Nije upisano jer iz nekog razloga nije bio ostavinski proces nakon smrti dede.Ne moze 'preci tek tako .lorente wrote:Nema pojma to je bilo u ratu... Valjda je sve preslo na nanu, ali nije u knjigama upisano.. sada iza nje ima njena kcerka i dvoje djece od sinamoonca wrote:jel' bila ostavinska -kada je dedo umro...lorente wrote:pozdrav ljudi, dobio sam poziv na rociste za raspravljanje zaostavstine...pise mi u vezi dostavljanja isprava za nekretnine ostavitelja, da trebam dostaviti posjedovne listove iz katastra opcine? dvije kuce su u pitanju, koje su kao bile u vlasnistvu nane,bake, iza koje se vodi ostavinski postupak..medjutim na stranici katastar.ba sam vidio da pise ime od rahmetli dede, koji je umro davnoo..u katastru su kuce na njemu jos? sta sad ja trebam traziti u opcini? ima li neko iskustva sa ovim rocistima?
Ostavinska rasprava
Moderator: _BataZiv_0809
-
moonca
#426 Re: Ostavinska rasprava
-
Guadalajara
#427 Re: Ostavinska rasprava
Izvoli trazi. Ovdje imas realnu online bazu neformalnih listova. Za vadjenje formalnih morat ces platiti sudske takse. Mislim da su u Sarajevu po 4-5 KM za 1 ZK list,a moze da ih bude vise.lorente wrote:pozdrav ljudi, dobio sam poziv na rociste za raspravljanje zaostavstine...pise mi u vezi dostavljanja isprava za nekretnine ostavitelja, da trebam dostaviti posjedovne listove iz katastra opcine? dvije kuce su u pitanju, koje su kao bile u vlasnistvu nane,bake, iza koje se vodi ostavinski postupak..medjutim na stranici katastar.ba sam vidio da pise ime od rahmetli dede, koji je umro davnoo..u katastru su kuce na njemu jos? sta sad ja trebam traziti u opcini? ima li neko iskustva sa ovim rocistima?
Ovaj ti je web servis bolji http://www.e-grunt.ba/
od
https://www.katastar.ba/pregled
Kad popunis forumular idi na print.
Bude li trebalo izvadi i umrle/smrtne listove od nane i dede. I od roditelja ako nisu zivi.
Kako pokrenuti ostavinski postupak?
Ostavinski postupak se u prvom stupnju provodi pred općinskim sudom u Federaciji, odnosno pred notarom kao povjerenikom suda.
U općinskom sudu ostavinski postupak provodi sudac pojedinac.
Sud će povjeriti notaru provođenje ostavinskog postupka i dostaviti mu spis bez odgađanja u skladu sa odredbama člana 261. ZN FBiH.
RASPRAVLJANJE OSTAVINE
Općinski sud u Livnu nadležan je za provedbu postupka ostavinske rasprave ako je ostavitelj u vrijeme smrti imao prebivalište, odnosno boravište na području Kantona 10, s tim da stranke ne mogu sporazumno mijenjati nadležnost suda u ostavinskom postupku, u kojem se utvrđuje tko su ostaviteljevi nasljednici, što čini ostaviteljevu ostavinu, te koja još prava glede ostavine pripadaju njegovim nasljednicima, legatarima i drugim osobama.
POKRETANJE OSTAVINSKOG POSTUPKA
Ostavinski postupak se pokreće po službenoj dužnosti, čim sud sazna da je neka osoba umrla ili da je proglašena umrlom, odnosno po prijedlogu stranaka.
1. Smrtovnica
Smrtovnica se sastavlja kod općinske službe ( Matični ured ), gdje je umrli imao posljednje prebivalište, na osnovu podataka dobivenih od srodnika umrlog, od osoba sa kojima je umrli živio, kao i od drugih osoba koje mogu pružiti podatke koji se unose u smrtovnicu.
Smrtovnica treba sadržavati podatke o umrlom, dan, mjesec, godina, mjesto, vrijeme smrti, prebivalište, odnosno boravište koje je umrli imao, podatke o zakonskim nasljednicima ( potomci, bračni drug, braća, sestre, roditelji…), podatke o imovini.
