Dobre vijesti iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Država

#426 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Država »

Edin Džeko potpisao novi ugovor: City mi je drugi dom

Piše: D. B.

Kapiten nogometne reprezentacije BiH i napadač Manchester Cityja, Edin Džeko, danas je potpisao novi četverogodišnji ugovor s Građanima.

Image

Džeko je prošle sezone bio sjajan u ekipi Manchester Cityja, a dobru formu je nastavio i u novoj sezoni. Uprkos brojnim spekulacijama koje su ga "selile" sa Etihada već duže vrijeme, popularni Dijamant je potpisao novi ugovor sa Cityjem, koji važi do 2018. godine.

"Veoma sam sretan ovdje. City mi je drugi dom, tako da je bilo lako odlučiti ostati ovdje duži vremenski period. Od prvog dana sam znao da ovdje želim ostati dugo. Ne vidim gdje bi mi bilo bolje. Savršeno sam se uklopio, upoznao saigrače, klub, tim te vjerujem da mogu još napredovati. Tokom protekle tri i po godine smo zajedno ispisali historiju, ali ja vjerujem da je to tek početak nečeg posebnog. Imam mnogo ciljeva koje želim ostvariti u karijeri i vjerujem da je City savršeno mjesto za to. Navijači su uvijek vjerovali u mene, osjećam njihovu veliku ljubav", izjavio je Džeko nakon potpisivanja novog ugovora s Građanima.

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
Država

#428 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Država »

Turisti preplavili Sarajevo: Oduševljeni gradom, večeras svi idu na SFF

Sarajevo je prepuno turista iz svih dijelova svijeta koji su iz različitih razloga odlučili posjetiti glavni grad BiH. Većina njih obilazi historijske znamenitosti grada, ali su zainteresovani i za Sarajevo Film Festival (SFF) koji je u toku, javlja Anadolija.

Image

Sa grupom turista koji su stigli iz Kine je i Pamwa koji kaže kako mu je žao što je danas posljednji dan SFF-a.

"Jučer smo došli. Ostajemo tri dana ovdje. Čuli smo za festival filma i večeras idemo na projekciju, ja i moja žena kao i ostali prijatelji. Znamo da je zadnji dan ali ipak ćemo otići", kaže Pamwa te dodaje kako su ljudi u Sarajevu izuzetno ljubazni:

"Upoznali smo dosta novih ljudi a sreli smo i neke prijatelje iz Kine. Ovo je mali grad ali je prelijep".

Andreas iz Italije, zajedno sa suprugom, u Sarajevu je planirao ostati dva dana ali su produžili boravak.

"Informisali smo se i o Sarajevo Film Festivalu, ići ćemo večeras da pogledamo film", kazao je Andreas.

Među turistima iz stranih zemalja je i grupa iz Hrvatske.

"Došli smo jučer u Sarajevo i ostajemo do sutra. Veoma nam se sviđa. Večeras ćemo posjetiti SFF i to je u biti razlog zašto smo ovdje. Ljudi su jako srdačni i vjerujemo da ćemo ponovo doći. Posjetit ćemo kulturne znamenitosti, a navečer idemo na projekciju. Uglavnom, kratak ali sladak vikend", kaže Kristina iz Osijeka.

Linda iz Škotske, ističe, oduševljena je festivalom filma koji je ove godine prikazao, prema njenom mišljenju, jako kvalitetne i zanimljive filmove.

"Došli smo prošle sedmice. I Prošle godine sam također bila na SFF-u. Sinoć sam sa prijateljicom gledala film na otvorenom kinu. Jako je dobro, na festivalu je prikazano puno dobrih i interesantnih filmova."

Među onim turistima koji su oduševljeni Sarajevom je i Saola iz Španije.

"Ne razumijem zašto je Sarajevo tako nepoznato u Evropi, ipak je ovo veliki grad", kaže Saola, te dodaje kako večeras planira gledati film na otvorenom kinu:

"Imam prijatelja iz Italije koji je došao ovdje zbog festivala i od njega sam čula da je festival dobar. Do sada nisam posjećivala ali večeras idem gledati film".

Na večerašnjim projekcijama filma u okviru SFF- bit će i Klara koja je došla iz Švedske.

"Saznali smo da je u toku festival i večeras idem sa društvom gledati film", rekla je Klara i naglasila da je Sarajevo divan grad a posebno joj se dopada stari dio bh. prijestolnice.

U kratkoj posjeti Sarajevu su i prijateljice Alma i Emina iz Beograda.

"Sinoć smo došle u Sarajevo, prvi put smo ovdje. Čuli smo za SFF ali nismo stigle gledati, danas je zadnji dan. Planiramo doći naredne godine".

Miriam je iz Engleske došla u Sarajevo kako bi bila dio festivalske ekipe.

"Učesnik sam Sarajevo Film Festivala. Došla sam da gledam filmove i mogu reći da je program odličan. Tu sam također i da obiđem grad i da odem u Mostar. Volim zaista Sarajevo, a na festivalu sam prvi put i upoznala sam jako puno ljudi".

Lamija je porijeklom iz Sarajevo ali posljednje tri godine živi u Abu Dabiju. Kako kaže, posjetila je SFF i gledala nekoliko interesantnih filmova.

