Pa tu je ono u cemu se moje vidjenje razlikuje od tvojega(jedino). Moj je neki zakljucak da BiH opstaje kao drzava jedino zbog toga sto je gravitaciona sila vanjsko-politickog faktora toliko jaka da je cuva da se ona ne razleti na sve strane. A ako drzava ovisi o tom faktoru onda je sve samo ne drzava. A i dalje stojim iz toga da nemamo ni instrumente ni ljudski potencijal da nest promjenimo (o tome ti i ja mozemo do unedogled razglabati, mada ne mislim da je bas interesantno), ne u nekom srednjerocnom periodu, nego generacijski. Defetizam je kad imas potencijal za djelovanje ali ga ne koristis zbog slabe vjere u sebe ili prosto kukavicluka (sto opet dolazi od pomanjkanja samovjerenja). Zato mislim da je defetizam pogresna kategorija jer smo mi danas u mnogo goroj poziciji nego ikada od 1990, i to je vjerovatno doslo nakon svih ovih godina iz guzice u glavu nekim, inace prilicno pametnim intelektualcima i novinarima. Zato je i SDP izlozen kritici sa pojedinih strana sa kojih se to nije ocekivalo. Valjda dosli ljudi tobe. Kao sto je neko jednom napisao, kao da zuris u bezdan, a bezdan zuri u tebe.1gorstak wrote:Ako je tako, onda ova drzava i ne treba da postoji.....Romanija wrote:Gorstakovo vidjenje problema i pristup kako ga rijesiti je 'spot on'. U stvari zadovoljstvo je procitati svaki njegov post - garant je covjek reinkarnacija nekog kvalitetnog komesara iz 1943-44.Moja jedina dvojba da mi trenutno nemamo ni institucionalne instrumente a ni ljudstvo da promjenimo stvari.
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
Romanija
#4226 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Last edited by Romanija on 18/03/2011 14:25, edited 2 times in total.
- nosara
#4227 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Alfons Kauders wrote:Pa eto, juce smo imali montipajtonovsku predstavu desavanja naroda u Mostaru:Boom71 wrote:Meni je zao...Ali neka im stanje objasne oni koji ih vrte i manipulisu godinam...Alfons Kauders wrote:
Ukratko, zaboli me kurac kako ce se osjecati ti ljudi, jer je i njih bolio pomenuti organ za mnom i mojim sugradjanima.
Samo bez onoga "ugrozeni smoooo "...
A ne znaju ni od koga...
Studenti organizovali proteste protiv visokih skolarina, loseg zakonskog okvira i losih uslova u domovima... I ujedno na istim protestima izrazili svoju podrsku ljudima koji su na vlasti i koji su odgovorni za sve probleme radi kojih su izasli na ulicu... Jos Covic odrzao prigodan govor.
To je isto ko da je milion Egipcana izaslo na Tahrir da rusi vlast, a onda medju njih dodje Mubarak i svi svrsavaju u transu i ljube svog vodju. Nenadjebivo.
- black
#4228 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
"Ko je taj Živko Budimir?"
Borjana Krišto ne želi da preda dužnost predsjednice FBiH
http://www.sarajevo-x.com/bih/politika/clanak/110318059
- Hemel
#4229 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
bez ovakvih Federacija moze funkcionisati i narednih 20 god...osoba koja nikada i nista nije radila osim nezakonitih imenovanja i pomilovanja...black wrote:"Ko je taj Živko Budimir?"
- Vitez Koja
#4230 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
hajducka travica wrote:Gdje ti bi sve ove godine od 2006.godine, pa naovamo. Pokusalo se fino i sa razgovorom. I sta se dobilo!? Jedine ustupke koji su uradjeni su od pro-bosanskih snaga. A, ti fini nigdje, ni centimetar nisu odstupili. Nego, hajde idemo dalje, hocemo jos....do kada!?
Da, siris defantizam...po tvom,trebali bi sada skinuti gadje i nagu... se onim finim da nas fino. Kompromis!? Da li je moguc kompromis sa ljudima koji nastavljaju politiku svojih mentora:Milosevica i Tudjmana!? Kako napraviti sa njima kompromis i dogovor!? Jedino, ako im uzvratis i kazes, dosta!!!!
Po tebi, pocetkom 90-tih, svaki otpor bi bio uzaludan. I po tebi ga nebi ni bilo!!!
