Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Locked
prusko

#426 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by prusko »

prvo: u nekom ovdje od postova se lik obracao meni i kaze kao sta ja imam raditi ovdje na forumu kad zivim u austriji i volim austriju, kao sto ne idem na njihove forume, tragikomicno je to da je meni koji sam skoro 10 godina na ovom forumu to rekao lik koji je bukvalno na forum registrovao juce i to mi je napisao vec u svom cetvrtom ili petom postu
Dijete drago, ako voliš Austriju, to je tvoje pravo, ali dopusti i nama koji volimo Bosnu, da u Bosni prepoznajemo lijepe strane. Imamo puno više lijepih strana, nego loših i imamo pravo da budemo ponosni na svoju zemlju.

Opasno je noću i na Prateru i na Favoritenu, i na Karlsplatz-u, i u Ottakringu, pa niko ne ističe te tamne strane Beča gdje možeš dobiti batine i biti opljačkan i silovan.
Uostalom kakva je moderna Austrija najbolje se vidi na slučaju Fritzla koji je silovao kćer i pravio joj djecu ili Prikopila i kidnapovanja i držanja Natasche Kampusch u podrumu pod kućom. Goli manijaci... U Beču sasvim komotno možeš završiti u podrumu kao u Pulp Fiction-u. To što ti ne znaš i nećeš da znaš za to ... to je tvoj problem.

Ja sam povremeno član ovog foruma od 2000 otkada je trol livadic harao na ovom forumu, kao što ti sada troliraš i pokušavaš da nam ogadiš Bosnu. Nećeš uspjeti ... Ponekad se aktiviram pa pišem par mjeseci, pa me obaveze spriječe, pa zaboravim staru lozinku, pa uzmem novi nick i tako sve ... Tako da sam ja malo odavno ovdje ...

I ponavljam ti drago dijete - idi se igraj sa svojim prijateljima Austrijancima, jer tamo navodno pripadaš. Ako već hoćeš pomoći, javi se ovim forumašima koji hoće u Austriju i daj im savjet ili ih pomozi ganjanjem papira i parama, a mani se blaćenja Bosne. Nama je sutra 1. Mart - rođendan domovine i ne kvari mi ćejf.
Da li je zhivot vani bolji ili ne od onoga u BiH to svako sebi treba individualno da odgovori,ali nemojte Sarajevo izjednacavati sa BiH,u Sarajevu ima satro i nekog posla,nesto se vrti,provincija (sa izuzetkom Tuzle i okolice) polako umire...
Neko ko ima posao u BiH i bude mu ponudjen negdje drugo treba dobro da izvaga,bruto,neto,troskove stanarine pa da skonta da li da se seli ili ne..
Nedavno sjedim sa jednim jaranom koji je vodja IT odjeljenja jedne banke u sarajevu,ima na ruke oko 2500 km..
Ponudjen mu je posao u Münchenu ,plata oko 3000 € ( ali ne bi bio sef it odjeljenja) i on konta sta da radi..
Pa sam mu ja to fino poredao i sabrao/oduzeo
1.U sarajevu ne placa stan ,u münchenu bi placali on i supruga oko 800-1000€
2.U Münchenu ne bi bilo zhenine plate,posto ona kao dipl.pravnica koja radi u nekom ministarstvu ima oko milju i po,u njemackoj najvjerovatnije ne bi nikada radila taj posao,ne poznaje njemacki ,a nije nesto previse zainteresovana da ide..
U BiH postoji odredjeni sloj ljudi koji radi,ima kakve takve poslove koji otprilike odgovaraju njihovim kvalifikacijama, ali su svjesni da takve poslove nikada ne bi imali vani... svi koji su zavrsili neke pedagogije,prava,pol. nauke i imaju kakve-takve poslove,treba da su svjesni da ce vrlo tesko naci neki ekvivalent vani... sto znaci,ako im se stvarno ide, onda treba da su svjesni da ih ceka lopata...
Sad sto se tice zhvota kao zhivota,oni koji su familijarni njima je svjedeno i tezhe da zhive tamo gdje im familija ima bolju perspektivu... socijalne drzhave,sa finim privilegijama za porodicne ljude i tu bih ubrojio A,D,CH i Skandinaviju.. solidne plate, jako puno placenog odmora, dosta praznika,dobra socijala ...a opet ,u slucaju Austrije i djela Njemacke, relativna blizina BiH,tamam da se mozhe doci na punjenje baterija i pobjeci kad ti sve dosadi...
Evo nam još jednog "genijalca dijasporaša" teletrader-a da nas poduči pameti...
Last edited by prusko on 01/03/2013 02:07, edited 2 times in total.
vazi

