Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- fidoremilienko
#4226 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Koji debilizam.
Last edited by fidoremilienko on 27/03/2015 08:38, edited 1 time in total.
- fidoremilienko
-
esso_sa
#4228 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Kad krenem u preticanje sa punim gasom, biram brzinu i obrtaje gdje sam najjaci i gdje maksimalno ubrzavam... Sa takvim "napadom", tesko da ce me necija opstrukcija omesti, osim ako vozi Ferarri ili ja Peglicu.530i wrote:Ja izbjegavam pun gas kod preticanja...to ostavljam za vanredne situacije tipa tih opstrukcija. Ako ne mogu preteći nekoga bez punog gasa onda ni ne pretičem.esso_sa wrote:
Nema neckanja kod preticanja... Ako si krenuo u preticanje, onda niza, gas do daske, zalij kajmakom i udri![]()
I interesantne su te "opstrukcije" ljudi koje pretices... Jel im udari u ponos ili sta vec... Licno uvijek usporim i pobjegnem skroz desno kad vidim da me neko pretice... Bolje covjeku pomoci, skratiti posao i nikoga izlagati nepotrebnom riziku... Ali kod nas malo raje to radi, nazalost... Stavise, puknu jos po gasu....![]()
Doziranje gasa prema ponasanju onoga kojeg pretices je po meni daleko veca opasnost. To ima smisla ako vozis.... pa pomenuti Ferarri
U voznji ne treba stvari prepustati slucaju, treba voziti defanzivno pa cak ako je to nekada pretjerano i nepotrebno. Oslanjanje i kalkulacije na ono sta se drugom vozacu vrti po glavi, hoce li dodati gas ili nece i sl., znaci stavljanje svoje sudbine u tudje ruke... A to moze zavrsiti samo glavoboljom...
Last edited by esso_sa on 27/03/2015 09:47, edited 1 time in total.
- sema911s
#4229 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Fidoremilenko.
Oprosti malo Sam mahmuran
To kazes nevalja pun gas de ba proslo vrijeme hilman cupea Koji ce ti klinac papucica gasa ako je neces zakucat za pod, a pun gas(mozda Si to cuo) nevalja Na hladan motor,,
To sto kazes da se pati Na tisucu obrtaja je sto taj motor max obrtni I snagu ima Na mnogo vecim obrtajima, Na tih tisucu ima nedovoljno snage da pokrene Tu tonazu( panzer moj isto sedmom Na tisucu obrtaja jedva potegli Ali promjenom odnosa u mjenjackoj kutiji dobije dovoljan broj obrtaja da se pokrene, jer je to svrha mjenjaca I onih duplih zubcanika)
Znas onu prva do 60kmh,druga do100 itd
Essoo abf je spor, dok se zavrti treba Dan,.,.
Il ti Ono vozis dizela, turbo dizlea
Desnii ja se dva Dana sa nekim rumunima opijam necu kuciii Obecali nesto dobro pa cekam da dovedu
To kazes nevalja pun gas de ba proslo vrijeme hilman cupea Koji ce ti klinac papucica gasa ako je neces zakucat za pod, a pun gas(mozda Si to cuo) nevalja Na hladan motor,,
To sto kazes da se pati Na tisucu obrtaja je sto taj motor max obrtni I snagu ima Na mnogo vecim obrtajima, Na tih tisucu ima nedovoljno snage da pokrene Tu tonazu( panzer moj isto sedmom Na tisucu obrtaja jedva potegli Ali promjenom odnosa u mjenjackoj kutiji dobije dovoljan broj obrtaja da se pokrene, jer je to svrha mjenjaca I onih duplih zubcanika)
Desnii ja se dva Dana sa nekim rumunima opijam necu kuciii Obecali nesto dobro pa cekam da dovedu
-
esso_sa
#4230 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nije kada na njega prisarafis turbo i ubacis ga u Golfa keca, sto je kod mene slucaj nprsema911s wrote: Essoo abf je spor, dok se zavrti treba Dan,.,.
A vozim i dizla koji sa svojih 380 Nm ima dovoljno "volje" da savlada vecinu papaka na nasim cestama
- sema911s
#4231 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
esso_sa wrote:Nije kada na njega prisarafis turbo i ubacis ga u Golfa keca, sto je kod mene slucaj nprsema911s wrote: Essoo abf je spor, dok se zavrti treba Dan,.,.
