Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
polacijela

#426 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by polacijela »

Upravo to, zašto neko ko nije plaćao članarinu, plati na kraju sve za deset godina - time se izjednači sa uplatama članova i još plati sve troškove dženaze.

Zašto se ne oslobodi ili jednog ili drugog - ili da plaća cijelu dženazu ili da plati desetogodišnju članarinu.
udrch

#427 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by udrch »

respo wrote:
motorola01 wrote:Respo, imas na 2-3 stranice prije kalkulaciju troskova i izadje oko 2500 KM. Na to jos treba dodati zasotale clanarine koje idu do jos toliko, a sve u zavisnosti koliko godina umrli nije bio clan IZ. Kraj price i tema se moze komotno zakljucati.
Zasto placam zaostalu clanarinu da sam htio niti clan placao bih je dok sam bio ziv
Jbt koja je to ubleha
apsolutno si u pravu, ali pod uslovom da prije toga sebi odgovoriš što će ti IZ kad umreš, ako ti nije trebala dok si bio živ..odeš u Pokop, kažeš da hoćeš ateističku sahranu i niti će ti neko spomenuti IZ niti ćeš im šta platiti niti ćeš nekoga sresti..miran ti, mirni oni..
uglavnomja

#428 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by uglavnomja »

da bi bio vjernik moras placati .... :roll:

znaci ne moze covjek biti vjernik za svoj racun, da ne daje pare nekim udruzenjima gradjana i da trazi da bude sahranjen kao vjernik, po normalnim cijenama, a ne po monopolistickim cijenama i sistemu koji je napravljen upravo tako: nisi placao prije po malo, sad plati puno odjednom ...

gdje je tu vjera :cry:
JOINT_1921
Vozim: odlično

#429 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by JOINT_1921 »

Ko ce te sahraniti kao vjernika osim tog "udruzenja gradjana", mozda tvoja rodbina? Nije problem, kazes hocu ateisticku sahranu, nek ti neko isplete cefine, stavi si fes u tabutu i nek te ukopaju a rodbina nek uci pored mezara... Izbora je mnogo...
udrch

#430 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by udrch »

uglavnomja wrote:da bi bio vjernik moras placati .... :roll:

znaci ne moze covjek biti vjernik za svoj racun, da ne daje pare nekim udruzenjima gradjana i da trazi da bude sahranjen kao vjernik, po normalnim cijenama, a ne po monopolistickim cijenama i sistemu koji je napravljen upravo tako: nisi placao prije po malo, sad plati puno odjednom ...

gdje je tu vjera :cry:
nisam ja to rekao, vjernik se može biti na 1001 način i to je odnos čovjek-Bog, u Islamu nema posrednika..
IZ ima svoj način rada, nezadovoljan sam njime, ali da bi opstala mora imati sistem sličan ovome, samo dosta uređeniji..
kao vjerniku tebi će doći na dženazu puno ljudi besplatno, ali nije mi jasno šta vi očekujete ko će da klanja dženazu: inžinjer iz BH Telecoma, radnik na opštinskom šalteru, policajac, učitelj ili bilo ko drugi koji ima svoj izvor prihoda..ko će da predvodi namaze u džamijama, da uči djecu u mektebu?
to su obaveze i poslovi i neko mora biti obavezan da to radi, a kad nekome uzmeš vrijeme, onda to vrijeme treba da se plati..ne plaćaš ti obred ili propis, već plaćaš vrijeme koje je neko potrošio radi tebe..nije normalno da mi svi imamo rođaka ili prijatelja koji je hodža ili dovoljno učen da će nam to uraditi besplatno..
madner

#431 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by madner »

Ima krematorij u Visokom, mislim da bude oko 50 KM.
Danguba

#432 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by Danguba »

madner wrote:Ima krematorij u Visokom, mislim da bude oko 50 KM.
ni spaljivanje nije za dzaba... :-)
moze li sta u vlastitoj reziji... :D
chudjenhe

#433 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by chudjenhe »

al stvarno...zasto oni koji ne placaju, ne vole da placaju, nece da placaju munaficima i nevjernicima u IZ...a hoce vjerski obred, zasto sami ne pokupuju tu ''opremu'' nadju nekoga u familiji, komsiluku...ko zna opremiti i klanjati pa da to na taj nacin obave
Kpet

#434 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by Kpet »

chudjenhe wrote: ma da...samo si njegove ''argumente'' i postove citao, kako onda da imas drugacije misljenje...

njegovo znanje o vjeri je takvo da mu ajet koji ima konkretan povod objave (jevreji i krscani) primjeni na IZ tumaceci ga wikipediom i googleom, a ljudi tumacenje kur'ana uce godinama, doktoriraju na tome
on zna institucionalne oblike kroz koje je prolazila religija pa dio kur'ana i bejtu-l-mal ogranicava na vrijeme poslanika a.s. i prve dvojice halifa, hrabro, nema sta...

de nam navedi te njegove argumente (vjerovatno cu dobiti odg. vrati se koju stranicu nazad i sam vidi) jer od pocetka diskutujem s njim i nigdje ne vidim te ''argumente''
Kako ti znas sta sam ja citao, bolan ne bio, jesi li dobro? :roll: :cry: Ne ogranicava nista, nego ti pravi covjek razliku izmedju serijatskog Carstva, tj muslimanske drzavne uprave i nevladine organizacije. Mijesati babe i zabe da bi nalickao laz ti je zabranjeno, a vi ste uporedjivali obaveze muslimana u serijatkom Carstvu i kod ovakvih -zajednica- koje djeluju u sekularnoj drzavi. Samo vam je to objasnjeno, ali niste ni tu stali. I potpuno, ali bas potpuno pri odbrani svojih stavova zanemarujete svu duhovnost Islama kao i naredbe milosrdja, pomaganja, pa kad se to spomene onda kazete, to je druga tema. Nije druga tema, duhovnost je protkana kroz sve! Musliman zna priznati bratu kad je pogrijesio i ispraviti se. Muslimanu je zabranjeno dijeliti muslimane. Znas li da ni ateiste ne smijete kuditi, da oni ne bi u neznanju jos vise hulili na Boga? Biti musliman je ultimativni napor zivota, ultimativna vjezbe za srce, dusu i zivce.
chudjenhe wrote:de nam navedi te njegove argumente (vjerovatno cu dobiti odg. vrati se koju stranicu nazad i sam vidi) jer od pocetka diskutujem s njim i nigdje ne vidim te ''argumente''

E zaista...sta cu ti ih navest, ako si procitao kao sto kazes, pa kazes da nema nista, sta je korist tebi navoditi to ponovo? Ja sam naucio neke stvari i jos mnostvo informacija skupio, umjesto sto spustate covjeka, mogli bi ga pustit da i vas nauci. U vrijeme halifa kad ih spominjes, sloboda govora je bila zagarantovana, halife su nevjernike pozivale na debate o vjeri bez straha od bilo kakve kazne. Nevjernici pisci su bili postovani, nevjernici filozofi i doktori, cak i bogohulnici su bili postovani, bili su na dvorovima. Vidis, ima ljudi koji jos vole takav Islam, a ima i ljudi (nalazost vecina su, sto najvise govori o danasnjem stanju Islama, ili dnu koji dosize) koji vole ovaj gdje se Rushdie krije kao progonjen pas, a ne bi smio ni trebao.
chudjenhe wrote:al stvarno...zasto oni koji ne placaju, ne vole da placaju, nece da placaju munaficima i nevjernicima u IZ...a hoce vjerski obred, zasto sami ne pokupuju tu ''opremu'' nadju nekoga u familiji, komsiluku...ko zna opremiti i klanjati pa da to na taj nacin obave

Halo, Placaju svi, a oni koji nisu clanovi placaju duplo. Clanarina je problem, jos to nisi provario? Takvima, koji su u stanju ovo pricati ja necu nikad platiti nista. Kad se utabirite i podjete raditi ono sto morate, onda ce se razmisliti.
chudjenhe

#435 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by chudjenhe »