"Gledala sam desetak filmova do sada. Najbolji mi je "Lične revolucije", kratki filmovi me nisu dojmili, a nisam išla na projekcije filmova kao sto je recimo Otok ljubavi, gdje su karte već rasprodate. Gledala sam film o Arsenu Dediću također. Mislim da za svaku publiku ima nešto interesantno, od 7 do 77", zaključuje Lamija.

Sami iz Pariza posjetio je SFF prošle godine a ove godine došao je samo u obilazak Sarajeva. Iz Praga je u jednodnevnu posjetu Sarajevu stigao Tomas koji je istakao kako mu je žao što je posljednji dan festivala jer zbog vremenske ograničenosti, ne može pogledati filmove.

Prilikom šetnje kroz grad, ekipa Anadolije srela je grupu turista koji su u jutarnjim satima stigli iz Brazila kako bi posjetila Sarajevo i koji nisu skrivali oduševljenje ljepotom glavnog grada Bosne i Hercegovine.

moon_walker_90

#429 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by moon_walker_90 »

Ovo je najbolja tema na forumu :) Država,svaka ti čast :thumbup: :bih:
Država

#430 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Država »

U Žepi izgrađen ribnjak vrijedan 2,3 miliona maraka

Preduzeće Ribarstvo Slap iz Žepe useljavanjem ribne mlađi u novosagrađene bazene, okončalo je značajan investicijski projekat izgradnje Ribnjaka vrijedan 2,3 miliona maraka.

Image
Image
Image

Ribnjak, čija je gradnja trajala duže od godinu dana, sagrađen je na izvorištu rijeke Žepe, a u njemu će biti uzgajano istovremeno oko milion komada pastrmke.

Probno punjenje bazena izvorskom vodom izvršeno je u četvrtak 21. augusta 2014. godine, a od jutros započelo je plansko useljavanje mlađi. Tim povodom u Žepi je boravio Ramiz Salkić, potpredsjednik Narodne Skupštine RS i razgovarao sa Muhamedom Tabakovićem, direktorom preduzeća Ribarstvo Slap Žepa o ovoj velikoj investiciji, te mogućnostima zapošljavanja povratničke populacije, prenosi Bosanska medijska grupa.

Država

#431 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Država »

Brkić pobjednik ITF Futures turnira u Esteu

Image

- Bosanskohercegovački teniser Tomislav Brkić pobjednik je ITF Futures turnira u Esteu (Italija), koji se igrao za nagradni fond od 15.000 dolara.
Dvadesetčetverogodišnji Ljubušak je u finalu pobijedio domaćeg predstavnika Francesca Piccoa sa 6:2, 7:6 (8/6).

Brkiću je ovo treća ITF titula u ovoj godini, a druga zaredom, nakon što je prošle sedmice trijumfovao također u Italiji, u Appianu.

ILVIIR

#432 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by ILVIIR »

moon_walker_90 wrote:Ovo je najbolja tema na forumu :) Država,svaka ti čast :thumbup: :bih:
mogu samo potvrditi. svaka cast i samo tako dalje.
(bezze komentar da mogu i na tapatalku pratiti :-D )
Država

#433 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Država »

https://www.youtube.com/watch?v=PPL3QmNJUmE

Kaže PR:"Obraćam se i našim potrošačima iz Loznice...".

SVAKA ČAST!!!

Država

#434 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Država »

U punoj Skenderiji pala Velika Britanija, BiH ide na Eurobasket

Piše: Edin Isanović

U trećoj utakmici kvalifikacija za Eurobasket muška košarkaška reprezentacija BiH pobijedila je u punoj sarajevskoj Skenderiji Veliku Britaniju rezultatom 74:68. Novim trijumfom Teletović i saigrači izborili su plasman na Evropsko prvenstvo.

Image
Image
Image
Image
Image

Naš državni tim dobro otvara meč i dolazi do vodstva 5:2. Nakon toga gosti prave mini seriju i vode 7:5. Ipak, na asistenciju Gordića, Kikanović zakucava za poravnanje.

U narednom napadu Šutalo tricom vraća vodstvo košarkaškim Zmajevima. Gordić je dvije minute prije kraja prve dionice sjajno zakucao i podigao Skenderiju na noge. U tim trenucima bilo je 15:13 za izabranike Duška Ivanovića.

Rezultat je nekoliko sekundi prije kraja prve četvrtine bio 19:19. Ipak, kapiten bh. tima Mirza Teletović postiže tricu u posljednjoj sekundi i donosi prednost domaćima 22:19.

U nastavku Britanci prelaze u vodstvo 22:23, ali je Teletović nakon nekoliko minuta posta zakucavanjem vratio prednost bh. timu.

Igrao se 4. minut druge četvrtine kada je Mitrović dalekomentnom tricom pogodio za 29:23, što je do tog trenutka bila najveća prednost.

Kasnije su domaći imali vodstvo 39:27, 41:30. No, Britanci prave seriju 7:0 i na odmor se odlazi vodstvom bh. tima 41:37. Sullivan je pogodio za tri poena u posljednjoj sekundi i uzvratio Teletoviću.

