Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Grover

#42326 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Grover »

Navršava se 21 godina od ubistva u Fojničkom samostanu: Sve je bilo planirano

Image
Fra Leon Migić i fra Nikica Miličević

I ovog 13. novembra, u fojničkom Franjevačkom samostanu Duha svetoga bit će održana sv. misa za fra Nikicu Miličevića i fra Leona Migića, koje su upravo na taj dan, prije 21 godinu, ubili pripadnici Armije BiH.

Vrhovni vojni sud u Sarajevu je za ovo kazneno djelo 1994. i 1995. godine procesuirao Miralema Čengića osudivši ga na 12 godina zatvora, te Nedima Zerdu, Samina Mušinbegovića i Vahida Begića na po šest mjeseci zatvora. Međutim, sadašnji gvardijan ovog samostana fra Nikica Vujica, a na osnovu odluke kapitula, vrhovnog samostanskog tijela, 2013. je od nadležnih zatražio pokretanje nove istrage.

- Sve to i meni teško pada, ali je još teže svaki dan prolaziti hodnikom i pored vrata gdje su svirepo ubijeni članovi tadašnje uprave Samostana, koji su bili oličenje dobrote i patriotizma, Bosanci, kako se to kaže, od glave do pete. I pritom znati da su naredbodavci tog zločina neotkriveni, ističe fra Vujica, napominjući da je ideja o rasvjetljavanju istine rođena tokom priprema za dvadesetu godišnjicu ubistva.

Upozorenja

- Uvijek nas je pogađalo to što se od samoga početka ovaj, po svemu, ratni zločin nije tako ni kvalificirao, nego se na njega gledalo kao na ubojstvo učinjeno u krčmi, govori fra Nikica, koji je Centru za istraživanje zločina pri Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), kao i Tužilaštvu BiH dostavio dokumentaciju do koje su u Samostanu došli zatraživši je od Kantonalnog suda u Sarajevu (pravnog sljednika Vojnog suda).

A to su učinili zato što su namjeravali izdati knjigu "Pucnji u fratre" (Zorana Oroza) i uraditi dokumentarni film "Nepogubljena dobrota" Branke Jukić sa TV KISS.

- Kopirali su nam u Sudu sve što smo zatražili i, kada smo u Samostanu dobro proučili taj materijal, ostali smo zapanjeni. Našli smo da je predsjednik Alija Izetbegović ubojici dao tri pomilovanja, a nakon četvrtog, od predsjednika FBiH Ejupa Ganića, oslobođen je. Kvalifikacija zločina i sve to što se dešavalo, samo govori da je suđenje bilo predstava za javnost, s ciljem da se pažnja skrene s onih koji su najodgovorniji, s naredbodavaca. To je osnovni razlog zašto ponovo pokrećemo ovaj proces i zašto ćemo istrajavati na njemu, objašnjava gvardijan Nikica, kojeg na razgovor nije primio glavni tužilac Goran Salihović, nego tužilac Mirko Lečić sa saradnicom, kojima je on prenio dodatna saznanja/svjedočanstvo da je ubistvo fratara bilo planirano.

- Nekoliko dana nakon moje posjete Tužilaštvu iz dva izvora, a, da budem precizan do kraja, riječ je o Hrvatima, upozoren sam da ne insistiram na pronalaženju naredbodavaca. No, to je samo pojačalo našu odlučnost da nastavimo. Konačno, ubijeni fratri zadužili su ne samo franjevce nego sve čestite ljude u BiH da se istraje na punoj istini o njihovoj smrti, smatra gvardijan, napominjući da je kratko vrijeme prije njihovog ubistva, s fra Nikicom Miličevićem razgovarala ondašnja novinarka TVSA Borka Rudić.

Dijelovi tog intervjua su u pomenutom dokumentarnom filmu, kao što su se našli i 1995. godine, kada je o tom ratnom zločinu pisao The New York Times.

- Sjećam se dobro da sam pješice iz Dusine tada došla u Fojnicu. Napravili smo više priloga, o Samostanu, bolnici, Zavodu Drin, kaže nam Rudić, dodajući da se fra Nikola u prvo vrijeme nećkao.

