Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post Reply
Gojeni H

#426 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Gojeni H »

fixer wrote:
Sarajmen wrote:U ime onih koji već haman dvije decenije ..ne tipkaju, ja ne podržavam ideju o kafi . A u ime generacija mladih ljudi koji su već došli ili će doći, bilo bi mi drago da se takve stvari dešavaju u budućnosti, ako ne već i sada.

Pozdrav domovini i do nekog ''drugog poluvremena'' , tipkajmo o onom ''prvom''. Nazad na temu!?
Drugo poluvrijeme, nakon svih ovih prica i iskustava, samo neko neiskusan i krvolocan moze pozeliti.
Zeljeti drugo poluvrijeme i biti svjestan realne mogucnosti istog su dvije razlicite stvari.
Ko rat zelio u kuci mu bio, sto bi rekli.
Ali bit' ovca k'o pred "prvo" pa ne biti svjestan sta se oko nas desava je ludost.
Dozer

#427 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Dozer »

A "drugo poluvrijeme" ce biti. Nazalost. Samo, ovaj put bez mene, a pogotovo bez moje djece. Nek' se "cisti" pociste do kraja, kako i treba. Onda ce se, valjda, skontati koliko je sve to zajedno - blesavo i bez veze.

Eto, ja sam "meko pakovanje" ili "mijesano meso", kako mnogi danas vole reci. A moze li mi iko ko je "tvrdo pakovanje" ili "cisto meso" objasniti sta to njemu licno uopste znaci? Za sta mu je u zivotu to bitno? Nikad mi niko to nije objasnio jer - nije znao objasniti. Tuc, muc, kasljuc, prd, hrak, podrig...i - nista. Nema objasnjenja. Sve se svede na floskularenje, supljiranje i naprdjivanje, odnosno politikantsku pricu etno-nacionalista koji su nam sve i zakuhali, tj. na matricno razmisljanje koje se svodi na Borgovski mentalni sklop. A ovo, ipak, nisu Zvjezdane staze nego realan zivot...

Jeste, krpilo se u ratu samo tako. I to na svaki nacin. Otes (gdje nisam stogao biti), Azici (koji su meni bili i najbolje/najgore rokanje u ratu), Doglodi, Dobrinja, Aerodromsko, Nedzarici, Stupsko brdo, Spica, Kondzilo, Igman, SIljak/Trnovo, itd. itd... sve je to bilo sranje do sranja. Mozemo mi sada pricati o taktikama, ko je koga, gdje i koliko nagoozio tada, jel' se to moglo ovako ili onako, jel' neko bio ovdje ili tamo zavaljen, prodat, zalozen... ali - sta je bila poenta svega toga?
Po meni, nista vise nego da se sacica "vodja" enormno obogati, pri tome da sacuvaju svoju djecu, a da nam onda danas ta djeca i dalje nastave krojiti kape kako bi sebi i svojim cukununucima obezbijedili blagostanje. Jebe se njima svima za nas. I za Srbe i Hrvate i Bosnjake. I onda, a i danas.

Ja licno ni onda nisam pucao na Srbe ili Hrvate, nego samo na one koji su pucali na mene. Krace, jasnije i jednostavnije od toga ne mogu. Na "onoj" strani su, sto se mene tice, mogli biti i Eskimi ili Mongoli ili marsovci, svejedno je. Pucali na mene, ja uzvracao, end of story.
Micaha

#428 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Micaha »

Dozer wrote:A "drugo poluvrijeme" ce biti. Nazalost. Samo, ovaj put bez mene, a pogotovo bez moje djece. Nek' se "cisti" pociste do kraja, kako i treba. Onda ce se, valjda, skontati koliko je sve to zajedno - blesavo i bez veze.

Eto, ja sam "meko pakovanje" ili "mijesano meso", kako mnogi danas vole reci. A moze li mi iko ko je "tvrdo pakovanje" ili "cisto meso" objasniti sta to njemu licno uopste znaci? Za sta mu je u zivotu to bitno? Nikad mi niko to nije objasnio jer - nije znao objasniti. Tuc, muc, kasljuc, prd, hrak, podrig...i - nista. Nema objasnjenja. Sve se svede na floskularenje, supljiranje i naprdjivanje, odnosno politikantsku pricu etno-nacionalista koji su nam sve i zakuhali, tj. na matricno razmisljanje koje se svodi na Borgovski mentalni sklop. A ovo, ipak, nisu Zvjezdane staze nego realan zivot...