U nastavku domaći prave razliku sedam poena razlike. Početkom treće četvrtine bilo je 49:42. No, gosti se nisu predavali, uspjeli su da smanje prednost kada bi se god naši odlijepili. Polovinom treće dionice bilo je 55:44 za BiH.

Međuti, gosti igraju rasterećeno i hrabro. Uspjeli su se vratiti na 57:53, a briljirao je Mockford. Treća četvrtina završena je vodstvom Ivanovićevih pulena 61:59.
Posljednja četvrtina počinje poravnanjem rezultata. Nekoliko minuta nije bilo poena, a onda Teletović pogađa važnu tricu za 66:63. Lider bh. tima nekoliko minuta poslije je dodao još tri poena za 69:63.

U tim trenucima domaći su imali izvanrednu podršku sa tribina i igrali su dobru odbranu.Ipak, Mockford poenima vraća Britance u igru. Pogodio je za 69:68, četiri minute prije kraja. Utakmica je ušla u neizvjesnu završnicu.

Nešto više od dvije minute prije kraja bilo je 73:68 za BiH. Izabranici Duška Ivanovića igrali su do krajnjih granica svojih mogućnosti. Gordić je 22 sekunde do kraja pogodio jedno slobodno bacanje i donio BiH pobjedu rezultatom 74:68 za plasman na Eurobasket.

Država

#435 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Država »

Vahid Halilhodžić donirao 10.000 KM FK Turbina

Proslavljeni fudbalski stručnjak Vahid Halilhodžić donirao je 10.000 KM FK Turbina iz Jablanice.

Image

Novčana sredstva je predsjedniku Turbine Kemalu Šćuku uručio Vahidov brat Enver.

"Vaha na ovaj način želi pomoći Turbini, mislim da će to i u buduće raditi. On je Jablaničanin i voli Jablanicu", kazao je Enver Halilhodžić.

Od ove sezone Vahid Halilhodžić je trener turskog Trabzonspora.

Igračku slavu stekao je u mostarskom Veležu i francuskim klubovima Nantu i PSG-u.

Država

#436 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Država »

Uskoro prinova u Pionirskoj dolini: Lav i lavica očekuju mladunče

Piše: E.S.H.

U Pionirsku dolinu uskoro stiže prinova. Lavica koja je u martu došla u sarajevski zoološki vrt na svijet će donijeti mladunče.

Image

Lavovi se pare od devet do 14 dana, a lavica bude skotna od 100 do 119 dana, tako da se ne može tačno odrediti dan poroda, ali se mladunče lava očekuje u skorijem periodu.

"Lavica trudnoću podnosi lavovski, sve je uredu i nema nikakvih problema. Najvažnije je da lavica prihvati mladunče, da ga doji i othrani", kazao je za Klix.ba Vedad Škapur, veterinar u Pionirskoj dolini.

Kada se mladunče rodi, neki period neće biti dostupno javnosti kako bi imalo adekvatnu zaštitu i prilagodbu.

"Trebat će vremena da se mladunče navikne, pa da ga pustimo u javnost. To je naš ponos i vjerujemo da će svima biti drago da se jedno takvo mladunče rodi i othrani prvi put nakon ratu u Sarajevu", dodao je Škapur.

U sarajevski zoo vrt uskoro i dviju nove vrste, to su lemuri kata koji će stići iz zoo vrta u Zagrebu i merkati iz zoo vrta u Ljubljani.

"Obogatit ćemo naš zoo vrt vrstama koje nikada nismo imali. Porijeklo lemura je sa Madagaskara, a merkati su afričke životinje. Lemuri su zanimljivi najmlađim posjetiocima, a merkate su djeca mogla vidjeti u nekim crtanim filmovima i oni dobro znaju koje su to životinje", rekao je Škapur.

U Pionirsku dolinu će stići po četiri životinje merkata i lemura. Uprava je završila papire koji su neophodni za nabavku životinja i čekaju se dozvole iz Hrvatske i Ljubljane. Novi boksovi su spremni i čekaju životinje, a u Pionirskoj dolini se očekuju još veće posjete tokom jesenskih mjeseci.

Država

#437 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Država »

Sedmi Giro di Sarajevo: Ulice biciklistima!

Sedmi put u nizu sarajevske ulice pripast će biciklistima. U nedjelju, 7. septembra, sa početkom u 17 sati, bit će održana tradicionalna biciklistička manifestacija Giro di Sarajevo, koju organizuje istoimeno udruženje.

Image

"Kada već nemamo staze, ništa drugo nam ne preostaje nego da zauzmemo saobraćajnice i vozimo po njima", rekao je Loren Keserović, koordinator projekta u ime udruženja Giro di Sarajevo. "Naravno, mi to nećemo učiniti bez prethodne najave, te podrške policije i dozvola nadležnih ministarstava. Kao i prethodnih godina, mi ćemo okupiti što više možemo biciklista kako bi građanima i vlastima ukazali na gorući problem našeg glavnog grada, a to je nedostatak biciklističke infrastrukture".

