Za početak neće biti nikakvih karata. Radi se o izbornom zakonu i koji će ga koncept prevladati kod njegove izmjene. U stvari, stvar je jednostavna. jesu li kantoni konstutivni ili narodi. Stvar je priznajem zamršena i bit će povuci potegni.daddy-kool wrote:Teško, bilo koja priča na temu novih mapa i podjela diskvalifikuje svakoga ko pretenduje na patriotske glasove.Hafis wrote:
Volio bih čak i vidjeti bilo kakvu konstruktivnu zamisao vrijednu dijaloga, pa makar provučenu kroz neku naivnu kolumnu, ili mišljenje kakvog ''neovisnog'' analitičar. Međutim nema čak ni toga. Ne smije nitko prvi kukuriknuti, odmah će ispasti ''izdajnik Bosne''.
Ovdje vrijedi samo karta BiH.
Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
-
Hafis
#4226 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
-
Hafis
#4227 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Ma daj, sad mi ti nudiš Mirjanin tekst, koji iskreno nisam ni pročitao, niti ću. Otprilike znam i što piše, pošto poznajem njenu matricu malo bolje nego vas većina ovdje.Škobo Habu wrote:Ne znam što se sva krivica prebacuje automatski na tzv. sarajevsku političku elitu ili, pak, kako to pokušava "neutralno" okarakterisati sam Milorad Dodik - političko Sarajevo!? Teheran je postao passe.Hafis wrote: S čime god da izađu, druga strana neće biti zadovoljna.
Realno, sarajevska politička taktika je više nego jednostavna: ne možete vi toliko predlagati koliko mi možemo odbijati.
Nije mi jasno kako se može tek tako suditi o ograničenosti "političkom Sarajevu", a u isto vrijeme rabiti takav jedan ultimativan stav?
Evo, jedan konkretan primjer - tekst iz Jutarnjeg Mirjane Kasipović. Ne moraš ga ni pročitati, a da iz samog naslova, u kojem je sadržan kompletan stav dotične o prijedlogu Biskupske konferencije, ne izvučeš utisak o klasičnom ultimatumu.
Odnosno, ne prihvatili se prijedlog HNS -a, sve druge opcije vode u rat. Pa tako i prijedlog Biskupske konferencije.
Ne mogu se oteti utisku da za hrvatsku političku elitu postoje samo interesi hrvatskog naroda, dok interesi drugih naroda na tom polju su posve periferni. Sa takvim stavovima i političkim ultimatumima HDZ neće postići ništa u dogledno vrijeme, jer za ustupke moraju ponuditi ustupke.
Čović nikako da shvati, a sa njim i gomila hrvatskih intelektualaca koji su na HDZ - ovoj crti zaštite naionalnih interesa, da ovo nije 1994. godina, kada je iznuđen Washingtonski sporazum na takav načina da su se i od teritorija koje formalno nisu bile pod Boabanovm vlašću, formiraju većinske hrvatske opštine tipa Žepča ili Usore. Takav ustupak ni po jednom osnovu Washingtonskog sporazuma sa hrvatske strane nije učinjen.
Ja kažem: zašto se niti jedan sarajevski političar (pod tim mislim na osobe čiji stavovi imaju i neku konkretnu težinu i na terenu, a ne ona bezvezna laprdala slična ovim našim prašinarima ovdje) ne izjasni upravo tako, ali bez uvijanja: nećemo, imamo loša iskustva, dajte nam neke ustupke i jamstva!
Međutim, nitko ništa a vrijeme ide. Pa misle li vodit dijalog o izbornom zakonu na način da odbijaju tuđe prijedloge do beskonačnosti, a ne nudeći u isto vrijeme neki svoj prijedlog, vrijedan razgovora.
- Kolinda
#4228 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Od tebe nisam ni očekivao ništa kvalitetnije od ovog tipa komunikacije i iskreno te počinjem žaliti i srce mi puca kako se netko malo ne potrudi oko tebe i takvih...spreca wrote:Kolinda wrote:Ako presude "uzimamo" kao relevantne stari most je bio legitimni vojni cilj. Tko ga je srušio je upitno jer razni dokumenti kruže po bespućima interneta...
-
Škobo Habu
#4229 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Nije samo Mirjanin tekst u pitanju, takvu vrstu ultimativnosti možeš primjetiti i kod Raspudića, Zirduma, Šutala, Mlakića, kao i gomile sličnih njima koji se bore za ravnopravnost Hrvata u BiH.Hafis wrote: Ma daj, sad mi ti nudiš Mirjanin tekst, koji iskreno nisam ni pročitao, niti ću. Otprilike znam i što piše, pošto poznajem njenu matricu malo bolje nego vas većina ovdje.
