LIBIJA

Post Reply
jeza u ledja

#4226 Re: LIBIJA

Post by jeza u ledja »

muha_sa wrote:evo citam ovu temi i pitam se da li je i koliko diskunata na ovoj temi ikad bilo u Libiji.
To se i ja svaki put zapitam kada procitam komentare o zivotu u Americi, a ima ih na stotine, cak i na ovoj temi. :lol:

PS: Bio sam u Libiji, davno. Nedovoljno da znam bolje o zivotu u njoj od prosjecnog Libijca, ali eto neki su tamo radili par godina, uzivali u blagodatima visokoplacenih poslova, lijepu kucu, visoke bijele zidove, jest da se svugdje uvuce pjesak, ali jebo to, ima se moze se....pa su valjda na osnovu tog svog bogastva skontali da je dole svima potaman.

PPS: Tripoli nije kasaba, ali nije bas ni metropola. Al dobro, sta to uopste znaci...
Creasy

#4227 Re: LIBIJA

Post by Creasy »

oldschool wrote:
rogoz wrote: 1. Nit je u Grckoj bio standard boli glava/ ukupan GDP za 2007 228 milijardi, isto ko u Danskoj, samo sto Grka ima duplo vise...izgleda da il jedni duplo manje rade ili drugi duplo vise :D
Jesi ikad bio u Grčkoj?? Imaju 3-4 puta veće plate od naših a sve im jeftinije nego kod nas, o kvaliteti proizvoda je suludo uopšte pisati. Libijcu su svjetski lezihljebovići, baš će biti zanimljivo gledati kako će se priviknuti na rad, da moraju zaraditi za život.

Jes jeftinije, kako da nije. Bas me zanima u kojem si ti dijelu Grcke bio... :-)

A sto se Gadafija tice, samo cu kopirati status jedne moje drugarice na FB:

-RIP GADAFI-
Zasto je morao da bude ubijen Gadafi , evo zasto... Evropska Unija i Amerika duguju Libijskoj državi 200 milijardi ... dolara za isporučenu naftu !!! 2012 godine ističu koncesije velikih naftnih kompanija koje polažu pravo na Libijsku naftu. Gadafi je zatražio vraćanje duga i zapretio je ...da će u suprotnom da sklopi međudržavne ugovore s drugim zemljama i kompanijama. Zbog toga je... došlo do ovog ...neviđenog razaranja Libije. Da li je libijski građanin imao razloga da se buni protiv režima Muamera el Gadafija? Mislim da nije...Ako gledamo standard libijskog naroda i povlastice koje im pruža država imali su vrlo lep i lagodan život: - Živeli su kao mali bogovi. Libija ima 6,5 miliona stanovnika, a ima 14 miliona registrovanih automobila, - Ako neko hoće da studira u bilo kojoj državi u svetu on podnosi molbu i država mu osigurava stan, hranu, automobil, besplatno školovanje i mesečnu stipendiju od 2300 dolara, - U Libiji se ne plaća voda, struja, plin i porez, a krediti se daju bez kamata. - Ako u roku od pet godina ne možete vratiti kredit, država ga otpisuje ili vraća za vas. - Ako hoćete da kupite auto, vi dajete 20-30% od cene, a ostalo dotira država. U Libiji za 10 dolara možete da kupite 85 litara benzina ili nafte. U Libiji je hrana gotovo besplatna, 10kg hleba košta 0,15 dolara. U Libiji njihovi građani ne rade fizičke poslove, sve su stranci. - Libijci ne idu da rade po belom svetu jer za to nemaju potrebe. U Libiji ni jedan građanin nije izbačen ili mu je oduzet stan ili auto zato što nije mogao vratiti kredit, što nije redak slučaj po ovim takozvanim demokratskim zemljama koje su se okomile na Libiju a koje Srbija teži da sledi. Iskreno, žalim Libijski narod jer će se pretvoriti u najamnu radnu snagu, radiće za 100 dolara i gde će im ove povlastice biti sve ukinute, a o lagodnom životu kakav su živeli moći će samo da sanjaju... Par činjenica o životu u Libiji pod Gadafijem: - beskamatni krediti; - u toku studiranja prima se prosečna plata za to zanimanje, - ako ne nađeš posao nakon završenog fakulteta, država plaća kao da radiš u struci, - po stupanju u bračnu zajednicu, država poklanja stan ili kuću, - kupovina vozila po fabričkoj ceni, - nikome ne duguju ni centa, - Evropska Unija i Amerika duguju Libijskoj državi 200 milijardi dolara!!! - besplatno zdravstvo (medicinska sestra na svakog pacijenta) i obrazovanje, - 25% ljudi visoko obrazovano...
madner

#4228 Re: LIBIJA

Post by madner »

Cista suplja za taj dug prema Libiji.
Creasy

#4229 Re: LIBIJA

Post by Creasy »

madner wrote:Cista suplja za taj dug prema Libiji.

