Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
odr0n

#426 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by odr0n »

last mohicans wrote:
swanfilter wrote:Vidim, misljenja su oprecna kada je ova tema u pitanju.

Mene onda zanima kako to da je samo na nasem planetu nastao ovako bujan zivot dok na obliznjim planetima se tako trudimo naci makar jednu cesticu koja dokazuje taj isti zivot? Zasto na ostalim planetima, ako se Zemlja evolucijom razvijala milijone godina, ta ista evolucija nije napravila ama bas nista?

Mislim, milijoni godina i da je sav taj zivot samo kod nas? Misljenja sam, da bi zivot mogao biti razvijen u bilo kakvom obliku i na drugim planetima da se je svemir ili samo nas Solarni sistem razvijao evolucijom. Prevelika slucajnost da smo samo mi takve srece.

U praksi nisam vjernik, obrazovan sam i razgledan, ali bas zbog ove cinjenice ne vjerujem u evolucijski razvoj jer je previse slucajan ... I to samo kod nas .. :-)
Teorija evolucije je u većini zemalja odbačena kao neosnovana, još 90 tih godina. I u američkom obrazovnom sistemu se većinom odbacuje, na znam sad od države do države, jer to kod njih može varirati.
A znaš li ko se tu ubacuje i na osnovu čega? Ubacuju se bajke adama i eve i to od strane neobrazovanih i fanatičnih vjernika, koji negiraju dokaze t. evolucije koje imaju čak u vlastitom dupetu kao i ti i svako od nas. :-) - http://www.klix.ba/forum/argumenti-atei ... l#p8061318
swanfilter

#427 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by swanfilter »

odr0n wrote:
last mohicans wrote:
swanfilter wrote:Vidim, misljenja su oprecna kada je ova tema u pitanju.

Mene onda zanima kako to da je samo na nasem planetu nastao ovako bujan zivot dok na obliznjim planetima se tako trudimo naci makar jednu cesticu koja dokazuje taj isti zivot? Zasto na ostalim planetima, ako se Zemlja evolucijom razvijala milijone godina, ta ista evolucija nije napravila ama bas nista?

Mislim, milijoni godina i da je sav taj zivot samo kod nas? Misljenja sam, da bi zivot mogao biti razvijen u bilo kakvom obliku i na drugim planetima da se je svemir ili samo nas Solarni sistem razvijao evolucijom. Prevelika slucajnost da smo samo mi takve srece.

U praksi nisam vjernik, obrazovan sam i razgledan, ali bas zbog ove cinjenice ne vjerujem u evolucijski razvoj jer je previse slucajan ... I to samo kod nas .. :-)
Teorija evolucije je u većini zemalja odbačena kao neosnovana, još 90 tih godina. I u američkom obrazovnom sistemu se većinom odbacuje, na znam sad od države do države, jer to kod njih može varirati.
A znaš li ko se tu ubacuje i na osnovu čega? Ubacuju se bajke adama i eve i to od strane neobrazovanih i fanatičnih vjernika, koji negiraju dokaze t. evolucije koje imaju čak u vlastitom dupetu kao i ti i svako od nas. :-) - http://www.klix.ba/forum/argumenti-atei ... l#p8061318

Ovo pod argumenti ateista, posebno ova slika, je smijesno. I nema veze sa ovim gore sto sam napisao. Pitao sam, zasto je nas planet i sve na njemu evulirao u tolikoj mjeri, a istovremeno na drugim planetima ne mozemo naci jedne obicne bakterije? Neka zagovornici evolucije, zagovornici teorije da boga nema odg. Na ovo pitanje i mozda promijenim misljenje. Fazon je da niko ne moze odgovoriti konkretno i sa argumentima zbog kojih bih rekao wauuu. Obicno naucno naglabanje, odnosno, alternativa vjeri se je morala pronaci...
odr0n

#428 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by odr0n »

swanfilter wrote:
odr0n wrote:
last mohicans wrote: Teorija evolucije je u većini zemalja odbačena kao neosnovana, još 90 tih godina. I u američkom obrazovnom sistemu se većinom odbacuje, na znam sad od države do države, jer to kod njih može varirati.