Ja kažem: zašto se niti jedan sarajevski političar (pod tim mislim na osobe čiji stavovi imaju i neku konkretnu težinu i na terenu, a ne ona bezvezna laprdala slična ovim našim prašinarima ovdje) ne izjasni upravo tako, ali bez uvijanja: nećemo, imamo loša iskustva, dajte nam neke ustupke i jamstva!
Međutim, nitko ništa a vrijeme ide. Pa misle li vodit dijalog o izbornom zakonu na način da odbijaju tuđe prijedloge do beskonačnosti, a ne nudeći u isto vrijeme neki svoj prijedlog, vrijedan razgovora.
To što se ti pitaš nije problem sarajevskih političara, već onih koji insistiraju na promjeni Izbornog zakona. Na kraju, taj Izborni zakon je usaglašen sa međunarodnom zajednicom, njenim intervencijama u vidu Visokoh predstavnika, tako da je bespredmetno Bošnjake optuživati za kreiranje jednog takvog zakona.
Zapravo, tu postoji jedan paradoks kad su u pitanju stavovi hrvatskih politički predstavnika, svi njihovi dosadašnji prijedlozi po pitanju glasanja, i unutrašenjeg uređenja, sutra će doći pod lupu EU, iste one EU na čijem su putu glave lučonoše!? To je potpuno smiješno, jer kakav god da se etno - nacionalni modus glasanja nađe kao riješenje, sigurno sa njim nećemo doživjeti kandidatski status.
I šta sutra, kada dođemo u poziciju da isti ti "evropejci" postanu najžešći anti-evropejci?
- spreca
#4230 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
I meni puca ali ne srce .....Kolinda wrote:Od tebe nisam ni očekivao ništa kvalitetnije od ovog tipa komunikacije i iskreno te počinjem žaliti i srce mi puca kako se netko malo ne potrudi oko tebe i takvih...spreca wrote:Kolinda wrote:Ako presude "uzimamo" kao relevantne stari most je bio legitimni vojni cilj. Tko ga je srušio je upitno jer razni dokumenti kruže po bespućima interneta...
-
Hafis
#4231 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Škobo Habu wrote:
Nije samo Mirjanin tekst u pitanju, takvu vrstu ultimativnosti možeš primjetiti i kod Raspudića, Zirduma, Šutala, Mlakića, kao i gomile sličnih njima koji se bore za ravnopravnost Hrvata u BiH.
To što se ti pitaš nije problem sarajevskih političara, već onih koji insistiraju na promjeni Izbornog zakona. Na kraju, taj Izborni zakon je usaglašen sa međunarodnom zajednicom, njenim intervencijama u vidu Visokoh predstavnika, tako da je bespredmetno Bošnjake optuživati za kreiranje jednog takvog zakona.
Zapravo, tu postoji jedan paradoks kad su u pitanju stavovi hrvatskih politički predstavnika, svi njihovi dosadašnji prijedlozi po pitanju glasanja, i unutrašenjeg uređenja, sutra će doći pod lupu EU, iste one EU na čijem su putu glave lučonoše!? To je potpuno smiješno, jer kakav god da se etno - nacionalni modus glasanja nađe kao riješenje, sigurno sa njim nećemo doživjeti kandidatski status.
I šta sutra, kada dođemo u poziciju da isti ti "evropejci" postanu najžešći anti-evropejci?
O ovome sam i govorio kasd sam govorio o sarajevskom političkom pristupu ovom problemu.To što se ti pitaš nije problem sarajevskih političara, već onih koji insistiraju na promjeni Izbornog zakona.
Nije izborni zakon problem HDZ-a ...valjda je toipak problem sviju u ovoj državi. I što se HDZ-a tiče, mogu i oni praviti se mahniti i ne potencirati više to pitanje. I gdje smo onda stigli?
U redu, prijedlozi HDZ-a su na fonu etno-nacionalnog modusa što nije zločin protiv čovječnosti, nadam se još uvijek. Volio bih vidjeti bilo kakav prijedlog s druge strane, možda je kvalitetniji, bolji, rješavajući...bilo kakav. Ali nema.
- General War
#4232 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
-Dobro i sta to ide u korist *rvata sto se tice suda (haskog)?Kolinda wrote:Moj đenerale ,trebate se dogovoriti sami sa sobom.General War wrote:...ko i vukovar i bolnicaKolinda wrote:Ako presude "uzimamo" kao relevantne stari most je bio legitimni vojni cilj. Tko ga je srušio je upitno jer razni dokumenti kruže po bespućima interneta.....sve je upitno...samo je neupitna oluja, i odbrana opstojnosti tisucljetnih...sjooo ko vas ne zna.
