GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
-
StupskaBitanga
#4226 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
vanredne vijesti TVSA u 11h
-
dresdener78
#4227 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Baš tako kolega. Veliki saobraćajni sistemi u metropolama koji sadrže metro, tramvaje, trolejbuse, autobuse, i recimo neke žičare, prigradsku željeznicu - ovo NE MOŽE preživjeti samo od prodaje karata i reklame na vozilima. Troškovi izgradnje i održavanja jesu tako ogromni da se za to jednostavno NE DA zaraditi parama od putnika. Jedan tramvaj, jedan kilometar šina, to su milioni KM. Vrijeme kada je tramvaj koštao nekoliko stotina USD jesu daleka prošlost... Svakako zašto je treba podržati električki saobraćaj: Ima velike primarne troškove, ali njegovo korištenje je relativno jeftino. Tramvaj ima svoje šine koje su puno trajnije od asfaltne površine koju bi ista količina autobuskih vozila uništila za puno kraće vrijeme. Možda će za vas biti šokantno da niti njujorški metro ne može opstati bez državnih subvencija. Ista je situacija u Londonu. U Beču zarade samo oko 50 posto prodajom karata, ostale pare mora pružiti gradska i zemaljska uprava. U najboljim slučajevima mogu saobraćajna preduzeća zaraditi oko 70 posto svojih troškova!!!!! Pamtite ovu brojku.The Realist wrote:Kako nema nigdje u svijetu? Ako sam shvatio forumaša dresdener78, baš je obrnuto i rupe se puno iz budžeta, jer se žele smanjiti gužve, zagađenje, i td....Better Man wrote: Jeste, dobro je privatni javni prevoz koji se neće plaćati kroz poreze i Budžet, jer zašto bi građani plaćali nekom prevoz! Nigdje nema u svijetu da poreski obveznici plaćaju svojim teško zarađenim novcem nečiji prevoz i da plaćaju gubitke i loše poslovanje firme. Takva praksa treba da bude trajno ukinuta i onemogučena.
To što je naveo kolega Better Man je totalna glupost i primjer tipičnog modernog "desničarskog" sebičanstva. "Da meni niko ne dira ono "moje" i drugi neka crknu", jel tako?! Ako nećeš subvencirati javni prevoz, njega uskoro neće biti, gradovi će biti ugušeni u smradu iz automobilskih auspuha i biće poptpuno blokirani nekontrolisanom količinom ovih limenih kutija. Trebalo bi srušiti pola Sarajeva da se kroz Centar i na svim tim transverzalama i longitudalama izgradi ovo:

Pošto većina forumaša nema osnovnog pojma kako funkcioniše konkurencija u javnom prevozu na zapadu (koje, naravno, ima):
- Postoji samo mala količina željezničkih i autobuskih linija koje imaju tako veliku frekvenciju putnika da rade čisto na komercijalnoj bazi. Ali, polako se vidi da ti prevoznici imaju sve veće probleme jer troškovi održavanja infrastrukture jesu iznad njihovih mogućnosti.
- U većini slučajeva se javni prevoz desi na osnovi tačno definisanih zahtjeva lokalne uprave. Ona navede potrebne kapacitete na određenim relacijama i predlaže redove vožnje, za to nudi određenu subvenciju. Pobjednik je taj prevoznik koji za što manju subvenciju nudi što više vožnja, što veći komfor. ALI BEZ TIH SUBVENCIJA JE OVO NEMOGUĆE, OPET PONAVLJAM. U Beču, u Krakowu, u Berlinu, u Dresdenu ima na osnovi ove metode autobuskih prevoznika koji voze na recimo 20-30 posto gradskih autobuskih linija. Zanimljivo: Krakowski GRAS se strašno borio protiv predaje licencija za određenu količinu autobuskih linija privatnicima - ali super funkcioniše, autobusi moderni, čisti i ugodni za putnike, VAŽE ISTE KARTE KOD SVIH PREVOZNIKA!!!!!!!!! - pojedinačne isto kao vremenske. Raspored finasiranja je unutrašnja tema ugovora gradske uprave sa tim prevoznicima, putnika ovo ne treba uopće zanimati, njemu treba što bolji javni saobraćaj.
