BHTelecom All About

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
ala7

#4226 Re: MojaTV BHtelecom

Post by ala7 »

Nacuo sam za vdsl2 ali nisam bio siguran u tu informaciju,nece jos zadugo (po mom misljenju).. Znaci ide optika do zgrade..
amarand

#4227 Re: MojaTV BHtelecom

Post by amarand »

Imam ADSL flat1, prijavio sam Moja TV Phone. Hoce li mi opet trazit kopiju licne karte i CIPS kad dodju monteri?
Filter

#4228 Re: MojaTV BHtelecom

Post by Filter »

amarand wrote:Imam ADSL flat1, prijavio sam Moja TV Phone. Hoce li mi opet trazit kopiju licne karte i CIPS kad dodju monteri?
samo 5 autograma
savez_napolje

#4229 Re: MojaTV BHtelecom

Post by savez_napolje »

Filter wrote:
amarand wrote:Imam ADSL flat1, prijavio sam Moja TV Phone. Hoce li mi opet trazit kopiju licne karte i CIPS kad dodju monteri?
samo 5 autograma

i dvije slike i rodni list
:) :) :)
amarand

#4230 Re: MojaTV BHtelecom

Post by amarand »

ima li ko ozbiljan?
Erzsebet

#4231 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by Erzsebet »

Jel' mi neko može objasniti kako se gleda TV preko bihnetove stranice? Kad god odem na http://www.bhtelecom.ba/webtv.html, ne uspijem pogledati nijedan kanal. Jel' ima veze to što nisam u Bosni?
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#4232 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by Entropio »

Erzsebet wrote:Jel' mi neko može objasniti kako se gleda TV preko bihnetove stranice? Kad god odem na http://www.bhtelecom.ba/webtv.html, ne uspijem pogledati nijedan kanal. Jel' ima veze to što nisam u Bosni?
Samo za korisnike BH Telecoma, tj. MojaTV i ADSL Flat paketa.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#4233 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by Bobi »

Erzsebet wrote:Jel' mi neko može objasniti kako se gleda TV preko bihnetove stranice? Kad god odem na http://www.bhtelecom.ba/webtv.html, ne uspijem pogledati nijedan kanal. Jel' ima veze to što nisam u Bosni?
Naravno, ta usluga je omogucena samo korisnicima BHTelkom usluga.
43522541N18243114E

#4234 Re: MojaTV BHtelecom

Post by 43522541N18243114E »

43522541N18243114E wrote:Imal` ko sa postavkama za ruter Paradigm za MojuTV full paket?
Ne treba, napraviJo. wirelles k`o lud. 8-)
holowey

#4235 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by holowey »

Miro Spiro wrote:Evo da ti objasnim

dosta ljudi ima u kuci vise telefonskih priključaka pa sam mislio da nosis modem do racunara u drugoj sobi gdje imas telefonski prikljucak.Ovako kako preko switcha se konektujes jednostavnije ti je da napravis ruter mod i da imas na svima konekciju, a nisi ni morao da saljes onda mail.
to bi bilo bas komplikovanje nositi modem sprat dole pa sprat gore pa dva sprata dole...znam da je jednostavnije ali ja sam zbog sigurnosti mreze zelio da ostane da svaki racunar zasebno radi konekciju po potrebi...uglavnom, kod mene fukcionise vise simultanih konekcija...bihnet :thumbup:
Erzsebet

#4236 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by Erzsebet »

Bobi wrote:
Ali ja imam BH Telekom uslugu, logujem se preko svog logina i šifre, ali opet neće.
r_faruk

#4237 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by r_faruk »

Image

evo moje masine :-)

nego sto su ovoliko skupi majku im..................
Entropio

#4238 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by Entropio »

Erzsebet wrote:
Bobi wrote:
Ali ja imam BH Telekom uslugu, logujem se preko svog logina i šifre, ali opet neće.
Gledaju IP adresu. Ja se uopšte ne logujem, a mogu gledati.
zateznistub

#4239 Re: MojaTV BHtelecom

Post by zateznistub »

Entropio wrote:Da, optika do ulaza. Pozitivno je utjecala na moju konekciju, jer otkad su me prebacili, nemam nekim problema koje sam prije imao.

