slucaju 90% oceva ne bi trebali vidjeti svoje dijete, jer su ga svi mahnuli barem jednom u toku braka ili dosli na korak od toga. Sad zbog tudjeg sranja, nezrelosti, slabosti, manjka morala itd..treba da ispasta jedan djeciji zivot bez prisustva jednog roditelja! mislim...ono..
- CaneBos
#427 Re: Razvod braka
Da samo nadodam da je za mene ta supruga/zena, obicna p**da od majke, ako dijete koristi kao pijuna da nasteti suprugu zbog svog povrijedjenog egoa, emocija ili ti cega vec. Nista to ne opravdava, dijete mora biti na prvom mjestu!
- Pobresita_Milica
#428 Re: Razvod braka
apsidejzi wrote:Najlakse se razvest, a najteze pokusati razumjeti drugu stranu. Papirologija i podjela imovine moze zadati privremenih problema ali se na kraju sve rijesi. Ono sto ostaje je srusena porodica.
Ja sam imao priliku na desetine puta otici i ostaviti sve ali nisam. Malo edukacije, malo empatije, malo "mirenja sa sudbinom" me dovelo u poziciju da shvatim da 99% parova prolazi i da je prolazilo kroz isto ono kroz sto sam i ja. Sve je to u pet deka samo je pitanje koliko ko moze podnijeti. Naravno, udaranje i tuca je granica koja se ne smije preci. Sve ostalo... nije razlog.
Malo malo pa pogledam svoju zenu i pomislim u sebi: Ja bih poludio da imam onakve hormonalne ciklicke prenose u toku mjeseca, da moram onoliko sebe davati za djecu i da imam neozbiljnog muza poput mene koji gleda kako da se izvuce sto vise moze. Ne mogu se Bogu nazahvaljivati sto sam muskarac samo zato sto imam poprilicno ujednacen nivo hormona i ne moram ici od ekstrema do ekstrema. Ne znam ti kakav da si karakter, slomilo bi te.
Sta ja znam... kako vrijeme vise odmice ona mi biva sve draza jer sada razumijem da ljubav nije ona mladalacka pocetna zaljubljenost... To bude i prodje pa ostanu iskrice koje se s vremena na vrijeme upale cisto da se covjek prisjeti "ludosti" iz prijasnjih dana. Pogledajte malo svijet oko sebe, procitajte koji naucni clanak i shvaticete da je i nase i ponasanje partnera u mnogome uzrokovano raznoraznim hormonalnim promejnama i odbrambenim mehanizmima organizma. Mi sve mislimo da se druga strana "promjenila" ali nije. To je ista osoba koju si upoznao ali koja se najvjerovatnije suocava sa nekim faktorom ciji se korijen krije u genima ili evoluciji.
SJecam se perioda kada se rodilo prvo djete i moja zena izgubila seksualnu zelju. Bi ona razumski, ali strasti i emocije nula bodova. Ja nisam znao u cemu je problem dok jednom nismo otisli na rutinski pregled kod doktorice (ginekologa). Pita ona zenu da li doji djete i kada je dobila potvrdan odgovor doktorica se obrati asistentici (studentica) i zovnu je da joj pokaze kako izgleda unutrasnji zid vagine i grlica kod majki koje doje. Kod moje zene je haman taj neki bijeli sloj izrazeniji nego kod ostalih zena i to je bila dobra prilika da joj uzivo pokaze i nauci je lekciju. Navodno je to odbrambeni mehanizam organizma kako bi se zastitilo novorodjence. Ovaj bijeli sloj ucini da trenje bude povecano te da se zena osjeca neugodno prilikom odnosa, sto automatski smanjuje sansu da zena ponovo zatrudni a sto bebici ostavlja vece sanse za prezivljavanje. Dzaba je, evolucijski smo dobili to sto smo dobili i prirodu nije briga sto mi zivimo u "modernom" dobu kada prezivljavanje djeteta ne ovisi o kolicini mlijeka i broju djece.
Ovaj primjer navodim da opisem sta mislim pod onim "mirenje sa sudbinom". Ima tu i drugih primjera ali neka ostane na ovom jednom. Neke stvari... ma vecina stvari zapravo je genetski predodredjena i partner najvjerovatnije ne radi namjerno to sto radi a sto ti smeta. To je sva poenta mog posta. Najlakse se razvest... Valja sacuvat brak. Za mene je ljubav pokusati razumjeti i prihvatiti partnera te ga podrzati dok ne prebrodi to sto ga je snaslo.
-
djemo-de
#429 Razvod braka u bosni
pozdrav gdje da uzmem papire za razvod braka u bosni jel u opcini ili gdje vec, moram se kutarisat jednog oktopoda, inace zivim u njemackoj a karapusa je trenutno u bosni, bio bi to sporazumni razvod braka.
- Bluemore
#430 Re: Razvod braka u bosni
probaj u ribarnici kod markala
- muminovic
#431 Re: Razvod braka u bosni
"Uzimas papire za razvod" na istom mjestu gdje to radis i u Njemackoj.
Ovdje imas 475 postova o toj temi - sjedi sve procitaj, ako ti ne bude jasno nakon toga postavi pitanje : http://www.klix.ba/forum/razvod-braka-t118873s0.html
Ovdje imas 475 postova o toj temi - sjedi sve procitaj, ako ti ne bude jasno nakon toga postavi pitanje : http://www.klix.ba/forum/razvod-braka-t118873s0.html
-
djemo-de
#432 Re: Razvod braka u bosni
postavio sam jednostavno pitanje gdje uzeti papire u bosni za razvod braka, jer to trebam tamo uradit, dakle koja institucija?muminovic wrote:"Uzimas papire za razvod" na istom mjestu gdje to radis i u Njemackoj.