Kpet wrote:Kako ti znas sta sam ja citao, bolan ne bio, jesi li dobro? :roll: :cry: Ne ogranicava nista, nego ti pravi covjek razliku izmedju serijatskog Carstva, tj muslimanske drzavne uprave i nevladine organizacije. Mijesati babe i zabe da bi nalickao laz ti je zabranjeno, a vi ste uporedjivali obaveze muslimana u serijatkom Carstvu i kod ovakvih -zajednica- koje djeluju u sekularnoj drzavi. Samo vam je to objasnjeno, ali niste ni tu stali. I potpuno, ali bas potpuno pri odbrani svojih stavova zanemarujete svu duhovnost Islama kao i naredbe milosrdja, pomaganja, pa kad se to spomene onda kazete, to je druga tema. Nije druga tema, duhovnost je protkana kroz sve! Musliman zna priznati bratu kad je pogrijesio i ispraviti se. Muslimanu je zabranjeno dijeliti muslimane. Znas li da ni ateiste ne smijete kuditi, da oni ne bi u neznanju jos vise hulili na Boga? Biti musliman je ultimativni napor zivota, ultimativna vjezbe za srce, dusu i zivce.
citao si? odlicno...de zajedno s njim kojem potpisujes postove na bjanko ''argumentovano'' razbucajte forumasa @wraith

mijesate vi babe i zabe kad bejtul-mal koji je institucija vjernika, ne islamske drzave, koji je ''ibadet'', mijesate sa institucijom drzavne kase u koju se slivali prihodi od ratnog plijena, poklona, poreza nemuslimana itd.
i ta clanarina je milosrdje o kojem vazis, milosrdje onima koji obavljaju hodzinski posao svakodnevno, oni nemaju druge izvore prihoda...
hvala za lekciju o pravom muslimanu :)
Kpet wrote:E zaista...sta cu ti ih navest, ako si procitao kao sto kazes, pa kazes da nema nista, sta je korist tebi navoditi to ponovo? Ja sam naucio neke stvari i jos mnostvo informacija skupio, umjesto sto spustate covjeka, mogli bi ga pustit da i vas nauci. U vrijeme halifa kad ih spominjes, sloboda govora je bila zagarantovana, halife su nevjernike pozivale na debate o vjeri bez straha od bilo kakve kazne. Nevjernici pisci su bili postovani, nevjernici filozofi i doktori, cak i bogohulnici su bili postovani, bili su na dvorovima. Vidis, ima ljudi koji jos vole takav Islam, a ima i ljudi (nalazost vecina su, sto najvise govori o danasnjem stanju Islama, ili dnu koji dosize) koji vole ovaj gdje se Rushdie krije kao progonjen pas, a ne bi smio ni trebao.
pa ti si svasta napisao...al ni jedan argument, de nesto konkretno, neki racun, nesta...
jel argument njegova izjava ''IZ nece klanjati dzenazu nikome ko ne plati'' jel argument, cime je dokazao to?
Kpet wrote:Halo, Placaju svi, a oni koji nisu clanovi placaju duplo. Clanarina je problem, jos to nisi provario? Takvima, koji su u stanju ovo pricati ja necu nikad platiti nista. Kad se utabirite i podjete raditi ono sto morate, onda ce se razmisliti.
nije tacno da placaju duplo, vec plate odjednom ono sto su godinama propustali da plate...i opet ponavljam, sto je problem da oni koji placaju sami organizuju dzenazu nekome svome...ima u komsiluku ili rodbini neko ko zna to obaviti
obzirom da si sve procitao, necu ponavljati sta je sve clanarina...vas je problem sto vam hodza treba samo na dzenazi, nemojte ga ni tada zvati ;-)
madner

#436 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by madner »

Danguba wrote:
madner wrote:Ima krematorij u Visokom, mislim da bude oko 50 KM.
ni spaljivanje nije za dzaba... :-)
moze li sta u vlastitoj reziji... :D
Naravno, sve se moze.
Samo je problem sto se obicno gleda da se ispostuje neka norma.
Kpet

#437 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by Kpet »

chudjenhe wrote:
citao si? odlicno...de zajedno s njim kojem potpisujes postove na bjanko ''argumentovano'' razbucajte forumasa @wraith

mijesate vi babe i zabe kad bejtul-mal koji je institucija vjernika, ne islamske drzave, koji je ''ibadet'', mijesate sa institucijom drzavne kase u koju se slivali prihodi od ratnog plijena, poklona, poreza nemuslimana itd.
i ta clanarina je milosrdje o kojem vazis, milosrdje onima koji obavljaju hodzinski posao svakodnevno, oni nemaju druge izvore prihoda...

Nazivanje necega sto nije, kao sto milosrdje nije placanje pod moranjem i nikada nece biti (indirektni svjedok sam bio uslovljavanja placanja clanarine pored placanja ostalih usluga samo dzenaze. Ti to nazivas milosrdjem? To? Mogu reci samo fuj), je opet stvar tebe i tvog Boga, koji ti god smatras da je on.

chudjenhe wrote:nije tacno da placaju duplo, vec plate odjednom ono sto su godinama propustali da plate...i opet ponavljam, sto je problem da oni koji placaju sami organizuju dzenazu nekome svome...ima u komsiluku ili rodbini neko ko zna to obaviti
obzirom da si sve procitao, necu ponavljati sta je sve clanarina...vas je problem sto vam hodza treba samo na dzenazi, nemojte ga ni tada zvati ;-)
Samo cu se jos na ovo, ne znam kako da ovu duhovnu razinu nazovem, se osvrnuti. Lemme draw it for you: Ako postoji А (clanarina) i B (dzenaza i ostalo sto sam citao ovdje i znam da se naplacuje) i nevladina organizacija koja prima clanarine da bi zivjela, a imamo da se A + B naplacuje svima (s tim da ljudi koji nisu redovno placali placaju enormne svote novca), onda je to duplo ili manje od duplo. Nikad nisam cuo da u nekoj nevladinoj organizaciji, ako zelis pravnu pomoc moras platiti clanarinu od punoljetstva, nego samo uslugu, upravo da bi te organizacije imale od cega zivjeti. Uslovljavanje pomoci placanjem clanarine od punoljetsva ti nazivas milosrdjem, neka i to stoji, bravo. Dovoljno, nemamo sta ti i ja pricati o tome. E sad ne znam ko su od ovih munafici (mozda i znam ali ne iznosim, jer ne smijem), ali znam sta ih ceka. Prestajem sa zachatavanjem samo radi toga da bi intelektualna sramota koja vam je nanijeta, i sramota koju vi sebi nanosite uvijanjem cinjenica, otisla par strana naprijed. Zivio!
madner

#438 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by madner »

Ne kontam problem, niko te ne tjera puskom da prihvatis uslove.
chudjenhe

#439 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by chudjenhe »

pa otprilike su ovakvi svi vasi ''argumenti''
Kpet wrote:Nazivanje necega sto nije, kao sto milosrdje nije placanje pod moranjem i nikada nece biti (indirektni svjedok sam bio uslovljavanja placanja clanarine pored placanja ostalih usluga samo dzenaze. Ti to nazivas milosrdjem? To? Mogu reci samo fuj), je opet stvar tebe i tvog Boga, koji ti god smatras da je on.

Samo cu se jos na ovo, ne znam kako da ovu duhovnu razinu nazovem, se osvrnuti. Lemme draw it for you: Ako postoji А (clanarina) i B (dzenaza i ostalo sto sam citao ovdje i znam da se naplacuje) i nevladina organizacija koja prima clanarine da bi zivjela, a imamo da se A + B naplacuje svima (s tim da ljudi koji nisu redovno placali placaju enormne svote novca), onda je to duplo ili manje od duplo. Nikad nisam cuo da u nekoj nevladinoj organizaciji, ako zelis pravnu pomoc moras platiti clanarinu od punoljetstva, nego samo uslugu, upravo da bi te organizacije imale od cega zivjeti. Uslovljavanje pomoci placanjem clanarine od punoljetsva ti nazivas milosrdjem, neka i to stoji, bravo. Dovoljno, nemamo sta ti i ja pricati o tome. E sad ne znam ko su od ovih munafici (mozda i znam ali ne iznosim, jer ne smijem), ali znam sta ih ceka. Prestajem sa zachatavanjem samo radi toga da bi intelektualna sramota koja vam je nanijeta, i sramota koju vi sebi nanosite uvijanjem cinjenica, otisla par strana naprijed. Zivio!
pa nije milosrdje kad te cijeli zivot zajednica ne interesuje pa kad se dotjera cara do duvara, onda mora, nemojte ni tada, sami sebi organizujte, nedajte nevjernicima i licemjerima
u suprotnom jeste...milosrdje je da platis clanarinu 40 KM godisnje, IZ nema drugi stalni izvor finansiranja, pa se clanarinom pokusava rijesiti plate hodzama koji rade svakodnevni posao, ne samo dzenazu

gdje su te enormne sume novca, koje su, prikazite ih vise...eno imate do u fening izracunato kod forumasa @wraith, pokazite tu enormnu razliku izmedju platisa i neplatisa, o vi koji nam intelektualnu sramotu nanijeste :lol:

evo rece forumas iznad...niko vas ne tjera puskom pa nemojte
nemojte ni clanarinu placat, nemojte ni platit ''na kraju'', ako vam je do vjerskog obreda, sami to zavrsite, cica - mica...
Last edited by chudjenhe on 18/10/2013 16:57, edited 1 time in total.
Kpet

#440 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by Kpet »

madner wrote:Ne kontam problem, niko te ne tjera puskom da prihvatis uslove.
Nije samo to problem, to je samo efekt mnogo veceg problema.
"Vjera koja se može prodati nije vjera", kaže Neimarlija.
http://goo.gl/1yeK17