#427 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by vazi »

smijesno je da mi neko Bosnu brani od mene,dijasporke :D

Ko to voli moju Bosnu vise od mene? Ali nije to tema...

Ova tema samo jos jednom potvrdjuje i iznosi na vidjelu nasu losu osobinu - nismo parlamentarni, ne znamo diskutovati uz uvazavanje razlicitih misljenja nego lako prelazimo na licno...

Meni mi je Bosna najdraza ali emocije su jedno a cinjenice drugo. Dijaspora mi nije njadraza ali i tu su emocije jedno a cinjenice drugo. Ovdje razgovaramo, cini mi se, o cinjenicama a ne o emocijama.

Imala bih ja primjera za poredjenje podosta ali koga to interesuje kako je u dijaspori :D
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#428 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by KatarinaKosaca »

Micaha wrote:Ovo su vec licna prepucavanja/uvrede i glupo bi bilo nastavljati. Steta interesantne teme. Po meni je dijaspora najperspektivniji dio bh populacije (sad ce napadi :D ) i jaz izmedu dijaspore i stanovnistva u maticnoj zemlji ce se rapidno povecavati. Ne mislim tu na neka neprijateljstva, udaljavanja nego da ce se dijaspora razvijati puno brze. Ne sto su tamo pametniji ljudi nego sto imaju bolje preduslove i sistem ce ih usmjeravati na pravi put.
Za lična prepucavanja i uvrede se slažem. Na papiru stoji ko, kad i gdje :D Nego, što je šteta interesantne teme? Što se javilo nekoliko ljudi koji ne odobravaju pljuvačinu? ILi koji ne cmizdre, joj blago vama dijasporcima, pa se ne napušete kao paunovi pri tom?
Za imanje sistema i samog napretka u okviru sistema se slažem, mada će recesija puno toga usporiti.. sa iznimkom skandinavskih zemalja donekle.. Ipak, mislim da je dijaspora doživjela već potpunu alijenaciju što autodisciplinom i forsiranom asimilacijom, što neimanjem dovoljno financijskih sredstava za čestim bivanjem u zemlji rođenja. Ipak se radi o mladoj dijaspori koja ni kuće nije kupila.. tako da se o velikom finacijskom usponu ne može govoriti. Prosječno gledano, naravno..
uglavnomja

#429 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by uglavnomja »

posto je vec citava prica van kontrole i bez smisla, da i ja nastavim u tom smjeru :D

prvo licna prepucavanja su fuj :cry:

drugo, katarina kaze forum nije mjesto za licne podatke, pasose, pare... sto se donekle slazem. jer se to ne odnosi na ovaj podforum. osnovni cilj je dati informacije, ili dobiti, pomoci, a to nije suplja volim sda.sdp-sbb ili je bolji deen ili laka. da bi neko povjerovao da je info ispravna, validna treba nesto reci o sebi. evo napr. kolega @zviz je tumac pri deportacijama (nesto tako :-) ) u danskoj i zna o cemu prica.

ja sam tu par godina, imam drugu vrstu info, za "pocetnike"
operator zna proceduru u austriji, ovaj ovo onaj ono...

itd...

