Egipat (pročitati prvi post)

Post Reply
Kikibombona

#426 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kikibombona »

Sisi pozvao sve Egipcane da izlaskom na ulice podrze novu vlast.

Potez za pohvalu. Egipatska vojska slusa glas naroda. Poslusali su kada je narod ustao protiv Mubaraka, pa poslije i Mursija... Sada od naroda traze da podrzi novu vladu.

Sreca za Egipat pa ima snaznu i uticajnu vojsku. Da nema, bili bi nova Sirija. Vojska je svojim mudrim i odmjerenim potezima sprijecila gradjanski rat koji bi bio gori od onog u Siriji. Svaka im cast na tome. Daste je patnje tom narodu, samo im rat fali..

Kamo srece da je Sirija imala ovakvu vojsku, pa da Asada uklone sa vlasti i postave novog covjeka. Mnogi zivoti bi bili spaseni.

Nadam se da ce Egipcani u velikom broju podrzati novu vladu i da ce vojska razbucati ekstremiste koji u Egiptu pokusavaju isprovocirati gradjanski rat.
Svitanje

#427 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Svitanje »

Kikibombona wrote: Sada od naroda traze da podrzi novu vladu.
Pa nek održe slobodne izbore pa će narod podržat vladu koju izabere.
muhafuca

#428 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by muhafuca »

Intervju sa General Sisi-jem

boldirano -interesantno pitanje i jos interesantniji odgovor
KrM: General Sisi, many say you are the new Abdul-Nasser, what’s your reply to that?

Sisi: You reminded me of when they asked the singer Warda if she’s the second Um Kalthoum. She said I prefer to be the first Warda. I feel the same about Abdul-Nasser.
General al-Sisi as a child with Abdul-Nasser

KrM: So will you be running for president of Egypt at the next elections?

Sisi: Of course not. I am only here to serve my country. And if the people decide that they want me as president, I don’t see why elections are necessary.

Code: Select all

http://www.karlremarks.com/2013/07/i-am-like-warda-exclusive-interview.html
citadela

#429 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by citadela »

muhafuca wrote:Intervju sa General Sisi-jem

boldirano -interesantno pitanje i jos interesantniji odgovor
KrM: General Sisi, many say you are the new Abdul-Nasser, what’s your reply to that?

Sisi: You reminded me of when they asked the singer Warda if she’s the second Um Kalthoum. She said I prefer to be the first Warda. I feel the same about Abdul-Nasser.
General al-Sisi as a child with Abdul-Nasser

KrM: So will you be running for president of Egypt at the next elections?

Sisi: Of course not. I am only here to serve my country. And if the people decide that they want me as president, I don’t see why elections are necessary.

Code: Select all

http://www.karlremarks.com/2013/07/i-am-like-warda-exclusive-interview.html
Eto kakva je "komedija" u egipatskoj krizi da se ne moze ni skontati satira samo iz tog pitanja i odgovora.

Ali satira "u kost"

"General al-Sisi, what do you say to those malicious people who say you carried out a coup against an elected president?
Sisi: Those people don’t understand the spirit of Egyptian democracy which is bigger than elections and voting. We have people coming to us from Europe to understand our democracy now. The Glorious Egyptian Army is the only guarantee against those who deviate from fulfilling the wishes of our great people. This wasn’t a coup but a correction of history. :thumbup:
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#430 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by japin_mutapi »

vojska i demokratija u istoj rečenici ... :-)
slazemse_neslazemse

#431 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by slazemse_neslazemse »

@"Kikibombona"

Potez za pohvalu. Egipatska vojska slusa glas naroda
ili možda jedan dio naroda MORA da sluša glas vojske ?? kako si samo ljigavo licemjeran, zašto nam ne kažeš što vojska ne sluša glas naroda u slučaju Sirije...