Kako naglašavaju iz Giro di Sarajevo, broj biciklista u Sarajevu svake godine radikalno raste, ali vlasti ne prate te evropske tokove adekvatno, uz izgradnju horizontalne, vertikalne signalizacije, te prijeko potrebnih biciklističkih staza. Tako u Sarajevu dolazi do paradoksa – motornim vozilima, koja svakodnevnu guše Sarajlije i gužvama ali i zdravstveno, daje se prednost ispred jednog zdravog, jeftinog i savremenog vida prijevoza.

"Sramota je da se svakodnevno renoviraju saobraćajnice, a da se ne uz njih ne izgrađuju i staze za bicikliste. Mi nismo protiv automobila, ali voljeli bi kada bi građani i vlasti shvatili da su beneficije od biciklizma višestruke, što direktno, što indirektno. Mi također pokušavamo mijenjati stvari i direktno, gradeći barem biciklističke parkinge u centru grada, ali iako to ide dobrim, kvalitetnim tokom, to nije dovoljno. Biciklisti moraju dobiti svoje staze, što prije", ističe Keserović.

Giro di Sarajevo, putem kojeg i vi možete dići svoj glas protiv diskriminacije biciklista, bit će održan na istoj ruti kao i prethodnih godina, od Dobrinje do Vijećnice, te Vilsonovog šetališta, a početak je u 17 sati 7. septembra.

Organizatori su uz pomoć Coca-Cole i ove godine obezbijedili vrijedne poklone najsretnijima, a specijalno iznenađenje, do sad neviđeni zabavno-sportski događaj na ovim prostorima, desit će se nakon dodjele poklona na Vilsonovom šetalištu.

"To je nešto potpuno novo čime želimo nagraditi sve učesnike, ali i promovisati biciklizam na jedan novi način. Više o tome u narednim danima", tajanstven je Keserović.

Image

"Do početka događaja pratite Facebook stranicu udruženja, te medije za dodatne informacije. Giro di Sarajevo se zahvaljuje svojim prijateljima bez kojih cijela borba za prava biciklista ne bi bila moguća, kompanijama Coca-Cola, Sberbanka, BH Telecom, Unilab servisu Bogolivestrong, udruženju MTB.ba, hotelu Bristol, trgovačkim centrima BBI i Sarajevo City Center, Butiku Badem, te medijskim pokroviteljima Klix.ba, Oslobođenje, Radio Antena Sarajevo i FACE TV", navodi se u saopćenju za javnost.

Država

#438 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Država »

BiH dobila najsuvremeniji tunel u regionu, od Sarajeva do Zenice za manje od sata

https://www.youtube.com/watch?v=4LPZnM3wkJU

BiH je danas dobila najsavremeniji tunel u regionu - Prvi mart. Od sutra ujutru u pet sati, kada će tunel u punom kapacitetu biti na raspolaganju korisnicima autoceste, put od Sarajeva do Zenice biće kraći za tačno 6 kilometara i 200 metara. Naša ekipa bila je danas u tunelu, evo kako izgleda.

Država

#439 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Država »

Historijski uspjeh: Bh. kadeti na krilima Džanana Muse u četvrtfinalu EP-a u košarci

Kadetska košarkaška reprezentacija BiH ostvarila je danas historijski uspjeh plasiravši se u četvrtfinale Evropskog prvenstva u Latviji. Izabranici Emira Halimića su u odlučujućem susretu savladali Litvaniju rezultatom 89:80.

Image

Prvo poluvrijeme bilo je dosta izjednačeno, te je završeno rezultatom 47:46 za naš tim. U nastavku su bh. košarkaši pružili sjajnu partiju, te su u jedmo trenutku imali prednost od deset koševa, međutim uslijedilo je nekoliko grešaka i Litvanci su se uspjeli vratiti.

Tako je nakon treće četvrtine bilo 64:64. Ipak, naši košarkaši u završnici uspijevaju slomiti protivnika za veliko slavlje.

Najefikasniji u našoj ekipi bio je Džana Musa sa 37 poena, Ammar Gegić je postigao 24, a sandro Antunović 14 poena.

Država

#440 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Država »

U srijedu se u PK Vrtlištu puštaju u rad novi damperi vrijednosti 8,4 miliona KM

U srijedu, 27. augusta 2014. godine, s početkom u 11 sati, u RMU Kakanj - PK Vrtlište, bit će upriličeno svečano puštanje u rad pet damper kamiona marke Belaz 110t, koji su za potrebe PK Vrtlište nabavljeni sredstvima JP Elektroprivreda BiH.

Image

Dampere će na upotrebu predati Nermin Nikšić premijer FBiH, dr.Elvedin Grabovica, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH i Mirsad Jašarspahić, direktor RMU Kakanj.

Vrijednost nabavljenih dampera je 8,4 miliona KM.

S ciljem zamjene postojeće dotrajale opreme na Površinskom kopu Vrtlište, uz damper kamione, JP Elektroprivreda BiH je za ovaj kop RMU Kakanj, nabavila elektro-hidraulični bager 10m3 dok je u procesu nabavke buldozer 300-350 kW i greder 200 kW.

