Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post Reply
LBVIEW

#426 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by LBVIEW »

Bodkin wrote:
LBVIEW wrote:
Bodkin wrote:
mislis ono cetnici, ustase i tako to :-)
p.s.uh nisam vidio recenicu prije, kakva kontradiktornost :lol:

Ma svakako drug,bit ce da je tako kako ti kazes. :zzzz: Kontradiktornost ili ne,
cinjenica sto su jedini koji su imali legitimitet- znamo ko, kao i uostalom ko
su ti drugi koji ne samo da isti nisu imali, nego su s pravom ostali zapamceni kao horda koljaca i palikuca :dance: .
E, sad, sto to ocigledno nekome smeta i sto bi neki pricu odveli na polje semantike i logike, hebi ga, nije tema ove emisije. :mrgreen:
pa ti si poceo a ne ja. ja sam do sada samo citao temu gdje su forumasi jako zanimljivo pisali bez vrijedjanja. ti si krenuo sa pogresnim i pravno-neutemeljenim nazivima, a recenicu prije si ih sve nazvao cetnicima i ustasama :wink:
moj zadnji OT na temi
Ovaj tip, otkako se pojavio na ovom podforumu, nije se udostojio da pripadnike Armije BiH nazove pravim imenom-cas muslimanski borci, cas muslimanska artljerija... Jedno su muslimanske brigade u Armiji BiH kojih je, btw., bilo i u NOB-u, kao sastavni dio jedine legitimne oruzane sile na prostorima BIH-Armije BiH, a nesto sasvim drugo ono o cemu doticni prica. A sto se tice toga kako cu ja nazivati one sto im je u "opisu posla" bilo etnicko ciscenje i genocid,sto je, btw., utvrdeno kroz veliki broj presuda deneralima & co., to ce ovisiti od trenutnog raspolozenja, jer isti nisu imali legitimitet pa samim tim nazivi koji su sami sebi dali ne mogu ni biti pravno utemeljeni. Pobunjenici protiv legalne vlasti,teroristi ... nastavi niz. :D
Toliko o kontradiktornosti, o vrli logicaru :lol:
agent_zero

#427 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by agent_zero »

Pa nije lik puno ni u krivu. Zna se šta je urađeno sa ABiH nakon '93, od jedne multuetničke vojske, nasilno je utjerana skoro pa jednonacionalna vojska, odnosno još bolje rečeno jednostranačka vojska.

Ako će nam opravdanje biti "pa šta, i kod onih drugih je tako isto bilo", onda stvarno nemamo šta dalje da pričamo, jer se nikad nećemo naći na istoj talasnoj dužini.
RED SKY

#428 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by RED SKY »

Iz šupljeg u prazno...tako bih nazvao ove pokušaje i ovu demagogiju da se Armija BiH prikaže kao muslimanska,islamska vojska.A nigdje dokaza,tek pusta nagađanja,rekla-kazala...samo želja da se izjednači krivnja.
Arapi,crnci,mudžahedini...neki neuki promatrač bi i nasjeo na takvu priču,a to su ipak nagađanja na razini 10-godišnjeg djeteta...meni tata reko...
LBVIEW

#429 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by LBVIEW »

agent_zero wrote:Pa nije lik puno ni u krivu. Zna se šta je urađeno sa ABiH nakon '93, od jedne multuetničke vojske, nasilno je utjerana skoro pa jednonacionalna vojska, odnosno još bolje rečeno jednostranačka vojska.

Ako će nam opravdanje biti "pa šta, i kod onih drugih je tako isto bilo", onda stvarno nemamo šta dalje da pričamo, jer se nikad nećemo naći na istoj talasnoj dužini.
Ma bila je skoro jednonacionalna jos od pocetka agresije na BiH, i to iz razloga sto su se susjedi i komsije vecinski opredjelili za znamo koje vojske, ali to ni u kom slucaju ne negira cinjenicu kako je Armija BiH bila jedina legitimna vojna formacija na podrucju BiH.Treba prestati sa idealiziranjem i prenapuhavanjem ucesca Srba i Hrvata u Armiji BiH, te se pozivati na kojekakve procjene i statisticke podatke koji se mijenjaju kako je kom volja.
Konkretno, moze li mi neko odgovoriti kakav je odziv Srba, npr., bio u jedinice Armije BiH u Mostaru 92-e, kad vec pricamo o Hercegovini? Meni se cini ne veci od onog u Sarajevu, gdje je vecina, ako nije bila na polozajima oko grada, cekala "oslobodioce" i pravila se kako ne zna ko napada grad. Koliko je to u Mostaru Srba napustilo Armiju BiH nakon pocetka procesa "islamizacije"?.
RED SKY

#430 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by RED SKY »

