naravno. ja jos nisam cuo da su nekome trazili sto ne znaci da nije bilo slucajeva. to im je jos jedna sigurnosna mjera gdje granicari ako procijene da neko ne bi trebao uci, samo pita imas li ti love za toHavatar wrote:EU je to uvela zbog azilanata koji ulaze kao turisti a onda tamo traze azil i Hrvati to mogu da traze jedino ako je neko sumnjiv da nije azilant i sve drugo je izivljavanje i zloupotreba.
hrvatska-more
-
Bodkin
#426 Re: hrvatska-more
- Sunrise00
#427 Re: hrvatska-more
Moja 3-4 jarana su izbacili iz voza na granici, 2010 meni se cini jer nisu imali dovoljno para
tako da se definitivno desavalo 
-
Bodkin
#428 Re: hrvatska-more
ma rekoh vec da ne tvrdim da nije nego im je to mjera da te vrate kad bas hoce, a ne mogu t nista drugi naci. to mu dodje kao plan b za svaki slucaj 
- Kemo BA
#429 Re: hrvatska-more
Tipicno razmisljanje za nekoga ko ne vidi dalje od svog nosa. Eto Hrvatska ekonomija ima da propadne zbog nekonkurentnosti na nasem tržistu !!!!?????????????? . Poticaji, krediti, investicije Evropskih fondova i ogromno trziste koje se njima otvara je nista u odnosu na nase. A tek kada mi popunimo praznine koje ce nastati u Srbiji, Crnoj Gori , Makedoniji ! A cime to? Sta to mozemo ponuditi? A sta ce biti sa nama kada svi ti nabrojani uđu u EU? Gdje ce onda nas proizvod biti konkurentan? Šta ce biti kada bude trebalo vracati kredite i gdje zaraditi za rate? Razmisli što bi se desilo da samo jedan put do sada nismo dobili ocekivanu transu kredita od iste te EU? Odakle ti takav odnos i razmisljanje prema Hrvatskoj? Mozda si pokrenuo svoju firmu? Uposlio stotinjak ljudi? Osmislio konkurentan proizvod na drugim trzistima? Ne vjerujem! Neko ko tako razmislja to nije u stanju. Bilo bi jako zanimljivo znati a na osnovu cega ti izvuce takve zakljucke i gdje te "educirase" da tako "kvalitetno" razmisljas.It_is_a_Leclerc wrote:Izlazak HR iz Cefte je nešto odlično i jedva čekam da se to desi. Njihovi će proizvodi konačno postati nekonkurentni na tržištu BIH, i počet će lagano propadanje njihovog bezobraznog nerecipročnog bogaćenja nad sirotinjom u ovoj državi. I to je naša prilika da populariziramo domaću proizvodnju, i da na trećim tržištima, npr. Srbija, Crna Gora i Makedonija, popunimo prostor koji će nastati sasvim izvjesnim odlaskom Hrvatske sa tih tržišta...
A što se eura tiče, ponovio bih - mi smo državljani BiH i mi, po zakonima naše zemlje, ne poznajemo nikakvu valutu koja se zove Euro. Ona nije dio fiskalnog sistema moje zemlje i ja je, kao takvu, ne moram posjedovati. I to su činjenice. Novačane garancije će se tražiti samo za pojedince za koje se zaključi da bi mogli predstavljati neku opasnost po pitanju npr. traženja azila itd., dok će za pristojne građane, porodice itd., stvari ostati iste.
-
dortmund
#430 Re: hrvatska-more
Hrvatska je pregovarala s EU punih 12 godina od 2001. godine, s time da je u te pregovore ušla kao ipak (unatoč ratu) puno uređenija država nego CG ili Srbija i prožeta zapadom, jer je bila dio Austrije, Italije i Venecije, dijelom i Mađarske.snaga_znanja wrote:Kroz 3-5 godina Crna Gora ce uci u EU. Srbija 5-7. A mi cemo ostati na istom ovom mjestu gdje smo sad i necemo moci nigdje bez 100 eura po danu.
Nikad svoja i samostalna, jer je mala i presitna, ali su te zemlje u Hrvatskoj kroz povijest ostavile poprilično traga.
CG teško da će ući u EU kroz 3-5 godina. To su bajke.
Srbija kroz 5-7? Još veće bajke.
