Sirija

Locked
Plastikaa

#42476 Re: Sirija

Post by Plastikaa »

Sirijska televizija pak prenosi kako militanti ubijaju civile u gradu. "Terorističke skupine počinile su strašan masakr civila nakon upada u grad Jisr al-Shughour", ističe se u izvještaju te se navodi kako je ubijeno najmanje 30 civila.

Podsjetimo, riječ je o gradu od oko 50,000 stanovnika u blizini turske granice. Grad je ove subote po prvi put pao u ruke militanata otkako je počeo rat u Siriji.
izvor(i): www.reuters.com
DuckZz

#42477 Re: Sirija

Post by DuckZz »

Devastiran tenk na samom ulazu u tvornicu
Image

Zarobljen tenk
Image

Zarobljena municija
Image

Hadi Habdalah jučer u oblasti Hame, danas u Idlibu oko same tvornice, ponovo ga stotine metara dijele od smrti :-)
Image
Image
walter kurtz

#42478 Re: Sirija

Post by walter kurtz »

Opetja033 wrote:
ioannes wrote:evo i pjesma je legla....red je da se ovi uspjesi kod Idliba malo i proslave :D
Mislim da kolega @sarajevoxxxx nije o tog posla, ali ja sam u subotu i pofino zalio u ime gazenja i deratizacije u Idlibu. :mrgreen:
Zalio :shock: :zoka: valjda znas da ovi tvoji za zalijevanje glavu odsjeku da znaju ko im je supporter proveo bi se kao saud u jemenu ;-)
walter kurtz

#42479 Re: Sirija

Post by walter kurtz »

Opetja ti si bolan fina bosanska dusa bliza ti je kakva takva evropa nego nazadni arapi ;-) cbrt budza kacunak bi te na kolac kao i mene
Opetja033

#42480 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Napadnut rezimski konvoj u dolini Ghab, zarobljena asadcad:

https://www.youtube.com/watch?v=NfH7H3CMmKY
Opetja033

#42481 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Ulicne borbe u gradu Sirrinu izmedju FSA&YPG i isisovaca. Isisovci jos uvijek okruzeni u silosima.

Isisovci napadaju polozaje Assadovih lojalista u istocnom Homsu i istocnoj Hami, oko Palmyre a borbe se vode i na samom ulazu u grad Hasaka.Teski dani za Assada.
Kikibombona

#42482 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Opetja033 wrote:Napadnut rezimski konvoj u dolini Ghab, zarobljena asadcad:

https://www.youtube.com/watch?v=NfH7H3CMmKY
Pa jebote, ima li iko da se ne ponasa ovako...... :-) :D :lol: :lol: :lol: :lol:

Jedan mi je lik pricao, kada se jedne prilike nasao u drustvu selefija, da su opleli jedan zestok tekbir sasvim iznenada prije nego su poceli objedovati.... :D :lol: :lol: :lol:

Ja mu naravno nisam vjerovao, ali nakon ovih klipova, gdje se vidi da svaki islamista tekbira i nabraja kao na traci, vise nisam siguran....

Pitam se da li u krevetu sa zenom ovako nabrajaju i tekbiraju!?? :lol: :lol:
sarajevoxxxx

#42483 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Pripadnici IS-a nalaze se na samom južnom ulazu u grad Hasaku.Prva Armija FSA započela vojnu operaciju u mjestu Sa'sa u okolini Damaska, gdje su žestoko napali položaje režimskih snaga 68. pukovnije.
Gojeni H

#42484 Re: Sirija

Post by Gojeni H »

dječak sa šibicama wrote:Image

"Umjerena opozicija FSA" u okolini Jisr al shughura.

Al Zarqawi i Osama Bin Laden kao ideolozi, u sredini sofersajbne Al Khattab dakle ovo su Ceceni jer ovaj saudijski prdonja od Al Khattaba je ratovao na Kavkazu dok mu Rusi nisu poslali pismo sa otrovom. Nakon otvaranja koverte, terorist je umirao mjesec dana u mukama, postena osveta za sve zrtve koje je pobio na Kavkazu.
Koje zrtve je Khattab pobio na Kavkazu?
dječak sa šibicama

#42485 Re: Sirija

Post by dječak sa šibicama »

Mnoge.

