jeste vala, braća steJoseMujica wrote:Juda mojudrch wrote:ma islamofob sa dna kaceJoseMujica wrote:ovo je jedna od rijetkih situacija gdje vjerske zajednice mogu odigrati veoma pozitivnu ulogu i svojim autoritetom biti medijator prema političkim strankama kako bi sve stale uz inicijativu, da glasovi ostanu na jednoj listi u RS-u....i ja se molim da ne useru do 2014.
šta ću kad je meni nataknuta kruna od trnja i križ islamofoba koju ću da nosim do na na vrh Golgote![]()
![]()
![]()
Fuckmir i ja smo dva brata blizanca, samo s dvije strane ogledala ovog svijeta čudesa
Inicijativa Prvi Mart
-
udrch
#426 Re: Inicijativa Prvi Mart
-
Nebitan32
#427 Re: Inicijativa Prvi Mart
Podrzi rad ove organizacije. Povratak.bainsomnija wrote:Evo još jedan: stvaranje portala povratnik.ba, koji bi, sa ili nezavisno od inicijative "1.mart", radio na podršci održivog povratka. Sa forumom za razmjenu iskustava/informacija i oglasnikom. Zapravo, težište bi bilo na oglasima za promociju vlastitih proizvoda. Svaki kupac, koji bi prioritet davao povratničkim proizvodima, imao bi ponudu na jednom mjestu. Time bi se vjerovatno ublažio problem plasmana robe. Po meni, to bi bio i najefikasniji put do stvaranja brenda "proizvod povratnika" ili slično.JoseMujica wrote:![]()
samo treba gledati naprijed i korigovati djelovanje tek da bi se došlo do zacrtanih ciljeva. Ovo nije tema za šupljih već ako ko ima konkretnih prijedloga
evo jedan
naziv inicijative da bude: 1. mart/ožujak i to na oba pisma i ćirilicom i latinicom
Promocija portala na krilima inicijative "1.mart" i pozitivne energije koju ova inicijativa oslobađa, a po ugledu na američke "Support our Troops". Paypal-Button za sitne donacije iz dijaspore po ugledu na Obaminu kampanju.
Portal se može realizovati u vrlo kratkom roku. @developer, Joomla sa forumom i oglasnikom? @cetmi, registracija domene (ja sam dijasporac, registacija .ba domene mi je komplikovana) i uvodni tekstovi za portal te početna promocija među povratnicima usmenim putem? By the Way, ovo bi bio odličan alat za promociju tvojih ideja.
60 eura za domenu i hosting za prvu godinu od mene, paypal-om već danas.
http://povratak.ba/akcije
Dobro došli na web stranice humanitarnog udruženja za podršku održivom povratku u Bosni i Hercegovini „Povratak kući“. Ovdje ćete pronaći sve informacije o našem radu i programima pomoći koju pružamo onima kojima je ta pomoć potrebna, a prvenstveno povratnicima koji su i godinama nakon rata još uvijek bez vlastitog doma i osigurane egzistencije. Putem ovih stranica želimo vam također predstaviti mogućnosti i vašeg uključivanja i postajanja dijelom humanitarnih aktivnosti Udruženja, te podijeliti s vama istinsko zadovoljstvo pomaganja ljudima u nevolji. Svaki vid vaše podrške je dobrodošao, svaki vaš prijedlog ćemo sa zadovoljstvom saslušati!
- FOČANSKI PROPISI
#428 Re: Inicijativa Prvi Mart
Slažem se!independer wrote:
Pa sad.. Sto se tice fijaska oko vjeronauke mislim da je Suljagic izisao iz te "afere" cist. On je ostao dosljedan svojoj odluci ali mu je njegova stranka podmetnula nogu. Da ne ulazimo u detalje, ali mozemo se sloziti da je njegov integritet tu sacuvan. Mene vise brinu "bosnjacke" partije. One su te koje podrivaju citav proces. Nasa kritika treba da bude usmjerena u tom pravcu, a ne na nosioce ove inicijative.
Ima i druga stvar vezana za incijativu.