Uzeti pare od Keljmendija i Kucevica (oo, ptice na grani i to) koji je pred kamerama nasilnistvo pokazivao pa reci ovo izaziva gadjenje:
Rijeset Islamske zajednice u Sarajevu je u pisanom odgovoru novinarima naveo da ova vjerska zajednica nema instrumente za provjeru imovine donatora. Navode i da bi za Islamsku zajednicu bile neprihvatljive sve donacije osobe koja je imovinu stekla na nedozvoljen način, poput prodaje narkotika.
udrch

#441 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by udrch »

madner wrote:Ne kontam problem, niko te ne tjera puskom da prihvatis uslove.
i uvijek je ovako..jave se oni koji ne plaćaju i koji se kunu da nikad neće plaćati da pričaju šta bi trebalo kad bi trebalo..
i oni kaže plaćaju duplo, odnosno moraju da plate za zadnjih 10 godina..a ja recimo ko relativno mlad čovjek plaćam već 15 godina..ako doživim prosječnu starost u ovoj zemlji, plaćaću članarinu oko 50 godina..
ali mi i dalje ostaje nejasno zašto ovi odluče prilikom smrti da ga ukopaju po islamskim propisima, ako je merhum očito živio život izvan Islama, ili ako je bio vjernik, ali nije želio da bude dio IZ, zašto njegovi potomci odluče da pokucaju na vrata IZ?
odkud im pravo?
Kpet

#442 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by Kpet »

udrch wrote:zašto njegovi potomci odluče da pokucaju na vrata IZ?
odkud im pravo?
Crpe ga odavde:
Clan 1.
Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je jedna i jedinstvena zajednica muslimana u
Bosni i Hercegovini, Bošnjaka izvan domovine i drugih muslimana koji je prihvataju kao
svoju. http://www.rijaset.ba/images/stories/Us ... z_1997.pdf
Kada bude pisalo npr. "muslimana koji placaju clanarinu" onda neka prestanu kucati na ta vrata.
Clan 3.
Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini neodvojivi je dio ummeta.
Znaci nije ummet dio nje, nego suprotno. Neka i ovo izmjene pa cemo prestati kucati.

I ovo:
njene djelatnosti
temelje se na Kur´ani-kerimu i sunnetu Muhammeda alejhi-s-selam, islamskoj tradiciji
Bošnjaka
I ovo, neka napisu clanova da znamo s kim pricamo:
Islamska zajednica se stara o vjerskim pravima muslimana.
Na ovo se danas samo moze krepat od smijeha
pomaže aktivnosti kojima se poboljšavaju društveni i
materijalni uvjeti života muslimana.
Neka preprave u "poboljsavaju drustveni i materijalni uvjeti zivota clanova".

itd.
udrch

#443 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by udrch »

ako ovako nastaviš bićeš najjači hobit na forumu..kao što vidiš, govorio sam to čovjeku koji je razuman, tebi sam sve već rekao što sam imao reći..postovi bi ti veću težinu imali da ih pišeš sa onim prvobitnim nickom..
Reventor

#444 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by Reventor »

Kada dođete u situaciju, nažalost, da trebate ukopati bližnju osobu, nećete razmišljati o cijenama, svojim stavovima, logici,... Na vašu odluku će uticati i mišljenja ostalih članova porodice, vodit ćete računa o tome i šta bi i kako htio vaš umrli, pa će vam razni sa strane govoriti šta je red, običaj, šta se mora, itd.
U tom stanju svijesti, vodjeni isključivo emocijama, gledaćete da ne štedite na ispraćanju umrlog sa ovog svijeta. Ako nemate dovoljno novca, mozda ćete se zadužiti.
Prije nekoliko stranica sam naveo troškove koje sam ja imao. Najviše su me troškovi pokopnog društva iznenadili, naravno kad sam ih pomno analizirao nakon izvjesnog vremena. IZ-u sam platio 160 KM za troškove gasuljenja i korištenja gasulhane, dok je učenje ispratne dove, klanjanje dženaze od strane imama i učenje na kaburu i salle besplatni. Mogao sam doplatiti dodatne imame, salle itd. To je opcija, ko hoće.
Meni lično nerealno izgledaju cijene stavki koje je navelo pokopno društvo: prevoz, platno, daske, sitni materijal, bašluci,...
Naveo sam da se i članstvo u pokopnom društvu ne isplati.
Svako sebi, za života može rezervisati lokaciju za ukop. Još kad bi mogao kupiti svu opremu i sve potrebno platiti, da se drugi ne moraju trošiti na mene kad umrem. Sigurno bi jeftinije i bilo :)
Danguba

#445 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by Danguba »

PostPostao/la Reventor dana 16. okt. 2013. 10:04
Račun za pogrebne usluge:
Pokopna oprema:
- tabut 81,90
- nasloni jelovi 87,75
- bašluk 40,95
- haljine 65,52
- ćaburtija 29,25

Usluge:
- prevoz do mjesta sahrane (cca 5km) 76,05
- rad pri dopremi i otpremi 52,65
- sitni materijal 29,25
- dodatni rad 23,40

Dodatne usluge:
- Prevoz van lokaliteta (cca 80km) 129,99
- smrtovnice 1KM/kom

popust: 3% x god.članstva (izračunao sam da bi bilo jeftinije da moj umrli nije bio član)

najam autobusa (cca 5 km) 100KM

rezervacija grobnog mjesta + troškovi ukopa: 950 KM

troškovi vjerskih usluga (osnovni set): 160KM

smrtovnica u Avazu: 100KM :shock:

smrtovnica na lokalnoj TV: 25KM

tevhidi, ostali administrativno pravni troškovi,....

hrana za eventualne goste: uglavnom rodbina uletila i organizovala
U prethodnom postu si sve dobro objasnio samo sto na ovoj temi mnogi ne vide nista drugo osim onog ''vjerskog'' dijela i sve svrstavaju pod to.

Kada dodje do toga, nema cjenkanja a mnogi ce pokusati uzeti lovu ''na suzu''.
Moj rahmetli otac dok je bio ziv obezbijedio je sva potrebna sredstva i za sebe i za rahmetli majku, razvrstao u dvije kutije u kojima su bile koverte i na svakoj pise za sta je namijenjeno. Kada je rahmetli majka umrla on je izvadio njenu kutiju i samo razdijelio koverte a kada je on umro nasli smo i njegovu kutiju sa kovertama. :(
Kada smo ga pokusavali ranije razuvjeriti da to nije potrebno da smo svi dovoljno situirani on je na to samo rekao: Ja ne znam u kakvoj ce ko situaciji da bude kada mi umremo i ne bih zelio da vam materijalni razlozi prave probleme prilikom nasih sahrana. Vase je samo da nam dodjete na dzenaze.
ExNihilo

#446 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by ExNihilo »

Oprostit ćete mi, nadam se, ukoliko ovo bude nešto duži post. Nisam nekoliko dana bio na temi, a u međuvremenu se dosta napisalo – čini se najviše o meni lično, a najmanje o temi ili argumentima koji su korišteni. Stoga ću, kako reče onaj forumaš, taksativno odgovoriti. Drugim riječima, neću se zadovoljiti time da kažem kako su pojedinci napisali „hrpu gluposti“, na što se obično svodi baš njihov modus rasprave, već ću pokušati pokazati zašto je to hrpa gluposti i pozvati ih da učine isto kada budu replicirali. :) Ne vjerujem da ću napisati mnogo toga što nisam već rekao na temi, ali je ponavljanje izgleda neophodno, ponajviše zbog padobranaca.

@chudjenhe
chudjenhe wrote:
ExNihilo wrote:Niko nema ovlasti da ga skuplja - islamske države i njenih mehanizama nema, stoga zekat ostaje obaveza pojedinca. Ne možeš osnovati neprofitnu organizaciju i dati sebi božansko pravo na skupljanje zekata, a to je ono što je IZ u osnovi uradila. Ako ja osnujem islamsku neprofitnu organizaciju, imam li i ja šerijatsko pravo da sakupljam zekat? Ako imam,na osnovu čega? Ako nemam, odakle to pravo IZ?

Ne može nekoliko procenata novca od zekata, koji ode siromasima, oprati ih za milione koje dadnu samima sebi. Je li to praksa poslanika i halifa? Da uzmu 90% zekata sebi - "za svoje potrebe". Jer, znaš, imali su i oni svoju djecu koju treba hraniti.
argument - tvoje razmisljenje? mislim, ono...