Evo gledam tu propusnost... ako je to ovo sto je u decibelima, onda je downstream 25. Tako je valjda kod svakoga.

Ali opet... Mogli bi oni povećati brzinu na 4Mbps za korisnike MojaTV...
Ako je da na moj pitanje, koja je dobrinja u pitanju? Ja sam na dvici, nesto su ljetos kopali ali ne do ulaza ?
REDDEVILS

#4240 Re: MojaTV BHtelecom

Post by REDDEVILS »

amarand wrote:ima li ko ozbiljan?
Ima :evil:
Trazit ce ti kopiju licne karte i cips ponovo.
Entropio

#4241 Re: MojaTV BHtelecom

Post by Entropio »

zateznistub wrote: Ako je da na moj pitanje, koja je dobrinja u pitanju? Ja sam na dvici, nesto su ljetos kopali ali ne do ulaza ?
Sorry, nisam vidio tvoje pitanje.

Nisam na Dobrinji. Novo Sarajevo.
iceman2010

#4242 Re: MojaTV BHtelecom

Post by iceman2010 »

zateznistub wrote:
Entropio wrote:Da, optika do ulaza. Pozitivno je utjecala na moju konekciju, jer otkad su me prebacili, nemam nekim problema koje sam prije imao.

Evo gledam tu propusnost... ako je to ovo sto je u decibelima, onda je downstream 25. Tako je valjda kod svakoga.

Ali opet... Mogli bi oni povećati brzinu na 4Mbps za korisnike MojaTV...
Ako je da na moj pitanje, koja je dobrinja u pitanju? Ja sam na dvici, nesto su ljetos kopali ali ne do ulaza ?

@ Entropio. Nije to sto je u decibelima vec ovo sto ti pise kbps (kilobita po sekundi). Ali i taj podatak u decibelima je jako bitan. U decibelima se izrazava slabljenje i SNR (odnos signal/sum). Za slabljenje je logicno da je bolje sto ti je manje, a za SNR da je sto veci. Recimo, za MTV je solidan SNR veci od 8, preko 10 je dobar, a sa tvojih 25 dB je odlicno. I iako los SNR utice na maksimalnu propusnu moc (ovo u kbps) moze se desiti da imas zadovoljavajucu propusnu moc, ali da ti je SNR jako slab (manji od 8, recimo 6 je jako los) i u tom slucaju imas gubitke sinhronizacije, "ledjenje" slike i sl.

@ zateznistub. Radili su VDSL2 na Dobrinji 2. Znam sigurno da su radili ORB, Salke Lagumdzije, Dobrinjske Bolnice.... Nisu morali do tvog ulaza jer su ulazi u paru. Znaci izvod se nalazi u jednom od dva ulaza, pa sa njega ide veza na drugi ulaz. VDSL2 jos nije u funkciji jer ta ista oprema radi i na ADSL2+. Znaci ta oprema je pustena u rad, ali radi po ADSL2+ standardu dok ne dodju VDSL modemi.
Entropio

#4243 Re: MojaTV BHtelecom

Post by Entropio »

iceman2010 wrote: @ Entropio. Nije to sto je u decibelima vec ovo sto ti pise kbps (kilobita po sekundi). Ali i taj podatak u decibelima je jako bitan. U decibelima se izrazava slabljenje i SNR (odnos signal/sum). Za slabljenje je logicno da je bolje sto ti je manje, a za SNR da je sto veci. Recimo, za MTV je solidan SNR veci od 8, preko 10 je dobar, a sa tvojih 25 dB je odlicno. I iako los SNR utice na maksimalnu propusnu moc (ovo u kbps) moze se desiti da imas zadovoljavajucu propusnu moc, ali da ti je SNR jako slab (manji od 8, recimo 6 je jako los) i u tom slucaju imas gubitke sinhronizacije, "ledjenje" slike i sl.
Ja nikako ne mogu da nađem tu vrijednost u kbps. Evo šta piše, pored SNR-a:

Image
iceman2010

#4244 Re: MojaTV BHtelecom

Post by iceman2010 »

Entropio wrote:
iceman2010 wrote: @ Entropio. Nije to sto je u decibelima vec ovo sto ti pise kbps (kilobita po sekundi). Ali i taj podatak u decibelima je jako bitan. U decibelima se izrazava slabljenje i SNR (odnos signal/sum). Za slabljenje je logicno da je bolje sto ti je manje, a za SNR da je sto veci. Recimo, za MTV je solidan SNR veci od 8, preko 10 je dobar, a sa tvojih 25 dB je odlicno. I iako los SNR utice na maksimalnu propusnu moc (ovo u kbps) moze se desiti da imas zadovoljavajucu propusnu moc, ali da ti je SNR jako slab (manji od 8, recimo 6 je jako los) i u tom slucaju imas gubitke sinhronizacije, "ledjenje" slike i sl.