a sto se para tice, sorry, podsjeca me na onu: ako nemaju hljeba neka jedu kolace :roll:
Last edited by uglavnomja on 01/03/2013 00:10, edited 1 time in total.
KatarinaKosaca

#430 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by KatarinaKosaca »

vazi wrote:smijesno je da mi neko Bosnu brani od mene,dijasporke :D

Čudi me da na zapadu niste naučili da je osnovni parametar patritozma plaćanje poreza zemlji. :roll: Tako je u svakoj uređenoj demokratskoj zemlji.
vazi

#431 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by vazi »

KatarinaKosaca wrote:
vazi wrote:smijesno je da mi neko Bosnu brani od mene,dijasporke :D

Čudi me da na zapadu niste naučili da je osnovni parametar patritozma plaćanje poreza zemlji. :roll: Tako je u svakoj uređenoj demokratskoj zemlji.
postaje smijesno :D

ti znas ko, sta , koliko i gdje placa :D

@katarina, obicno su tvoji postovi smisleni i produhovljeni, sta bi na ovoj temi ne znam ali tesko mi te prepoznati :)
KatarinaKosaca

#432 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by KatarinaKosaca »

uglavnomja wrote:drugo, katarina kaze forum nije mjesto za licne podatke, pasose, pare... sto se donekle slazem. jer se to ne odnosi na ovaj podforum. osnovni cilj je dati informacije, ili dobiti, pomoci, a to nije suplja volim sda.sdp-sbb ili je bolji deen ili laka. da bi neko povjerovao da je info ispravna, validna treba nesto reci o sebi. evo napr. kolega @zviz je tumac pri deportacijama (nesto tako :-) ) u danskoj i zna o cemu prica.
Ne, Katarina kaže da se ne može kao forumski argument napisati "pretpostavljam da ima para" ili "vjerovatno je donijela lovu, pa sad sirotinji nešto govori"... kad ne znaš ni ti koji si to napisao ni ostali koji su napisali koliko imam para i imam li uopće.. To nije argument sa kojim se diskutira.. Ili da radim u NVO.. sve nebuloza do nebuloze.. pretpostavka i hipoteza. :roll:
KatarinaKosaca

#433 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by KatarinaKosaca »

vazi wrote:ti znas ko, sta , koliko i gdje placa :D

@katarina, obicno su tvoji postovi smisleni i produhovljeni, sta bi na ovoj temi ne znam ali tesko mi te prepoznati :)
tamo gdje živiš imaš zakonsku obvezu plaćanja poreza , ne treba biti naučnik pa to znati, a ni baba gatara.. :roll: Privatne doznake sa tim nemaju veze, a ni humanitarni rad..
Šta nije smisleno u postovima na ovoj temi citiraj pa repliciraj, molim te, jer prepričavanje uz dozu subjektivnosti i svojih riječi, ne ide :wink:
uglavnomja

#434 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by uglavnomja »

KatarinaKosaca wrote:
uglavnomja wrote:drugo, katarina kaze forum nije mjesto za licne podatke, pasose, pare... sto se donekle slazem. jer se to ne odnosi na ovaj podforum. osnovni cilj je dati informacije, ili dobiti, pomoci, a to nije suplja volim sda.sdp-sbb ili je bolji deen ili laka. da bi neko povjerovao da je info ispravna, validna treba nesto reci o sebi. evo napr. kolega @zviz je tumac pri deportacijama (nesto tako :-) ) u danskoj i zna o cemu prica.
Ne, Katarina kaže da se ne može kao forumski argument napisati "pretpostavljam da ima para" ili "vjerovatno je donijela lovu, pa sad sirotinji nešto govori"... kad ne znaš ni ti koji si to napisao ni ostali koji su napisali koliko imam para i imam li uopće.. To nije argument sa kojim se diskutira.. Ili da radim u NVO.. sve nebuloza do nebuloze.. pretpostavka i hipoteza. :roll:

argument je ako iamia kaze: naravno da sam donio pare, niko se nece vratiti bez para. :D

a ne treba puno zdravog razuma da se covjek slozi s njim :-)
vazi

#435 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by vazi »

