Stambeni kredit

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Tomahawk11
Globalni moderator

#426 Re: Stambeni kredit

Post by Tomahawk11 »

pinkman wrote: Po meni je najbolje pronaci statisticke podatke i vidjeti stope povrata na investiciju po industrijama, pa vidjeti gdje se real estate industrija nalazi.

To moze biti pametno ko ima novac, a ne zna u sta drugo da ulozi i boji se veceg rizika. Ja licno mislim da ima industrija gdje se moze veci povrat ostvariti.

Ko zeli citav zivot provesti u gradu rodjenja - u redu. Samo kazem da ljudi sirom svijeta bez problema sele po 500 kilometara, a kod nas je zivotni cilj zaposliti se u drzavnu instituciju, po mogucnosti da se sto manje radi, i naravno kupiti stan na desetom spratu nebodera u gradu rodjenja. :)

Ja to postujem, ali mislim da je daleko bolje okusiti i zivot van mjesta rodjenja.
Slažem se, ali ovdje pričamo prije svega o stambenim kreditima, a kupovina stambenih objekata spada pod nekretnine.
Što se tiče toga da li biti vezan za rodni grad ili neko mjesto gdje je čovjek našao sebi neki smisao, odnosno što kažeš, da bude svjetski putnik i na taj način nađe sebe, to je od čovjeka do čovjeka.
A i puno je teže ako želiš porodicu da budeš ovo drugo.
Edit: eto Havana napisa lično iskustvo :thumbup:
mad_max_ba

#427 Re: Stambeni kredit

Post by mad_max_ba »

djevojka bez imena wrote:
mad_max_ba wrote:šta li sam ja skrivio pa mi brišete i editujete postove....

Ne placi, slijedece auto, kupujem kod tebe :mrgreen:
:sretan: :sretan: :lol: :lol:
hrle1976

#428 Re: Stambeni kredit

Post by hrle1976 »

Ja mislim da je ovdje siroka prica o ljudima koji nema tako puno koji mogu otici u banku i traziti stambeni kreit. Poznanik on tako prica, ima blizu nove autoceste 5 min lagane voznje te nekih 15 min do centra grada nekoliko duluma zemlje kaze ravne za zidanja. I ako okruzenje kako kaze sve ima sto treba bilo kome. Opet kaze njegova cijena je smijesna kada vidi neke sto prodaju dulum zemlje za 150.000 maraka. Pisao sam vec o prodaji stana na alipasinom polju. Tibre su godinama i godinama iz svoje rezije prodavali stanove. Malo je unaprijed prodanih bilo. A tihomira znam vrlo dobro. I opet kazem ko ce ondje dati pare taj je lud. Mislim zavalit se u kredit za nako nesto :-)
djevojka bez imena

#429 Re: Stambeni kredit

Post by djevojka bez imena »

mad_max_ba wrote:

Uzalud se radujes, ima da mi das extra popust, dodatnu opremu maaaaa sveee :oops: :lol:
mad_max_ba

#430 Re: Stambeni kredit

Post by mad_max_ba »

djevojka bez imena wrote: Uzalud se radujes, ima da mi das extra popust, dodatnu opremu maaaaa sveee :oops: :lol:
A dogovorit će mo se, ljudi smo nismo h :D
djevojka bez imena

#431 Re: Stambeni kredit

mad_max_ba wrote:
djevojka bez imena wrote: Uzalud se radujes, ima da mi das extra popust, dodatnu opremu maaaaa sveee :oops: :lol:
Nemoj tako imam. ja i h krvi, ne brini znas da su k platise :mrgreen:
mad_max_ba

#432 Re: Stambeni kredit

Post by mad_max_ba »

mad_max_ba wrote:
Nemoj tako imam. ja i h krvi, ne brini znas da su k platise :mrgreen:
nije se h odnosilo na južni dio lijepe nam državice, imam i ja h krvi.
h se odnosilo na dotičnog trola par postova iznad....
djevojka bez imena