1. Da li su presude Haga mjerilo ?
2. Ako jesu onda nema piškiću-kakiću ,čas jesu čast nisu .
3. Ako stvarno jesu mjerilo onda je stari most legitimni vojni cilj,onda Srbija nije imala utjecaja na rat u BiH i nisu odgovorni za genocid u Srebrenici ( s čim se ja ne slažem ni pod razno, mislim na ovo zadnje ) .
4. Napravite grupu na Viberu i konačno dogovorite mjerila za forum ,evo vidiš kako smo mi Hrvati svi na istom putu izborni,Hrtv,paritet,treći ako uleti uleti tj. strpljivo dok se ne poklopi...
-Naravno da nema piskicu kakicu..samo isti arsini, kad to date srbima sto trazite u bosni u hrvatskoj, slobodno nas nazovite viberom sa blagovijestima.
- Ma niste Vi takvi hrvati ni na istom putu ni oko pantovcaka...pa eno katolicka crkva u BiH to nepodrzava a ne normalnan hrvatski svijet.
-Pa poklapa se to iza svakog rata, i kad izgubite opet pobijedite..sve opcije otvorene..od danke dojcand do ko nas bre zavadi, pa sta prevagne
-
Hafis
#4233 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Kolega, filter je u raju izrastao. Zato ja tih problema sa sažaljevanjem nemamKolinda wrote:Od tebe nisam ni očekivao ništa kvalitetnije od ovog tipa komunikacije i iskreno te počinjem žaliti i srce mi puca kako se netko malo ne potrudi oko tebe i takvih...spreca wrote:Kolinda wrote:Ako presude "uzimamo" kao relevantne stari most je bio legitimni vojni cilj. Tko ga je srušio je upitno jer razni dokumenti kruže po bespućima interneta...
-
Hafis
#4234 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Samo još ostavi broj telefona u redakcijiGeneral War wrote: -Naravno da nema piskicu kakicu..samo isti arsini, kad to date srbima sto trazite u bosni u hrvatskoj, slobodno nas nazovite viberom sa blagovijestima.
- General War
#4235 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Nije zlocin protiv covjecnosti ali je protiv zdravog razuma poslije svegaHafis wrote:Škobo Habu wrote:
Nije samo Mirjanin tekst u pitanju, takvu vrstu ultimativnosti možeš primjetiti i kod Raspudića, Zirduma, Šutala, Mlakića, kao i gomile sličnih njima koji se bore za ravnopravnost Hrvata u BiH.
I šta sutra, kada dođemo u poziciju da isti ti "evropejci" postanu najžešći anti-evropejci?O ovome sam i govorio kasd sam govorio o sarajevskom političkom pristupu ovom problemu.To što se ti pitaš nije problem sarajevskih političara, već onih koji insistiraju na promjeni Izbornog zakona.
Nije izborni zakon problem HDZ-a ...valjda je toipak problem sviju u ovoj državi. I što se HDZ-a tiče, mogu i oni praviti se mahniti i ne potencirati više to pitanje. I gdje smo onda stigli?
U redu, prijedlozi HDZ-a su na fonu etno-nacionalnog modusa što nije zločin protiv čovječnosti, nadam se još uvijek. Volio bih vidjeti bilo kakav prijedlog s druge strane, možda je kvalitetniji, bolji, rješavajući...bilo kakav. Ali nema.
Kako ba nema, je li se u Prudu pricalo o ekonomskim regijama umjesto ovoa,skoro identicno kao sto predlazu iz katolicke crkve od prije par sedmica?
- General War
#4236 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Cijoj redakciji....glasu koncila?...imaju vecHafis wrote:Samo još ostavi broj telefona u redakcijiGeneral War wrote: -Naravno da nema piskicu kakicu..samo isti arsini, kad to date srbima sto trazite u bosni u hrvatskoj, slobodno nas nazovite viberom sa blagovijestima.
