Meni evo dvije noci gase u 21:30h
KJKP TOPLANE Sarajevo
-
Adoxxx
#426 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Haj sto nema 24 satnog grijanja, nego nema grijanja poslije 21:30 
- Luciano88
-
Adoxxx
#428 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Kod nas u Geteovoj vec 2 mjeseca nesto prave u kotlovnici, da li su mijenjali pumpu ili nesto drugo, uglavnom otkako je pocela sezona cujem nekakvo zujanje, iritira
-
Adoxxx
#429 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Kolika vam je vlaznost zraka u stanu tokom sezone grijanja?
Kod mene se vrti oko 45% otkako su poceli sa grijanjem, a temperatura je maksimalno isla do 27,5°
Kod mene se vrti oko 45% otkako su poceli sa grijanjem, a temperatura je maksimalno isla do 27,5°
- Luciano88
#430 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Nemam instrument da izmerim, ali isuši zrak to je haos. S obzirom da imam devijaciju nosa pa disem na usta 90% vremena, znam se ujutro probuditi suh ko barut haha... Moram nabaviti neki ovlaživać, pobudalit cu.
-
Adoxxx
#431 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Primjeti se bas, meni je ljeti vlaznost zraka oko 60%, mada je i ovih 45% u nekim granicama normale (40-60%), vidjet cemo kako ce biti kad ga nahajcaju maksimalno
- Luciano88
#432 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
E tad nastaje ludilo, obicno stavim neku posudu sa vodom na radijator u spavaćoj ili eventualno peškir mokar da ujutro kad upale mogu spavati makar do 8 da ne presušimAdoxxx wrote: ↑23/10/2020 21:40Primjeti se bas, meni je ljeti vlaznost zraka oko 60%, mada je i ovih 45% u nekim granicama normale (40-60%), vidjet cemo kako ce biti kad ga nahajcaju maksimalno![]()
- drndalo
#433 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Kako nema? Ne mora biti u punom pogonu, ali gasenje je glupost. Ohladi se sve tokom noci, i ujutro opet iz pocetka grij...
Npr. drzanjem cijevi i tokom noci ugrijanih, ali sa npr. 5-6 stepeni manje ugrijanom vodom, trosilo bi se manje energenta nocu nego punim pogonom. Na konto tog grijanja nocu, ujutro bi stanovi bili topliji nego sa gasenjem, a zbog toga bi se npr.i tokom dana, puno grijanje moglo tjerati sa malo manjom temp. vode u sistemu, sto opet stedi energente.
Cak i da je to sve u zbiru sa malo vecom potrosnjom energenata, prava usteda bi trebala biti na odrzavanju sistema, koji bi imao nula ciklusa hladno/vruce koji zamaraju materijal. Da ne pricamo o tome kako bi time korisnici bili zadovoljniji, a to je prava svrha Komunalnih preduzeca, a ne da budu profitabilni kao jedino mjerilo.
-
Adoxxx
#434 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Koji normalan pritisak vode u zgradi od 15 spratova?
Kod nas u Geteovoj ocigledno ima nekakav problem, vec 3 mjeseca rade nesto u ovoj kotlovnici sto se nalazi u podrumu zgrade. Cujem maloprije govori jedan od majstora okreni na 6 bara i bas se cuje voda kako prolazi kroz cijevi.
Kod nas u Geteovoj ocigledno ima nekakav problem, vec 3 mjeseca rade nesto u ovoj kotlovnici sto se nalazi u podrumu zgrade. Cujem maloprije govori jedan od majstora okreni na 6 bara i bas se cuje voda kako prolazi kroz cijevi.
- Qler
#435 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Mislim da je to OK pritisak, ako se dobro sjecam 
- drug_profi
#436 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
6 bara je za 60 metarski stub vode.