Nadam se da ce Egipcani u velikom broju podrzati novu vladu i da ce vojska razbucati ekstremiste koji u Egiptu pokusavaju isprovocirati gradjanski rat.
[/quote]

uzalud se nadaš, sekularistička ekstremistička gamad će izgubiti rat ( ako ga započnu, a sekularistički militantni ekstremisti sve čine da do toga i dodje ) i u Egiptu kao što ga gubi i u Siriji.. 8-)
japin_mutapi

#432 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by japin_mutapi »

Abdel Fattah al-Sissi pozvao Egipćane da održe proteste u petak kako bi se suprotstavili "nasilju i terorizmu".

pazite šta kažu šupci iz tamaruda - "Pozivamo veliki egipatski narod da se okupi u petak na trgovima kako bi zahtijevali suđenje Muhamedu Mursiju, te podržali egipatske vojne snage u predstojećem ratu protiv terorizma. Zemlju treba očistiti od izdajnika, a protiv terorista ćemo će boriti zajedno sa vojskom."

je li ovo put u demokratiju i stabilnost ili u sukobe i rat

Opozicija: General Sissi želi građanski rat

Opoziciona koalicija sa Muslimanskom braćom na čelu ocijenila je ranije da je poziv načelnika Generalštaba egipatske vojske Abdel-Fattaha el-Sissija na masovno okupljanje u petak, kako bi dobio mandat za "borbu protiv terorizma" - najava građanskog rata.

usa prekida isporuku lovaca f-16 egipatskoj vojsci zbog nestabilnosti u zemlji ... a može bit i da imaju informacije i da če "nestabilnost" u egiptu tek nastupiti
Kikibombona

#433 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kikibombona »

Slazemse-neslazemse

Procitaj predzadnji pasus mog 'licemjerno ljigavog komentara'.

Naravno da bi za Siriju bilo dobro da je vojska imala kapacitet svrgnuti Asada i postaviti covjek koji ce biti predsjednik i koji ce postovati cjelokupan sirijski narod, sve vjerske i etnicke grupe. Mnogi zivoti bi bili spaseni.

Na srecu, tu sudbinu je izbjegao Egipat, prvenstveno zahvaljujuci odmerenoj i takticnoj vojsci. Njima je Mursi davno zasmetao, ali su cekali da narod ustane protiv njega. Narod im je dao legitimitet da svrgnu vjerskog fanatika cija je islamisticka politika ugrozavala milione Egipcana. Da sutra nova vlast pocne nametati ateisticke zakone, da protiv vlasti ustanu milioni Egipcana, vojska bi reagovala.

Vojski je jedini cilj odrzati mir u zemlji. Svi imaju pravo na proteste, ali niko nema pravo podmetati bombe i pucati iz vatrenog oruzja. Uvjeren sam da ce te fanatike vojska brzo slomiti i poslati na dugogodisnje robije.

.
komentatorxxx

#434 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by komentatorxxx »

Zanimljivo kako su vazne teme Egipat, Sirija i sl. iako se zna gdje je buducnost BiH i da sa ovim zemljama ima veze koliko i sa juznom Amerikom i Kinom.

Moj komentar je da je Egipat pustinjska zemlja cije je ogromno stanovnistvo koncentrirano na malom podrucju doline Nila. Egipat ima duboke strukturalne problemima i nije u stanju prehraniti svoje stanovnistvo a nema niti nafte da kupi dovoljno hrane. To nece uskoro promjeniti niti islamisti ni vojska ni bilo koja druga partija.
sarajevoxxxx

#435 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by sarajevoxxxx »

Kikibombona wrote:Slazemse-neslazemse

Procitaj predzadnji pasus mog 'licemjerno ljigavog komentara'.

Naravno da bi za Siriju bilo dobro da je vojska imala kapacitet svrgnuti Asada i postaviti covjek koji ce biti predsjednik i koji ce postovati cjelokupan sirijski narod, sve vjerske i etnicke grupe. Mnogi zivoti bi bili spaseni.

Na srecu, tu sudbinu je izbjegao Egipat, prvenstveno zahvaljujuci odmerenoj i takticnoj vojsci. Njima je Mursi davno zasmetao, ali su cekali da narod ustane protiv njega. Narod im je dao legitimitet da svrgnu vjerskog fanatika cija je islamisticka politika ugrozavala milione Egipcana. Da sutra nova vlast pocne nametati ateisticke zakone, da protiv vlasti ustanu milioni Egipcana, vojska bi reagovala.

Vojski je jedini cilj odrzati mir u zemlji. Svi imaju pravo na proteste, ali niko nema pravo podmetati bombe i pucati iz vatrenog oruzja. Uvjeren sam da ce te fanatike vojska brzo slomiti i poslati na dugogodisnje robije.