Ovo pod argumenti ateista, posebno ova slika je smijesna. I nema veze sa ovim gore sto sam napisao. Pitao sam, zasto je nas planet i sve na njemu evulirao u tolikoj mjeri, a istovremeno na drugim planetima ne mozemo naci jedne obicne bakterije? Neka zagovornici evolucije, zagovornici teorije da boga nema odg. Na ovo pitanje i mozda promijenim misljenje. Fazon je da niko ne moze odgovoriti konkretno i sa argumentima zbog kojih bih rekao wauuu. Obicno naucno naglabanje, odnosno, alternativa vjeri se je morala pronaci...
Ta slika embrija koja ti je smiješna si upravio bio ti kao i svaki čovjek, kao i dio repa kojeg si izgubio nakon 10 sedmice razvoja embrija, a ostatak se nalazi i sam vidiš gdje na slici. Odgovor na pitanje postanka života kao i postojanje van Zemlje još uvijek nemamo, a pošto pitaš "zagovornike teorije evolucije" prvo što bi trebao znati je da to dvoje nikakve veze nema nit utiče na ono o čemu se teorije evolucije bavi, a to je razvojem života, ne nastankom ili postojanjem van Zemlje. Ovo je ujedno prva i najčešća greška vjernika koji bi da osporavaju t.e. Još uvijek ne znamo da li postoji neki oblik života, a jedini razlog tome je što nismo u mogućnosti ispitati sve dijelove svemira, planete i galaksije, dok je mogućnost postojanja života statistički enormna, počev od našeg solarnog sistema gdje postoji dosta indicija da je na Marsu postojao pogodan uslov za život (kontroverza oko meteorita ALH84001, geologija itd.), također još neispitani mjeseci ispod čijih ledenih omotača postoji voda (Europa, Ganymede, Callisto, Titan, Enceladus). To je tek naš solarni sistem, a šta li će tek biti kada ispitamo ostale planete ili galaksije, koliko postoji nebeskih tijela sa vodom kao navedeni, pa tek još uzeti u obzir milijarde takvih tijela. Stvar je da ova metoda traženja boga u pokotinama tj. nepoznatom, neotkrivenom, ali i poznatom je osuđena na propast, koliko stvari nije bilo poznato, a zato se vezao bog, dok se kasnijim razotkrivanjem nepozanica prestao vezati osim onih najfanatičnijih, tako da je pitanje kako neko može uopšte uzimati to kao nekakav argument postojanja boga.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#429 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by JoseMujica »

Legalizirati heroin, kokain, gudru ODMAH!

kad je religija legalna zašto nisu i ostale droge :?:
swanfilter

#430 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by swanfilter »

JoseMujica wrote:Legalizirati heroin, kokain, gudru ODMAH!

Vutru da, ostalo je smece...
belfy

#431 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by belfy »

swanfilter wrote: Ovo pod argumenti ateista, posebno ova slika je smijesna. I nema veze sa ovim gore sto sam napisao. Pitao sam, zasto je nas planet i sve na njemu evulirao u tolikoj mjeri, a istovremeno na drugim planetima ne mozemo naci jedne obicne bakterije? Neka zagovornici evolucije, zagovornici teorije da boga nema odg. Na ovo pitanje i mozda promijenim misljenje. Fazon je da niko ne moze odgovoriti konkretno i sa argumentima zbog kojih bih rekao wauuu. Obicno naucno naglabanje, odnosno, alternativa vjeri se je morala pronaci...
nacuno naglabanje :-) zivot na nasoj planeti se razvio zato sto je imao dobre uslove za to. i jos uvijek se ne zna da li ga ima bilo gdje drugo u svemiru, zato se i vrsi potraga za istim. isto kao da si pitao zasto nema zivota na Suncu. tamo, jednostavno receno, nema uslova za razvoj istog. posto je nama medjuplanetarna razdaljina poprilican problem, a kamoli do iduceg sistema tako je jako mala sansa za neko kvalitetnije istrazivanje. jedva se dobaci do prve planete sa robotom.