Matični ured nadležne općinske službe dostaviti će smrtovnicu Općinskom sudu u Livnu, nakon čega će Sud zakazati ročište, te pozvati sve zainteresirane osobe navedene u smrtovnici, odnosno prijedlogu.
2. Prijedlog
Postupak za raspravljanje ostavine može se pokrenuti i po prijedlogu stranaka na način da se sudu podnese prijedlog za raspravljanje ostavine, u kojem treba navesti podatke o zakonskim nasljednicima ( ime i prezime, adrese prebivališta, odnosno boravišta ), podatke o imovini ostavitelja, izvod iz matične knjige umrlih za umrlog, izvod iz matične knjige rođenih za zakonske nasljednike i pravno valjane dokaze o navedenoj imovini ostavitelja ( za nekretnine zemljišno-knjižne izvatke ne starije od 6.mjeseci original ili ovjerene kopije, za automobile ovjerene kopije prometne dozvole, za vrijednosne papire potvrda Registra vrijednosnih papira u Federaciji BiH, za bankovne račune potvrda, odnosno ovjerena kopija štedne knjižice banke kod koje je račun otvoren…).
3. Naknadna imovina umrlog
Ukoliko zakonski nasljednici imaju saznanja o naknadno pronađenoj imovini ( imovina koja se nije raspravila rješenjem o nasljeđivanju), sudu će podnijeti prijedlog za donošenje dopunskog rješenja, na kojem treba navesti broj predmeta pod kojim se raspravila ranija ostavina umrlog, navesti podatke o zakonskim nasljednicima, podatke o naknadno pronađenoj imovini, te uz prijedlog priložiti dokaze o svojim navodima.
https://opsud-livno.pravosudje.ba/vstv/ ... p?id=10596
-
preludezalude
#428 Re: Ostavinska rasprava
Par pitanja za znalce oko ostavine...
Da li ostavinu pokrece neko od nasljednika ili moze pokrenuti i neko ko nije nasljednik?
Kakve su mogucnosti u slijedecem slucaju...
Nekretnina je u vlasnistvu 3 osobe tj 3 brata. Dva vlasnika su zainteresirana za prodaju a treci je umro i njegovi nasljednici ne zele pokrenuti ostavinski postupak. Da li postoji mogucnost da se ta nekretnina podijeli na 3 dijela da bi dva vlasnika prodala svoje dijelove? Postoji li mogucnost da se natjeraju nasljednici na ostavinaki postupak?
Da li ostavinu pokrece neko od nasljednika ili moze pokrenuti i neko ko nije nasljednik?
Nekretnina je u vlasnistvu 3 osobe tj 3 brata. Dva vlasnika su zainteresirana za prodaju a treci je umro i njegovi nasljednici ne zele pokrenuti ostavinski postupak. Da li postoji mogucnost da se ta nekretnina podijeli na 3 dijela da bi dva vlasnika prodala svoje dijelove? Postoji li mogucnost da se natjeraju nasljednici na ostavinaki postupak?
-
moonca
#429 Re: Ostavinska rasprava
Koliko sam upoznata-nasljednici pokrecu ili jedan od vas trojice- ako je stan u pitanju i nije moguce podijepiti u zasebne jedinice- necete moci prodati-.preludezalude wrote:Par pitanja za znalce oko ostavine...
Da treci vlasnik ima samo 10% od cjeline- onda bi mogli, bez njegovog pitanja....a njemu ispatiti desetinu koliko je nekretnina procjenjena .
-
Guadalajara
#430 Re: Ostavinska rasprava
moonca jel isto za kucu i dvoriste ?moonca wrote:Koliko sam upoznata-nasljednici pokrecu ili jedan od vas trojice- ako je stan u pitanju i nije moguce podijepiti u zasebne jedinice- necete moci prodati-.preludezalude wrote:Par pitanja za znalce oko ostavine...
Da treci vlasnik ima samo 10% od cjeline- onda bi mogli, bez njegovog pitanja....a njemu ispatiti desetinu koliko je nekretnina procjenjena .