Nova rudarska mehanizacija će povećati ukupni radni kapacitet i stepen pouzdanosti tehnološkog procesa na otkrivanju uglja i izvršiti usklađivanje odnosa otkrivka/ugalj.

U procesu dokapitalizacije u RMU Kakanj bit će investirano 66,9 miliona KM. Vrijednost dosadašnjih investicija je oko 42 miliona KM.

Država

#441 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Država »

Aleksandra Samardžić na olimpijskim igrama mladih osvojila srebrnu medalju

Image

Bosanskohercegovački judo sport nastavlja seriju vrhunskih rezultata na najvećim međunarodnim takmičenjima. Posljednji u nizu uspjeha ostvaren je na Drugim olimpijskim igrama mladih u kineskom Nanjingu, na kojim je Aleksandra Samardžić osvojila srebrnu medalju, javlja Fena.

Šesnaestogodišnja članica Judo kluba Nippon iz Sarajeva do titule olimpijske omladinske viceprvakinje u kategoriji do 78 kg došla je u izuzetno jakoj konkurenciji, pobjedama nad favoriziranim predstavnicama Španije - Sarom Rodrigez i Francuske - Duchene Morgane, dok je u finalnoj borbi, koja je bila izjednačena, poražena od Barbare Matić iz Hrvatske.

Trener bh. judistkinje i selektor bh. tima Branislav Crnogorac na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu kazao je da je izuzetno zadovoljan nastupom naše olimpijke, istakavši da je srebrena medalja ogroman uspjeh za bh. sport.

"Zbog pravila MOK-a Samardžić je na Igrama nastupila u osam kilograma težoj kategoriji, ali to je nije spriječilo da napravi podvig i ostvari briljantan rezultat. Na Igrama je prevazišla sebe, savladavši dvije svjetske viceprvakinje, koje su po rejtingu iznad nje. U finalu je izgubila je zbog jedne opomene. Da je sudilo deset sudija zaredom taj meč, svaki od njih bi to na drugačiji način vidio. Mislim da bi većina sudija dala pobjedu Aleksandri, ali takav je sport. U svakom slučaju, mi smo sretni i zadovoljni", kazao je Crnogorac.
On je istakao da je očekivao da nakon generacije u kojoj su bili Mekić, Miladin, Mrdić, Subotić i braća Lukač nastupi pauza u međunarodnim rezultatima, ali ponovo se pojavila briljantna generacija.

"Ono što postižu Larisa Cerić i sada Aleksandra Samardžić u posljednje dvije godine to je prvi vijesnik da će ova generacija biti možda čak i uspješnija. Judo sport u kontinuitetu postiže izuzetne rezultate i najuspješniji je bh. sport u proteklih 10 godina, što smo i definitvno potvrdili i to s ponosom ističemo", kazao je Crnogorac.

Samo u ovoj godini Aleksandra Samardžić je pobijedila na dva Evropska juniorska kupa u Paxu i Budimpešti, na Evropskom seniorskom kupu u Sarajevu, a kruna njene kratke i uspješne karijere je osvajanje srebra u Nanjingu.

"Na takmičenje sam otišla s ciljem da pružim svoj maksimum i osvojim medalju, ali ovaj put sam nastupila u kategoriji iznad one u kojoj inače nastupam i dobila sam teže protivnice. U finalu sam se borila s djevojkom koja već ima dvije svjetske medalje i, iako sam dala sve od sebe, jedna kazna je presudila", rekla je Samardžić.
Istakla je da je ove sezone pred njom svjetsko i evropsko juniorsko prvenstvo, te evropsko prvenstvo do 23 godine, nakon kojeg počinje pripreme za narednu sezonu.

Srebro Aleksandre Samardžić je treće odličje za BiH na Olimpijskim igrama mladih. Na Igrama 2010. godine u Singapuru Damir Džumhur (tenis) i Eldin Omerović (džudo) osvojili su bronzane medalje.

Na Olimpijadi mladih u Nanjingu učestvovalo je više 10.000 sportsta do 18 godina iz 204 zemlje.

Država

#442 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Država »

U toku intenzivni radovi na izgradnji zgrade Opstine Kakanj

Image

Odvijaju se intenzivni radovi na izgradnji zgrade Opštine Kakanj. Prethodno je izvršena izgradnja potpornog zida, te drugi radovi koji su bili preduslov za početak izgradnje novog administrativnog objekta u Kaknju.
Podsjetimo, nakon decenija pružanja usluga građanima u objektu koji je vlasništvo RMU Kakanj, nakon brojnih opravdanih sugestija i kritika da stara i trošna zgrada zbog arhitektonskih barijera ne pruža mogućnost da se građanima s posebnim potrebama omogući pristup svim službama koje pružaju usluge, donesena je odluka o izgradnji nove zgrade Opštine Kakanj.
Vrijednost Ugovora o izvođenju grubih građevinskih radova na izgradnji zgrade Opštine Kakanj u prvoj fazi iznosi 2.002.755 KM. Izvođač radova je Konzorcij "ITC" Zenica i "Trgošped" Kakanj.
U budućoj zgradi planirane su podrumske prostorije sa 52 mjesta za parkiranje. U suterenu će biti smještena šalter-sala, sala za vjenčanja i šest poslovnih prostora. Bit će građene i tri etaže u kojima će biti radni prostori za općinske službe, sale za sastanke, sala za sjednice Općinskog vijeća, a objekat će sadržavati i veliki hol. U jednom dijelu potkrovlja bit će izgrađena otvorena terasa, dok će natkriveni dio biti pogodan za izdavanje, a idejnim rješenjem je definirano da bi na tom mjestu mogao biti restoran.