KatarinaKosaca wrote:
vazi wrote:ti znas ko, sta , koliko i gdje placa :D

tamo gdje živiš imaš zakonsku obvezu plaćanja poreza , ne treba biti naučnik pa to znati, a ni baba gatara.. :roll: Privatne doznake sa tim nemaju veze, a ni humanitarni rad..
Šta nije smisleno u postovima na ovoj temi citiraj pa repliciraj, molim te, jer prepričavanje uz dozu subjektivnosti i svojih riječi, ne ide :wink:
ko placa porez? ko su poreski obveznici? Koliko je nezaposlenih u Bosni koji ne placaju porez a zive u Bosni, sta cemo s njima?

U Bosni placam ono sto trebam placati.

zaista su smijesna poredjenja i pokusaji da se dokaze nesto (ljubavi prema BiH :sad: ) na osnovu placanja poreza.

laku noc sviraci :D
KatarinaKosaca

#436 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by KatarinaKosaca »

vazi wrote:ko placa porez? ko su poreski obveznici? Koliko je nezaposlenih u Bosni koji ne placaju porez a zive u Bosni, sta cemo s njima?

zaista su smijesna poredjenja i pokusaji da se dokaze nesto (ljubavi prema BiH :sad: ) na osnovu placanja poreza.

Boldirano.. jedini kriterijum. Nezaposleni, ako nešto kupe plate u tome 17% poreza :wink: Postoje i oni indirektni.
vazi

#437 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by vazi »

KatarinaKosaca wrote:
vazi wrote:ko placa porez? ko su poreski obveznici? Koliko je nezaposlenih u Bosni koji ne placaju porez a zive u Bosni, sta cemo s njima?

Boldirano.. jedini kriterijum. Nezaposleni, ako nešto kupe plate u tome 17% poreza :wink: Postoje i oni indirektni.
dijaspora za mjesec odmora potrosi vise od nezaposlenog sarajlije i samim tim plati vise tog pedevea :D

svi se u kredite zavalimo za godisnji :lol:

salim se, naravno

@katarina, koliko tih nezaposlenih kupuje hljeb od doznake iz dijaspore? Ko tu placa pedeve na hljeb?

Kazem ti, sitno je ovo, ti si puno sirih vidika od pedevea, nesto tebe drugo zulja na ovoj temi ali nije to tema zato opet laku noc, vakat pajkit
Last edited by vazi on 01/03/2013 00:32, edited 1 time in total.
bosan

#438 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by bosan »

Dodje svakom period kad pocne pishat uz vjetar :D
KatarinaKosaca

#439 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by KatarinaKosaca »

uglavnomja wrote:argument je ako iamia kaze: naravno da sam donio pare, niko se nece vratiti bez para. :D

a ne treba puno zdravog razuma da se covjek slozi s njim :-)
Nisam vidjela post, ali ovdje je stalno kako umiremo od gladi i sjedimo u BIH nismo nigdje nosa promolili. A ako ne netko to učino po automatizmu je ratni profiter, ili vladin doušnik ili je donio lovu iz inostranstva (može se plaho zaradit :-) ), pa se kao smije sirotinji i govori kako je ovdje super. U mom niti jednom postu nećeš naći kako je ovdje super, ali hoćeš u svakom naći na reakciju na demoniziranje svega i svakog u BIH, ujedno uveličavajući svega i svakog vani. Hoćeš naći reakciju na spočitavanje nepismenosti uz jako gramatički i sadržajno loše postove. Dakle, ako nešto spočitavam ljudima moram biti autoritet u tome. Ako su oni kao nepismeni, ja trebam biti jako pismen, a to se na forumu ne može sakriti. Dakle, cilj, tema i ideja je reći sve loše, gore i najgore o BIH. Ako nije tako, molim te, citiraj mi jedan jedini post nekog iz dijapore na ovoj temi a da kaže nešto lijepo bilo o BIH bilo o njenim stanovnicima. Nećeš naći, nema.. I naravno da proradi inat, i naravno da imate na to reakciju. Jednako kao i ljeti u živo kad se počne "U naske u americi nije vako" " U nas u Švedi ovo bolje" .. dolazi do već spomenutog prevrtanja očima. Dakle, ponekad se upitajte i zapitajte zašto dobivate reakcije. Kao nemate nostalgije, a stalno na bosankom forumu. Ma, malo morgen..