Najobičnija demagogija...Obje zemlje imaju problem jer su tipično balkanske, netolerantne, neuređene, sa slabim institucijama, infrastrukturom, slabom vladavinom prava...CG ima problem s plemenskim osvetama i uopće društevnim uređenjem i tradicijom koja je još kao u doba turskih osvajanja. Kao i Srbija ili Kosovo ili Albanija.
-
dortmund
#431 Re: hrvatska-more
Istovremeno, BiH će pod strožim uvjetima izvoziti svoje proizvode, pogotovo prehranu na tržište Hrvatske, tako da će s vremeno opadati vaš izvoz.It_is_a_Leclerc wrote:Izlazak HR iz Cefte je nešto odlično i jedva čekam da se to desi. Njihovi će proizvodi konačno postati nekonkurentni na tržištu BIH, i počet će lagano propadanje njihovog bezobraznog nerecipročnog bogaćenja nad sirotinjom u ovoj državi. I to je naša prilika da populariziramo domaću proizvodnju, i da na trećim tržištima, npr. Srbija, Crna Gora i Makedonija, popunimo prostor koji će nastati sasvim izvjesnim odlaskom Hrvatske sa tih tržišta...
Na tržištu balkanskih zemalja BiH ne može biti konkurentna, jer su i CG, Srbija, Kosovo, Makedonija...uglavnom poljoprivredne zemlje, koje imaju i vlastite viškove.
-
ljuspica
#432 Re: hrvatska-more
Trazili su meni 2010godine ali ne 100 e po danu vec sam pokazivala novcanik da vide koliko imam para. Bilo mi je krivojer ne licim ni na kakvog azilanta vec na pristojnu osobu koja ide na odmor...Havatar wrote:EU je to uvela zbog azilanata koji ulaze kao turisti a onda tamo traze azil i Hrvati to mogu da traze jedino ako je neko sumnjiv da nije azilant i sve drugo je izivljavanje i zloupotreba.
- MedenoSrce
#433 Re: hrvatska-more
meni nikad nista nisu trazili ... trazila sam ja jednoj granicarki br. telefona al mi nije dala
-
mumy
#434 Re: hrvatska-more
a moze li izvjestaj sa bankomata,da ne dizem tolike pare 
- relax11
-
DZONPI
#436 Re: hrvatska-more
Imas pravo Gost iz ZG.Nek malo odu do Vodica ili Biograd na moru pa da vide sta je profesinalizam i usluga za gosta.Halo pa ja tamo ujutru u pekari kad bosanski zvrk burek sta hoces vise moze i jogurt.Ljudi ljubazni zajebancija upozno 2 konobara rekli dodji opet sredicemo smjestaj i sve.Ljubazniji nego ovi neki nasi po nasim planinama i jezerima.
- Kemo BA
#437 Re: hrvatska-more
Ako ides na more zbog konobara ili da ti neko sredi smjestaj onda je tvoja opcija super.Da ne zaboravim i zbog zvrka burekaDZONPI wrote:Imas pravo Gost iz ZG.Nek malo odu do Vodica ili Biograd na moru pa da vide sta je profesinalizam i usluga za gosta.Halo pa ja tamo ujutru u pekari kad bosanski zvrk burek sta hoces vise moze i jogurt.Ljudi ljubazni zajebancija upozno 2 konobara rekli dodji opet sredicemo smjestaj i sve.Ljubazniji nego ovi neki nasi po nasim planinama i jezerima.
-
miki.ba
#438 Re: hrvatska-more
Vidi nemamo mi nikakve mržnje prema Hr, samo govorimo o cinjenicama.dortmund wrote:
Istovremeno, BiH će pod strožim uvjetima izvoziti svoje proizvode, pogotovo prehranu na tržište Hrvatske, tako da će s vremeno opadati vaš izvoz.
Na tržištu balkanskih zemalja BiH ne može biti konkurentna, jer su i CG, Srbija, Kosovo, Makedonija...uglavnom poljoprivredne zemlje, koje imaju i vlastite viškove.
Vec godinam mi pokušavamo uvesti mjere reciprociteta, što bi znacilo da trgujem pod istim uslovima, odnosno da Hr izvozi u BiH pod istim uslovima koje mi imamo pri izvozu u Hr, no to nije bilo moguce zbog blokada HDZ-a BiH.