Bog je, neuzubillah, objavio ajet o zekatu, a kategorija prikupljaca zekata i institucija bejtu-l-mala vazila je samo za vrijeme Muhammeda a.s. i 10tak god poslije...na taj nacin ti derogiras ajet (dio ajeta i Kur'ana) i vremenski ga ogranicavas, kao i sunnet (bejtu-l-mal). mislim, de se uozbilji
Ti si, izgleda, teški mazohista. Ne znam ima li, u ovoj našoj raspravi, makar jedna tvoja replika meni u kojoj nisi demonstrirao „raskošno neznanje“. U toliko navrata si jasno pokazao da ti nisu poznate ni najosnovnije stvari iz historije islama, kakve djeca nauče još u mektebu, da sam naprosto zabezeknut činjenicom da se nisi povukao iz rasprave, već uporno nastavljaš sa „autogolovima“ i samoponiženjem. Pa možeš li napisati, makar jednu, rečenicu koja se neće pokazati kao notorna glupost? Jer, kao prvo, dosadilo mi je secirati svaku tvoju tvrdnju i pokazivati abnormalnu količinu nebuloza koje, nekako, uspiješ udrobiti u istu – nakon čega ti, uredno, preskočiš stranice i stranice mog teksta i napišeš ultimativni „argument“ : „Napisano je glupost“. Kao drugo, replicirajući tebi osjećam se kao da „tučem dijete“. Ništa drugačije nije ni ovaj put, no dobro. Here we go again :roll:

Kažeš: „Institucija bejtu-l-mala važila je samo za vrijeme Muhammeda a.s. i 10tak godina poslije.“ Institucija bejtu-l-mala nije, uopće, postojala za vriijeme poslanika Muhammeda. U Poslanikovo vrijeme prikupljene finansije i njihova raspodjela radile su po sistemu „protočnog bojlera“ :D Ne samo da nije postojala formalna institucija bejtu-l-mala, nije postojala ni „državna kasa“ (koju će osnovati Ebu Bekr). Bejtu-l-mal kao instituciju osnovao je tek Omer. Ta institucija, tek sa neznatnim promjenama, neće trajati 10 godina (kako ti, nepojmljivo ignorantno, tvrdiš) nego sve do kraja abasidskog halifata. U reformisanom obliku nastavljati trajati sve do propasti islamske države.

U svjetlu gore rečenog, podsjetio bih da si ti ista osoba koja je autor ovih riječi:
chudjenhe wrote:i fakat ne razumijes to sunet, Kur'an, zekat...a mnogo mi je da ti sad objasnjavam
Nemoj, tako ti Boga, objašnjavati. :lol:

Tipično za tebe, napišeš niz nebuloza, a nakon što budeš argumentativno demoliran – „pojeo vuk magarca“ :wink:
chudjenhe wrote:
Kpet wrote: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Lijepo je vidjeti da istinski pametni, elokventni i razumni ljudi jos zive ovdje. Da imam sta nadodati, jezicar sam, nadodao bih, ovako sve potpisujem. Usudjujem se reci i bjanko za buduce postove.
kad jezicar, obratite paznju na ovo...znaci, kad JEZICAR nema sta dodati, mozete onda misliti...
Ma je li ti to krivo što čiko nije tebe pohvalio? :lol: Mislim, citirati čovjeka i nipodaštavati ga samo zato što se složio sa tvojim sagovornikom u raspravi, a ne s tobom – koji nevjerovatan stepen infantilnosti :roll: Mislim, bukvalno ideš redom po temi i repliciraš svakome ko se složi sa mnom, ubjeđujući ga kako griješi :lol: Presmiješno.
chudjenhe wrote: argument ExNihila je ''IZ nece klanjati nikome dzenazu ko ne plati''
kad mu se navede konkretan argument (sergija mirzadu keski) to iscoolira
Ti ne samo da ne znaš principe racionalne rasprave, nego iste ne možeš intelektualno obuhvatiti ni kada ti se objasne x puta. S takvim osobama je uzaludno raspravljati. Jer, kako bilo šta objasniti neznalici koja ne pravi razliku između hipoteze, argumenta, dokaza – ali se razbacuje tim pojmovima? Kako raspravljati s takvom osobom? Nije, bolan, argument da „IZ neće klanjati dženazu onima koji nisu članovi“, nego je to hipoteza koja se dokazuje :lol: Samim tim, ne možeš tražiti da se „dokaže argument“. Grdna moja rano.
Ovdje, uopće, niko ne osporava da dženazu neće dobiti oni koji nisu članovi - to nije tajna, to je zvanična i javna politika IZ - raspravlja se o tome da li je to opravdano sa vjerskog aspekta, kao i da li je dženaza validna mimo IZ.
chudjenhe wrote: kakogod...istomisljenici ne obracaju paznju na argumente, vec na misljenje
Našao se ko će reći! Kakva montipajtonovska ironija: Ne samo da si apologeta, a optužuješ druge za pristrasnost, nego nisi uspio sastaviti makar jedan racionalan argument u ovoj raspravi, a optužuješ druge za manjak argumenata. Treba li kopirati koliko pitanja sam ti, već, postavio koje si hladno ignorisao? Neće mi biti mrsko. Evo malog izazova za tebe: navedi jedan argument koji si iznio ovdje, „na koji se nije obratila pažnja“, a da isti nije devastiran i da ti nisi ismijan? Ti, zajedno sa drugim apologetama na temi, koji ste vezali svoj vjerski identitet za IZ, pa napad na istu doživljavate kao napad na vlastiti identitet - pristrasni ste od trenutka kada se prvi put kliknuli na ovu temu i spremni ste, ma kakve činjenice se iznijele, dogmatično braniti svoja ubjeđenja. Što nije, samo po sebi, problem - dogmatik ima pravo biti dogmatik, ali je tragikomično kada dogmatik spočitava drugima "da ne obraćaju pažnju na argumente".
chudjenhe wrote:njegovo znanje o vjeri je takvo da mu ajet koji ima konkretan povod objave (jevreji i krscani) primjeni na IZ tumaceci ga wikipediom i googleom, a ljudi tumacenje kur'ana uce godinama, doktoriraju na tome
on zna institucionalne oblike kroz koje je prolazila religija pa dio kur'ana i bejtu-l-mal ogranicava na vrijeme poslanika a.s. i prve dvojice halifa, hrabro, nema sta...
Opet se sramotiš spominjući bejtu-l-mal. Čovječe, da si makar upisao bejtu-l-mal na google ili wikipediju, koje ovdje pežorativno pominješ, ne bi ispao toliko glup. Što će reći, nivo tvoje argumentacije je ispod tog nivoa kojem se rugaš, tj. nivoa pretrage po internetu radi formiranja argumenata. Ti se samom sebi rugaš, ali nisi toga svjestan.
chudjenhe wrote:de nam navedi te njegove argumente (vjerovatno cu dobiti odg. vrati se koju stranicu nazad i sam vidi) jer od pocetka diskutujem s njim i nigdje ne vidim te ''argumente'
Kako ćeš ih vidjeti kada, već smo zaključili, ne znaš ni šta je argument. Kako ćeš ih vidjeti kada, već smo zaključili, apologetski braniš IZ. Apologeta, po definiciji, ne vidi argumente – ni kada mu se serviraju pod nos. Srećom, mi nismo vodli usmenu raspravu. Sve ima zapisano „crno na svijetlo plavo“ :)
chudjenhe wrote:al stvarno...zasto oni koji ne placaju, ne vole da placaju, nece da placaju munaficima i nevjernicima u IZ...a hoce vjerski obred, zasto sami ne pokupuju tu ''opremu'' nadju nekoga u familiji, komsiluku...ko zna opremiti i klanjati pa da to na taj nacin obave
To je upravo poruka koju ja, od početka, nastojim poslati. Dakle, ljudi treba da znaju da je njihova dženaza perfektno islamski validna ako je organiziraju bez IZ.
chudjenhe wrote:mijesate vi babe i zabe kad bejtul-mal koji je institucija vjernika, ne islamske drzave, koji je ''ibadet'', mijesate sa institucijom drzavne kase u koju se slivali prihodi od ratnog plijena, poklona, poreza nemuslimana itd.
Nevjerovatno. Ali, zaista – nevjerovatno da ne možeš napisati niti jednu rečenicu o islamu, a da tvoj pokušaj ne završi tragično. Sama riječ „bejtu-l-mal“ znači „kuća novca“. Već po samom nazivu jasno je kako se radi o instituciji države, a ne nekakvoj konceptualnoj moralnoj instituciji. Historijski – Ebu Bekr je osnovao državnu kasu, koju je, potom, Omer transformirao i proširio u bejtu-l-mal. Šta ono kažeš, odvojene institucije? :lol: Bejtu-l-mal je, kao institucija, bila zadužena za sva finansijska pitanja u islamskoj državi: od zekata do ratnog plijena, poreza nemuslimana, penzije, itd. Ne mogu da razumijem da nisi sposoban napisati jednu (brojkama: 1) rečenicu u kojoj nećeš napraviti, evo, tri kardinalne greške. Pa što ne prestaneš, bolan?
chudjenhe wrote:i ta clanarina je milosrdje o kojem vazis, milosrdje onima koji obavljaju hodzinski posao svakodnevno, oni nemaju druge izvore prihoda...
Kakvo je to milosrđe, koje je obligatorno i kondicionirano? Milosrđe koje je daleko iznad prosječne plate u FBiH? ;) Kako je moguće da, neko ko živi od milosrđa, ima veći standard od većine onih koji to milosrđe daju? Nešto ti ne štima u toj računici – da nije opet odokativno? :wink: Gdje je milosrđe za ostale muslimane – nezaposlene, bolesne, penzionere, studente? Već smo apsolvirali ovu priču – nemaju samo hodže djecu, struju, grijanje i potrebe. Da se ne ponavljam, već sam pisao o tome, ko hoće može pogledati na prethodnim stranicama.
chudjenhe wrote:pa ti si svasta napisao...al ni jedan argument, de nesto konkretno, neki racun, nesta...
A, može li odokativni račun da ti dadne? ;)
chudjenhe wrote:
Kpet wrote:Halo, Placaju svi, a oni koji nisu clanovi placaju duplo. Clanarina je problem, jos to nisi provario? Takvima, koji su u stanju ovo pricati ja necu nikad platiti nista. Kad se utabirite i podjete raditi ono sto morate, onda ce se razmisliti.
nije tacno da placaju duplo, vec plate odjednom ono sto su godinama propustali da plate...i opet ponavljam, sto je problem da oni koji placaju sami organizuju dzenazu nekome svome...ima u komsiluku ili rodbini neko ko zna to obaviti
obzirom da si sve procitao, necu ponavljati sta je sve clanarina...
Već sam ovo objasnio na prethodnim stranicama: oni koji nisu bili članovi, pa žele da izmire taj „dug“, moraju platiti za cijeli život, od punoljetstva, 4 KM/mjesečno. S obzirom da je članarina bila drastično niža sve do prije nekoliko godina (u rasponu od 1 KM do 2 KM) rezultat je da oni koji naknadno postanu članovi plaćaju više od redovnih članova. Dakle, ne duplo – nego i više. Prosta matematika.
chudjenhe wrote:...vas je problem sto vam hodza treba samo na dzenazi, nemojte ga ni tada zvati ;-)
Ova izjava predstavlja maliciozan pokušaj da se ustvrdi kako iskren, praktičan, vjernik ne može bti onaj ko ne plaća članarinu. Iako tvoja dogmom diferencirana svijest to ne može pojmiti – postoje ljudi koji klanjaju pet puta dnevno, dakle „treba im hodža i mimo dženaze“, ali ne žele ništa da imaju sa ovom i ovakvom IZ. To što ih beskrupulozna, kapitalistička IZ ne interesuje – ne čini ih ništa manjim vjernicima.
chudjenhe wrote:milosrdje je da platis clanarinu 40 KM godisnje, IZ nema drugi stalni izvor finansiranja, pa se clanarinom pokusava rijesiti plate hodzama koji rade svakodnevni posao, ne samo dzenazu
Ovo je laž na kojoj si argumentativno masakriran na prethodnim stranicama. Valjda smatraš da „hiljadu puta ponovljena laž postaje istina“. E pa neće ići, barem ne na ovoj temi, sve dok ima ljudi koji će te citirati i jasno pokazati da se radi o apologetskim lažima. Što se tiče forumaša @Wraith, na koga se kontinuirano pozivaš - nekoliko stranica nazad imaš našu raspravu, na koju nikada nije uzvratio replikom. Valjda čovjek nije mazohista, poput tebe.

