Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
OldMayor

#4226 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by OldMayor »

VjecitiStudent wrote:Ovo je vjerovatno autoput sa najviše ceremonija otvaranja nečega po izgrađenom kilometru u svijetu.
:thumbup: :lol:

Fakat.

1% puta se proslavalja evo kolko vec treci put, haha. Te poceli, te probili, te zalili betonom, te opremili...haha.
Alfons Kauders

#4227 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

dadoka84 wrote:Meni to ovako izgleda :D

Image
:thumbup: :kiss: bravo maaajstore
karanana

#4228 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by karanana »

rave party. mjesto onih svjetlecih stapica dobili ove prslucice.
amir79

#4229 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by amir79 »

Image

Hahahaha, bravo!
Alfons Kauders

#4230 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

OldMayor wrote:
VjecitiStudent wrote:Ovo je vjerovatno autoput sa najviše ceremonija otvaranja nečega po izgrađenom kilometru u svijetu.
:thumbup: :lol:

Fakat.

1% puta se proslavalja evo kolko vec treci put, haha. Te poceli, te probili, te zalili betonom, te opremili...haha.
a jos idu izbori...

kad bude naslov

"Otvoren moderni WC u sklopu naplatnog mjesta tog i tog"
dadoka84

#4231 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dadoka84 »

Hvala :D
nuki_cika

#4232 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by nuki_cika »

Brzo napreduje onaj nadvoznjak u bojniku,brzo ce biti gotov I krenuti zavrsno asfaltiranje prema vlakovu.
shin

#4233 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shin »

Jedan tunel se tri puta otvara. Kako je krenulo svaka stavka sa fakture će biti medijski popraćena sa gostovanjem premijera federacije
Naslovnica

#4234 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Plan je da se dionica do petlje Vlakovo (uključujući i petlju) otvori za 1.maj.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#4235 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Chmoljo »

Image
:lol: :lol: :lol:
dustaban

#4236 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dustaban »

Image
Volim i ja dzahkad napravit komentare slikom, ali ovo je "Jana u Barlotiju"
Hocu reci - VRH !

:mrgreen: :thumbup:
OldMayor

#4237 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by OldMayor »

Naslovnica wrote:Plan je da se dionica do petlje Vlakovo (uključujući i petlju) otvori za 1.maj.
Zar su oni to sve zavrsili? Za dva mjeseca ce to sve spojiti? To mi nekako brzo.

Dokle su dosli ovi sa zaobilaznicom - lot 3, koji se spaja petlju Butile sa ovom na Vlakovu? Hoce li odmah spajati Vlakovo sa mostarskim rasckrscem...
nuki_cika

#4238 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by nuki_cika »

OldMayor wrote:
Naslovnica wrote:Plan je da se dionica do petlje Vlakovo (uključujući i petlju) otvori za 1.maj.
Zar su oni to sve zavrsili? Za dva mjeseca ce to sve spojiti? To mi nekako brzo.

Dokle su dosli ovi sa zaobilaznicom - lot 3, koji se spaja petlju Butile sa ovom na Vlakovu? Hoce li odmah spajati Vlakovo sa mostarskim rasckrscem...
Zaobilaznica je pri samom zavrsetku.ostaje da se uradi jos vijadukta u bojniku I da se izvrsi zavrsno asfaltiranje I
Naravno postavljanje zastitne ograde,dakle neka 2 ipo mjeseca,to u vlakovu ne znam kad ce biti gotovo
neki

#4239 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

petlja u vlakovu se ne moze zavrsiti do 1. maja.
I da se zavrsi i otvori taj dio opet je slijepi put jer se vozila iz pravca mostara nemaju gdje ukljuciti a prema mostaru opet moraju na seosku cestu da bi izasla na magistralu.
lot 2 obilaznice i ostatak autoputa do tarcina ce se zavrsiti mozda do kraja godine
OldMayor

#4240 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by OldMayor »

neki wrote:petlja u vlakovu se ne moze zavrsiti do 1. maja.
I da se zavrsi i otvori taj dio opet je slijepi put jer se vozila iz pravca mostara nemaju gdje ukljuciti a prema mostaru opet moraju na seosku cestu da bi izasla na magistralu.
lot 2 obilaznice i ostatak autoputa do tarcina ce se zavrsiti mozda do kraja godine
E jbg, ako zavrse petlju, onda ne vidim problem da naprave jos 100-200m puta i spoje sa mostarskim raskrscem. To se moze uporedo raditi. I to ce sigurno i uciniti. Nece sigurno cekati zavrsetak autoputa, logicnije mi je da odmah otvore petlju, jer se spajanjem na mostarsko odmah moze pustiti u funkciju zaobilaznica.