#433 Re: Stambeni kredit

mad_max_ba wrote: h se odnosilo na dotičnog trola par postova iznad....
Ne citam ja tu personu od kad sam procitala post u kojem je matematicki prikazao koliko kosta odgoj djeteta uz konkluziju da se ne isplati, ni svoje, a posebno tudje.
HAVANA

#434 Re: Stambeni kredit

Post by HAVANA »

:lol: Znaci i djecu se mora isplatit napravit.Dodju mi onda bruku para.Sve cu u tefter zapisat.
HAVANA

#435 Re: Stambeni kredit

Post by HAVANA »

mad_max_ba wrote:

:nindzastajl: :twisted: Daj bar da joj ja stan udam.
mad_max_ba

#436 Re: Stambeni kredit

Post by mad_max_ba »

HAVANA wrote:
mad_max_ba wrote:

:nindzastajl: :twisted: Daj bar da joj ja stan udam.
:D :D
hoš kupit auto, imamo povoljan kredit :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
merkato

#437 Re: Stambeni kredit

Post by merkato »

Ravenn wrote:
merkato wrote:
Ravenn wrote:@merkato
ima li vijesti?
Nista ..bas nista..
Cekam..danas tacno 15 dana kako je predato..na 1000 muka sam..nit predat negdje drugo nit cekat
znam kako ti je, izdrži
kažem ti, ja sam čekala puna 21 radna dana
meni su tada rekli, citiram :"duže čekanje je dobar znak"
nadam se da će i tebi biti
PS sad se sjetih, mene su držali do ulaska u naredni mjesec i neko mi je iz bankarske branše rekao da je to namjerno jer imaju kvotu tj koliko imaju "plasiranih" kredita mjesečno od toga tom kreditnom službeniku zavisi plata/posao itd. tako da se desi da kalkulišu kad kome puštaju kredit. Možda je to i kod tebe slučaj

Zvali jutros.. odobreno..eto 16 dana.. maloprije dobi i sms sa potvrdom..

Sljedece sedmice dolaze vlasnici,da rijesimo i to ..kakva je sad procedura?
Ona je nesto spomenula ali sta tacno?
moonca

#438 Re: Stambeni kredit

Post by moonca »

Naravno.Svi smo mi drugaciji i imamo razlicita razmisljanja,zelje i prioritete.Ja sam bio vani 7 godina.Ne mogu,ne volim...Mislim volim,lijepo je meni bilo,dobio pasos,kupio stan,radio ko konj a na kraju otvorio i svoju firmu...al dzaba.Kad dolazim od zenice pocnem haman plakat.Od srece.Jel udjem u sarajevo srce ko trebevic.I meni i zeni.Sta cu.Ne mogu protiv sebe.Nema smisla.Nisam ja sebi svako. :D 13 godina prodje i nikada se nisam pokajao.A iskreno.Vise sam i bolje finansijski napravio nego dok sam bio vani.Prvenstveno zahvaljujuci radu,nekretninama i kreditima.Okusio sve sto se moglo okusit.I ovde,i vani,dobro,lose...Licno svojim najdrazim uspjehom smatram to sto sam uspio i ispunio planove da se vratim kuci.Ali to sam ja i to smo mi.Zena,djeca,porodica...Ko zeli,treba i nema drugih mogucnosti,treba da ode i stekne,nauci,proba...Sve je ok.Sve osim kukanja.Ide ti se,rovi,smisljaj,idi...kako znas.
:thumbup:
hahah. ovo je interesantno -kazu nakon sedan godina -nostalgija nestaje --tebi je falilo haman nekoliko sati.