Image

SNR ti je jako dobar i to je jedan od kljucnih parametara za uslugu. Slabljenje ti je 0 dB sto znaci da ti je bakarna parica jako kratka. Modem ti se kaci na ADSL1 standard (G.dmt), kojem je maksimalna brzina 8 mbps. Tvoja brzina je ovo sto ti pise downstream, ali nije izazena u kbps vec su dodane tri nule. Odbij te tri nule i imas brzinu u kbps. Koji modem koristis?
Entropio

#4245 Re: MojaTV BHtelecom

Post by Entropio »

iceman2010 wrote:
Entropio wrote:

Image

SNR ti je jako dobar i to je jedan od kljucnih parametara za uslugu. Slabljenje ti je 0 dB sto znaci da ti je bakarna parica jako kratka. Modem ti se kaci na ADSL1 standard (G.dmt), kojem je maksimalna brzina 8 mbps. Tvoja brzina je ovo sto ti pise downstream, ali nije izazena u kbps vec su dodane tri nule. Odbij te tri nule i imas brzinu u kbps. Koji modem koristis?
Kako ADSL1? U opcijama piše ADSL2+, auto-fallback. Modem je Billion.

Ovo sa slike je ustvari ADSL status. Ne znam da li je to onda kompletna propusnost linije? Ako jeste, onda je to nešto malo.

Kratka bakarna parica? To je dobro ili loše?
iceman2010

#4246 Re: MojaTV BHtelecom

Post by iceman2010 »

Entropio wrote:
Kako ADSL1? U opcijama piše ADSL2+, auto-fallback. Modem je Billion.

Ovo sa slike je ustvari ADSL status. Ne znam da li je to onda kompletna propusnost linije? Ako jeste, onda je to nešto malo.

Kratka bakarna parica? To je dobro ili loše?

Iz nekog razloga ti se modem kaci na ADSL1 zbog cega je maksimalna brzina puno manja nego sto bi to bila sa ADSL2+. Svaki ADSL2+ modem ima mogucnost da se "nakaci" na svaki od prethodnih standarda. Obicno su sve opcije na modemu ukljucene i onda modem i centrala (tacnije uredjaj koji se zove DSLAM, ali radi lakseg razumjevanja koristim izraz centrala) "dogovaraju" izmedju sebe po kojem ce standardu da rade. Probaj naci na modemu (obicno je oznaceno kvakicama koje mozes skidati i stavljati) standarde po kojim modem moze da radi. Otkaci sve osim ADSL2+ standarda i provjeri onda. Sto ti je kraca parica to je bolje. Slabljenje se povecava sa povecanjem duzine parice. Kako je kod tebe slabljenje u downstream-u 0 zakljucio sam da ti je parica veoma kratka, ali sam sada i procitao da si napisao da su ti optikom dosli do ulaza pa je to i logicno. U principu se tebi ova mini "centrala" nalazi u ulazu, dok ti je donedavno bila u najblizoj zgradi BH Telecom-a.
Entropio

#4247 Re: MojaTV BHtelecom

Post by Entropio »