Električni javni saobraćaj, osim nekoliko malo slučajeva privatnih kompanija (i to u Japanu gdje samurajski moral ne dozvoljava švercanje i Japanaca ima toliko na tako malom prostoru da su sva vozila uvijek puna) je "pod krilama" grada, lokalnih vlasti, koje se brinu o nabavci vozila, rekonstrukciji šina, finansiranju ovog sistema. To je bukvalno okosnica gradskog saobraćaja. Jedan tramvaj preveze toliko ljudi kojima inaće treba 100-150 automobila! Jedan trolejbus koristi puno manju količinu energije nego jedan autobus sa diesel motorom.
Gradska saobraćajna preduzeća jesu samo organizacije koje osiguraju prodaju karata, saobraćaj vozila, redovni servis, reklamu za javni saobraćaj da privlači putnike.
JEL ZNATE GDJE JE PROBLEM? NARAVNO DA U DRUGIM ZEMALJAMA MOŽETE IZMEDJU POLITIČARA NAĆI LOPOVE, IDIOTE, TOTALNE PRIMITIVCE, KRIMINALCE, PREVARANTE. NAŽALOST, U BIH U OVE KATEGORIJE PRIPADAJU SVI POLITIČARI. Ne funkcioniše jedina osnovna stvar u državi pa je logično da ne može ni javni prevoz u civiliziranom evropskom obliku.
U Americi skoro nema javnog prevoza, svi su poludjeli tokom 50tih godina za automobilom.
Jedno iznenađenje: zašto SAD moraju eksportirati "demokratiju" uvijek tamo gdje ima izvora nafte???
Drugo iznenađenje: prema statistikama svaki Amerikanac sjedi oko dva sata dnevno u gužvi u svom automobilu. U gužvi prouzrokovanoj užasnom količinom automobila svugdje na ulicama jer nema alternative za njih.
Treće iznenađenje: u saobraćajnim nezgodama širom SAD svake godine gubi život više Amerikanaca nego koliko ih je poginulo u cijelom Vijetnamskom ratu.
Kolega Better Man je samo dokazao svoje osnovno nepoznavanje teme javnog prijevoza i - moram to ovako direktno napisati - veoma ograničena znanja o ostatku svijeta van granica BiH. Ne treba njemu neki doktorat jer većina tih informacija koje sam naveo (prije svega ekonomski rezultati i "Kostendeckungsgrad" (stepenj zarade za vlastite troškove) se može naći na hiljadama internet stranica...
UFFFF izvinjavam se puno na dugom postu ali morao sam opet sto osamdeset i osmi put ponoviti sve te informacije...
Last edited by dresdener78 on 12/01/2013 12:13, edited 1 time in total.
- limeni
#4228 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
gras ukinut, pa nek strajkuju kuci..privatizirati gradski saobracaj, dati centrotransu da upravlja...imali bi uredne i lijepe autobuse, vjerovatno bi bilo i vise discipline i bolje organizovan saobracaj da ne cekas autobus po 20-30minuta..
