Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#426 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Truba »

meni uvijek zima ali danas je bas ugodno
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#427 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by KatarinaKosaca »

Black swan wrote:meni uvijek zima ali danas je bas ugodno
Meni je hladno, jer sam uz utakmicu i prije ispušila valjda 10000000 cigareta i stalno držala otvoreno.. sad je baš hladno. Ali, kreteni rekoše sinoć u kameru kako će imati normalna režim grijanja kao početak sezone bez obzira na temperaturu vani.
kunja

#428 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by kunja »

Evo su kod nas hladni radijatori. Do 10 su grijali. Na telefon za žalbe se niko ne javlja (uredno, u radnom vremenu). Poslala sam im mail. Redovno plaćam sve račune ali izgleda da ovaj mjesec neću. Ako je počela grijna sezona, hocu da mi je toplo u kući i tačka!
oldtajmer

#429 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by oldtajmer »

zvao sam ja maloprije,kaze imaju milion prituzbi korisnika sto preko mailova itd.,uglavnom vani je toplo i ne mogu grijati,a ne smiju nista promijeniti dok nebi vlada odobrila,mamicu im monopolisticku svima
placanje grijanja kojeg nema,samo u Bosni zemlji apsurda
salik79

#430 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by salik79 »

Da kopiram vlastiti upis s teme "CIJENA GRIJANJA TOPLANE SARAJEVO":

Mislim da si fulao temu, tj da bi najbolje bilo otvoriti je pod novim nazivom "ZASTO TOPLANE NE GRIJU KADA SU ZAKONSKI OBAVEZNE DA GRIJU?!", ili nesto slicno. Kod mene takodjer od 10h ledeni radijatori, zvao na jedini broj na kojem se neko javlja. Izuzetno neljubazna gospodja mi je odgovorila da su oni "hitni servis", da ona ne zna zasto ne griju, da "nije ovlastena da daje te informacije" i samo spustila slusalicu. Pretpostavljam da svi zovu na taj broj i da je vec uvjezbala odgovor i nacin ophodjenja prema potrosacima.

I jos nas tjeraju da potpisujemo tapije na njihov javasluk i nerad. Potpisat cu, ali jucer. Ovakav bezobrazluk se jedino susdskim putem moze rijesiti. Trebali bi ih zatrpati tuzbama, tj udruziti se i podnijeti masovnu tuzbu kojom bi jednom za sva vremena stavili tacku na njihov bezobrazluk. BTW, u Tuzli - gdje je ova usluga (doslovno) duplo jeftinija - grijanje je uredno (non-stop/dan-noc) vec od 01.10.) .
VjecitiStudent

#431 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by VjecitiStudent »

Tužna je činjenica da su Toplane u dugu 80 miliona, a Kanton više nema novca da im krpa dugove.
Uživajte u grijanju, kakvom-takvom, dok ga još uvijek ima, jer već sljedeće zime i u Sarajevu mogli bi imati ovakve slike:

Image
salik79

#432 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by salik79 »

VjecitiStudent wrote:Tužna je činjenica da su Toplane u dugu 80 miliona, a Kanton više nema novca da im krpa dugove.
Uživajte u grijanju, kakvom-takvom, dok ga još uvijek ima, jer već sljedeće zime i u Sarajevu mogli bi imati ovakve slike:

Image
Ako ce ovako grijati slobodno neka ih ukinu. Grijat cu se na struju i placati samo racun za struju, a ne placati i njima (nizasta) i elektroprivredi. Ovo je prevrsilo svaku mjeru.
VjecitiStudent

#433 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by VjecitiStudent »

salik79 wrote:
VjecitiStudent wrote:Tužna je činjenica da su Toplane u dugu 80 miliona, a Kanton više nema novca da im krpa dugove.