-
moonca
#431 Re: Ostavinska rasprava
Mislis prodaja ?Guadalajara wrote:moonca jel isto za kucu i dvoriste ?moonca wrote:Koliko sam upoznata-nasljednici pokrecu ili jedan od vas trojice- ako je stan u pitanju i nije moguce podijepiti u zasebne jedinice- necete moci prodati-.preludezalude wrote:Par pitanja za znalce oko ostavine...
-
Guadalajara
#432 Re: Ostavinska rasprava
sta ako se ima preko 10 % npr. 1/3 ? Mislim na to...moze li se neko primorati da proda svoj dio...moonca wrote: Mislis prodaja ?
-
moonca
#433 Re: Ostavinska rasprava
Ne moze -ali, ako je dvoriste - moze se podijeliti - da svako od, ima svoj pristup, e, tad moze.Guadalajara wrote:sta ako se ima preko 10 % npr. 1/3 ? Mislim na to...moze li se neko primorati da proda svoj dio...moonca wrote: Mislis prodaja ?
-
preludezalude
#434 Re: Ostavinska rasprava
Konkretno radi se o placu. Svki od trojice brace su vlasnici po trecinu. Brat koji je umro iza sebe je ostavio 5 nasljednika. Da li se ovo 10% odnosi na umrlog brata ili na pojedinacne nasljednike? Ako se odnosi na pojedinacne nasljednike, onda njih pojwdinacno sljeduje malo vise od 6%.moonca wrote:Koliko sam upoznata-nasljednici pokrecu ili jedan od vas trojice- ako je stan u pitanju i nije moguce podijepiti u zasebne jedinice- necete moci prodati-.preludezalude wrote:Par pitanja za znalce oko ostavine...
-
preludezalude
#435 Re: Ostavinska rasprava
Konkretno...mogu li ja kao vlasnik 1/3 primorati nasljednike druge trecine da pokrenu ostavinu? Mogu li ja pokrenuti ostavinu? Moze li se ostavina parcijalno raditi. Naprimjer sad za plac a nekad u buducnosti za kucu?
Last edited by preludezalude on 15/09/2019 20:19, edited 1 time in total.
-
moonca
#436 Re: Ostavinska rasprava
Na umrlog brata .preludezalude wrote:Konkretno radi se o placu. Sva trojica brace su vlasnici trecine. Brat koji je umro iza sebe je ostavio 5 nasljednika. Da li se ovo 10% odnosi na umrlog brata ili na pojedinacne nasljednike? Ako se odnosi na pojedinacne nasljednike, onda njih pojwdinacno sljeduje malo vise od 6%.moonca wrote:Koliko sam upoznata-nasljednici pokrecu ili jedan od vas trojice- ako je stan u pitanju i nije moguce podijepiti u zasebne jedinice- necete moci prodati-.preludezalude wrote:Par pitanja za znalce oko ostavine...
Ako je plac - i moguce ja podjela- onda vi svoje dijelove mozete prodati bez treceg-da se saglasi tj njih petoro.
-
moonca
#437 Re: Ostavinska rasprava
Ne moze parcijalno - pa prijavi ti- ostali ce dobiti pozive za rocista- i cirkus krece..preludezalude wrote:Konkretno...mogu li ja kao vlasnik 1/3 primorati nasljednike druge trecine da pokrenu ostavinu? Mogu li ja pokrenuti ostavinu? Moze li se ostavina parcijalno raditi. Naprimjer sad za plac a nekad u buducnosti za kucu?
-
preludezalude
#438 Re: Ostavinska rasprava
Kako podijelit taj plac da jedna trecina predje u 1/1 i raspolazem sa svojim kako hocu, a ako nasljednici druge trecine ne zele pokrenuti ostavinu. Pistoji li ta mogucnost podjele bez "uvodjenja novih vlasnika" u papire?moonca wrote:Ne moze parcijalno - pa prijavi ti- ostali ce dobiti pozive za rocista- i cirkus krece..preludezalude wrote:Konkretno...mogu li ja kao vlasnik 1/3 primorati nasljednike druge trecine da pokrenu ostavinu? Mogu li ja pokrenuti ostavinu? Moze li se ostavina parcijalno raditi. Naprimjer sad za plac a nekad u buducnosti za kucu?