Desnii ja se dva Dana sa nekim rumunima opijam necu kuciii Obecali nesto dobro pa cekam da dovedu![]()
A vozim i dizla koji sa svojih 380 Nm ima dovoljno "volje" da savlada vecinu papaka na nasim cestama
Znam ja dobro tebe essoo i sistavcaa Jos od starih Dana kada smo bilo mladi..,.,
Jel kec Jos u zivotu Na punom pritisku
-
esso_sa
#4232 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Kec je ziv, zdrav i nikad jacisema911s wrote: Znam ja dobro tebe essoo i sistavcaa Jos od starih Dana kada smo bilo mladi..,.,
Jel kec Jos u zivotu Na punom pritisku
Trenutno je na kozmetickom tretmanu (kod lakirera), da bude lijep kad se vrijeme proljepota
- fidoremilienko
#4233 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Možda se nisam najbolje izjasnio. Ali priča je bila oko toga "treba li preticati u petoj brzini na 60 km/h i dati gas do poda". Mislim da to nije dobar izbor, eto oko nekih stvari smo se i složili zašto i nije. Ali dok uhvatim vremena pokušaću da objasnim svoj stav.sema911s wrote:Fidoremilenko.![]()
Ovo ostalo što si napisao oko mjenjačke kutije, slažem se.
Cheers!
-
530i
#4234 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
esso_sa wrote: Kad krenem u preticanje sa punim gasom, biram brzinu i obrtaje gdje sam najjaci i gdje maksimalno ubrzavam... Sa takvim "napadom", tesko da ce me necija opstrukcija omesti, osim ako vozi Ferarri ili ja Peglicu.Cinjenica da sam ja vec u zaletu , presao vec neki dio puta, a on tek odlucio da to sve zapocne, govori u moju korist... Treba mu jebena snaga da savlada tu prednost a ako je nema, moze mi u najgorem slucaju samo produziti preticanje... A ni tu me ne moze ugroziti jer nikad ne preticem bez dovoljno prostora i rezerve istog predvidjene i za takva sranja...
![]()
Doziranje gasa prema ponasanju onoga kojeg pretices je po meni daleko veca opasnost. To ima smisla ako vozis.... pa pomenuti FerarriIli neku zivotinju sa 600+ Nm obrtnog pa mozes kompenzirati gasom i zavrsiti preticanje sta god ovaj uradio
U voznji ne treba stvari prepustati slucaju, treba voziti defanzivno pa cak ako je to nekada pretjerano i nepotrebno. Oslanjanje i kalkulacije na ono sta se drugom vozacu vrti po glavi, hoce li dodati gas ili nece i sl., znaci stavljanje svoje sudbine u tudje ruke... A to moze zavrsiti samo glavoboljom...
Ako je već situacija stani-pani onda ni ne pretičem, jebi ga, nije vrijedno. Osim što takav stil vožnje (davanje punog gasa svaki put) ima negativan utjecaj na samo auto, postane i zamoran vrlo brzo...
Uostalom, mislim da se slažemo da preticanje treba, kada govorimo o dvosmjernim cestama, biti prije svega sigurno, sa dovoljno prostora da se neometano obavi, a onda i dobro isplanirano, jer ubrzavati treba prije nego što se izađe u suprotnu traku...
-
NediM17
#4235 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
530i wrote:esso_sa wrote: Kad krenem u preticanje sa punim gasom, biram brzinu i obrtaje gdje sam najjaci i gdje maksimalno ubrzavam... Sa takvim "napadom", tesko da ce me necija opstrukcija omesti, osim ako vozi Ferarri ili ja Peglicu.Cinjenica da sam ja vec u zaletu , presao vec neki dio puta, a on tek odlucio da to sve zapocne, govori u moju korist... Treba mu jebena snaga da savlada tu prednost a ako je nema, moze mi u najgorem slucaju samo produziti preticanje... A ni tu me ne moze ugroziti jer nikad ne preticem bez dovoljno prostora i rezerve istog predvidjene i za takva sranja...
![]()
Doziranje gasa prema ponasanju onoga kojeg pretices je po meni daleko veca opasnost. To ima smisla ako vozis.... pa pomenuti FerarriIli neku zivotinju sa 600+ Nm obrtnog pa mozes kompenzirati gasom i zavrsiti preticanje sta god ovaj uradio
Ako je već situacija stani-pani onda ni ne pretičem, jebi ga, nije vrijedno. Osim što takav stil vožnje (davanje punog gasa svaki put) ima negativan utjecaj na samo auto, postane i zamoran vrlo brzo...
