DVB-T u BiH

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
Boki Antena

#4226 Re: DVB-T u BiH

Post by Boki Antena »

emirsarajevo wrote: 15/12/2024 14:01 Pozdrav ekipi!
Klek ugašen, prošli vikend ne mogu da nađem ni jedan kanal, a prije par mjeseci sam imao 16 tv programa, ali bez BHT i FTV.
I još jedno pitanje:
Šta je sa DAB radiom u Sarajevu? Moj prijemnik ne moze pronaći ni jednu dab stanicu? Zna li se šta se dešava? Ili je moj prijemnik Denver MIR-260 neodgovarajući za to?
Hvala, hvala
Piše na zvaničnom sajtu viditv : Poštovani korisnici,
obavještavamo vas da je uslijed štetnih radnji koje su izvršene na emisionoj lokaciji Klek u Zavidovićima, došlo do prekida digitalnog zemaljskog emitovanja signala u Multipleks D za područje grada Zavidovići i okolna naselja. Nepoznata lica su u više navrata od 06.12. do danas odsjekla kablove i oštetila instalacije, što je uzrokovalo prekid u emitovanju signala, kao i oštećenje opreme i predajnika.

Zbog navedenih štetnih radnji, signal sa ove lokacije neće biti emitovan dok se ne zaustave daljnja oštećenja i dok ne budu sanirani svi izazvani problemi. Nažalost, ove štete uzrokuju značajnu materijalnu štetu u iznosu od nekoliko desetina hiljada KM.

Ove štetne radnje su prijavljene nadležnom MUP-u Zavidovići, te se poduzimaju sve mjere kako bi se spriječile daljnje, slične situacije.

Zahvaljujemo na razumijevanju i radimo intezivno na sanaciji nastale štete. O daljnjim koracima ćemo vas pravovremeno obavijestiti."
Ko je vaš kablovski operater, nekako mi sumnjiv ? :lol: DAB se emituje u Srbiji i Hrvatskoj. Ne može da dobaci do Sarajeva
Brcak1971

#4227 Re: DVB-T u BiH

Post by Brcak1971 »

Boki Antena wrote: 16/12/2024 14:38 Jutros su ponovo pustili u rad Bijeli Potok K27! Signal 100 posto.
Kod mene signal na 27.kanalu jačina 30% kvaliteta 0%.
Nekad se pojavi signal jačine 100% traje možda sat-dva i nema ga duže vrijeme.
Doduše, antena je na tavanu, a snaga predajnika sa Gradačca i Bijelog potoka su ipak male snage da bih mogao hvatati na tavanu.
Signal na 33.kanalu je odličan i skoro da i nema prekida.
emirsarajevo

#4228 Re: DVB-T u BiH

Post by emirsarajevo »

Boki Antena wrote: 16/12/2024 15:05
emirsarajevo wrote: 15/12/2024 14:01 Pozdrav ekipi!
Klek ugašen, prošli vikend ne mogu da nađem ni jedan kanal, a prije par mjeseci sam imao 16 tv programa, ali bez BHT i FTV.
I još jedno pitanje:
Šta je sa DAB radiom u Sarajevu? Moj prijemnik ne moze pronaći ni jednu dab stanicu? Zna li se šta se dešava? Ili je moj prijemnik Denver MIR-260 neodgovarajući za to?
Hvala, hvala
Piše na zvaničnom sajtu viditv : Poštovani korisnici,
obavještavamo vas da je uslijed štetnih radnji koje su izvršene na emisionoj lokaciji Klek u Zavidovićima, došlo do prekida digitalnog zemaljskog emitovanja signala u Multipleks D za područje grada Zavidovići i okolna naselja. Nepoznata lica su u više navrata od 06.12. do danas odsjekla kablove i oštetila instalacije, što je uzrokovalo prekid u emitovanju signala, kao i oštećenje opreme i predajnika.

Zbog navedenih štetnih radnji, signal sa ove lokacije neće biti emitovan dok se ne zaustave daljnja oštećenja i dok ne budu sanirani svi izazvani problemi. Nažalost, ove štete uzrokuju značajnu materijalnu štetu u iznosu od nekoliko desetina hiljada KM.