A kako ti to znas?
sinuhe

#4230 Re: LIBIJA

Post by sinuhe »

besplatno zdravstvo (medicinska sestra na svakog pacijenta)
Dobro ljudi kako se zarazise djeca HIV-om u toj zemlji napredne medicinske njege, i to u bolnici?
oldschool

#4231 Re: LIBIJA

Post by oldschool »

zagazaga wrote: Jes jeftinije, kako da nije. Bas me zanima u kojem si ti dijelu Grcke bio... :-)
Od Atine, raznoraznih otoka, u jeku turustičke sezone, još su tada cijene malo veće, pričao s ljudima. Osnovne cijene namirnica jeftinije, voće, povrće, na dosta mjesta i pića jeftinija, a kvalitet proizvoda miljama ispred nas. Svi se iznenade kad budu, kao i ja, godinama tako.
todd_smith

#4232 Re: LIBIJA

Post by todd_smith »

mada ne podrzavam nikakav drustveni sistem koji lici Gadafijevom ili slicnom diktatoru, treba pogledati drugu stranu price, osim one kojom nas hrani novinarstvo sa Zapada

slicno kao sto je Creasy rekao/la:
16 Things Libya Will Never See Again

There is no electricity bill in Libya; electricity is free for all its citizens.

There is no interest on loans, banks in Libya are state-owned and loans given to all its citizens at zero percent interest by law.

Having a home considered a human right in Libya.

All newlyweds in Libya receive $60,000 dinar (U.S.$50,000) by the government to buy their first apartment so to help start up the family.

Education and medical treatments are free in Libya. Before Gaddafi only 25 percent of Libyans were literate. Today, the figure is 83 percent.

Should Libyans want to take up farming career, they would receive farming land, a farming house, equipments, seeds and livestock to kickstart their farms are all for free.

If Libyans cannot find the education or medical facilities they need, the government funds them to go abroad, for it is not only paid for, but they get a U.S.$2,300/month for accommodation and car allowance.

If a Libyan buys a car, the government subsidizes 50 percent of the price.

The price of petrol in Libya is $0.14 per liter.

Libya has no external debt and its reserves amounting to $150 billion are now frozen globally.

If a Libyan is unable to get employment after graduation the state would pay the average salary of the profession, as if he or she is employed, until employment is found.

A portion of every Libyan oil sale is credited directly to the bank accounts of all Libyan citizens.
A mother who gives birth to a child receive U.S.$5,000.

40 loaves of bread in Libya costs $0.15.

25 percent of Libyans have a university degree.

Gaddafi carried out the world’s largest irrigation project, known as the Great Manmade River project, to make water readily available throughout the desert country.
ljudi treba da malo skontaju da ovo nije bas toliko veliki svijet, i sve se desava sa razlogom, ne zelim da zvucim kao da me hvata paranoja, ali "zapad" se boji bilo cega sto skodi kapitalizmu, tako da me ne bi uopste iznenadilo da su USA ili EU igrali veliku ulogu u ovoj situaciji u Libiji, ne govorim da su oni sve to namjestili jer mrznja prema Gadafiju je ocigledno postojala sudeci prema drustvenoj reakciji naroda
madner

#4233 Re: LIBIJA

Post by madner »

Creasy wrote:
madner wrote:Cista suplja za taj dug prema Libiji.

A kako ti to znas?
Pa ljepo, postojala je nationalna naftna kompanije Libije koja je imala sve koncesesije i koja je ulazila u ugovore sa stranim kompanijama. Jedino je zakon bio star gotovo 40 godina.

Druga stvar je za dug, ta suma je veca od ukupne vrijednosti Libijske centralne banke. Dakle cista izmisljotina.
Creasy

#4234 Re: LIBIJA

Post by Creasy »

oldschool wrote:
zagazaga wrote: Jes jeftinije, kako da nije. Bas me zanima u kojem si ti dijelu Grcke bio... :-)
Od Atine, raznoraznih otoka, u jeku turustičke sezone, još su tada cijene malo veće, pričao s ljudima. Osnovne cijene namirnica jeftinije, voće, povrće, na dosta mjesta i pića jeftinija, a kvalitet proizvoda miljama ispred nas. Svi se iznenade kad budu, kao i ja, godinama tako.

Ovo ti nije napisao zagazaga@ nego ja.
I ja sam bio i u Atini, Solunu, Paraliji, Peloponezu... i na svakom mjestu je sve skuplje nego kod nas, a u Atini i duplo. Kvalitet proizvoda, ako pricamo o hrani, im je ravan nuli u odnosu na nasu. Pa da li si probao recimo suvlaki, specijalitet grcke kuhinje? Smijesno. A za porciju suvlakija u Grckoj mozes uzeti dvije porcije cevapa u "Zmaju". Ali da ne idemo u OT... :roll:
zakonpera

#4235 Re: LIBIJA

Post by zakonpera »

