Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
bokivr

#4226 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bokivr »

rovac13 wrote:
Trosimo dosta slicno.....do 0,5€ dnevno.

Kod mene je obracun 13. og........13.10. sam dobio racun 45KM sa pdv....
Mislim da uopste ne trosimo slicno,
ti sa slabije izolovanim prostorom na istoj kvadraturi za celih 3C vecoj temperaturi si juce potrosio duplo manje kw od mene,kako si uspeo???
Kod mene je bilo juce u Vranju
min 7C
max 11C
Potrosio sam na 22C temperature 11.9kw.
Koliko je to KW 45KM ? Koliko kw si potrosio za predhodni mesec ?
45KM su 23e zar ne? Ako je cena 0.07e kao sto si reko,to ispada da si potrosio samo 328.6kw jesam li u pravu?
Last edited by bokivr on 22/10/2015 19:10, edited 2 times in total.
bokivr

#4227 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bokivr »

rovac13 wrote:Tuzla ......mislim da je minimalno bilo jutros +2*C......a max manje od 10*C...otprilike.
Sad vidim da je jos i hladnije bilo nego kod mene...kako ti to polazi za rukom???
bilic

#4228 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bilic »

bokivr wrote:
rovac13 wrote:

ti sa slabije izolovanim prostorom na istoj kvadraturi za celih 3C vecoj temperaturi si juce potrosio duplo manje kw od mene,kako si uspeo???
min 7C
max 11C
Koliko je to KW 45KM ? Koliko kw si potrosio?
45KM su 23e zar ne? Ako je cena 0.07e kao sto si reko,to ispada da si potrosio samo 328.6kw jesam li u pravu?
. .. DOSTA ZAVISI OD VAŠIH KUĆNIH BROJILA . OD El. Distribucije .
Kod rovca je brojilo starije sa baždarom / starije od 10 god / i nek uživa dok ga ne zamjene ...... :thumbup:
bokivr

#4229 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bokivr »

bilic wrote:
bokivr wrote:
rovac13 wrote:

min 7C
max 11C
Koliko je to KW 45KM ? Koliko kw si potrosio?
. .. DOSTA ZAVISI OD VAŠIH KUĆNIH BROJILA . OD El. Distribucije .
Kod rovca je brojilo starije sa baždarom / starije od 10 god / i nek uživa dok ga ne zamjene ...... :thumbup:
pa jedino ako ima neka fora,
inace ovako bar za mene njegova potrosnja je u domenu naucne fantastike.
Neznam za vas ostale ali za mene sa izolacijom od 10cm stiropora na spoljnim zidovima,sa 10cm vune na ploci,sa tri klime koje su sve tri A+++ i na 3C nizoj temperaturi od njega je stvarno domen naucne fantastike.
Last edited by bokivr on 22/10/2015 20:24, edited 1 time in total.
rovac13

#4230 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Vi nasli mene zezat malo :-D
bokivr

#4231 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bokivr »

rovac13 wrote:Vi nasli mene zezat malo :-D
Ja se ne zezam,ja sam ozbiljan.
rovac13

#4232 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ja kad se uporedim sa drugim ljudima....ne vidim nista neobicno......jedni trose malo vise od mene...jedni trose malo manje.......ali generalno svi trosimo malo.......tako da ne predajem paznju detaljima koji vas bole.......ne mozemo svi isto trosit......nemamo svi iste navike......ni iste prostore......ni izolaciju......ne koritimo uredjaje na isti nacin....i more drugih stvari.

Zoxor trosi manje od mene.......pa sta.....jel ja trebam njeg sad napast kako.....edgar (ako mu je vjerovat)trosi skroz malo.......ovdje je bio hajlac (dugo ga nema) koji je trosio extra malo......itd.