I krepavao je podugo. Poslali mu Ruje sarin, izgleda.
Opetja033

#42486 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

walter kurtz wrote:Opetja ti si bolan fina bosanska dusa bliza ti je kakva takva evropa nego nazadni arapi ;-) cbrt budza kacunak bi te na kolac kao i mene
Pa ja sam vise puta na ovom forumu, mislim cak i na ovoj temi, ponovio: smatram da je zapadna civilizacija vrhunac onoga sto covjecanstvo u ovom trenutku moze pruziti.
Islamska civilizacija (kojoj i sam pripadam jer sam musliman) treba, postujuci razlicitosti tradicije i sistema, teziti priblizavanju zapadnim vrijednostima. Naravno nije moguce samo prekopirati, niti bi bilo pohvalno.
Apsolutna vecina islamskog, a pogotovo arapskog, svijeta je ucmala medjutim dugo vec tinja iznutra. Taj "poklopac" je stavljen prije ere kolonijalizma, ali i Zapad snosi odredjenu odgovornost (ne glavnu i ne najvecu). U nesto manjoj mjeri bivsi SSSR a danasnja Rusija. Dolaze nove generacije, stari autoriteti su izgubili svaki smisao. Arapima trebaju vodje koje ce oni sami birati, Arapi moraju proci kroz ovaj bolan i krvav proces. To je neminovnost. Ne radi se samo o Siriji, Libiji, Egiptu. Tu su i zaljevske zemlje. Bice krvavo, bice brutalno, svjedocimo samo pocetku - ali kroz ovo se mora proci. Ima svijetlih primjera, poput Tunisa. Medjutim sto se duze pokusava izbjeci neizbjezno, veci ce i radikalniji pritisak iznutra postati. Nusra, ISIS, Talibani, Al Qaida - to su samo prolazne faze i nus pojave.
Obaranjem ucmalih rezima, institucija, otvorice se novo poglavlje historije Arapa i muslimana. Ogroman je kapacitet tu, govorimo o jednoj od najvaznijih civilizacija covjecanstva. Doci ce do reformi - drustvenih, socijalnih ali i vjerskih. Sto je najvaznije. Pa vec sada mozemo vidjeti naznake tome. Islamisticki ucenjaci poput Tarika Ramadana i Hasana Turabija pozivaju na moratorij izricanja serijatskih smrtnih kazni dok se ne postigne koncenzus medju ulemom (drugim rijecima permanentno zaustavljanje). Govorimo o dvojici ljudi koji su bliski Muslimanskoj Braci, Tarik Ramadan je unuk osnivaca MB. Sve veci broj islamisticki orijentisanih ucenjaka poziva na reformu serijata u kojem bi se tezilo "ciljevima serijata" a ne njegovoj formi.

I to sve nakon samo par godina od pocetka onoga sto zovemo arapskim proljecem. Ponavljam: bice krvavo, bice brutalno i trajace dugo. Ali ce proci. Ovo je neminovnosti, historijska neminovnost. Bolni proces koji ce dovesti do preporoda islamske civilizacije i ovaj proces ce dugo trajati. Mislim da ni ti ni ja necemo dozivjeti da vidimo potpune posljedice ovoga sto se sada pocelo desavati.
Kikibombona

#42487 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Opetja033 wrote:Teski dani za Assada.
Hasaka je kurdska, to je odavno poznata. SAA se nasla u neobranom grozdju, nemaju gdje.... Da mogu, rado bi se povukli u Zor recimo, a pustili YPG i ISIL da se krve u regiji. Oni su tu jednostavno zatoceni.

Po meni, SAA u Hasaki se treba rasformirati a borci pristupiti YPG.

Mada, moze se posmatrati i iz druge perspektive. Mozda je ovo igrica vlade u Damasku, mozda svjesno pustaju ISIL da napreduje prema gradu, kako bi natjerali YPG da pristane na saradnju sa SAA. YPG svakako ne zeli ISIL u gradu. Veliki broj civila bi bio ugrozen. Cak u nekoj varijanti se USA avijacija moze staviti na stranu YPG i SAA u borbi protiv ISILa.