Država

#443 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Država »

U ponedjeljak završetak radova na Južnoj longitudinali, trolejbusi od sutra neće raditi

Od sutra do ponedjeljka trolejbuski saobraćaj prema Trgu Austrije i Jezeru neće biti u funkciji. Radnici GRAS-a će vršiti demontažu kontaktne trolejbuske mreže u Zagrebačkoj ulici, potvrđeno je za Klix.ba u press službi ovog preduzeća.

Image
Image
Image

Radovi na izgradnji Južne longitudinale se privode kraju, a sutra počinje stavljanje završnog habajućeg sloja na dionici od ulice Derviša Numića.

"Po našem planu, u ponedjeljak bi trebao biti pušten saobraćaj u obje trake.
Ostalo je da se uradi humuziranje, to ćemo raditi narednih dana i da se postavi završni habajući sloj koji ima posebne uslove ugradnje i nakon postavke se 12 sati ne smije saobraćati preko tog sloja", izjavila je za Klix.ba Alma Zilić iz Direkcije za ceste Kantona Sarajevo.

Rok za završetak radova produžen dva puta

Podsjećamo da su radovi na izgradnji Južne longitunale trebali biti gotovi 17. jula. Rok za završetak je produžen zbog povećanja obima radova. Radovi su povećani za 20 posto, te je zbog toga produžen rok i do 18. augusta, a nakon toga i do kraja mjeseca.

Posljednje radove su počele izvoditi ekipe iz firme Vodovod i kanalizacija i BH Telecom, a nakon stavljanja završnog habajućeg sloja i zamjene kontaktne trolejbuske mreže, svi radovi će biti završeni, te će Južna longitudinala konačno biti u potpunosti puštena za saobraćanje.

Podsjećamo, radovima je obuhvaćena dionica od mosta Suade i Olge do ulice Derviša Numića, odnosno do skretanja za Vraca, u dužini od oko 900 metara. Vrijednost radova je 4.498.246,72 KM a finansirani su iz kreditnih sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD-a).

Odobreno rušenje objekta Dallas

Na izgradnji Stupske petlje su intenzivirani radovi kako bi se do početka oktobra svi radovi završili i na ovom gradilištu.

"Radi se na završetku radova u pothodnicima, sve se radi po dogovoru sa izvođačima. Novost je da su riješeni imovinsko-pravni odnosi i da se ruši objekat firme Dallas, tako da će se moći raditi i objekat na rami A i radit ćemo na tome da se što prije angažuje izvođač kako bi se što prije i taj dio završio. Očekujemo da će sve biti gotovo u prvoj sedmici oktobra. Kako pratimo dinamiku radova, mislimo da ćemo uspjeti sve završiti do tog roka", pojasnila je Alma Zilić.

Nakon rušenja objekta Dallas na Stupu, intenzivirat će se izgradnja objekta na rampi A koja će spajati Stupsku petlju sa glavnom saobraćajnicom i putem prema Mostaru.

Država

#444 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Država »

Taekwondisti Novog Grada osvojili 19 medalja na Korčuli

Image

Članovi Taekwondo kluba Novi Grad iz Sarajeva osvojili su 19 medalja (6 zlata, 9 srebra i 4 bronze) na 15. otvorenom prvenstvu "Korčula Open 2014." u Hravtskoj.
Na osnovu pojedinačnih rezultata, sarajevski taekwondoisti su u ukupnom poretku ekipno zauzeli treće mjesto. Takmičenje je okupilo oko 350 takmičara iz 28 klubova iz Luksemburga, Slovačke, Češke, Slovenije, Njemačke, Rusije, Crne Gore, Srbije, Kosova, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Zlatna odličja osvojili su Sadmir Habibović, Nedžad Husić, Kerim Omerbegović, Benjamin Husić, Hana Omerbegović i Amar Hadžagić, srebra su izborili Edna Abaspahić, Muhamed Đonko, Hana Omerbegović, Ibrahim Đonko, Jusuf Ali Rašidagić, Ahmed Hadžimurati, Zara Rašidagić, Benjamin Husić i Elvir Avdibašić, a bronze Zara Rašidagić, Fatima Bjelić, Amra Hadžagić i Edita Murguz.

- Naši takmičari već trinaest godina za redom su gosti prirodnih ljepota otoka Korčule, a svake godine se vrate sa velikim uspjehom i brojnim medaljama. Turnir predstavlja jedinstvenu kontrolnu tačku završetka bazičnih priprema takmičara i pokazatelj forme za takmičenja koja predstoje. Balkansko prvenstvo u oktobru u Mariboru, Evropsko prvenstvo za klubove u Antaliji u novembru i nekoliko turnira G klase u Francuskoj, Grčkoj, Srbiji i Hrvatskoj - izjavio je trener Haris Husić, saopćeno je iz TKD Novi Grad.