Uostalom, mislim da se slažemo da preticanje treba, kada govorimo o dvosmjernim cestama, biti prije svega sigurno, sa dovoljno prostora da se neometano obavi, a onda i dobro isplanirano, jer ubrzavati treba prije nego što se izađe u suprotnu traku...
Jebo onda takvo auto, a i takvog vozaca.
Da ne vozis kakvog kineza, pa te strah stisnut?
-
NediM17
#4236 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Motor se muci da se izbori sa masom auto i visokim stepenom prenosa, ali mislim da definitivno tu nisu najveci udari na radilicu.fidoremilienko wrote:Evo recimo ako voziš petom na tisuću o/min 60 km/h i onda stisneš gas da pretičeš. Motor se muči i muči dok ne dođe u polje gdje dolazi do skoka momenta gdje počinje da "diše kako treba". Tu ipak mislim da dolazi do većeg udara na radilicu, jer se cijeli proces dešava odjednom.NediM17 wrote:Izmedju letecih lezajeva na klipnjaci i radilice postoji uljni film, tako da mi nema previse smisla da radilica ili lezajevi trpe. Po mom misljenju moze trpiti jedino ako imas 250NM na 1.000 o/min (sto ne znam da ima neki motor), gdje su udari na radilicu brutalni, a pritisak ulja slab, u drugim slucajevima, cisto sumnjam.fidoremilienko wrote:Ne valja davati puni gas iz niskih obrtaja, zbog dinamičkih udara na radilicu a bogUmi i na transmisiju. Eto i zamajac si spomenuo. DOsta. A da tome dodamo i potrošnju goriva.
Za transmisiju, odnosno zamajac, i potrosnju se slazem, mada potrosnja ide u nebo svakako na svakom stiskanju, a ne samo iz niskih obrtaja.
Dobro jutro Kolumbo.bitanga_sa_otesa wrote: svaki motor je projektovan od strane strucnog tima inzinjera i projektovan je da se iz niskih obrtaja moze vrtiti u visoke
Najveci udari su u polju najveceg o/momenta, recimo VauVau 1.6 TDI ima 250NM na 1500 o/min, mislis da su oni iz Volkswagen-a glupi, pa namjestili da masina ima tako rano najveci obrtni moment?
Fino su mogli staviti veci turbo, i imati vise snage, i nesto veci momenat malo kasnije, ali eto, valjda im je u interesu da prodaju sto vise radilica.
- fidoremilienko
#4237 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Koliko vidim nisam napisao da ubrzavanje iz nižeg stepena prenosa rezultuje u najvećem skoku momenta na radilici (odnosno najvećem udaru). Ja kažem da taj udar postoji, baš zbog toga što se javlja iznenada i zbog torzionih vibracija. Negdje ćeš pronaći da naglo stiskanje papučice gasa (do poda), uzrokuje da klip udara o zidove cilindra. Koliko je to tačno ne znam.NediM17 wrote: Motor se muci da se izbori sa masom auto i visokim stepenom prenosa, ali mislim da definitivno tu nisu najveci udari na radilicu.
Najveci udari su u polju najveceg o/momenta, recimo VauVau 1.6 TDI ima 250NM na 1500 o/min, mislis da su oni iz Volkswagen-a glupi, pa namjestili da masina ima tako rano najveci obrtni moment?
Fino su mogli staviti veci turbo, i imati vise snage, i nesto veci momenat malo kasnije, ali eto, valjda im je u interesu da prodaju sto vise radilica.
Kad ti pritisneš pedalu do poda, a nije adekvatan stepen prenosa, onda nema ni adekvatnog prenosa snage. To rezultuje ubacivanjem više zraka i goriva u cilindar, a u konačnici to je onaj crni dim koji svi vide. Pored toga, imaš nepotpuno i neravnomjerno sagorijevanje u motoru, i dolazi do pojave nesagorjelog goriva u izduvnim gasovima. Dakle, potrošio si gorivo nizašta. Najmanja potrošnja goriva je tamo gdje je najveći o.moment motora.