LBVIEW wrote:Konkretno, moze li mi neko odgovoriti kakav je odziv Srba, npr., bio u jedinice Armije BiH u Mostaru 92-e, kad vec pricamo o Hercegovini? Meni se cini ne veci od onog u Sarajevu, gdje je vecina, ako nije bila na polozajima oko grada, cekala "oslobodioce" i pravila se kako ne zna ko napada grad. Koliko je to u Mostaru Srba napustilo Armiju BiH nakon pocetka procesa "islamizacije"?.
Ne bih sad da iznosim imena ali svatko u Mostaru da su neki od njih i nosioci najvećeg priznanja u ARBIH,iz redova srba ali i hrvata.A što se tiče te islamizacije dovoljan je pokazatelj da su i danas tu,uglavnom jako cijenjeni u društvu i nitko im ne osporava njihov identitet.Ni Zoranu,Ni Milanu.Koliko su islamizirani najbollji je pokazatelj vrijeme blagdana,Uskrsa,Vaskrsa,Božića koje uglavnom slave sa svojim prijateljima,saborcima,islamistima :dance:

Kanite se šuplje...kanite se nekih novinarskih patki,tipa Nogometaši Veleža napadnuti jer su slavili Vaskrs :lol:
Treba razdvojiti fantaziju od realnosti.
Jeste teško,ali vrijedi pokušati. :thumbup:
zović

#431 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by zović »

Kurda je bilo u Mostaru na obje strane rijeke!
dragan.s

#432 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by dragan.s »

Bucko iz mahale wrote:@dragan.s
ko je preuzeo komandu odgovornost nad mostarskim podrucijem poslije Perisica?
Perišić je bio komandant Hercegovačkog korpusa, a dužnost je predao generalu Radovanu Grubaču koji je na toj dužnosti ostao do kraja rata.
Na mostarskom području su do juna '92-e bile dvije brigade, nevesinjska i mostarska. Komandant nevesinjske je bio puk. Novica Gušić (postavljen u maju 92-e), a komandant mostarske puk.Pušara. Pušara je poginuo u Podveležju u junu 92-e, a preostalo ljudstvo mostarske je objedinjeno u nevesinjsku brigadu. Puk.Gušić je smijenjen 93-e (nije se slagao sa SDS-om), a na njegovo mjesto je postavljen puk. Purković (tada je bio major) koji je ostao na čelu brigade do kraja rata.
ponos

#433 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by ponos »

Pozdrav svima,cijeli svoj život sam u Mostaru, tu sam rođen, tu ću umrijet, tu je meni najbolje ...
Vidim da ste otvorili pravu temu, čitao sam svaki post ono što se kaže gutao sam napisani materijal,vidim da o ovoj temi pišu svi, dakle nije jednonacionalni forum i samo tako možemo stvoriti neku realnu sliku o ratnim dešavanjima na prostorima hercegovine.Cijeli sam rat proveo u Mostaru i znam dosta stvari, možda bih znao još dosta toga više da ovo pišem prije 10 god. jer vrijeme očito čini svoje, a ovi naši bošnjački predstavnici na svaki način uspijevaju da se što prije zaboravi ono što je zadesilo ovaj narod ne tako davno prije dvadesetak godina, šta reći nego kako su se ponašali za vrijeme rata tako se i danas ponašaju prema hercegovačkim bošnjacima.
Šta reći o početku rata 92 u samom gradu Mostaru, živio sam u zapadnom dijelu grada, bivša JNA je sve kulturno zauzela, sve važnije objekte, sve dominantne kote oko grada i u samom gradu, naravno uz pomoć domaćih srba koji su pretežno živili na istočnoj strani grada, bošnjaci su se na početku kad je bilo najpotrebnije slabo organizovali, Mostar je bio poznat kao crveni - komunistički grad, ja mislim da je imao najviše mješanih brakova u bivšoj državi,imao je dosta onih koji su se izjašnjavali kao ostali, dakle sve se bilo izmiješalo i srbi i hrvati i bošnjaci, a najviše bošnjaci, iz tog razloga je velika masa bošnjaka odmah napustila grad, bježeči vani jer nisu htjeli da ratuju kako su govorili za neku fildžan državu odnosno za državu u kojoj bi njihov supružnik bio ugrožen zato što je druge vjere. Tada mi se gadilo na takve ljude,te ratne dezertere kojima bi svaka normalna država sudila, nisam mogao zamisliti da neko sve ostavlja i bježi nekuda samo da bi svoju glavu spasio a za druge ih nije bilo briga, nažalost nakon 20 god. vidim da su bili u pravu. Dakle počinju sukobi, srbi dominraju, zauzimaju sve do Neretve, i dijelove preko Neretve, bošnjaci se ni o čemu ne pitaju, tada da nije bilo hrvata i naravno države hrvatske bošnjaci bi u hercegovini prošli kao i oni u istočnoj bosni, dakle ne bi im se za trag znalo. Ratno predsjedništvo grada Mostara daje odbranu u ruke HVO-u odnosno hrvatskoj vojsci iz RH, jer su samo oni mogli nešto učiniti u odbrani grada od srpskog agresora, što se tiče bošnjaka postojale su neke grupe na luci, mahali,carini, brankovcu,cernici ... i svaka čast tim ljudima, oni su se sami organizovali,sami nabavili naoružanje, ali naravno to je premalo bilo da se grad odbrani, velika većina bošnjaka ulazi u sastav hvo-a, jer tu jedino može dobiti oružje i hranu da uspije odbraniti sebe i svoje porodice od sigurne smrti, i iz Sarajeva s vrha je bila poruka da se bošnjaci uključuju u HVO jer je to bila vojska legalna koja je branila BiH. Sve što je bilo bošnjaka na istočnoj strani naravno bježi u zapadni dio grada,stvara se veliki broj izbjeglica i naravno otežava ionako bezizlaznu situaciju.Samo se preko goranačke ceste moglo ući ili izaći iz grada, naravno i o tome su se srbi pitali, dakle kad nisu paljbom pokrivali ovaj put ...Srbi likuju na istočnoj strani i naravno počinju da hapse i da ubijaju one koji nisu uspijeli pobjeći na vrijeme u zapadni dio, pljačkaju šta se može opljačkati ...
I onda dolazi do tog dogovora Karadžić - Boban gdje se utanačila podjela i gdje su se utanačile linije podjele, naravno ni tu bošnjake niko ni za šta nije pitao, oni su prepušteni sami sebi da lutaju ...
Naravno slijedi povlačenje srba iz doline Neretve, HV i HVO slave pobjedu,bilo je nešto HOS-a,u kojem je takođe veliki broj bio bošnjaka,i ovih gore navedenih bošnjačkih grupa, izlazi se na linije razdvajanja, međutim počinje odmazda na bošnjacima u istočnoj hercegovini, i oni koji su uspijeli pobjeći dolaze naravno u Mostar.
Mislim da bi ovo trebalo biti dosta za početak, tema je previše obimna da bih mogao sve odjednom napisati ...
desni