Postovana gospodo, nakon stranica i stranica citanja i raznih gluposti odlucio sam se ukljucit na forum upravo zbog ove teme. Nemam nikakvu drugu namjeru osim da vam pokusam objasnit o cemu se radi kada spomenete Libiju.
Posto sam obisao hiljade kilometara te zemlje i to nedavno, mozda sam pod impresijama a mozda sto sam rođen tamo, mozda sto mi je ta drzava mnogo dala, kako meni tako i mojoj porodici i mnogim nasim drzavljanima. Bio sam i u Saudiji, Rijadu, Dzedi, Meki, Kuvajtu, Emiratima i ovo sto cu vam reci zaista je istina. Libija je za ove zemlje Swicarska. Nemojte da vas lazni neboderi, objekti koji i nisu odraz standarda tih laznih zemala pod americkom cizmom zavedu da je tamo raj. U Saudiji je hrana uzasno skupa, u tim zemljama nema nikakve polojprivredne proizvodnje, sve je predpostavljeno nafti bez koje bi propali i koja im je jedini resurs zaista.
Sa druge strane, bio sam u Sebhi na jugu Libije, oazi udaljenoj oko 700 kilometara od Tripolija na sjeveru. Isao sam prvo avionom pa autom. To je mjesto koje kazu da prije 50 godina bilo obicno selo, beduinsko. Sada je to oaza u utrobi sahare pod nepodnosljivim klimatskim uslovima. Sistemom navodnjavanja koje je sigurno 8 svjetsko cudo (o tome ce pricati generacije poslje nas)..to mjesto izgleda kao nepregledna oaza u izobilju, prelijepi kvartovi, nastambe uradjene sa ukusom i redom do maximalno 3 sprata, jako jako ciste ulice. Hrane je u izobilju, jako jeftina, pijace su pretrpane a taj gradic posjeduje aerodrom kojem bi posavidjeli mnogi veliki Njemacki. Kada se prilazi toj oazi ugledate nepregledne oranice, farme nema cega nema i vozite se jedno 3 sata neprestano u pustinji a oko vas je zelenilo, polja zita, raznog povrca, maslina, vinogradi, hurmi i svega ostalog. Sjajna je komunikacija do tog grada, putevi su fantasticni i vozite se na primjer jedno 5-6 sati samo ravnicom. U povratku prema Tripoliju je mnogo oaza koje svaka od njih ima sistem navodnjavanja, aerodrom, infrastrukturu, vjestacka polja i nasade. Postoje mjesta koja vas toliko oduseve da je jednostavno nemoguce ostati ravnodusan. Ljudi ono dole je zaista 8 svjetsko cudo, cirkulicnih oranica koje se stalno natopljavaju, precnika oko 800 metara do kiloovimetar kvadratnih je bezbroj. Imam osjecaj da za koju godinu ce biti sposobni nahranit cijelu Afriku. Gradovi na sjeveru su jako lijepo uredjeni i vec sada sa poloprivredom oko njih zadovoljavaju potrebe za hranom milione ljudi. Bog pa Gadafi im je dao hljeba zaista ljudi to je istina, pustite propagandu i gluposti. Da vidite samo te bazene za sakupljanje vode. Pa to su umjetna jezera u sred pustinje ljudi. Doo svakog sela u zemlji doveo je vodu a kasnije su se od pustinje kako kazu da je prije bila navodnila i stvorile nepregledne farme. Drzava je jako sigurna, nema potrebe za zakljucavanjem ili brigom, sve je jako sigurno i kradje prakticno ne postoje. Jako mnogo policajaca u civilu koji su rigorozni. Desio se ipak jedan incident za koji znam. Opljackan je kolega koji nije bio pazljiv tj. ostavio otvoren prozor u autu. Nakon dojave policiji, dolaze tri dzipa oko desetak policajaca jako dobro opremljenih, strpa kolegu u dzip i prevrnuli su naopacke jedan dio grada dok nisu nasli lopove za koje se i ranije zna. Kanije su ih toliko tukli pred ocima kolege da je molio da im oproste. Takvu expesnu akciju u zivotu nisam vidio. Kao da je u pitanju kilogrami heroina ili ne znam cega.
Gadafi ustvari nije bio formalni predsjednik, on je simbol revolucije a parlament itekako postoji, samo sto smo mi zrtve medijskog rata koji se vodi i blati taj narod. Dole ima 2000 plemena. Svako pleme ima po jednog vodju. Sastaju se jako cesto o svakom bitnom pitanju raspravljaju i donose odluke na celu sa Drzavom. Jako uredjen i posten sistem gdje svi imaju jednaka prava. Pa zar ne vidite da ih je taj sistem jedino u ujedinijo. Pogledajte samo tu propagandu. Ovdje se nista ne zna o najvecem projektu na svijetu sto se zove "Made main river" a zaista je najveci. To je primjer kada vlast nije pohlepna i kada je svoje resurse pruzila narodu, samo sto smo mi pod uticajem propagande pa ne znamo. Gadafi je za mene na kraju ispao heroj, ostao je u svom roodjenom gradu do smrti a te price da je iz zemlje izvuko milijarde su obicne lazi, pa da je tako i sam bi pobjego jer je imao mogucnosti za to. Odrzao je rijec i pogino za svoj narod. Njega narod dole u velikoj mjeri voli i podrzava tako da mislim da ce ova kriza se prevladat i da ukoliko imalo budu svjesni i imalo ne potpadnu pod medijski uticaj da ce zivjeti jos bolje.
oldschool

#4236 Re: LIBIJA

Post by oldschool »

Creasy wrote:
oldschool wrote:

Ovo ti nije napisao zagazaga@ nego ja.
I ja sam bio i u Atini, Solunu, Paraliji, Peloponezu... i na svakom mjestu je sve skuplje nego kod nas, a u Atini i duplo. Kvalitet proizvoda, ako pricamo o hrani, im je ravan nuli u odnosu na nasu. Pa da li si probao recimo suvlaki, specijalitet grcke kuhinje? Smijesno. A za porciju suvlakija u Grckoj mozes uzeti dvije porcije cevapa u "Zmaju". Ali da ne idemo u OT... :roll:
Cijene hrane manje nego kod nas, kupovao po radnjama, pića isto, povrća, voća. Kvalitet njihove hrane, tu mislim na ono što se prodaje po radnjama, ne njihovu kuhinju, je svjetlosnim godinama ispred nas, i kuhinja im je prvoklasna, slična našoj, ko zna po kakvim si ti hotelima bivao. Ne znam gdje si ti bio, po kakvim mjestima jeo, ali imaš mali milion nekih restorana, fast food-ova, gdje te zovu i nude sve u pola cijene, pivo po euro, razne vrste ribe od 7 eura pa na gore. :D Cijene u diskotekama su veće, ali u restoranima ne, garderoba ista cijena ili manja, McDonalds jeftiniji.
madner

#4237 Re: LIBIJA

Post by madner »

Pa ko je ovdje lud, da to nije neka druga Atina gdje kafa ne kosta 3 eurica?
oldschool

#4238 Re: LIBIJA

Post by oldschool »

madner wrote:Pa ko je ovdje lud, da to nije neka druga Atina gdje kafa ne kosta 3 eurica?
Turističko mjesto, hoćeš u centru da piješ kafu, pored parlamenta, probaj u Firenci, pa će biti 15. :D
Creasy

#4239 Re: LIBIJA

Post by Creasy »

zakonpera wrote:Postovana gospodo, nakon stranica i stranica citanja i raznih gluposti odlucio sam se ukljucit na forum upravo zbog ove teme. Nemam nikakvu drugu namjeru osim da vam pokusam objasnit o cemu se radi kada spomenete Libiju.
Posto sam obisao hiljade kilometara te zemlje i to nedavno, mozda sam pod impresijama a mozda sto sam rođen tamo, mozda sto mi je ta drzava mnogo dala, kako meni tako i mojoj porodici i mnogim nasim drzavljanima. Bio sam i u Saudiji, Rijadu, Dzedi, Meki, Kuvajtu, Emiratima i ovo sto cu vam reci zaista je istina. Libija je za ove zemlje Swicarska. Nemojte da vas lazni neboderi, objekti koji i nisu odraz standarda tih laznih zemala pod americkom cizmom zavedu da je tamo raj. U Saudiji je hrana uzasno skupa, u tim zemljama nema nikakve polojprivredne proizvodnje, sve je predpostavljeno nafti bez koje bi propali i koja im je jedini resurs zaista.
Sa druge strane, bio sam u Sebhi na jugu Libije, oazi udaljenoj oko 700 kilometara od Tripolija na sjeveru. Isao sam prvo avionom pa autom. To je mjesto koje kazu da prije 50 godina bilo obicno selo, beduinsko. Sada je to oaza u utrobi sahare pod nepodnosljivim klimatskim uslovima. Sistemom navodnjavanja koje je sigurno 8 svjetsko cudo (o tome ce pricati generacije poslje nas)..to mjesto izgleda kao nepregledna oaza u izobilju, prelijepi kvartovi, nastambe uradjene sa ukusom i redom do maximalno 3 sprata, jako jako ciste ulice. Hrane je u izobilju, jako jeftina, pijace su pretrpane a taj gradic posjeduje aerodrom kojem bi posavidjeli mnogi veliki Njemacki. Kada se prilazi toj oazi ugledate nepregledne oranice, farme nema cega nema i vozite se jedno 3 sata neprestano u pustinji a oko vas je zelenilo, polja zita, raznog povrca, maslina, vinogradi, hurmi i svega ostalog. Sjajna je komunikacija do tog grada, putevi su fantasticni i vozite se na primjer jedno 5-6 sati samo ravnicom. U povratku prema Tripoliju je mnogo oaza koje svaka od njih ima sistem navodnjavanja, aerodrom, infrastrukturu, vjestacka polja i nasade. Postoje mjesta koja vas toliko oduseve da je jednostavno nemoguce ostati ravnodusan. Ljudi ono dole je zaista 8 svjetsko cudo, cirkulicnih oranica koje se stalno natopljavaju, precnika oko 800 metara do kiloovimetar kvadratnih je bezbroj. Imam osjecaj da za koju godinu ce biti sposobni nahranit cijelu Afriku. Gradovi na sjeveru su jako lijepo uredjeni i vec sada sa poloprivredom oko njih zadovoljavaju potrebe za hranom milione ljudi. Bog pa Gadafi im je dao hljeba zaista ljudi to je istina, pustite propagandu i gluposti. Da vidite samo te bazene za sakupljanje vode. Pa to su umjetna jezera u sred pustinje ljudi. Doo svakog sela u zemlji doveo je vodu a kasnije su se od pustinje kako kazu da je prije bila navodnila i stvorile nepregledne farme. Drzava je jako sigurna, nema potrebe za zakljucavanjem ili brigom, sve je jako sigurno i kradje prakticno ne postoje. Jako mnogo policajaca u civilu koji su rigorozni. Desio se ipak jedan incident za koji znam. Opljackan je kolega koji nije bio pazljiv tj. ostavio otvoren prozor u autu. Nakon dojave policiji, dolaze tri dzipa oko desetak policajaca jako dobro opremljenih, strpa kolegu u dzip i prevrnuli su naopacke jedan dio grada dok nisu nasli lopove za koje se i ranije zna. Kanije su ih toliko tukli pred ocima kolege da je molio da im oproste. Takvu expesnu akciju u zivotu nisam vidio. Kao da je u pitanju kilogrami heroina ili ne znam cega.
Gadafi ustvari nije bio formalni predsjednik, on je simbol revolucije a parlament itekako postoji, samo sto smo mi zrtve medijskog rata koji se vodi i blati taj narod. Dole ima 2000 plemena. Svako pleme ima po jednog vodju. Sastaju se jako cesto o svakom bitnom pitanju raspravljaju i donose odluke na celu sa Drzavom. Jako uredjen i posten sistem gdje svi imaju jednaka prava. Pa zar ne vidite da ih je taj sistem jedino u ujedinijo. Pogledajte samo tu propagandu. Ovdje se nista ne zna o najvecem projektu na svijetu sto se zove "Made main river" a zaista je najveci. To je primjer kada vlast nije pohlepna i kada je svoje resurse pruzila narodu, samo sto smo mi pod uticajem propagande pa ne znamo. Gadafi je za mene na kraju ispao heroj, ostao je u svom roodjenom gradu do smrti a te price da je iz zemlje izvuko milijarde su obicne lazi, pa da je tako i sam bi pobjego jer je imao mogucnosti za to. Odrzao je rijec i pogino za svoj narod. Njega narod dole u velikoj mjeri voli i podrzava tako da mislim da ce ova kriza se prevladat i da ukoliko imalo budu svjesni i imalo ne potpadnu pod medijski uticaj da ce zivjeti jos bolje.