-
preludezalude
#439 Re: Ostavinska rasprava
Suprugu i djecu umrlog slijeduju jednaki dijelovi u nasljestvu...da li sam u pravu? Postoji li neki nacin da supruga dobije veci udio u nasljestvu? Cini mi se da se ostavina izbjegava zbog toga jer sam nacuo neke price.
-
moonca
#440 Re: Ostavinska rasprava
Ostavinska se mora sprovesti - mislim da to notari sada rade... otidji kod jednog i on ce te uputiti-- sta od papirologije da pripremish --i objasniti cijeli proces.preludezalude wrote:Kako podijelit taj plac da jedna trecina predje u 1/1 i raspolazem sa svojim kako hocu, a ako nasljednici druge trecine ne zele pokrenuti ostavinu. Pistoji li ta mogucnost podjele bez "uvodjenja novih vlasnika" u papire?moonca wrote:Ne moze parcijalno - pa prijavi ti- ostali ce dobiti pozive za rocista- i cirkus krece..preludezalude wrote:Konkretno...mogu li ja kao vlasnik 1/3 primorati nasljednike druge trecine da pokrenu ostavinu? Mogu li ja pokrenuti ostavinu? Moze li se ostavina parcijalno raditi. Naprimjer sad za plac a nekad u buducnosti za kucu?
-
moonca
#441 Re: Ostavinska rasprava
preludezalude wrote:Suprugu i djecu umrlog slijeduju jednaki dijelovi u nasljestvu...da li sam u pravu? Postoji li neki nacin da supruga dobije veci udio u nasljestvu? Cini mi se da se ostavina izbjegava zbog toga jer sam nacuo neke price.
Na ostavinskoj - djeca se mogu odreci svog dijela u korist majke-
nisam pravnik, ali sam prosla kroz proceduru ostavinske
- vjesticanametli
#442 Re: Ostavinska rasprava
cim bude smrtni list ide i ostavinska ....nrmas ti sta pokretat.....automatski se dodjeljuje notaru i zovu te...odes podjelis il se pokoljes i et.....ne moraju oni nista pokretat.....ponesi rodni list svoj i npr zk tj papire onoga sto se djeli....ako je auto onfa saobracajnu ili kupoprod ugovor ...ako je stan zk opet i tako.....350 km sve kostalo info iz 1 ruke juli 19moonca wrote:Koliko sam upoznata-nasljednici pokrecu ili jedan od vas trojice- ako je stan u pitanju i nije moguce podijepiti u zasebne jedinice- necete moci prodati-.preludezalude wrote:Par pitanja za znalce oko ostavine...
- vjesticanametli
#443 Re: Ostavinska rasprava
I ne mozes natjerat nikog ni na sta
-
didzej1602
#444 Re: Ostavinska rasprava
Da priupitam ako neko ima iskustva. U zaostavstinu pored imovine ulaze i autorska prava (strucne knjige, udzbenici za fakultet i sl.) pa me zanima kako to konkretno dokazujemo kod notara na ostavinskoj raspravi? Znam da postoji Institut za intelektualno vlasnistvo, da li oni izdaju neku potvrdu ili slicno? Hvala! 
- zgiba
#445 Re: Ostavinska rasprava
Autorsko pravo ne podliježe nikakvom administrativnom ili registracijskom postupku, tako da ti niko ne moze izdati potvrdu o tomedidzej1602 wrote:Da priupitam ako neko ima iskustva. U zaostavstinu pored imovine ulaze i autorska prava (strucne knjige, udzbenici za fakultet i sl.) pa me zanima kako to konkretno dokazujemo kod notara na ostavinskoj raspravi? Znam da postoji Institut za intelektualno vlasnistvo, da li oni izdaju neku potvrdu ili slicno? Hvala!
- drndalo
#446 Re: Ostavinska rasprava
Iza smrti brata, jedine 2 nasljednice su sestre, jer nije imao ni zene ni djece..
Koliko znam, od imovine bi trebalo biti nesto zemlje, nesto para ne bank.racunu i auto...
Placa li se kakav porez na to nasljedstvo, s obzirom na nasljedni red? %? Sve po istoj stopi ili ima razlike?