Image
Ako ce ovako grijati slobodno neka ih ukinu. Grijat cu se na struju i placati samo racun za struju, a ne placati i njima (nizasta) i elektroprivredi. Ovo je prevrsilo svaku mjeru.
Ukoliko se to desi, baš me zanima koliko će se prostorija grijati strujom i koliki će biti mjesečni računi.
salik79

#434 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by salik79 »

VjecitiStudent wrote:
salik79 wrote:

Image
Ukoliko se to desi, baš me zanima koliko će se prostorija grijati strujom i koliki će biti mjesečni računi.
Koliki god da su, ali barem dok je sezona grijanja cu se grijati, a imat cu i milju (koju placam Toplanama nizasta) za podmirenje tih racuna.
VjecitiStudent

#435 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by VjecitiStudent »

salik79 wrote:
VjecitiStudent wrote: Ukoliko se to desi, baš me zanima koliko će se prostorija grijati strujom i koliki će biti mjesečni računi.
Koliki god da su, ali barem dok je sezona grijanja cu se grijati, a imat cu i milju (koju placam Toplanama nizasta) za podmirenje tih racuna.
Pišemo se možda već dogodine.
Trenutno, rijetko se ko grije na struju, osim nekolicine visprenih koji su investirali u kvalitetne klima uređaje. Ostatak grada je sve više na drvima i ćumuru, jer struja je skupa.

Naravno, katastrofalni scenarij koji čeka Sarajevo ukoliko se desi bankrot Toplana nije nikakvo opravdanje za odgovorne u Kantonu i njihove prethodnike koji su prvenstveno odgovorni za 80 miliona duga.
KatarinaKosaca

#436 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by KatarinaKosaca »

Baš se pitam ko u ovom momentu posliej "pijanstva" od sreće i slavlja može biti patetičko pesimističan sa dozom katastrofalnog priželjkivanja. Kad ko će nego.. :roll: @vječiti. Ne brini, @vječiti, nije kraj svijeta što SDP nije u Kantonu. Upsss, zaboravih ti si od onih što "misle svojom glavom". moš mislit :run:
VjecitiStudent

#437 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by VjecitiStudent »

KatarinaKosaca wrote:Baš se pitam ko u ovom momentu posliej "pijanstva" od sreće i slavlja može biti patetičko pesimističan sa dozom katastrofalnog priželjkivanja. Kad ko će nego.. :roll: @vječiti. Ne brini, @vječiti, nije kraj svijeta što SDP nije u Kantonu. Upsss, zaboravih ti si od onih što "misle svojom glavom". moš mislit :run:
Ima li igdje ikakvo prvenstvo u 'ad hominem' forumanju ...?
KatarinaKosaca

#438 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by KatarinaKosaca »

VjecitiStudent wrote:
KatarinaKosaca wrote:Baš se pitam ko u ovom momentu posliej "pijanstva" od sreće i slavlja može biti patetičko pesimističan sa dozom katastrofalnog priželjkivanja. Kad ko će nego.. :roll: @vječiti. Ne brini, @vječiti, nije kraj svijeta što SDP nije u Kantonu. Upsss, zaboravih ti si od onih što "misle svojom glavom". moš mislit :run:
Ima po prozivkama o mjestu stanovanja. Zagarantirano ti je šampionsko mjesto, nemaš grke. Ti si ga uveo :wink: Oš citat?
VjecitiStudent

#439 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by VjecitiStudent »

KatarinaKosaca wrote:
VjecitiStudent wrote:
Ima po prozivkama o mjestu stanovanja. Zagarantirano ti je šampionsko mjesto, nemaš grke. Ti si ga uveo :wink: Oš citat?
Nego, imaš li ti napisati štogod novo o grijanju?
KatarinaKosaca

#440 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by KatarinaKosaca »

VjecitiStudent wrote:Nego, imaš li ti napisati štogod novo o grijanju?
Danas mi griju. A sad opet ponovi svima gdje stanujem, možda netko nije čuo. I ono priča i piše o "ad hominemu" što je, valjda, by the way i jednina latinska riječ koju zna :-?
motorola01

#441 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by motorola01 »

salik79 wrote:Da kopiram vlastiti upis s teme "CIJENA GRIJANJA TOPLANE SARAJEVO":