Cak sam i ja za ove 3 godine primijetio razliku u potrosnji kod sebe......kad uredjaje koristim na razlicite nacine......zato h vise ne gasim 24h........klime kad rade u minimumu imaju najbolji cop......i sve sto im postavis slabije da duvaju to im obaras cop......to su neke od sitnica
bilic

#4233 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bilic »

bokivr wrote:
NI JA SE NE ZEZAM . RADIM SA BROJILIMA EL . ENERGIJE VIŠE OD 30 godina---

Znaći brojila kako stare i elekricitetom nakupljaju prašinu .
U ležaj ispod diska. ankera se nakuplja,,,, i brojilu je vijek trajanja baždara 12 god.
I u tom preiodu uspori svako brojilo .10 % 20 % Do 60 % ....Zato El Distribucija mjenja brojila , a ne iz hira ..
...POSLIJE ZAMJENE KAD DOBIJU NOVO BROJILO ili baždareno sa NOVIM LEŽAJEM ...
DOLAZI DO POVEĆANJA POTROŠNJE. Ustvari tek tad radi normalno. hhehe :thumbup:
rovac13

#4234 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ja sam prije 3 godine uselio u kucu :lol: :lol: :lol:

Jedino ako su mi podvalili neko staro brojilo od prije rata :lol: :lol:
bilic

#4235 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bilic »

bilic wrote:
bokivr wrote:
NI JA SE NE ZEZAM . RADIM SA BROJILIMA EL . ENERGIJE VIŠE OD 30 godina---

Znaći brojila kako stare i elekricitetom nakupljaju prašinu .
U ležaj ispod diska. ankera se nakuplja,,,, i brojilu je vijek trajanja baždara 12 god.
I u tom preiodu uspori svako brojilo .10 % 20 % Do 60 % ....Zato El Distribucija mjenja brojila , a ne iz hira ..
...POSLIJE ZAMJENE KAD DOBIJU NOVO BROJILO ili baždareno sa NOVIM LEŽAJEM ...
DOLAZI DO POVEĆANJA POTROŠNJE. Ustvari tek tad radi normalno. hhehe :thumbup:
.......... ALI KLIME DEFINITIVNO NAJJJJMANJE TROŠE , SAMO SE NE SLAŽEM OKO CIRKULACIJE ZRAKA I UGODNOSTI... Naspram radijatora ili konvektora. Gde plaćate neznatno više a dobija se ugodnost ljepše cirkulacije...
rovac13

#4236 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

bilic wrote:ALI KLIME DEFINITIVNO NAJJJJMANJE TROŠE [/b], SAMO SE NE SLAŽEM OKO CIRKULACIJE ZRAKA I UGODNOSTI... Naspram radijatora ili konvektora. Gde plaćate neznatno više a dobija se ugodnost ljepše cirkulacije...
4-5 puta veca potrosnja ......za mene nije ne znatna.........konfora sto se tice jasno kao dan.......bolje je kad ne duva ......nego kad duva.......za mene je najbolje centralno podno grijanje na struju.........ali ne mogu halalit tolike racune ......pa sam izabrao ono sto najmanje placam.
bokivr

#4237 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bokivr »

rovac13 wrote:Ja kad se uporedim sa drugim ljudima....ne vidim nista neobicno......jedni trose malo vise od mene...jedni trose malo manje.......ali generalno svi trosimo malo.......tako da ne predajem paznju detaljima koji vas bole.......ne mozemo svi isto trosit......nemamo svi iste navike......ni iste prostore......ni izolaciju......ne koritimo uredjaje na isti nacin....i more drugih stvari.

Zoxor trosi manje od mene.......pa sta.....jel ja trebam njeg sad napast kako.....edgar (ako mu je vjerovat)trosi skroz malo.......ovdje je bio hajlac (dugo ga nema) koji je trosio extra malo......itd.

Cak sam i ja za ove 3 godine primijetio razliku u potrosnji kod sebe......kad uredjaje koristim na razlicite nacine......zato h vise ne gasim 24h........klime kad rade u minimumu imaju najbolji cop......i sve sto im postavis slabije da duvaju to im obaras cop......to su neke od sitnica
Ne shvati me pogresno,
citam te od trenutka mog prikljucivanja na forum.
Konsultovao sam se sa tobom i sa jos dosta ljudi oko odabira uredjaja itd...i zahvaljujuci vama ovde na ovim forumima (da ih ne nabrajam kojih jos ti znas po nickname-u gde jos pisemo) sam se odlucio za ovaj vid grejanja. Grejanje klimom.
Ali mi prosto neverovatno da tako malo trosis,i prosto se pitam na koji nacin ti to polazi za rukom. Kod mene je 3C manja temp nego kod tebe i da se ne ponavljam sad sta sam ti sve nabrojio...ako mozes odgovori mi na predhodna pitanja ako ne zelis OK,razumecu.
Cilj je da saznam sta radis pa ti je tako niska potrosnja.
Skontao sam iz tvojih ranijih postova da je najoptimalnije sto veca brzina ako odgovara promaja koju stvara ventilator jer je tad uredjaj najefikasniji...sto manje oscilacije u temperaturi itd. Eto nije da te sad nesto napinjem vec kazem ti pratim tvoje postove od ranije i jedan si od najaktvinijih clanova sa velikim iskustvom i i dosta malom potrosnjom,tako da je prirodno da trazim tvoj savet-misljenje :)
rovac13