Nadam se da nećeš, kao što je bio do sada slučaj sa svakim mojim postom, izignorisati sve napisano ili replicirati na jednu-dvije rečenice, tek toliko da nešto kažeš. Dakle, očekujem da citiraš svaku moju rečenicu i argumentirano odgovoriš na sva prethodno postavljena pitanja na temi, koja si do sada preskakao - ako misliš raspravljati. Ako to ne učiniš – svaki naredni put kada napišeš „koji argumenti, pokaži ih?“, „pišeš gluposti“ ili neku varijaciju toga – citirati ću ti ove riječi i uputiti te nazad na ovaj post. Dakle, izvoli.

@udrch
udrch wrote:čovjek me sad natjera da pročitam šta je ovaj argumentima razbucao sve ovdje..
nigdje veze, piše obične gluposti..
Ponovit ću i tebi ono što sam, već, rekao tvojim kolegama čiji se odgovor na moje pisanje, takođe, svodio na floskulu: „pišeš gluposti“. Nije dovoljno reći da neko piše gluposti. Trebaš najprije pokazati i dokazati zašto su to gluposti da bi, nakon toga, mogao izvući tu konkluziju. Dakle, ako meni nije mrsko da seciram vaše verbalne proljeve i objašnjavam zašto su to verbalni proljevi (kao što sada, upravo, radim) tada ne bi trebalo ni vama biti mrsko učiniti isto. Naravno, ne morate to uraditi – ali će u tom slučaju vaša replika meni ostati na nivou kraljice svih floskula u carstvu praznih argumenata: „pišeš gluposti“. A, veće gluposti od toga - nema. :wink:
udrch wrote:.osim toga nije član IZ i kune se da neće biti, pa je samim tim njegovo mišljenje nerelevantno, jer piše iz mržnje, kao i mnogi drugi
Koliki mora biti stepen logičkog deficita da bi čovjek došao do ovakvog zaključka? Da li moram biti član fudbalskog kluba, da bih komentarisao igru istog? Da li moram biti član Vlade, da bih komentarisao rad iste? Da li moram biti student, da bih govorio o obrazovnom sistemu? Da si zaista pročitao moje postove, kako tvrdiš, vidio bi da sam se na istu tvrdnju već osvrnuo i napisao:
ExNihilo wrote:.Samo članovi IZ su mjerodavni da komentarišu IZ-u? Moram biti član da bih tvrdio kako ne želim biti član i objasnio zašto ne želim? :lol: Vjera je neotuđivo pravo svakog čovjeka, a IZ uzurpira to pravo, tako da me se tiče iako ne ispunjavam tvoje kriterije "mjerodavnosti".
Ako ja pišem iz mržnje prema IZ, tada ih ti „braniš“ iz ljubavi – po čemu je, onda, tvoj stav objektivniji, manje pristrasan, od mog? Kako smiješna argumentacija. Kada mislite naučiti fokusirati se na argumente, a ne na ličnost koja stoji iza njih? Jer, sve i da je svaka moja riječ o IZ motivisana čistom nepatvorenom mržnjom – to ne umanjuje njihovu istinitost ni za 1%, ako su istina. Stoga, ne žali da potrošiš prigodnu količinu vremena da pokažeš zašto nisu istina, kao što ne žališ potrošiti prigodnu količinu vremena da napadaš na ličnost sagovornika :wink:
udrch wrote:
opasno je citirati ovaj ajet na ovoj temi..
Eklatantan primjer dogmatika. Opasno je, šuti, nemoj govoriti. Zbog čega je opasno? Zbog toga što bismo se trebali ustručavati dogmatika, poput tebe, ili zbog tvoje vizije Boga kao Velikog Cenzora? Slobodno probaj razmišljati, izaći izvan mentalnih granica „opasnog“, možda ti se svidi.
udrch wrote: bazdaš mi na vehabiju ili šiju, samo oni olahko potežu ovako krupne kvalifikacije
Vidim, pored širine uma, posjeduješ i visok stepen tolerancije za druge i drugačije svjetonazore. Pa, nema šta, ti si uistinu „apologeta kakvog IZ zaslužuje“.

udrch wrote: šta reći na ovo? ali želio sam biti pristojan..očito je da sam sebe hvališ..ovaj nick ti služi za postavljanje slika, a po potrebi i kad zapneš u diskusiji sa ovim nickom kojeg hvališ..
E, ovo mi je najjače. Ako sam dobro shvatio, pošto ti je rečenica sintaksički nebulozna, tvrdiš da iza nicka @Kpet, stoji ista osoba koja stoji iza mog nicka? :lol:

Jao, kakve nebuloze. Evo, otvoreno pozivam moderatore da kažu da li je ista osoba iza oba nicka. Koji lik, jebote :lol: Kojiko ti je godina, dječače?