Haj, mozes i ovdje u blagovijestima u kratkim crtama objasniti:
-
Hafis
#4237 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Pa dobro, kakav bi po tebi izgledao zdravorazumski prijedlog? normalno, da je prihvatljiv i drugim? Npr. bez uvaljivanja komšića ili kojekakvih Fejzića iz Goražda. To bi bio minimum ispod kojeg se ne može ići.General War wrote:Nije zlocin protiv covjecnosti ali je protiv zdravog razuma poslije svegaHafis wrote:Škobo Habu wrote:
I šta sutra, kada dođemo u poziciju da isti ti "evropejci" postanu najžešći anti-evropejci?O ovome sam i govorio kasd sam govorio o sarajevskom političkom pristupu ovom problemu.To što se ti pitaš nije problem sarajevskih političara, već onih koji insistiraju na promjeni Izbornog zakona.
U redu, prijedlozi HDZ-a su na fonu etno-nacionalnog modusa što nije zločin protiv čovječnosti, nadam se još uvijek. Volio bih vidjeti bilo kakav prijedlog s druge strane, možda je kvalitetniji, bolji, rješavajući...bilo kakav. Ali nema.ima li gdje u svijetu da se na taj nacin biraju predstanici i da se etnicki obiljezava teritorija nakon etnickog ciscenja...cisto da uporedimo na koji nacin se legitimisu biraci
- Kolinda
#4238 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Đenerale ,
Nikakve veze nema što ide HRVATIMA (budi barem dovoljno pristojan pa jedan narod i njegove pripadnike oslovljavaj sa pravim imenom ) u korist ili štetu nego se dogovorite dali presude Haga,US treba poštivati.
Drugo ,Srbi su nacionalna manjina sa najvećim pravima ili među najvećim pravima u Europi kad su nacionalne manjine u pitanju. A to što bi ti nas među nacionalne manjine najradije ugurao na tvoju žalost Ustav tako ne kaže ...
Nikakve veze nema što ide HRVATIMA (budi barem dovoljno pristojan pa jedan narod i njegove pripadnike oslovljavaj sa pravim imenom ) u korist ili štetu nego se dogovorite dali presude Haga,US treba poštivati.
Drugo ,Srbi su nacionalna manjina sa najvećim pravima ili među najvećim pravima u Europi kad su nacionalne manjine u pitanju. A to što bi ti nas među nacionalne manjine najradije ugurao na tvoju žalost Ustav tako ne kaže ...
- SkyLimit
#4239 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Sama bit tkz. Herceg - Bosne i njenog vojnog krila su proglašeni udruženim zločinačkim poduhvatom tako da ništa što su oni radili nije legitimno
-
Hafis
#4240 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Pa eto. Objavi to u Službenom listu i bila stvar.SkyLimit wrote:Sama bit tkz. Herceg - Bosne i njenog vojnog krila su proglašeni udruženim zločinačkim poduhvatom tako da ništa što su oni radili nije legitimno
- Kolinda
#4241 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Po stoti put ,sud kaže da Srbija nije odgovorna za genocid u Srebrenici ,slažeš se ,ja ne ....SkyLimit wrote:Sama bit tkz. Herceg - Bosne i njenog vojnog krila su proglašeni udruženim zločinačkim poduhvatom tako da ništa što su oni radili nije legitimno
- Kolinda
#4242 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
@hafiz
Što ću kolega kad mi je srce veliko i duša otvorena za svakakve i ja ću se još malo truditi da štogod uđe i u glavu pojedincima.....Kolega, filter je u raju izrastao. Zato ja tih problema sa sažaljevanjem nemam
- General War
#4243 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Isti onakav kakav je u Hrvatskoj i Srbiji , nista manje nista vise..."drugiima" nije u interesu da se toga odreknu jer imaju cip za potkusurivanje, a prvi imaju neki drugi cip, i tako ukrug...bi li se ti zalio da ti neko placa dozivotno bolovanje uz punu platu, dok je etno elita i onih kojih ih podrzavaju iz raznh razloga, ovako ce biti.Hafis wrote:General War wrote: Pa dobro, kakav bi po tebi izgledao zdravorazumski prijedlog? normalno, da je prihvatljiv i drugim? Npr. bez uvaljivanja komšića ili kojekakvih Fejzića iz Goražda. To bi bio minimum ispod kojeg se ne može ići.
-
Hafis
#4244 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Isti onakav kakav je u Hrvatskoj i Srbiji , nista manje nista vise...General War wrote:Isti onakav kakav je u Hrvatskoj i Srbiji , nista manje nista vise..."drugiima" nije u interesu da se toga odreknu jer imaju cip za potkusurivanje, a prvi imaju neki drugi cip, i tako ukrug...bi li se ti zalio da ti neko placa dozivotno bolovanje uz punu platu, dok je etno elita i onih kojih ih podrzavaju iz raznh razloga, ovako ce biti.Hafis wrote:General War wrote: Pa dobro, kakav bi po tebi izgledao zdravorazumski prijedlog? normalno, da je prihvatljiv i drugim? Npr. bez uvaljivanja komšića ili kojekakvih Fejzića iz Goražda. To bi bio minimum ispod kojeg se ne može ići.