#4238 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Koliko m2 prozora imas.......i koji tacno prozori....koliko komora......kakva stakla....roletne itd.....?
bokivr

#4239 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bokivr »

rovac13 wrote:Koliko m2 prozora imas.......i koji tacno prozori....koliko komora......kakva stakla....roletne itd.....?
Imam PVC Veka profil petokomorni,float staklo...imam 10m2 stakla.
Za desetak dana cu ih zameniti za stakla sa niskoemisionim premazom i argonom.
Ali sad za sad su ta stakla. Nemam roletne.
rovac13

#4240 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

-imas vise stakla nego ja
-moji prozori ukupno imaju koef 1,1
-tvoji profili ako imaju koef 1,4......a stakla oko 3.......znaci da prozori ukupno imaju koef oko 2,5

Tvoji prozori propustaju toplote vise nego duplo u odnosu na moje........imas ih vise...........i na to dodas da ja imam roletne.

Eto ja ti za minut nadjoh gubitaka.

I tako mozes danima mjesecima......trazit razlike
bokivr

#4241 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bokivr »

rovac13 wrote:-imas vise stakla nego ja
-moji prozori ukupno imaju koef 1,1
-tvoji profili ako imaju koef 1,4......a stakla oko 3.......znaci da prozori ukupno imaju koef oko 2,5

Tvoji prozori propustaju toplote vise nego duplo u odnosu na moje........imas ih vise...........i na to dodas da ja imam roletne.

Eto ja ti za minut nadjoh gubitaka.

I tako mozes danima mjesecima......trazit razlike
Ali nema tu razlike od 6kw za 24h pa taman da si ceo dan drzao spustene roletne,a nisi.
rovac13

#4242 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

bokivr wrote:Ali nema tu razlike od 6kw za 24h
Jesam li rekao da je to jedina razlika.......citas razne forume.......jesi li zaboravio koliko delboy trosi na 35m2 u hercegovini koja je topla naspram nas........sa odlicnom klimom fh50.

Ajd ti meni objasni kako ti toliko trosis manje od delboy-a a ista serija uredjaja......on u toplim krajevima ti u hladnim .
bilic

#4243 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bilic »

rovac13 wrote:
bilic wrote:ALI KLIME DEFINITIVNO NAJJJJMANJE TROŠE [/b], SAMO SE NE SLAŽEM OKO CIRKULACIJE ZRAKA I UGODNOSTI... Naspram radijatora ili konvektora. Gde plaćate neznatno više a dobija se ugodnost ljepše cirkulacije...
4-5 puta veca potrosnja ......za mene nije ne znatna.........konfora sto se tice jasno kao dan.......bolje je kad ne duva ......nego kad duva.......za mene je najbolje centralno podno grijanje na struju.........ali ne mogu halalit tolike racune ......pa sam izabrao ono sto najmanje placam.
NETAČNA INFORMACIJA . TO ZA 4 DO 5 PUTA . NI DUPLO NIJE . Ali za bolji ugođaj , duplo bih dao od 200 ili 300 maraka na godišnjem nivou .. :izet: .
bokivr

#4244 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bokivr »

rovac13 wrote:
bokivr wrote:Ali nema tu razlike od 6kw za 24h
Jesam li rekao da je to jedina razlika.......citas razne forume.......jesi li zaboravio koliko delboy trosi na 35m2 u hercegovini koja je topla naspram nas........sa odlicnom klimom fh50.