- Bio je, očito, uplašen, a iz svega što je govorio u kameru i mimo nje, bilo je očita njegova i, kako se izražavao, želja "njegovog prijatelja", fojničkog hodže, da Fojnicu sačuvaju od uticaja politike. Bilo je takođe jasno, iz njegovih riječi, da je sve ono što je tada snašlo i njega i kompletnu Fojnicu, bilo u rukama nekoga izvan nje. Nije krio nezadovoljstvo politikom međunarodne zajednice, govori Rudić, a gvardijan Nikica nastavlja da se iz fra Miličevićevih riječi, ali i djela, najbolje vidjelo kakav je on bio, kao i fra Leon, čije su posljednje riječi bile: "Nisam ništa kriv." (A fra Nikica je, nakon što mu je ubica rekao da će ga ubiti, odgovorio: "Ubij!")

Jedina domovina

- Pokojni fra Leon je prvi istaknuo zastavu s ljiljanima i postavio ju je na zidu Samostana da bi se vidjela iz svakog dijela Fojnice, a pokojni fra Nikica je uvijek govorio o Bosni kao njegovoj jedinoj domovini, ističe fra Vujica, ogorčen sporošću bh. organa.

- Ovdje su nam došli jednom, razgovarali su sa fra Tomislavom Trogrlićem i sa Markom Perićem i svaki put poslije kada bih zvao Tužilaštvo, tužiteljica Mladina mi kaže: Strpite se, a znate i vi ko je naredbodavac. Ja kažem: Pa, da znam, ne bismo se vama obraćali. Drugi put ispada da je na bolovanju, pa onda na sastanku... Ispada, uzaludno je zvati. Ali, kako ne zvati? Ne vršim time ni na koga pritisak, samo mislim da je to moja dužnost, govori fra Vujica, navodeći nekoliko činjenica, vrlo važnih za eventualnu istragu, o kojima je on informisao Tužilaštvo. Da ne bismo ometali tu istragu, samo jednu ćemo izdvojiti:

- Bivši zapovjednik 303. MBABiH Hasib Mušinbegović je jedne prilike rekao za Večernji list da je njemu savjest čista, da zločin nije učinjen po njegovoj naredbi, nego da su ubice taj dan izuzete iz jedinice. Ko ih je izuzeo? Zašto, pita fra Vujica.
Stigao je i odgovor iz Tužilaštva BiH.

- Trebate znati da su za ubojstvo fratara dvije osobe pravomoćno osuđene za taj zločin, te da je predmet u tom segmentu pravomoćno okončan. Tužiteljstvo BiH nema saznanja ko je nalogodavac navedenih ubistava. Tužiteljstvo BiH svakako će poduzeti sve što je u našoj mogućnosti, kako bi se pronašli eventualni nalogodavci zločina, ukoliko ih je bilo, stoji u odgovoru Borisa Grubešića, portparola Tužilaštva BiH.

Fra Vujica podsjeća kako je pokojni fra Miličević novinarki Rudić izrazio nadu da će se zlo koje se tada događalo prevazići, samo treba truda.

- Ja mislim da treba i puna istina o svakom ratnom zločinu, kaže gvardijan Franjevačkog samostana u Fojnici.

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... -planirano
Danguba

#42327 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Danguba »

Grover wrote:
JohnnyS wrote:Da ponovimo jer je prošlo nezapaženo (ipak "njihovi" su nastradali)

http://www.jutarnji.hr/osloboden-iako-j ... -/1326125/

Da povampirene ustaše i fašisti učine ovako nešto u Škutoriji, shvatio bih. Ali da se antifašistima u multietniĆkom dijelu Bosne i Hercegovine dogodi ovako nešto...

Strah me je pomisliti da je netko ubio povratničku obitelj u RS ili u herceg četničkom području. Gorio bi forum... Ali multietniĆare očito zaboli ku*ac kad se to dogodi u suprotnom slučaju.

Dosljedno :thumbup:
Ko je odgovoran za ovu svinjariju u pravosuđu i policiji treba pred sud sa ubrzanom procedurom.
Ovo je pravosudje i tako treba nase kabadahije kaznjavati.
Ubici mladića iz BiH 50 godina zatvora

SENT LUIS - Džozef Foks iz Sent Luisa osuđen je na 50 godina zatvora za ubistvo Harisa Gogića (19) i ranjavanje njegovog brata Mirze (27), rodom iz Kladnja, u oružanoj pljački koja se desila u junu 2013. godine u ovom gradu.