ljudi su ustanovili pojas u okolini zvijezda koji je pogodan za razvoj zivota kakvog poznajemo i vec dosta drugo pretrazuju postojanje slicnih planeta. naravno, nasli su ih mnogo, samo je jako tesko provjeriti da li ima zivota na planeti udaljenoj, recimo pet stotina hiljada svjetlosnih godina. pa nama je i jedna svjetlosna godina nevjerovatna daljina i ja sam zadivljen koliko nauka uspije saznati o tako udaljenim objektima.

cak i ako zivot postoji na nekoj udaljenoj planeti tesko da cemo to moci lako saznati, jer mi vidimo samo proslost svemira. kada gledamo u planetu udaljenu, recimo 100 miliona svjetlosnih godina, mi ustvari vidimo njen "odraz" star 100 miliona godina. takva planeta je jucer mogla eksplodirati, ali mi to mozemo saznati tek za 100 miliona godina... tako isto i zivot na nekoj moze postojati, ali mi trenutacno jednostavno nemamo nacina to znati.
morti

#432 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by morti »

TE odbačena?

Koliki broj neobrazovanih forumaša ovdje učestvuje u raspravi, tuga božija.

Stidite se neznanja kada vam je informacija daleko koliko i tri klika mišem!

FUJ!
swanfilter

#433 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?l

Post by swanfilter »

Ta slika embrija koja ti je smiješna si upravio bio ti kao i svaki čovjek, kao i dio repa kojeg si izgubio nakon 10 sedmice razvoja embrija, a ostatak se nalazi i sam vidiš gdje na slici. Odgovor na pitanje postanka života kao i postojanje van Zemlje još uvijek nemamo, a pošto pitaš "zagovornike teorije evolucije" prvo što bi trebao znati je da to dvoje nikakve veze nema nit utiče na ono o čemu se teorije evolucije bavi, a to je razvojem života, ne nastankom ili postojanjem van Zemlje. Ovo je ujedno prva i najčešća greška vjernika koji bi da osporavaju t.e. Još uvijek ne znamo da li postoji neki oblik života, a jedini razlog tome je što nismo u mogućnosti ispitati sve dijelove svemira, planete i galaksije, dok je mogućnost postojanja života statistički enormna, počev od našeg solarnog sistema gdje postoji dosta indicija da je na Marsu postojao pogodan uslov za život (kontroverza oko meteorita ALH84001, geologija itd.), također još neispitani mjeseci ispod čijih ledenih omotača postoji voda (Europa, Ganymede, Callisto, Titan, Enceladus). To je tek naš solarni sistem, a šta li će tek biti kada ispitamo ostale planete ili galaksije, koliko postoji nebeskih tijela sa vodom kao navedeni, pa tek još uzeti u obzir milijarde takvih tijela. Stvar je da ova metoda traženja boga u pokotinama tj. nepoznatom, neotkrivenom, ali i poznatom je osuđena na propast, koliko stvari nije bilo poznato, a zato se vezao bog, dok se kasnijim razotkrivanjem nepozanica prestao vezati osim onih najfanatičnijih, tako da je pitanje kako neko može uopšte uzimati to kao nekakav argument postojanja boga.[/quote]

Zivot je dosao iz svemira, evulirao na Zemlji, kao ... Nisam pisao detaljno jer mislim da nema potrebe, to su skoro pa osnovne stvari, tema je takva a idemo dalje sa razmisljanjem sta i kako ... Pises o indicijama, a ja mislim na fosilne ostatke biljaka i drugih. Trenutnog zivota. To sa vodom ispod omotaca ... Kao sto sam rekao, naucno naglabanje... Zivota oko SUNCA, osim na Zemlji, nema. Sta to ti ocekujes na XXX planetu, koji, je samo naucno, slican Zemlji, a nalazi se tako nigdje ...Na Marsu nije nadjeno nista vrijedno spomena, fosilni ostatci necega jos sigurnije ne. Osim ako govorimo o teorijama zavjere ... Za mene, jedini moguc oblik zivota tamo negdje je Alien, Transformers. Ili duhovni. Meni najlogicniji...