iceman2010 wrote: Iz nekog razloga ti se modem kaci na ADSL1 zbog cega je maksimalna brzina puno manja nego sto bi to bila sa ADSL2+. Svaki ADSL2+ modem ima mogucnost da se "nakaci" na svaki od prethodnih standarda. Obicno su sve opcije na modemu ukljucene i onda modem i centrala (tacnije uredjaj koji se zove DSLAM, ali radi lakseg razumjevanja koristim izraz centrala) "dogovaraju" izmedju sebe po kojem ce standardu da rade. Probaj naci na modemu (obicno je oznaceno kvakicama koje mozes skidati i stavljati) standarde po kojim modem moze da radi. Otkaci sve osim ADSL2+ standarda i provjeri onda. Sto ti je kraca parica to je bolje. Slabljenje se povecava sa povecanjem duzine parice. Kako je kod tebe slabljenje u downstream-u 0 zakljucio sam da ti je parica veoma kratka, ali sam sada i procitao da si napisao da su ti optikom dosli do ulaza pa je to i logicno. U principu se tebi ova mini "centrala" nalazi u ulazu, dok ti je donedavno bila u najblizoj zgradi BH Telecom-a.
Uredno je izabran ADSL2+. Kad prebacim na neki drugi, on promjeni sve opcije ispod. Dakle, izabran je... E sad ako se on kači na ADSL1, ne znam razlog. Možda je do Telecoma? Ali to nema nikakve veze za mene, sad? Ima dovoljno protoka da sve radi kako treba.
iceman2010

#4248 Re: MojaTV BHtelecom

Post by iceman2010 »

Entropio wrote:
iceman2010 wrote: Iz nekog razloga ti se modem kaci na ADSL1 zbog cega je maksimalna brzina puno manja nego sto bi to bila sa ADSL2+. Svaki ADSL2+ modem ima mogucnost da se "nakaci" na svaki od prethodnih standarda. Obicno su sve opcije na modemu ukljucene i onda modem i centrala (tacnije uredjaj koji se zove DSLAM, ali radi lakseg razumjevanja koristim izraz centrala) "dogovaraju" izmedju sebe po kojem ce standardu da rade. Probaj naci na modemu (obicno je oznaceno kvakicama koje mozes skidati i stavljati) standarde po kojim modem moze da radi. Otkaci sve osim ADSL2+ standarda i provjeri onda. Sto ti je kraca parica to je bolje. Slabljenje se povecava sa povecanjem duzine parice. Kako je kod tebe slabljenje u downstream-u 0 zakljucio sam da ti je parica veoma kratka, ali sam sada i procitao da si napisao da su ti optikom dosli do ulaza pa je to i logicno. U principu se tebi ova mini "centrala" nalazi u ulazu, dok ti je donedavno bila u najblizoj zgradi BH Telecom-a.
Uredno je izabran ADSL2+. Kad prebacim na neki drugi, on promjeni sve opcije ispod. Dakle, izabran je... E sad ako se on kači na ADSL1, ne znam razlog. Možda je do Telecoma? Ali to nema nikakve veze za mene, sad? Ima dovoljno protoka da sve radi kako treba.
Imas dovoljan protok i sto je jednako vazno dobar SNR. Ne diraj nista ako ti to tako radi. Ako budes imao problema samo zovi 1422. Objasni u cemu je problem, reci da je modem bilion i vjerovatno ce ti ga zamjeniti nekim drugim. Recimo ovaj podataka CRC greske kojih imas samo 17 u downstream-u za vise od 6 dana govori puno. To je jako, jako malo i pokazatelj je dobrog kvaliteta signala. Veoma mali broj greska je direktna posljedica jako dobrog SNR-a.
Entropio

#4249 Re: MojaTV BHtelecom

Post by Entropio »

Ok, hvala ti.
Muflon

#4250 Re: MojaTV BHtelecom

Post by Muflon »

zateznistub wrote:
rossoner wrote:Dolaze mi sutra ili prekosutra da prikopčaju to čudo od usluge :D pa bih da vas priupitam (poželjno što više odgovora! )
Koji da STB kazem da mi ponesu, koja marka je najbolja? Aj'mo iskustva!
TP LInk sa wirelessom. Ali mislim da ne meres birat'. Kod mene bio Bilionj pa kad se nesto pokarabasalo donijeli mi TP Link-ov.
Ista stvar i kod mene, mjesecima sam imao problema, nema šta nisu probali, gotov su počeli da rove zidove i mijenjaju žice, al kad zamijeniše Billion sve proradi i nikad se više ne pokvari... Billion suši totalno :lol: :lol: :lol:
Kad već citiram da te pitam, kakve sve imaju STB-ove, kod mene je Motorola i nije loš moram priznat, mada pretpostavljam da su kasnije došli neki bolji, ja sam uveo ono odma poslije testne faze...
Locked