Kako je Alija Izetbegovic s njima izlazio na kraj?Da li je moguc kompromis sa ljudima koji nastavljaju politiku svojih mentora:Milosevica i Tudjmana!
Ne znam, ali znam da se mora nekad presjeci...Moglo se, ali nije....Imamo proslost i na osnovu nje, ne trebaju se ponavljati iste greske...
- madner
#4231 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Vrsila opstukciju federacije zadnjih 20 mjeseci sto se tice imenovanja.Hemel wrote:bez ovakvih Federacija moze funkcionisati i narednih 20 god...osoba koja nikada i nista nije radila osim nezakonitih imenovanja i pomilovanja...black wrote:"Ko je taj Živko Budimir?"
- prljavi Hare
- Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi
#4232 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kako se inace deloziraju nelegalni korisnici bilo koje vrste objekta?black wrote:"Ko je taj Živko Budimir?"
Dodju nadlezni organi uz pratnju policije i istjeraju Borjanu!Eh druga je stvar sto se Borjani ne ide,ne bi
ni meni!A ako vec insistira neka joj Zivko da svoj zivotopis pa neka vidi ko je Zivko zapravo.
- madner
#4233 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Hoce zena da je covjek odvede na veceru, ipak sada ima mocprljavi Hare wrote:Kako se inace deloziraju nelegalni korisnici bilo koje vrste objekta?black wrote:"Ko je taj Živko Budimir?"
Dodju nadlezni organi uz pratnju policije i istjeraju Borjanu!Eh druga je stvar sto se Borjani ne ide,ne bi
ni meni!A ako vec insistira neka joj Zivko da svoj zivotopis pa neka vidi ko je Zivko zapravo.
- 1gorstak
#4234 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Generacijski, znacajnu ulogu u svemu igraju i demografska kretanja koja vode ka povecanju bosnjacke (procentualne) prednosti. Ako im se nesto nije moglo nametnuti kada su cinili 40 i kusur % stanovnistva, kako ce se to postici danas kada ih ima 50 i kusur % .... ili za deceniju, dvije, kada ih bude preko 60 % ? Mi imamo ogranicen prozor u vremenu kada je moguce otvorenim dijalogom doci do pravednog rjesenja za sva tri naroda. Za 20 godina, sa bosnjackom dvotrecinskom vecinom u BiH, stvari ce ici teze i jacace tendencije da se konstitutivnost naroda ogranici na najbrojnije.Romanija wrote:i dalje stojim iz toga da nemamo ni instrumente ni ljudski potencijal da nest promjenimo (o tome ti i ja mozemo do unedogled razglabati, mada ne mislim da je bas interesantno), ne u nekom srednjerocnom periodu, nego generacijski.
-
Nass
#4235 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sve ce biti mnogo lakse i brze ako Ustavni Sud potvrdi novu vlast. Onda ce i ovo ponasanje OHR-a imati smisla.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#4236 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
radila, radila... ogulila LivnotransHemel wrote:bez ovakvih Federacija moze funkcionisati i narednih 20 god...osoba koja nikada i nista nije radila osim nezakonitih imenovanja i pomilovanja...black wrote:"Ko je taj Živko Budimir?"
- Alfons Kauders
#4237 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sta znas, mozda se uz veceru rodi i ljubav...madner wrote:Hoce zena da je covjek odvede na veceru, ipak sada ima moc
- nosara
#4238 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
On je oficircina... Nista ljubav, samo udji-izadji...Alfons Kauders wrote:Sta znas, mozda se uz veceru rodi i ljubav...madner wrote:Hoce zena da je covjek odvede na veceru, ipak sada ima moc
- exliberal
#4239 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
1gorstak wrote:To sto je neko izmanipulisan (jer nema vremena da procita kako je HDZ odbio kompromisni prijedlog medjunarodne zajednice) nije razlog da se suspenduje entitetsku vlast. I meni tesko pada dosta stvari, pa sta ?exliberal wrote:Da vas sad nesto pitam
Svi pricate kao je SDP odjebao HDZ i kako ce sad da profunkcionise pravna drzava ( od ponedjeljka)
Medjutim kako mislite da na sve ove dogadjaje gledaju ljudi iz kantona gdje je HDZ odnijeo pobjedu ( zapadna hercegovina). Kako mislite da narod prihvati sadasnju vlast kao svoju ako im se servira da je njihova straka ( koja je pobjednica u tim kantonima) izgurana iz sastava vlade. Nemojte sad o legitimnosti i legalnosti...spustite se na nivo obicnog covjeka koji radi i nema vremena da provodi sate i sate gledajuci sjednice ili raspravljajuci po forumima. Kako ce on da prihvati ovu vlast kad nabrzinu procita samo bombasticne nazive o tome da je njegova stranka otjerana od "tamo nekih muslimana i njihovih poslusnika"?