- Hemera
#4229 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
centrotrans se oglasio
-
The Realist
#4230 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
A što mene napade, ako mogu znatidresdener78 wrote:Baš tako kolega. Veliki saobraćajni sistemi u metropolama koji sadrže metro, tramvaje, trolejbuse, autobuse, i recimo neke žičare, prigradsku željeznicu - ovo NE MOŽE preživjeti samo od prodaje karata i reklame na vozilima. Troškovi izgradnje i održavanja jesu tako ogromni da se za to jednostavno NE DA zaraditi parama od putnika. Jedan tramvaj, jedan kilometar šina, to su milioni KM. Vrijeme kada je tramvaj koštao nekoliko stotina USD jesu daleka prošlost... Svakako zašto je treba podržati električki saobraćaj: Ima velike primarne troškove, ali njegovo korištenje je relativno jeftino. Tramvaj ima svoje šine koje su puno trajnije od asfaltne površine koju bi ista količina autobuskih vozila uništila za puno kraće vrijeme. Možda će za vas biti šokantno da niti njujorški metro ne može opstati bez državnih subvencija. Ista je situacija u Londonu. U Beču zarade samo oko 50 posto prodajom karata, ostale pare mora pružiti gradska i zemaljska uprava. U najboljim slučajevima mogu saobraćajna preduzeća zaraditi oko 70 posto svojih troškova!!!!! Pamtite ovu brojku.The Realist wrote:Kako nema nigdje u svijetu? Ako sam shvatio forumaša dresdener78, baš je obrnuto i rupe se puno iz budžeta, jer se žele smanjiti gužve, zagađenje, i td....Better Man wrote: Jeste, dobro je privatni javni prevoz koji se neće plaćati kroz poreze i Budžet, jer zašto bi građani plaćali nekom prevoz! Nigdje nema u svijetu da poreski obveznici plaćaju svojim teško zarađenim novcem nečiji prevoz i da plaćaju gubitke i loše poslovanje firme. Takva praksa treba da bude trajno ukinuta i onemogučena.
To što je naveo kolega Realist je totalna glupost i primjer tipičnog modernog "desničarskog" sebičanstva. "Da meni niko ne dira ono "moje" i drugi neka crknu", jel tako?! Ako nećeš subvencirati javni prevoz, njega uskoro neće biti, gradovi će biti ugušeni u smradu iz automobilskih auspuha i biće poptpuno blokirani nekontrolisanom količinom ovih limenih kutija. Trebalo bi srušiti pola Sarajeva da se kroz Centar i na svim tim transverzalama i longitudalama izgradi ovo:
Pošto većina forumaša nema osnovnog pojma kako funkcioniše konkurencija u javnom prevozu na zapadu (koje, naravno, ima):
- Postoji samo mala količina željezničkih i autobuskih linija koje imaju tako veliku frekvenciju putnika da rade čisto na komercijalnoj bazi. Ali, polako se vidi da ti prevoznici imaju sve veće probleme jer troškovi održavanja infrastrukture jesu iznad njihovih mogućnosti.
- U većini slučajeva se javni prevoz desi na osnovi tačno definisanih zahtjeva lokalne uprave. Ona navede potrebne kapacitete na određenim relacijama i predlaže redove vožnje, za to nudi određenu subvenciju. Pobjednik je taj prevoznik koji za što manju subvenciju nudi što više vožnja, što veći komfor. ALI BEZ TIH SUBVENCIJA JE OVO NEMOGUĆE, OPET PONAVLJAM. U Beču, u Krakowu, u Berlinu, u Dresdenu ima na osnovi ove metode autobuskih prevoznika koji voze na recimo 20-30 posto gradskih autobuskih linija. Zanimljivo: Krakowski GRAS se strašno borio protiv predaje licencija za određenu količinu autobuskih linija privatnicima - ali super funkcioniše, autobusi moderni, čisti i ugodni za putnike, VAŽE ISTE KARTE KOD SVIH PREVOZNIKA!!!!!!!!! - pojedinačne isto kao vremenske. Raspored finasiranja je unutrašnja tema ugovora gradske uprave sa tim prevoznicima, putnika ovo ne treba uopće zanimati, njemu treba što bolji javni saobraćaj.
Električni javni saobraćaj, osim nekoliko malo slučajeva privatnih kompanija (i to u Japanu gdje samurajski moral ne dozvoljava švercanje i Japanaca ima toliko na tako malom prostoru da su sva vozila uvijek puna) je "pod krilama" grada, lokalnih vlasti, koje se brinu o nabavci vozila, rekonstrukciji šina, finansiranju ovog sistema. To je bukvalno okosnica gradskog saobraćaja. Jedan tramvaj preveze toliko ljudi kojima inaće treba 100-150 automobila! Jedan trolejbus koristi puno manju količinu energije nego jedan autobus sa diesel motorom.