Jeste, krpilo se u ratu samo tako. I to na svaki nacin. Otes (gdje nisam stogao biti), Azici (koji su meni bili i najbolje/najgore rokanje u ratu), Doglodi, Dobrinja, Aerodromsko, Nedzarici, Stupsko brdo, Spica, Kondzilo, Igman, SIljak/Trnovo, itd. itd... sve je to bilo sranje do sranja. Mozemo mi sada pricati o taktikama, ko je koga, gdje i koliko nagoozio tada, jel' se to moglo ovako ili onako, jel' neko bio ovdje ili tamo zavaljen, prodat, zalozen... ali - sta je bila poenta svega toga?
Po meni, nista vise nego da se sacica "vodja" enormno obogati, pri tome da sacuvaju svoju djecu, a da nam onda danas ta djeca i dalje nastave krojiti kape kako bi sebi i svojim cukununucima obezbijedili blagostanje. Jebe se njima svima za nas. I za Srbe i Hrvate i Bosnjake. I onda, a i danas.

Ja licno ni onda nisam pucao na Srbe ili Hrvate, nego samo na one koji su pucali na mene. Krace, jasnije i jednostavnije od toga ne mogu. Na "onoj" strani su, sto se mene tice, mogli biti i Eskimi ili Mongoli ili marsovci, svejedno je. Pucali na mene, ja uzvracao, end of story.
Nece biti. Nema se para za novi rat. Pred nama su decenije bjede
Dozer

#429 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Dozer »

Nisam vjernik, al' sto se kaze - bog te cuo...
Nekako s proljeća

#430 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Nekako s proljeća »

Image

Stup 3 Januar 1993
fixer

#431 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by fixer »

Micaha wrote:
Dozer wrote:A "drugo poluvrijeme" ce biti. Nazalost. Samo, ovaj put bez mene, a pogotovo bez moje djece. Nek' se "cisti" pociste do kraja, kako i treba. Onda ce se, valjda, skontati koliko je sve to zajedno - blesavo i bez veze.

Ima i ta mjesta.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#432 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Woody »

Ma ja, moj @Dozer,

I ja sam isto to prič'o, ali '92-e. Isto k'o sad i ti. Te nek se jebu, te neću im ja ratovati, te nek svoju djecu šalju, i.t.sl.

Ali, jeeeebi ga.... nagooziše oni mene, i još more sličnih meni. Uvukoše nas u rat, po razno-raznim osnovama. Jebi ga. Neko se branio, neko se svetio, neko (bogami) i mor'o ;-) neko smatrao da mu je to dužnost. I... dok se okrenu, mi već '93 svi sa puškicama u rukama i juuuuriš... :-)

Mislim, lako je srati neću, nema teorije, neće ni moja djeca... ali kad se dođe do toga... E, onda je jarane sasvim druga priča.

Pa jebi ga, nisi valjda očekivao da će sve opet po istom scenariju. Pa nisu ni oni baš toliki levati. Naći će oni načina opet da nas :dance:

Što znači da je opcija "drugog poluvremena" otvorena. Pa vi skontajte...
Micaha

#433 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Micaha »

Kad tad cemo se morati okrenuti jedni drugima. I zato nema potrebe da se te kafe odlazu za sljedece generacije. Niko ovde ne spominje kafu sa Batkom vec obicnim prasinarom sa srpske strane koji jeste pucao na Sarajevo ali po svemu sudeci nije okrvavio ruke nekim maltretiranjima, nema patolosku mrznju, gleda naprijed itd, itd.
veljaca

#434 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by veljaca »

fixer wrote:
Micaha wrote:

Ima i ta mjesta.
Tako su govorili i '92 ....

Ima ona: Zivi kao da 1000 godina nece biti rata a spremaj se kao da ce biti sutra rat .... ;-)
Micaha

#435 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Micaha »

Woody wrote:Ma ja, moj @Dozer,

I ja sam isto to prič'o, ali '92-e. Isto k'o sad i ti. Te nek se jebu, te neću im ja ratovati, te nek svoju djecu šalju, i.t.sl.