Država

#445 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Država »

Peugeot i Sudska policija FBiH nastavljaju saradnju

Firma BLOK Sarajevo, ovlašteni Peugeot koncesionar nastavlja uspješnu saradnju sa Sudskom policijom FBiH. Za potrebe sigurnog prevoza te suzbijanja kriminala isporučeno je šest Peugeot Partner vozila.

Image

"Ova isporuka Peugeot Partnera prilagođenih specijalnim namjenama još je jedan pokazatelj da Peugeot vozila zadovoljavaju najviše standarde i drago nam je da su u službi zaposlenih u Sudskoj policiji FBiH“, istakao je Ismet Kapo, generalni direktor firme Blok Sarajevo.

Sa zadnjom isporukom, ukupno će biti 32 Peugeot vozila angažovana širom FBiH u rješavanju zahtjevnih i kompleksnih zadataka Sudske policije.

Peugeot Partner opremljen je najnovijim tehnološkim dostignućima i dostupan je sa Euro 5 e - HDi motorima koja uključuje najnoviju generaciju Start & Stop sistema.

Država

#446 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Država »

Novi Helen Doron centar engleskog jezika za djecu – Novi Grad i Ilidža

Zbog velikog interesovanja roditelja uskoro će na području koje obuhvata Novi Grad i Ilidžu počinje sa radom još jedna škola za rano učenje engleskog jezika po čuvenoj Helen Doron Early English metodi, tako da će i naši mali sugrađani iz ovog dijela grada moći učiti engleski jezik kao njihovi vršnjaci u preko 40 zemalja širom svijeta.

Image
Image
Image

Program Helen Doron Early English uspješan je već više od 27 godina i obuhvatio je preko milion djece širom svijeta.

Ono što ovu metodu čini jedinstvenom je učenje engleskog po principima maternjeg jezika.

Za razliku od ostalih škola, ova školska metoda se bazira na podsticanju dječije kreativnosti, na igri, pričama, radnim sveskama, karticama za učenje pojmova, originalnim pjesmama i muzici koja potiče govorni engleski, izgovor, gramatiku, vokabular te čitanje i pisanje za stariju djecu.

Posebnost ove škole jeste da se kompletna nastava odvija na engleskom jeziku. Mnoga istraživanja pokazuju da su mogućnosti djece da na ovakav prirodan način usvajaju nove jezike neograničena, jer se učenje bazira na pozitivnoj reakciji i ponavljanju kroz igru, upravo kako se uči i maternji jezik.

Sve je prilagođeno djeci, tako i posebno uređene učionice u kojima će se zasigurno mališani i njihovi roditelji osjećati lijepo i ugodno.

Ono što posebno treba naglasiti jeste da grupe broje do najviše osmero djece i to je jedan od razloga uspješnosti.

Svi Helen Doron učitelji prolaze kroz intenzivnu obuku kako bi polaznicima učinili časove što zanimljivijim i uvijek svježim, te stvorili zabavnu i pozitivnu atmosferu za učenje.

Uz kreativne Helen Doron materijale za učenje svaki čas je užitak kako za djecu, tako i za predavače.

Helen Doron škola će na području Novog Grada, u ovoj sedmici, organizovati besplatne demo časove kako biste se što bolje upoznali sa ovom međunarodno poznatom metodom.

Škola će početi sa radom od septembra.

Država

#447 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Država »

Novi ugostiteljski objekt: Završena fasada na hotelu Beymen u Sarajevu

Piše: M. N.

Glavni grad BiH uskoro će dobiti još jedan hotel. Riječ je o objektu "Beymen" koji se gradi u ulici Bazardžani preko puta Careve džamije u Sarajevu, a nedavno je završena i fasada.

Image
Image
Image
Image
Image

Gruba gradnja i postavljanje fasade trajalo je više od sedam mjeseci. Kraj izgradnje predviđen je u ovoj godini.

Objekt ima prizemlje, tri sprata i potkrovlje, a fasada je urađena u staklu.

Država

#448 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Država »

ŽFBiH potpisale ugovore u vrijednosti od preko 1,5 milion KM

Željeznice Federacije BiH na čelu sa predsjednikom Uprave Nijazom Puzićem potpisale su danas ugovore o javnoj nabavci roba sa sedam domaćih firmi.

Image

Ukupna vrijednost ugovora iznosi preko 1,5 milion KM, a potpisani su sa firmama Teknoxgroup d.o.o. Blažuj, Farang TSC d.o.o. Sarajevo, Intereuropa RTC d.o.o. Sarajevo, R&S d.o.o. Vogošća, Pro Invest d.o.o. Doboj, Obrtnička djelatnost TAF -1 Breza i Remont i servis motornih vozila d.o.o. Tuzla.

Sklopljeni ugovori odnose se na nabavku motornih ulja i rashladne tečnosti, dijagnostiku dizel motora, nabavku 12 kompleta osovinskih slogova za lokomotive serije 441, špediterskih usluga, kancelarijskog materijala, sredstava za higijenu, servisiranje pumpi brizgaljki dizel motora za lokomotive serije 661 i generalni – industrijski remont dizel motora.