Obrtni moment svakako je poželjan na što nižem broju obrtaja, npr. kamioni ga imaju jako rano. Ali sve to štima, ako štima i transmisija. Zato i postoje ovi sa 7 i 8 brzina. Sve lijepo i pravilno raspoređeno.
Što se radilice tiče, bez prigušivača torzionih vibracija, pitao bih ja tebe koliko bi se to često mijenjalo.
- sparky
#4238 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
bezveze pricate i pisete strucne radove. jeftiniji je servis motora u svakom slucaju od zivota ili stete od sudara.
niko nije ni rekao da se pun gas daje u devetoj na sezdeset na sat. preticanje je najopasnija radnja u saobracaju i treba je obaviti sto brze i sigurnije, bez obzira na situaciju, jer se ista u saobracaju vrlo brzo mjenja.
koncentracija, poznavanje mogucnosti vozila, procjena, pun gas. ako nisi siguran da mozes, onda ne polazi u preticanje, ako vec podjes, ne pustaj dok ventili ne izadju kroz haubu. kod mene to ide nekako ovako, ubrzavanje, hvatanje zavjetrine, manja...
niko nije ni rekao da se pun gas daje u devetoj na sezdeset na sat. preticanje je najopasnija radnja u saobracaju i treba je obaviti sto brze i sigurnije, bez obzira na situaciju, jer se ista u saobracaju vrlo brzo mjenja.
koncentracija, poznavanje mogucnosti vozila, procjena, pun gas. ako nisi siguran da mozes, onda ne polazi u preticanje, ako vec podjes, ne pustaj dok ventili ne izadju kroz haubu. kod mene to ide nekako ovako, ubrzavanje, hvatanje zavjetrine, manja...
-
mirzet87sa
#4239 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Od proste stvari kao sto je preticanje napravise naucnu fantastiku, jebo te led.
- basicm
#4240 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Malo kakite sa ovim preticanjem. Strucnjaci vi izgleda teoriju samo znate. Cuj vibracije i torzije i ne pun gas nego nesto...
-
NediM17
#4241 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nemoj pun gas Basic, zaribace ti radilica, i klipovi ce ti udarat o stubline
- fidoremilienko
#4242 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pazi taxista što su se udružili
Milina vas čitati

Milina vas čitati
-
mirzet87sa
#4243 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Citam i ne vjerujem sta narod pise, ja teorija i zavjera.. U zadnje vrijeme mi uzasno na kurac idu one kamikaze koje kod tehnicke masinske, pravac grad ilidza, voze desnom trakom pa na samom iskljucenju prema zeljeznickoj produze pravo prema kampusu, da se ubace nekom. Fol oni pametni zaobisli guzvu. Neki dan mi se tako krenu jedan ubacit, pun gas i nedaj pa makar poginuli oboje.
-
530i
#4244 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
fidoremilienko wrote: Koliko vidim nisam napisao da ubrzavanje iz nižeg stepena prenosa rezultuje u najvećem skoku momenta na radilici (odnosno najvećem udaru). Ja kažem da taj udar postoji, baš zbog toga što se javlja iznenada i zbog torzionih vibracija. Negdje ćeš pronaći da naglo stiskanje papučice gasa (do poda), uzrokuje da klip udara o zidove cilindra. Koliko je to tačno ne znam.
Kad ti pritisneš pedalu do poda, a nije adekvatan stepen prenosa, onda nema ni adekvatnog prenosa snage. To rezultuje ubacivanjem više zraka i goriva u cilindar, a u konačnici to je onaj crni dim koji svi vide. Pored toga, imaš nepotpuno i neravnomjerno sagorijevanje u motoru, i dolazi do pojave nesagorjelog goriva u izduvnim gasovima. Dakle, potrošio si gorivo nizašta. Najmanja potrošnja goriva je tamo gdje je najveći o.moment motora.