Ali, jeeeebi ga.... nagooziše oni mene, i još more sličnih meni. Uvukoše nas u rat, po razno-raznim osnovama. Jebi ga. Neko se branio, neko se svetio, neko (bogami) i mor'o ;-) neko smatrao da mu je to dužnost. I... dok se okrenu, mi već '93 svi sa puškicama u rukama i juuuuriš... :-)

Mislim, lako je srati neću, nema teorije, neće ni moja djeca... ali kad se dođe do toga... E, onda je jarane sasvim druga priča.

Pa jebi ga, nisi valjda očekivao da će sve opet po istom scenariju. Pa nisu ni oni baš toliki levati. Naći će oni načina opet da nas :dance:

Bi li se Srbi '92-e odlucili na rat da nisu znali da su iza njih JNA tankovi (oni su mislili i avioni, i rakete...)? Sigurno da ne bi. Nego bi raspravljali u skupstini do iznemoglosti. Sada vise ne postoji opcija da neko podjeli te tenkove i prage. I time je prica o ratu zavrsena
veljaca

#436 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by veljaca »

Micaha wrote:
Woody wrote:Ma ja, moj @Dozer,

Bi li se Srbi '92-e odlucili na rat da nisu znali da su iza njih JNA tankovi (oni su mislili i avioni, i rakete...)? Sigurno da ne bi. Nego bi raspravljali u skupstini do iznemoglosti. Sada vise ne postoji opcija da neko podjeli te tenkove i prage. I time je prica o ratu zavrsena
Na ovim prostorima prica o ratu nije nikada zavrsena .... ;-)
felsh

#437 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by felsh »

svi ce jednom navijati za ZELJU :D

Otes dal je moguce da dole ima jos poginulih koji jos nisu pronadjeni tj zatrpani su pregazeni u borbama? :sad:
Dozer

#438 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Dozer »

Tesko...
Oni su pokupili nase koji su ostali. E sad...da li su sva ta tijela vracena/razmijenjena, to ne bih znao...
edit: doduse, kada malo bolje razmislim, kakva nas bijeda ceka ne bi niko mogao ni nahraniti a ni obuci te tri tzv vojske
I tu lezi formula haosa... nije mi poznato da ratuju u bogatim i sredjenim drzavama... ovdje je samo pitanje vremena kad ce narodu stvarno dozlogrditi, tj. kad ce stvarno nestati love do te mjere da se rupe ne mogu zakrpiti MMF-ovim kreditima, a onda slijedi drugo poluvrijeme jer ovi na vlasti nece imati drugog nacina da se na istoj i odrze, nego da nahajcaju opet narod.
Last edited by Dozer on 03/01/2013 14:04, edited 1 time in total.
Dozer

#439 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Dozer »

I ovo gornje stoji...
Medjutim, nije uvijek sve crno-bijelo. Puno faktora utice na necije misljenje, pa i rasudjivanje, a samim tim i djelovanje - godine starosti, obrazovanost, nacitanost, inteligencija, itd. itd.
Nazalost, u BiH je i tada bilo, a ni danas nije puno bolje, vise od 60% polupismenih, a samim tim i nedovoljno inteligentnih. Na svim stranama. Takvi su, po pravilu, najpogodniji materijal za obradu, sto ce reci indoktrinaciju po zeljama onih malo pametnijih. Svi znamo kako je radila srpska marketinsko-propagandna masina. Ko zeli biti realan, stavice se u poziciju onoga kome su to bile jedine dostupne informacije. I onda ce mu biti jasno da tu pojedinacni izbor i nije bio prevelik ili presirok. Ispiranje mozga, uz koje se stalno cuje pucnjava i detonacije, uz prizore krvi, sakacenja, smrti i sl., ne ostavalja puno prostora za zdrav razum.