Nego, još jednom sretan dan nezavisnosti :bih:
KatarinaKosaca

#440 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by KatarinaKosaca »

vazi wrote:@katarina, koliko tih nezaposlenih kupuje hljeb od doznake iz dijaspore? Ko tu placa pedeve na hljeb?

Kazem ti, sitno je ovo, ti si puno sirih vidika od pedeva, nesto tebe drugo zulja na ovoj temi ali nije to tema zato opet laku noc, vakat pajkit
Dijaspora ljeti potroši kod zubara i frizera.. istina. Ne znam samo što toliko kod zubara kad su nam škole tako loše :D Ali, hajd..
Doznake nisu zakonska obveza. Može ali i ne mora... Tako da to se ne pika i nema veze sa onim o čemu govorim, a mislim da odlično znaš o čemu govorim
bosan

#441 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by bosan »

KatarinaKosaca wrote:
Nego, još jednom sretan dan nezavisnosti :bih:

Nije u NASKE danas dan drzavnosti :lol: :lol: :D :bih: :bih:
KatarinaKosaca

#442 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by KatarinaKosaca »

bosan wrote:Nije u NASKE danas dan drzavnosti :lol: :lol: :D :bih: :bih:
:D Jest kod nas "dole" :lol: :lol: nezavisnosti..
bosan

#443 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by bosan »

KatarinaKosaca wrote:
bosan wrote:Nije u NASKE danas dan drzavnosti :lol: :lol: :D :bih: :bih:
:D Jest kod nas "dole" :lol: :lol: nezavisnosti..
E nek ste fala bogu nezavisni od nas , da i to cujem :D :bih: :bih: :bih: :bih:

:thumbup:
uglavnomja

#444 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by uglavnomja »

da se samocitiram: poslije sretnog djetinjstva prije rata u sarajevu, pa nesretnog rata i 15-ak jos nesretnijih poslijeratnih godina promijenih sarajevsku adresu.

i ne, nemam niti jednu lijepu rijec o bosni :cry: bilo je fino :( prvih par godina poslije rata, bilo vode, hrane, struje, poslica, covjek bio zadovoljan malim, dok su veliki igraci krali i pripremali teren za tisucljetnu vladavinu crkve i dzamije, stranke i halke. a mi bili sretni, disali zrak bez granata, popravljali prozore i krovove (nasim parama, nismo znali da opcina daje pare za to :-? ), mijenjali namstaj, kupovali masine koje su pocrkale od ratne struje, osposobljavali olupine iz garaza, planirali kako u hrvatsku, proucavali put koji smo znali na pamet, spremali pare za bar dvije kazne do dole, najmanje jedna u hzhb, druga u rh, vadili dokumente, trazili poslove (a tad ih je bilo vise) itd.

a sad :sleep:
Last edited by uglavnomja on 01/03/2013 00:47, edited 1 time in total.
kennwood

#445 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by kennwood »

Mudrov wrote:Svi se pitaju kako je u Americi,Canadi,Evropi a jel iko razmisljao o boljem zivotu u Bosni ako on postoji.
U Bosni mozes uspjeti isto kao i vani, samo sto je vani malo teze - drugi jezik, druga kultura, drugi mentalitet, ako ne je neko sposoban taj ce uspjeti ne bitno gdje se nalazi, a ako je neko lijen i ako samo prica onda je zivot zajeban.
KatarinaKosaca

