ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
storm876

#4226 Re: ZOBS

Post by storm876 »

Hvala ti
Samo me jos interesuje ako imam onu potvrdu za 49cc skuter(psp),jel to dode kao neka kategorija ?
Tj. hocu reci da li cu dobiti kaznu za voznju bez vozacke ili bez odgovarajuce kategorije
Dzontra_Volta

#4227 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

Jarane, nemoj voziti bez vozačke. Đe je zapelo!? ha ja :mrgreen:
storm876

#4228 Re: ZOBS

Post by storm876 »

Dzontra_Volta wrote:Jarane, nemoj voziti bez vozačke. Đe je zapelo!? ha ja :mrgreen:
A jebiga moras malo znas kako je :lol:
newklear

#4229 Re: ZOBS

Post by newklear »

storm876 wrote:
Dzontra_Volta wrote:Jarane, nemoj voziti bez vozačke. Đe je zapelo!? ha ja :mrgreen:
A jebiga moras malo znas kako je :lol:
Ne znamo kako je, regularno smo čekali da dobijemo vozačku dozvolu i da učestvujemo u saobraćaj. došao si ovdje tražiš neko opravdanje da voziš bez položenog vozačkog ispita... imaš potvrdu...

imam potvrdu da sam predao sve potrebne dokumente za vađenje pasoša pa opet ne mogu preko granice dok mi pasoš ne bude gotov....

mala je kazna 400 KM za takva postupanja...
sale07

#4230 Re: ZOBS

Post by sale07 »

Imam jedno pa ako neko zna odgovor bio bih zahvalan.
Ako na putu se ne nalazi znak zabrane i zaustavljanja vozila, koliko se vozilo smije zuastaviti, da li mora biti upaljeno i da li vozas smije napustati vozilo u tom slucaju ?
drug_profi

#4231 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

sale07 wrote:Imam jedno pa ako neko zna odgovor bio bih zahvalan.
Ako na putu se ne nalazi znak zabrane i zaustavljanja vozila, koliko se vozilo smije zuastaviti, da li mora biti upaljeno i da li vozas smije napustati vozilo u tom slucaju ?
Koja je kategorija puta?
sale07

#4232 Re: ZOBS

Post by sale07 »

drug_profi wrote:
Koja je kategorija puta?
Gradska cesta, ne znam u sta spada :)
drug_profi

#4233 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Ok, nije magistrala npr. tu se smijes samo radi kvara zaustaviti recimo i sto prije ukloniti auto u stranu.

Članovi od 69-79.

A ako je rijec o gradu, znači ako nije parking, auto možeš zaustaviti do 5 minuta i trebaš biti prisutan.
newklear

#4234 Re: ZOBS

Post by newklear »

Rekao si da je zabranjeno zaustavljanje, a zaustavljanje je svaki prekid kretanja vozila na putu u trajanju do pet minuta, osim prekida koji se pravi da bi se postupilo po znaku ili pravilu kojim se regulira saobraćaj. znači da je zabranjeno i do pet minuta...
drug_profi wrote:
Koja je kategorija puta?
Kakve veze ima koja je kategorija puta? Ako je zabranjeno zabranjeno je....
Last edited by newklear on 19/09/2018 13:54, edited 2 times in total.
holowey

#4235 Re: ZOBS

Post by holowey »

newklear wrote:
Rekao si da je zabranjeno zaustavljanje, a zaustavljanje je svaki prekid kretanja vozila na putu u trajanju do pet minuta, osim prekida koji se pravi da bi se postupilo po znaku ili pravilu kojim se regulira saobraćaj. znači da je zabranjeno i do pet minuta...
drug_profi wrote:
Koja je kategorija puta?
Kakve veze ima koja je kategorija puta? Ako je zabranjeno zabranjeno je....
sale07

#4236 Re: ZOBS

Post by sale07 »

newklear wrote:greška...
Nisi bas najbolje procitao, na toj cesti nema znaka zabrane zaustavljanja vozila.
newklear

#4237 Re: ZOBS

Post by newklear »

Izvinjavam se obojici, nisam bio dobro pročitao pitanje pa sam pogriješio...
sale07

#4238 Re: ZOBS

Post by sale07 »

Clan 69.
Vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo na mjestu na kome bi ono ugrožavalo sigurnost
drugih učesnika u saobraćaju ili predstavljalo smetnju za normalno odvijanje saobraćaja ili
kretanje pješaka.

Znaci u svakom slucaju kada odes na sud, donji si, jer normalno ako je cesta sa dvije trake i ti zaustavis vozilo pravis smetnju za normalno odvijanje saobracaja.
:mrgreen:
nemezis

#4239 Re: ZOBS

Post by nemezis »

sale07 wrote:Clan 69.
Vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo na mjestu na kome bi ono ugrožavalo sigurnost
drugih učesnika u saobraćaju ili predstavljalo smetnju za normalno odvijanje saobraćaja ili
kretanje pješaka.