Nazalost, i danas je taj isti "film" aktuelan i ispiranje mozgova se nastavlja, samo na drugom fonu. Nije vise smrt i sakacenje, nego ugrozenost. Nisu vise granate i meci, nego bijeda, ali uzrokovana "onima tamo", itd. itd.
I cekaju da mi, koji jos uvijek razmisljamo svojom, a ne njihovom glavom, jednostavno nestanemo na ovaj ili onaj nacin, a tad ce jednoumlju vrata biti sirom otvorena.
Micaha

#440 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Micaha »

Dozer wrote:I ovo gornje stoji...
Medjutim, nije uvijek sve crno-bijelo. Puno faktora utice na necije misljenje, pa i rasudjivanje, a samim tim i djelovanje - godine starosti, obrazovanost, nacitanost, inteligencija, itd. itd.
Nazalost, u BiH je i tada bilo, a ni danas nije puno bolje, vise od 60% polupismenih, a samim tim i nedovoljno inteligentnih. Na svim stranama. Takvi su, po pravilu, najpogodniji materijal za obradu, sto ce reci indoktrinaciju po zeljama onih malo pametnijih. Svi znamo kako je radila srpska marketinsko-propagandna masina. Ko zeli biti realan, stavice se u poziciju onoga kome su to bile jedine dostupne informacije. I onda ce mu biti jasno da tu pojedinacni izbor i nije bio prevelik ili presirok. Ispiranje mozga, uz koje se stalno cuje pucnjava i detonacije, uz prizore krvi, sakacenja, smrti i sl., ne ostavalja puno prostora za zdrav razum.

Nazalost, i danas je taj isti "film" aktuelan i ispiranje mozgova se nastavlja, samo na drugom fonu. Nije vise smrt i sakacenje, nego ugrozenost. Nisu vise granate i meci, nego bijeda, ali uzrokovana "onima tamo", itd. itd.
I cekaju da mi, koji jos uvijek razmisljamo svojom, a ne njihovom glavom, jednostavno nestanemo na ovaj ili onaj nacin, a tad ce jednoumlju vrata biti sirom otvorena.
I taj najneobrazovaniji je otprilike znao sta se moze sa JNA opremom a bale mu niz usta kad pomisli na dvokasetash i cirkular kao ratni pljen. To ti je pocetak i kraj. Njemci su 1930-ih bili najobrazovaniji i najkulturniji narod pa jesi li vidio sta se desi kad sila udari u glavu
PM72

#441 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by PM72 »

Kvarite mi temu :x ali ću vam "halaliti" jer ste mi dragi :lol:

I na kraju.Zaboli me koja će sutra država ovdje biti.Hoće li se Bosna raspasti ili postati "centralizovana".Hoće li biti članica EU ili neke druge ekonomsko-političke zajednice.Neka me niko ne gađa i ne dira jer sam ugrožen neradom,neimaštinom,javašlukom,korupcijom,šovinizmom,strankama.Smeta mi SDA,SDP,SBB,SDU,SNSD,SDS,HDZ itd.Svi mi smetaju i svima hebem mater.Popovima i hodžama također.Tajkunima i gazdama...Risti Đogi i Senadu Hadžifejzoviću...svima...
Last edited by PM72 on 08/01/2013 19:56, edited 1 time in total.
Dozer

#442 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Dozer »

O tome i pricam - masa je faktora.
Cinjenica jeste da je tu bilo lazi nemilice, fabrikovanih "istina", a nije falilo ni manipulacije i podmetanja.

Medjutim, puno "njih" je odavno shvatilo da su bili i zavedeni i slagani i prevareni. Danasnja RS, koja jeste genocidna tvorevina i tu nema nikakvih dilema, nema nikakvih realnih sansi za opstanak. Ekonomski fakti su vidljivi svima, a oni su vise nego porazni. Nista drugacije nije ni sa Federacijom, a to sve zajedno, u sutini, vodi samo jednom - urusavanju tog sistema. E sad...tu je jedino pitanje koliko su se ljudi u BiH zaista opametili i koliko su naucili iz nedavne proslosti.
Ja tvrdim da ovi malo stariji, recimo 35+, vise nikad nece nasjesti kako smo nasjeli '92. Ali, sta je s mladjima?

@PM72
:lol: :lol: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Slazemo se u potpunosti. Danas mi je samo zao sto cijev tu i tamo ne okrenuh i "ovamo" :cry:
Last edited by Dozer on 03/01/2013 14:49, edited 1 time in total.
veljaca

#443 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by veljaca »

micki125 wrote:
PM72 wrote:Kvarite mi temu :x ali ću vam "halaliti" jer ste mi dragi :lol:

Što se tiče ostalih diskutanata,o kakvom vi drugom poluvremenu pričate? Kakav rat? S čim? S kim? Malo vam bilo ili ste neiživljeni? Ja bih (da se sutra zarati ali nema teorije) prvo pobio bar deset ljudi u gradu Sarajevu.Ovih "mojih".A sa ovima sa druge strane ne bih više ratovao,jednostavno,ne zanima me ta opcija jer me više ugrožavaju ovi "moji" i više mi štete nanose nego srpske granate 1992-1995.