Pazi sad, kad Hr uđe u EU mi skoro da i necemo imati ništa strožije uslove izvoza u Hr jer su uslovi vec do sada bili maksimalno strogi, dok je Hr ovdje mogla uvesti šlepere govana da je htjela.
Ne moramo mi preuzeti neko tržište, dovoljno je da se smanji deficit sa Hr i mi smo na konju.
Što se tice ulaska Hr u EU mišljenja su podjeljena, dal ce doci do napretka il eventualno do krize.
Moje mišljenje je da ce te imati vještacki napredak u prve 2-3 godine zbog upumpavanja novca iz EU, a onda ce vas pojesti nekonkurentnost.
Nemojte me pogrešno shvatiti, kad BiH uđe, ako uđe, desit ce nam se isto, desilo se i drugima, Spanija, Slovenija, Grcka...
A ljetovat cu naravno u Hr, pa to je moja zemlja.
-
DZONPI
#439 Re: hrvatska-more
Jok ba ja idem na more da me malo slana voda ujede za oci kako nisi skonto.
-
dortmund
#440 Re: hrvatska-more
Ne razumijem ovo "vještački napredak"? Sve što se ulaže---to je radi dugoročnog cilja i koristi.miki.ba wrote:Vidi nemamo mi nikakve mržnje prema Hr, samo govorimo o cinjenicama.dortmund wrote:
Istovremeno, BiH će pod strožim uvjetima izvoziti svoje proizvode, pogotovo prehranu na tržište Hrvatske, tako da će s vremeno opadati vaš izvoz.
Vec godinam mi pokušavamo uvesti mjere reciprociteta, što bi znacilo da trgujem pod istim uslovima, odnosno da Hr izvozi u BiH pod istim uslovima koje mi imamo pri izvozu u Hr, no to nije bilo moguce zbog blokada HDZ-a BiH.
Pazi sad, kad Hr uđe u EU mi skoro da i necemo imati ništa strožije uslove izvoza u Hr jer su uslovi vec do sada bili maksimalno strogi, dok je Hr ovdje mogla uvesti šlepere govana da je htjela.
Ne moramo mi preuzeti neko tržište, dovoljno je da se smanji deficit sa Hr i mi smo na konju.
Što se tice ulaska Hr u EU mišljenja su podjeljena, dal ce doci do napretka il eventualno do krize.
Moje mišljenje je da ce te imati vještacki napredak u prve 2-3 godine zbog upumpavanja novca iz EU, a onda ce vas pojesti nekonkurentnost.
Nemojte me pogrešno shvatiti, kad BiH uđe, ako uđe, desit ce nam se isto, desilo se i drugima, Spanija, Slovenija, Grcka...
A ljetovat cu naravno u Hr, pa to je moja zemlja.
Novac se Hrvatsku NEĆE upumpavati, jer je vrlo teško dobiti sredstva iz fondova EU-a i to treba zaraditi, doslovce.Mnogi su projekti u Hrvatskoj propadali, mnogo ih je na čekanju...
Osim toga, Hrvatska i bez novca EU-a danas stoji mnogo bolje nego barem polovica novih EU zemalja.
Ulazak u EU nije cilj po sebi i kraj priče.
To je tek početak stvaranja još uređenijeg društva, vladavine prava, tolerancije, još boljeg zdravstva, pravosuđa, brige oko marginalnih skupina, invalida..Vjeruj da je u Hrvatskoj malo ljudi koji očekuju promjene preko noći...To su gluposti, ali napretka ima.
Konkurentnost? Ja već godinama koristim i kupujem samo one usluge koje su bolje. Bile one hrvatske ili njemačke ili tko zna čije..
S ulaskom u EU postati ćemo manje zemlja sa strogim granicama...Dijelovi prema susjednoj Italiji (pogotovo zbog talijanske manjine) ili Sjever Hrvatske prema Austriji ili uz Sloveniju, Mađarsku...sve će više biti jedinstvene europske regije, područja bez doslovce ikakvih granica..
I to će građaninu Hrvatske biti bitno.