Samo mi odgovori sta je smisao zivota kroz evoluciju? Izumiranje-nastanak, izumiranje-nastanak .... I tako u nedogled? Ako je tako, kako to da se kroz milijone godina nije prenio drugdje? A nema jasnog i konkretnog odgovora odakle je dosao. Kako je ovaj svijet, ako je slucajan, istovremeno ovako velicanstven i nano perfektan? A drugdje ga nema niti blizu njemu... Zasto se mi, ljudi, i samo mi, toliko razlikujemo od drugih vrsta? Evulirali? Kroz milijone godine? Mozda. Samo mi? I toliko? Slucajno? Nema sanse. ..
MyTao

#434 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by MyTao »

swanfilter wrote:

Ovo pod argumenti ateista, posebno ova slika, je smijesno. I nema veze sa ovim gore sto sam napisao. Pitao sam, zasto je nas planet i sve na njemu evulirao u tolikoj mjeri, a istovremeno na drugim planetima ne mozemo naci jedne obicne bakterije? Neka zagovornici evolucije, zagovornici teorije da boga nema odg. Na ovo pitanje i mozda promijenim misljenje. Fazon je da niko ne moze odgovoriti konkretno i sa argumentima zbog kojih bih rekao wauuu. Obicno naucno naglabanje, odnosno, alternativa vjeri se je morala pronaci...
Teorija evolucije objasnjava kako se zivot razvio na zemlji, a ne njegov nastanak... znaci da bi mogao primjeniti evoluciu na drugim planetama, tu prvo mora postojati zivot pa tek onda da se prica o evoluciju... evolucija ne pravi covjeka od kamena i zemlje, kao sto to radi bog... Vec od manje razvijenih zivotnih formi pravi kompleksnije i jace.

To kako je zivot nastao jos uvijek je nepoznanica... al bolje i to nego tvrditi da je stvoren od strane nekog madjionicara.
odr0n

#435 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?l

Post by odr0n »

swanfilter wrote:
Ta slika embrija koja ti je smiješna si upravio bio ti kao i svaki čovjek, kao i dio repa kojeg si izgubio nakon 10 sedmice razvoja embrija, a ostatak se nalazi i sam vidiš gdje na slici. Odgovor na pitanje postanka života kao i postojanje van Zemlje još uvijek nemamo, a pošto pitaš "zagovornike teorije evolucije" prvo što bi trebao znati je da to dvoje nikakve veze nema nit utiče na ono o čemu se teorije evolucije bavi, a to je razvojem života, ne nastankom ili postojanjem van Zemlje. Ovo je ujedno prva i najčešća greška vjernika koji bi da osporavaju t.e. Još uvijek ne znamo da li postoji neki oblik života, a jedini razlog tome je što nismo u mogućnosti ispitati sve dijelove svemira, planete i galaksije, dok je mogućnost postojanja života statistički enormna, počev od našeg solarnog sistema gdje postoji dosta indicija da je na Marsu postojao pogodan uslov za život (kontroverza oko meteorita ALH84001, geologija itd.), također još neispitani mjeseci ispod čijih ledenih omotača postoji voda (Europa, Ganymede, Callisto, Titan, Enceladus). To je tek naš solarni sistem, a šta li će tek biti kada ispitamo ostale planete ili galaksije, koliko postoji nebeskih tijela sa vodom kao navedeni, pa tek još uzeti u obzir milijarde takvih tijela. Stvar je da ova metoda traženja boga u pokotinama tj. nepoznatom, neotkrivenom, ali i poznatom je osuđena na propast, koliko stvari nije bilo poznato, a zato se vezao bog, dok se kasnijim razotkrivanjem nepozanica prestao vezati osim onih najfanatičnijih, tako da je pitanje kako neko može uopšte uzimati to kao nekakav argument postojanja boga.
Zivot je dosao iz svemira, evulirao na Zemlji, kao ... Nisam pisao detaljno jer mislim da nema potrebe, to su skoro pa osnovne stvari, tema je takva a idemo dalje sa razmisljanjem sta i kako ... Pises o indicijama, a ja mislim na fosilne ostatke biljaka i drugih. Trenutnog zivota. To sa vodom ispod omotaca ... Kao sto sam rekao, naucno naglabanje... Zivota oko SUNCA, osim na Zemlji, nema. Sta to ti ocekujes na XXX planetu, koji, je samo naucno, slican Zemlji, a nalazi se tako nigdje ...Na Marsu nije nadjeno nista vrijedno spomena, fosilni ostatci necega jos sigurnije ne. Osim ako govorimo o teorijama zavjere ... Za mene, jedini moguc oblik zivota tamo negdje je Alien, Transformers. Ili duhovni. Meni najlogicniji...