Drago mi je da se javi neko sa informacijama iz prve ruke. I ne brini, nismo svi pali pod uticaj americke propagande. Jedno je sigurno, dan kada je ubijen Muamer el Gadafi je najcrnji dan u istoriji libijskog naroda i svaki posten i dobronamjeran covjek na ovoj planeti treba da zali za njim.

Nek mu je vjecna slava!

Image
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#4240 Re: LIBIJA

Post by anthraxQ »

@zakonpera svaka čast.

znam i sam nekoliko osoba koje su radile dole...

i slično su pričale.

mada je bilo i negativnih, ali je to na nivou kulturoloških razlika.
jeza u ledja

#4241 Re: LIBIJA

Post by jeza u ledja »

Covjek prica o propagandi a ovdje nam prosipa suplju o Libiji - nahranice kaze cijelu Afriku. :shock: :shock: :shock: :shock:

"Cirkulicne" oranice bjelovsvjetsko cudo kazes? :lol:
I to jos usred pustinje?
To nesto ovako?
Image
Poput ovih u Saudijskoj Arabiji, koja usput proizvodi 3 puta vise hrane nego Libija. (Imaju podaci o tome, provjeri)

Sve je sigurno , nema lopova, osim sto ti zene hvataju na ulici za guz Ja vidio, licno! i sto strancima kradu torbe. (doticna osoba je morala 2 mjeseca ostati duze u Libiji dok se nije sredio novi pasos) Doline farmi, zelenila, autoputevi, aerodromi, nije to Gadafi smislio niti napravio.

Ti nama pricas o propagandi?
Tebi i tvojima je Libija kao strancima sve dala. Normalno da si pod impresijom. Zasto bi vjerovao tebi, a ne pravim Libijcima?
oridjidji

#4242 Re: LIBIJA

Post by oridjidji »

agnostic_front wrote:
hmm..da li je bas u cijelosti nacionalizirao i podredio interesima libije?
Zasto su onda strane naftne kompanije bile zabrinute za svoja naftna postrojenja u Libiji zbog sukoba koji se desavao?
Koje strane naftne kompanije? Čije? Misliš na kinesku i rusku pomoč Gadafiju da iste stvori i osposobi. Postrojenja u Libiji uopšte nisu bila u stranom vlasnistvu, već u Libijskom. Tehnička podrška su bila pojedine firme iz Rusije, Kine i Brazila. Investicije i ugovori upravo bili od obostrane koristi i jednim i drugima, s time da ih nijedna od navedenih zemalja nisu ih mogli marzirati kao sto su americke, britanske korporacije spremne .

Ove navedene zemlje Kina, Rusija i Brazil ulazu svoj novac i u Sudan i pitanje je kada ce agresivnije napasti i ostale zemlje na crnom kontinentu, koje imaju naftu.
oridjidji

#4243 Re: LIBIJA

Post by oridjidji »

jeza u ledja wrote:
oridjidji wrote:
jeza u ledja wrote:Ovo se opet kazem ti svodi na raspravu socijalizam vs kapitalizam.

Teorija o kojoj pricas je jedno, a realnost o kojoj ja pricam je drugo. Libija je primjer. Saudija je primjer.
Sta su imali u Libiji, sta su imali u Saudiji. Pogledas jednu i drugu zemlju i zapitas se.
Da li je jednima bilo bolje nego drugima? Finansijski.