#434 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by desni »

zović wrote:Kurda je bilo u Mostaru na obje strane rijeke!
Kurdi su pretpostavljam oni koji nemaju svoje domovine pa navijaju za susjedne zemlje.Nešto ko onaj muflon 197 i nešto koji ne zna komunicirati bez vrijeđanja
. Ona tema o agresiji je zaklučana .A iskreno me zanima smije li se na ovom forumu vrijeđati pa da i ja ovog muflona počastim uvredama tipa budaletino,glupane,imbecilu, znaš li u kojoj državi živiš pošto bi ga i to vjerovatno uvrijedilo.
zović

#435 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by zović »

desni wrote:
zović wrote:Kurda je bilo u Mostaru na obje strane rijeke!
Kurdi su pretpostavljam oni koji nemaju svoje domovine pa navijaju za susjedne zemlje.Nešto ko onaj muflon 197 i nešto koji ne zna komunicirati bez vrijeđanja
. Ona tema o agresiji je zaklučana .A iskreno me zanima smije li se na ovom forumu vrijeđati pa da i ja ovog muflona počastim uvredama tipa budaletino,glupane,imbecilu, znaš li u kojoj državi živiš pošto bi ga i to vjerovatno uvrijedilo.
Da ima i toga ali sam mislio na poseban mentalitet kod svih njih bez obzira na vjeru ili naciju!
matematicar_teski

#436 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by matematicar_teski »

Bosnjaci su dobili rat uhercegovini,bojovnici :lol: :lol: nista nisu postigli.
mostar-->nas 50+ posto
stolac
pocitelj...
desni

#437 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by desni »

matematicar_teski wrote:Bosnjaci su dobili rat uhercegovini,bojovnici :lol: :lol: nista nisu postigli.
mostar-->nas 50+ posto
stolac
pocitelj...
Mostar,Stolac,Počitelj su gradovi u Bosni i Hercegovini kao državi sa užasnim uređenjem ali ipak državi.Etnička struktura je zanimljiva samo demografima.Možemo nagađati ko je šta dobio ali najbitnije je da je rat završen i da svi živimo u jedinoj nam BiH. :bih:
Sezam

#438 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by Sezam »