Ove štetne radnje su prijavljene nadležnom MUP-u Zavidovići, te se poduzimaju sve mjere kako bi se spriječile daljnje, slične situacije.

Zahvaljujemo na razumijevanju i radimo intezivno na sanaciji nastale štete. O daljnjim koracima ćemo vas pravovremeno obavijestiti."
Ko je vaš kablovski operater, nekako mi sumnjiv ? :lol: DAB se emituje u Srbiji i Hrvatskoj. Ne može da dobaci do Sarajeva
Aha, hvala za info, mislio sam da sam da je nešto do mog recivera pošto sam novi u svemu ovome.
Zar uz ovu digitalizaciju ne ide i puštanje DAB? Hoće li ga pustiti u BiH ili ga nema u planu?
huremad24

#4229 Re: DVB-T u BiH

Post by huremad24 »

Šta j sa signalom sa Udrigova na 27ch? Kod mene nema i ako je radilo ranije ne smetano
Boki Antena

#4230 Re: DVB-T u BiH

Post by Boki Antena »

Kod mene se signal sa Bijelog Potoka k27 smanjio sa 100 na 33 posto. Ili su propagacije iz Pečuha ili slab SFN. Sinoć su bile jake propagacije sa Crvenog Čota.
genius 723

#4231 Re: DVB-T u BiH

Post by genius 723 »

Boki Antena wrote: 17/12/2024 17:06 Kod mene se signal sa Bijelog Potoka k27 smanjio sa 100 na 33 posto. Ili su propagacije iz Pečuha ili slab SFN. Sinoć su bile jake propagacije sa Crvenog Čota.
To si imo signal 24 i 30 sa cota?
Boki Antena

#4232 Re: DVB-T u BiH

Post by Boki Antena »

@genius 723 Samo 24 i antena usmjerena prema Bijelom Potoku (kanalni filter kanali K25 i K27, a prolazi i K24).Za K30 antena je usmjerena prema Borji, Doboju i Vlašiću (filter to reguliše za K22,K29,K33,K35 i K46) Tu ponekad prođe K30 ali juče ne.
cangrtaljka

#4233 Re: DVB-T u BiH

Post by cangrtaljka »

Srbija itekako hvata udrigovo lepo i cesto radi, sa minimum kocenja.Pozdrav i da smo zivi i zdravi :)
Boki Antena

#4234 Re: DVB-T u BiH

Post by Boki Antena »

Kakva je situacija sa signalom na vašem tv? MUX D ne rade ni K27 ni K33.Signal na nuli. RTRS Borja Teslić K22 takođe ne radi. Rade samo hrvatski kanali i federalna tv sa Vlašića.
EDIT: Vratio se signal na 33.kanalu 100 posto. K27 nula posto. K22 takođe isključen
Brcak1971

#4235 Re: DVB-T u BiH

Post by Brcak1971 »

Boki Antena wrote: 24/12/2024 15:30 Kakva je situacija sa signalom na vašem tv? MUX D ne rade ni K27 ni K33.Signal na nuli. RTRS Borja Teslić K22 takođe ne radi. Rade samo hrvatski kanali i federalna tv sa Vlašića.
EDIT: Vratio se signal na 33.kanalu 100 posto. K27 nula posto. K22 takođe isključen
Kod mene MUX-D na 27ch radi bez problema sa kraćim prekidima (nije čudo kakvo je vrijeme). Kanal 33. ne radi već drugi dan.
Hrvatski i srbijanski Kanali rade bez problema.
Mrvica 77

#4236 Re: DVB-T u BiH

Post by Mrvica 77 »

Kod mene 33 radi, ali sa smanjenom kvalitetom (mada ne utiče na sliku)
Inače je 100/98
Sada kvaliteta varira 81-97, a jačina je i dalje 100
Kao što reče @Brcak1971 kakvo je vrijeme dobro i radi
Iako je neki dan kad je sipao snijeg bio iznenađujućih 100/100% :o