Image
neki

#4241 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

od petlje do autoputa planirana je brza cesta sa 4 trake i tender za nju je tek nedavno raspisan, a gradnja nece biti zavrsena ove godine. Cak ni eksproprijacija uz mostarsko raskrsce nije zavrsena.
Prije ce biti zavrsen autoput do Tarcina nego veza mostarsko raskrsce-Vlakovo
golfiista

#4242 Re: Odg: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by golfiista »

neki wrote:od petlje do autoputa planirana je brza cesta sa 4 trake i tender za nju je tek nedavno raspisan, a gradnja nece biti zavrsena ove godine. Cak ni eksproprijacija uz mostarsko raskrsce nije zavrsena.
Eksproprijacija je zavrsena 95 %, a rok za izgradnju je 3.g.
Istina je da su planirane 4 trake ( brza cesta ), ali za sada ce se graditi samo dvije. Govorim o Lot -3b, Mostarsko raskrsce - petlja Vlakovo.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
marcusjunius

#4243 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by marcusjunius »

Ljudi, odakle vama sve ove informacije?
Kada ce se sta zavrsiti, sta je vec zavrseno, kada ce se saobracaj pustiti, eksproprijacije, gdje ce se sta prikljuciti...
:?
kurty

#4244 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

jel ima ovdje iko iz struke, ko radi u direkciji ili ipsi...
radim diplomski, imam temu nesto oko koridora Vc, pa bi mi trebali neki podatci :-D :-D
Naslovnica

#4245 Re: Odg: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

golfiista wrote:
neki wrote:od petlje do autoputa planirana je brza cesta sa 4 trake i tender za nju je tek nedavno raspisan, a gradnja nece biti zavrsena ove godine. Cak ni eksproprijacija uz mostarsko raskrsce nije zavrsena.
Eksproprijacija je zavrsena 95 %, a rok za izgradnju je 3.g.
Istina je da su planirane 4 trake ( brza cesta ), ali za sada ce se graditi samo dvije. Govorim o Lot -3b, Mostarsko raskrsce - petlja Vlakovo.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
Ako idete prema groblju Vlakovo, vidjećete da su započeti radovi na 3b, ali prekinuti. Koliko sam uspio da saznam, Euroasfalt je bio krenuo sa radovima na LOT 3b na svoju ruku, bez ikakvog tendera, ugovora, projekta...
Kada su skontali da ne može baš tako, stali su. 8-)
Toliko o tenderima...
8-) :lol:
staradis

#4246 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnjeAutoputevi u BiH - p

Post by staradis »

Vala mrcvare ovaj autoput :/
OldMayor

#4247 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by OldMayor »

marcusjunius wrote:Ljudi, odakle vama sve ove informacije?
Kada ce se sta zavrsiti, sta je vec zavrseno, kada ce se saobracaj pustiti, eksproprijacije, gdje ce se sta prikljuciti...
:?
Ovdje imas hrpu informacija, konkretnih, slika i dosta strucnih ljudi.
Link
Naslovnica

#4248 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Code: Select all

http://www.avaz.ba/vijesti/teme/gore-nam-je-nego-robovima
Više vozača kamiona angažiranih na gradnji autoputa, dionici Vlakovo - Tarčin prema Lepenici, a koji rade za tursku firmu "Cengiz Insaat", odlučilo je progovoriti za "Avaz" o teškim uvjetima rada. Kažu kako su natjerani da voze i po 13 sati u komadu, a u ugovorima o radu piše osam sati. Da voze kamione, miješalice sa 50 ili 60 tona betona, a limit je 30 tona, a kada pukne neki dio na vozilu, dobivaju otkaze.

Dobio otkaz

- Najteže nam je kada se aktivira i po pola tone eksploziva nekoliko metara od nas, kod razbijanja tunela. Od siline udara, ne čujemo nekoliko dana. Imamo strašne glavobolje. Prozore na kamionima držimo otvorene kako staklo ne bi popucalo od eksplozije i isjeklo nas. Mislili smo da će nam biti dobro raditi za ovu tursku firmu, ali smo se itekako prevarili. Prije dva dana dali su mi otkaz, ali želim pričati u ime onih koji su ostali i koji ne smiju govoriti kroz kakvu agoniju prolaze - govori vozač Sadat Žiko.

Vozač Kenan Isić govori da je bh. radnicima gore nego robovima.

- Vozač kamiona smije maksimalno osam sati provesti za volanom, ali s prekidima, pauzama, a nas tjeraju da vozimo i po 13 sati. Dokaz su tahografi koji bilježe vrijeme vožnje. Taj prekovremeni rad se ne plaća. Strah me da ću nakon ovoga što sam rekao i ja dobiti otkaz - kaže Isić.

Dugogodišnji vozač Nijaz Oputa kaže da ovakve uvjete rada nigdje nije vidio.

- Rekoh, turska firma, bit će nam dobro, cijenit će nas. Kako bi se tek ponašali da smo otišli u njihovu zemlju da radimo kada se ovako ponašaju u našoj. I ja sam dobio otkaz, ali tužit ću ih za sve što su mi učinili - odlučan je Oputa.

Dodaje da su im ugovori o radu na dva mjeseca i produžuju ih kome hoće.

- Nas kažnjavaju na svakom koraku, a njihovi radnici nemaju ni vozačkih dozvola, a voze. Naše plaće, kada se uzme u obzir topli obrok, iznose oko 800 KM. Radili bismo i za manje kada bi uslovi bili bolji, kada bi uveli tri smjene. Turcima su plaće više i osigurani su za oštećenje sluha, vida, a mi to nemamo - pričaju ogorčeni radnici.

