BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

512MB

#4226 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 512MB »

mO k3 wrote:
512MB wrote: To znaci da ti hekeri pokradu podatke il sruse stranicu pa dok ti uganjas komsijinog malog ode sve u helac :) a vi pricate o NAMJENSKOJ industriji drzave, vjerujem da je osjetljivo podrucje...
koje podatke?? ...jeli ti mislis da se neki vazni podatci drze na hostovanim serverima za webstranice?? ....
Sve i jedan podatak je vazan koji djelis sa javnoscu, pogotovo kad nije dostupan...
512MB

#4227 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 512MB »

BISCANIN2 wrote:Remontnom zavodu, neko da hakira stranicu, i njima da preuzme podatke????? :D :D
Kralji si, puno pojmova, puno termina čini mi se da je jako malo prakse u tebe, James Bond 007. Ne radi se o Toyotinom i boing portalu za razvoj industrijskih robota i turbomlaznih motora v generacije. Po meni Njima je dovoljan site sa kvalitetnom grafičkom prezentacijom proizvoda i usluga, na dva jezika pored našeg, Njemački, i nekog lektora da pregleda, sa osnovnim paketom zaštite, da je u skladu sa pravilima doborg sajta, što Hamdin mali sa nešto talenta za grafiku i nezavršenim kursom sa Bjelava kod Šemse može pristojno odraditi. Inače radi se o specijilaiziranoj grani industrije kojoj nije od ključnog značaja online prisustvo, i broj klikova. Ovdje se svi dogovori uglavnom započinju i zavaršavaju bilateralno.
Reference su specijalističko znanje, i mašine naravno uz kvalitet.
Ti misliš da remontni zavod ima server koji je umrežen, online, sa poslovnim fajlovima :shock: . :D
Zbog ovakvog razmisljanja smo tu gdje smo... al imas pravo, bolje je nikakvo online prisustvo nego lose online prisustvo.
heckler

#4228 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

http://tntportal.ba/2017/06/01/novi-tra ... inobacaca/
BNT-Tvornica mašina i hidraulike d.d. Novi Travnik u ponedjeljak 05. juna, vrši poligonsko ispitivanje gađanjem Minobacača LBB 82mm M69 A i MB 60 mm M57.

Poligonsko ispitivanje bršit će se u vremenu od 8,00 do 17,00 sati na poligonu u Margetićima.

http://vijesti.ba/clanak/362631/utvrden ... atrogastvu
KADROVSKA RJEŠENJA

Danas izmijenjenim Rješenjem, Federalna vlada je imenovala Zlatka Glavinića za člana Koordinacionog tijela za praćenje provedbe Pravilnika o upravljanju otpadom od električnih i elektronskih proizvoda.
Za učeše u radu i odlučivanju na skupštinama privrednih društava Federalna vlada je opunomoćila Ismeta Demirovića (JP Željeznice FBiH d.o.o. Sarajevo) i Jakuba Mušinbegovića (BNT - Tvornica mašina i hidraulike d.d Novi Travnik).
BISCANIN2

#4229 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by BISCANIN2 »

512MB wrote:
BISCANIN2 wrote:Remontnom zavodu, neko da hakira stranicu, i njima da preuzme podatke????? :D :D
Kralji si, puno pojmova, puno termina čini mi se da je jako malo prakse u tebe, James Bond 007. Ne radi se o Toyotinom i boing portalu za razvoj industrijskih robota i turbomlaznih motora v generacije. Po meni Njima je dovoljan site sa kvalitetnom grafičkom prezentacijom proizvoda i usluga, na dva jezika pored našeg, Njemački, i nekog lektora da pregleda, sa osnovnim paketom zaštite, da je u skladu sa pravilima doborg sajta, što Hamdin mali sa nešto talenta za grafiku i nezavršenim kursom sa Bjelava kod Šemse može pristojno odraditi. Inače radi se o specijilaiziranoj grani industrije kojoj nije od ključnog značaja online prisustvo, i broj klikova. Ovdje se svi dogovori uglavnom započinju i zavaršavaju bilateralno.
Ti misliš da remontni zavod ima server koji je umrežen, online, sa poslovnim fajlovima :shock: . :D
Zbog ovakvog razmisljanja smo tu gdje smo... al imas pravo, bolje je nikakvo online prisustvo nego lose online prisustvo.
To je tvoje misljenje i ok, ovdje gdje jesmo je po meni kriv citav niz i splet okolnosti i događanja, i ljudi, recimo i dio ljudi poput tebe, licno mislim da je 50k puno korisnije uloziti u kojekave namjenske sajmove i prezentacije na istim, takodje preko diplomatskog kora ugostiti i prezentirati vlastite mogucnosti, lobirati itd. Puno realnije utrosen novac na marketing, nego na web site i zadnji krik it tehnologije da bi se bilo in. Eto akonimas kakav argument zasto skrsiti 50 k na ultrafantasticnu web prezentaciju bujrum. Mozda si i u pravu ali.daj nam argumenata.
512MB

#4230 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 512MB »