Sva 4 HR muxa (23, 38, 39, 43) rade kao i inače 100/100
FTV 29 ch isto radi uobičajeno
cangrtaljka

#4237 Re: DVB-T u BiH

Post by cangrtaljka »

Meni blizi tornik na 100km neg hrvatski do 40Km :-) sve je to udeseno, a i necu iz inata :izet: nevalja kvarit jeldeka? e pa necemo ondak. Nek statira :D
genius 723

#4238 Re: DVB-T u BiH

Post by genius 723 »

Nije bilo dva dana struje Maglaj,Doboj jug,Tesanj. Jutros je bio signal na 33 ch evo sad trenutno nema takode nema ni bht1 sa Trebackog brda.prebacim na 27 ch Kraljica kanali imaju.
Boki Antena

#4239 Re: DVB-T u BiH

Post by Boki Antena »

Kod mene K33 sto posto, K27 25 posto, znači da Bijeli Potok ne radi. Analogno ne ide ništa i prije nevremena osim ftv sa Vlašića. K22 RTRS Borja Teslić i K24 BHT Žepče isključeni. Nezvanično sva oprema za MUX A je stigla ali sa kašnjenjem.Rok je bio kraj septembra a rok za drugu fazu sa glavnim predajnicima kraj ove godine. Biće kašnjenja to je jasno. Čekanje na odluku ministarstva, zatim kašnjenje opreme, sada i loši vremenski uslovi
genius 723

#4240 Re: DVB-T u BiH

Post by genius 723 »

Boki Antena wrote: 26/12/2024 12:56 Kod mene K33 sto posto, K27 25 posto, znači da Bijeli Potok ne radi. Analogno ne ide ništa i prije nevremena osim ftv sa Vlašića. K22 RTRS Borja Teslić i K24 BHT Žepče isključeni. Nezvanično sva oprema za MUX A je stigla ali sa kašnjenjem.Rok je bio kraj septembra a rok za drugu fazu sa glavnim predajnicima kraj ove godine. Biće kašnjenja to je jasno. Čekanje na odluku ministarstva, zatim kašnjenje opreme, sada i loši vremenski uslovi
Ako je" istina"sjajna vijest primetio sam i ja da nema analogno Matinski vis bht1 kao i Trebacko bht1 dal je struja ili nesto vrijeme ce pokazat...
Mrvica 77

#4241 Re: DVB-T u BiH

Post by Mrvica 77 »

Kod mene 33 ch noćas je bio u rasulu
Nije bilo slike
Jer je kvaliteta bila samo 29, a jačina 100
Već idući sekund 0/0
Pa se opet vrati na 100/29

Trenutno je 33 ch 100/83-100
Varira kvaliteta, ali je dovoljna da ne utiče na sliku

FTV odličan signal, čak mi djeluje malo i bolje nego inače, slika vrlo blizu digitalca
A BHT1 mrtav na 24 ch

Hrvatski signal sva 4 muxa uobičajeno sjajni - 100/100%
Brcak1971

#4242 Re: DVB-T u BiH

Post by Brcak1971 »

Da se nadovežem na ovu temu oko analognog signala.
I ovdje u Brčkom česti su prekidi na analognim signalima, čak i prije ovog nevremena.
BHT na 46.kanalu RTRS na 5.kanalu,
Zanimljivo da RTRS nije imao nikako prekida u zadnje vrijeme, a sada već zadnjih 20tak dana česti su prekidi.
Kamo sreće da su ove pojave vezane za skoro puštanje u rad MUX-A.
zippoo87

#4243 Re: DVB-T u BiH

Post by zippoo87 »

genius 723 wrote: 26/12/2024 08:56 Nije bilo dva dana struje Maglaj,Doboj jug,Tesanj. Jutros je bio signal na 33 ch evo sad trenutno nema takode nema ni bht1 sa Trebackog brda.prebacim na 27 ch Kraljica kanali imaju.
Bas je postavljena neka od antena i na Kraljicu,na Ozrenu ?
Ili mislis na neku drugu Kraljicu ?