- Matijevic_Vlado
- Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..
#433 Re: Razvod braka u bosni
ee moj Djema
, sigurno si bolji od nje cim je tako nazivas.
- muminovic
#434 Re: Razvod braka u bosni
Dao sam ti jednostavan odgovor, sve je isto kao u Njemackoj - papiri se nikakvi ne uzimaju, rijec je o sudskom postupku koji moras pokrenut i finansirat novcem. TO ne mozes preko foruma rijesit, kao sto ne mozes ni u njemackoj.djemo-de wrote:postavio sam jednostavno pitanje gdje uzeti papire u bosni za razvod braka, jer to trebam tamo uradit, dakle koja institucija?muminovic wrote:"Uzimas papire za razvod" na istom mjestu gdje to radis i u Njemackoj.
Ako si ikad gledao film ili seriju, znas kome se obracas kada je u pitanju razvod braka, za zastupanje, kao i ko vodi postupak.
Imas 19 stranica sa 25 odgovora na svakom, sjedi sve procitaj bice ti jasnije, dao sam ti link.
-
kakavdanakneiskustvu
#435 Re: Razvod braka
Tesko je sve to oko razvoda,tesko,ali nekadjje i tako mozda bolje kad se dvoje ne slazu
- muminovic
#436 Re: Razvod braka
kakavdanakneiskustvu wrote:Tesko je sve to oko razvoda,tesko,ali nekadjje i tako mozda bolje kad se dvoje ne slazu
Tacno tako
- Bluemore
#437 Re: Razvod braka u bosni
mislim da on ipak trazi ribarnicu
- svjezi_ustipak
#438 Re: Razvod braka u bosni
djemo-de wrote:pozdrav gdje da uzmem papire za razvod braka u bosni jel u opcini ili gdje vec, moram se kutarisat jednog oktopoda, inace zivim u njemackoj a karapusa je trenutno u bosni, bio bi to sporazumni razvod braka.
nije u opcini vec u mjesnoj zajednici. trazi od sekretara mjesne papire da ti da za razvod i idi u opstinu u maticni ured trazi da ti ovjere to pa onda predaj u postu da oni posalju dalje gdje treba.
-
kakavdanakneiskustvu
#439 Re: Razvod braka
viđanje djeteta kad je proces razvoda braka u toku,ko to određuje,ili prije nego pođe proces razvoda braka,kad supružnici ne žive zajedno?
-
Verocious
#440 Re: Razvod braka
Centar za socijallni rad po opstini prebivalista. Odes tamo raspitas se, pozovu vas oboje, dogovorite termine. To rjesenje centra je potrebno i za razvod braka.
-
kakavdanakneiskustvu
#441 Re: Razvod braka
Verocious wrote:Centar za socijallni rad po opstini prebivalista. Odes tamo raspitas se, pozovu vas oboje, dogovorite termine. To rjesenje centra je potrebno i za razvod braka.
šta kad nema dogovora ,da li se poštuje ono što hoće roditelj kod kojeg je dijete?
-
kakavdanakneiskustvu
#442 Re: Razvod braka
Kako se određuje visina alimentacije?
-
Verocious
#443 Re: Razvod braka
Visina primanja oca i majke djeteta, materijalne prilike.
-
Verocious
#444 Re: Razvod braka
Prijava policiji usljed nepostivanja dogovora iz centra ali policija je ovdje nemocna jer ona ne moze otrgnuti djete od majke da bi ga tebi dala itd. najbolje ti je razgovara sa zenom pa nadjite neki modus.kakavdanakneiskustvu wrote:Verocious wrote:Centar za socijallni rad po opstini prebivalista. Odes tamo raspitas se, pozovu vas oboje, dogovorite termine. To rjesenje centra je potrebno i za razvod braka.
šta kad nema dogovora ,da li se poštuje ono što hoće roditelj kod kojeg je dijete?
- semmy
#446 Re: Razvod braka
primanja nisu uopste bitna niti to sud uzma u obzir kao sto to je vec neko naveo. iz jednog jednostavnog razloga: svako moze navesti najminimalnija primanja jer kod nas je sve moguce i sudije su upoznate jako dobro s tim problemom...alimentacija je cca u visini 70% od prosjecne plate u FBiH, cak zavisi i od potreba djeteta moze se sudskim putem dobiti i veci iznoskakavdanakneiskustvu wrote:Kako se određuje visina alimentacije?
-
Drinski
#447 Re: Razvod braka
Bitna su primanja, pogotovo ako roditelji imaju visi standard od prosjecnog a ako imaju manji obicno se poziva na onaj stav da su roditelji duzni u ispunjenju obaveze zak. izdrzavanja iskoristiti sve svoje mogućnosti pa i na uštrb vlastitog izdrzavanja.
-
kakavdanakneiskustvu
#448 Re: Razvod braka
zar sud ne provjerava visinu primanja roditelja?
-
Verocious
#449 Re: Razvod braka
Naravno da provjerava ako si prijavljen i ne radis na crno. Minimalna alimentacija je oko 150-200 KM po djetetukakavdanakneiskustvu wrote:zar sud ne provjerava visinu primanja roditelja?
-
kakavdanakneiskustvu
#450 Re: Razvod braka
Verocious wrote:Naravno da provjerava ako si prijavljen i ne radis na crno. Minimalna alimentacija je oko 150-200 KM po djetetukakavdanakneiskustvu wrote:zar sud ne provjerava visinu primanja roditelja?
hvala