I na kraju.Zaboli me koja će sutra država ovdje biti.Hoće li se Bosna raspasti ili postati "centralizovana".Hoće li biti članica EU ili neke druge ekonomsko-političke zajednice.Neka me niko ne gađa i ne dira jer sam ugrožen neradom,neimaštinom,javašlukom,korupcijom,šovinizmom,strankama.Smeta mi SDA,SDP,SBB,SDU,SNSD,SDS,HDZ itd.Svi mi smetaju i svima hebem mater.Popovima i hodžama također.Tajkunima i gazdama...Risti Đogi i Senadu Hadžifejzoviću...svima...
cijenim tvoje postove, ali ovdje si malo preletio. za rat ipak nije potrebno dvoje, ko što su neki mislili, nadam se da je to jasno.

a ti nemoj ratovati i neka te nije briga za bih, prepusti se kao i oni u višegradu, ni oni nisu htjeli rat, pa sada plutaju drinom.
:thumbup:

Potpis od rijeci do rijeci .....
Last edited by veljaca on 03/01/2013 14:52, edited 1 time in total.
dječak sa šibicama

#444 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by dječak sa šibicama »

Taman tema u neke normalne vode, i onda dodje neki a la balibeg delegat, i vrati sve na staro :-)
Dozer

#445 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Dozer »

@Micky125
Da, i to je tacno. Ali, evo, i mene zivo zaboli za BiH, a pogotovo za Srbe, Bosnjake ili Hrvate. A ratovah za tu BiH. Bar sam mislio da je to to. A ocito nije bilo. Izmanipulisan sam bio kao i dobar broj drugih, na svim stranama. Ocito shvatih to na vrijeme, pa ostadoh ziv. Mnogi drugi nisu, bez obzira da li su ili ne bili izmanipulisani kao i ja.
Sta danas imam ja, koji sam najbolje godine zivota ostavio po kojekakvim vukojebinama, srusenim dijelovima grada, smrzavajuci se, gladujuci, krvareci, itd.? I mnogi drugi slicni meni...
Za sta sam se ja to, na kraju, borio? Za opstanak Bosnjaka? @ebe mi se za njih. Za nestanaka Srba i Hrvata iz BiH? Ma, @ebe mi se i za njih.
Vec rekoh - neko pucao na mene, ja uzvracao. A danas, iako sam mislio da se borim za nesto drugo, iako sam 4 godine zivota ostavio na to, sta sam dobio zauzvrat? Nista. Isto kao sto nista nisu dobili ni mnogi drugi, na svim stranama. Svi zajendo smo dobili zivotarenje prepuno tenzija, animoziteta, zaziranja, lazi, petljavina i pljacke.

Sto se velicanja Dabica i slicnih tice - grijesis. Ali, to opet ima veze s godinama starosti, vjeruj mi. Obrati malo vise paznje sljedeci put kada na TV-u ili uzivo vidis te neke koji velicaju spomenute - uvidjeces da je tu svega 2-3% starijih od 30 godina.
Dozer

#446 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Dozer »

back to subject...

@Trokadero, Alex
Ima li ikakvog odgovora na ona moja pitanja (vase zrtve u Otesu, Azicima)?

Takodjer, ako ste bili u Azicima, moze li par detalja na kojem si/ste pravcu djelovali? Znam da smo vas dobro nagrdili u onoj bijeloj kuci iz koje ste pokusavali zauzeti zutu. Tad smo i na stanicama slusali kako kukate, odbijate naredjenja da idete u nju jer ste imali kamaru pogodjenih...
Last edited by Dozer on 03/01/2013 15:09, edited 2 times in total.
PM72

#447 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by PM72 »

Da ti sad nešto kažem.Ja kad sam bio dobrovoljac i uzeo pušku da branim svoje naselje oni u Višegradu su roštiljali i vjerovali armiji i užičkom korpusu.Ko je izašao i pridružio se Sejdiću,barem se ostao živ i ratovao pa je izgubio glavu kao čovjek a ne kao preklano bravče.I sad bih ja trebao ratovati da se vrate u Višegrad a sve prodali? Ne pada mi na pamet.Manji BH entitet jeste genocidne tvorevina ali je to ustavna kategorija a to nije potpisao moj rahmetli dedo nego Alija koji je i zavalio te Višegrađane,hebo ga Murat Šabanović."neće više Drina krvava teći" srali su na megafonima i prvi se uhvatili noge pa sad peku glavuše po Švrakinom.