.
Najveci fanatik je Sisi. Lik lozi narod da ga podrze demonstracijama . Sisi je izgubio kompas, vrlo moguce da mu dio generala koji su uz egipatski narod sprema puc.
japin_mutapi

#436 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by japin_mutapi »

posle mubaraka sisi
Avetinho

#437 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Avetinho »

Kikibombona wrote: ...
Narod im {vojsci, op. JSO} je dao legitimitet da svrgnu vjerskog fanatika cija je islamisticka politika ugrozavala milione Egipcana.
Kako im je dao legitimitet?
japin_mutapi

#438 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by japin_mutapi »

Ja Sam Odavle wrote:
Kikibombona wrote: ...
Narod im {vojsci, op. JSO} je dao legitimitet da svrgnu vjerskog fanatika cija je islamisticka politika ugrozavala milione Egipcana.
Kako im je dao legitimitet?
na izborima :D :D :D
citadela

#439 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by citadela »

sarajevoxxxx wrote: Najveci fanatik je Sisi. Lik lozi narod da ga podrze demonstracijama . Sisi je izgubio kompas, vrlo moguce da mu dio generala koji su uz egipatski narod sprema puc.
Ma glumi Nassera i ako bi ikako bilo moguce uzivio bi se u tu ulogu. Covjek bi da uci iz historije - treba mu nesto kao Nasseru Suecka kriza ili Sadatu Oktobarski rat da ga katapultira u nebo kao egipatskog heroja, samo sto nije mogao naci nista bolje od Muslimanske braca i "drugih terorista". Lahko bi moglo doci i do podjela u vojnom vrhu, jer ovo cemu se ide nije ni blizu "nacionalnom jedinstvu".

I nakon Mubaraka opet (bi) Mubarak.
japin_mutapi

#440 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by japin_mutapi »

Egipatski sud je donio odluku o otpuštanju 75 sudija koji su u srijedu u proglasu osudili generalovo obraćanje.

... link ...
Kikibombona

#441 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kikibombona »

Ja sam odavle

Legitimitet su dali najmasovniji protesti u istoriji Egipta. Po svim izvjestajima, to jesu bili najmasovniji protesti, veci od onih usmjerenih protiv Mubaraka. Vojska je bila duzna ukloniti za milione Egipcana mrskog Mursija. Da je ostao, izbio bi belaj sa fatalnim posljedicama. Vojska je ocuvala MIR.

Egipat mora biti sekularan, mora pomiriti vjernike i oni koji to nisu. Ako radis u korist stete miliona Egipcana, ocekuj da ce te motkama otjerati, nebitno da li bili vjernici, tradicionalisti, nevjernici itd. Demokratija prestaje tamo gdje dolazi ugrozavanje, a gdje dodje ugrozavanje doci ce i revolt/otpor. Egipcani su pametno shvatili, bolje danas nego sutra. Sto duze cekas, budalu je teze skinuti.

Mislim da znas i da si svjestan ovog sto cu reci... Vjerski fanatik ne odstupa, njega moras svrgnuti. Egiptu ne trebaju fanatici, radikali, ekstremisti... Trebaju im umjereni politicari koji ce znati pomiriti razlicitosti.
slazemse_neslazemse

#442 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by slazemse_neslazemse »

japin_mutapi wrote:Egipatski sud je donio odluku o otpuštanju 75 sudija koji su u srijedu u proglasu osudili generalovo obraćanje.

... link ...
Dobar neki sud... Faraonski... Dakle vojska izvrsi vojni udar, smijeni na izborima izabranog predsjednika, puca po mirnim demonstrantima, ubija ih na stotine, zatvara sve tv i radio kuce koje nisu po mjeri ovih ateistickih govana, zatvara i hapsi novinare, zarobe i zatvore predsjednika, raspuste parlament, sud otpusta sudije koji se usude kritikovati ovog govnara na slici.... Ovo ce biti rat do istrijebljenja...
sarajevoxxxx

#443 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by sarajevoxxxx »

Jučerašnje saopćenje Muslimanske braće

U ime Allaha Milostivog Samilosnog

- Saopćenje Muslimanske braće povodom obraćanja generala Sisija

- General Sisi se obratio na svečanosti organizovanoj na vojnoj akademiji. Njegovo obraćanje je opasno i ukazuje da je:

- General Sisi zapravo najviša vlast u zemlji. On je taj koji traži od naroda da izađe na ulicu, i to je u potpunosti politički potez. Traži podršku za sebe i za policiju. Po kojoj osnovi on određuje kako će se polcija postaviti ? Osim ako je on taj koji je vlast u zemlji, i to nam govori da ono što je uradio ne može se nazvati nikako drugačije osim kao potpuni vojni puč, koji nas je vratio u diktaturu, vladavinu vojske, i pokvarenu policijsku državu koja oduzima narodu njihovu slobodu, ponos, i dostojanstvo.

- Da djeluje i da se predstavlja kao da je on legitmno izabrani predstavnik države, dok u stvarnosti, daleko je od ljudi, a njegovo djelovanje najviše podsjeća na mafiju. Sve to je daleko od poštenja i povjerenja. Poenta je da se saslušaju obje strane da bi se došlo do istine.

- Da poziva na nove izbore, nakon što nas je vojnim pučem vratio na nulu. Imali smo izbore, i svaki put su ih strane koje podržavaju Sisija izgubile. Dakle, izbore treba organizovati sve dok ne pobijede stranke ili stranka koja podržava Sisija.

- Vojska pripada cijelom narodu, a nakon vojnog šuča vojska se priklonila samo jednoj određenoj skupini, i suprostavila se drugoj većoj. To ne samo da prijeti podijeli naroda već prijeti da dođe i do podjele u samoj vojsci nakon čega bi nastala anarhija, i nestalo sigurnosti.

- Vojska se duboko uključila u politiku što je u suprotnosti sa njenom osnovnom i uzvišenom zadaćom, a to je zaštita domovine. Već smo jednom imali sličnu situaciju 1967. i epilog je bio katastrofalan.

- Grupa ljudi okupljena oko Sisija smatraju da su izvršili vojni puč po želji naroda. Dok danas traže od naroda da izađe na ulicu. Traže od jedne manjine koja je izašla na demonstracije 30.06. a za čije preuvelićanje slike u medijima se pobrinuo specijalni studio, a sve u cilju da se pošalje slika o milionima demonstranata na ulicama Egipta.

- U isto vrijeme ignorišu većinu koja je izašla na demonstracije u Kairu i u većini drugih pokrajina Republike, koji su odbili puč zla, i koji traže da se poštuje ustav i zakon, i demokratija čijem sprovođenju se nadamo već 60 godina.

- Ta većina nije protestvovala nekoliko sati, već izlazi na ulicu i trgove te protestvuje već nekoliko sednmica.
sarajevoxxxx

#444 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by sarajevoxxxx »

- Najopasnije što je Sisi rekao u svome obraćanju je poziv njegovim istomišljenicima da izađu na ulicu. Dao im je punomoć, njima i policiji, da se suprostave onom za šta on smatra da je nasilje i terorizam. To je poziv na građanski rat, u kojem bi na na ulicama moglo poteći mnogo ljudske krvi, i to u vrijeme kada poziva na zajedništvo i bratstvo egipatskog naroda, i kada govori da je napravio vojni puč strahujući od građanskog rata.

- Oni koji sprovode nasilje i terorišu građane su vođe prevrata i zvaničnici u policiji, i njihovi poslušnici, huligani.

- Dovoljno je spomenuti da je epilog nereda koji su se dešavali u protekle tri sedmice 200 poginulih od vatrenog oružja, 1000 ranjenih, stotine zatvorenih, lažne optužbe na političke predstavnike, zaplijena njihove imovine, zatvaranje nezavisnih TV kanala. Samo pred sjedištem republikanske garde bilo je 100 šehida. Ubijeni su dok su obavljali sabah namaz.

- Također, policija je držala džamije i vjernike koji su se nalazili u njima u okruženju, a kuće šehida se napadaju, a ni žene i djeca nisu ostavljeni na miru.

- Jesu li to postupci čovjeka koji se boji Boga, a to Sisi govori za sebe.

- Neko je kazao da je predsjednik prije savjetovan, međutim, nije dalo rezultata. Istina je zapravo da je izdat, iako je brinuo o vojsci, i poštovao je.