udrch wrote:apsolutno si u pravu, ali pod uslovom da prije toga sebi odgovoriš što će ti IZ kad umreš, ako ti nije trebala dok si bio živ..odeš u Pokop, kažeš da hoćeš ateističku sahranu i niti će ti neko spomenuti IZ niti ćeš im šta platiti niti ćeš nekoga sresti..miran ti, mirni oni..
Kao i kolega @ chudjenhe prije tebe, maliciozno provlačiš tezu da je sahrana, po defaultu, ateistička ako ne ide preko IZ. Ne, kolega, vjernik može imati dženazu po punom sunnetu Poslanika s.a.w.s., a da nikada ne kroči nogom u prostorije IZ niti progovori sa njihovim službenicima. Znaš zašto? Zato što IZ ne posjeduje „autorska prava“ na Kur'an i sunnet. Ako to ljudi ikada shvate, manipulacija vjerskim sentimentom, na kojoj se zasniva njihovo carstvo laži srušit će se kao kula od karata, a miševi će se vratiti u rupe.
udrch wrote:kao vjerniku tebi će doći na dženazu puno ljudi besplatno, ali nije mi jasno šta vi očekujete ko će da klanja dženazu: inžinjer iz BH Telecoma, radnik na opštinskom šalteru, policajac, učitelj ili bilo ko drugi koji ima svoj izvor prihoda..ko će da predvodi namaze u džamijama, da uči djecu u mektebu?
to su obaveze i poslovi i neko mora biti obavezan da to radi, a kad nekome uzmeš vrijeme, onda to vrijeme treba da se plati..ne plaćaš ti obred ili propis, već plaćaš vrijeme koje je neko potrošio radi tebe..nije normalno da mi svi imamo rođaka ili prijatelja koji je hodža ili dovoljno učen da će nam to uraditi besplatno..
Koliko puta je samo na ovaj argument odgovoreno na temi! Padobranci, zašto ne pročitate temu od početka, pa replicirate na već napisano, ako nešto imate za reći? Dakle, da, inžinjer BH Telecoma može stati pred ljude i klanjati kao imam. Nije sporno da li imami trebaju imati platu, sporno je njihovo ucjenjivanje neizvršenjem vjerskih obreda onima koji ne plaćaju članarinu (ili ne mogu platiti). S obzirom na to ucjenjivanje, ljudi trebaju jasno znati kako svoje vjerske obaveze mogu ispuniti neovisno od IZ mašinerije. Kao što već napisah, ranije:

ExNihilo wrote:Svakom muslimanu je farz obrazovati se o islamu - bio on hodža ili ne - i poznavati izvršavanje obreda. Shodno tome, bez hodže kao profesije, obredi bi i dalje najnormalnije funkcionirali. Ne moraš imati diplomu medrese, da bi stao pred ljude kao imam ili učio Kur'an. To, naravno, niko ne spori - kada je hodži mrsko doći na namaz, najnormalnije će ga zamijeniti neko od džematlija. Međutim, kada dirneš u kravu muzaru dženazu - to ti je, jarane, jedino ispravno ako platiš, pa ti oni klanjaju. :D.
udrch wrote:ako ovako nastaviš bićeš najjači hobit na forumu..kao što vidiš, govorio sam to čovjeku koji je razuman, tebi sam sve već rekao što sam imao reći..postovi bi ti veću težinu imali da ih pišeš sa onim prvobitnim nickom..
Ovdje si jedini „hobit“ ti. Čovjek ti jasno navede dijelove Ustava IZ, koji su u suprotnosti sa njihovom praksom, a naročito sa tvojom demagogijom, a najbolji odgovor koji mu možeš sastaviti jeste: ti si hobit. Bude li te nekad sram gluposti koje pišeš?
chudjenhe

#447 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by chudjenhe »

ExNihilo wrote:Oprostit ćete mi, nadam se, ukoliko ovo bude nešto duži post. Nisam nekoliko dana bio na temi, a u međuvremenu se dosta napisalo – čini se najviše o meni lično, a najmanje o temi ili argumentima koji su korišteni. Stoga ću, kako reče onaj forumaš, taksativno odgovoriti. Drugim riječima, neću se zadovoljiti time da kažem kako su pojedinci napisali „hrpu gluposti“, na što se obično svodi baš njihov modus rasprave, već ću pokušati pokazati zašto je to hrpa gluposti i pozvati ih da učine isto kada budu replicirali. :) Ne vjerujem da ću napisati mnogo toga što nisam već rekao na temi, ali je ponavljanje izgleda neophodno, ponajviše zbog padobranaca.

@chudjenhe
chudjenhe wrote:
ExNihilo wrote:Niko nema ovlasti da ga skuplja - islamske države i njenih mehanizama nema, stoga zekat ostaje obaveza pojedinca. Ne možeš osnovati neprofitnu organizaciju i dati sebi božansko pravo na skupljanje zekata, a to je ono što je IZ u osnovi uradila. Ako ja osnujem islamsku neprofitnu organizaciju, imam li i ja šerijatsko pravo da sakupljam zekat? Ako imam,na osnovu čega? Ako nemam, odakle to pravo IZ?

Ne može nekoliko procenata novca od zekata, koji ode siromasima, oprati ih za milione koje dadnu samima sebi. Je li to praksa poslanika i halifa? Da uzmu 90% zekata sebi - "za svoje potrebe". Jer, znaš, imali su i oni svoju djecu koju treba hraniti.
argument - tvoje razmisljenje? mislim, ono...

Bog je, neuzubillah, objavio ajet o zekatu, a kategorija prikupljaca zekata i institucija bejtu-l-mala vazila je samo za vrijeme Muhammeda a.s. i 10tak god poslije...na taj nacin ti derogiras ajet (dio ajeta i Kur'ana) i vremenski ga ogranicavas, kao i sunnet (bejtu-l-mal). mislim, de se uozbilji
Ti si, izgleda, teški mazohista. Ne znam ima li, u ovoj našoj raspravi, makar jedna tvoja replika meni u kojoj nisi demonstrirao „raskošno neznanje“. U toliko navrata si jasno pokazao da ti nisu poznate ni najosnovnije stvari iz historije islama, kakve djeca nauče još u mektebu, da sam naprosto zabezeknut činjenicom da se nisi povukao iz rasprave, već uporno nastavljaš sa „autogolovima“ i samoponiženjem. Pa možeš li napisati, makar jednu, rečenicu koja se neće pokazati kao notorna glupost? Jer, kao prvo, dosadilo mi je secirati svaku tvoju tvrdnju i pokazivati abnormalnu količinu nebuloza koje, nekako, uspiješ udrobiti u istu – nakon čega ti, uredno, preskočiš stranice i stranice mog teksta i napišeš ultimativni „argument“ : „Napisano je glupost“. Kao drugo, replicirajući tebi osjećam se kao da „tučem dijete“. Ništa drugačije nije ni ovaj put, no dobro. Here we go again :roll:

Kažeš: „Institucija bejtu-l-mala važila je samo za vrijeme Muhammeda a.s. i 10tak godina poslije.“ Institucija bejtu-l-mala nije, uopće, postojala za vriijeme poslanika Muhammeda. U Poslanikovo vrijeme prikupljene finansije i njihova raspodjela radile su po sistemu „protočnog bojlera“ :D Ne samo da nije postojala formalna institucija bejtu-l-mala, nije postojala ni „državna kasa“ (koju će osnovati Ebu Bekr). Bejtu-l-mal kao instituciju osnovao je tek Omer. Ta institucija, tek sa neznatnim promjenama, neće trajati 10 godina (kako ti, nepojmljivo ignorantno, tvrdiš) nego sve do kraja abasidskog halifata. U reformisanom obliku nastavljati trajati sve do propasti islamske države.

U svjetlu gore rečenog, podsjetio bih da si ti ista osoba koja je autor ovih riječi:
chudjenhe wrote:i fakat ne razumijes to sunet, Kur'an, zekat...a mnogo mi je da ti sad objasnjavam
Nemoj, tako ti Boga, objašnjavati. :lol:

Tipično za tebe, napišeš niz nebuloza, a nakon što budeš argumentativno demoliran – „pojeo vuk magarca“ :wink:
chudjenhe wrote:
Kpet wrote: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Lijepo je vidjeti da istinski pametni, elokventni i razumni ljudi jos zive ovdje. Da imam sta nadodati, jezicar sam, nadodao bih, ovako sve potpisujem. Usudjujem se reci i bjanko za buduce postove.
kad jezicar, obratite paznju na ovo...znaci, kad JEZICAR nema sta dodati, mozete onda misliti...
Ma je li ti to krivo što čiko nije tebe pohvalio? :lol: Mislim, citirati čovjeka i nipodaštavati ga samo zato što se složio sa tvojim sagovornikom u raspravi, a ne s tobom – koji nevjerovatan stepen infantilnosti :roll: Mislim, bukvalno ideš redom po temi i repliciraš svakome ko se složi sa mnom, ubjeđujući ga kako griješi :lol: Presmiješno.
chudjenhe wrote: argument ExNihila je ''IZ nece klanjati nikome dzenazu ko ne plati''
kad mu se navede konkretan argument (sergija mirzadu keski) to iscoolira
Ti ne samo da ne znaš principe racionalne rasprave, nego iste ne možeš intelektualno obuhvatiti ni kada ti se objasne x puta. S takvim osobama je uzaludno raspravljati. Jer, kako bilo šta objasniti neznalici koja ne pravi razliku između hipoteze, argumenta, dokaza – ali se razbacuje tim pojmovima? Kako raspravljati s takvom osobom? Nije, bolan, argument da „IZ neće klanjati dženazu onima koji nisu članovi“, nego je to hipoteza koja se dokazuje :lol: Samim tim, ne možeš tražiti da se „dokaže argument“. Grdna moja rano.
Ovdje, uopće, niko ne osporava da dženazu neće dobiti oni koji nisu članovi - to nije tajna, to je zvanična i javna politika IZ - raspravlja se o tome da li je to opravdano sa vjerskog aspekta, kao i da li je dženaza validna mimo IZ.
chudjenhe wrote: kakogod...istomisljenici ne obracaju paznju na argumente, vec na misljenje
Našao se ko će reći! Kakva montipajtonovska ironija: Ne samo da si apologeta, a optužuješ druge za pristrasnost, nego nisi uspio sastaviti makar jedan racionalan argument u ovoj raspravi, a optužuješ druge za manjak argumenata. Treba li kopirati koliko pitanja sam ti, već, postavio koje si hladno ignorisao? Neće mi biti mrsko. Evo malog izazova za tebe: navedi jedan argument koji si iznio ovdje, „na koji se nije obratila pažnja“, a da isti nije devastiran i da ti nisi ismijan? Ti, zajedno sa drugim apologetama na temi, koji ste vezali svoj vjerski identitet za IZ, pa napad na istu doživljavate kao napad na vlastiti identitet - pristrasni ste od trenutka kada se prvi put kliknuli na ovu temu i spremni ste, ma kakve činjenice se iznijele, dogmatično braniti svoja ubjeđenja. Što nije, samo po sebi, problem - dogmatik ima pravo biti dogmatik, ali je tragikomično kada dogmatik spočitava drugima "da ne obraćaju pažnju na argumente".
chudjenhe wrote:njegovo znanje o vjeri je takvo da mu ajet koji ima konkretan povod objave (jevreji i krscani) primjeni na IZ tumaceci ga wikipediom i googleom, a ljudi tumacenje kur'ana uce godinama, doktoriraju na tome
Opet se sramotiš spominjući bejtu-l-mal. Čovječe, da si makar upisao bejtu-l-mal na google ili wikipediju, koje ovdje pežorativno pominješ, ne bi ispao toliko glup. Što će reći, nivo tvoje argumentacije je ispod tog nivoa kojem se rugaš, tj. nivoa pretrage po internetu radi formiranja argumenata. Ti se samom sebi rugaš, ali nisi toga svjestan.
chudjenhe wrote:de nam navedi te njegove argumente (vjerovatno cu dobiti odg. vrati se koju stranicu nazad i sam vidi) jer od pocetka diskutujem s njim i nigdje ne vidim te ''argumente'
Kako ćeš ih vidjeti kada, već smo zaključili, ne znaš ni šta je argument. Kako ćeš ih vidjeti kada, već smo zaključili, apologetski braniš IZ. Apologeta, po definiciji, ne vidi argumente – ni kada mu se serviraju pod nos. Srećom, mi nismo vodli usmenu raspravu. Sve ima zapisano „crno na svijetlo plavo“ :)
To je upravo poruka koju ja, od početka, nastojim poslati. Dakle, ljudi treba da znaju da je njihova dženaza perfektno islamski validna ako je organiziraju bez IZ.
chudjenhe wrote:mijesate vi babe i zabe kad bejtul-mal koji je institucija vjernika, ne islamske drzave, koji je ''ibadet'', mijesate sa institucijom drzavne kase u koju se slivali prihodi od ratnog plijena, poklona, poreza nemuslimana itd.
Nevjerovatno. Ali, zaista – nevjerovatno da ne možeš napisati niti jednu rečenicu o islamu, a da tvoj pokušaj ne završi tragično. Sama riječ „bejtu-l-mal“ znači „kuća novca“. Već po samom nazivu jasno je kako se radi o instituciji države, a ne nekakvoj konceptualnoj moralnoj instituciji. Historijski – Ebu Bekr je osnovao državnu kasu, koju je, potom, Omer transformirao i proširio u bejtu-l-mal. Šta ono kažeš, odvojene institucije? :lol: Bejtu-l-mal je, kao institucija, bila zadužena za sva finansijska pitanja u islamskoj državi: od zekata do ratnog plijena, poreza nemuslimana, penzije, itd. Ne mogu da razumijem da nisi sposoban napisati jednu (brojkama: 1) rečenicu u kojoj nećeš napraviti, evo, tri kardinalne greške. Pa što ne prestaneš, bolan?
chudjenhe wrote:i ta clanarina je milosrdje o kojem vazis, milosrdje onima koji obavljaju hodzinski posao svakodnevno, oni nemaju druge izvore prihoda...
Kakvo je to milosrđe, koje je obligatorno i kondicionirano? Milosrđe koje je daleko iznad prosječne plate u FBiH? ;) Kako je moguće da, neko ko živi od milosrđa, ima veći standard od većine onih koji to milosrđe daju? Nešto ti ne štima u toj računici – da nije opet odokativno? :wink: Gdje je milosrđe za ostale muslimane – nezaposlene, bolesne, penzionere, studente? Već smo apsolvirali ovu priču – nemaju samo hodže djecu, struju, grijanje i potrebe. Da se ne ponavljam, već sam pisao o tome, ko hoće može pogledati na prethodnim stranicama.
chudjenhe wrote:pa ti si svasta napisao...al ni jedan argument, de nesto konkretno, neki racun, nesta...
A, može li odokativni račun da ti dadne? ;)
chudjenhe wrote:
obzirom da si sve procitao, necu ponavljati sta je sve clanarina...
Već sam ovo objasnio na prethodnim stranicama: oni koji nisu bili članovi, pa žele da izmire taj „dug“, moraju platiti za cijeli život, od punoljetstva, 4 KM/mjesečno. S obzirom da je članarina bila drastično niža sve do prije nekoliko godina (u rasponu od 1 KM do 2 KM) rezultat je da oni koji naknadno postanu članovi plaćaju više od redovnih članova. Dakle, ne duplo – nego i više. Prosta matematika.
chudjenhe wrote:...vas je problem sto vam hodza treba samo na dzenazi, nemojte ga ni tada zvati ;-)
Ova izjava predstavlja maliciozan pokušaj da se ustvrdi kako iskren, praktičan, vjernik ne može bti onaj ko ne plaća članarinu. Iako tvoja dogmom diferencirana svijest to ne može pojmiti – postoje ljudi koji klanjaju pet puta dnevno, dakle „treba im hodža i mimo dženaze“, ali ne žele ništa da imaju sa ovom i ovakvom IZ. To što ih beskrupulozna, kapitalistička IZ ne interesuje – ne čini ih ništa manjim vjernicima.
chudjenhe wrote:milosrdje je da platis clanarinu 40 KM godisnje, IZ nema drugi stalni izvor finansiranja, pa se clanarinom pokusava rijesiti plate hodzama koji rade svakodnevni posao, ne samo dzenazu
Ovo je laž na kojoj si argumentativno masakriran na prethodnim stranicama. Valjda smatraš da „hiljadu puta ponovljena laž postaje istina“. E pa neće ići, barem ne na ovoj temi, sve dok ima ljudi koji će te citirati i jasno pokazati da se radi o apologetskim lažima. Što se tiče forumaša @Wraith, na koga se kontinuirano pozivaš - nekoliko stranica nazad imaš našu raspravu, na koju nikada nije uzvratio replikom. Valjda čovjek nije mazohista, poput tebe.

Nadam se da nećeš, kao što je bio do sada slučaj sa svakim mojim postom, izignorisati sve napisano ili replicirati na jednu-dvije rečenice, tek toliko da nešto kažeš. Dakle, očekujem da citiraš svaku moju rečenicu i argumentirano odgovoriš na sva prethodno postavljena pitanja na temi, koja si do sada preskakao - ako misliš raspravljati. Ako to ne učiniš – svaki naredni put kada napišeš „koji argumenti, pokaži ih?“, „pišeš gluposti“ ili neku varijaciju toga – citirati ću ti ove riječi i uputiti te nazad na ovaj post. Dakle, izvoli.