BISCANIN2 wrote:
512MB wrote:
To je tvoje misljenje i ok, ovdje gdje jesmo je po meni kriv citav niz i splet okolnosti i događanja, i ljudi, recimo i dio ljudi poput tebe, licno mislim da je 50k puno korisnije uloziti u kojekave namjenske sajmove i prezentacije na istim, takodje preko diplomatskog kora ugostiti i prezentirati vlastite mogucnosti, lobirati itd. Puno realnije utrosen novac na marketing, nego na web site i zadnji krik it tehnologije da bi se bilo in. Eto akonimas kakav argument zasto skrsiti 50 k na ultrafantasticnu web prezentaciju bujrum. Mozda si i u pravu ali.daj nam argumenata.
Website je dio marketinga (corporate identity), lice koja odslikava image kompanije. Znam kompanije koje trose 3/4 budgeta na corporate identity. Kad odem na stranicu trz-a "first impression" je katastrofalan, nebi im odkupio zvake a kamoli sa njima sklapo milijonske ugovore. Kliknem na facebook link otvori se facebook.com :( neko je spomeno tekst na engleskom sa google translate, stranica spora (free hosting :? ), cooyright welleplan WTF cooyright mora biti TRZ a ne karina od agencije koja je ovo pravila itd itd. Nedo bog da probam jedan obicni sql injection ovde, nebi se dohavizali za mjesec dana. Sve u svemu jedan veliki kurac gdje imas osjecaj da su neka lopovska posla u pitanju, a to neprivlaci investitore ili klijente. Vrijedi investirati ovde u vise od 50k...
mehoxy

#4231 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mehoxy »

Stranica je zesca karina i slazem se da je bolje da ne postoji nikako nego u ovakvoj formi, jer izgleda zaista neozbiljno, a sve je zasigurno rezultat zelje ljudi u upravi da ustede svaki fening da bi isti zavrsio u njihovim dzepovima.
BISCANIN2

#4232 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by BISCANIN2 »

Website je dio marketinga (corporate identity), lice koja odslikava image kompanije. Znam kompanije koje trose 3/4 budgeta na corporate identity. Kad odem na stranicu trz-a "first impression" je katastrofalan, nebi im odkupio zvake a kamoli sa njima sklapo milijonske ugovore. Kliknem na facebook link otvori se facebook.com :( neko je spomeno tekst na engleskom sa google translate, stranica spora (free hosting :? ), cooyright welleplan WTF cooyright mora biti TRZ a ne karina od agencije koja je ovo pravila itd itd. Nedo bog da probam jedan obicni sql injection ovde, nebi se dohavizali za mjesec dana. Sve u svemu jedan veliki kurac gdje imas osjecaj da su neka lopovska posla u pitanju, a to neprivlaci investitore ili klijente. Vrijedi investirati ovde u vise od 50k...
[/quote]

Tako je kad se informatičar mješa u ekonomiju, web je kao što ti sam napisa dio marketinga, i zavisno od branše negdje je od krucijalnog a negdje od promotivnog značaja, recimo za solanu ditu, broj klikova nije od nekog značaja niti će fantastična prezentacija povećati prodaju.

Iz mog višegodišnjeg iskustva iz privrede, branše koja radi uslugama, web je daleko precjenjen, dio promocije ok, ali pravi poslovi ne dolaze preko neta i weba. Ekonomija je čudo, nije Bulova algebra, trebaš biti veliki mačak da išta postigneš a onda da održiš. Jedno od osnovnih pravila da su sredstva ograničena i njihovo upravljanje je nauka koja je koja je koštala 90% Balkanskih firmi.
Da se vratimo na temu Po meni ciljna grupa ove branše nije na web, bitnije je puno kvalitet i rokovi i know how, a promocija sajmovi i preporuke.
I da im je site radio neki priučeni informatičar sa dajdžinim malim zadužen za mreže i printere.
krater

#4234 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by krater »

krater wrote:Imamo informacije o presama i masinama u kovacnici BNT-a.
Image
...(1,5; 2; 10, 20 i 50 tona)...

krater wrote:Kovacnica - Novi Travnik

Dopuna:

Prese 1600,300 i 250 t
SmokingMan

#4235 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by SmokingMan »

krater wrote:Remont i testiranje tenka M60A3 "Patton"

U pogonima Tehničkog Remontnog Zavoda Hadžići je uspješno okončan kompletan remont i testiranje tenka M60A3 "Patton" Oružanih Snaga BiH.
Oružane snage BiH posjeduju oko 85 tenkova ovog tipa.

:bih: :bih: :bih: :bih:
U Beču je juče u sklopu izbložbe vojne opreme od perioda 1.svj rata pa do perioda 1990.godine bilo izložen i ovaj model tenka. :D

Image

Image
mehoxy

#4236 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mehoxy »

Velika visina ovog tenka mu je jedna od glavnih mana ( citav metar visi od t 72 ). Ne znam sta su tacno ameri imali na umu sa ovim dizajnom, ali je navodno jedan od razloga bio veci komfor posadi. E, pa nece im biti mnogo komforno kad zavrse u grobu zbog pogotka koji bi mozda promasio nizi tenk. Bar u to doba, kad optika i sistemi za nisanjenje nisu bili precizni " u bocu".
krater

#4237 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by krater »

Hoce li ovo u livnici celika u Tuzli instalirati masine za toplo valjanje cijevi ?