ponos wrote:Pozdrav svima,cijeli svoj život sam u Mostaru, tu sam rođen, tu ću umrijet, tu je meni najbolje ...
Vidim da ste otvorili pravu temu, čitao sam svaki post ono što se kaže gutao sam napisani materijal,vidim da o ovoj temi pišu svi, dakle nije jednonacionalni forum i samo tako možemo stvoriti neku realnu sliku o ratnim dešavanjima na prostorima hercegovine.Cijeli sam rat proveo u Mostaru i znam dosta stvari, možda bih znao još dosta toga više da ovo pišem prije 10 god. jer vrijeme očito čini svoje, a ovi naši bošnjački predstavnici na svaki način uspijevaju da se što prije zaboravi ono što je zadesilo ovaj narod ne tako davno prije dvadesetak godina, šta reći nego kako su se ponašali za vrijeme rata tako se i danas ponašaju prema hercegovačkim bošnjacima.
Šta reći o početku rata 92 u samom gradu Mostaru, živio sam u zapadnom dijelu grada, bivša JNA je sve kulturno zauzela, sve važnije objekte, sve dominantne kote oko grada i u samom gradu, naravno uz pomoć domaćih srba koji su pretežno živili na istočnoj strani grada, bošnjaci su se na početku kad je bilo najpotrebnije slabo organizovali, Mostar je bio poznat kao crveni - komunistički grad, ja mislim da je imao najviše mješanih brakova u bivšoj državi,imao je dosta onih koji su se izjašnjavali kao ostali, dakle sve se bilo izmiješalo i srbi i hrvati i bošnjaci, a najviše bošnjaci, iz tog razloga je velika masa bošnjaka odmah napustila grad, bježeči vani jer nisu htjeli da ratuju kako su govorili za neku fildžan državu odnosno za državu u kojoj bi njihov supružnik bio ugrožen zato što je druge vjere. Tada mi se gadilo na takve ljude,te ratne dezertere kojima bi svaka normalna država sudila, nisam mogao zamisliti da neko sve ostavlja i bježi nekuda samo da bi svoju glavu spasio a za druge ih nije bilo briga, nažalost nakon 20 god. vidim da su bili u pravu. Dakle počinju sukobi, srbi dominraju, zauzimaju sve do Neretve, i dijelove preko Neretve, bošnjaci se ni o čemu ne pitaju, tada da nije bilo hrvata i naravno države hrvatske bošnjaci bi u hercegovini prošli kao i oni u istočnoj bosni, dakle ne bi im se za trag znalo. Ratno predsjedništvo grada Mostara daje odbranu u ruke HVO-u odnosno hrvatskoj vojsci iz RH, jer su samo oni mogli nešto učiniti u odbrani grada od srpskog agresora, što se tiče bošnjaka postojale su neke grupe na luci, mahali,carini, brankovcu,cernici ... i svaka čast tim ljudima, oni su se sami organizovali,sami nabavili naoružanje, ali naravno to je premalo bilo da se grad odbrani, velika većina bošnjaka ulazi u sastav hvo-a, jer tu jedino može dobiti oružje i hranu da uspije odbraniti sebe i svoje porodice od sigurne smrti, i iz Sarajeva s vrha je bila poruka da se bošnjaci uključuju u HVO jer je to bila vojska legalna koja je branila BiH. Sve što je bilo bošnjaka na istočnoj strani naravno bježi u zapadni dio grada,stvara se veliki broj izbjeglica i naravno otežava ionako bezizlaznu situaciju.Samo se preko goranačke ceste moglo ući ili izaći iz grada, naravno i o tome su se srbi pitali, dakle kad nisu paljbom pokrivali ovaj put ...Srbi likuju na istočnoj strani i naravno počinju da hapse i da ubijaju one koji nisu uspijeli pobjeći na vrijeme u zapadni dio, pljačkaju šta se može opljačkati ...
I onda dolazi do tog dogovora Karadžić - Boban gdje se utanačila podjela i gdje su se utanačile linije podjele, naravno ni tu bošnjake niko ni za šta nije pitao, oni su prepušteni sami sebi da lutaju ...
Naravno slijedi povlačenje srba iz doline Neretve, HV i HVO slave pobjedu,bilo je nešto HOS-a,u kojem je takođe veliki broj bio bošnjaka,i ovih gore navedenih bošnjačkih grupa, izlazi se na linije razdvajanja, međutim počinje odmazda na bošnjacima u istočnoj hercegovini, i oni koji su uspijeli pobjeći dolaze naravno u Mostar.
Mislim da bi ovo trebalo biti dosta za početak, tema je previše obimna da bih mogao sve odjednom napisati ...
svaka cast, samo nastavi!
Gabro

#439 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by Gabro »

ponos wrote: Naravno slijedi povlačenje srba iz doline Neretve, HV i HVO slave pobjedu,bilo je nešto HOS-a,u kojem je takođe veliki broj bio bošnjaka,i ovih gore navedenih bošnjačkih grupa, izlazi se na linije razdvajanja, međutim počinje odmazda na bošnjacima u istočnoj hercegovini, i oni koji su uspijeli pobjeći dolaze naravno u Mostar.

Forumas dragan s. je iznio svjedocenje na drugoj temi da su se Srbi povukli na rezervne linije jer su odbaceni i imali su kaos u svojim redovima. Teske borbe su se vodile oko CItluka, Capljine. Samo zato sto Bosnjaci nisu sudjelovali u tim borbama to ne znaci da ih nije bilo.