Mislim da si fulao temu, tj da bi najbolje bilo otvoriti je pod novim nazivom "ZASTO TOPLANE NE GRIJU KADA SU ZAKONSKI OBAVEZNE DA GRIJU?!", ili nesto slicno. Kod mene takodjer od 10h ledeni radijatori, zvao na jedini broj na kojem se neko javlja. Izuzetno neljubazna gospodja mi je odgovorila da su oni "hitni servis", da ona ne zna zasto ne griju, da "nije ovlastena da daje te informacije" i samo spustila slusalicu. Pretpostavljam da svi zovu na taj broj i da je vec uvjezbala odgovor i nacin ophodjenja prema potrosacima.

I jos nas tjeraju da potpisujemo tapije na njihov javasluk i nerad. Potpisat cu, ali jucer. Ovakav bezobrazluk se jedino susdskim putem moze rijesiti. Trebali bi ih zatrpati tuzbama, tj udruziti se i podnijeti masovnu tuzbu kojom bi jednom za sva vremena stavili tacku na njihov bezobrazluk. BTW, u Tuzli - gdje je ova usluga (doslovno) duplo jeftinija - grijanje je uredno (non-stop/dan-noc) vec od 01.10.) .
Ako sam dobro upamtio informaciju sa drugih tema, a u vezi grijanja i cijene istog u Sarajevu, Tuzli i Zenici, cijene su iste u tim gradovima.
JOINT_1921
Vozim: odlično

#442 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by JOINT_1921 »

Al' malo sutra... :) Jesu iste u januaru, a u julu u Tz placas 0 KM a u Sarajevu isto kao i u januaru... :izet:
motorola01

#443 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by motorola01 »

Cini mi se da je bila tema na pdf-u ekonomija i da je neko iz Tz napisao da se i kod njih placa godisnje po istim cijenama kao u Sa i Ze, ali evo provjerit cemo na pdf-u Tz regije :) .
motorola01

#444 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by motorola01 »

JOINT_1921 wrote:Al' malo sutra... :) Jesu iste u januaru, a u julu u Tz placas 0 KM a u Sarajevu isto kao i u januaru... :izet:
Bio si u pravu. Info sa teme sjeveroistocna Bosna glasi :) : 1,7 KM po metru kvadratnom u toku sezone. Van sezone se ne placa, mada je i to moguce, ali po cijeni 0,85KM. Ubjedljivo najjeftinije grijanje u drzavi.
johntra

#445 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by johntra »

I najbolje, jer ga uvijek ima, bez obzira da li vani bude temperatura iznad 10 stepeni u toku sezone grijanja...a ovi naši papci odmah gase, čim pređe pola podioka iznad 10, bez obzira što su stanovi hladni i što ih vanjska temperatura ne može grijati...logika nula bodova...
motorola01

#446 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by motorola01 »

Nema tu nikakve logike, to je cisti bezobrazluk i nista vise. Mislim da ce ta preduzeca propasti za koju godinu i bice tu velikih problema u narednih par godina, sto zbog velikih gubitaka, to zbog povecanja cijene grijanja i odjave velikog broja gradjana sa centralnog grijanja. Razlozi su visoka cijena grijanja, a narod nema para. Ili ce oni sebi smanjiti plate ili broj zaposlenih, a vjerovatno oboje.

Kad se dosta ljudi odjavi sa centralnog grijanja, onda bi se mogla stvoriti kriticna masa tih bivsih potrosaca koja bi mogla nesto uraditi povodom ove bezobrazne naplate od bivsih potrosaca u visini od 40 posto mjesecnog racuna za grijanje. Pa ce se vrsiti pritisak na sudove u vezi tuzbi za recimo izmjestanje cijevi iz privatnog posjeda itd. Bice tu svega u narednim godinama.
salik79

#447 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by salik79 »

motorola01 wrote:
salik79 wrote:Da kopiram vlastiti upis s teme "CIJENA GRIJANJA TOPLANE SARAJEVO":