On je tada upao u servis koji se nalazio u sklopu porodične kuće u naselju Bevo Mil u kojem su braća popravljala telefone, Harisa upucao u glavu, a Mirzu ranio u ruku, te pobjegao.

Pljačkaš i ubica iz radnje je odnio samo 30 dolara, koliko se tada nalazilo u kasi, a porodici Gogić ostavio vječnu bol za sinom koji je tek počeo da živi i da radi.

Sa Mirzom smo uspjeli da stupimo u kontakt, a kako nam je kazao, kazna je preblaga za ono što je ovaj ubica uradio, te smatra da je ovom kaznom čak i nagrađen.

Porodica, kako je rekao, nije zadovoljna time kako je trajao sudski proces jer u njemu nisu ni učestvovali. Samo su obaviješteni da se ubica nagodio sa sudom te će stoga tražiti novo suđenje.

"Za Harisa je dobio 30 godina, a za moje ranjavanje 20. Međutim za otmicu moje djevojke i držanje kao taoca, te krađu auta nije dobio ništa. Po zakonu je za otmicu i držanje taoca trebalo da dobije još 15 godina kao i za druga kriminalna djela prije pljačke, a to je krađa auta uz prijetnju oružjem. Dobio je samo 50 godina, po zakonu će moći na slobodu sa 85 odsto odslužene kazne, što znači da će odležati 42 godine, a po svim zakonima za svoj kriminal je zaslužio preko 100 godina", kaže Mirza.

Kako nam je ispričao, tog kobnog dana brat i on su ostali duže u krevetu jer su se spremali za džumu, pa je svoju djevojku zamolio da ih u poslu odmijeni na nekoliko sati i otvori servis.

"Najednom oko podne smo začuli kako ona vrišti i odmah smo obojica skočili iz kreveta. Kada smo sišli u radnju, Foks ju je držao za vrat i prislonio pištolj na glavu. Čim nas je vidio, počeo je da puca. Brata je smrtno pogodio, a mene ranio. Kada je bježao, pucao je u kameru i nestao autom koji je ranije ukrao", kaže Mirza.

Kako kaže, zbog svega što se izdešavalo radnju je zatvorio.

"Sve što je bilo u prodavnici podijelio sam lokalnom stanovništvu i komšijama. Više nisam mogao tu da radim, jer mi je bilo jako teško", kazao nam je on.
vivaldi

#42328 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vivaldi »

Danguba wrote:Ovo je pravosudje
nisam siguran da bi se tamnoputi slozili.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#42329 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by pici »

U julu prošle godine japanski ambasador u BiH Hideo Yamazaki očitao je lekciju bh. političarima poručivši im da su korumpirana i bezobzirna kasta koja vodi računa samo o vlastitim interesima. Yamazaki se tada pitao ko su ti dužnosnici Bosne i Hercegovine kojima se dodjeljuje policijska pratnja i koliko se novčanih sredstava izdvaja iz budžeta za te namjene.

“Da li i danas, gotovo 20 godina nakon završetka sukoba u Bosni i Hercegovini, doista postoje objektivni razlozi za provedbu ovakvih sigurnosnih mjera? Postoje li bolji načini trošenja novca poreskih obveznika u Bosni i Hercegovini?", pitao je japanski ambasador bh. političare i građane.
nema dalje...Japanci su kraljevi... :thumbup:
Danguba

#42330 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Danguba »

SNSD-ova rezolucija o samostalnosti Srpske!

:-) :-)

pojacava se intenzitet...

(procitati komentare ispod teksta) :izet:
seln

#42331 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by seln »

Danguba wrote:SNSD-ova rezolucija o samostalnosti Srpske!

:-) :-)

pojacava se intenzitet...