Da li ima neko ovdje sa okoline Gracanice,da kaze sta od kanala se moze uhvatiti ?
Inace sa Kraljicom na Ozrenu imam opticku vidljivost,doduse ne iz kuce ali ono...u 1-2 km.
Doduse iz kuce u koju bi postavio antenu imam i opticku vidljivost a ova druga kuca je nekih kiometar dalje od prve i iza brda je,pa nema direktne vidljivost.
genius 723

#4244 Re: DVB-T u BiH

Post by genius 723 »

Kraljica predajnik na ozrenu kolko ja mogu vidit kad idem za Tuzlu postoje dva stupa jedan je za mux d a drugi vjerovatno od RTRS-a znam da je nekad analogno isao.Znaci sa Ozrena(predajnik Kraljica)ide mux d digitalno u dvbt2 264 standardu na 27 ch.16 kanala Nova bh,obn,N1,O kanal,BN,k3...itd.
Boki Antena

#4245 Re: DVB-T u BiH

Post by Boki Antena »

Brcak1971 wrote: 26/12/2024 17:08 Da se nadovežem na ovu temu oko analognog signala.
I ovdje u Brčkom česti su prekidi na analognim signalima, čak i prije ovog nevremena.
BHT na 46.kanalu RTRS na 5.kanalu,
Zanimljivo da RTRS nije imao nikako prekida u zadnje vrijeme, a sada već zadnjih 20tak dana česti su prekidi.
Kamo sreće da su ove pojave vezane za skoro puštanje u rad MUX-A.
Od jutros RTRS Borja Teslić ponovo radi na k22. Dakle nema naznaka da je nakon godinu dana pokretanje MUX A na pomolu. Imali su 270 dana da isporuče opremu i kasnili su. Nije poštovana dinamika predviđena ugovorom. Prema ugovoru montaža, instalacija i puštanje sistema u rad je 240 dana od dana međusobnog potpisivanja Zapisnika u isporuci opreme u skladu sa dinamikom. Iz OIV Zagreb za Fokus su izjavili da odgovorno rade na svim potrebnim koracima kako bi osigurali uspješnu implementaciju projekta. Za detaljne informacije u vezi s dinamikom uputili su na Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, kao nosiocu Projekta. https://www.fokus.ba/vijesti/bih/forto- ... u/3386175/
Mrvica 77

#4246 Re: DVB-T u BiH

Post by Mrvica 77 »

@Boki Antena mislim da bi bilo korektno reći da se digitalizacija ljetos našla u pat poziciji nekih 2-3 mjeseca ili koliko već kad se nije znalo ni tko će ni kako će i da li će nastaviti rad na muxu A
Pa je isto tako korektno da se za isti rok produže rokovi

Može se i okrenuti ploča pa da pričamo muxu D gdje su probijeni svi mogući rokovi, a niti su postavljeni svi predajnici, niti ovi koji jesu rade kako spada, svako malo netko od nas piše ovdje o problemima sa signalom itd.

Ajmo konačno i prema jednima i prema drugima se ponašati jednako... I prema OiV i prema Dasto Semtel
Ako se jedne proziva zbog probijanja rokova onda bi se trebalo postupiti jednako, pa i druge prozvati

Ja ću opet pitati zašto nitko ne poteže pitanje rokova završetka muxa D koji se radi preko dvije godine i kraj se ne nazire?
genius 723

#4247 Re: DVB-T u BiH

Post by genius 723 »

Slazem se sa vama.Ja jedino sto bi mogo zamjerit je to sto i ǰedni i dr slabo informisu korisnike o procesu i dinamiki rada dokle su dosli sta su u planu u narednom periodu radit itd itd...
Ovo sto imam trenutno je ok ali nebi bilo lose imat ftv bht1....
Boki Antena

#4248 Re: DVB-T u BiH

Post by Boki Antena »

Mrvica 77 wrote: 27/12/2024 14:21 @Boki Antena mislim da bi bilo korektno reći da se digitalizacija ljetos našla u pat poziciji nekih 2-3 mjeseca ili koliko već kad se nije znalo ni tko će ni kako će i da li će nastaviti rad na muxu A
Pa je isto tako korektno da se za isti rok produže rokovi

Može se i okrenuti ploča pa da pričamo muxu D gdje su probijeni svi mogući rokovi, a niti su postavljeni svi predajnici, niti ovi koji jesu rade kako spada, svako malo netko od nas piše ovdje o problemima sa signalom itd.