Mescini da nije. Odnosno, standard je usporediv.
Sad kome je tacno bilo bolje, i sta je u stvari nekome bolje, a sta losije, o tome mozemo do iznemoglosti, no niko me nece uvjeriti da se u Libiji u stvari zivjelo bolje nego u Saudiji.

Pa vidi i u Grčkoj je standard boli glava, ali su bankrotirali zbog prevelikog duga prema MMF-u. To će se desiti i mnogim zemljama arapskog zaljeva, prije ili kasnije jer pitanje je kako oni stoje prema ovoj instituciji, pa će strane korporacije profitirati nad njihovim resursima puno više nego što profitiraju danas, a usput moguće je i da zagospodare istima. A onda će biti puno gore očuvati dobar standard, kada ti strane korporacije odnesu kapital koji iskljucivo pripada toj zemlji jer su ti resursi bogatstvo te zemlje, a ne nekog drugog, dok zemlja polako gubi ugled zbog vanjskog duga koji se kamara.

Malo je zemalja koji su se preporodile poslje bankrota. Nisu svi mali kao Island pa da se poslje takve krize oporave.

Šta će se desiti Libijcima teško je predpostaviti ... Ali moguće je da im bude mnogo mnogo gore nego sa Gadafijem.
Stanje u Grckoj i u arapskim zemljama se apsolutno ne moze porediti ni na kojoj osnovi.

Nijedna arapska zemlja (sa naftom) nije u dugovima, a da ne govorimo u dugovima poput Grcke. Grcka nema nista, a Saudija i Libija imaju naftu. Mislim, te dvije zemlje su medju najmanjim zaduzenicima u svijetu.

Mada, odmah da se razumijemo, vanjski dug govori samo dio ekonomskog stanja zemlje i ne mora a priori znaciti nesto lose.

Zasto bi sad odjednom Libija natovarila sebi kojekakvih kamata??? To ne ide zajedno sa tvrdnjom da ce u istu uletiti korporacije i pokrasti im naftu. Ili ce se desiti jedno ili drugo, ne moze oboje?
U Iraku se desilo, u Afganistanu se desilo, bogme ni u Libiji nista nije nemoguce ... mozda se desi samo jedno od to dvoje, a mozda bogme i oboje... Vec su kineske, ruske i brazilske naftne kompanije izgubili pravo eksplatisanja libijske nafte, a to pravo su dobile francuske, britanske i italijanske kompanije , te austrijski omv od strane pobunjenika. Ko zna sta ce se desiti u skorijoj buducnosti u Libiji...
oridjidji

#4244 Re: LIBIJA

Post by oridjidji »

sinuhe wrote:
besplatno zdravstvo (medicinska sestra na svakog pacijenta)
Dobro ljudi kako se zarazise djeca HIV-om u toj zemlji napredne medicinske njege, i to u bolnici?
isto kao i mnoga djeca u juznoj americi :D
jeza u ledja

#4245 Re: LIBIJA

Post by jeza u ledja »

oridjidji wrote: U Iraku se desilo, u Afganistanu se desilo, bogme ni u Libiji nista nije nemoguce ...
Kakve veze imaju Irak i Afganistan sa Libijom? :-?
oridjidji wrote: mozda se desi samo jedno od to dvoje, a mozda bogme i oboje... Vec su kineske, ruske i brazilske naftne kompanije izgubili pravo eksplatisanja libijske nafte, a to pravo su dobile francuske, britanske i italijanske kompanije , te austrijski omv od strane pobunjenika. Ko zna sta ce se desiti u skorijoj buducnosti u Libiji...
Sta ce Libiji toliki krediti kad moze sama financirati sve sto joj treba? :-)
oridjidji

#4246 Re: LIBIJA

Post by oridjidji »

jeza u ledja wrote:
oridjidji wrote: U Iraku se desilo, u Afganistanu se desilo, bogme ni u Libiji nista nije nemoguce ...
Kakve veze imaju Irak i Afganistan sa Libijom? :-?
oridjidji wrote: mozda se desi samo jedno od to dvoje, a mozda bogme i oboje... Vec su kineske, ruske i brazilske naftne kompanije izgubili pravo eksplatisanja libijske nafte, a to pravo su dobile francuske, britanske i italijanske kompanije , te austrijski omv od strane pobunjenika. Ko zna sta ce se desiti u skorijoj buducnosti u Libiji...
Sta ce Libiji toliki krediti kad moze sama financirati sve sto joj treba? :-)
Kao prvo zajednicka im je crta antiamericki sistem vlasti, drugo prebogati su resursima, trece upravo se Amerika i njeni saveznici trznuli da ove zemlje pokore iz kvazi-politickih razloga prosipajuci svijetu lazi o tome kako su upravo oni opasnost za svijet. Afganistan su napali zbog WTC-a i Al Kaide cijeg su lidera bacili u more (smjesno) ubivsi ga u Pakistanu, Irak su napali zbog nikad postojeceg oruzja za masovno unistenje (isto ko fol otislo ka Siriji ) i Sadamove navodne podrske istoj toj Al Kaidi koje ima svugdje, a nigdje, u Libiji svrgnut Gadafi potpomognut Nato-om, zna se i zbog cega? Zbog nafte i kako tu nema veze između Iraka, Afganistana i Libije. Cak se spominjalo da je NATO pomagao i jednoj grupi pobunjenika koji su se dovodile u vezu sa Al-Kaidom (kakvi dvostruki arsini) kako bi srusili Gadafija (koliko su ovi navodi tacni samo bog dragi zna).