Bez izjave

Nakon svega zatražili smo i komentar u turskoj firmi "Cengiz Insaat".

- Ovdje vam niko, odmah da vam kažem, neće dati izjavu. Ovo što vam govorim je nezvanično. Mi radimo po zakonu. Postoje sudovi, inspekcije, općenito nadležne institucije, koje to mogu utvrditi. To je moja poruka radnicima - kazao nam je jedan od službenika firme "Cengiz Insaat".

U našoj zemlji stranci nas ponižavaju

- Nema kontrole, organizacije, nezaštićeni smo. U tunelima se radi u blatu do koljena, kablovi sa strujom svakodnevna su opasnost koja vreba. Političari punih usta pričaju o otvorenim novim radnim mjestima, o napretku radova, a niko neće da zna pravo stanje na terenu. Mi smo robovi. U našoj zemlji stranci nas ponižavaju, iskorištavaju, uništavaju - kaže vozač Sadat Žiko.
The BEN10

#4249 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by The BEN10 »

Naslovnica wrote:

Više vozača kamiona angažiranih na gradnji autoputa, dionici Vlakovo - Tarčin prema Lepenici, a koji rade za tursku firmu "Cengiz Insaat", odlučilo je progovoriti za "Avaz" o teškim uvjetima rada. Kažu kako su natjerani da voze i po 13 sati u komadu, a u ugovorima o radu piše osam sati. Da voze kamione, miješalice sa 50 ili 60 tona betona, a limit je 30 tona, a kada pukne neki dio na vozilu, dobivaju otkaze.
Ava3u ne vjerujem ni pod razno više. Pazi, uvijek će se naći nezadovoljnih radnika, ovim ili onim. Majku mu, kako su udarnici radili prije 50 godina džaba!!?!?!
Danguba

#4250 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Danguba »

Naslovnica wrote:

Dobio otkaz

- Najteže nam je kada se aktivira i po pola tone eksploziva nekoliko metara od nas, kod razbijanja tunela. Od siline udara, ne čujemo nekoliko dana. Imamo strašne glavobolje. Prozore na kamionima držimo otvorene kako staklo ne bi popucalo od eksplozije i isjeklo nas. Mislili smo da će nam biti dobro raditi za ovu tursku firmu, ali smo se itekako prevarili. Prije dva dana dali su mi otkaz, ali želim pričati u ime onih koji su ostali i koji ne smiju govoriti kroz kakvu agoniju prolaze - govori vozač Sadat Žiko.

Vozač Kenan Isić govori da je bh. radnicima gore nego robovima.

- Vozač kamiona smije maksimalno osam sati provesti za volanom, ali s prekidima, pauzama, a nas tjeraju da vozimo i po 13 sati. Dokaz su tahografi koji bilježe vrijeme vožnje. Taj prekovremeni rad se ne plaća. Strah me da ću nakon ovoga što sam rekao i ja dobiti otkaz - kaže Isić.

Dugogodišnji vozač Nijaz Oputa kaže da ovakve uvjete rada nigdje nije vidio.

- Rekoh, turska firma, bit će nam dobro, cijenit će nas. Kako bi se tek ponašali da smo otišli u njihovu zemlju da radimo kada se ovako ponašaju u našoj. I ja sam dobio otkaz, ali tužit ću ih za sve što su mi učinili - odlučan je Oputa.

Dodaje da su im ugovori o radu na dva mjeseca i produžuju ih kome hoće.

- Nas kažnjavaju na svakom koraku, a njihovi radnici nemaju ni vozačkih dozvola, a voze. Naše plaće, kada se uzme u obzir topli obrok, iznose oko 800 KM. Radili bismo i za manje kada bi uslovi bili bolji, kada bi uveli tri smjene. Turcima su plaće više i osigurani su za oštećenje sluha, vida, a mi to nemamo - pričaju ogorčeni radnici.

Bez izjave

Nakon svega zatražili smo i komentar u turskoj firmi "Cengiz Insaat".

- Ovdje vam niko, odmah da vam kažem, neće dati izjavu. Ovo što vam govorim je nezvanično. Mi radimo po zakonu. Postoje sudovi, inspekcije, općenito nadležne institucije, koje to mogu utvrditi. To je moja poruka radnicima - kazao nam je jedan od službenika firme "Cengiz Insaat".

U našoj zemlji stranci nas ponižavaju

- Nema kontrole, organizacije, nezaštićeni smo. U tunelima se radi u blatu do koljena, kablovi sa strujom svakodnevna su opasnost koja vreba. Političari punih usta pričaju o otvorenim novim radnim mjestima, o napretku radova, a niko neće da zna pravo stanje na terenu. Mi smo robovi. U našoj zemlji stranci nas ponižavaju, iskorištavaju, uništavaju - kaže vozač Sadat Žiko.

kada nemas kome onda dodjes zemljaku da se ispraznis...izgleda ovi zakasnili za gras pa daj sta das...sada im ni arkadasi ne valjaju... :D

o ja, da ne zaboravim, uvijek ih ovce na pesteru cekaju... :izet:
Post Reply