Naš narod je SDA dovela do ludila i sumnjam da je moguće naći tih 100.000
- vee-jay
#429 Re: Inicijativa Prvi Mart
Ne treba biti cilj, niti vjerujem da jeste, "unistenje" Republike Srpske. Cilj treba biti ljudske prirode koja je puno visa od politicke. Kako ti rece, 100.000 ljudi znaci da se planirani cilj velikosrpske politike moze pobjediti. A cilj je bio puno veci i visi od RSa.faer wrote:@Restart, nisi bas najbolje obavijesten. Naime, za promjene Ustava BiH Dom naroda nije bitan. Ustav BiH je promijenjen jednom, amandman za Brcko, i za tvoju i Dodikovu informaciju NIJE PROSAO DOM NARODA! Dakle, samo nam treba 5 poslanika iz RS da legalnim putem ukinemo RS.Restart wrote:Apsolutno, ocajnicki potez koji je i politicki ocajan.JoseMujica wrote:.....ova inicijativa je u tom smislu očajnički potez.
Ali ima politički potencijal i pametno postavljenu premisu da bez političkog povratka nema ni stvarnog povratka. Karadžiću nije bio problem da ima tamo npr. 40% "muslimana" ali mu je veliki problem ako ima 40% političkih "muslimana".
40%? Ajde baci to na papir. Koliko je ono ljudi glasalo u RS na proslim izborima, 600.000 tako nesto. Ako bude stani pani glasace 100% a ne 50% i nesto kao do sada.
Dakle da glasa 600.000 i da se ne desi povecanje izlaznosti morali bi do 2014. registrovati 400.000 Bosnjaka da bi imali 40% (a za promjenu zakona i eliminisanje Doma naroda treba 51% dakle 600.000 Bosnjaka (i to pod uslovom da se kod Srba ne desi povecanje izlaznosti)). A jedva su skupili 3-4.000 za Srebrenicu, ej za Srebrenicu. I koliko onda neko treba biti naivan da povjeruje u ovu inicijativu.
Lako je uprazno pricati. Samo papir i olovku i izracunajte.
Za to je potrebno cca. 170.000 hiljada glasova. Na izborima 2010. probosanske stranke su dobile 68.000 glasova zajedno. Problem je bio sto su bile na razlicitim listama pa nije usao niti jedan poslanik u Parlament BiH. Ako budu na jednoj listi i ako Prvi mart registruje 100.000 ljudi da glasaju=papa Republiko genocidna. Dobar dan Republiko BiH. E kako ce preglasana RS reagovati to je njen problem. Cak i ako napuste institucije ne mogu ih blokirati. Zato danas smijesni MUP RS pokusava da zastrasi Suljagica i ekipu.
- vee-jay
#430 Re: Inicijativa Prvi Mart
Upravo tako Jose. Treba pustiti Federaciju ovim fukarama, oni se jos duze vrijeme nece promjeniti niti ce na promjenama raditi.JoseMujica wrote:na kraju u čemu je problem da se nas 10.000 iz Sarajeva prijavi u RS i glasa? rađe ću zaokružiti ovu inicijativu nego da biram između Sulje, Harija, Zlatka i Fahra....ovi mi se politički klovnovi u u Sarajevu redom gade.
- FOČANSKI PROPISI
#431 Re: Inicijativa Prvi Mart
Treba im nanu,naninu, a ne pustiti da rade šta hoće.vee-jay wrote:
Upravo tako Jose. Treba pustiti Federaciju ovim fukarama, oni se jos duze vrijeme nece promjeniti niti ce na promjenama raditi.
- vee-jay
#432 Re: Inicijativa Prvi Mart
uzet cu si za slobodu da napisem prvu misao koja mi je pala nakon citanja tvoje gornje izjave:FOČANSKI PROPISI wrote: Sve je uzalud,dok postoji SDA!
ne seri.
e sad mozes se ljutiti ili ne, znas da si napisao glupost.
idemo dalje:
Treba, ali time se treba baviti nakon 2014. 2014 NECE donijeti NIKAKVE promjene u Federaciji, jer ce u vlast ili SDA sa SDP ili SDP sa SBB ili SBB sa SDA, a sigurno sa HDZ. I onda ponovo godina dvije do vlasti i fotelja. Cak i ako/kad Komsic dodje, bit ce samo jedna od figura sestorice / sedmorice...FOČANSKI PROPISI wrote:Treba im nanu,naninu, a ne pustiti da rade šta hoće.vee-jay wrote:
Upravo tako Jose. Treba pustiti Federaciju ovim fukarama, oni se jos duze vrijeme nece promjeniti niti ce na promjenama raditi.
