Dijete drago, ako voliš Austriju, to je tvoje pravo, ali dopusti i nama koji volimo Bosnu, da u Bosni prepoznajemo lijepe strane. Imamo puno više lijepih strana, nego loših i imamo pravo da budemo ponosni na svoju zemlju.prvo: u nekom ovdje od postova se lik obracao meni i kaze kao sta ja imam raditi ovdje na forumu kad zivim u austriji i volim austriju, kao sto ne idem na njihove forume, tragikomicno je to da je meni koji sam skoro 10 godina na ovom forumu to rekao lik koji je bukvalno na forum registrovao juce i to mi je napisao vec u svom cetvrtom ili petom postu
Opasno je noću i na Prateru i na Favoritenu, i na Karlsplatz-u, i u Ottakringu, pa niko ne ističe te tamne strane Beča gdje možeš dobiti batine i biti opljačkan i silovan.
Uostalom kakva je moderna Austrija najbolje se vidi na slučaju Fritzla koji je silovao kćer i pravio joj djecu ili Prikopila i kidnapovanja i držanja Natasche Kampusch u podrumu pod kućom. Goli manijaci... U Beču sasvim komotno možeš završiti u podrumu kao u Pulp Fiction-u. To što ti ne znaš i nećeš da znaš za to ... to je tvoj problem.
Ja sam povremeno član ovog foruma od 2000 otkada je trol livadic harao na ovom forumu, kao što ti sada troliraš i pokušavaš da nam ogadiš Bosnu. Nećeš uspjeti ... Ponekad se aktiviram pa pišem par mjeseci, pa me obaveze spriječe, pa zaboravim staru lozinku, pa uzmem novi nick i tako sve ... Tako da sam ja malo odavno ovdje ...
I ponavljam ti drago dijete - idi se igraj sa svojim prijateljima Austrijancima, jer tamo navodno pripadaš. Ako već hoćeš pomoći, javi se ovim forumašima koji hoće u Austriju i daj im savjet ili ih pomozi ganjanjem papira i parama, a mani se blaćenja Bosne. Nama je sutra 1. Mart - rođendan domovine i ne kvari mi ćejf.
Evo nam još jednog "genijalca dijasporaša" teletrader-a da nas poduči pameti...Da li je zhivot vani bolji ili ne od onoga u BiH to svako sebi treba individualno da odgovori,ali nemojte Sarajevo izjednacavati sa BiH,u Sarajevu ima satro i nekog posla,nesto se vrti,provincija (sa izuzetkom Tuzle i okolice) polako umire...
Neko ko ima posao u BiH i bude mu ponudjen negdje drugo treba dobro da izvaga,bruto,neto,troskove stanarine pa da skonta da li da se seli ili ne..
Nedavno sjedim sa jednim jaranom koji je vodja IT odjeljenja jedne banke u sarajevu,ima na ruke oko 2500 km..
Ponudjen mu je posao u Münchenu ,plata oko 3000 € ( ali ne bi bio sef it odjeljenja) i on konta sta da radi..
Pa sam mu ja to fino poredao i sabrao/oduzeo
1.U sarajevu ne placa stan ,u münchenu bi placali on i supruga oko 800-1000€
2.U Münchenu ne bi bilo zhenine plate,posto ona kao dipl.pravnica koja radi u nekom ministarstvu ima oko milju i po,u njemackoj najvjerovatnije ne bi nikada radila taj posao,ne poznaje njemacki ,a nije nesto previse zainteresovana da ide..
U BiH postoji odredjeni sloj ljudi koji radi,ima kakve takve poslove koji otprilike odgovaraju njihovim kvalifikacijama, ali su svjesni da takve poslove nikada ne bi imali vani... svi koji su zavrsili neke pedagogije,prava,pol. nauke i imaju kakve-takve poslove,treba da su svjesni da ce vrlo tesko naci neki ekvivalent vani... sto znaci,ako im se stvarno ide, onda treba da su svjesni da ih ceka lopata...
Sad sto se tice zhvota kao zhivota,oni koji su familijarni njima je svjedeno i tezhe da zhive tamo gdje im familija ima bolju perspektivu... socijalne drzhave,sa finim privilegijama za porodicne ljude i tu bih ubrojio A,D,CH i Skandinaviju.. solidne plate, jako puno placenog odmora, dosta praznika,dobra socijala ...a opet ,u slucaju Austrije i djela Njemacke, relativna blizina BiH,tamam da se mozhe doci na punjenje baterija i pobjeci kad ti sve dosadi...