- Vojska je tolerisala terorističke akcije protiv zgrade predsjedništva, sjedišta Muslimanske braće i sjedišta njihove stranke, i stranaka koje su tražile da se poštuje zakon i ustav. Tada nije reagovala, što jasno upućuje na to da je vojni puč unaprijed planiran i prije demonstracija. Planiran je mnogo prije, a izvršen uz pomoć Zapada, i zemalja zaljeva.

- Mapa puta koju je ponudio predsjednik i sa kojom su se složile islamske stranke, a koju su odbile sekularne, liberalne, i ljevičarske stranke, u potpunosti je identična onoj koju je objavila grupa ljudi okupljena oko Sisija. Osim u dijelu u kojem se dozvoljava svrgavanje predsjednika i poništenje ustava. To upučuje na to da su te dvije stvari bile jedini cilj svih ovih dešavanja koje su započeli propale političke stranake i vojna hunta.

- Egipatska vojska se neće podijeliti, i neće upotrijebiti oružje protiv svoga naroda, i nikada neće biti vojska jedne političke stranke, niti neke sekte. Koliko god tome pokvarena vojna hunta težila, egipatska policija se nikada neće pretvoriti u ubice svoga naroda.

- Egipatski narod nikada neće pognuti glavu, i ne plaše ga prijetnje, i neće se odreči svoje slobode, i nikada neće pristati na novi diktatorski policijski režim. Dovoljno im je što su ga imali 60 godina. Svoj život neće kupovati odričući se svoje slobode i svog ponosa. Za svaku prolivenu kap krvi bilo kojeg građanina Egipta svu odgovornost prebacujemo na Sisija i krug ljudi okupljenih oko njega, isto važi i u slučaju podijele egipatskog društva.

(''Allah upravlja svime, ali većina ljudi to ne zna'')
(''I nemoj misliti da Allah ne zna šta rade nasilnici'')

Muslimanska braća

24.07.2013.

@sarajevoxxxx

https://www.facebook.com/Ikhwan.Official
Avetinho

#445 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Avetinho »

Kikibombona wrote:Ja sam odavle

Legitimitet su dali najmasovniji protesti u istoriji Egipta. Po svim izvjestajima, to jesu bili najmasovniji protesti, veci od onih usmjerenih protiv Mubaraka. Vojska je bila duzna ukloniti za milione Egipcana mrskog Mursija. Da je ostao, izbio bi belaj sa fatalnim posljedicama. Vojska je ocuvala MIR.

Egipat mora biti sekularan, mora pomiriti vjernike i oni koji to nisu. Ako radis u korist stete miliona Egipcana, ocekuj da ce te motkama otjerati, nebitno da li bili vjernici, tradicionalisti, nevjernici itd. Demokratija prestaje tamo gdje dolazi ugrozavanje, a gdje dodje ugrozavanje doci ce i revolt/otpor. Egipcani su pametno shvatili, bolje danas nego sutra. Sto duze cekas, budalu je teze skinuti.

Mislim da znas i da si svjestan ovog sto cu reci... Vjerski fanatik ne odstupa, njega moras svrgnuti. Egiptu ne trebaju fanatici, radikali, ekstremisti... Trebaju im umjereni politicari koji ce znati pomiriti razlicitosti.
Nisam dugo cuo veci spin na klix-u (osim mozda Mladih ruskih dobrovoljaca ponekad).

Dakle ovako: najveci protesti su doveli do ostavke Mubaraka. Raspisani su izbori, na kojim je na vlast dosao Morsi. Al ne lezi vraze, oni koji su, kao, demonstrirali protiv Mubaraka bi htjeli malo demokratije, ali ne bi da Morsi pobijedi na izborima. Sad me podsjeti na onu nasu "hebali bi se al da im ne udje".

Najbolje su mi ove mantre o netrpeljivosti, gdje su, kao ovi "umjereni" trpeljivi, ali samo dok je njihov covjek na vlasti. Ja bih tako znao biti trpeljiv vijekovima.

Uzgred, legitimitet se ne stice protestima, nego na izborima.
citadela

#446 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by citadela »

In the immediate aftermath of Mubarak's overthrow, the Brotherhood had no intention of ruling. It reassured secular Egyptians and the army by promising publicly not to seek the presidency or an outright parliamentary majority.