Ovo je problem sa svim diskusijama ovdje. Ne uvazavaju se iznijeta svjedocanstva samih sudionika dogadjaja.
fc.velež-religija

#440 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by fc.velež-religija »

Ok.
Dragan.s je jedan jako korektan i dobar forumaš,sa zadovoljstvom sam čitao njegove postove,tu se slažemo.

Čitluk?
Gdje su vođene te žestoke borbe,kada,koliko dugo i sa kakvim posljedicama?
Vionica,Blizanci,Blatnica,Ogrđenik...gdje?
ponos

#441 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by ponos »

Forumas dragan s. je iznio svjedocenje na drugoj temi da su se Srbi povukli na rezervne linije jer su odbaceni i imali su kaos u svojim redovima. Teske borbe su se vodile oko CItluka, Capljine. Samo zato sto Bosnjaci nisu sudjelovali u tim borbama to ne znaci da ih nije bilo.

Ovo je problem sa svim diskusijama ovdje. Ne uvazavaju se iznijeta svjedocanstva samih sudionika dogadjaja.

Nije tačno da bošnjaci nisu učestvovali u tim borbama, naravno nisu kao ARBIH već su bili uglavnom u HOS-u i HVO -u, pogotovo što se tiče Čapljine i dubravske visoravni uopšte, a što se tiče borbi oko Čitluka i Mostara to se ne može porediti, poslije odlaska srba 92 Mostar je bio sav u ruševinama, bez ijednog mosta, osim starog naravno, cijela istočna strana je izgledala kao Berlin iz drugog svjetskog rata,to je što se tiče gradske jezgre, a što se tiče okolnih sela, dakle od Željuše,Bijelog polja, Vrapčića, Ortiješa, Hodbine, Bune, na istočnoj strani i Raštana i Bačevića na zapadnoj strani dakle gdje su srbi živili sve je uništeno poslije odlaska srba, HVO i ostali su pljačkali i palili srpske kuće u nadi da se srbi više nikada neće vratiti na ova područja. Treba napomenuti da srbi nisu uništili ni 10% okolnih sela u Mostaru, u odnosu šta je HVO i ostali uništili za samo par dana nakon odlaska srba, da li je razlog vrijeme kratkog boravka srba na ovim prostorima ili nešto drugo to ne znam.
marles

#442 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by marles »

ponos wrote:Forumas dragan s. je iznio svjedocenje na drugoj temi da su se Srbi povukli na rezervne linije jer su odbaceni i imali su kaos u svojim redovima. Teske borbe su se vodile oko CItluka, Capljine. Samo zato sto Bosnjaci nisu sudjelovali u tim borbama to ne znaci da ih nije bilo.

Nije tačno da bošnjaci nisu učestvovali u tim borbama, naravno nisu kao ARBIH već su bili uglavnom u HOS-u i HVO -u, pogotovo što se tiče Čapljine i dubravske visoravni uopšte, a što se tiče borbi oko Čitluka i Mostara to se ne može porediti, poslije odlaska srba 92 Mostar je bio sav u ruševinama, bez ijednog mosta, osim starog naravno, cijela istočna strana je izgledala kao Berlin iz drugog svjetskog rata,to je što se tiče gradske jezgre, a što se tiče okolnih sela, dakle od Željuše,Bijelog polja, Vrapčića, Ortiješa, Hodbine, Bune, na istočnoj strani i Raštana i Bačevića na zapadnoj strani dakle gdje su srbi živili sve je uništeno poslije odlaska srba, HVO i ostali su pljačkali i palili srpske kuće u nadi da se srbi više nikada neće vratiti na ova područja. Treba napomenuti da srbi nisu uništili ni 10% okolnih sela u Mostaru, u odnosu šta je HVO i ostali uništili za samo par dana nakon odlaska srba, da li je razlog vrijeme kratkog boravka srba na ovim prostorima ili nešto drugo to ne znam.
koliko znam osveta hvoa je bila usmjerena na baćeviće (selo sa srpskom većinom prije rata), što se tiče sela, ali isto tako u jasenici je izgorila i opljačkana svaka kuća koja je izgledala malo ljepše. dakle one starije i one u kojima se nije imalo šta pljačkat su ostavili, a većinu, dakle 70-80% su popalili i opljačkali. pričam iz osobnog iskustva, dakle nije rekla kazala.
dragan.s

#443 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by dragan.s »

Slipčiće sam uvijek smatrao dijelom Mostarske opštine, ali je vrlo moguće da su u Čitlučkoj. Na tom dijelu smo imali položaj na obodu brda iznad Neretve. Ne znam za neke velike borbe, bilo je dosta razmijene artiljerijske vatre, sa naše strane naročito noću. Po noći bi letio izviđački helikopter koji bi navodio vatru.