- hrle1976
#441 Re: hrvatska-more
Ko god misli da EU radi u korist nekog naroda ili necije drzave taj se grdno vrara. EU vam je poslovna firma, nesto poput prosjecnog osiguranja za rad, zdravstvo i materialnu stetu. Svaka clanica EU ima obaveze prema istoj, a ista obecava obaveze prema svakoj clanici. Sta je poenta. Poenta su banke. Island je recimo pustio svoje banke da propadnu, devaliro valutu, te poslje nekih 6 godina se postepeno dize nazad na svoj nivo. I nedavno su odbili da nastave pregovore sa EU. Gledaj paradoksa u EU, sve se okrece oko nekog fiskalnog i bankarskog sisitema. Ulazu se velike svote novca ne u drzave u banke, da one prezive, a ne u ljude. Skandinavskim drzavama je puna kama EU. Kad sam god u Svedskoj svedjani pricaju kako je to losa Unija. U Danskoj skoro svak navija za uvocjene granica. Norvezani se sladko nasmiju i kazu, mi smo dokaz da najpametniji po tom pitanju. Island jednaci tu uniju sa nacizom. E jedino finci navijaju ko za nju, jer traze da se dovede svjetski zakon kako Vodka je finski izum i njihovo i da Rusima se zabrani etiketiranje kao da je njigovo. Sve u svemu. Kraj. EU, nema ogromna je mrznja prema juznim drzavama. I dosta kriminala ima iz Litvanije, Poljske, Latvije, Rumunije i Bugarske.
-
dortmund
#442 Re: hrvatska-more
Norveška ne želi u EU radi nafte, a Island radi izlova ribolova.
Istovremeno, obje te zemlje imaju sve ugovorne odnose s EU koje im trebaju.
Istovremeno, obje te zemlje imaju sve ugovorne odnose s EU koje im trebaju.
-
muzicar_iz_parka
#443 Re: hrvatska-more
Nisu oni baš toliko glupi.It_is_a_Leclerc wrote:Izlazak HR iz Cefte je nešto odlično i jedva čekam da se to desi. Njihovi će proizvodi konačno postati nekonkurentni na tržištu BIH, i počet će lagano propadanje njihovog bezobraznog nerecipročnog bogaćenja nad sirotinjom u ovoj državi. I to je naša prilika da populariziramo domaću proizvodnju, i da na trećim tržištima, npr. Srbija, Crna Gora i Makedonija, popunimo prostor koji će nastati sasvim izvjesnim odlaskom Hrvatske sa tih tržišta...
A što se eura tiče, ponovio bih - mi smo državljani BiH i mi, po zakonima naše zemlje, ne poznajemo nikakvu valutu koja se zove Euro. Ona nije dio fiskalnog sistema moje zemlje i ja je, kao takvu, ne moram posjedovati. I to su činjenice. Novačane garancije će se tražiti samo za pojedince za koje se zaključi da bi mogli predstavljati neku opasnost po pitanju npr. traženja azila itd., dok će za pristojne građane, porodice itd., stvari ostati iste.
Dosta proizvodnje hrvatskih kompanija sele u BiH (npr. Gavrilović, Kraš, itd), pa će na osnovu postojećih propisa CEFTA-e ne samo prodavati kod nas nego izvoziti i u druge zemlje članice. Takođe hrvatski kapital je prisutan u Srbiji, dosta proizvodnje u prehrambenoj industriji su preuzeli, pa će vjerovatno prodavati i iz tog pravca u BiH.
Nekidan Todorić preuze slovenački Mercator, ajde nađi jednu firmu iz BiH koja ima sličan potencijal.
Sa obzirom na sposobnost naših bizMismena i političara ja se bojim da će kroz izlazak HR iz CEFTE samo nastati još više problema za BiH izvoz. Sa druge strane uopšte nema neke zaštite domaćeg tržišta od EU uvoza, iako je izvoz u EU otežan ionako, "čestitke" i "zahvale" uputiti na adresu TRG BiH 1.