Samo mi odgovori sta je smisao zivota kroz evoluciju? Izumiranje-nastanak, izumiranje-nastanak .... I tako u nedogled? Ako je tako, kako to da se kroz milijone godina nije prenio drugdje? A nema jasnog i konkretnog odgovora odakle je dosao. Kako je ovaj svijet, ako je slucajan, istovremeno ovako velicanstven i nano perfektan? A drugdje ga nema niti blizu njemu... Zasto se mi, ljudi, i samo mi, toliko razlikujemo od drugih vrsta? Evulirali? Kroz milijone godine? Mozda. Samo mi? I toliko? Slucajno? Nema sanse. ..
Pa ti bi mogao dobiti vreću Nobelovih nagrada koliko svega znaš, evo znaš kako je nastao život na Zemlji, znaš da u čitavom svemiru, milijardi galaksija i planeta te ispod ledenih omotača navedenih mjeseca nema nikakog oblika života, znaš da na Marsu nikada nije postojao pogodan uslov za život, sve znaš, ne trebamo ništa istraživati samo reći da znamo da nema i sjediti skrštenih ruku, te gledati Aliense, Transformerse i čitati religijske bajke jer je po tebi to najlogičnije, uz to još baljezgaš u zadnjem pasusu na osnovu neznanja nekih osnovih elemenata nastanka svemira, čovjeka i mehanizma evolucije. Sad mi je jasnije što nas porede sa Zimbaveom, Ruandom i sl. :-)
JThomas

#436 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by JThomas »

miliJoni aviJoni kamiJoni 8-)
last mohicans

#437 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by last mohicans »

ako je tako onda nema potrebe da mu se moliš, sve ti je već isplanirao, i dobro i loše, to je onda potpuno beskorisno trošenje vremena koje se može potrošiti na mnogo produktivnije stvari.

a to što navodiš da će se neko kajati poslije, te prijetnje više "ne pale" kod ljudi koji razmišljaju svojim mozgom a ne kako im je neko davno nekad napisao ili rekao, nema poslije, poslije ne postoji, tako da nema čega da se kaješ, niti od čega da se bojiš, forsiranje utjerivanja straha je čini se još jedini preostali adut onih koji su u tom filmu[/quote]

Tačno da ti je ispalnirano i dobro i loše, ali ti kreiraš i jedno i drugo. Kako ne shvaćaš, ako nemaš dobrog, prevagnut će ti loše. Prosto i jednostavno. Molitva jeste nešto što je dobro djelo, a i obaveza koja je ljudima određena. Ali, da se razumijemo nisu samo molitve dobra djela. Dobra djela su i sve ono drugo što se smatra dobrim a što ljudi čine, tipa pomnaganje bolesnim, siromašnim, pomoći nekom u nevolji, sklonuti granu s puta i to je dobro djelo itd. Sigurno i ti imaš kao i svaki čovjek dobrih djela i karakteristika, ali molitva to upotpunije i briše loša djela. Nisu to pretnje nikakve, to su parafrazirane kur'anske riječi, da će se kajati oni koji poriču. Ti apsolutno imaš pravo da ne vjeruješ u to. To je tvoj izbor. Ja nikoga ne mogu koriti, ni poslanik nije korio, samo je pozivao. Da je posljedni adut, nije tačno, ja sam ti iznio desetine činjenica koje govore da posalnik nije tvorac Božije riječi, jer apsolutno nije mogao imati znanje o iznesenim činjenicama.[/quote]