Prve paljevine kuća su zbilja počele u Jasenici nakon što su iseljeni Baćevići. Koliko znam desetak kuća je tamo izgorjelo. U ostalom dijelu (južno od Mostara, za sjeverno ne znam) nije bilo paljevina kuća sve do početka povlačenja sredinom juna 92, a i tada vrlo malo. Što se Mostara tiče bilo je dosta oštećenih kuća na istočnoj strani gdje su se vodile borbe. Zgrada opštine je recimo izgorjela slučajno, granata pogodila pinzgauer koji je bio parkiran pored zgrade i vatra se onda prenijela na zgradu. Zgrada Razvitka izgorjela usljed granatiranja sa zapadne strane itd. Nije bilo neke organizovane paljevine, ali niko nikog nije sprečavao da to čini.
Svi mostovi su bili srušeni sem Starog. Za njega je važilo posebno Perišićevo naređenje da se ne smije dirati. Samo je jedna kamena ploča oštećena sa desne strane, a čuo sam da su je pogodili neki tenkisti od Šantića parka. Sa lijeve strane je bio zapriječen pješadijskim minama, vrećama i žicom.

Pljačkao je kako je ko stigao i šta je htio. Od crnogoraca koji su se povlačili do naših koji su vukli u sela. Nije se čak ni mnogo gledalo čija je kuća. Znam čovjeka koji je bio kapetan u JNA i na položaju, a njegovu vikendicu opljačkaju lokalni lešinari.
Bilo je i organizovanog izvlačenja materijala. Tako je iseljeno skladište goriva Energopetrola u Bišću, gotovi aluminij iz Aluminijskog kombinata, mašine uz nekih firmi itd. JNA je iz Sokola (vazduhoplovna industrija) odnijela neke specijalne alate, kalupe i dokumentaciju.

Neko je pominjao hapšenja civila. Bilo je pojedinačnih slučajeva i ti ljudi su većinom završili u logoru u Bileći i tog ljeta su pušteni na razmijeni. Najveći zločin u to vrijeme je onaj počinjen u Sutini-Uborku (tamo su pronađena tijela) i koliko znam još niko nije procesuiran za to.
marles

#444 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by marles »

dragan.s wrote:Slipčiće sam uvijek smatrao dijelom Mostarske opštine, ali je vrlo moguće da su u Čitlučkoj. Na tom dijelu smo imali položaj na obodu brda iznad Neretve. Ne znam za neke velike borbe, bilo je dosta razmijene artiljerijske vatre, sa naše strane naročito noću. Po noći bi letio izviđački helikopter koji bi navodio vatru.

Prve paljevine kuća su zbilja počele u Jasenici nakon što su iseljeni Baćevići. Koliko znam desetak kuća je tamo izgorjelo. U ostalom dijelu (južno od Mostara, za sjeverno ne znam) nije bilo paljevina kuća sve do početka povlačenja sredinom juna 92, a i tada vrlo malo. Što se Mostara tiče bilo je dosta oštećenih kuća na istočnoj strani gdje su se vodile borbe. Zgrada opštine je recimo izgorjela slučajno, granata pogodila pinzgauer koji je bio parkiran pored zgrade i vatra se onda prenijela na zgradu. Zgrada Razvitka izgorjela usljed granatiranja sa zapadne strane itd. Nije bilo neke organizovane paljevine, ali niko nikog nije sprečavao da to čini.
ako je vjerovat wikipediji u pravu si što se tiče slipčića:
http://hr.wikipedia.org/wiki/%C4%8Citluk

http://hr.wikipedia.org/wiki/Mostar

mada, to je granica čitlučke i mostarske općine, pa je djelomično ispravno što je prije navedeno. sam čitluk nije osjetio nešto puno rata osim sporadičnih granatiranja od 4 mjeseca 92- do 7 mjeseca 92.

zanima me znaš li možda kakav je helikopter tada oboren nad čitlukom, kao i jel poginuo neki oficir/pukovnik/general jna tada na čitlučkom području, jer sam bio dijete tada i sjećam se nekih priča kroz maglu?

što se tiče jasenice, samo u mojoj familiji je izgorilo 5 kuća. tri su preživjele, tako da nisi u pravu što se tiče desetak kuća. možda sam ja pretjerao sa 70-80%, jer je riječ o poprilično velikom selu, al koliko se sjećam, ono što sam vidio dole nakon povratka, a i po statistici moje familije sam došao do 70-80%, opet, možda je to malo previše, al ne znam sad točan broj.
dragan.s

#445 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by dragan.s »

marles wrote: ako je vjerovat wikipediji u pravu si što se tiče slipčića:
http://hr.wikipedia.org/wiki/%C4%8Citluk

http://hr.wikipedia.org/wiki/Mostar

mada, to je granica čitlučke i mostarske općine, pa je djelomično ispravno što je prije navedeno. sam čitluk nije osjetio nešto puno rata osim sporadičnih granatiranja od 4 mjeseca 92- do 7 mjeseca 92.

zanima me znaš li možda kakav je helikopter tada oboren nad čitlukom, kao i jel poginuo neki oficir/pukovnik/general jna tada na čitlučkom području, jer sam bio dijete tada i sjećam se nekih priča kroz maglu?