- It_is_a_Leclerc
#444 Re: hrvatska-more
Umjesto što si neartikulisano lupao upitnike i uzvičnike, mogao si pročitati moj post, a ne da pišeš kako ja tvrdim nešto što apsolutno ne piše u mom postu. Ovo ostalo sam, da budem iskren, preskočio, i pročitao samo zadnju rečenicu, pa da ti odgovorim - educirao sam se na zadnjem sastanku ministara trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Srbije i Crne Gore.Kemo BA wrote:Tipicno razmisljanje za nekoga ko ne vidi dalje od svog nosa. Eto Hrvatska ekonomija ima da propadne zbog nekonkurentnosti na nasem tržistu !!!!?????????????? . Poticaji, krediti, investicije Evropskih fondova i ogromno trziste koje se njima otvara je nista u odnosu na nase. A tek kada mi popunimo praznine koje ce nastati u Srbiji, Crnoj Gori , Makedoniji ! A cime to? Sta to mozemo ponuditi? A sta ce biti sa nama kada svi ti nabrojani uđu u EU? Gdje ce onda nas proizvod biti konkurentan? Šta ce biti kada bude trebalo vracati kredite i gdje zaraditi za rate? Razmisli što bi se desilo da samo jedan put do sada nismo dobili ocekivanu transu kredita od iste te EU? Odakle ti takav odnos i razmisljanje prema Hrvatskoj? Mozda si pokrenuo svoju firmu? Uposlio stotinjak ljudi? Osmislio konkurentan proizvod na drugim trzistima? Ne vjerujem! Neko ko tako razmislja to nije u stanju. Bilo bi jako zanimljivo znati a na osnovu cega ti izvuce takve zakljucke i gdje te "educirase" da tako "kvalitetno" razmisljas.It_is_a_Leclerc wrote:Izlazak HR iz Cefte je nešto odlično i jedva čekam da se to desi. Njihovi će proizvodi konačno postati nekonkurentni na tržištu BIH, i počet će lagano propadanje njihovog bezobraznog nerecipročnog bogaćenja nad sirotinjom u ovoj državi. I to je naša prilika da populariziramo domaću proizvodnju, i da na trećim tržištima, npr. Srbija, Crna Gora i Makedonija, popunimo prostor koji će nastati sasvim izvjesnim odlaskom Hrvatske sa tih tržišta...
To nije istina. BiH ionako ne može konkurisati tržištu EU u mnogočemu. Možda samo drvna i mliječna industrija, i to je to. Naš izvoz u HR je minoran, i njegovo opadanje neće ozbiljnije utjecati na ekonomsku perspektivu BIH, ako se isti uspije amortizirati popularizacijom domaće proizvodnje i nadomještanjem na tržištu CEFTA-e. Sa druge strane, Hrvatska najveći vanjskotrgovinski suficit ostvaruje sa BiH. To "bezobrazno bogaćenje" o kojem sam govorio odnosi se na apsolutno divlji uvoz svega i svačega, dok će EU regulativa itekako spriječiti tajnekontrolisani izvoz određenih proizvoda u pojedine zemlje EU.dortmund wrote:Istovremeno, BiH će pod strožim uvjetima izvoziti svoje proizvode, pogotovo prehranu na tržište Hrvatske, tako da će s vremeno opadati vaš izvoz.It_is_a_Leclerc wrote:Izlazak HR iz Cefte je nešto odlično i jedva čekam da se to desi. Njihovi će proizvodi konačno postati nekonkurentni na tržištu BIH, i počet će lagano propadanje njihovog bezobraznog nerecipročnog bogaćenja nad sirotinjom u ovoj državi. I to je naša prilika da populariziramo domaću proizvodnju, i da na trećim tržištima, npr. Srbija, Crna Gora i Makedonija, popunimo prostor koji će nastati sasvim izvjesnim odlaskom Hrvatske sa tih tržišta...
-
melac
#445 Re: hrvatska-more
Ili će hrvatske firme preseliti proizvodnju u BiH ili Srbiju.Mr. Brightside wrote:neće nestati, već laički rečeno.. cijena hrvatskih proizvoda na našem tržištu mora rasti, samim tim otvara prostor za naše domaće... i ovo su stručnjaci potvrdiliBodkin wrote: a i ovo da ce nestati hrvatski proizvodi je naivno
- uglavnomja
#446 Re: hrvatska-more
jeste totalno off, ali tema je otisla na vanjsku ekonomiju
koji bosanski proizvodi ce zamijeniti kraseve cokolade i kekse i bombone, ili ledo zmrznuto povrce (za sladoled se vec moze snaci
), zatim podravka, itd...
vegetu necu da spominjem, ona je davno prestala biti lokalna.
meni je karlovacka bolja od saraejvske, itd...