-
sigicalo
#437 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Mi imamo problem u zgradi jer je komsija renovirao stan i spojio bojler u kupatilu na sistem centralnog. Nakon toga dovodna cijev u kupatilu ne radi u stanovima iznad njega i radijator je hladan. Odvodna radi normalno, vrela je. Stanovi ispod komsije nemaju problem sa ovom vertikalom. Hladno pocinje odmah u stanu iznad i tako se nastavlja na jos 2 zadnja sprata. Dolazili su iz Okija i Toplana, ispustili vodu iz sistema i opet pustili, stanje isto. Šta uraditi?
-
hrasno
#438 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Inspekciju zovnete, ne može spajati cijev na bojler. I poslje se fino skupite i papka izbacite iz zgrade, jer očito nije naučio na život u gradu...sigicalo wrote: ↑11/11/2020 09:00 Mi imamo problem u zgradi jer je komsija renovirao stan i spojio bojler u kupatilu na sistem centralnog. Nakon toga dovodna cijev u kupatilu ne radi u stanovima iznad njega i radijator je hladan. Odvodna radi normalno, vrela je. Stanovi ispod komsije nemaju problem sa ovom vertikalom. Hladno pocinje odmah u stanu iznad i tako se nastavlja na jos 2 zadnja sprata. Dolazili su iz Okija i Toplana, ispustili vodu iz sistema i opet pustili, stanje isto. Šta uraditi?
-
ibizza
#439 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Joj sta se sve naselilo u ovaj grad, nevjerovatno.sigicalo wrote: ↑11/11/2020 09:00 Mi imamo problem u zgradi jer je komsija renovirao stan i spojio bojler u kupatilu na sistem centralnog. Nakon toga dovodna cijev u kupatilu ne radi u stanovima iznad njega i radijator je hladan. Odvodna radi normalno, vrela je. Stanovi ispod komsije nemaju problem sa ovom vertikalom. Hladno pocinje odmah u stanu iznad i tako se nastavlja na jos 2 zadnja sprata. Dolazili su iz Okija i Toplana, ispustili vodu iz sistema i opet pustili, stanje isto. Šta uraditi?
-
sigicalo
#440 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Kucepazitelj kaze da je zvao i oni mu rekli da nisu nadlezni i da ne mogu uci u stan. Ni Toplane ne smijuhrasno wrote: ↑11/11/2020 09:06Inspekciju zovnete, ne može spajati cijev na bojler. I poslje se fino skupite i papka izbacite iz zgrade, jer očito nije naučio na život u gradu...sigicalo wrote: ↑11/11/2020 09:00 Mi imamo problem u zgradi jer je komsija renovirao stan i spojio bojler u kupatilu na sistem centralnog. Nakon toga dovodna cijev u kupatilu ne radi u stanovima iznad njega i radijator je hladan. Odvodna radi normalno, vrela je. Stanovi ispod komsije nemaju problem sa ovom vertikalom. Hladno pocinje odmah u stanu iznad i tako se nastavlja na jos 2 zadnja sprata. Dolazili su iz Okija i Toplana, ispustili vodu iz sistema i opet pustili, stanje isto. Šta uraditi?
- Nisrin
#441 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Mene bas zanima, osim sebicluka, sta ljudi zele postici spajanjem bojlera na centralno GRADSKO grijanje?!!
Mi se svaki dan tusiramo i kupamo svaki drugi dan, bojler je bio ukljucen 0-24, jos je neki stariji u pitanju... Svaki dan sve zivo cistim i perem vrelom vodom, nimalo nismo stedili i struje je dolazilo 35-40, max 45 KM kad vise kuci kuham/pecem... Tako da ne vidim da bih neko bogatstvo ustedila sve i da sam vise stedila struju, kud ce jeftinije od tog?!
Mi se svaki dan tusiramo i kupamo svaki drugi dan, bojler je bio ukljucen 0-24, jos je neki stariji u pitanju... Svaki dan sve zivo cistim i perem vrelom vodom, nimalo nismo stedili i struje je dolazilo 35-40, max 45 KM kad vise kuci kuham/pecem... Tako da ne vidim da bih neko bogatstvo ustedila sve i da sam vise stedila struju, kud ce jeftinije od tog?!
- drug_profi
#442 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Pa zar se smije tako prekrajati instalacija centralnog?