što se tiče jasenice, samo u mojoj familiji je izgorilo 5 kuća. tri su preživjele, tako da nisi u pravu što se tiče desetak kuća. možda sam ja pretjerao sa 70-80%, jer je riječ o poprilično velikom selu, al koliko se sjećam, ono što sam vidio dole nakon povratka, a i po statistici moje familije sam došao do 70-80%, opet, možda je to malo previše, al ne znam sad točan broj.
Ne znam da je ijedan helikopter srušen na tom području. Nakon odlaska JNA u maju ostao je samo jedan helikopter na aerodromu Ortiješ. To je bio helikopter KA-27 iz eskadrile koja je ranije povučena sa Divulja. Služio je za noćna izviđanja i navođenje vatre. Mislim da je pri tome oštećen i ostao je na aerodromu u Ortiješu.
Od pukovnika samo je puk.Pušara poginuo, ali u Podveležju u junu.
Čuo sam da je 1 avion srušen prilikom izvlačenja kasarne u Čapljini, ali ne znam detalje gdje je pao i šta je bilo sa pilotom.

Za Jasenicu rekao sam koliko znam. Nisam u to vrijeme tamo dolazio i to sam čuo od drugih pa je sasvim moguće da si u pravu.
ponos

#446 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by ponos »

Neko je pominjao hapšenja civila. Bilo je pojedinačnih slučajeva i ti ljudi su većinom završili u logoru u Bileći i tog ljeta su pušteni na razmijeni. Najveći zločin u to vrijeme je onaj počinjen u Sutini-Uborku (tamo su pronađena tijela) i koliko znam još niko nije procesuiran za to.[/quote]

Nisu to bili samo pojedinačni slučajevi, vi ste hapsili sve ko vam je upao u ruke, dakle ko se god nije sakrio ili pobjegao na drugu stranu bio je uhapšen, jer bilo je i naivnih bošnjaka koji su vjerovali u JNA i Jugoslaviju, naravno dok im se to nije obilo o glavu ...
Da li je tačno da ste uhapšene civile prvo odvodili u pravoslavnu crkvu u bjelušinama gdje su ih ispitivali šešeljevi beli orlovi? Moj jedan dobar prijatelj je tu završio, razlog hapšenja je bio samo što je bošnjak, živio je na istočnoj strani i pošao je da izvuče roditelje na zapadnu stranu, na luci ga uhapse i pravac pravoslavna crkva, pričao mi je da su mu prvo tražili zlato i pare, kad je rekao da nema, da je običan radnik koji se bori za život da preživi, ovaj kako je sebe nazivao belim orlom je rekao:" beda balijska gonite to na klanje". Na njegovu "sreću" nije ubijen već prebijen tako da nije mogao na noge tri dana ustati, i onda im je valjda došla neka komanda da ga prebace u Bileću, kao valjat će za razmjenu ...
Interesuje me ovo od tebe Dragane pošto vidim da si realan čovjek,i da poznaješ dosta stvari, dakle interesuje me da li su srbi 92 srušili sve ove mostove u Mostaru, jer je bilo nekog govora da je možda i HVO srušio poneki, konkretno se navode carinski i titov most?
dragan.s

#447 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by dragan.s »

ponos wrote: Nisu to bili samo pojedinačni slučajevi, vi ste hapsili sve ko vam je upao u ruke, dakle ko se god nije sakrio ili pobjegao na drugu stranu bio je uhapšen, jer bilo je i naivnih bošnjaka koji su vjerovali u JNA i Jugoslaviju, naravno dok im se to nije obilo o glavu ...
Da li je tačno da ste uhapšene civile prvo odvodili u pravoslavnu crkvu u bjelušinama gdje su ih ispitivali šešeljevi beli orlovi? Moj jedan dobar prijatelj je tu završio, razlog hapšenja je bio samo što je bošnjak, živio je na istočnoj strani i pošao je da izvuče roditelje na zapadnu stranu, na luci ga uhapse i pravac pravoslavna crkva, pričao mi je da su mu prvo tražili zlato i pare, kad je rekao da nema, da je običan radnik koji se bori za život da preživi, ovaj kako je sebe nazivao belim orlom je rekao:" beda balijska gonite to na klanje". Na njegovu "sreću" nije ubijen već prebijen tako da nije mogao na noge tri dana ustati, i onda im je valjda došla neka komanda da ga prebace u Bileću, kao valjat će za razmjenu ...
S obzirom na broj nesrba koji je ostao na lijevoj obali ipak su to samo pojedinačni slučajevi. A posebno jer nije bilo nikakve vlasti. Bošnjacima u Blagaju, Vranjevićima, Malom Polju, Hodbini, Gubavici, Domanovićima itd. se ništa nije desilo. Da o Stocu ne govorimo. Čak nisu ni opljačkani jer su ovi lešinari praznili samo napuštene kuće. Čak je neke bošnjake kasnije HVO hapsio (znam lično čovjeka) zbog navodne saradnje sa nama. Hrvata na lijevoj obali skoro i nije bilo jer su se evakuisali nekoliko dana nakon eksplozije cisterne pored S.logora.
Ekipa Bjelih orlova (10-tak ljudi) je operisala svuda, a posebno u Mostaru. Ne znam da li su ih odvodili u crkvu ili neku kuću pored, uglavnom su bili stacionirani u Bjelušinama. Najviše ih je interesovala pljačka, ali isključivo devize i zlato. Domaći su im se samo sklanjali, a vojna komanda im nije ništa mogla.
Interesuje me ovo od tebe Dragane pošto vidim da si realan čovjek,i da poznaješ dosta stvari, dakle interesuje me da li su srbi 92 srušili sve ove mostove u Mostaru, jer je bilo nekog govora da je možda i HVO srušio poneki, konkretno se navode carinski i titov most?
Ne znam za bilo kakav dogovor niti za učešće HVO-a u tome. Koliko znam svi mostovi su srušeni sa lijeve strane što se moglo vidjeti po onome kako su pali. Detalje ne znam, mada mi je malo čudno da su mogli donijeti neopaženo toliko eksploziva na most čak i noću jer ih se sa druge strane moglo primjetiti.
ponos