- vee-jay
#433 Re: Inicijativa Prvi Mart
Iza svake borbe se nalaze ljudi tj ljudsko bice. Ljudsko bice je puno, prepuno mana. I pored toga ono se bori, za zivot, za ideale, za familiju, za pare, za ego.FOČANSKI PROPISI wrote:heckler wrote:Neki ovdje puse cetnicku propagandu i gutaju udicu do stomaka. Inicijativa se i zove PRVI MART sa razlogom. Znaci SVAKO SVOJOJ KUCI, tamo gdje je zivio PRVOG MARTA 1992. U 99% slucajeva se racuna na ljude koji su A) vec se vratili ali zbog raznih beneficija nisu izvadili licnu kartu u cetnitetu i B) protjerane ljude iz cetniteta koji se jos nisu vratili.
Eki pandorina kutija![]()
Hrvati citava naselja izgradila u strateskim dijelovima mostara i stoca da pokusaju promjeniti demografsku sliku. Srbe da ne spominjem, poklali, istrijebili, zatrli citav narod na jednom prostoru, ali eto Bosnjo ce da otvori pandorinu kutiju sto ce glasati tamo odakle je protjeran.
![]()
Slusate li vi sam sebe ljudi? Kako se mozete u ogledalo pogledati? Pored takvog naroda cudo je iko od nas uopste ziv ostao.![]()
Niko ne osporava borbu za boljitak,nego ljude koji to organizuju.Bojim se da ne bude fijasko kao ono sa vjeronaukom.
p.s
Pošto se radi o jednom cijelom narodu (Bošnjaci);
Pošto se radi o 100.000 ljudi...
Zanima me kako su birani i provjeravani oni koji rukovode.
Oprostite,poučen ranijim iskustvima imam pravo na sumnju.
Jedna od mana je strah, ali strah je dobro dosla jer nas tjera u borbu.
- vee-jay
#434 Re: Inicijativa Prvi Mart
Mojih 200 markica neka poklone nekom kome trebaju, ja glasam 100% za listu.developer10 wrote:Ma mislim da samo nagađaš. Mislim da bi to bilo odlično, ne pošteno ali kad se sve sagleda - ipak za bolje sutra cijele države.kamen spoticanja wrote:ako se neke stvari poklope bice po 200 markica za svakog ko glasa u manjem entitetu![]()
turci su voljni stvar pogurat
- vee-jay
#435 Re: Inicijativa Prvi Mart
Skijaš wrote:heckler wrote:Uskoro formiranje koalicije "1. mart" za Opće izbore 2014.
Građanska incijativa "Glasaću za Srebrenicu" pozdravila je odluku Centralne izborne komisije (CIK) BiH koja je došla s nepotrebnim zakašnjenjem
"Nakon što su negatori genocida i tzv. Koalicija za Srpsku poraženi na izborima u Srebrenici, iz Inicijative želimo obavijestiti javnost da ćemo u idućih nekoliko sedmica službeno postati dio nove građanske koalicije po imenu "1. mart", najavljeno je danas.
Cilj koalicije "1.mart" je da registrira 100.000 izbjeglih i raseljenih osoba za opće izbore 2014. s ciljem izbora pet poslanika u Parlamentu BiH iz Republike Srpske iz partija koje ne negiraju genocid.iako nisam iz ciljane grupe, solidarisaću se i preregistrovati.
- vee-jay
#436 Re: Inicijativa Prvi Mart
Ako SDA ili SDP ili neka druga "probosanska" stranka ovo torpediraja, onda ce to biti tako. Nece se otvoriti zemlja, nece biti smak svijeta. Ovo je dobra i dobronamjerna inicijativa, treba je pokrenuti i ko hoce neka je podrzi. Ko nece ne mora.Revoltage wrote:Ovo će SDA torpedirati. Gubavci ostaju gubavci.
Ja cu je podrzati.
