ZOBS
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
storm876
#4226 Re: ZOBS
Hvala ti
Samo me jos interesuje ako imam onu potvrdu za 49cc skuter(psp),jel to dode kao neka kategorija ?
Tj. hocu reci da li cu dobiti kaznu za voznju bez vozacke ili bez odgovarajuce kategorije
Samo me jos interesuje ako imam onu potvrdu za 49cc skuter(psp),jel to dode kao neka kategorija ?
Tj. hocu reci da li cu dobiti kaznu za voznju bez vozacke ili bez odgovarajuce kategorije
-
Dzontra_Volta
#4227 Re: ZOBS
Jarane, nemoj voziti bez vozačke. Đe je zapelo!? ha ja 
-
storm876
#4228 Re: ZOBS
A jebiga moras malo znas kako jeDzontra_Volta wrote:Jarane, nemoj voziti bez vozačke. Đe je zapelo!? ha ja
- newklear
#4229 Re: ZOBS
Ne znamo kako je, regularno smo čekali da dobijemo vozačku dozvolu i da učestvujemo u saobraćaj. došao si ovdje tražiš neko opravdanje da voziš bez položenog vozačkog ispita... imaš potvrdu...storm876 wrote:A jebiga moras malo znas kako jeDzontra_Volta wrote:Jarane, nemoj voziti bez vozačke. Đe je zapelo!? ha ja
imam potvrdu da sam predao sve potrebne dokumente za vađenje pasoša pa opet ne mogu preko granice dok mi pasoš ne bude gotov....
mala je kazna 400 KM za takva postupanja...
-
sale07
#4230 Re: ZOBS
Imam jedno pa ako neko zna odgovor bio bih zahvalan.
Ako na putu se ne nalazi znak zabrane i zaustavljanja vozila, koliko se vozilo smije zuastaviti, da li mora biti upaljeno i da li vozas smije napustati vozilo u tom slucaju ?
Ako na putu se ne nalazi znak zabrane i zaustavljanja vozila, koliko se vozilo smije zuastaviti, da li mora biti upaljeno i da li vozas smije napustati vozilo u tom slucaju ?
- drug_profi
#4231 Re: ZOBS
Koja je kategorija puta?sale07 wrote:Imam jedno pa ako neko zna odgovor bio bih zahvalan.
-
sale07
#4232 Re: ZOBS
Gradska cesta, ne znam u sta spadadrug_profi wrote:Koja je kategorija puta?sale07 wrote:Imam jedno pa ako neko zna odgovor bio bih zahvalan.
- drug_profi
#4233 Re: ZOBS
Ok, nije magistrala npr. tu se smijes samo radi kvara zaustaviti recimo i sto prije ukloniti auto u stranu.
Članovi od 69-79.
A ako je rijec o gradu, znači ako nije parking, auto možeš zaustaviti do 5 minuta i trebaš biti prisutan.
Članovi od 69-79.
A ako je rijec o gradu, znači ako nije parking, auto možeš zaustaviti do 5 minuta i trebaš biti prisutan.
- newklear
#4234 Re: ZOBS
Rekao si da je zabranjeno zaustavljanje, a zaustavljanje je svaki prekid kretanja vozila na putu u trajanju do pet minuta, osim prekida koji se pravi da bi se postupilo po znaku ili pravilu kojim se regulira saobraćaj. znači da je zabranjeno i do pet minuta...sale07 wrote:Imam jedno pa ako neko zna odgovor bio bih zahvalan.
Kakve veze ima koja je kategorija puta? Ako je zabranjeno zabranjeno je....drug_profi wrote:Koja je kategorija puta?sale07 wrote:Imam jedno pa ako neko zna odgovor bio bih zahvalan.
Last edited by newklear on 19/09/2018 13:54, edited 2 times in total.
- holowey
#4235 Re: ZOBS
newklear wrote:Rekao si da je zabranjeno zaustavljanje, a zaustavljanje je svaki prekid kretanja vozila na putu u trajanju do pet minuta, osim prekida koji se pravi da bi se postupilo po znaku ili pravilu kojim se regulira saobraćaj. znači da je zabranjeno i do pet minuta...sale07 wrote:Imam jedno pa ako neko zna odgovor bio bih zahvalan.
