Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
- drug_profi
#42376 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pri tom i na tim Kovačima ima heibet rahmetlija, palih boraca koji nit su bili religiozni, nit su ratovali za vjeru. Uglavnom da odbrane sebe sa nadom da će odbraniti i Ustav Republike BiH.
U tom Ustavu ja nisam vidio da je pisalo da je vjera, bilo koja, jednako što i država.
Tu je čak čini mi se pisalo da je država sekularna tj. da je vjera građansko pravo svakoga ali i njegova privatna stvar, tj da je vjera strogo odvojena od države.
Kao što je i u svim modernim državama svijeta.
I sad ovdje treba nekim trolovima objašnajvati zašto državni funkcioneri ne bi smjeli službeno prisustvovati vjerskim svetkovinama, već to mogu samo privatno kao vjernici.
U tom Ustavu ja nisam vidio da je pisalo da je vjera, bilo koja, jednako što i država.
Tu je čak čini mi se pisalo da je država sekularna tj. da je vjera građansko pravo svakoga ali i njegova privatna stvar, tj da je vjera strogo odvojena od države.
I sad ovdje treba nekim trolovima objašnajvati zašto državni funkcioneri ne bi smjeli službeno prisustvovati vjerskim svetkovinama, već to mogu samo privatno kao vjernici.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#42377 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
I vi se nasli sa trolcinama nadjebavati. Pedza ce da reaguje i haj zdravo djaci.
- GandalfSivi
#42378 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Jarane gdje ce ba to napisati, ovdje se vec 25 godina monopolizira borba sarajevakih momaka u tenama koji su haman goloruki isli na teknove da odbrane grad i sad ces ti pricati o sekularizmu.drug_profi wrote:Pri tom i na tim Kovačima ima heibet rahmetlija, palih boraca koji nit su bili religiozni, nit su ratovali za vjeru. Uglavnom da odbrane sebe sa nadom da će odbraniti i Ustav Republike BiH.
U sustini jako nezahvalna tema, ne bih vise da ulazim u istu, ali da je i kompletna vlada otisla na Kovace, opet bi se sutra naslo nesta novo, jer kao sto nedavno Nivelacija napisa, u NS nema Bosnjaka. Mada to donekle jeste istina, nadam se da tamo nema Bosnjaka po profesiji i dobro je sto ih nema...
-
Hakiz
#42379 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
U pravu si, škripi.MUNAFIK wrote:Kakve veze ima jel to IZ odredila dan, ili neka NVO, ili drustvo lovaca ili drustvo umjetnika... Vlast prisustvuje na skoro pa svim manifestacijama koje organizuje znacajna grupa gradjana koju oni predstavljaju.
Premjer KS nije vise predstavnik NS, nego svih gradjana pa bi trebao naravno da ispostuje i dan boraca i dan šehida, ali zaista je bolesno da se smatra losim obilježiti dan šehida jer kao to ima.veze sa IZ i vjerom???
WTF???
Mislim ako je problem za NS sto su to ŠEHIDI i što jento IZ onda je to poseban i jako VELIKI problem, ja se iskreno nadam da to Bogami nije tako...
Vjerujem najiskrenije da su BUDISTI imali neku brigadu i borili se za odbranu Sarajeva, da bi se na ovoj temi pozdravljalo obilježavanje njihovog dana koji su izabrali za svoje borce, ali kad je to u vezi sa Islamom onda malo škripi...
Škripi zato što iz sva tri dominantna naroda i sve tri dominantne religije u ovoj državi pokušavaju da unište sekularnost i da svoje narodne i religiozne potrebe stave iznad državnih i potreba svih stanovnika.
Onaj queer festival je najbolji primjer za to. Festival koji se održavao u zatvorenim prostorima je napadnut zato što se održavao u vrijeme ramazana. Da li je u tom slučaju islam iznad države? Za muslimane vjerujem da jeste, ali kako u ovoj državi ne žive samo muslimani, za državu ne smije biti.
Naravno, kao ni jedna druga religija ili narodnost. Za državu svi njeni građani moraju biti jednaki, a to znači da prava naroda i religija ne smiju biti veća od prava ljudi koji su manjinskih naroda, ne izjašnjavaju se kao pripadnici naroda i nisu religiozni ili su sljedbenici malih ili opskurnih religija.