To zavisi od odlucnosti SDP-a da pokaze od cega je napravljena. Radi li se o manekenima kojima je cilj samo fotelja ili stvarnim borcima za drzavu.Kolike su stvarno sanse da ta vlada stvarno postane vlada na cijeloj teritorij Federacije a ne da bude samo vlada na papiru?
Gorstak
Mozda se dosta cesto neslazem s tobom ali barem se moze s tobom raspravljat....
Moje misljenje je da ovo nece donijet nekog znacajnog pomaka naprijed, daj boze da grijesim ali gledajuci i citajuci vijesti sa strane (licno nema nikakvog uticaja na mene ko god da je na vlasti jer nisam dole) nemam taj osjecaj da ce doci do nekog napretka. I ove Hrvatske stranke koje su prihvatile SDP inicijativu koliko god da se trudile su ipak (zasad doduse) samo minorne stranke, dok nepocnu privlacit hrvatske glasace u vecem broju kredibilitet ce im biti uvijek pod upitnikom. U svakom slucaju vlast se moze formirat i bez najvecih hrvata pa da vidimo sta ce da bude.
Medjutim ostaje pitanje kako ce se ovo bosnjacko demokratsko pokazivanje misica prema hrvatima prezentirat u Hercegovini od "najvecih hrvata i matice Hrvatske" a i djelimicno kako ce to postavit odnose na drzavnom nivou
-
detroit-mercy
#4240 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Evo ti jedan primjer, federalna vlada odluci da se nastavi sa gradnjom auto-ceste kroz Hercegovinu (tzv Hrvatske krajeve). Znas i sam sta otvaranje takovog jednog gradilista znaci za lokalnu zajednicu plus ako uzmes da su jedne od trenutno najvecih firmi u gradnji puteva upravo iz Hercegovineexliberal wrote:Da vas sad nesto pitam
Svi pricate kao je SDP odjebao HDZ i kako ce sad da profunkcionise pravna drzava ( od ponedjeljka)
Medjutim kako mislite da na sve ove dogadjaje gledaju ljudi iz kantona gdje je HDZ odnijeo pobjedu ( zapadna hercegovina). Kako mislite da narod prihvati sadasnju vlast kao svoju ako im se servira da je njihova straka ( koja je pobjednica u tim kantonima) izgurana iz sastava vlade. Nemojte sad o legitimnosti i legalnosti...spustite se na nivo obicnog covjeka koji radi i nema vremena da provodi sate i sate gledajuci sjednice ili raspravljajuci po forumima. Kako ce on da prihvati ovu vlast kad nabrzinu procita samo bombasticne nazive o tome da je njegova stranka otjerana od "tamo nekih muslimana i njihovih poslusnika"?
Kolike su stvarno sanse da ta vlada stvarno postane vlada na cijeloj teritorij Federacije a ne da bude samo vlada na papiru?
Je li ti licno mislis da ce ovi stati i reci nemoj graditi jer nema Adzea u vlasti
- madner
#4241 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Katolicki ispravno.nosara wrote:On je oficircina... Nista ljubav, samo udji-izadji...Alfons Kauders wrote:Sta znas, mozda se uz veceru rodi i ljubav...madner wrote:Hoce zena da je covjek odvede na veceru, ipak sada ima moc
- black
#4242 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Alfons Kauders wrote:Sta znas, mozda se uz veceru rodi i ljubav...madner wrote:Hoce zena da je covjek odvede na veceru, ipak sada ima moc
- Alfons Kauders
#4243 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nisam to znao...nosara wrote: On je oficircina... Nista ljubav, samo udji-izadji...
U tom slucaju Boki je vec jebana.
- nosara
#4244 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Alfons Kauders wrote:Nisam to znao...nosara wrote: On je oficircina... Nista ljubav, samo udji-izadji...