Ako sam dobro upamtio informaciju sa drugih tema, a u vezi grijanja i cijene istog u Sarajevu, Tuzli i Zenici, cijene su iste u tim gradovima.
Upravo sam u Tuzli :) Evo provjerio sam i cijenu grijanja po m2 grijane povrsine - 1,50 KM + PDV. Grijanje se placa samo u toku sezone (ove godine je sezona ranije pocela - od 01.10. . Sve do 15.10 bilo je gratis) i to samo za one dane u kojem je u punom opsegu isporucena toplotna energija (24h/dan). U slucaju da grijanje "iskoci", barem na pola sata, taj dan (kompletan) se odbije od mjesecnog racuna. Sada ono najbitnije - stan u kojem sam ima 120 m2 grijne povrsine, haman pola radijatora je zavrnuto, svi prozori u svim sobama (i u kupatilu, trpezariji i kuhinji) su otvoreni "na kant" (cijeli dan i noc), a u stanu je vise nego toplo (moglo bi se reci vruce). Evo, npr nocas, u sobi u kojoj sam spavao su bila oba prozora otvorena "na kant", pokrio sam se samo plahtom i bilo mi je super (onaj osjecaj svjezeg zraka, a toplo kao na plazi u hladu :) ). Danas je bilo 24˙C vani, ali grijanje ni na sekundu nije iskljucivano (jer se taj dan, po automatizmu, ne bi naplacivao). Znaci - porediti tuzlansko "Centralno grijanje" sa sarajevskim "Toplanama" je kao porediti dan i noc, bijelo i crno, toplo i hladno...Bagra nas uzima lopatama, pruzajuci polovicnu uslugu, i opet im malo :-x
karanana

#448 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by karanana »

ne branim sarajevske toplane, ali ne moze se uporediti tuzlansko i sarajevsko grijanje. po meni je tuzlansko grijanje skupo jer tuzlanske toplane nemaju visoku ulaznu cijenu energenta (plina). tuzla je spojena na vodu iz termoelektrane tako da je ta vruca voda samo nusprodukt proizvodnje elektricne energije i siguran sam da je elektroprivreda prodaje toplanama po povoljnijoj cijeni nego sto sarajevske toplane placaju za plin da zagriju vodu.
salik79

#449 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by salik79 »

karanana wrote:ne branim sarajevske toplane, ali ne moze se uporediti tuzlansko i sarajevsko grijanje. po meni je tuzlansko grijanje skupo jer tuzlanske toplane nemaju visoku ulaznu cijenu energenta (plina). tuzla je spojena na vodu iz termoelektrane tako da je ta vruca voda samo nusprodukt proizvodnje elektricne energije i siguran sam da je elektroprivreda prodaje toplanama po povoljnijoj cijeni nego sto sarajevske toplane placaju za plin da zagriju vodu.
A ko to brani "Toplanama" da se spoje na "TE Kakanj"?! Ah da, znam...Neko je uhljebio svoje u "BH-Gas", pa je i to bilo malo, te su skontali da bi bilo dobro jos jednog dilera ukljuciti i uhljebiti ostale clanove familije u "Sarajevo-Gas". Mogli bi jos kakvu filijalu otvoriti, koju bi nazvali po sarajevskim opcinama (npr "Novi Grad -Gas")?! Za lovu koja je sljustena za ruski gas mogao se toplovod do Tuzle napraviti, a kamoli do Kaknja.
salik79

#450 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by salik79 »

I da ne zaboravim - tuzlansko grijanje NIPOSTO NIJE SKUPO! Sta vise, jeftino je da jeftinije ne moze biti. Kao prvo - grijanje izvan sezone je gratis. Kao drugo - grijanje je 24h/dan (uzareni radijatori), 6 mjeseci. S druge strane - u Sarajevu - kada se sve sabere i oduzme, nas efektivno griju neka tri mjeseca (od 6 mjeseci, 2 mjeseca otpada na nocno zavrtanje grijanja, a preostali mjesec otpada na dnevno zavrtanje grijanja, kada vanjske temperature predju 16-stak stepeni Celzijusa). A o intenzitetu grijanja je izlisno i govoriti.
Post Reply