(procitati komentare ispod teksta) :izet:
Biva, od sutra ce sve biti drugacije...
jebote, Baja je pravo ocajan. :shock:
VjecitiStudent

#42332 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by VjecitiStudent »

Trezorski zapisi očito nisu dovoljni, pa je potrebno pribjeći alternativnim metodama popunjavanja budžetskih rupa.
klixo

#42333 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by klixo »

Ako sam dobro shvatio , vanjski dug BiH je 4 milijarde eura ?
http://m.klix.ba/biznis/finansije/cbbih ... /150409071

Hrvatska 53 milijarde , Srbija 27 mlrd.

:-)
GeeTnT

#42334 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by GeeTnT »

klixo wrote:Ako sam dobro shvatio , vanjski dug BiH je 4 milijarde eura ?
...vanjski dug je 8,12 milijardi KM, a unutrašnji 3 milijarde....tj svaki gradjanin je duzan 3 - 5.000 KM

... ili 31 posto BDP-a,
- ukupne obaveze u 2015. iznose oko 580 miliona KM

Ali su zato devizne rezerve narasle na 7,8 milijardi KM ....
Grover

#42335 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Grover »

Tribunal prijevremeno oslobađa Pandurevića

Image

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/tr ... andurevica
A zašto da se čovek pati..Pa nije, daleko bilo, terorista
Znaci rehabilitacije

"Iako su zločini za koje je Pandurević osuđen teški, činjenica da je odslužio više od dvije trećine kazne i da je pokazao znake rehabilitacije govore u prilog njegovom prijevremenom oslobađanju", naveo je Meron u obrazloženju odluke.

Pandurević, bivši komandant Zvorničke brigade VRS-a, dobrovoljno se predao u martu 2005. godine, a proglašen je krivim za pomaganje ubistava, istrebljenja i progona Bošnjaka iz Srebrenice, nakon što je vojska Republike Srpske zauzela enklavu koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih naroda.

Iako su zločini za koje je Pandurević osuđen teški, ne trebamo sad preterivati sa kaznom, pa ljudi smo..
Danguba

#42336 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Danguba »

..."Jasniji stav od tog ne može. Svaka druga opcija podrazumijevala bi podjelu srpskog naroda. Ne trebaju nam referendumi. Tu temu zapravo ne treba ni otvarati, jer za članstvo BiH u NATO nema uslova sve dok Srbija nije u tom savezu", rekao je Ivanić u intervjuu za današnju "Politiku".

Na pitanje da li se u BiH može voditi politika koja neće biti opterećena svrstavanjem ni na jednu stranu, Ivanić je rekao da može i to tako "što ćete voditi svoju politiku, gledati sopstvene interese".

"Naš interes jeste da imamo korektne odnose s Rusijom, kao i dobre odnose sa EU. Ako nas oni tjeraju da se odlučimo za jedne, onda taj više nije naš prijatelj", rekao je Ivanić.
...
bntv
...Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić smatra da će se pitanje izgradnje ruskog gasovoda u regionu jugoistočne Evrope rješavati u punoj saradnji sa Srbijom, jer je to jedina mogućnost rješavanja i pitanja učešća i Republike Srpske u ovom projektu...
Ako ovo nije velikosrpska politika, onda ne znam sta je.
Usaglasavati svoju politiku sa politikom susjedne zemlje a ne sa politikom vlastite zemlje, znaci otvoreno biti protiv zemlje u kojoj hljeb jedes za politiku susjedne zemlje.
bole1st

#42337 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by bole1st »

Danguba wrote: Ako ovo nije velikosrpska politika, onda ne znam sta je.
Usaglasavati svoju politiku sa politikom susjedne zemlje a ne sa politikom vlastite zemlje, znaci otvoreno biti protiv zemlje u kojoj hljeb jedes za politiku susjedne zemlje.
Ivanic je predsjednik predsjednistva BiH, on je taj koji definira "politiku vlastite zemlje". Isto koliko i Bakir. Nije politika BiH ono sto prica Bakir i sarajevske stranke nista vise od onoga sto prica Ivanic.
Danguba

#42338 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Danguba »

bole1st wrote:
Danguba wrote: Ako ovo nije velikosrpska politika, onda ne znam sta je.
Ivanic je predsjednik predsjednistva BiH, on je taj koji definira "politiku vlastite zemlje". Isto koliko i Bakir. Nije politika BiH ono sto prica Bakir i sarajevske stranke nista vise od onoga sto prica Ivanic.
Navedi primjer gdje su druga dva clana predsjednistva rekli da ne zele ici u NATO bez Srbije, da ne zele priznati Kosovo dok to n eucini Srbija, da zele samo Ruski gas i to preko Srbije...