I kada se upitaš zašto je problem, samo se sjeti da je BiH sekularna država u kojoj žive i nevjernici.
Ne bi trebao. Trebao bi da ispoštuje samo dan boraca.nego svih gradjana pa bi trebao naravno da ispostuje i dan boraca i dan šehida
Predstavnici institucija države odaju priznanje svim poginulim borcima za državu. A ako se neki od tih boraca smatraju šehidima, to je privatna stvar, predstavnici institucija države neće njemu odati priznanje kao šehidu, nego kao borcu armije. Ako mu odaju priznanje kao borcu na putu vjere, onda je to rušenje ustavnog poretka države, rušenje njene sekularnosti.
Ali, mene je strah to što ti suprotstavljaš borce i šehide. Samo uvođenje tog instituta (šehidi) u borbu armije BiH je stašno, jer to znači da su ti ljudi poginuli pokušavajući ostvariti neki drugi plan, a ne odbranu države koja im je bila samo usput. Da li to znači da će sutra, ako njihovi planovi dođu u sukob sa državom, ljudi koji u slučaju smrti žele postati šehidi krenuti u sukob protiv države?
Pa kada se upitaš u čemu je problem, razmisli malo kako nekome ko nije musliman to izgleda.
Od događaja već spomenutog queer festivala, uvođenja vjerskih instituta u državne institucije (šehid naspram poginuli borac armije) i razih drugih sitnica nemuslimanima šalje signale da se od dijela države na kojem su muslimani većina na mala vrata pokušava usposatviti light verzija islamske države. Sve je OK, ali da se zna da je islam ipak tu iznad svega kada se podvuče crta.
Neke ljude to ako ne plaši, onda im stvara nervozu.
- geralt
#42380 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
"Zaklinjem se da ću braniti nezavisnost, suverenitet i cjelovitost Republike Bosne i Hercegovine, da ću savjesno i disciplinovano izvršavati sve obaveze i dužnosti pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, da ću braniti njenu slobodu i čast i u toj borbi istrajati".
Ja nesto ne vidim da se ovdje spominju ni vjera ni islam.
Ja nesto ne vidim da se ovdje spominju ni vjera ni islam.
- drug_profi
#42381 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Upravo tako.
Ovo sto se radi vec dugo, tacnije od 1993. radi se da se drzava sto bolje podijeli da se teritorije ociste. Da odu svi kojima stvara nervozu nametanje vjerskih pravila, naziva, pozdrava...
Da se svako od nas zapita hoce li mozda neka budala baciti kamen, a druga neka buduca i molotovljev tebi na kucu, jer ti u sred ramazana u svojoj basti rostljas sa drustvom.
Malte ne normalna stvar postaju "ekscesi" tih elemenata.
Niko se previse i ne sekira radi tih ispada.
A žaba opet izgleda i ne zna da će biti skuhana.
Ovo sto se radi vec dugo, tacnije od 1993. radi se da se drzava sto bolje podijeli da se teritorije ociste. Da odu svi kojima stvara nervozu nametanje vjerskih pravila, naziva, pozdrava...
Da se svako od nas zapita hoce li mozda neka budala baciti kamen, a druga neka buduca i molotovljev tebi na kucu, jer ti u sred ramazana u svojoj basti rostljas sa drustvom.
Malte ne normalna stvar postaju "ekscesi" tih elemenata.
Niko se previse i ne sekira radi tih ispada.
A žaba opet izgleda i ne zna da će biti skuhana.
- kmirsad
#42382 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
To ti je kao 8. mart. Jedan dan u godini nose ženama cviječe. Ostale dane ih mlate.MUNAFIK wrote:
Meni bi bilo zao da ova vlada padne, usao sam u neki razgovor sa rajom koja je SDA i oni ovo napominju... NS ne daje pocast sehidima pa sam ja na tonu toga postavio pitanje.
Izgleda da glasaci NS fakat imaju neki problem sa odavanjem pocasti sehidima, sto mene iznenadjuje...