Ajmo konačno i prema jednima i prema drugima se ponašati jednako... I prema OiV i prema Dasto Semtel
Ako se jedne proziva zbog probijanja rokova onda bi se trebalo postupiti jednako, pa i druge prozvati

Ja ću opet pitati zašto nitko ne poteže pitanje rokova završetka muxa D koji se radi preko dvije godine i kraj se ne nazire?
Već sam ti rekao. Dasto Semtel mrežu gradi svojim parama, OIV sa državnim. Pokrivenost MUX D ne mora da bude kao MUX A. Kod vas u Hrvatskoj imate repetitor za MUX A skoro u svakom selu, a MUX B daleko,daleko manje. Samo na glavnim predajnicima! Nekoliko procenata je razlika u pokrivenosti stanovništva MUX A i MUX B.Ništa više. Kad je dobio koncesiju Dasto Semtel je prvi predajnik pustio nakon dva mjeseca. Držali su se dinamike od 50 posto pokrivenosti i signala u svih 9 digitalnih regija. Rok za pokrivenost 90 posto stanovništva je kraj ove godine.Korisnik dozvole je obavezan osigurati pokrivanje stanovništva u svakoj digitalnoj regiji na način da omogući krajnjem korisniku fiksni prijem krovnom antenom, za šta je potreban minimalni nivo električnog polja od 57 dBuV/m na visini 10 m iznad tla. Da li tu ima 90 posto stanovništva ili nema ne znam. RAK će to da izmjeri. Ne znam da li je OIV uopšte bio zaustavljen i koliko dugo i šta stoji u Aneksu. Znam da je u predviđenoj dinamici za MUX A do kraja godine predviđeno puštanje u rad 12 novih predajnika. To je ona druga faza. Rok je za četiri dana. A onda ide 3.faza i do kraja maja još 138 predajnika.
Mrvica 77

#4249 Re: DVB-T u BiH

Post by Mrvica 77 »

Sudeći kako i koliko su do sada napravili završit će negdje 2037. godine

Iza OiV stoji referenca, napravio je u prvoj fazi digitalizacije 4 nacionalna muxa, te par lokalnih/regionalnih
Onda je u drugoj fazi digitalizacije (prijelaz na DVB-T2) opet napravio 4 nacionalna i par lokalnih/regionalnih
Znači napravio je do sada 8 nacionalnih muxeva, tako da mu 1 mux u BiH sigurno ne predstavlja problem 😉

Pošto živiš blizu granice i sam znaš da s našim muxevima nema problema, nema prekida, nema apsolutno nikakvih problema
A Dasto Semtel je firma koja iza sebe nema iskustvo što svi mi vidimo gotovo svaki dan, jer i ono što su pustili u rad počesto ne radi

Trpati OiV i Dasto u isti koš je kao da izjednačuješ Mercedes i Daciju, otprilike

Ja ne pričam o tome čijim novcem rade, već o rokovima i kvaliteti
Boki Antena

#4250 Re: DVB-T u BiH

Post by Boki Antena »

Imate i vi prekida. Ja preko Psunja nemam.On je 1+1i rezervno napajanje. Nedavno Košarevac nije radio. Čitam ja to svakodnevno. Evo zvanične liste OIV sa predajnicima koji su bili u prekidu zadnjih 7 dana : Image Image
Ivanšica u Hrvatskoj je jedan od glavnih predajnika. I ne radi za vaš badnji dan u po večernjeg dnevnika na HRT1 ! Dešava se... Da Dasto Semtel ima više para za još opreme bio bi i EPG i mnogo toga. To je poanta. Ali sada sam uglavnom zadovoljan sa 33.kanalom.
Post Reply