Gradska saobraćajna preduzeća jesu samo organizacije koje osiguraju prodaju karata, saobraćaj vozila, redovni servis, reklamu za javni saobraćaj da privlači putnike.
JEL ZNATE GDJE JE PROBLEM? NARAVNO DA U DRUGIM ZEMALJAMA MOŽETE IZMEDJU POLITIČARA NAĆI LOPOVE, IDIOTE, TOTALNE PRIMITIVCE, KRIMINALCE, PREVARANTE. NAŽALOST, U BIH U OVE KATEGORIJE PRIPADAJU SVI POLITIČARI. Ne funkcioniše jedina osnovna stvar u državi pa je logično da ne može ni javni prevoz u civiliziranom evropskom obliku.
U Americi skoro nema javnog prevoza, svi su poludjeli tokom 50tih godina za automobilom.
Jedno iznenađenje: zašto SAD moraju eksportirati "demokratiju" uvijek tamo gdje ima izvora nafte???
Drugo iznenađenje: prema statistikama svaki Amerikanac sjedi oko dva sata dnevno u gužvi u svom automobilu. U gužvi prouzrokovanoj užasnom količinom automobila svugdje na ulicama jer nema alternative za njih.
Treće iznenađenje: u saobraćajnim nezgodama širom SAD svake godine gubi život više Amerikanaca nego koliko ih je poginulo u cijelom Vijetnamskom ratu.
Kolega Realist je samo dokazao svoje osnovno nepoznavanje teme javnog prijevoza i - moram to ovako direktno napisati - veoma ograničena znanja o ostatku svijeta van granica BiH. Ne treba njemu neki doktorat jer većina tih informacija koje sam naveo (prije svega ekonomski rezultati i "Kostendeckungsgrad" (stepenj zarade za vlastite troškove) se može naći na hiljadama internet stranica...
UFFFF izvinjavam se puno na dugom postu ali morao sam opet sto osamdeset i osmi put ponoviti sve te informacije...
-
nicaze_072
#4231 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Vrijeme je ocigledno da se ukine monopol ili da se GRAS racionalizuje.
Gradjanima ovako prevoz GRAS-a dodje kao neka vrsta haraca koja im je nametnu da bi se namirile porodice i prijatelji lokalnih vodja. Kasica prasica za izbore i zaposljavanje preko stele.
Frapantan je podatak kakve plate ti ljudi primaju i onda su uspjeli da naprave ogromne gubitke. I onda kad pogledam one snimke od sinoc vidim da je velika vecina tupavih idiota, ali boli njih neka stvar. Platu primaju ko doktor specijalizant u dzep i topli obrok veci nego nastavnik. I problem je u tome sto im tu platu daju gradjani Sarajeva. I onda vi meni recite zasto bi meni bilo zao tih ljudi? Umjesto da izgrade to preduzece na najvisi nivo sa takvim stimulativnim platama oni ga srozaju na nivo adekvatan za africke zemlje....
Zato gradjani Sarajeva nazalost ispastaju, a u neku ruku i vas mi nije zao kao niti ovih radnika jer ste sami sebi dozvolili da vas neki pijani sindikalac jebe u zdrav mozak i natjera u januaru pjeske na posao i fakultet nekoliko kilometara pjeske.
Da stvar bude gora taj novi direktor je obicna nepismena seljacina koja jos pricati nije naucila. I ona je dosla GRAS iz krize izvaditi? Meni ovo smrdi kao da su vladajuci najveceg debila medju njima doveli jer nije svjestan njihovog kriminala koji ce da pocine.
Ocekujem od vasih vlasti do ponedjeljka da urede sistem javnog saobracaja jer mi je stvarno mrsko hodati do fakulteta od autobuske stanice!