Drago mi je da se nisi pokajao, poznjem mnoge da su uradili kao ti - i nisu izdrali duze od godinu. Jureci su se vracali nazad .
merkato

#439 Re: Stambeni kredit

Post by merkato »

moonca wrote:
Naravno.Svi smo mi drugaciji i imamo razlicita razmisljanja,zelje i prioritete.Ja sam bio vani 7 godina.Ne mogu,ne volim...Mislim volim,lijepo je meni bilo,dobio pasos,kupio stan,radio ko konj a na kraju otvorio i svoju firmu...al dzaba.Kad dolazim od zenice pocnem haman plakat.Od srece.Jel udjem u sarajevo srce ko trebevic.I meni i zeni.Sta cu.Ne mogu protiv sebe.Nema smisla.Nisam ja sebi svako. :D 13 godina prodje i nikada se nisam pokajao.A iskreno.Vise sam i bolje finansijski napravio nego dok sam bio vani.Prvenstveno zahvaljujuci radu,nekretninama i kreditima.Okusio sve sto se moglo okusit.I ovde,i vani,dobro,lose...Licno svojim najdrazim uspjehom smatram to sto sam uspio i ispunio planove da se vratim kuci.Ali to sam ja i to smo mi.Zena,djeca,porodica...Ko zeli,treba i nema drugih mogucnosti,treba da ode i stekne,nauci,proba...Sve je ok.Sve osim kukanja.Ide ti se,rovi,smisljaj,idi...kako znas.
:thumbup:
hahah. ovo je interesantno -kazu nakon sedan godina -nostalgija nestaje --tebi je falilo haman nekoliko sati.

Drago mi je da se nisi pokajao, poznjem mnoge da su uradili kao ti - i nisu izdrali duze od godinu. Jureci su se vracali nazad .
Ima nas jos. Nikad financijski stabilniji ali nesto fali.. kreneemo odozgo vozi dok rezervoar ne potroši..(Hamburg) ..samo natankamo i pici dalje ..

Krenes odozdo..vozis duplo duze.jer spava ti se ,pa umoran..pa ..
Hoces negdje otic nemas kome dijete ostavit..

Vratismo se..i ne pokajasmo

Radimo oboje, stalni poslovi,evo i stan rijesili ..
Ravenn

#440 Re: Stambeni kredit

Post by Ravenn »

Nista ..bas nista..
Cekam..danas tacno 15 dana kako je predato..na 1000 muka sam..nit predat negdje drugo nit cekat
znam kako ti je, izdrži
PS sad se sjetih, mene su držali do ulaska u naredni mjesec i neko mi je iz bankarske branše rekao da je to namjerno jer imaju kvotu tj koliko imaju "plasiranih" kredita mjesečno od toga tom kreditnom službeniku zavisi plata/posao itd. tako da se desi da kalkulišu kad kome puštaju kredit. Možda je to i kod tebe slučaj[/quote]

Ona je nesto spomenula ali sta tacno?[/quote]
prvo zoveš notara da pripremi hipotekarni ugovor, i banka će ga zvati jer na tom iščitavanju i potpisivanju osim tebe i prodavaca mora prisustvovati i njihov predstavnik; ne znam da li si već radila kupoprodajni ugovor ili samo predugovor, ako je bio predugovor sada moraš i pravi notarski kupoprodajni ugovor raditi
tek nakon potpisivanja hipotekarnog ugovora banka može pustiti novac (obično najkasnije sutradan)
nakon toga, uz dokaze da su izmirene sve komunalne obaveze, tvoj notar u tvoje ima podnosi zahtjev za izlazak na teren komisiji za procjenu nekretnine; to zna potrajati i više od mjesec dana (zavisno od opštine) tako da ako ćeš nešto raditi ili useljavati ne bi bilo loše da se urgira da brže izađu
mada je njihova posjeta čista formalnost, kod mene su stajali u predsoblju, nisu ni obišli stan i na osnovu nekih svojih parametara mi odrezali porez (spratnost, lift, godina izgradnje, itd)
njihovo rješenje se čeka do 3 mjeseca mada ti možeš i odmah platiti na šalteru i na osnovu uplatnice
tek kad tu uplatnicu dostaviš notaru oni nose jedan primjerak ugovora u grunt i ti se upisuješ kao vlasnik
ja ti preporučujem da dok sređuješ komunalije (ako nije sređeno ili ako ste se dogovorili da se to plati iz dogovorene cijene) odmah prenosiš sve na svoje ime - za to ti trebaju kopije kupoprodajnog ugovora i nosi original na uvid
merkato