- prljavi Hare
#4245 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Boki:Jao Zivko!!!Zivio ti meni!!!Alfons Kauders wrote:Nisam to znao...nosara wrote: On je oficircina... Nista ljubav, samo udji-izadji...
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#4246 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Živko: jesi za seks?
Boki: Zna se...

- nosara
#4247 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Zivko: Mala, mirno...! Ciljam... 
-
Ponosan
#4248 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
HDZ mora shvatiti jednu stvar,u svakoj demokratskoj drzavi,pa tako i u BIH,vlast formiraju oni koji imaju vecinu,u nasem slucaju to su ove 4 stranke koje su izradile zajednicku platformu,po prvi put ce se raditi na programskim nacelima,a ne na nacionalisticko-fasistickim kao sto je to bilo zadnjih 15 godina! HDZ-niko nije kriv sto oni nisu mogli okupiti vecinu i formirati vlast,nego su se sluzili krsenjem Ustava ove zemlje blokirajuci izbor delegata iz 3 kantona gdje imaju vecinu! dakle HDZ je taj koji krsti Ustav i zakon ove zemlje,a ne ove 4 stranke! sta je trebalo da Federacija bude taoc ucjena HDZ-a,samo kako bi se oni docepali vlasti? ko to kaze da je Covic bolji Hrvat od Jurisica,ili da je Ljubic bolji Hrvat od Jerka Ivankovica!? to su price za malu djecu! sreca pa u ovoj zemlji postoji OHR pa nece dozvoliti blokadu i rusenje Federacije,a pogotovo formiranje novih entiteta,na kraju krajeva u ovoj drzavi postoje njeni patrioti koji nece dozvoliti nikakve prijetnje nikoga,pogotovo ne fasista,nacionalista,bili on Dodik,Covic,Ljubic..! Hrvata je jako malo da bi bilo kome u ovoj drzavi mogli zagorcati zivot,patriotama ove zemlje je preko glave licemjerne politike dva HDZ-a,to su pokazali i Savezom sa Dodikom,to pokazuju rusenjem fudbala u BIH,suspenziju reprezentacije itd..i sta mi vise s njiam trebamo pricati!? nego nabit ih nogom u guzicu i mars u oPorbu! kreteni jedni nacionalisticki,fasisticki!
- prljavi Hare
#4249 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Evo rjesenja!!!Chmoljo wrote:Živko: jesi za seks?
![]()
Neka Zivko udje a Borjana neka ne mrda!!!
-
Ponosan
#4250 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
HDZ mora shvatiti jednu stvar,u svakoj demokratskoj drzavi,pa tako i u BIH,vlast formiraju oni koji imaju vecinu,u nasem slucaju to su ove 4 stranke koje su izradile zajednicku platformu,po prvi put ce se raditi na programskim nacelima,a ne na nacionalisticko-fasistickim kao sto je to bilo zadnjih 15 godina! HDZ-niko nije kriv sto oni nisu mogli okupiti vecinu i formirati vlast,nego su se sluzili krsenjem Ustava ove zemlje blokirajuci izbor delegata iz 3 kantona gdje imaju vecinu! dakle HDZ je taj koji krsti Ustav i zakon ove zemlje,a ne ove 4 stranke! sta je trebalo da Federacija bude taoc ucjena HDZ-a,samo kako bi se oni docepali vlasti? ko to kaze da je Covic bolji Hrvat od Jurisica,ili da je Ljubic bolji Hrvat od Jerka Ivankovica!? to su price za malu djecu! sreca pa u ovoj zemlji postoji OHR pa nece dozvoliti blokadu i rusenje Federacije,a pogotovo formiranje novih entiteta,na kraju krajeva u ovoj drzavi postoje njeni patrioti koji nece dozvoliti nikakve prijetnje nikoga,pogotovo ne fasista,nacionalista,bili on Dodik,Covic,Ljubic..! Hrvata je jako malo da bi bilo kome u ovoj drzavi mogli zagorcati zivot,patriotama ove zemlje je preko glave licemjerne politike dva HDZ-a,to su pokazali i Savezom sa Dodikom,to pokazuju rusenjem fudbala u BIH,suspenziju reprezentacije itd..i sta mi vise s njiam trebamo pricati!? nego nabit ih nogom u guzicu i mars u oPorbu! kreteni jedni nacionalisticki,fasisticki!