-
ušće
#437 Re: Inicijativa Prvi Mart
Ne daj bože da je Reis Kavazović ovo prvi izjavio ovi multi- kulti družebriznici bi do sad napisali jedno 20 stranica komentara i to samo zato što je "Reis"Puljić: Podržavam inicijativu "1. mart" jer je legalna i pravedna
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#438 Re: Inicijativa Prvi Mart
kakav bolan Fočak BNS..ne ttrolaj barem ovu temu...da tvog Edu stave pred Emira išamarao bi ga ko ženu 
ps
sve ove trolovske postove štoveze s temom nemaju treba izbrisati...ima samo ovdje na politici 20 drugih tema da se naseravate i pilate

ps
sve ove trolovske postove štoveze s temom nemaju treba izbrisati...ima samo ovdje na politici 20 drugih tema da se naseravate i pilate
Last edited by Anonymous on 26/12/2012 14:19, edited 1 time in total.
Reason: .
Reason: .
-
detroit-mercy
#439 Re: Inicijativa Prvi Mart
Kurko, sad bi i vi iz Pederacije da koristite ekonomske blagodati sto je Precjednik stvorio sa svojih deset prstijuvee-jay wrote:Upravo tako Jose. Treba pustiti Federaciju ovim fukarama, oni se jos duze vrijeme nece promjeniti niti ce na promjenama raditi.JoseMujica wrote:na kraju u čemu je problem da se nas 10.000 iz Sarajeva prijavi u RS i glasa? rađe ću zaokružiti ovu inicijativu nego da biram između Sulje, Harija, Zlatka i Fahra....ovi mi se politički klovnovi u u Sarajevu redom gade.
- heckler
#440 Re: Inicijativa Prvi Mart
Ovo je valjda zvanicna FB stranica inicijative
https://www.facebook.com/prvimart.ba
sajt je jos u fazi konstrukcije http://www.prvimart.ba

https://www.facebook.com/prvimart.ba
sajt je jos u fazi konstrukcije http://www.prvimart.ba
- heckler
#441 Re: Inicijativa Prvi Mart
Huskanje i prijetnja bijesnim psima. Zna Bosic vrlo dobro da ne postoji niti jedan zakon koji se krsi ali pokusava zastrasiti ljude Cadjinim genocidnim trupama.
Medjutim neka dobro razmisle o svojoj poziciji. Jos im je samo ostala ta percepcija sile. Ako budu puno prijetili a malo radili nestace i ta percepcija moci kao sto je davno i nestala njihova realna sila i ti bijesni psi ce postati krezube pudlice.
Medjutim neka dobro razmisle o svojoj poziciji. Jos im je samo ostala ta percepcija sile. Ako budu puno prijetili a malo radili nestace i ta percepcija moci kao sto je davno i nestala njihova realna sila i ti bijesni psi ce postati krezube pudlice.
SAOPĆENJE ZA JAVNOST
SDS: Spriječiti namjere koalicije "1. mart"
Ova stranka u saopćenju „traži od ministra policije Stanislava Čađe i drugih nadležnih državnih organa da objasne zbog čega i po čijem nalogu je prešutno dozvoljena protivzakonita fiktivna prijava prebivališta radi izborne manipulacije u Srebrenici“
Srpska demokratska stranka (SDS) traži od institucija RS-a da, kako je saopćeno, „spriječe realizaciju namjere koju propagira tzv. koalicija "1.mart" na prostoru RS-a jer to ugrožava demokratski poredak i vladavinu prava“.
Ova stranka u saopćenju „traži od ministra policije Stanislava Čađe i drugih nadležnih državnih organa da objasne zbog čega i po čijem nalogu je prešutno dozvoljena protivzakonita fiktivna prijava prebivališta radi izborne manipulacije u Srebrenici".
-Činjenica da su namjere tzv. koalicije "1. mart" javno podržali Zlatko Lagumdžija, kardinal Vinko Puljić i drugi političari iz Federacije, jasan je znak da se radi o osmišljenom pokušaju udara na Republiku Srpsku radi nove ustavne prekompozicije BiH, tvrdi SDS u saopćenju.
Podsjećaju MUPRS-a da su „zakonski kažnjive fiktivne prijave, kao i manipulacije i prevare u izbornom procesu i da je njihova obaveza da to spriječe, te da svako takvo prebivalište ponište, kao i lična dokumenta koja su na taj način izdata".
- heckler
#442 Re: Inicijativa Prvi Mart
Kad se prvi vrati razbijene glave nece vise nigdje ni zalaziti.cetmi wrote:Ako bude trebalo postoje i druge metode za rješavanje problema PC-a. Ali bi po četnitet bilo bolje da se rješava u skladu sa zakonom i dejtonskim mirovnim sporazumom.