@udrch
udrch wrote:čovjek me sad natjera da pročitam šta je ovaj argumentima razbucao sve ovdje..
nigdje veze, piše obične gluposti..
Ponovit ću i tebi ono što sam, već, rekao tvojim kolegama čiji se odgovor na moje pisanje, takođe, svodio na floskulu: „pišeš gluposti“. Nije dovoljno reći da neko piše gluposti. Trebaš najprije pokazati i dokazati zašto su to gluposti da bi, nakon toga, mogao izvući tu konkluziju. Dakle, ako meni nije mrsko da seciram vaše verbalne proljeve i objašnjavam zašto su to verbalni proljevi (kao što sada, upravo, radim) tada ne bi trebalo ni vama biti mrsko učiniti isto. Naravno, ne morate to uraditi – ali će u tom slučaju vaša replika meni ostati na nivou kraljice svih floskula u carstvu praznih argumenata: „pišeš gluposti“. A, veće gluposti od toga - nema. :wink:
udrch wrote:.osim toga nije član IZ i kune se da neće biti, pa je samim tim njegovo mišljenje nerelevantno, jer piše iz mržnje, kao i mnogi drugi
Koliki mora biti stepen logičkog deficita da bi čovjek došao do ovakvog zaključka? Da li moram biti član fudbalskog kluba, da bih komentarisao igru istog? Da li moram biti član Vlade, da bih komentarisao rad iste? Da li moram biti student, da bih govorio o obrazovnom sistemu? Da si zaista pročitao moje postove, kako tvrdiš, vidio bi da sam se na istu tvrdnju već osvrnuo i napisao:
ExNihilo wrote:.Samo članovi IZ su mjerodavni da komentarišu IZ-u? Moram biti član da bih tvrdio kako ne želim biti član i objasnio zašto ne želim? :lol: Vjera je neotuđivo pravo svakog čovjeka, a IZ uzurpira to pravo, tako da me se tiče iako ne ispunjavam tvoje kriterije "mjerodavnosti".
Ako ja pišem iz mržnje prema IZ, tada ih ti „braniš“ iz ljubavi – po čemu je, onda, tvoj stav objektivniji, manje pristrasan, od mog? Kako smiješna argumentacija. Kada mislite naučiti fokusirati se na argumente, a ne na ličnost koja stoji iza njih? Jer, sve i da je svaka moja riječ o IZ motivisana čistom nepatvorenom mržnjom – to ne umanjuje njihovu istinitost ni za 1%, ako su istina. Stoga, ne žali da potrošiš prigodnu količinu vremena da pokažeš zašto nisu istina, kao što ne žališ potrošiti prigodnu količinu vremena da napadaš na ličnost sagovornika :wink:
udrch wrote:
opasno je citirati ovaj ajet na ovoj temi..
Eklatantan primjer dogmatika. Opasno je, šuti, nemoj govoriti. Zbog čega je opasno? Zbog toga što bismo se trebali ustručavati dogmatika, poput tebe, ili zbog tvoje vizije Boga kao Velikog Cenzora? Slobodno probaj razmišljati, izaći izvan mentalnih granica „opasnog“, možda ti se svidi.
udrch wrote: bazdaš mi na vehabiju ili šiju, samo oni olahko potežu ovako krupne kvalifikacije
Vidim, pored širine uma, posjeduješ i visok stepen tolerancije za druge i drugačije svjetonazore. Pa, nema šta, ti si uistinu „apologeta kakvog IZ zaslužuje“.

udrch wrote: šta reći na ovo? ali želio sam biti pristojan..očito je da sam sebe hvališ..ovaj nick ti služi za postavljanje slika, a po potrebi i kad zapneš u diskusiji sa ovim nickom kojeg hvališ..
E, ovo mi je najjače. Ako sam dobro shvatio, pošto ti je rečenica sintaksički nebulozna, tvrdiš da iza nicka @Kpet, stoji ista osoba koja stoji iza mog nicka? :lol:

Jao, kakve nebuloze. Evo, otvoreno pozivam moderatore da kažu da li je ista osoba iza oba nicka. Koji lik, jebote :lol: Kojiko ti je godina, dječače?

udrch wrote:apsolutno si u pravu, ali pod uslovom da prije toga sebi odgovoriš što će ti IZ kad umreš, ako ti nije trebala dok si bio živ..odeš u Pokop, kažeš da hoćeš ateističku sahranu i niti će ti neko spomenuti IZ niti ćeš im šta platiti niti ćeš nekoga sresti..miran ti, mirni oni..
Kao i kolega @ chudjenhe prije tebe, maliciozno provlačiš tezu da je sahrana, po defaultu, ateistička ako ne ide preko IZ. Ne, kolega, vjernik može imati dženazu po punom sunnetu Poslanika s.a.w.s., a da nikada ne kroči nogom u prostorije IZ niti progovori sa njihovim službenicima. Znaš zašto? Zato što IZ ne posjeduje „autorska prava“ na Kur'an i sunnet. Ako to ljudi ikada shvate, manipulacija vjerskim sentimentom, na kojoj se zasniva njihovo carstvo laži srušit će se kao kula od karata, a miševi će se vratiti u rupe.
udrch wrote:kao vjerniku tebi će doći na dženazu puno ljudi besplatno, ali nije mi jasno šta vi očekujete ko će da klanja dženazu: inžinjer iz BH Telecoma, radnik na opštinskom šalteru, policajac, učitelj ili bilo ko drugi koji ima svoj izvor prihoda..ko će da predvodi namaze u džamijama, da uči djecu u mektebu?
Koliko puta je samo na ovaj argument odgovoreno na temi! Padobranci, zašto ne pročitate temu od početka, pa replicirate na već napisano, ako nešto imate za reći? Dakle, da, inžinjer BH Telecoma može stati pred ljude i klanjati kao imam. Nije sporno da li imami trebaju imati platu, sporno je njihovo ucjenjivanje neizvršenjem vjerskih obreda onima koji ne plaćaju članarinu (ili ne mogu platiti). S obzirom na to ucjenjivanje, ljudi trebaju jasno znati kako svoje vjerske obaveze mogu ispuniti neovisno od IZ mašinerije. Kao što već napisah, ranije:

ExNihilo wrote:Svakom muslimanu je farz obrazovati se o islamu - bio on hodža ili ne - i poznavati izvršavanje obreda. Shodno tome, bez hodže kao profesije, obredi bi i dalje najnormalnije funkcionirali. Ne moraš imati diplomu medrese, da bi stao pred ljude kao imam ili učio Kur'an. To, naravno, niko ne spori - kada je hodži mrsko doći na namaz, najnormalnije će ga zamijeniti neko od džematlija. Međutim, kada dirneš u kravu muzaru dženazu - to ti je, jarane, jedino ispravno ako platiš, pa ti oni klanjaju. :D.
udrch wrote:ako ovako nastaviš bićeš najjači hobit na forumu..kao što vidiš, govorio sam to čovjeku koji je razuman, tebi sam sve već rekao što sam imao reći..postovi bi ti veću težinu imali da ih pišeš sa onim prvobitnim nickom..
Ovdje si jedini „hobit“ ti. Čovjek ti jasno navede dijelove Ustava IZ, koji su u suprotnosti sa njihovom praksom, a naročito sa tvojom demagogijom, a najbolji odgovor koji mu možeš sastaviti jeste: ti si hobit. Bude li te nekad sram gluposti koje pišeš?
stvarno nemam zivaca opet, jer kako ti rece nemam nista novo
ti se i dalje busaj da znas sta je hipoteza sta argument sta premisa sta konkluzija, furaj se sto te drugi furaju, furaj se na elokvenciju na populizam...

mene zanima istina, a istina je da sam (banalan primjer) tvoju tvrdnju da se ni na lokalnom nivou ne moze organizovati sergija za bolesnika, demantovao cinjenicom da je mirzadu keski organizovana sergija u dzamijama na podrucju opcine hadzici

sad me ti opet svojim hipotezama, argumentima, elokvencijom demantuj...svojim fantomskim racunom koji si obecao, pa nikad...
ili jos bolje...svojim razmisljanjem, to ti je glavni argument

btw. aferim za energiju pri pisanju ovog posta :kiss:
udrch

#448 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by udrch »

nisam baš toliko lud da se upuštam u raspravu sa tobom..napisati ovoliki post bez ikakvog razloga i bez ikakve vrijednosti može neko ko nema ništa za reći osim šuplje..uopštavaš stvari i guraš ljude da brane ove nerazumne postupke vezane za dženazu, a ja niti to želim niti hoću niti se troškovi današnje dženaze u pojedinim gradovima mogu opravdati..
ti ne možeš da shvatiš da tvoje pisanje nije relevantno ne zato što nisi član IZ, već zato što istu mrziš, pa samim tim tvoje pisanje je kao pišanje uz vjetar..
ako ima nešto važno i jasno što želiš da demantuješ, a što sam ja napisao, onda to napiši malo kraće i jasnije, jer ovaj način komunikacije me ne zanima i nema svrhu..
coinspinner

#449 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by coinspinner »

A može li mi neko reći ko ima pravo na naknadu troškova dženaze/sahrane od PIO, općine ili ako postoji neka druga institucija?
Konkretno radi se o penzioneru koji je platio troškove dženaze za svoju ženu koja nije imala nikakva primanja, bila je osigurana preko njegove penzije? Postoji li neki način da on naplati bar dio iznosa?
muzicar_iz_parka

#450 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by muzicar_iz_parka »

coinspinner wrote:A može li mi neko reći ko ima pravo na naknadu troškova dženaze/sahrane od PIO, općine ili ako postoji neka druga institucija?
Konkretno radi se o penzioneru koji je platio troškove dženaze za svoju ženu koja nije imala nikakva primanja, bila je osigurana preko njegove penzije? Postoji li neki način da on naplati bar dio iznosa?
Možda preko socijalnog.
Post Reply