Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
hank

#426 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by hank »

SemPer_fi wrote:Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

NERJESENO :D :D

Na dizel se ore , na plin grije , a na benzin vozi ! pusa bokic ekipi koja je dosla do tog da su ustanovili da je audi bolji od bmw-a jest al u pindzicima :) , ekipa koja je ustanovila da dizel bolje ide i pri toj brzini i ubrzanjima trosi samo 5-6 l , sta ga gura da mi je znat da nije Vrbas ? I na kraju lik koji vozi skodu govori o ubrzanjima i sportskoj voznji ... ZANIMLJIVO !
mislim da je najbolje da se vratis na temu "kako pojacat skuter da se ne prepadne uzbrdice". sine, nemas ti ni znanja ni oraha u glavi da bi ucestvovao u ovakvoj raspravi i prici. to sto lokalni mangup s vratnika prodje u bmw-u trici iz 89 i turira pred vama malcima aposlutno nema veze s pricom na ovoj temi. idi drkaj na to, i obuci air maxice i stavi brze cvike i budi najbrzi s mallossi kitom na svom speedfightu 2 s plavim diodama. zdraooo.
SemPer_fi

#427 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by SemPer_fi »

hank wrote:
SemPer_fi wrote:Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

NERJESENO :D :D

Na dizel se ore , na plin grije , a na benzin vozi ! pusa bokic ekipi koja je dosla do tog da su ustanovili da je audi bolji od bmw-a jest al u pindzicima :) , ekipa koja je ustanovila da dizel bolje ide i pri toj brzini i ubrzanjima trosi samo 5-6 l , sta ga gura da mi je znat da nije Vrbas ? I na kraju lik koji vozi skodu govori o ubrzanjima i sportskoj voznji ... ZANIMLJIVO !
mislim da je najbolje da se vratis na temu "kako pojacat skuter da se ne prepadne uzbrdice". sine, nemas ti ni znanja ni oraha u glavi da bi ucestvovao u ovakvoj raspravi i prici. to sto lokalni mangup s vratnika prodje u bmw-u trici iz 89 i turira pred vama malcima aposlutno nema veze s pricom na ovoj temi. idi drkaj na to, i obuci air maxice i stavi brze cvike i budi najbrzi s mallossi kitom na svom speedfightu 2 s plavim diodama. zdraooo.
Pa za razliku od tebe pomognem kome mogu pomoci ljudi smo nismo ..... :D
Nek ti imas znanje vala ko da ga i ja imam toliko mi je drago ...
Hmmm lokalni mangup , mislim da je za tvoje razmisljanje definicija mangupa preopsirna pa ne zelim da se trudim objasnjavati ... Neam para za air maxice pa furam neke patike od kineza 20KM dobre do bola :) cvike mi ukrali neki dan , a drkam redovno ako hoces zvat cu te da mi pomognes nije problem :) , neam ti ja ni peugeot sf2 tako da nista ni od malossi kita jbga ... Davno sam nekad s 14-15 godina lozio se na skutere i vozao yamahu al nebitno uglavnom bez dioda je bila :P
P.S.
Ja vozim dizela , ne golfa 2 il neko drugo auto staro 20 i vise godina ,dosta novije auto pa znam o cemu pricam kad sjednem u benzin poslije svog kaslje :)
hank

#428 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by hank »

super za tebe, procitaj ponovo moj post. nemoj sve previse bukvalno shvatit, procitaj nesto izmedju redova.
mani se corava posla.
poziv na zajednicko drkanje, kad su upitanju dvije indvidue istog spola, od tamo odakle ja dolazim je pederluk koji se tolerise ako imas koku medju nogama. u svakom drugom slucaju se ne tolerise. ako ti je ovo prvi javni gej istup, potrudi se nek ostane na ovome jer bi mogao fasovat i na ovaj i na onaj nacin.
SemPer_fi