Mislim da ne bi smjelo. Kao da uzmeš pa staviš 3x veći radijator jer hoćeš da ti je toplo dok ti je otvoren prozor.
Mislim da ne bi smjelo. Kao da uzmeš pa staviš 3x veći radijator jer hoćeš da ti je toplo dok ti je otvoren prozor.
-
dorkcic
#443 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
To ti je kad papak bez mozga dobije fiks ideju.Nisrin wrote: ↑11/11/2020 11:19 Mene bas zanima, osim sebicluka, sta ljudi zele postici spajanjem bojlera na centralno GRADSKO grijanje?!!
-
hrasno
#444 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
https://www.paragraf.ba/propisi/kantona ... grade.html
evo ti zakon ali mislim ako mjenja nešto oko zakedničkih instalacija a to utiče na druge vlasnike stanova, da mora vratiti u prvobitno stanje.
Kantonalnu inspekciju zovite...
evo ti zakon ali mislim ako mjenja nešto oko zakedničkih instalacija a to utiče na druge vlasnike stanova, da mora vratiti u prvobitno stanje.
Kantonalnu inspekciju zovite...
- hopi
#445 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
kakvi su vam radijjatori, evo mlaki jebo te isto ko da je vani 20 stepeni
- nivla
#446 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
pa izracunali stalno topla voda a vec platili kroz grijanje, i eto racunaju 5-10km mjesecno, izadje dzaba mjesec grijanjaNisrin wrote: ↑11/11/2020 11:19 Mene bas zanima, osim sebicluka, sta ljudi zele postici spajanjem bojlera na centralno GRADSKO grijanje?!!
- drug_profi
#447 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Mislim da tu moraju toplane da reaguju. Pravi način bi bio da svi koji nemaju grijanje traže izlazak servisera i utvrđivanje uzroka. Kad se utvrdi uzrok, onda će morati da službeno poduzmu mjere.
A vi imate pravo da ne plaćate ako to ne urade.
A vi imate pravo da ne plaćate ako to ne urade.
- hopi
#448 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
ček jesma li ja dobro shvatio
lik je bojler prikopčao na grijanje, i onda ta voda iz sistema za grijanje ulazi u bojler i onda se kupa tom vodom?
ili kako to fercera
lik je bojler prikopčao na grijanje, i onda ta voda iz sistema za grijanje ulazi u bojler i onda se kupa tom vodom?
ili kako to fercera
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#449 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Naravno da su nadlezni, al svaki ide linijom manjeg otpora.sigicalo wrote: ↑11/11/2020 10:57Kucepazitelj kaze da je zvao i oni mu rekli da nisu nadlezni i da ne mogu uci u stan. Ni Toplane ne smijuhrasno wrote: ↑11/11/2020 09:06Inspekciju zovnete, ne može spajati cijev na bojler. I poslje se fino skupite i papka izbacite iz zgrade, jer očito nije naučio na život u gradu...sigicalo wrote: ↑11/11/2020 09:00 Mi imamo problem u zgradi jer je komsija renovirao stan i spojio bojler u kupatilu na sistem centralnog. Nakon toga dovodna cijev u kupatilu ne radi u stanovima iznad njega i radijator je hladan. Odvodna radi normalno, vrela je. Stanovi ispod komsije nemaju problem sa ovom vertikalom. Hladno pocinje odmah u stanu iznad i tako se nastavlja na jos 2 zadnja sprata. Dolazili su iz Okija i Toplana, ispustili vodu iz sistema i opet pustili, stanje isto. Šta uraditi?
Budite dosadni, prijetite im dok ne istjerate svoje.
Evo i ja kupio i renoviram i umro bih od stida da tako zajebem komsije. Neugodno mi sto moraju slusati busenje, lupanje i sto u haustoru nekad ostane prasine od nosanja, a ne da ih osudim na smrzavanje.
Isto tako, po kojem ce osnovu toplane izdati racune tim stanarima iznad kada se ljudi nisu ugrijali?
- Capajebo
#450 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Za taj problem je nadlezan upravitelj ulaza, naravno u saradnji sa Toplanama.