Za sve ugovore provedeni su postupci javne nabavke, a njihova realizacija omogućit će Željeznicama FBiH nastavak tehnološih procesa, odnosno, redovno i sigurno snabdijevanje bh. privrednih subjekata i društva u cjelini.

S obzirom na to da su ŽFBiH duži vremenski period poslovale bez Uprave, što je značajno otežavalo i usporavalo tehnološke procese, konačnim imenovanjem Uprave ŽFBiH ostvarili su se preduslovi da se ovo javno preduzeće u punom kapacitetu stavi na raspolaganje bh. privredi i društvu, saopćeno je iz Željeznica FBiH.

Država

#449 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Država »

Prvi regionalni "Startup Accelerator": Dolaze stručnjaci iz cijelog svijeta

Sarajevski tehnološki park HUB 387 postaje prepoznatljiv i konkurentan na svjetskom IT tržištu. U glavni grad BiH stižu stručnjaci iz čuvene "Silikonske doline" koji će kao mentori biti uključeni u prvi regionalni tzv. “Startup Accelerator” program.

Image

HUB 387 pokrenuo je pionirski projekt u regiji, s ambicioznim ciljem da za 18 mjeseci kreiraju četiri samoodržive tehnološke kompanije koje će biti konkurentne na svjetskom tržištu.

"Nadamo se da ćemo ovim projektom pomoći ljudima u potrazi za boljim poslom, našim kompanijama u potrazi za kadrom, a cijeloj BiH u jačanju IT industrije", izjavio je Marketing Manager HUB387 Kenan Salihbegović.

Cilj Academy387 je stvaranje edukativne platforme koja će kroz intenzivne i praktično orijentirane kurseve prenositi znanja i vještine neophodne da bi domaći IT profesionalci uspjeli na globalnom tržištu.

Predavače će činiti dokazani stručnjaci iz cijelog svijeta, iz različitih oblasti relevantnih za IT biznis.

"Cilj nam je u najkraćem roku osposobiti osoblje za konstantne izazove koje nameće oblast informacionih tehnologija, te učiniti ih kompetitivnim na tržištu rada", ističe Ceco Gaković, HUB387.

U septembru počinje s radom "NEST71 Accelerator Programme" u koji će biti uključeni najbolji developeri, kako iz BiH tako i iz drugih zemalja. Selekcija programerskih timova obavljat će se kroz uzbudljiv 48-satni događaj "Hackathon 4 Startups".

Pobjednički timovi ovog svojevrsnog tehnološkog višeboja, dobiti će inicijalnu investiciju za osamnaest 18 mjeseci rada na startupu, svakodnevno mentorstvo profesionalaca iz Silicon Valleya, atraktivan radni prostor u sarajevskom HUB-u, te Macbook Pro računar.

Švedska vlada je, među ostalima, prepoznala potencijal i talent u BiH, te se odlučila da učestvuje kao partner u ovom projektu.

HUB387 je prvi tehnološki park u centru Sarajeva. Od jeseni 2013, kada je otvoren, postao je dom za više od 14 IT kompanija. Koncept HUB387 je okupljanje regionalne IT komune s ciljem izgradnje potentnijeg IT ekosistema, pospješujući saradnju, inkubaciju i brzi transfer znanja, kao i stvaranje klime koja ohrabruje inovacije i poduzetništvo.

Država

#450 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Država »

Osnovne i srednje škole u KS dobile detektore metala

Predstavnicima osnovnih i srednjih škola s područja Kantona Sarajevo danas su uručeni ručni metal detektori i jedna metal detektorska vrata u sklopu aktivnosti MUPKS-a na implementaciji Akcionog plana za prevenciju maloljetničkog prijestupništva i rad s maloljetnicima u sukobu sa zakonom 2014-2016.

Image
Image
Image

Ministar unutrašnjih poslova KS-a Nermin Pećanac izjavio je da je oprema uručena za 12 osnovnih i 11 srednjih škola koje je odabralo Ministarstvo za obrazovanje, kulturu i mlade KS-a, a da je sredstva osigurao MUPKS-a.

On je dodao da će i ostale škole u Kantonu Sarajevo dobiti detektore u ovoj i narednoj godini, kao i da je MUPKS-a u sklopu Akcionog plana otvorio pet soba, po jednu u svakoj policijskoj upravi, za rad s maloljetnim prijestupnicima i njihovim žrtvama po standardima Evropske unije.

"U prvih šest mjeseci maloljetničko prijestupništvo je u opadanju u odnosu na isti period 2012. i 2013. i nadam se da će ova oprema doprinijeti da ono bude još više smanjeno", istakao je Pećanac.

Nastavnik u Željezničkom školskom centru Sarajevo Halil Paćariz rekao je da s uvođenjem ove opreme očekuje smanjenje maloljetničkog prijestupništva, te da će ona imati i psihološki efekat na one koji su do sada donosili i skrivali nedozvoljena sredstva.

Pripadnici MUPKS-a danas su i obučili predstavnike osnovnih i srednjih škola za korištenje metal detektora.

Post Reply