Ivanic definira politiku onako kako to zeli Beograd tj. velikosrpsku. Sve rade da to lici kao jedna drzava iz dva dijela.
bole1st

#42339 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by bole1st »

Danguba wrote: Ivanic definira politiku onako kako to zeli Beograd tj. velikosrpsku. \
To nije velikosrpska politika, nego srpska politika, navikni se na to da srpska republika vodi srpsku politiku. Cak se i rimuje.
Sve rade da to lici kao jedna drzava iz dva dijela.
Bih i jest drzava iz dva dijela. Istovremeno je i iz tri dijela (dva entiteta i tri naroda).
Danguba

#42340 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Danguba »

plahoumno :D
kljuc_

#42341 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kljuc_ »

bole1st wrote:
Danguba wrote: Ivanic definira politiku onako kako to zeli Beograd tj. velikosrpsku. \
To nije velikosrpska politika, nego srpska politika, navikni se na to da srpska republika vodi srpsku politiku. Cak se i rimuje.
Sve rade da to lici kao jedna drzava iz dva dijela.
Bih i jest drzava iz dva dijela.
Istovremeno je i iz tri dijela (dva entiteta i tri naroda)
.
:-) fakat , mislim ... :-? Sta ovaj delegat rece i osta ziv. Nose li Bosnu tri kita na ledjima 8)
JThomas

#42342 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by JThomas »

koliko god blesavo zvučalo tako je. baca malo na teologiju, sveto trojstvo i hristove prirode - ali je za razliku od teologije bukvalno tačno.
sanjin_1

#42343 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sanjin_1 »

bole1st wrote:
Ne postoji "srpska republika", navikni se na to.
bole1st

#42344 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by bole1st »

sanjin_1 wrote: Ne postoji "srpska republika", navikni se na to.
Ako ne postoji "srpska republika", onda je ponasanje politicara is Republike Srpske meni neobjasnjivo. :D
sanjin_1

#42345 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sanjin_1 »

bole1st wrote:
sanjin_1 wrote: Ne postoji "srpska republika", navikni se na to.
Ako ne postoji "srpska republika", onda je ponasanje politicara is Republike Srpske meni neobjasnjivo. :D
eh da je samo to ono što je tebi nejasno život bi ti izgledao mnogo ljepši..ovako ti ostaje da i nakon 20 godina od proglašenja "nezavisnosti" ustaješ i liježeš u državi od koje si se "odcepio"...breeee :thumbup:
VjecitiStudent

#42346 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by VjecitiStudent »

Naš političar može biti optužen samo pod uslovom da mu stranka propadne.
Potvrđena optužnica protiv Svena Alkalaja
http://www.avaz.ba/clanak/173227/potvrd ... a-alkalaja
mayab

#42347 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mayab »

VjecitiStudent wrote:Naš političar može biti optužen samo pod uslovom da mu stranka propadne.
Potvrđena optužnica protiv Svena Alkalaja
http://www.avaz.ba/clanak/173227/potvrd ... a-alkalaja
I to, zamisli, cijelih 13000 KM, ha ha ha, pizdarija, predstava za stado....
Image
Danguba

#42348 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Danguba »

BH realnost
Izbori u pet vodećih stranaka: Niko ne smije na crtu Dodiku, Čoviću, Radončiću, Izetbegoviću, Bosiću!
Autor T. C. 19. 04. 2015. • 18:35

April i maj ove godine proteći će u znaku izbornih kongresa u svim većim političkim strankama BiH, izvještava TV1.

Krajem naredne sedmice, kongrese će u istom danu održati tri velike stranke. Zanimljivo je da nijedan od lidera gotovo nema ozbiljnog protivkandidata.

Hrvatska demokratska zajednica BiH, Savez nezavisnih socijaldemokrata i Savez za bolju budućnost, održat će kongrese u istom danu, 25. aprila, u tri bh. grada. Drugi redovni kongres Saveza za bolju budućnost održat će se u BKC-u u Tuzli.