"I met Shater three times in 2011/2012 and each time it was clear that the political appetite was growing, but the first time he was extremely explicit that the Brotherhood would not seek political power right away," said U.S. academic Nathan Brown, a leading expert on Egypt at the Carnegie Endowment for International Peace. "He was very clear to the reasons: the world's not ready for it, Egypt's not ready for it, and - the phrase he kept using - the burdens of Egypt are too big for any one political actor. Those turned out to be very sound judgments but he abandoned them."

Events began to take on a momentum of their own. The Brotherhood won control of parliament in alliance with smaller Islamist and independents, but soon found that was not sufficient to pass or implement legislation. An army council kept the keys to power.

As the frustrations grew, some members of the Brotherhood - particularly the young - began to press for the movement to change its stance and bid for the presidency and the executive power it would bring.

"The entire council of the Guidance Office of the Muslim Brotherhood was against the presidential nomination," said Gehad El-Haddad, 31, one of the leading young Islamists. So Haddad and 16 other youth activists exploited Facebook and Twitter to change minds.

"We lobbied, the youth of the Muslim Brotherhood, we literally lobbied. We put up a chart of the Shura council members and decided which ones to pressure to change their vote," the British-educated activist, now the movement's spokesman, said in a midnight interview at a pro-Mursi protest camp outside a mosque in eastern Cairo. "The Muslim Brotherhood takes its vote from the grass roots up, even that vote."

Opponents argued that the quest for executive power was premature and would fuel suspicion and hostility towards the Brotherhood, which had long pursued a patient, gradualist strategy.

The issue came to a head at a marathon closed-door meeting of the Brotherhood's Shura Council at its four-storey headquarters in the hill-top Moqattam district that overlooks Cairo from the south.

"We remained for three days, debating, each team giving the justifications of the opinion it had, whether accepting or rejecting. And when the vote happened, the decision was just by three or four votes," said Essam Hashish, 63, a university engineering lecturer and Shura member.

It was one of the most closely contested votes in the history of the movement and went to three rounds. Just 56 of the 108 members voted on the decisive ballot to put up a candidate for president, while 52 voted against. After that, support for Shater as the Brotherhood's candidate for president became overwhelming.

The Islamists had earlier looked at nominating someone outside their movement, approaching respected judges Ahmed Mekky and Hossam Gheriyani, who had stood up to Mubarak. Both declined.

Insiders said Shater's charisma and ambition were key factors. The furniture and shopping mall magnate was the dominant politician in the movement, described by colleagues and foreign diplomats as a powerful, pragmatic negotiator used to getting his way.

But his candidacy was short-lived. The electoral commission, headed by a Mubarak appointee, disqualified him on the grounds that he had been convicted of a criminal offence in 2007, even if the charges seemed politically motivated.

The mantle of Brotherhood candidate thus fell uncomfortably on the shoulders of Mursi, a provincial engineering professor who had studied in the United States but had less political savvy and public-speaking ability than Shater.

"When we took the decision to nominate Mursi, after the withdrawal of Khairat El-Shater, he (Mursi) returned home weeping: he had been given a responsibility that he had not sought," Hashish said. "It was known that whoever took responsibility at this time would not find the road covered in roses. But we also knew that there was nobody at that time who could undertake this the way we could."

Mursi narrowly won the presidential election on the second round of voting with 51.73 percent of the vote against Ahmed Shafik, a former air force general who was Mubarak's last prime minister and faithful ally. The chubby, bespectacled Islamist owed his victory partly to the support of liberal and leftist candidates who threw their weight behind him between the two rounds. Their supporters hated Shafik and were given a string of assurances that Mursi would form an inclusive government, and involve them and civil society in drafting a new constitution.

Voters who switched from secular candidates on the first round to Mursi in the run-off were dubbed "lemon squeezers" in reference to the Egyptian tradition of making unpalatable food edible with a splash of lemon juice.
http://www.reuters.com/article/2013/07/ ... 7H20130725

Razumijem da vise od 50 godina "ilegale" ostavi posljedice, ali zaista su previse naivno prosli.
sarajevoxxxx

#447 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by sarajevoxxxx »

Egipatska vojska dala rok 48 sati !!!