I iskreno se nadam da niko nece dobiti upalu pluca...
Gradjanima ovako prevoz GRAS-a dodje kao neka vrsta haraca koja im je nametnu da bi se namirile porodice i prijatelji lokalnih vodja. Kasica prasica za izbore i zaposljavanje preko stele.
Frapantan je podatak kakve plate ti ljudi primaju i onda su uspjeli da naprave ogromne gubitke. I onda kad pogledam one snimke od sinoc vidim da je velika vecina tupavih idiota, ali boli njih neka stvar. Platu primaju ko doktor specijalizant u dzep i topli obrok veci nego nastavnik. I problem je u tome sto im tu platu daju gradjani Sarajeva. I onda vi meni recite zasto bi meni bilo zao tih ljudi? Umjesto da izgrade to preduzece na najvisi nivo sa takvim stimulativnim platama oni ga srozaju na nivo adekvatan za africke zemlje....
Zato gradjani Sarajeva nazalost ispastaju, a u neku ruku i vas mi nije zao kao niti ovih radnika jer ste sami sebi dozvolili da vas neki pijani sindikalac jebe u zdrav mozak i natjera u januaru pjeske na posao i fakultet nekoliko kilometara pjeske.
Da stvar bude gora taj novi direktor je obicna nepismena seljacina koja jos pricati nije naucila. I ona je dosla GRAS iz krize izvaditi? Meni ovo smrdi kao da su vladajuci najveceg debila medju njima doveli jer nije svjestan njihovog kriminala koji ce da pocine.
Ocekujem od vasih vlasti do ponedjeljka da urede sistem javnog saobracaja jer mi je stvarno mrsko hodati do fakulteta od autobuske stanice!
I iskreno se nadam da niko nece dobiti upalu pluca...
- MuaDib
#4232 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Da je pravne države raznim Jusufraničima, Boiškalima, Bašićima i drugim poltronima bi se oduzela nelegalno stećena imovina i vratila u GRAS, odakle je ukradena. Da je iole pravne države ne bi se imenovali nesposobni kadrovi na čelo grasa, poslije kojih je ostajao još veći dug i problem. Da ima pravne države ni radnici ne bi štrajkovali.StupskaBitanga wrote:Da je pravne države dole bi upali specijalci i sve ih pohapsili i omogućili nesmezan rad saobraćaja
Ministar bi u roku od odmah proglasio stečaj i firma kreće jovo-nanovo
- Kinaski
#4233 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Last edited by Kinaski on 12/01/2013 11:11, edited 1 time in total.
-
dresdener78
#4234 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Kolega, ti si pokazao suštinu problema. Potpisujem tvoje riječi.MuaDib wrote:Da je pravne države raznim Jusufraničima, Boiškalima, Bašićima i drugim poltronima bi se oduzela nelegalno stećena imovina i vratila u GRAS, odakle je ukradena. Da je iole pravne države ne bi se imenovali nesposobni kadrovi na čelo grasa, poslije kojih je ostajao još veći dug i problem. Da ima pravne države ni radnici ne bi štrajkovali.StupskaBitanga wrote:Da je pravne države dole bi upali specijalci i sve ih pohapsili i omogućili nesmezan rad saobraćaja
Ministar bi u roku od odmah proglasio stečaj i firma kreće jovo-nanovo
- bordo gandalf
- Grijem se na: Gree Hansol 12
#4235 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ovo ce biti aktuelno 5-6 dana i opet sve po starom
-
StupskaBitanga
#4236 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
vanredne vijesti tvsa 0 bodova
svašta
svašta
-
julisiz es grant
#4237 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ja vanrednih vijesti i govana. Samo nas obavijestili da saobraćaj još ne radi (no shit, Sherlock!) i ponovili vijesti od sinoć.StupskaBitanga wrote:vanredne vijesti TVSA u 11h
Očekivao sam da kada se probudim pročitam da je policija rastjerala nezakonito organizovan skup i da je nelegalna blokada rada obustavljena.