I briga me za državom jer se ni ona ne brine za mene ili moje djete.Cirkuska zastava sa odronom kamenja nije ono što mi budi emocije.
Bodkin

#448 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Bodkin »

dječak sa šibicama wrote:Taman tema u neke normalne vode, i onda dodje neki a la balibeg delegat, i vrati sve na staro :-)
ovako je na skoro svakoj ratnoj temi. ako si pratio bilo je isto sa temom o hercegovini. a kladim se da ovaj delegat srbina ili pusku na slici vidio nije ali ce razjebati temu za manje od dvije stranice
blue best

#449 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by blue best »

Čitao sam temu sa velikim uživanjem i sa nestrpljenjem sam očekivao svaki novi post ali i ona se pretvorila u vođenje politike!O otesu ne mogu nešto puno reći mada sam bio indirektni učesnik!O Neđarićima,Aerodromskom N. i Kasindolskoj ulici znam mnogo toga!Moje učešće u ratu je počelo 92-e u Neđarićima(rov do reke Dobrinje prema naselju Dobrinja 5) i tu se završilo 95-e!Mi smo taj rov zvali "ROV U KALKANA KUĆI" a vi ste ga nazivali "KRMETNJAKOM".Još 2-3 puta bio na Olovu po 7 dana!Bio sam i par smena u Aerodromskom naselju,tačno naspram slastičarne "Tifany",tako se zvala ako se dobro sećam!Inače nas iz Neđarića su slabo gde slali na teren jer je ionako tamo bilo žestoko i samo se po kazni dolazilo u to naselje u ispomoć!Pokušavam se sad setiti nekih događaja tokom rata ali sam ja to sve ukopao u sebe pa imam osećaj kao da se to sve nekome drugom dešavalo,valjda se čovek seća samo lepih stvari!
shalla

#450 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by shalla »

Dozer wrote:sta sam dobio zauzvrat? Nista
Izvini druže, jako JAKO te poštujem zbog toga što vidim šta si sve predeverao i gdje si sve bio ali ovaj dio posta sam izdvojio jer je to po meni suštinska razlika "njih" i "nas". Mi (mislim na vas koji ste ratovali, ja sam '80 godište pa sam ipak bio premlad) i nismo htjeli ništa zauzvrat, mi smo spašavali svoje živote, branili svoje mame, tate, djecu, braću, sestre, svoje kuće i sl, oni su ti koji su htjeli da dobiju nešto zauzvrat. Mi smo vodili odbrambeni rat, oni napadački, oni su ti koji su digli ruke na nas, oni su ti koji su htjeli nešto da osvoje tako da ja stvarno ne mogu da poistovjetim ulogu nekih Trokadera i Alekseja sa jedne (ne mislim evo direktno na njih, nego na XY osobe) i tebe i recimo PM-a sa druge strane. Znam da ja da je tu 50% ljudi koji su ratovali na onoj strani bili kolateralna šteta u smislu da su oni bili samo pijuni u izvršavanju kojekakvih političkih ciljeva ali kažem ti, nikako istim očima ne mogu da gledam onoga ko je ubijao tromjesečne bebe ili silovao 80-godišnje starice i vas koji ste te iste bebe i starice branili i koji ste gledali kako da izvučete žive glave, da preživite bez hrane, vode, grijanja, bez svih osnovnih stvari potrebnih za život koje su nam "oni" uskratili ;-)

I da me neko pogrešno ne shvati, nisam nacionalista, imam hvala Bogu što prijatelja što radnih kolega svih vjera i nacija, vjenčani kum mi je jevrej, jedan od najboljih prijatelja srbin i uopšte ne gledam ljude tako, za mene postoje ljudi i neljudi ali nekako mi jednostavno bode oči kad kažete da su vaše uloge bile iste, samo na suprotnim stranama, to se nikako ne mogu složiti jbg...
Last edited by shalla on 03/01/2013 15:41, edited 4 times in total.
Post Reply