Volio bih da mi sutra policajac zakuca na vrata, iako mislim da se u pojedina podrinjska mjesta neće smjeti ni pojaviti.
- heckler
#443 Re: Inicijativa Prvi Mart
Kad ti skontas da radno mjesto kosta odprilike 15000 maraka da se stvori, i da eto kako ti kazes jos 1000 radnih mjesta za 1000 mladih koje porodica treba vratiti da se taj vitalno vazan potez za buducnost ove drzave "obezbjedi" tek onda spektar gluposti tzv "proBiH" stranaka dolazi do izrazaja.cetmi wrote:Ja se nadam da će ova inicijativa otvoriti oči Bošnjacima, te da će iskoristiti ovu krizu i u Srednjem Podrinju napraviti bar jednu industrisjku zonu koja će okupiti sposobne privrednike i mlade ljude koji će raditi u tim firmama.
Zaista taj cilj nije teško ostvariti. Od Zvornika do Srebrenice, glavnim magistralnim putem se nalaze samo dva naselja sa srpskom većinom, Drinjača koja je ujedno i mješovita i Kravica kao malo veće mjesto. Iako se nalaze u PC-u i ova dva naselja se nisu oduprla demografiji, tako da u njima danas ne živi ni trećina prijeratnog stanovništva. Sva ostala mjesta, počevši sa Divičem, Lipljem, Kamenicom, Konjević poljem, pa i Cerskom, Hrnčići, Pervani, Glogova, Hranča, Dugo polje i Potočari su bošnjačka. Uz ova naselja se nalazi i veliki broj manjih naselja koja pripadaju ovim mjesnim zajednicama.
Ako postignemno da se u ovom dijelu otvori bar 1000 radnih mjesta i vratimo toliko mladih porodica sa djecom, započeti proces više neće biti moguće zaustaviti. Veliki broj njih se već svakako snašao baveći se poljoprivredom. Treba znati da osim jednog dijela u gradovima u Zvorniku i Bratuncu, Bošnjaci nisu prodavali svoju imovinu.
Nadam se da će biti pameti da se uz ovu inicijativu udare i temelji velikog povratka i ekonomske obnove Bošnjaka.
Evo samo recimo jedna firma Prevent je vec na nekoliko mjesta otvorila na goloj livadi nova postrojenja i na licu mjesta zaposlila po 600+ ljudi (Gorazde) uz minimalne ili nikakve podsticaje. Sta bi se tek desilo da se Hastoru pokuca na vrata i kaze nesto tipa "15m bespovratno za 1000 radnih mjesta". Da ne govorimo o virtualnim radnim mjestima za koja ne trebaju fabricki pogoni. Zasto BH Telekom, Elektroprivreda i masa drugih eto samo javnih preduzeca ne bi svoje telefonske centre locirala na tom potezu? Koliko je razlicitih poslova koji se mogu obavljati uz telefon i racunar i bez visoke strucne spreme a koje drzava kontrolise i moze prebaciti i da ne mora davati podsticaje privatnim firmama. Zasto se ne dadnu garancije svim preradjivackim firmama u Federaciji da odkupe SVE sto povratnici mogu proizvesti ako imaju problema sa plasiranjem poljoprivredne proizvodnje. Pa taman to sve titralo na pozitivnoj nuli.
-
faer
#444 Re: Inicijativa Prvi Mart
sad cemo vidjeti koliko su ljubitelji malog entiteta spremni da brane dejton. prvi mart je sasvim logican slijed dogadjaja dodikovog divljanja.cetmi wrote:Ako bude trebalo postoje i druge metode za rješavanje problema PC-a. Ali bi po četnitet bilo bolje da se rješava u skladu sa zakonom i dejtonskim mirovnim sporazumom.
Volio bih da mi sutra policajac zakuca na vrata, iako mislim da se u pojedina podrinjska mjesta neće smjeti ni pojaviti.
-
udrch
#445 Re: Inicijativa Prvi Mart
ja sam negdje čuo da đe Prevent otvoriti neko postrojenje u Srebrenici, iako mislim da bi se veći efekat postigao kada bi se otvorio u Konjević polju..ja mislim da je to najvažniji dio za povratak u tom dijelu..