Znaci u svakom slucaju kada odes na sud, donji si, jer normalno ako je cesta sa dvije trake i ti zaustavis vozilo pravis smetnju za normalno odvijanje saobracaja.
Je li propisana kazna za kršenje clana 69?
drug_profi

#4240 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Za 69. nema propsiane kazne, ali te može uvijek kazniti po nekom članu od 70 do 79.
nemezis

#4241 Re: ZOBS

Post by nemezis »

drug_profi wrote:Za 69. nema propsiane kazne, ali te može uvijek kazniti po nekom članu od 70 do 79.
Naravno, ali to nije "u svakom slučaju" nego u slučajevima predvidjenim članovima 70 do 79.
drug_profi

#4242 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

nemezis wrote:
drug_profi wrote:Za 69. nema propsiane kazne, ali te može uvijek kazniti po nekom članu od 70 do 79.
Naravno, ali to nije "u svakom slučaju" nego u slučajevima predvidjenim članovima 70 do 79.
Nisam ja ni rekao da može po svakom, nego uvijek po nekom od tih pobrojanih, ovisno šta odgovara tvom prekršaju.
A tu je uglavnom sve opisano. Pa se svede na to da si donji.
nemezis

#4243 Re: ZOBS

Post by nemezis »

drug_profi wrote:
nemezis wrote:
Nisam ja ni rekao da može po svakom, nego uvijek po nekom od tih pobrojanih, ovisno šta odgovara tvom prekršaju.
A tu je uglavnom sve opisano. Pa se svede na to da si donji.
Nisi rekao ti nego sale07, i ja sam njemu odgovarao i pitao za kaznu za clan 69 a ti si onda rekao to za 70 do 79. Dakle, poenta mog posta je da te ne moze kazniti po clanu 69 koji predstavlja "svaki slučaj" jer za isti nije propisana kazna.
sale07

#4244 Re: ZOBS

Post by sale07 »

nemezis wrote:
kretanje pješaka.

Ma nije, ali je napisana kazna za parkiranje na trotuaru uz tu istu ulicu, cija sirina je cca 4m, ako ne i veca.
Pa sam onda kontao sljedeci put, ostaviti vozilo na cesti, jer nema znaka zabrane.
preludezalude

#4245 Re: ZOBS

Post by preludezalude »

sale07 wrote:
nemezis wrote:
kretanje pješaka.

Ma nije, ali je napisana kazna za parkiranje na trotuaru uz tu istu ulicu, cija sirina je cca 4m, ako ne i veca.
Pa sam onda kontao sljedeci put, ostaviti vozilo na cesti, jer nema znaka zabrane.
Tako sam i ja razmisljao nakon istog slucaja i upitam jednog policajca za to ostavljanje na cesti. Njegov odgovor je bio da se mora postaviti trokut po propisu i pokrenuti postupak opravke pokvarenog vozila tj uklanjanje.
Dzontra_Volta

#4246 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

sale07 wrote:
nemezis wrote:
kretanje pješaka.

A što ne bi parkirao na za to određeno mjesto, a ne po ulici i trotoaru?
Nikad mi nije bio jasan sklop tih ljudi što ostave auto gdje im padne na pamet, ma o kakvoj žurbi da se radi.
Ja ću radije platiti parking 2 KM za 5 minuta parkiranja nego razmišljati jesam li blokirao nekome kretanje (bilo drugim vozilima bilo roditeljima s kolicima ili invalidima).
sale07

#4247 Re: ZOBS

Post by sale07 »

Dzontra_Volta wrote: A što ne bi parkirao na za to određeno mjesto, a ne po ulici i trotoaru?
Nikad mi nije bio jasan sklop tih ljudi što ostave auto gdje im padne na pamet, ma o kakvoj žurbi da se radi.
Ja ću radije platiti parking 2 KM za 5 minuta parkiranja nego razmišljati jesam li blokirao nekome kretanje (bilo drugim vozilima bilo roditeljima s kolicima ili invalidima).
Zato sto mozda trebam minutu ili dvije se zadrzati, a najblizi parking je udaljen cca 5min hoda u jednom smjeru. A trotuar je sirok cca 4m, tako da i kada parkiram vozilo sigurno necu ometati, nikoga u kretanju. I zato sto na tom istom trotuaru svaki dan se moze vidjeti policijsko auto, jer gospoda u restoranu preko puta redovno jede.
A s druge strane, uzurpirali su sve javne povrsine i pretvorili ih u parkinge koje naplacuju, napravi garazu pa naplacuj, a ne asfalt koji ja placam pri svakoj registraciji i pri svakom litru nafte. Mada ovo je sada druga tema.
tempuser

#4248 Re: ZOBS

Post by tempuser »

Kreni 10 min ranije i ponesi 2 KM za parking, ali posto je kod tebe trotUar i primitivni rezon kad mogu oni sto ne bih mogao i ja mislim da neces shvatiti poentu.
sale07

#4249 Re: ZOBS

Post by sale07 »

tempuser wrote:Kreni 10 min ranije i ponesi 2 KM za parking, ali posto je kod tebe trotUar i primitivni rezon kad mogu oni sto ne bih mogao i ja mislim da neces shvatiti poentu.
Hajde kad si tako pametan da ti napisem.
Koliko registrovanih vozila u gradu Sarajevo ima, a koliko je ta ista drzava obezbjedila parking mjesta, nebitno da li placenih ili neplacenih?
Nikad se nisam vodio rezonom kad mogu oni sto ne bih i ja, i iz tog razloga sam i pitao kakva su moja prava, kao gradjanina koji redovno izmiruje sve obaveze prema ovoj drzavi. Prijavljen na ful platu, registrovano vozilo, placanje akzica u sklopu goriva, placanje putarina itd itd itd (jos samo treba da im i dusu dam).
A zauzvrat dobijem:
Jedno veliko nista, ceste nedao Bog nikom, uzurpirane ceste i pretvorene u javne parkinge(koji se naravno placaju), policiju koja umjesto da regulise javni redi i mir, sluzi kriminalcima i za to da se namakne sto vise para u budzet.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#4250 Re: ZOBS

Post by bitanga_sa_otesa »

drzava da ti obezbjedjuje parking mjesto ? :lol: :lol: :lol:
kad shvatis u zivotu da drzava nije tu da ti daje vec da uzima bit ce ti bolje :D
Post Reply