Zar opet ovo. :-) Naravno da nije mogao imati znanje, te da nije tvorac tvrdnji kao ni bog, ali zato jesu Grci. - http://www.klix.ba/forum/zasto-moliti-a ... l#p8063806[/quote]
Postaješ pravi odron. Uhvatio se Grka i ne popušta. Kad im poznaješ tako dobro nauku, mogao si im pomoći i u ekonomskoj krizi. Eto nek je prepisao poslanik od Grka neke stvari, nadji mi ova pitanja kod Grka:Kako je poslanik znao da se željezo spušta s neba, da ga nema u Zemlji, da nije i to prepisao od Grka, kako je znao da svaki insan ima jedinstven kod na vrhovima prstiju, kako je znao da su planine pričvršćene kao ekseri, kako je znao da Zemlja na svojim polovima prilikom okretanja oko svoje ose nema loptast izgled već elipsast. Kako je znao da se kosmos širi, da vjetrovi oplođuju, da se mora Aden i Crveno more ne dotiču, da postoji nevidljiva prepreka koju su njemački naučnici tek otkrili 1962. Kako je znao za tmine, mračne dijelove mora, opisane tačno kao jedna iznad druge, gdje se prst pred okom ne vidi. Je li to poslanik ronio preko 200 metara?
JThomas

#438 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by JThomas »

2.000 godina prije nove ere babilonci su potpisivali ugovore otiscima prstiju jer su skontali da nemaju dva ista. a željezo su ljudi i otkrili prvo iz meteorita, prije nego što su mogli napraviti dovoljno jaku vatru da ga dobiju iz ruda.

eto onako iz glave bez guglanja...
last mohicans

#439 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by last mohicans »

morti wrote:TE odbačena?

Koliki broj neobrazovanih forumaša ovdje učestvuje u raspravi, tuga božija.

Stidite se neznanja kada vam je informacija daleko koliko i tri klika mišem!

FUJ!
Obrazovani pročitaj ovo i pogledaj navedene zemlje:http://en.wikipedia.org/wiki/Creation_a ... _education
swanfilter

#440 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by swanfilter »

MyTao wrote:
swanfilter wrote:

Teorija evolucije objasnjava kako se zivot razvio na zemlji, a ne njegov nastanak... znaci da bi mogao primjeniti evoluciu na drugim planetama, tu prvo mora postojati zivot pa tek onda da se prica o evoluciju... evolucija ne pravi covjeka od kamena i zemlje, kao sto to radi bog... Vec od manje razvijenih zivotnih formi pravi kompleksnije i jace.

To kako je zivot nastao jos uvijek je nepoznanica... al bolje i to nego tvrditi da je stvoren od strane nekog madjionicara.
Sta si mi rekao, da vec nisam znao ...
last mohicans

#441 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by last mohicans »

JThomas wrote:2.000 godina prije nove ere babilonci su potpisivali ugovore otiscima prstiju jer su skontali da nemaju dva ista. a željezo su ljudi i otkrili prvo iz meteorita, prije nego što su mogli napraviti dovoljno jaku vatru da ga dobiju iz ruda.

eto onako iz glave bez guglanja...
Jesu li mogli potvrditi da svaki čovjek na zemlji ima jedinstven kod na prstima. Ne vjerujem da su Babilonci tako daleko ophodili i spoznali to. To za željezo su vjerovatno slučajno shvatili, ali o željezu se u Kur'anu tako precizno govori i način na koji dolazi u zemlju. Šta je sa olovom, kako je znao da olovo ne propušta atomsko zračenje i gama zrake. Nemojte mi molim vas reći da su Grci imali olovne zidove :-)
JThomas

#442 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by JThomas »

:D pa što arapi ne napraviše nuklearne reaktore tamo oko 700. godine kad su u kur'anu mogli pročitati sve o atomskom zračenju i gama zrakama? :D
morti

#443 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by morti »

Zahvaljujem na linku koji otkriva koji soj ljudi "odbacuje" TE.