#446 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by KatarinaKosaca »

uglavnomja wrote:i ne, nemam niti jednu lijepu rijec o bosni :cry:
Onda mora da je velika duševna patnja biti po bosanskom forumu... :roll: , ali ok, tvoja stvar.. nego, samo se nemoj onda ni ti ni ostali koji nemate lijepu riječ, ali stalnu potrebu za ružnim čuditi odgovoru... Na to imamo pravo. Iako ga onaj @op3qr5 (ne znam nik :D ) pokušava opozvati :D

Davno sam pisala.. kad ponekad sletim iz nekog europskog grada znalo mi je sarajevo izgledati sivo, porušeno, prljavo i ružno. Nikad, ali baš nikad mi nije palo na pamet da to govorim ljudima koji tu žive, jer je to njihovo okruženje, njihova kuća, njihov život, a i moj muž mi je stalno govorio da nemam pravo dok ne plaćam poreze u zemlji ništa s***ti po toj zemlji.. slala sam doznake :D Iako, ja za razliku od vas sam išla na španske forume, i mene je jako mučila nostalgija i meni je jako trebala domovina i sad sam tu.
uglavnomja

#447 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by uglavnomja »

ocito se ne kontamo :roll:

za mene je ovaj dio foruma praktican, konkretan nacin da se pomogne ljudima koji zele otici, koji su tek otisli, koji ne mogu doci do informacija.

citava ova prica je otisla u desetom smjeru, na prepucavanja, licna, patriotska ...

10-ak aktivnih ucesnika, stotine pasivinih citaca, iz zemlje i inostranstva.

vazniji je spisak skola koje se priznaju u peruu nego sva ova suplja o patriotizmu. :run:
KatarinaKosaca

#448 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by KatarinaKosaca »

uglavnomja wrote:ocito se ne kontamo :roll:

za mene je ovaj dio foruma praktican, konkretan nacin da se pomogne ljudima koji zele otici, koji su tek otisli, koji ne mogu doci do informacija.

citava ova prica je otisla u desetom smjeru, na prepucavanja, licna, patriotska ...

vazniji je spisak skola koje se priznaju u peruu nego sva ova suplja o patriotizmu. :run:
Izvini, očito ste u pravu da smo nepismeni, na naslovu teme ne piše info šalter za za one koji žele otići ili su tek otišli, nego nešto drugo. Ali, biće da je do već postavljene dijagnoze nepismenosti i loših škola, biće da je do mene.. naučnici moji :run:
promil

#449 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by promil »

Sto bi rekao doktor Arslanagic:
"Sarajevo vs dijaspora, veze vi nemate ni jedni ni drugi kako je zivjeti u Bosni i Hercegovini"
prusko

#450 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by prusko »

ocito se ne kontamo :roll:
Zbog kako ti kažeš "šuplje o patriotizmu" je stotine hiljada ljudi položilo živote i dijelove tijela. Ja njihovu žrtvu cijenim 100 x više nego bilo kojeg imigranta.

Ma niste vi dijaspora koja je otišla da zaradi pare i stekne znanje, nego ste vi većinom ekonomski emigranti koji se nikada ovdje nećete vratiti, a vaša djeca pogotovo. Kako vam nije jasno da nas ne interesujete, i nećete nas interesovati dok god se ne vratite ovamo i uložite svoj novac i znanje ovdje. Ili sa nama ili protiv nas. U Bosni nema neutralnih, niti ih je kada bilo ...
Nećete ? Ne morate - ali ne morate ovdje liječiti komplekse i istresati frustracije na nas ...

Svugdje ima sirotinje i primitivaca, pa i na Zapadu. Svugdje ima kriminala i korupcije ... Što to ne zapažate u zemljama u kojima živite ... Nego nas našli ovdje farbati ... Pa što se ne ugledate na taj Zapad i njihov patriotizam i ljubav prema domovini. Oni svoje vole, vi ne volite ... Oni se ne stide svoga, vi se stidite ...
Locked