#448 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by ponos »

Ne znam za bilo kakav dogovor niti za učešće HVO-a u tome. Koliko znam svi mostovi su srušeni sa lijeve strane što se moglo vidjeti po onome kako su pali. Detalje ne znam, mada mi je malo čudno da su mogli donijeti neopaženo toliko eksploziva na most čak i noću jer ih se sa druge strane moglo primjetiti.[/quote]

Da, to je za veliku većinu građana Mostara ostalo nerazjašnjeno, čak i za sve one koji su tu bili u to vrijeme,ne znam koji je motiv vama bio da rušite mostove, vi ste imali tenkove i druga BVP i druge oklopnjake, dakle više je potrebe imao HVO da ruši mostove kako ne bi mogli preći na drugu stranu obale. Lično sam bio prisutan kada jedan visoki časnik HVO komentariše da branu HE Mostar treba dignuti u zrak jer se bojao da ne bi vaši tenkovi krenuli da pređu preko nje. Naravno kad su mu objasnili šta treba da se jedna brana digne u zrak odmah je ućutao.
Negdje sam čitao i to da svaki most kad se izgradi da se odmah stavlja eksploziv u njega u slučaju potrebe da se može srušiti, e sad koliko je i to tačno, mada me od bivših komunista i JNA ne bi ništa čudilo ...
Bodkin

#449 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by Bodkin »

ponos wrote:Ne znam za bilo kakav dogovor niti za učešće HVO-a u tome. Koliko znam svi mostovi su srušeni sa lijeve strane što se moglo vidjeti po onome kako su pali. Detalje ne znam, mada mi je malo čudno da su mogli donijeti neopaženo toliko eksploziva na most čak i noću jer ih se sa druge strane moglo primjetiti.
Da, to je za veliku većinu građana Mostara ostalo nerazjašnjeno, čak i za sve one koji su tu bili u to vrijeme,ne znam koji je motiv vama bio da rušite mostove, vi ste imali tenkove i druga BVP i druge oklopnjake, dakle više je potrebe imao HVO da ruši mostove kako ne bi mogli preći na drugu stranu obale. Lično sam bio prisutan kada jedan visoki časnik HVO komentariše da branu HE Mostar treba dignuti u zrak jer se bojao da ne bi vaši tenkovi krenuli da pređu preko nje. Naravno kad su mu objasnili šta treba da se jedna brana digne u zrak odmah je ućutao.
Negdje sam čitao i to da svaki most kad se izgradi da se odmah stavlja eksploziv u njega u slučaju potrebe da se može srušiti, e sad koliko je i to tačno, mada me od bivših komunista i JNA ne bi ništa čudilo ...[/quote]

to koliko znam vazi i za vojne aerodrome, pista se minira. to je logicna odluka ukoliko se drzava boji bilo kakvog napada kao sto je to bilo sa bivsom drzavom
kv99

#450 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by kv99 »

Bodkin wrote:
ponos wrote:Negdje sam čitao i to da svaki most kad se izgradi da se odmah stavlja eksploziv u njega u slučaju potrebe da se može srušiti, e sad koliko je i to tačno, mada me od bivših komunista i JNA ne bi ništa čudilo ...
to koliko znam vazi i za vojne aerodrome, pista se minira. to je logicna odluka ukoliko se drzava boji bilo kakvog napada kao sto je to bilo sa bivsom drzavom
Nije istina ni za mostove, piste, brane , tunele ili slicne objekte. To je mit kao i npr o "T-84 koji ima laser koji odredi odakle se puca na njega i onda automatski uzvrati vatru ".
Post Reply