Kakve veze ima koja je kategorija puta? Ako je zabranjeno zabranjeno je....drug_profi wrote:Koja je kategorija puta?sale07 wrote:Imam jedno pa ako neko zna odgovor bio bih zahvalan.
-
sale07
#4236 Re: ZOBS
Nisi bas najbolje procitao, na toj cesti nema znaka zabrane zaustavljanja vozila.newklear wrote:greška...
- newklear
#4237 Re: ZOBS
Izvinjavam se obojici, nisam bio dobro pročitao pitanje pa sam pogriješio...
-
sale07
#4238 Re: ZOBS
Clan 69.
Vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo na mjestu na kome bi ono ugrožavalo sigurnost
drugih učesnika u saobraćaju ili predstavljalo smetnju za normalno odvijanje saobraćaja ili
kretanje pješaka.
Znaci u svakom slucaju kada odes na sud, donji si, jer normalno ako je cesta sa dvije trake i ti zaustavis vozilo pravis smetnju za normalno odvijanje saobracaja.

Vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo na mjestu na kome bi ono ugrožavalo sigurnost
drugih učesnika u saobraćaju ili predstavljalo smetnju za normalno odvijanje saobraćaja ili
kretanje pješaka.
Znaci u svakom slucaju kada odes na sud, donji si, jer normalno ako je cesta sa dvije trake i ti zaustavis vozilo pravis smetnju za normalno odvijanje saobracaja.
-
nemezis
#4239 Re: ZOBS
Je li propisana kazna za kršenje clana 69?sale07 wrote:Clan 69.
kretanje pješaka.
- drug_profi
#4240 Re: ZOBS
Za 69. nema propsiane kazne, ali te može uvijek kazniti po nekom članu od 70 do 79.
-
nemezis
#4241 Re: ZOBS
Naravno, ali to nije "u svakom slučaju" nego u slučajevima predvidjenim članovima 70 do 79.drug_profi wrote:Za 69. nema propsiane kazne, ali te može uvijek kazniti po nekom članu od 70 do 79.
- drug_profi
#4242 Re: ZOBS
Nisam ja ni rekao da može po svakom, nego uvijek po nekom od tih pobrojanih, ovisno šta odgovara tvom prekršaju.nemezis wrote:Naravno, ali to nije "u svakom slučaju" nego u slučajevima predvidjenim članovima 70 do 79.drug_profi wrote:Za 69. nema propsiane kazne, ali te može uvijek kazniti po nekom članu od 70 do 79.
A tu je uglavnom sve opisano. Pa se svede na to da si donji.
-
nemezis
#4243 Re: ZOBS
Nisi rekao ti nego sale07, i ja sam njemu odgovarao i pitao za kaznu za clan 69 a ti si onda rekao to za 70 do 79. Dakle, poenta mog posta je da te ne moze kazniti po clanu 69 koji predstavlja "svaki slučaj" jer za isti nije propisana kazna.drug_profi wrote:Nisam ja ni rekao da može po svakom, nego uvijek po nekom od tih pobrojanih, ovisno šta odgovara tvom prekršaju.nemezis wrote:Naravno, ali to nije "u svakom slučaju" nego u slučajevima predvidjenim članovima 70 do 79.drug_profi wrote:Za 69. nema propsiane kazne, ali te može uvijek kazniti po nekom članu od 70 do 79.
A tu je uglavnom sve opisano. Pa se svede na to da si donji.
-
sale07
#4244 Re: ZOBS
Ma nije, ali je napisana kazna za parkiranje na trotuaru uz tu istu ulicu, cija sirina je cca 4m, ako ne i veca.nemezis wrote:Je li propisana kazna za kršenje clana 69?sale07 wrote:Clan 69.
kretanje pješaka.
Pa sam onda kontao sljedeci put, ostaviti vozilo na cesti, jer nema znaka zabrane.