#429 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by SemPer_fi »

hank wrote:super za tebe, procitaj ponovo moj post. nemoj sve previse bukvalno shvatit, procitaj nesto izmedju redova.
mani se corava posla.
poziv na zajednicko drkanje, kad su upitanju dvije indvidue istog spola, od tamo odakle ja dolazim je pederluk koji se tolerise ako imas koku medju nogama. u svakom drugom slucaju se ne tolerise. ako ti je ovo prvi javni gej istup, potrudi se nek ostane na ovome jer bi mogao fasovat i na ovaj i na onaj nacin.
Dovedes kakvu rodicu finu (ako moze amnestija) pa nek ti preprica jesam li gej :)

Ne shvatam bukvalno al nema veze halalim ja ovim TDI zaljubljenicima svasta ...

da se vratim temi :)
Obrtni moment bez snage ne vrijedi nista , a isto tako ni snaga bez momenta i mislim da se moze godinama raspravljati sta je bitnije al odgovora nema , jer zavise jedno od drugoga :D
hank

#430 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by hank »

jbg, kod mene sve rodjaci. al vjerujem da se ti ne bi zalio :D
a sto se tice teme. ja ne znam koliko pametno i novo neko nesto moze reci nakon 17 strana price.
sto se tice tvoje konstatacije, auto koje ima momenta ima i konja. ja vozim dizela koji ima 500 nm. vjeruj mi da ima konja. kod benzinca je drugacije. honda civic s 225 konja ima 196 nm. tako da ne moraju toliko usko bit vezani momenat i snaga. razlika je u pogonskog gorivu i nacinu razvijanja snage.
shady

#431 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by shady »

Zasto svi porede auta sa istom snagom, a razlicitim obrtnim momentom (tj benzin vs dizel iste snage), naravno da je dizel iste snage bolji od benzinca, jer ima veci obrtni momenat. Isto kao sto poredjenje auta sa istim obrtnim momentom nema smisla.

Isto tako bi i neki drugi benzinac bio bolji od tog prvog benzinca, ako ima vise Nm. Valjda se poredi auto sa vise Nm protiv auta sa vise KW/KS.

Audi A8 4.2 FSI quattro (367KS, 445Nm) ubrzanje do 100 je 5.7s
Audi A8 4.2 TDI quattro (345KS, 800Nm) ubrzanje do 100 je 5.5s

Dokaz da dizelasi imaju bolje ubrzanje, ali pogledajte kolika je razlika u Nm a kolika u KS. Kad bi napravili benzinac sa 750Nm obrtnog momenta, imao bi barem 500KS.

Snaga nije nista do obrtni moment pomnozen brojem obrtaja, medjutim u ovom kontekstu se misli na to koja je kombinacija bolja, auto sa malo obrtaja i vise Nm (dizel) ili auto sa puno obrtaja i manje Nm (benzin).
hank

#432 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by hank »

glupo pitanje.
auta se klasificiraju prema velicini motora. a velicina motora se ne odredjuje prema broju konja il prema broju njutnmetara nego prema radnoj zapremi.
dva audija koja si stavio u primjer su dobra za usporedbu zato sto oba imaju istu radnu zapreminu al razlicito pogonsko gorivo i razlicite nacine koristenja tog goriva (direktno ubrzgavanje pod pritiskom za dizel).
samim tim su dobri za komparacije.
atmosferski benzinac koji ima 750nm momenta bi morao imat za 4 cilindra veci motor od ovog dizela i duplo vecu radnu zapreminu. recimo aventador v12 6.5 ima 690nm momenta al pri 5500 okretaja. dakle ne mozes ih tako poredit jer dva auda koja ima isti momenat a jedan dizel a jedan benzina, to automatikom znaci da, ako je benzinac atmosferac, da ima skoro duplo veci motor.
fidoremilienko

#433 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by fidoremilienko »

Sto ce reci da je dizel "eksplozivnije" gorivo i otuda im veci obrtni moment ili?
hank

#434 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by hank »

fidoremilienko wrote:Sto ce reci da je dizel "eksplozivnije" gorivo i otuda im veci obrtni moment ili?
nacin na koji motor koristi dizel gorivo i nacin na koji motor koristi benzin je drugacije. benzin je po hemijskom sastavu eksplozivnije gorivo, dok dizel jako slabo gori i treba mu vise vremena da se upali. kod benzina je dovoljna iskra (svijecice obavljaju taj posao).
tu najvise turbo zapravo pomaze i direktno ubrzgavanje goriva u cilindar pod velikim pritiskom (1750 do 2050 bara za common rail motore). to je momenat u kojem dizel dobija krila, jer da nema toga imali bi samo brdo traktora.
goran16v