Vidjecemo koliko ce moci Libija sama finansirati svoj dug prema NATO savezu za pomoc pri rusenju Gadafija. Za tim za obnovu zemlje koju ce sigurno povjeriti stranim firmama i kakve ce sve prilike biti u Libijskom plemenski podijeljenom drustvu nakon pada cvrste Gadafijeve ruke. Hoce li biti jos kakvih sukoba i td. Mozda se na kraju isparcaju kao Sudan zbog toga sto ce svako u Libiji traziti svoje pravo na eksplataciju njihove nafte i sto ce gledati da zastite svoje interese. Mislis li da nece kineske i ruske kompanije imati sukobe interesa sa zapadom u Libiji i da nece namjerno proizvoditi krize kako bi se i oni ugurali u dupe pobunjenicima jer su vec odavno imali dobar odnos sa Gadafijem i Libijom. Mislim da isti nece tek tako odustati od toga da stite svoje interese u Libiji.
jeza u ledja

#4247 Re: LIBIJA

Post by jeza u ledja »

oridjidji wrote:
Kao prvo zajednicka im je crta antiamericki sistem vlasti, drugo prebogati su resursima, trece upravo se Amerika i njeni saveznici trznuli da ove zemlje pokore iz kvazi-politickih razloga prosipajuci svijetu lazi o tome kako su upravo oni opasnost za svijet. Afganistan su napali zbog WTC-a i Al Kaide cijeg su lidera bacili u more (smjesno) ubivsi ga u Pakistanu, Irak su napali zbog nikad postojeceg oruzja za masovno unistenje (isto ko fol otislo ka Siriji ) i Sadamove navodne podrske istoj toj Al Kaidi koje ima svugdje, a nigdje, u Libiji svrgnut Gadafi potpomognut Nato-om, zna se i zbog cega? Zbog nafte i kako tu nema veze između Iraka, Afganistana i Libije. Cak se spominjalo da je NATO pomagao i jednoj grupi pobunjenika koji su se dovodile u vezu sa Al-Kaidom (kakvi dvostruki arsini) kako bi srusili Gadafija (koliko su ovi navodi tacni samo bog dragi zna).
1) Libija je mnogo bogatija zemlja od dvije navedene.
2) Libija nije okupirana stranim trupama.
3) Afganistan nije prebogat resursima, naprotiv.
oridjidji wrote: Vidjecemo koliko ce moci Libija sama finansirati svoj dug prema NATO savezu za pomoc pri rusenju Gadafija. Za tim za obnovu zemlje koju ce sigurno povjeriti stranim firmama i kakve ce sve prilike biti u Libijskom plemenski podijeljenom drustvu nakon pada cvrste Gadafijeve ruke. Hoce li biti jos kakvih sukoba i td. Mozda se na kraju isparcaju kao Sudan zbog toga sto ce svako u Libiji traziti svoje pravo na eksplataciju njihove nafte i sto ce gledati da zastite svoje interese. Mislis li da nece kineske i ruske kompanije imati sukobe interesa sa zapadom u Libiji i da nece namjerno proizvoditi krize kako bi se i oni ugurali u dupe pobunjenicima jer su vec odavno imali dobar odnos sa Gadafijem i Libijom. Mislim da isti nece tek tako odustati od toga da stite svoje interese u Libiji.
O kakvom dugu govoris? Takav dug ne postoji.
Jos jednom, vrijedi izgleda ponavljati sto puta. Ista stvar se govorila za Irak (u kojem je 9 godina boravilo 1800000 americkih trupa) pa je Irak "otplatio dug" tako sto je Kinezima dao vece ugovore nego Amerima.
Dugovi ne postoje, postoje samo vojna i ekonomska saradnja. Naravno da ce Libijci pripaziti zapadne firme nakon ovoga, ali oni na tako nesto nisu obvezani nicim.
quasar

#4248 Re: LIBIJA

Post by quasar »

Ja bih samo malo da se ubacim.
Afganistan ima najvece rezerve litija, vjerovatno vecina svjetskih rezervi je tamo. U svjetlu danasnjih ogromnih potreba za naprednim baterijama za razne uredjaje, litij je vrlo lukrativan. Ne znam da li vam je promaklo da su neke americke rudarske kompanije vec zauzele busije i angazovali su placenike za obezbjedjenje zone, koju je NATO prvo temeljito pocistio.
Tu su jos razni drugi rijetki minerali koji su se iz nekog razloga svi nasli na teritoriji te jadne zemlje.