a pogotovo ko ce u vladavini todoricevih lanaca gurati domce proizvode
koji bosanski proizvodi ce zamijeniti kraseve cokolade i kekse i bombone, ili ledo zmrznuto povrce (za sladoled se vec moze snaci
vegetu necu da spominjem, ona je davno prestala biti lokalna.
meni je karlovacka bolja od saraejvske, itd...
a pogotovo ko ce u vladavini todoricevih lanaca gurati domce proizvode
-
Galamdzija
#447 Re: hrvatska-more
Sto se tice slatkisa ima ih dobrih iz Srbije (najljepse zelje) keks - ima dobar Karmela, pivo - imas premiger nektar i tuzlansko, vegeta - imas tuzlanski Do do zacin koji nimalo ne zaostaje a smrznuto voce imas Bonduelle iz Francuske koje je btw jeftinije. Moze se uvijek naci alternativa svim Hr proizvodima ukoliko njihovi proizvodi postanu ne konkurentni i puno skuplji kod nas.
-
elcaliente
#448 Re: hrvatska-more
Najbolje da mi i Srbija organizujemo neku uniju.Havatar wrote:Crna Gora hoce , Srbija tesko.snaga_znanja wrote:Kroz 3-5 godina Crna Gora ce uci u EU. Srbija 5-7. A mi cemo ostati na istom ovom mjestu gdje smo sad i necemo moci nigdje bez 100 eura po danu.
-
elcaliente
#449 Re: hrvatska-more
Jeste odlutali od teme, tema je hrvatska- more a ne valja li EU ili ne. Sta se nas tice EU , BiH svakako u narednih 20-30 godina nece uci, jer jednostavno neznamo osnovne stvari upravljanja drzavom. Nevzano, evo izvjestaj sa putovanja.
U petak navecer sam sponatano otisa na more sa rajom. Dosli smo ponovo na Arzano oko 22h, ispred nas guzva bilo je jedno 10-15 auta, puno omladine krenulo u izlazak a bilo je i pa vikendasa. Hr granicar nam je trazio licne i pitao gdje cemo, mi rekli Makarska on hvala i sretno,carinik nas pitao imao li sta za prijaviti mi rekli nemamo on kaze sretno. Posto smo spavali u kampu ponjeli smo karton pive, pastete, cajnu kobasicu, salamu, paket vode i slatkise.
U Makarskoj je super i ima puno raje i puno Bosanaca ali nije prepunjeno.
U povratku smo stigli na Arzano sinoc oko 19h, guzva ogromna bilo je 20-30 auta. Nasi granicari su nam otvarali gepek da vide sta ima, carnik je malo rovio po prljavim peskirima i satoru i to je to. Dugo se cekalo jedino na ulazu BiH, skoro pa pola sata, u Ze sam bio oko 23h. Ici cu jos jedan vikend prije velikog godinjeg krajem jula pa vam napisem ovdije.
U petak navecer sam sponatano otisa na more sa rajom. Dosli smo ponovo na Arzano oko 22h, ispred nas guzva bilo je jedno 10-15 auta, puno omladine krenulo u izlazak a bilo je i pa vikendasa. Hr granicar nam je trazio licne i pitao gdje cemo, mi rekli Makarska on hvala i sretno,carinik nas pitao imao li sta za prijaviti mi rekli nemamo on kaze sretno. Posto smo spavali u kampu ponjeli smo karton pive, pastete, cajnu kobasicu, salamu, paket vode i slatkise.
U Makarskoj je super i ima puno raje i puno Bosanaca ali nije prepunjeno.
U povratku smo stigli na Arzano sinoc oko 19h, guzva ogromna bilo je 20-30 auta. Nasi granicari su nam otvarali gepek da vide sta ima, carnik je malo rovio po prljavim peskirima i satoru i to je to. Dugo se cekalo jedino na ulazu BiH, skoro pa pola sata, u Ze sam bio oko 23h. Ici cu jos jedan vikend prije velikog godinjeg krajem jula pa vam napisem ovdije.
-
miki.ba
#450 Re: hrvatska-more
Mene su u maju ove godine momacki prerovili, ostalo je samo da mi metne ruku u šupak.
Kad bolje razmislim imao sam sa njima vec 4-5 puta problema, ali kad idem sa porodicom samo mahnu i prolazi se bez problema.
Kad bolje razmislim imao sam sa njima vec 4-5 puta problema, ali kad idem sa porodicom samo mahnu i prolazi se bez problema.