#441 Re: Stambeni kredit

Post by merkato »

Ravenn wrote:
Nista ..bas nista..
znam kako ti je, izdrži
PS sad se sjetih, mene su držali do ulaska u naredni mjesec i neko mi je iz bankarske branše rekao da je to namjerno jer imaju kvotu tj koliko imaju "plasiranih" kredita mjesečno od toga tom kreditnom službeniku zavisi plata/posao itd. tako da se desi da kalkulišu kad kome puštaju kredit. Možda je to i kod tebe slučaj

Ona je nesto spomenula ali sta tacno?[/quote]
prvo zoveš notara da pripremi hipotekarni ugovor, i banka će ga zvati jer na tom iščitavanju i potpisivanju osim tebe i prodavaca mora prisustvovati i njihov predstavnik; ne znam da li si već radila kupoprodajni ugovor ili samo predugovor, ako je bio predugovor sada moraš i pravi notarski kupoprodajni ugovor raditi
tek nakon potpisivanja hipotekarnog ugovora banka može pustiti novac (obično najkasnije sutradan)
nakon toga, uz dokaze da su izmirene sve komunalne obaveze, tvoj notar u tvoje ima podnosi zahtjev za izlazak na teren komisiji za procjenu nekretnine; to zna potrajati i više od mjesec dana (zavisno od opštine) tako da ako ćeš nešto raditi ili useljavati ne bi bilo loše da se urgira da brže izađu
mada je njihova posjeta čista formalnost, kod mene su stajali u predsoblju, nisu ni obišli stan i na osnovu nekih svojih parametara mi odrezali porez (spratnost, lift, godina izgradnje, itd)
njihovo rješenje se čeka do 3 mjeseca mada ti možeš i odmah platiti na šalteru i na osnovu uplatnice
tek kad tu uplatnicu dostaviš notaru oni nose jedan primjerak ugovora u grunt i ti se upisuješ kao vlasnik
ja ti preporučujem da dok sređuješ komunalije (ako nije sređeno ili ako ste se dogovorili da se to plati iz dogovorene cijene) odmah prenosiš sve na svoje ime - za to ti trebaju kopije kupoprodajnog ugovora i nosi original na uvid[/quote]

Navodno ide brze kod nas..jos mi necemo uljepsavat cijenu, stavit cu realnu koliko placam..kao u tom slučaju ne izlaze..izadju ako im je sumnjivo..npr.stsn koji u reali Kosta 70 ti napises da placas 50 ..ovako samo uzmu i prihvate
merkato

#442 Re: Stambeni kredit

Post by merkato »

Samo smo preduguvor napravili..nista drugo..hvala na bas iscrpnom odgovoru :kiss:
Ravenn

#443 Re: Stambeni kredit

Post by Ravenn »

onda odmah radi oba ugovora, i nađi dobrog notara koji će sve ono što sam pisala preuzeti na sebe (ja svoga mogu svima preporučiti)
platićeš oko 1150 - 1200 KM samo ta dva ugovora i prateće takse
svaki ugovor, svaka kupovina mora biti prijavljena poreskoj službi opštine u kojoj se nekretnina nalazi, to je zakon
a komisija mora izaći na teren bez obzira na cijene, to se njih ne tiče
bez njihove procjene ne možeš platiti porez a bez toga ne možeš biti upisana kao vlasnik
koja je opština?
merkato

#444 Re: Stambeni kredit

Post by merkato »

:o
Ravenn wrote:onda odmah radi oba ugovora, i nađi dobrog notara koji će sve ono što sam pisala preuzeti na sebe (ja svoga mogu svima preporučiti)
svaki ugovor, svaka kupovina mora biti prijavljena poreskoj službi opštine u kojoj se nekretnina nalazi, to je zakon
bez njihove procjene ne možeš platiti porez a bez toga ne možeš biti upisana kao vlasnik
koja je opština?
Zenica
Ravenn