Sto se tice Libije, nema stranih trupa, ali ce ih brzo biti. Ono u smislu humanitarnih misija, logisticke podrske novoj vlasti u obezbjedjenju reda. Borbi protiv terorizma. Pa onda hiljade spijuna od svake cestite agencije na svijetu kao novinari, humanitarci, savjetnici za ovo i ono, strucnjaci za vodu iz blackwatera i sl.
Libija je izgubila suverenitet i sad ce da plese kako drugi sviraju.
zakonpera

#4249 Re: LIBIJA

Post by zakonpera »

jeza u ledja wrote:Covjek prica o propagandi a ovdje nam prosipa suplju o Libiji - nahranice kaze cijelu Afriku. :shock: :shock: :shock: :shock:

"Cirkulicne" oranice bjelovsvjetsko cudo kazes? :lol:
I to jos usred pustinje?
To nesto ovako?
Image
Poput ovih u Saudijskoj Arabiji, koja usput proizvodi 3 puta vise hrane nego Libija. (Imaju podaci o tome, provjeri)

Sve je sigurno , nema lopova, osim sto ti zene hvataju na ulici za guz Ja vidio, licno! i sto strancima kradu torbe. (doticna osoba je morala 2 mjeseca ostati duze u Libiji dok se nije sredio novi pasos) Doline farmi, zelenila, autoputevi, aerodromi, nije to Gadafi smislio niti napravio.

Ti nama pricas o propagandi?
Tebi i tvojima je Libija kao strancima sve dala. Normalno da si pod impresijom. Zasto bi vjerovao tebi, a ne pravim Libijcima?
Pricas covjece gluposti i navodis neke zakljucke sta je mahala rekla-kazala. Cuj ti vidio da zene neko hvata..kakve gluposti pricas. Procenat kradja, prostitucije je zanemariv jer su kazne drasticne. Narkomanije gotovo da i nema. To svako zna ko je dole bio i pricam ti iz prve ruke a pusti mi se tih mahalskih prica.

Propaganda je strasna..dok svi gledamo na Tv svako malo nebodere, autoputeve po arabiji i emiratima..gotovo da se ni ne zna o infrastrukturi Libije koja je vjeruj strasna. U Dzedi i Meki imas strasno puno prosijaka jer je hrana skupa i uglavnom na svakom koraku su ti neki americki fast foodovi, jaz izmedju bogati i siromasnih je vidljiv. To je u Libiji zanemarljivo, cak je i Gadafi forsiro licnim primjerom skromnost i jednakost. Svi znaju dole da je njegova rezidencija obicna baraka..koju su bombardovali, sator, beduniski nacin zivota..imaju snimci kako se igra sa djecom, jase konje i zivi sasvim normalnim zivotom u odnosu na kraljevsku porodicu sauda koja je sponzorisana od amera i finansira terorizam..a usput zive u dijamantima i vidnom zlatuu, pa se sinovi raznih saudiskih princeva rasipaju novcem i kupuju engleske klubove dok narod dobija mrve.
Sve je velika propaganda i dole da odes vidio bi sasvim suprotnu sliku. Ne postoje ti protestanti..to su americki placenici i al kaida. U julu se na zelenom trgu odazvalo pukovniku skoro 2 miliona gradjana na mitingu. To sve govori..a to nista nismo vidjeli na nasim medijima koji su dio propagande. Vidimo satanizaciju Gadafija i kompletnog rezima i kvazi bombardovanje svojih civila. To nije tacno.
zakonpera

#4250 Re: LIBIJA

Post by zakonpera »

quasar wrote:Ja bih samo malo da se ubacim.
Afganistan ima najvece rezerve litija, vjerovatno vecina svjetskih rezervi je tamo. U svjetlu danasnjih ogromnih potreba za naprednim baterijama za razne uredjaje, litij je vrlo lukrativan. Ne znam da li vam je promaklo da su neke americke rudarske kompanije vec zauzele busije i angazovali su placenike za obezbjedjenje zone, koju je NATO prvo temeljito pocistio.
Tu su jos razni drugi rijetki minerali koji su se iz nekog razloga svi nasli na teritoriji te jadne zemlje.

Sto se tice Libije, nema stranih trupa, ali ce ih brzo biti. Ono u smislu humanitarnih misija, logisticke podrske novoj vlasti u obezbjedjenju reda. Borbi protiv terorizma. Pa onda hiljade spijuna od svake cestite agencije na svijetu kao novinari, humanitarci, savjetnici za ovo i ono, strucnjaci za vodu iz blackwatera i sl.
Libija je izgubila suverenitet i sad ce da plese kako drugi sviraju.
Upravo to sto kazes..a najvaznije je da ce poceti medijski rat, obmane, lazi. Nikada NATO ne napadne jednu zemlju dok je medijski ne satanizira. Sada slijede mediji dole..al jazeraa kvazi "katarska" pogotovo gdje glavni vehabija i terorista kardavi satanizira i naredjuje ubistvo Gadafija bez sudjenja..a promovisan je kao fetva emin..ko priznaje tog americkog placenika iz dohe moze samo da je lud. Tek ce sada da pocnu sukobi..namjestena ubistva izmedju plemena i fitna svakodnevna. Gadno je vrijeme doslo. Nase kompanije nece imati "kapacitete i standarde" da rade infrastrukturu po Libiji kao sto im je pukovnik dozvolio. Ostaje nada da je u svijesti tog naroda teznja za slobodom i to stvarnom..ipak nisu ni oni ludi..nece to tek lahko ici, samo ce biti puno krvi.
Post Reply