-
preludezalude
#4245 Re: ZOBS
Tako sam i ja razmisljao nakon istog slucaja i upitam jednog policajca za to ostavljanje na cesti. Njegov odgovor je bio da se mora postaviti trokut po propisu i pokrenuti postupak opravke pokvarenog vozila tj uklanjanje.sale07 wrote:Ma nije, ali je napisana kazna za parkiranje na trotuaru uz tu istu ulicu, cija sirina je cca 4m, ako ne i veca.nemezis wrote:Je li propisana kazna za kršenje clana 69?sale07 wrote:Clan 69.
kretanje pješaka.
Pa sam onda kontao sljedeci put, ostaviti vozilo na cesti, jer nema znaka zabrane.
-
Dzontra_Volta
#4246 Re: ZOBS
A što ne bi parkirao na za to određeno mjesto, a ne po ulici i trotoaru?sale07 wrote:Ma nije, ali je napisana kazna za parkiranje na trotuaru uz tu istu ulicu, cija sirina je cca 4m, ako ne i veca.nemezis wrote:Je li propisana kazna za kršenje clana 69?sale07 wrote:Clan 69.
kretanje pješaka.
Nikad mi nije bio jasan sklop tih ljudi što ostave auto gdje im padne na pamet, ma o kakvoj žurbi da se radi.
Ja ću radije platiti parking 2 KM za 5 minuta parkiranja nego razmišljati jesam li blokirao nekome kretanje (bilo drugim vozilima bilo roditeljima s kolicima ili invalidima).
-
sale07
#4247 Re: ZOBS
Zato sto mozda trebam minutu ili dvije se zadrzati, a najblizi parking je udaljen cca 5min hoda u jednom smjeru. A trotuar je sirok cca 4m, tako da i kada parkiram vozilo sigurno necu ometati, nikoga u kretanju. I zato sto na tom istom trotuaru svaki dan se moze vidjeti policijsko auto, jer gospoda u restoranu preko puta redovno jede.Dzontra_Volta wrote: A što ne bi parkirao na za to određeno mjesto, a ne po ulici i trotoaru?
Nikad mi nije bio jasan sklop tih ljudi što ostave auto gdje im padne na pamet, ma o kakvoj žurbi da se radi.
Ja ću radije platiti parking 2 KM za 5 minuta parkiranja nego razmišljati jesam li blokirao nekome kretanje (bilo drugim vozilima bilo roditeljima s kolicima ili invalidima).
A s druge strane, uzurpirali su sve javne povrsine i pretvorili ih u parkinge koje naplacuju, napravi garazu pa naplacuj, a ne asfalt koji ja placam pri svakoj registraciji i pri svakom litru nafte. Mada ovo je sada druga tema.
-
tempuser
#4248 Re: ZOBS
Kreni 10 min ranije i ponesi 2 KM za parking, ali posto je kod tebe trotUar i primitivni rezon kad mogu oni sto ne bih mogao i ja mislim da neces shvatiti poentu.
-
sale07
#4249 Re: ZOBS
Hajde kad si tako pametan da ti napisem.tempuser wrote:Kreni 10 min ranije i ponesi 2 KM za parking, ali posto je kod tebe trotUar i primitivni rezon kad mogu oni sto ne bih mogao i ja mislim da neces shvatiti poentu.
Koliko registrovanih vozila u gradu Sarajevo ima, a koliko je ta ista drzava obezbjedila parking mjesta, nebitno da li placenih ili neplacenih?
Nikad se nisam vodio rezonom kad mogu oni sto ne bih i ja, i iz tog razloga sam i pitao kakva su moja prava, kao gradjanina koji redovno izmiruje sve obaveze prema ovoj drzavi. Prijavljen na ful platu, registrovano vozilo, placanje akzica u sklopu goriva, placanje putarina itd itd itd (jos samo treba da im i dusu dam).
A zauzvrat dobijem:
Jedno veliko nista, ceste nedao Bog nikom, uzurpirane ceste i pretvorene u javne parkinge(koji se naravno placaju), policiju koja umjesto da regulise javni redi i mir, sluzi kriminalcima i za to da se namakne sto vise para u budzet.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#4250 Re: ZOBS
drzava da ti obezbjedjuje parking mjesto ?

kad shvatis u zivotu da drzava nije tu da ti daje vec da uzima bit ce ti bolje
kad shvatis u zivotu da drzava nije tu da ti daje vec da uzima bit ce ti bolje