Sve se ja slazem... Spinovi... Borba za vlast... Sustinske promjene su vazne i bitne itd... Ali jel zaista problem za glasace NS da se oda pocast sehidima?
-
MUNAFIK
#42383 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ko je šehid a ko ne... Ko će u Dženet a ko ne itd... Je na kraju samo Božije, a ne ljudsko...drug_profi wrote:Pri tom i na tim Kovačima ima heibet rahmetlija, palih boraca koji nit su bili religiozni, nit su ratovali za vjeru. Uglavnom da odbrane sebe sa nadom da će odbraniti i Ustav Republike BiH.
Naravno da ima heibet onih koji nisu ni imali veze ni sa vjerom a Bogami ni sa Ustavom RBIH... Branio se život prije svega i naravno sloboda i država...
Znaci NS stranka ne bi trebala odati pocast na dan šehida jer je to organizovala IZ???
Ako je tako, DINO KONAKOVICU rijesi se ovih mrzitelja vjere što prije.
- drug_profi
#42384 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Objašnjeno ti je lijepo. Drzava je sekularna i ona ratna i ova poratna. Sekularna drzava znaci da je vjera odvojena od drzave, to jest da je privatna stvar i da je nepozeljno, dapace protivustavno vjerskim događajim prisustvotai u svojstvu drzavnog funkcionera.MUNAFIK wrote:Ko je šehid a ko ne... Ko će u Dženet a ko ne itd... Je na kraju samo Božije, a ne ljudsko...drug_profi wrote:Pri tom i na tim Kovačima ima heibet rahmetlija, palih boraca koji nit su bili religiozni, nit su ratovali za vjeru. Uglavnom da odbrane sebe sa nadom da će odbraniti i Ustav Republike BiH.
Naravno da ima heibet onih koji nisu ni imali veze ni sa vjerom a Bogami ni sa Ustavom RBIH... Branio se život prije svega i naravno sloboda i država...
Znaci NS stranka ne bi trebala odati pocast na dan šehida jer je to organizovala IZ???
Privatno ko hoce.
Pored toga, poprilicno je bezobrazno, pa i protiv samog smisla vjere koristiti te prilike za politicku promociju i vlastitu korist.
- GandalfSivi
#42385 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ne moze se to ba objasniti, dosao lik da nam objasni da Ns mrzi Islam i mozes se ti na glavu nasaditi, on ce nastaviti po svome...
- Styling
#42386 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Obzirom na prijeratno "profesionalo opredjeljenje" vecine tih golorukih momaka u tenama koji su sa istom praksom nastavili i u ratu, ne bi se bas reklo da im je puno bilo stalo do vjere. Njihova religija se zvala "Ko je jamio, jamio".GandalfSivi wrote:Jarane gdje ce ba to napisati, ovdje se vec 25 godina monopolizira borba sarajevakih momaka u tenama koji su haman goloruki isli na teknove da odbrane grad i sad ces ti pricati o sekularizmu.drug_profi wrote:Pri tom i na tim Kovačima ima heibet rahmetlija, palih boraca koji nit su bili religiozni, nit su ratovali za vjeru. Uglavnom da odbrane sebe sa nadom da će odbraniti i Ustav Republike BiH.
U sustini jako nezahvalna tema, ne bih vise da ulazim u istu, ali da je i kompletna vlada otisla na Kovace, opet bi se sutra naslo nesta novo, jer kao sto nedavno Nivelacija napisa, u NS nema Bosnjaka. Mada to donekle jeste istina, nadam se da tamo nema Bosnjaka po profesiji i dobro je sto ih nema...
- insomnia78
-
MUNAFIK
#42388 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Znaci predsjednik neke drzave ne moze biti na IFTARU koji organizuje vjerska zajednica jer je država sekularna?drug_profi wrote:Objašnjeno ti je lijepo. Drzava je sekularna i ona ratna i ova poratna. Sekularna drzava znaci da je vjera odvojena od drzave, to jest da je privatna stvar i da je nepozeljno, dapace protivustavno vjerskim događajim prisustvotai u svojstvu drzavnog funkcionera.MUNAFIK wrote:Ko je šehid a ko ne... Ko će u Dženet a ko ne itd... Je na kraju samo Božije, a ne ljudsko...drug_profi wrote:Pri tom i na tim Kovačima ima heibet rahmetlija, palih boraca koji nit su bili religiozni, nit su ratovali za vjeru. Uglavnom da odbrane sebe sa nadom da će odbraniti i Ustav Republike BiH.