#435 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by goran16v »

hank wrote: nacin na koji motor koristi dizel gorivo i nacin na koji motor koristi benzin je drugacije. benzin je po hemijskom sastavu eksplozivnije gorivo, dok dizel jako slabo gori i treba mu vise vremena da se upali. kod benzina je dovoljna iskra (svijecice obavljaju taj posao).
A kako slabije ekspolozivni dizel detonira kad nema svjecica? :wink:
hank

#436 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by hank »

gorivo se samozapaljuje zbog temperature zagrijanog zraka. al u stvarnom zivotu ti govorim da je dizel manje zapaljivo i ekplozivno gorivo. na otvorenom plamenu prije ce benzin gorit nego dizel.
goran16v

#437 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by goran16v »

hank wrote:gorivo se samozapaljuje zbog temperature zagrijanog zraka. al u stvarnom zivotu ti govorim da je dizel manje zapaljivo i ekplozivno gorivo. na otvorenom plamenu prije ce benzin gorit nego dizel.
Princip rada motora bas i nema pretjerane veze sa tim koliko su goriva zapaljiva i stvarnom zivotu zar ne?
hank

#438 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by hank »

tvoja poenta je da je nafta u dizel autima zapaljivije gorivo od benzina?
fidoremilienko

#439 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by fidoremilienko »

hank wrote:
fidoremilienko wrote:Sto ce reci da je dizel "eksplozivnije" gorivo i otuda im veci obrtni moment ili?
nacin na koji motor koristi dizel gorivo i nacin na koji motor koristi benzin je drugacije. benzin je po hemijskom sastavu eksplozivnije gorivo, dok dizel jako slabo gori i treba mu vise vremena da se upali. kod benzina je dovoljna iskra (svijecice obavljaju taj posao).
tu najvise turbo zapravo pomaze i direktno ubrzgavanje goriva u cilindar pod velikim pritiskom (1750 do 2050 bara za common rail motore). to je momenat u kojem dizel dobija krila, jer da nema toga imali bi samo brdo traktora.
To mi je uvijek bilo interesantno, iako da odmah kazem nisam neki pretjerani poznavalac teorije motora. :)
Znam da se dizel "samozapaljuje" i to zbog velikog pritiska. Sabijanjem zraka raste temperatura (cisti dokaz je pumpa za bic :D) i malo goriva i to je to.

Dakle, negdje sam nekad procitao da je dizel gorivo u motorima SUS mnogo jace od benzina, pa mi stoga nekako dolazi i veza sa o.momentom. Mozda grijesim.

Znaci turbo (ono kad se kaze turbina jel'), podrazumijeva ubrizgavanje i goriva i zraka? Mislio sam da turbina samo ubacuje zrak u cilindre.
Last edited by fidoremilienko on 25/06/2012 23:38, edited 1 time in total.
goran16v

#440 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by goran16v »

hank wrote:tvoja poenta je da je nafta u dizel autima zapaljivije gorivo od benzina?
Poenta je da za detonaciju dizela u komori za sagorjevanje, za razliku od benzina nije potrebna svjecica niti bilo koji drugi izvor otvorenog plamena...
goran16v

#441 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by goran16v »

fidoremilienko wrote:
Dakle, negdje sam nekad procitao da je dizel gorivo u motorima SUS mnogo jace od benzina, pa mi stoga nekako dolazi i veza sa o.momentom. Mozda grijesim.