Ome Čevra, portparol SBB-a, kazao je za Tv1 da će na Kongresu sudjelovati 350 delegata ili preciznije 210 kandidata koji su se kandidovali za razne organe stranke, od čega će se 88 birati u Glavni odbor. Što se tiče predsjednika stranke, osam kantonalnih organizacija je već kandidovalo Fahrudina Radončića za predsjednika i još uvijek pristižu kandidature za tu funkciju. Po svemu sudeći, raadončić će biti jedini kaandidat za predsjendika SBB-a.

Istog dana u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače u Mostaru bit će održan dvanaesti po redu Sabor HDZ-a. Predsjedništvo ove stranke jednoglasno je podržalo Dragana Čovića za predsjednika stranke u idućem mandatu.

SNSD će svoj peti po redu Izborni Sabor održati u Istočnom Sarajevu, a isim članova najužeg partijskog vođstva, sabor će izabarti i novog partijskog šefa. Za tu funkciju do sada je kandidiran samo aktuelni lider, Milorad Dodik.

Izbornu skupštinu će u narednih mjesec dana održati SDS a krajem maja održat će se i Kongres SDA na kojem bi ova stranka konačno trebala dobiti predsjednika, bez kojeg je ostala nakon smrti Sulejmana Tihića prošle godine. Jedini kandidat za sada je aktuelni zamjenik predsjednika Bakir Izetbegović.

Zanimljivo je da nijedan od lidera gotovo nema ozbiljnog protivkandidata. Milorad Dodik na čelu je SNSD-a od osnivanja 1996. godine, Dragan Čović vodi HDZ od 2005, a godinu kasnije Mladen Bosić postao je predsjednik SDS-a. Fahrudin Radončić na čelu je SBB-a od osnivanja 2009. godine. Bakir Izetbegović će u maju najvjerovatnije sa zamjeničke biti izabran na predsjedničku poziciju, za koju se kandidirao i 2009. ali je tada izgubio utrku od Sulejmana Tihića. Jedino će se Bosiću suprotstaviti gradonačelnik Bijeljine, Mićo Mičić, no Bosić je uvjerljivi favorit.

(SB)
...ili feudi. :roll:

Image
JohnnyS

#42349 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by JohnnyS »

Sve je to pjesma prema demokratičnosti stranke koja u svom nazivu nosi ime Voljenog vođe...
Banksy

#42350 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Banksy »

Dobar tekst, ne znam gdje s njim, može ovdje,
vrijedno teme,

Dobre smjernice, istina,
ne možemo živjeti samo od ovoga, ali to su stvari koje se mogu dobro iskoristiti ...

POJASNILI NAM ŠTA MOŽEMO BRENDIRATI

Nijemci poručili: BiH je bogata zemlja, možete živjeti od piramida, Međugorja, rijeka i planina...

Njemačka organizacija „Friedric Ebert“ ponudila je jučer u Banja Luci smjernice na koji način Bosna i Hercegovina treba brendirati 20 stvari po kojima zemlja može biti prepoznatljiva u svijetu, prenosi bh. novinska agencija Patria

Za stručnjake iz „Friedric Ebert“ organizacije u top 20 bosanskohercegovačkih brendova može ući sarajevska Baščaršija, Stari most u Mostaru, Međugorje kao jedno od najpoznatijih katoličkih svetišta u svijetu, piramide u Visokom.

Među bh. brendovima može se naći i hrana poput livanjskog i travničkog sira, banjalučki i sarajevski ćevapi.

Od prirodnih ljepota BiH može brendirati Neretvu, Kozaru i Sutjesku, olimpijske planine, vodopad u Jajcu, kanjon rijeke Vrbas.

BiH može brendirati i neka imena ljudi poput Ive Andrića, Antuna Branka Šimića, Branka Ćopića.

Iz organizacije „Friedric Ebert“ predlažu da BiH brendira i Sarajevo Film Festival, stećke, samostane, džamije i manastire, Troju u Gabeli, sevdalinke, a od kompanija koje mogu biti prepoznatljivi bh. brendovi predložili su tuzlansku sol i vina Žilavka i Blatinu.

Locked