- heckler
#446 Re: Inicijativa Prvi Mart
faer wrote:sad cemo vidjeti koliko su ljubitelji malog entiteta spremni da brane dejton. prvi mart je sasvim logican slijed dogadjaja dodikovog divljanja.cetmi wrote:Ako bude trebalo postoje i druge metode za rješavanje problema PC-a. Ali bi po četnitet bilo bolje da se rješava u skladu sa zakonom i dejtonskim mirovnim sporazumom.
1 mart je logican slijed dogadjaja DEJTONA. To sto se nakon prvih izbora gdje je za dlaku falilo da Bosnjak postane predsjednik cetniteta doslo na ovu bijedu da ni jednog vise poslanika nismo dobili u PS BiH od tamo je zlocin i to na rukama tzv "proBiH" stranaka.
- heckler
#447 Re: Inicijativa Prvi Mart
I ja sam ali ne cuh poslije toga nista. Samo cuh da je Bosnjak inspektor uspio zatvoriti i taj jedan mini pogon PVC-a koji je otvorio Bosnjak investitor...... radi ekologije....udrch wrote:ja sam negdje čuo da đe Prevent otvoriti neko postrojenje u Srebrenici, iako mislim da bi se veći efekat postigao kada bi se otvorio u Konjević polju..ja mislim da je to najvažniji dio za povratak u tom dijelu..
-
udrch
#448 Re: Inicijativa Prvi Mart
ne bih rekao da je Bošnjak taj investitor..mislim da je Srbin i to onaj kome je vlada PC-a nelegalno dodijelila koncesiju za Argentarij, iako još nije okončan sudski postupak sa prošlim koji je već počeo graditi..heckler wrote:I ja sam ali ne cuh poslije toga nista. Samo cuh da je Bosnjak inspektor uspio zatvoriti i taj jedan mini pogon PVC-a koji je otvorio Bosnjak investitor...... radi ekologije....udrch wrote:ja sam negdje čuo da đe Prevent otvoriti neko postrojenje u Srebrenici, iako mislim da bi se veći efekat postigao kada bi se otvorio u Konjević polju..ja mislim da je to najvažniji dio za povratak u tom dijelu..
raspitaću se..
- heckler
#449 Re: Inicijativa Prvi Mart
udrch wrote:ne bih rekao da je Bošnjak taj investitor..mislim da je Srbin i to onaj kome je vlada PC-a nelegalno dodijelila koncesiju za Argentarij, iako još nije okončan sudski postupak sa prošlim koji je već počeo graditi..heckler wrote:I ja sam ali ne cuh poslije toga nista. Samo cuh da je Bosnjak inspektor uspio zatvoriti i taj jedan mini pogon PVC-a koji je otvorio Bosnjak investitor...... radi ekologije....udrch wrote:ja sam negdje čuo da đe Prevent otvoriti neko postrojenje u Srebrenici, iako mislim da bi se veći efekat postigao kada bi se otvorio u Konjević polju..ja mislim da je to najvažniji dio za povratak u tom dijelu..
raspitaću se..
Malo sam proceprkao http://www.prijateljisrebrenice.org/ind ... enici.html
Radi se o fimi "Rattan sedia". Valjda ima sanse da nastave raditi iako se to iz teksta bas ne vidi.
Mimo toga posebno mi je fascinantna cinjenica da kad Bosnjak otvori firmu u cetnitetu, da obavezno pola radnika moraju biti srbi sto je vjerovatno uslov dobivanja dozvole. Bas me interesuje koliko Bosnjaka radi u rudniku Sase.
-
Almond
#450 Re: Inicijativa Prvi Mart
Da li bi održivom povratku pomoglo da se otvore manje industrijske-uslužne zone u Kalesiji i Kladnju predviđene za povratnike u Podrinju,sa organizovanim autobusnim prijevozom za radnike?
U toj poslovnoj zoni bi se mogla otvoriti otkupna stanica za poljoprivredne proizvode i fabrike za preradu hrane.
Na taj način bi se izbjegle opstrukcije koje čine vlasti RS prema povratnicima,a ujedno bi profit iz tih zona ostao
u federalnoj kasi.
U toj poslovnoj zoni bi se mogla otvoriti otkupna stanica za poljoprivredne proizvode i fabrike za preradu hrane.
Na taj način bi se izbjegle opstrukcije koje čine vlasti RS prema povratnicima,a ujedno bi profit iz tih zona ostao
u federalnoj kasi.