Znaci turbo (ono kad se kaze turbina jel'), znaci ubrizgavanje i goriva i zraka? Mislio sam da turbina samo ubacuje zrak u cilindre.
Kako si napisao za samodetonaciju dizela potreban je veci pritisak, za veci pritisak potreban je veci hod klipa (tj. veca radna zapremina), a da bi se dobio veci hod klipa potrebno je vece koljeno na radilici. Vece koljeno je zapravo duza poluga u odnosu na uzduznu osu radilice. Sama formula za izracunavanje obrtnog momenta dovoljno objasnjava da duza poluga znaci veci o. momenat.
fidoremilienko

#442 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by fidoremilienko »

goran16v wrote:
fidoremilienko wrote:

Znaci turbo (ono kad se kaze turbina jel'), znaci ubrizgavanje i goriva i zraka? Mislio sam da turbina samo ubacuje zrak u cilindre.
Kako si napisao za samodetonaciju dizela potreban je veci pritisak, za veci pritisak potreban je veci hod klipa (tj. veca radna zapremina), a da bi se dobio veci hod klipa potrebno je vece koljeno na radilici. Vece koljeno je zapravo duza poluga u odnosu na uzduznu osu radilice. Sama formula za izracunavanje obrtnog momenta dovoljno objasnjava da duza poluga znaci veci o. momenat.
:shock: :kravata:

Ima smisla, to je to.
hank

#443 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by hank »

goran16v wrote:
fidoremilienko wrote:

kazes princip rada motora i nema veze koliko su goriva zapaljiva u stvarnom zivotu?
pa ne bih se nas slozio. kad pricamo o atmosferskom benzincu i dizelu bez turba(koji se vise ne prave, al uzet cemo neki star primjer), na istu zapreminu tj velicnu motora jedan merdes w124 200e i 200d, il golf mk2 1.6d i 1.6b su imali velike razlike u snazi.
dakle ipak je bitna zapaljivost goriva i u stvarnom zivotu. jer da nema turba, nijedan dizel nikad ne bi dostigao benzinca. a samim tim, da benzin nije toliko zapaljiv, nikad ne bi iz motora iste velicine izvlacio nekad i duplu snagu.
sto se tice tvog objasnjennja o formuli izracunavanja obrtnog momenta, ja nigdje ne vidim da si ubacio turbo punjac u jednacinu a i ja i ti znamo da jedan 1.9tdi s turbom u osnovi ima 90ks i 210nm, a bez turba 68ks i 125nm.
dakle fali ti dio jednacine.
basicm

#444 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by basicm »

Emko postoji vrijeme i prije tdi i vw-a

Turbo nema veze sa zapaljenjem goriva a pogotovo sa momentom, on ubaciva stlaceni zrak, kojeg laicki receno onda ima vise u manjem prostoru pa samim tim moze vise da gori ono cemu on pomaze da gori. Novi motori imaju bolju energetsku iskoristivost, zato su jaci.
hank

#445 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by hank »

basicm wrote:Emko postoji vrijeme i prije tdi i vw-a

Turbo nema veze sa zapaljenjem goriva a pogotovo sa momentom, on ubaciva stlaceni zrak, kojeg laicki receno onda ima vise u manjem prostoru pa samim tim moze vise da gori ono cemu on pomaze da gori. Novi motori imaju bolju energetsku iskoristivost, zato su jaci.
turbo nema veze s momentom?
kako objasnjavas povecanje snage izmedju obicnog dizela, turbo dizela i biturbo dizela bilo kojeg proizvidjaca ako turbo nema veze s tim?
i objasni mi razliku izmedju sdi i tdi motora? osnovna je sto drugi ima turbo, kako onda taj turbo dodatak doda dupli i trodupli momenat i u nekim slucajevima duplu snagu? ako nije do turba do cega je, po specifikacijama su to sve isti motori zapreminski, po broju cilindara i ventila.
goran16v

#446 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by goran16v »