Vidjet cemo uskoro sta ce biti. Jako zanimljivo....

Samoubilacki napad u blizini grada Hasaka

Cuj ih Tita ti! :lol:
ioannes

#42488 Re: Sirija

Post by ioannes »

dobar clanak pod nazivom "dupla igra u Siriji"

http://www.hintergrund.de/201504273517/ ... yrien.html
Opetja033

#42489 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Situacija na istocnom ratistu u Idlibu nakon sinocnje bjezanije iz Qarmida/Ciglane:

Image

Gdje nam je Tigric? :(
nosara

#42491 Re: Sirija

Post by nosara »

Opetja033 wrote:
walter kurtz wrote:Opetja ti si bolan fina bosanska dusa bliza ti je kakva takva evropa nego nazadni arapi ;-) cbrt budza kacunak bi te na kolac kao i mene
Pa ja sam vise puta na ovom forumu, mislim cak i na ovoj temi, ponovio: smatram da je zapadna civilizacija vrhunac onoga sto covjecanstvo u ovom trenutku moze pruziti.
Islamska civilizacija (kojoj i sam pripadam jer sam musliman) treba, postujuci razlicitosti tradicije i sistema, teziti priblizavanju zapadnim vrijednostima. Naravno nije moguce samo prekopirati, niti bi bilo pohvalno.
Apsolutna vecina islamskog, a pogotovo arapskog, svijeta je ucmala medjutim dugo vec tinja iznutra. Taj "poklopac" je stavljen prije ere kolonijalizma, ali i Zapad snosi odredjenu odgovornost (ne glavnu i ne najvecu). U nesto manjoj mjeri bivsi SSSR a danasnja Rusija. Dolaze nove generacije, stari autoriteti su izgubili svaki smisao. Arapima trebaju vodje koje ce oni sami birati, Arapi moraju proci kroz ovaj bolan i krvav proces. To je neminovnost. Ne radi se samo o Siriji, Libiji, Egiptu. Tu su i zaljevske zemlje. Bice krvavo, bice brutalno, svjedocimo samo pocetku - ali kroz ovo se mora proci. Ima svijetlih primjera, poput Tunisa. Medjutim sto se duze pokusava izbjeci neizbjezno, veci ce i radikalniji pritisak iznutra postati. Nusra, ISIS, Talibani, Al Qaida - to su samo prolazne faze i nus pojave.
Obaranjem ucmalih rezima, institucija, otvorice se novo poglavlje historije Arapa i muslimana. Ogroman je kapacitet tu, govorimo o jednoj od najvaznijih civilizacija covjecanstva. Doci ce do reformi - drustvenih, socijalnih ali i vjerskih. Sto je najvaznije. Pa vec sada mozemo vidjeti naznake tome. Islamisticki ucenjaci poput Tarika Ramadana i Hasana Turabija pozivaju na moratorij izricanja serijatskih smrtnih kazni dok se ne postigne koncenzus medju ulemom (drugim rijecima permanentno zaustavljanje). Govorimo o dvojici ljudi koji su bliski Muslimanskoj Braci, Tarik Ramadan je unuk osnivaca MB. Sve veci broj islamisticki orijentisanih ucenjaka poziva na reformu serijata u kojem bi se tezilo "ciljevima serijata" a ne njegovoj formi.

I to sve nakon samo par godina od pocetka onoga sto zovemo arapskim proljecem. Ponavljam: bice krvavo, bice brutalno i trajace dugo. Ali ce proci. Ovo je neminovnosti, historijska neminovnost. Bolni proces koji ce dovesti do preporoda islamske civilizacije i ovaj proces ce dugo trajati. Mislim da ni ti ni ja necemo dozivjeti da vidimo potpune posljedice ovoga sto se sada pocelo desavati.
A sta ce bit na kraju tog "procesa"...? Na stranu razaranja i mrtvi, ranjeni. raseljeni, to je normalna neposredna posljedica... Ocekujes sta...?
Gojeni H

#42492 Re: Sirija

Post by Gojeni H »

dječak sa šibicama wrote:Mnoge.