E jebat ga. Mogao si i Italiju i Austriju ubaciti.
Pitam te ozbiljno, budući da spomenute države ne poznaju institucije kantona, domova naroda, patrijota i antipatrijota i još drugih naših specifičnosti.
Meni se čini da si i ti izdanak sarajevskog političkog diskursa: ne znam šta hoću, ali vrlo dobro znam šta neću.
- General War
#4245 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Prvo ja razlikujem hrvate od 'rvata...ovi drugi su otprilike oni sto su marsirali danas po zagrebu.Kolinda wrote:Đenerale ,
Blago Srbima, prvo ih nogiras iz ustava SRH kao konstitutivan narod...onda ostalo sve je historija povijesti, ono staraca das im prava da ne smiju niti cirilicnu tablu staviti...daj ba Kolinda...vjeruj mi ono "glupi bosanci" su samo vic, nemas razloga farbat ovdje nikoga.
- Kolinda
#4246 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Znači Srbi su rat i u "Bosni" započeli jer im je netko nešto oduzeoGeneral War wrote:Prvo ja razlikujem hrvate od 'rvata...ovi drugi su otprilike oni sto su marsirali danas po zagrebu.Kolinda wrote:Đenerale ,
Blago Srbima, prvo ih nogiras iz ustava SRH kao konstitutivan narod...onda ostalo sve je historija povijesti, ono staraca das im prava da ne smiju niti cirilicnu tablu staviti...daj ba Kolinda...vjeruj mi ono "glupi bosanci" su samo vic, nemas razloga farbat ovdje nikoga.
- General War
#4247 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Da se italijani i austrijani bune, ja bi ih nabrojao..Hafis wrote:General War wrote:Hafis wrote: Isti onakav kakav je u Hrvatskoj i Srbiji , nista manje nista vise...
E jebat ga. Mogao si i Italiju i Austriju ubaciti.
Pitam te ozbiljno, budući da spomenute države ne poznaju institucije kantona, domova naroda, patrijota i antipatrijota i još drugih naših specifičnosti.
Meni se čini da si i ti izdanak sarajevskog političkog diskursa: ne znam šta hoću, ali vrlo dobro znam šta neću.
Pa nije ni ova drzava do dejtona tako bila koncipirana, pa eto...ljudi nasli nacin da niko nije sretan u ovoj drzavi.
Nemam pojma zasto se pravis slijep, i nekakv sarajevski diskurs spominjes, lijepo sam napisao sta hocu, a ono sto necu...je nemoguce provesti u djelo, i ti to znas vrlo dobro ako u bilo kojem smislu neces povrijediti biracko pravo anonimnosti...zato ne znam sta hoces od mene...sarajevo ( i ja zajedno sa njm) koliko sam obavjesten da se umjestoetnickih kantona naprave ekonomske regije tj, na fonu je katolicke crkve...sad ako si ti izgubio u rijecniku te pojmove o kojim pricam, posto se ponavljam...stvarno nije do mene.
- General War
#4248 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Ne, u bosni je rat zapoceo zato sto su srbi razvaljivali po hrvatskoj, pa mislili da ce ih tako krenut i u bosni...inace vidim kad lafina ti ne prolazi malo pokusavas trollat...mmmda, kuzimKolinda wrote:Znači Srbi su rat i u "Bosni" započeli jer im je netko nešto oduzeoGeneral War wrote:Prvo ja razlikujem hrvate od 'rvata...ovi drugi su otprilike oni sto su marsirali danas po zagrebu.Kolinda wrote:Đenerale ,
Blago Srbima, prvo ih nogiras iz ustava SRH kao konstitutivan narod...onda ostalo sve je historija povijesti, ono staraca das im prava da ne smiju niti cirilicnu tablu staviti...daj ba Kolinda...vjeruj mi ono "glupi bosanci" su samo vic, nemas razloga farbat ovdje nikoga.![]()
![]()
pa sunce ti žarko bolji si im odvjetnik neko Vučić i Nikolić zajedno
![]()
- Kolinda
#4249 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Znači jadni Srbi napadnuti u Hrvatskoj pa onda osokoljeni snagom krenuli uBosnu

- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#4250 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Banned user for reason “kršenje pravila foruma”
» zg1911, dezurni_ucenik, Streptokok
2 sedmice