Nisam ni sam mogao bolji naći.

:)
belfy

#444 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by belfy »

swanfilter,
pa ja sam ti gore dao odgovor na ono sto mozda nisi znao, pa se nisi ni osvrnuo na njega.

sto se tice tvog pitanja o smislu zivota, zasada je zivot besmislen, jer njegov smisao nije otkriven. uostalom, jako je tesko otkriti smisao necega prije "dolaska na cilj". kada bi gledao jednog maratonca kako trci, neznajuci da on trci maraton, vjerovatno bi se isto upitao "zasto taj covjek trci?".
i nije samo zivot besmislen. i nezive stvari su poprilicno besmislene ako malo razmislis o njima. recimo planeta Neptun (ili Venera), ili neki kamen na Mjesecu. sta je njihov smisao? kako to uopste odrediti? da li taj smisao uopste postoji? na ta pitanja odgovor trenutacno ne postoji (a tesko da ce ikada i postojati).

Jthomas ti je dao dobru opasku, jer moram priznati da i mene smetaju ti miliJoni.
MyTao

#445 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by MyTao »

JThomas wrote::D pa što arapi ne napraviše nuklearne reaktore tamo oko 700. godine kad su u kur'anu mogli pročitati sve o atomskom zračenju i gama zrakama? :D
Miroljubljiv narod ba :D

Ono sto mene cudi je to sto Arapi imaju sve odgovore u Kur'anu a Nobelove nagrade pokupise sve ovi nevjernici :D
morti

#446 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by morti »

Sve je to bjelosvjetska zavjera!

Al naučnici prelaze na islam, redovno...

:D
swanfilter

#447 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by swanfilter »

belfy wrote:
swanfilter wrote: Ovo pod argumenti ateista, posebno ova slika je smijesna. I nema veze sa ovim gore sto sam napisao. Pitao sam, zasto je nas planet i sve na njemu evulirao u tolikoj mjeri, a istovremeno na drugim planetima ne mozemo naci jedne obicne bakterije? Neka zagovornici evolucije, zagovornici teorije da boga nema odg. Na ovo pitanje i mozda promijenim misljenje. Fazon je da niko ne moze odgovoriti konkretno i sa argumentima zbog kojih bih rekao wauuu. Obicno naucno naglabanje, odnosno, alternativa vjeri se je morala pronaci...
nacuno naglabanje :-) zivot na nasoj planeti se razvio zato sto je imao dobre uslove za to. i jos uvijek se ne zna da li ga ima bilo gdje drugo u svemiru, zato se i vrsi potraga za istim. isto kao da si pitao zasto nema zivota na Suncu. tamo, jednostavno receno, nema uslova za razvoj istog. posto je nama medjuplanetarna razdaljina poprilican problem, a kamoli do iduceg sistema tako je jako mala sansa za neko kvalitetnije istrazivanje. jedva se dobaci do prve planete sa robotom.

ljudi su ustanovili pojas u okolini zvijezda koji je pogodan za razvoj zivota kakvog poznajemo i vec dosta drugo pretrazuju postojanje slicnih planeta. naravno, nasli su ih mnogo, samo je jako tesko provjeriti da li ima zivota na planeti udaljenoj, recimo pet stotina hiljada svjetlosnih godina. pa nama je i jedna svjetlosna godina nevjerovatna daljina i ja sam zadivljen koliko nauka uspije saznati o tako udaljenim objektima.

cak i ako zivot postoji na nekoj udaljenoj planeti tesko da cemo to moci lako saznati, jer mi vidimo samo proslost svemira. kada gledamo u planetu udaljenu, recimo 100 miliona svjetlosnih godina, mi ustvari vidimo njen "odraz" star 100 miliona godina. takva planeta je jucer mogla eksplodirati, ali mi to mozemo saznati tek za 100 miliona godina... tako isto i zivot na nekoj moze postojati, ali mi trenutacno jednostavno nemamo nacina to znati.