- U zadnjem saopćenju pod naslovom ''Zadnja prilika'' vojska daje roka 48 sati da nasilje i teroristički akti prestanu. Dešavanja od 30 juna su volja naroda a ne vojni puč kao što neki žele predstaviti. Ko nije vidio taj skup 30 juna vidjet će ga sutra, stoji u saopćenju kojeg je vojska objavila na svojoj facebook stranici.

- Vojska i policija neće dozvoliti da se naruši stabilnost i sigurnost bez obzira kolike žrtve morala položiti, stoji na kraju saopćenja.

http://www.assabeel.net/arab-and-intern ... D8%A9.html
Kikibombona

#448 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kikibombona »

Ja sam odavle

Prije nego je Morsi smijenjen, general Sisi je izjavio da nece dopustiti 'fanaticima' da uniste drzavu. Dakle, Mursi je fanatik, religijski fanatik, koji nije znao uvaziti i pomiriti razlicitosti, vec je radio stetu i milionima Egipcana nametao nacin zivota kakav ne zele zivjeti.

Mursi je odmah nakon pobjede na izborima poceo gurati prste u oci ljudima koji ne dijele njegove svjetonazore. Bilo je za ocekivati da ce milioni skociti da ga skinu. Neki su to uradili zbog ovih razloga, neki zbog ekonomije, neki zbog...

Sloboda i slobodno zivljenje vlastitim nacinom zivota je temljeno pravo svakog covjeka. Uvodjenje serijata na mala vrata je ocigledno bila crvena linija. Tu je demokratija prestala. Sloboda je vaznija od demokratije.

Da ti malo pomognem da skontas o cemu pricam... Zamisli da sutra demokratski izabrana vlast u Francuskoj nametne zakone po modelu Inkvizicije. Da li bi im Francuzi odmah j majku ili bi rekli, 'ok, demokratija, Oland ima pravo raditi sta mu volja dok traje mandat'.!? Ja mislim da bi ta vlast u rekordnom vremenu bila skinuta, ne samo u Francuskoj, vec u bilo kojoj drzavi slicnog profila.

Nije problem sto je neko 'islamista', problem je sto islamizam namece onima koji nisu islamisti. Tako ugrozava njihova temeljna prava - pravo na slobodan izbor. Erdogan je islamista, al to ne predstavlja problem dok ne namece islamizam. Ako bi sutra krenuo putem Mursija, ako bi 'navijao' za uvodjenje serijata, uvjeren sam da bi letio prije nego je odletio Mursi. Erdogan je mnogo pametniji i mudriji od ovog diletanta, tako da ne vjerujem da ce se to desiti.

I jos jednom ponavlja,.. Duznost vojske je da ocuva mir. I tu demokratija prestaje.. Mir je vazniji od demokratije, bas kao i sloboda. To bi trebao znati.
sarajevoxxxx

#449 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by sarajevoxxxx »

Protesti pred egipatskim konzulatom u jordanskom gradu Akabi

- Građani Akabe izašli na ulicu da daju podršku svrgnutom predsjedniku Egipta

Image

Demonstranti su uzvikivali 'ne strahu ne prijetnjama, Mursi će se vratiti prije bajrama'. Halid, jedan od organizatora skupa je rekao:''volji naroda se niko ne može suprostaviti ma o kome se radilo''. Drugi, Al Džuhejni je podsjetio na izdaju zaljevskih zemalja, i poručio vladarima da se sjete sudbine Gadafija i Zejnul Abidina.

http://www.assabeel.net/local-news/loca ... D8%B1.html
sarajevoxxxx

#450 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by sarajevoxxxx »

Sisiju ovo dođe kao neka makljaža u srednjoj školi. Čuj imate rok ? Koja budala dragi Bože.

U zemlji od 80 miliona stanovnika koja je na ivici građanskog rata, Sisi izabrao taktiku napaljenog srednjoškolca, koji uvijek iza sebe ima raje da se pomariše sa ekipom iz drugog kvarta.

Taj lik nema tri čiste o životu, o običnim stvarima, a kamo li o nečem ozbiljnijem. A izgleda samo se u Egiptu može desiti da od ovakvih ljudi zavisi sudbina miliona građana.
Post Reply