I krepavao je podugo. Poslali mu Ruje sarin, izgleda.
Mislis, zrtve - ruske vojnike.
ioannes

#42493 Re: Sirija

Post by ioannes »

Opetja033 wrote:

taj proces nije iniciran od strane Arapa...zato i nemoze biti preporod.
Opetja033

#42494 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Naravno, vatikansko-dzihadisticko-gusterska zavjera. :mrgreen:

Ne raspravljam sa pristalicama konspirativnih, sizofrenih teorija. Hvala.
Opetja033

#42495 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

nosara wrote:
Opetja033 wrote:

A sta ce bit na kraju tog "procesa"...? Na stranu razaranja i mrtvi, ranjeni. raseljeni, to je normalna neposredna posljedica... Ocekujes sta...?
Sveobuhvatnu reformu islamske civilizacije. Svaki segment.
Herr Flick

#42496 Re: Sirija

Post by Herr Flick »

Kad pogledas ovo kartu shvatis da su pobunjenici jaki samo tamo gdje granice sa nekom drzavom,u ovom slucaju sa Turskom,Jordanom i Izraelom..

Cudno zar ne?? :D :D
ioannes

#42497 Re: Sirija

Post by ioannes »

Opetja033 wrote:Naravno, vatikansko-dzihadisticko-gusterska zavjera. :mrgreen:

pa da naravno.....arapi sami inicirali svoj "preporod"
i ova silna krvoprolica koja tome slijede.
nisu sigurno energetski i geostrateski interesi veliki globalnih playera....
pravi preporod moze biti samo iznutra
nosara

#42498 Re: Sirija

Post by nosara »

ioannes wrote:
Opetja033 wrote:Naravno, vatikansko-dzihadisticko-gusterska zavjera. :mrgreen:

pa da naravno.....arapi sami inicirali svoj "preporod"
i ova silna krvoprolica koja tome slijede.
nisu sigurno energetski i geostrateski interesi veliki globalnih playera....
pravi preporod moze biti samo iznutra
Mene samo interesuje ko ce platit te reforme sveobuhvatne i ko ima interes da se tamo bilo sta reformise...? Doduse, nisam u toku... Mozda je Libiji i Iraku krenulo nabolje neopisivo...?
ioannes

#42499 Re: Sirija

Post by ioannes »

nosara wrote:
Mene samo interesuje ko ce platit te reforme sveobuhvatne i ko ima interes da se tamo bilo sta reformise...? Doduse, nisam u toku... Mozda je Libiji i Iraku krenulo nabolje neopisivo...?
ko da je zapadu u cilju pustiti arapski svijet da se reformira,da se reformira u pozitivnom smislu....to se moze maloj djeci pricati
svijetskoj privredi je trenutno potrebno negdje otprilike 90 mil. Barela nafte na dan da bi se moga odrzavati....cijeli zivotni standard zapada je ovisan o tome,sada kada gledamo da se zalihe te droge (nafte) nalaze na bliskom istoku...potrebno je taj protok nafte na sav moguc nacin osigurati i to se samo moze napraviti kroz permanentnu destabilizaciju (ne zaboravimo i u najvecim ratovima je nafta uvijek tekla) i instaliranje marionetskih vlada i rezima....ko toga nije svijestan,pati od manjka inteligencije ili mu je kognitivna disonanca u glavi najveca prepreka
sarajevoxxxx

#42500 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Herr Flick wrote:

Kad pogledas ovo kartu shvatis da su pobunjenici jaki samo tamo gdje granice sa nekom drzavom,u ovom slucaju sa Turskom,Jordanom i Izraelom..

Cudno zar ne?? :D :D
Odbrana Džobera, Darije (ratišta i mjesta koja su daleko od Turske) nije manje važna i lakša od zauzimanja Idliba.Čak šta više.Režim je po mom mišljenju jedan od najtežih udaraca doživio upravo u Damasku i okolini Damaska.
Locked