Privatno ko hoce.
Pored toga, poprilicno je bezobrazno, pa i protiv samog smisla vjere koristiti te prilike za politicku promociju i vlastitu korist.
Kome se šuplja prosipa... Taj vaš sekularizam je paravan za opasnu stvar...
- General War
#42389 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Predsjednik drzave, kanotna, opstine... moze ali i ne mora biti na iftaru,ili bilo kojem drugom vjerskom dogadjaju... opasna stvar je kad ti potenciras da neko nesto "MORA" a da nigdje ne pise.MUNAFIK wrote:
Znaci predsjednik neke drzave ne moze biti na IFTARU koji organizuje vjerska zajednica jer je država sekularna?
-
MUNAFIK
#42390 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Naravno da ne mora... Ne mora se nista... Niko i ne kaze da mora, ali da.bi trebao to sigurno... Iz postovanja, iz obzira na veliki broj gradjana moze se naci 1000 razliga zasto bi nesto trebalo, a sto se ne mora...General War wrote:Predsjednik drzave, kanotna, opstine... moze ali i ne mora biti na iftaru,ili bilo kojem drugom vjerskom dogadjaju... opasna stvar je kad ti potenciras da neko nesto "MORA" a da nigdje ne pise.MUNAFIK wrote:
Znaci predsjednik neke drzave ne moze biti na IFTARU koji organizuje vjerska zajednica jer je država sekularna?
-
kiligonzales
#42391 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Meni su svi koji cjepidlace oko ovoga DAN ŠEHIDA jadni, objasnicu i zasto. Još mi je gore što im smeta taj naziv koji im je pridodat.drug_profi wrote:Sama diferencijacija na šehide i one druge implicira da nisu ginuli za istu stvar.
Pri tom se još kaže da je šehid onaj koji gine za vjeru.
A Lav pun palih boraca. Jesu li oni drugaciji od onih sa Kovača?
Pri tom na Kovačima mi leže dva druga koja sigurno nisu ratovali za vjeru već za RBiH. To puzdano znam. Samo radi muslimanskih imena njih neko proglašava šehidima.
Odavno su SDA i IVZ izdali RBiH. To se vidi i na ovakvim detaljima, razdvajanju palih branitelja po imenima, po vjeri ili nevjeri...
Sad samo prodaju muda za bubrege polupismenim i zaglupljenim ljudima.
Taj dan je utanacila IZ i tim danom se odaje počast poginulim borcima islamske vjeroispovijesti.
Složićemo se to da pored toga dana, postoje mnoštvo dana koji mnogi gradovi, mnoge opštine, organizacije i udruženja bivših boraca i brigada obilježavaju i da po tome pitanju niko ne odvaja borce, ako im se odaje počast odaje im se kao šehidima i ostalim herojima rata jer ruku na srce htijeli mi to priznati ili ne. Tu je pored dana grada Sarajeva 6.aprila kojim se oda počast svima, dana Armije BiH 15. aprila, pa 2. maj. , do dana 7 armijskih korpusa, mnoštvo brigada, bitaka i tako dalje.
Evo sad 8. juna će biti godišnjica bitke na Žuči, ko hoće nek ode i vidi, da li će se gore samo spomenuti šehidi i pored njih ostali heroji rata.
Sebi nebi priznalil hroničnu nezainteresovanost za vlastitu historiju, pored toga važnije datume u odbrani mjesta u kojima žive.
- drug_profi
#42392 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Nije ti ovo u redu.Styling wrote:
Obzirom na prijeratno "profesionalo opredjeljenje" vecine tih golorukih momaka u tenama koji su sa istom praksom nastavili i u ratu, ne bi se bas reklo da im je puno bilo stalo do vjere. Njihova religija se zvala "Ko je jamio, jamio".
Ima tu raznih likova kojima nije mjesto na takvom groblju, jer jednostavno nisu zasluzili biti tu. Caco npr.