Auto su kontale prepisati meni kao sestricu, tj. sinu jedne od njih. Ako se odreknu tog nasljedstva u moje ime, kaci li me sta i koliko?
Koliko znam, od imovine bi trebalo biti nesto zemlje, nesto para ne bank.racunu i auto...
Placa li se kakav porez na to nasljedstvo, s obzirom na nasljedni red? %? Sve po istoj stopi ili ima razlike?
Auto su kontale prepisati meni kao sestricu, tj. sinu jedne od njih. Ako se odreknu tog nasljedstva u moje ime, kaci li me sta i koliko?
- vjesticanametli
#447 Re: Ostavinska rasprava
One ne placaju porez...prva linija....za tebe ne znam....pa nek uzmu one i daju ti punomoc
ne placaj nista sto ne mora 
-
zLatk0
#448 Re: Ostavinska rasprava
braća i sestre su II nasljedni redvjesticanametli wrote:One ne placaju porez...prva linija....za tebe ne znam....pa nek uzmu one i daju ti punomocne placaj nista sto ne mora
I nasljedni red je oslobođen, ostali plaćaju 8 % (braća, sestre i sestrići su II nasljedni red) - član 21 i 22. Zakon o porezu na promet nekretnina i porezu na nasljede i poklone KS.drndalo wrote:Iza smrti brata, jedine 2 nasljednice su sestre, jer nije imao ni zene ni djece..
Nema djelomičnog nasljeđivanja - nasljednici se ili prihvataju ili ne prihvataju svog nasljednog dijela u cjelosti. Dok je tvoja majka nasljednik, ti ne možes biti, jedino da se ona odrekne svog cjelokupnog dijela U SVOJE IME, a da ti stupis na njeno mjesto (ne može nekretnine sestrama, a tebi auto, jer po trenutnom ti nisi nasljednik)
Najjednostavnije je da se sestre prihvate nekretnina i računa u skladu sa dogovorom, a da auto ide na jednu sestru (tvoju majku) i da ona pokloni auto tebi naknadno (završite u osiguranju) - NAGLASITI NOTARU DA ŽELITE DIOBU, pa se tu možete dogovoriti šta i koliko ide svakoj sestri
- drndalo
#449 Re: Ostavinska rasprava
Hvala na iscrpnom odgovoru. Znaci 8% poreza ide na sve u nasljedstvu ? I zemlju, i pare sa racuna, i auto ? Kako se to na auto odnosi, posto inace na promet polovnih auta nema poreza pri kupoprodaji ? A na nasljedstvo auta ima ? Znas li slucajno da li se 50% bonusa sa polise osiguranja moze isto prenijeti na nasljednika ?
-
zLatk0
#450 Re: Ostavinska rasprava
Član 17.
(Predmet oporezivanja)
(1) Porez na nasljeđe i poklone plaća se na nekretnine koje nasljednik naslijedi na teritoriji
Kantona u skladu sa zakonom kojim se reguliše oblast nasljeđivanja u Federaciji Bosne i
Hercegovine i poklonoprimac primi na poklon.
(2) Porez na nasljeđe i poklone plaća se i na pokretne stvari, uključujući i gotov novac,
novčana potraživanja i vrijednosne papire ako je pojedinačna vrijednost veća od 5.000 KM.
Član 18.
(Porezni obveznik)
Porezni obveznik poreza iz člana 17. ovog zakona je fizičko lice koje na teritoriji Kantona naslijedi
ili na poklon primi nekretninu ili pokretnu stvar, uključujući i gotov novac, novčana potraživanja i
vrijednosne papire ako je pojedinačna vrijednost veća od 5.000 KM.
Može se prenijeti polisa, dostavite notaru vlasničku, saobraćajnu i polisu da unese sve podatke.
Ne znam da li ce majka moci pokloniti i tebi 50% tj. da se u potpunosti odrekne, jer u posljednje vrijeme traze da imas barem 1 godinu u vlasnistvu neko auto da bi ti prenijeli polisu sa bonusom (provjeriti u osiguranju) - generalna opaska, ne znam situaciju u konkretnom slučaju.
EDIT: Ovo sve govorim o KS, da ne bude zabune
Last edited by zLatk0 on 25/09/2019 12:18, edited 2 times in total.