-
blesava
#4238 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Svi su protiv grasovaca, a ja sam nekako opet na njihovoj strani. MIslim da strajkuju s razlogom. Jebiga vlada godinama postavlja na direktorska mjesta ljude koji upropastise sve zivo, pa onda tu firmu privatizuju i prodaju za male pare. Ocigledno da se to pokusava i sa grasom kao i svim ostalim jos postojecim malobrojnim drzavnim firmama.
Ljudi samo zele sacuvati svoje plate i radna mjesta i ne treba ih zbog toga kriviti. Ocigledno da kod nas najvaljeni i legalni protesti ne piju vode, pa su se ljudi odlucili na ovo.
Znam da grasovce svi mrze radi onih odvratnih revizora i cijene karata, ali i to su samo ljudi koji imaju svoje porodice i koji ih zele prehraniti.
Ipak mislim da su razmisljali i da nisu u proteste usli tek tako, a o tome svjedoci cinjenica da su proteste otpoceli u petak poslije podne nakon radnog vremena, tako da sto manje ostete gradjane koji rade i kojima je prevoz neophodan. Ide i vikend, a vjerujem da ce se do ponedjeljka situacija razrjesiti.
LJudi podrzimo ih, da smo slozni ovakve nam se stvari ne bi desavale. Dajte da sacuvamo bar malo ovoga sto nam je ostalo. Jer ako i gras propadne to nam je jos samo jedan korak vise prema dnu.
Ljudi samo zele sacuvati svoje plate i radna mjesta i ne treba ih zbog toga kriviti. Ocigledno da kod nas najvaljeni i legalni protesti ne piju vode, pa su se ljudi odlucili na ovo.
Znam da grasovce svi mrze radi onih odvratnih revizora i cijene karata, ali i to su samo ljudi koji imaju svoje porodice i koji ih zele prehraniti.
Ipak mislim da su razmisljali i da nisu u proteste usli tek tako, a o tome svjedoci cinjenica da su proteste otpoceli u petak poslije podne nakon radnog vremena, tako da sto manje ostete gradjane koji rade i kojima je prevoz neophodan. Ide i vikend, a vjerujem da ce se do ponedjeljka situacija razrjesiti.
LJudi podrzimo ih, da smo slozni ovakve nam se stvari ne bi desavale. Dajte da sacuvamo bar malo ovoga sto nam je ostalo. Jer ako i gras propadne to nam je jos samo jedan korak vise prema dnu.
- Pitarrr82
#4239 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Mozda i strajkuju s razlogom ali to ne treba raditi na ovaj nacin da ispasta cijeli kanton i Bog zna koliko korisnika usluge GRAS-a...
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#4240 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Blesava si.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#4241 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Prodajem roleGras i dalje ne vozi, a Centrotrans pojačao broj vožnji u prigradskim naseljima. Spremno čeka 10 autobusa i 10 minibusa Centrotransa da im Vlada KS omogući saobraćanje sarajevskim ulicama. U slučaju da Vlada KS ne zatraži stavljanje u funkciju ovih autobusa, a štrajk Grasovaca bude nastavljen, Centrotrans Eurolines će u 12 sati početi voziti na spornim linijama za koje su sudskom presudom GRAS-u poništeni od Ministarstva saobraćaja KS odobreni redovi vožnje, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Centrotransa.
- bordo gandalf
- Grijem se na: Gree Hansol 12
#4242 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Izdajem bajk, cenera 6 sati 
- Banksy
#4243 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Prpa.ba wrote:
Socijaliste iz propalog GRAS-a ne samo da treba sve redom otpustiti, pa zaposliti one koji su potrebni nakon reforme firme, vec ih treba tuziti sve do jednog zbog saobracajnog kolapsa, ilegalnog okupljanja i strajka te nepruzanja placene usluge. Svaki radnik svake godine dobije novac od svakog poreskog obveznika, i za taj novac ima da rade i da pruzaju vrhunsku uslugu. U budzet da svaki radnik vrati svaku marku koju smo utukli u taj socijalisticki bastion nerada i javasluka, pa cemo onda pricati. Naravno, i sluzba za strance da proceslja krug firme i deportuje ilegalne imigrante iz Srbije koji su se nekim cudom zaposlili u toj propaloj kantonalnoj firmi.