Ali reci da su vecina, nije u redu.
- General War
#42393 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pa trebalo da se i IZ i SDA ograde od poruka mrznje iz vlastitog ummeta i stranke pa nisu....pa nikom nista.MUNAFIK wrote:Naravno da ne mora... Ne mora se nista... Niko i ne kaze da mora, ali da.bi trebao to sigurno... Iz postovanja, iz obzira na veliki broj gradjana moze se naci 1000 razliga zasto bi nesto trebalo, a sto se ne mora...General War wrote: Predsjednik drzave, kanotna, opstine... moze ali i ne mora biti na iftaru,ili bilo kojem drugom vjerskom dogadjaju... opasna stvar je kad ti potenciras da neko nesto "MORA" a da nigdje ne pise.
-
Hakiz
#42394 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Može biti na iftaru. Kao i na ponoćki. Ali, ako bude na iftaru, MORA biti i na ponoćki. I obratno.MUNAFIK wrote:Naravno da ne mora... Ne mora se nista... Niko i ne kaze da mora, ali da.bi trebao to sigurno... Iz postovanja, iz obzira na veliki broj gradjana moze se naci 1000 razliga zasto bi nesto trebalo, a sto se ne mora...General War wrote:Predsjednik drzave, kanotna, opstine... moze ali i ne mora biti na iftaru,ili bilo kojem drugom vjerskom dogadjaju... opasna stvar je kad ti potenciras da neko nesto "MORA" a da nigdje ne pise.MUNAFIK wrote:
Predsjednik države ne može da se ponaša kao privatna osoba. Jer je, po Ustavu, predsjednik i onima koji ne pripadaju narodu ili religiji kojoj on pripada.
Lako je biti predsjednik države u kojoj 90 % građana pripada istom narodu ili istoj religiji.
Ali, mi nismo takva država. Pa se mora malo bolje paziti na to šta se radi ili ne radi.
Ali to nikako nije isto sa imenovanjem boraca Armije BiH koji su muslimani šehidima. Jer je šehid borac za vjeru, ne za državu. I predsjednik jedne države mora odati priznanje borcima za državu, ne za vjeru.
Praktično to znači da bilo ko iz državnih institucija kada odaje počast, koliko god da je Bošnjak i musliman, ako je na nekom groblju koje protokolarno posjećuje sahranjeno 100% muslimana koji su bili u redovima Armije BiH, njima obavezno odaje priznanje na dane 1. 3. i 25. 11, ali nikako na drugi dan Bajrama. Na drugi dan Bajrama može otići bez kamera, bez pratnje, bez protokola, bez informacije o tome u medijima, samo kao privatna osoba.
Last edited by Hakiz on 06/06/2019 21:02, edited 1 time in total.
- Banksy
#42395 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ono kad oko ratnog staža i ratnih počasti, Čampare propituju Mandića, JuskA, Kiflu. Urnebesno.
- Kejn
#42396 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Vidim debatu o tome kako se treba ukinut pojam sehid. Vidim naslov topica nasta stranka sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali koga...
Sve mi je jasno
Sve mi je jasno
- drug_profi
#42397 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Upravo tako. Mi smo svi bili borci Armije RBiH. RBiH. Sekularne drzave. Nikada tu nije smjela da se upetlja nikakva prica o sehidima.
Svi smo bili braca, ratna braca. Ko je dijelio rov sa nekim zna kakve se veze medju ljudima stvaraju. To je vise od rodjenog brata.
I onda nas neki politicar i neki hodza odluci dijeliti radi svojih ciljeva.
Svi smo bili braca, ratna braca. Ko je dijelio rov sa nekim zna kakve se veze medju ljudima stvaraju. To je vise od rodjenog brata.
I onda nas neki politicar i neki hodza odluci dijeliti radi svojih ciljeva.
- insomnia78
-
Akibh
#42399 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Banditima sad i sehidi smetaju... Polako i raja pocinje kontati kakav je zajeb NS, smece najobicnije, u rangu sa sda
- General War
#42400 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pa imaju li nemuslimani poginuli za BiH svoj dan?insomnia78 wrote:A ko djeli bgt?