hank wrote: kazes princip rada motora i nema veze koliko su goriva zapaljiva u stvarnom zivotu?
pa ne bih se nas slozio. kad pricamo o atmosferskom benzincu i dizelu bez turba(koji se vise ne prave, al uzet cemo neki star primjer), na istu zapreminu tj velicnu motora jedan merdes w124 200e i 200d, il golf mk2 1.6d i 1.6b su imali velike razlike u snazi.
dakle ipak je bitna zapaljivost goriva i u stvarnom zivotu. jer da nema turba, nijedan dizel nikad ne bi dostigao benzinca. a samim tim, da benzin nije toliko zapaljiv, nikad ne bi iz motora iste velicine izvlacio nekad i duplu snagu.
sto se tice tvog objasnjennja o formuli izracunavanja obrtnog momenta, ja nigdje ne vidim da si ubacio turbo punjac u jednacinu a i ja i ti znamo da jedan 1.9tdi s turbom u osnovi ima 90ks i 210nm, a bez turba 68ks i 125nm.
dakle fali ti dio jednacine.
Mjesas dvije stvari, tj svojstva i uslovi za detonaciju i energiju koja se oslobadja pri detonaciji, a za princip rada motora su bitne obje velicine. Goriva sa manje oktana su sklonija samodetonaciji tj eksplozivnija ali prilikom detonacije oslobadjaju manju energiju, da nije tako zasto benzinac ne bi radio na principu dizela, a usput bio jaci i stedljiviji?
Uprostena forluma za izracunavanje snage motora P bi bila umnozak o. momenta M i kutne brzine odnosno br. okretaja w tj. P = M x w, dok je formula iza uzrazunavanje momemta M umnozak sile F koja djeluje na celo klipa (oslobodjena detonacijom) i duzine kraka d, tj M = F x d. Zbog principa rada motora dizel ima manju kutnu brzinu tj snagu ali vecu polugu tj veci o. momenat.
Dodavanjem turba se jednostavno povecava kolicina zraka (srazmjerno se povecava i kolicina goriva) cime povecava pritisak odnosno energija oslobodjena pri detonaciji tj sila F, sto znaci da nije nista izostavljeno iz formule, samo sto je sila F povecana.
basicm

#447 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by basicm »

hank wrote: turbo nema veze s momentom?
kako objasnjavas povecanje snage izmedju obicnog dizela, turbo dizela i biturbo dizela bilo kojeg proizvidjaca ako turbo nema veze s tim?
i objasni mi razliku izmedju sdi i tdi motora? osnovna je sto drugi ima turbo, kako onda taj turbo dodatak doda dupli i trodupli momenat i u nekim slucajevima duplu snagu? ako nije do turba do cega je, po specifikacijama su to sve isti motori zapreminski, po broju cilindara i ventila.
Skoro si odgovorio u svom postu. Dakle dva identicna motora sa razlikom turbo i bez daju razlicite rezultate. Dodas na to funkciju turba, tj ubacivanje vise zraka u isti prostor, a zrak za funkciju ima pomaganje pri sagorijevanju, znaci da imamo ili bolje sagorijevanje i energetsku iskoristivost, ili mogucnost povecanja kolicine ubrizganog goriva, sto za rezultat daje bolji potisak na klip koji preko klipnjace prenosi snagu na radilicu i daje veci momenat i snagu.
hank

#448 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by hank »

basicm wrote:Emko postoji vrijeme i prije tdi i vw-a

Turbo nema veze sa zapaljenjem goriva a pogotovo sa momentom
, on ubaciva stlaceni zrak, kojeg laicki receno onda ima vise u manjem prostoru pa samim tim moze vise da gori ono cemu on pomaze da gori. Novi motori imaju bolju energetsku iskoristivost, zato su jaci.
haj se dogovori sam sa sobom, ovdje pise da turbo nema veze s momentom.

" Dodas na to funkciju turba, tj ubacivanje vise zraka u isti prostor, a zrak za funkciju ima pomaganje pri sagorijevanju, znaci da imamo ili bolje sagorijevanje i energetsku iskoristivost, ili mogucnost povecanja kolicine ubrizganog goriva, sto za rezultat daje bolji potisak na klip koji preko klipnjace prenosi snagu na radilicu i daje veci momenat i snagu"

dok recimo ovdje opet pise da ima veze s momentom..
sta ce bit na kraju?
GaRGa

#449 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by GaRGa »

hank citaj malo ne moras za sve peglat ljude
http://en.wikipedia.org/wiki/Air%E2%80%93fuel_ratio
hank

#450 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by hank »

GaRGa wrote:hank citaj malo ne moras za sve peglat ljude
http://en.wikipedia.org/wiki/Air%E2%80%93fuel_ratio
kad tebe budem peglao, javi se.
dotad, znas sta ti je radit.
Locked