Ti pises ono sto se godinama vec uci, sto je kao znano. Tu nista nije sporno. Ali, reci nesto ovo! Reci mi, zasto? Nauka dosla do stajalista i to je to. Pisi sta god zelis ali vjersko stajaliste je logicnije i ima vise smisla. Ako nista drugo, barem postoji cilj. Neka mi nauka kaze sta je cilj evolucije? Tu opet dolazimo, do PRETPOSTAVKI .. Koje su veomaa klimave i svakim danom argumentovano se dokazuju missing links .. Mi kozemo i dalje pisati ali cinjenica je da ja guram jedno, ti drugo. Ko je u pravu na osnovu otkrivenog? Ni ja, a ni ti .. Zavrsicu.
Last edited by swanfilter on 22/12/2012 20:32, edited 1 time in total.
swanfilter

#448 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?l

Post by swanfilter »

Pa ti bi mogao dobiti vreću Nobelovih nagrada koliko svega znaš, evo znaš kako je nastao život na Zemlji, znaš da u čitavom svemiru, milijardi galaksija i planeta te ispod ledenih omotača navedenih mjeseca nema nikakog oblika života, znaš da na Marsu nikada nije postojao pogodan uslov za život, sve znaš, ne trebamo ništa istraživati samo reći da znamo da nema i sjediti skrštenih ruku, te gledati Aliense, Transformerse i čitati religijske bajke jer je po tebi to najlogičnije, uz to još baljezgaš u zadnjem pasusu na osnovu neznanja nekih osnovih elemenata nastanka svemira, čovjeka i mehanizma evolucije. Sad mi je jasnije što nas porede sa Zimbaveom, Ruandom i sl. :-)

Ti si mi i previse toga odg.. Kada pogledam tebe, da, zasluzujem nagradu za stosta .. Bosanski sarkazam i ironija .. Davano isprani fazoni ..
swanfilter

#449 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by swanfilter »

belfy wrote:swanfilter,
pa ja sam ti gore dao odgovor na ono sto mozda nisi znao, pa se nisi ni osvrnuo na njega.

sto se tice tvog pitanja o smislu zivota, zasada je zivot besmislen, jer njegov smisao nije otkriven. uostalom, jako je tesko otkriti smisao necega prije "dolaska na cilj". kada bi gledao jednog maratonca kako trci, neznajuci da on trci maraton, vjerovatno bi se isto upitao "zasto taj covjek trci?".
i nije samo zivot besmislen. i nezive stvari su poprilicno besmislene ako malo razmislis o njima. recimo planeta Neptun (ili Venera), ili neki kamen na Mjesecu. sta je njihov smisao? kako to uopste odrediti? da li taj smisao uopste postoji? na ta pitanja odgovor trenutacno ne postoji (a tesko da ce ikada i postojati).

Jthomas ti je dao dobru opasku, jer moram priznati da i mene smetaju ti miliJoni.

Smisao zivota. Zasto je toliko odbijajuca misao da je smisao zivota, bog?Ali, ne, nauka, evolucija, milijarde godina, bozoni, prasak. To je smisao .. Bezze smisao... Uglavnom, The Big Bang Theory ...
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#450 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by JoseMujica »

swanfilter wrote:
JoseMujica wrote:Legalizirati heroin, kokain, gudru ODMAH!

Vutru da, ostalo je smece...
molim, nedogmatski pristup bogovima kapitalizma...nije naše da određujemo šta je primitivno, a šta nije....to se prepušta konzumentima
Post Reply