U GRAS-u ne postoje radnici. Postoje samo dzabojedi koji misle da je budzetska sisa rupa bez dna, i da su svi gradjani duzni castiti ih sa po 50ak KM godisnje kroz budzetske dotacije, cak i ako ne koriste njihove usluge. Tehnicki, ni po cemu se ne razlikuju od birokracije. Uostalom, to vidis i na terenu: od vise od hiljadu radnika GRAS-a, terenaca je jedva par stotina. I to onda kada ne preskacu voznje jer nemaju goriva koje su maksuz presuli u svoj novokupljeni golf. Ili ako nisu u ilegalnom strajku, "jer im se moze". Nikakve razlike izmedju njih i birokracije- i jedne i druge treba rastjerati govnjivom motikom i natjerati ih da u nas budzet vrate sve ono sto su uzurpirali.
- Kinaski
#4244 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Kako konj moze uzeti za pravo da parkira trolu da je ne vozi . U normalnoj drzavi bi popusio otkaz . Mislim da ima dosta vozaca na birou , pa ako nece da voze sandjaklije ima ko hoce
-
dezurni_ucenik
#4245 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
blesava wrote:Svi su protiv grasovaca, a ja sam nekako opet na njihovoj strani. MIslim da strajkuju s razlogom. Jebiga vlada godinama postavlja na direktorska mjesta ljude koji upropastise sve zivo, pa onda tu firmu privatizuju i prodaju za male pare. Ocigledno da se to pokusava i sa grasom kao i svim ostalim jos postojecim malobrojnim drzavnim firmama.
Strajkuju zato sto sadasnji direktor Basic hoce da ustupi par linija Centrotransu.
- Zovem se Zelena
#4246 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ovi iz Centrotransa k'o lešinari...
- Pitarrr82
#4247 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Zovem se Zelena wrote:Ovi iz Centrotransa k'o lešinari...
A ne znam u cemu je problem s Centrom, ko to ne bi iskoristio situaciju kakva jeste?
Mislim pricamo o nekoj konkurenciji i kad se ljudi guraju, uzimaju nama smeta
- BHF_Manijak
#4248 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Da, nick ti u potpunosti odgovara i ide sa ovim postom!blesava wrote:Svi su protiv grasovaca, a ja sam nekako opet na njihovoj strani. MIslim da strajkuju s razlogom. Jebiga vlada godinama postavlja na direktorska mjesta ljude koji upropastise sve zivo, pa onda tu firmu privatizuju i prodaju za male pare. Ocigledno da se to pokusava i sa grasom kao i svim ostalim jos postojecim malobrojnim drzavnim firmama.
Naravno da strajkuju i da zele da zadrze plate, ko ne bi za prdimahovinu volio zaradjivati milju i 200, dok 50% ljudi sa fakultetskim diplomamam nema tolike plate. A Himzanija i slicni Himzaniji sisaju drzavne jasle i jos ima nesto obraza da se zali!
NEMAJU prava na nejavljeni strajk, NEMAJU pravo jebati gradjane u zdrav mozak, i kada strajkuju moraju imato 30% vozila u prometu!
U PM nek se gone, djubrad jedna!
-
StupskaBitanga
#4249 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Kad svima ovima direktor pripremi otkaz
Mislim da je to za očekivati jer uporno se pozivaju nezaposleni vozači da se odmah jave u ** No links ** trole i dispečerski centar č-vila
Mislim da je to za očekivati jer uporno se pozivaju nezaposleni vozači da se odmah jave u ** No links ** trole i dispečerski centar č-vila
- Kinaski
#4250 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Centrotrans