#445 Re: Stambeni kredit

Post by Ravenn »

za Ze-Do možda vrijedi neki drugi zakon, bilo bi dobro da se neko odatle javi ako ima informaciju
mislim da su procedure svuda iste, ali ne znam za cijene
u svakom slučaju sretno i čestitam od srca , to je veliki životni korak :thumbup:
Sodom1

#446 Re: Stambeni kredit

Post by Sodom1 »

Ravenn wrote:onda odmah radi oba ugovora, i nađi dobrog notara koji će sve ono što sam pisala preuzeti na sebe (ja svoga mogu svima preporučiti)
koja je opština?
Tebe bas izhandrili hem banka hem notar
DearJohn

#447 Re: Stambeni kredit

Post by DearJohn »

ibi wrote:
Tomahawk11 wrote:
hrle1976 wrote: Imas covjeka prodavao nozeve za sjeckanje mrkve i krompira pet dolara komad a zivio u jednom najskupljih stanova u NY. Imao je vise para u dzepu od tih nozica po pet dolara nego taj sto je hotel zido. Kad je umro unicadi svakom ostavio po nekoliko miliona dolara u nasledju. Svaki da isao na ulicu NY prodavati nozice u odjelu skupljem nego dva mjeseca porodicne kirije u po Pariza. Zivio svugdje po svijetu. Dozivio svjetski rat 2 u Engleskoj.

Imas listu gdje su vodeci eksperti ekonomije na 100 uzoraka o svakom poslovanju napravili rank listu. Iznajmljivanje nekretnine ili prostora spada u jednu od najslabij karika.

Cak je nize rangirano bilo od polu uspjesnog fotografa i prevoz sluzbe.

Ulaganje, rizik, zarada, trosak dnevni.
Čekaj, hoćemo li reći da je ovaj što je ulagao u nekretnine loše prošao?
Da to nije biznis koji mu se isplatio?
Ne znam kako si pričom o biznismenu sa nožićima anulirao ovu moju.
Ako se i obogatio, to nije promijenilo da je i ovaj sa nekretninama prošao dobro.
Prijatelju hrle/zviz je socijala, koja je na forumu 24h dnevno, sta on zna sta je business ?

Trosis svoje vrijeme na apsolutnog neznalicu.

Sta on zna sta je nekretnina, kad za zivota nema nijednu ?
Otkud ti znas da nema nijednu ? Mozda je covjek odabro neke druge stvari u zivotu umjesto da se zavali u kredit za nekretninu?
Generalno mislim da raja u Bosni opcenito kuka, nema se, ovo ono a sve sto se napravi u Sarajevu se skoro rasproda. Pa i ako se uzme kredit valja taj kredit od neceg placat. A ako mozes bubat svaki mjesec 7-8 stoja za kredit kako onda nemas?
DearJohn

#448 Re: Stambeni kredit

Post by DearJohn »

I jos samo da nadodam da znam par, zivi u Skandinaviji, frajer je iz Sarajeva, nisu baustelci imaju fine poslove mislim da on ima i vise od 3 000 EUR neto platu gore sto je i za tamosnje uslove veoma dobra plata, i nemaju stan u Sarajevu. Jednostavno nisu mogli da ustede da ga kupe. Zasto? Zato jer i gore zive zivot uglavnom ko i ovdje (to pouzdano znam) a izlazak u restorane, na kafe, oblacenje i slicno kosta pa sigurno i duplo vise nego ovdje. A vjerujem i da svake godine (ovdje budu po mjesec dana) skrse 10.000 - 15.000 kad su ovdje na godisnjem, stvarno trose desno i lijevo ne skrtare i uzivaju u izlascima, restoranima, kafama itd. Trose pare koje OSTAJU u Bosni. Ali eto oni toga nisu mogli da se odreknu sve ove godine a naravno da bi vjerovatno mogli da su se odlucili da rigidno stede, savijaju pite sto ja mislim dosta nasih dijasporaca (doduse ne svi) radi sto kupuje nekretnine ovdje. Mogli su vjerovatno podici kredit i kupit nesto ali mislim da su rezonovali (bar dosada) da nece da kupe stan od 200 000 da bi u njemu proveli deset dana godisnje. Ono sto hocu da kazem je da u pogledu stambenog kredita svako ima svoje rezone i prioritete.
beobasket