Ajd ti meni objasni kako ti toliko trosis manje od delboy-a a ista serija uredjaja......on u toplim krajevima ti u hladnim .
Nisi reko da je to jedina razlika ali tu moze da ode 10-15% razlike,i to mi nebi bolo oci uopste...ali gde su jos 80%. Znas ne shvati me pogresno,ali kao da si ti sa izolacijom i svim tim a ja bez icega,goli blokovi. Ti 6.7kw ja 11.9kw.
Znas i sam da delboy ima neki problem sa klimom i da tu def nesto nije u redu.
bokivr

#4245 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bokivr »

bilic wrote:
rovac13 wrote:
NETAČNA INFORMACIJA . TO ZA 4 DO 5 PUTA . NI DUPLO NIJE . Ali za bolji ugođaj , duplo bih dao od 200 ili 300 maraka na godišnjem nivou .. :izet: .
Pa i jeste veca potrosnja ako ne 4-5 puta onda sigurno 3 puta.
A to nije malo. A kako si ti ocenio da je 2X ?
Last edited by bokivr on 22/10/2015 20:32, edited 1 time in total.
rovac13

#4246 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

bilic wrote:NETAČNA INFORMACIJA . TO ZA 4 DO 5 PUTA . NI DUPLO NIJE . Ali za bolji ugođaj , duplo bih dao od 200 ili 300 maraka na godišnjem nivou .. :izet: .
Hoces li nam bar jednom dat provjerenu informaciju......dodjes lupas napamet......i onda kazes nekom netacna informacija :D

Evo kako se ponasa mitsubishi fh35ve.

Image

Pogledaj kakav mu je cop pri kakvim opterecenjima i kojim vanjskim temperaturama.......a imas i scop.....prosjecni sezonski cop.....dakle konvektor trosi 5 puta vise :D
rovac13

#4247 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

bokivr wrote:Znas i sam da delboy ima neki problem sa klimom i da tu def nesto nije u redu.
Kod njeg klima radi.......na +13 kad je soba ugrijana.....konstantno trosi 0,75kw......grije 35m2.........unutra 22*C......to je puno veca potrosnja nego kod tebe......kako to ?

Sad bi mi tebe trebali napast.......to kod tebe je naucna fantastika naspram njeg.

Mozda kod njeg ne stima nesto s a klimom.......mozda i kod tebe nesto ne stima sa klimom.......evo danas ti je speja stavio na forum......da mu je klima kao kod mene potrosila od juce do danas za 24h ......6,8 kw.....idi sad tamo i njeg napadni...kako to :lol:

Mene inace ne zanima necija tamo potrosnja........ja ovako trosim godinama......i pitam se zasto jos uvijek reagujem na takve prozivke.
bilic

#4248 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bilic »

rovac13 wrote:
bilic wrote:NETAČNA INFORMACIJA . TO ZA 4 DO 5 PUTA . NI DUPLO NIJE . Ali za bolji ugođaj , duplo bih dao od 200 ili 300 maraka na godišnjem nivou .. :izet: .
Hoces li nam bar jednom dat provjerenu informaciju......dodjes lupas napamet......i onda kazes nekom netacna informacija :D

Pogledaj kakav mu je cop pri kakvim opterecenjima i kojim vanjskim temperaturama.......a imas i scop.....prosjecni sezonski cop.....dakle konvektor trosi 5 puta vise :D
IMAM STAN OD 113 m2. Koji je skoro nov / tri godine / i on je opremljen sa centralnim grijanjem te KALOLIMETRIMA...
U stan sam dodao dvije inverter klime , dva konvektora .....
.... Pokušao sam da iskombinujem najjjeftiniju varijantu GRIJANJA .
I na kraju uvidio da su male razlike. SA TIM DA ME GRIJU STANOVI OKO MENE .
ZNAĆI NE LUPAM I NE LAŽEM NITI IZMIŠLJAM .
PROVJERENA INFORMACIJA .
Dođite , bujrum na kafu , u Sarajevo kad svratite...
rovac13

#4249 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ja se probao grijat na konvektore i skupo mi bilo......jos uvijek imam jedan negdje na tavanu.

Konvektor za 5 KW toplote mora potrosit 5 KW struje.

Mitsubishi fh35 za 5 kw toplote prosjecno potrosi 1 kw struje.

Matematika cista kao sunce.......svako ko ukljuci mozak bice mu jasno.
rovac13

#4250 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Dakle......evo sta kazu prodavaci konvektora.....na postavljeno pitanje o potrosnji :D

Image

Ljudi jasno izracunase......4kw toplote = 4 kw struje.......jedino sto mi nije jasno odakle im to kwh kosta 0,10KM......ovdje kod mene je malo preko 0,15KM
Post Reply