To je to
- fidoremilienko
#4245 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ne znam kako vi vozite u kružnom toku, aali evo situacije:
Kad je u pitanju ovaj sa dvije trake, ako ne izlazim na prvom izlazu upadnem u unutrašnju traku i vozim dok ne dođem do svog izlaza, dajući pri tome priliku ostalim učesnicima da se uključe kako Bog zapovijeda. Ali ono što mi se često dešava, i zbog čega sve više i više vozim vanjskom trakom je sljedeća situacija. Prije neki dan na mostarskom raskršću, ušao sam u unutrašnju traku i idem prema ilidži (crvena boja). Tip dolazi iz pravca Hadžića, zelena boja. Vidi mene da sam u unutrašnjoj i da sam dao žmigavac da hoću na izlaz sljedeći. Frajer se ubaci u vanjsku i po gasu. Nije mi dao da se uključim, morao sam sačekati, inače sudar. Sigurno sam bio u većoj brzini nego on, ali nisam rizikovao da upadnem ispred njega.. I on je htio prema Ilidži. A šta tek reći za istu situaciju, kad frajer neće prema ilidži nego gusla vanjskom trakom?

Ovo mi se nije jednom desilo. I onda kažem, ako već niko nema razumijevanje prema meni što vozim normalno, onda neću imati ni ja. Zato sve više sad vozim vanjskom. Jebat ga.
Kad je u pitanju ovaj sa dvije trake, ako ne izlazim na prvom izlazu upadnem u unutrašnju traku i vozim dok ne dođem do svog izlaza, dajući pri tome priliku ostalim učesnicima da se uključe kako Bog zapovijeda. Ali ono što mi se često dešava, i zbog čega sve više i više vozim vanjskom trakom je sljedeća situacija. Prije neki dan na mostarskom raskršću, ušao sam u unutrašnju traku i idem prema ilidži (crvena boja). Tip dolazi iz pravca Hadžića, zelena boja. Vidi mene da sam u unutrašnjoj i da sam dao žmigavac da hoću na izlaz sljedeći. Frajer se ubaci u vanjsku i po gasu. Nije mi dao da se uključim, morao sam sačekati, inače sudar. Sigurno sam bio u većoj brzini nego on, ali nisam rizikovao da upadnem ispred njega.. I on je htio prema Ilidži. A šta tek reći za istu situaciju, kad frajer neće prema ilidži nego gusla vanjskom trakom?

Ovo mi se nije jednom desilo. I onda kažem, ako već niko nema razumijevanje prema meni što vozim normalno, onda neću imati ni ja. Zato sve više sad vozim vanjskom. Jebat ga.
- Sodom1
#4246 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Da neko nekog pusti, pa to ti je naucna fantastika
- O'zone
- Globalni moderator
#4247 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ja sam jednom u Sarajevu pokušao da se držim pravila u kružnom toku i to onom na Ilidži i umalo mi hajvan sa Patrolom nije udario u zadnja vrata gdje mi je dijete bilo u sjedalici umalo je došlo i do fizičkog razračunavanja, bio sam spreman i da dobijem batine ali bi mu se krvi napio.
-
NediM17
#4248 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
530i wrote:fidoremilienko wrote: Koliko vidim nisam napisao da ubrzavanje iz nižeg stepena prenosa rezultuje u najvećem skoku momenta na radilici (odnosno najvećem udaru). Ja kažem da taj udar postoji, baš zbog toga što se javlja iznenada i zbog torzionih vibracija. Negdje ćeš pronaći da naglo stiskanje papučice gasa (do poda), uzrokuje da klip udara o zidove cilindra. Koliko je to tačno ne znam.
To je to
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#4249 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ovaj kruzni tok nema nekog smisla (pogresna kopija da kazem), smisao ima tek kad dvije trake ulaze u kruzni tok. I ti kad vozis lijevom,fidoremilienko wrote:Ne znam kako vi vozite u kružnom toku, aali evo situacije:
koja je inace "vise" prazna (i prije ulaza u kruzni tok) bez da nekoga ometas udjes i napustis kruzni tok (unutrasnjom trakom).
Ovdje su komotno unutrasnju traku mogli srafirati, ono kad neko zaglavi da ima gdje stati.
A tacno te razumijem, ti njemu omogucio da se on ubaci, bez zadrzavanja, a papak te poslije blokirao.
Na tvoju defanzivnu voznju, odgovorio je agresivnom, i to ce mu se vratiti kad tad. Ako nista u podsvijesti, ti ces uvijek racunati na
normalne poput sebe (i racunati na greske drugih), dok ce on uvijek ici od toga da su svi papci kao sto je on.
Ti ces unutrasnjom trakom proci 9 od 10 puta, dok on nikad nece imat damu gumom krociti u unutrasnju traku.
- insomnia78
#4250 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ti nemas pojma o cemu pises