#449 Re: Stambeni kredit

Post by beobasket »

DearJohn wrote:I jos samo da nadodam da znam par, zivi u Skandinaviji, frajer je iz Sarajeva, nisu baustelci imaju fine poslove mislim da on ima i vise od 3 000 EUR neto platu gore sto je i za tamosnje uslove veoma dobra plata, i nemaju stan u Sarajevu. Jednostavno nisu mogli da ustede da ga kupe. Zasto? Zato jer i gore zive zivot uglavnom ko i ovdje (to pouzdano znam) a izlazak u restorane, na kafe, oblacenje i slicno kosta pa sigurno i duplo vise nego ovdje. A vjerujem i da svake godine (ovdje budu po mjesec dana) skrse 10.000 - 15.000 kad su ovdje na godisnjem, stvarno trose desno i lijevo ne skrtare i uzivaju u izlascima, restoranima, kafama itd. Trose pare koje OSTAJU u Bosni. Ali eto oni toga nisu mogli da se odreknu sve ove godine a naravno da bi vjerovatno mogli da su se odlucili da rigidno stede, savijaju pite sto ja mislim dosta nasih dijasporaca (doduse ne svi) radi sto kupuje nekretnine ovdje. Mogli su vjerovatno podici kredit i kupit nesto ali mislim da su rezonovali (bar dosada) da nece da kupe stan od 200 000 da bi u njemu proveli deset dana godisnje. Ono sto hocu da kazem je da u pogledu stambenog kredita svako ima svoje rezone i prioritete.
Ja cu samo dodati, jer zivim u Danskoj, da nije moguce jahati na dva konja. Moguce je pokusati ali nasi koji su pokusali mogu to fino opisati kako je kad propadnes kao zeton. Nasima je teze priznati stambeni poraz u smisu profita nego da mu djete roknes. Tako se neki ponasaju. Nasi ljudi pate od stambenog pitanja. To nije nigdje u svijetu zapazeno nego samo kod nasih. Bar ovi sto vani zive koji hoce da se dokazuju. Ziviti u Skandinaviji ili recimo u Danskoj, znaci, kucu na kredit, placati cijene zivotne koje kostaju a pritome u Bosni izvoditi heroja i dizati kredite, da otac, majka i dvoje djece poguraju zajedno tesko ce uspjeti. Znaci da imaju super poslove. Da ne pricam o ovim sto zive od penzije.

Plata od 3.000 Eura u Danskoj je sasvim ok plata za brojne dijelove u drzavi izuzev par mjesta gdje nije cemu zbog stambene skupoce.
moonca

#450 Re: Stambeni kredit

Post by moonca »

Ja zivim vani i naravno nakon dugo godina kupim kucu na kredit.Mada u Americi vecina stanovnista posjeduje kucu , bilo kakvu. Znam par Amerikanaca , kada su zbog poslova mjenjali grad-opet u novom mjesti kupe , ne iznajmljuju. To je nekako normalno za njih.
Nas narod , takodje -- kolikoih znam oko sebe svi su u kucama naravno sa kreditom. Ne poznajem nikoga da je kupio kucu /stan u BIH.
U Sarajevu imam stan , koji cu vjerovatno prodati kada zaversim sa papirima -- a misljenja sam ako bih se zeljela penzionisati i docu zivjeti u Bosnu , puno mi je isplatnije iznajmljivati , jer su kirije jako male u odnosu na cijene nekretnina.

Dobra stvar je, sto se jos uvijek u Bosni ne placa porez godisnji porez na kucu.Kod mene je 1.8 % na vrijednost kuce.
Post Reply