Image
Image
Image
kockakockica

#4238 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kockakockica »

Global Mechanical And Electronic Fuzes Market 2017-2022 Forecast Report

Orbis Research Add’s New Report Global Mechanical and Electronic Fuzes Market by Manufacturers, Countries, Type and Application, Forecast to 2022. Provides In-Depth Analysis Of Parent Market Trends, Macro-Economic Indicators And Governing Factors Along With Market Attractiveness As Per Segments.

L3 Technologies
Orbital ATK
Kaman
Expal (Maxam Group)
JUNGHANS Microtec GmbH
Action Manufacturing
Anhui Great Wall Military Industry
Reutech Fuchs Electronics
DIXI Microtechniques
Binas d.d. Bugojno
Sandeep Metalcraft
Reshef Technologies

http://orbisnewsrelease.com/2017/05/31/ ... st-report/

8-)
krater

#4239 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by krater »

Stranci neće moći ulagati u proizvodnju oružja i medijski sektor u RS

Stranim ulagačima bit će omogućeno da ulažu u sve sektore privrednih i neprivrednih djelatnosti u Republici Srpskoj (RS), osim u oblasti koje podrazumijevaju proizvodnju oružja, municije, eksploziva za vojnu upotrebu i vojne opreme te sektore koji obuhvaćaju medijske poslove.

U ovim “sektorima koji podliježu restrikciji“ moguće je ulaganje do 49 posto osnovnog kapitala u poslovnom subjektu, a o ulaganjima iznad ovog postotka odluku donosi Vlada RS-a, ukoliko postoji posebno opravdan interes i ukoliko je to dopušteno propisima kojima su regulirane ove oblasti.

Ove odredbe su predviđene novim zakonom o stranim ulaganjima u RS, koji će biti razmatran na sjednici Narodne skupštine RS-a 13. juna. Iz Vlade navode da je Nacrt zakona o stranim ulaganjima u RS usklađen sa Zakonom o politici stranih ulaganja u BiH tako da se dosadašnji pojam “javno informiranje“ zamjenjuje pojmom “medijski poslovi“.

“Javno informiranje“ je podrazumijevalo širi, ali i nedovoljno jasan pojam i obuhvaćalo je “novine i drugu štampu, radijski i televizijski program, programe novinskih agencija, elektronske publikacije, teletekst, ostale oblike dnevnog ili povremenog objavljivanja urednički oblikovanih programskih sadržaja prenosom zapisa, glasa, zvuka ili slike“.

– Ovo je ostavljalo prostor za različita tumačenja tog pojma – navodi se u obrazloženju zakona.
Pod pojmom “medijski poslovi“ podrazumijevaju se “poslovi emitiranja radijskog programa i emitiranja televizijskog programa putem zemaljske radio-difuzije“.

Nacrtom zakona o stranim ulaganjima u RS definirano je i da strani ulagač osniva poslovni subjekt pod istim uvjetima i propisima kao i domaći, osim ako nije drugačije propisano ovim zakonom te da strani ulagač može sticati pravo svojine na nepokretnostima i to pravo ostvaruje se u skladu s propisima o stvarnim pravima.
krater

#4240 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by krater »

Bili pred gašenjem, a sad povećavaju plate radnicima

Image

Preduzeće Vitezit prošle godine je doživjelo preporod i drastično povećanje proizvodnje, a sada su se stekli uslovi da se plate radnicima povećaju za 20 posto.

Miroslav Puljić, direktor kompanije koja se bavi proizvodnjom privrednih eksploziva, kaže da je, kada je došao na funkciju krajem 2015., proizvodnja bila obustavljena.

– Vlada FBiH u 2016. dala nam je jedan manji kredit kako bi se mogla nastaviti proizvodnja. Novac je iskorišten namjenski u sirovine, tako da je na kraju u 2016. godini, u odnosu na godinu prije, došlo do povećanja proizvodnje za 120 posto, istaknuo je Puljić za Vitez.info.

Ovo preduzeće 2016. godinu završilo je s prihodom od oko 5.500.000 KM, što je tri puta više nego u 2015. godini, kada je zabilježen prihod od 1.700.000 KM.

Intencija i plan je u 2017. godini ostvariti prihod od oko 8.000.000 KM, čime bi PS Vitezit nakon dugo godina poslovao pozitivno.

Plan za 2017. zasniva se na pokretanju dodatnih pogona, zapošljavanju, povećanju proizvodnje, kao i širenju izvozničke mreže.

– Težili smo ka uvećanju plaća, potajno sam se nadao, ali ni sam nisam vjerovao da ćemo uspjeti u našem naumu. S ponosom mogu ustvrditi kako smo od maja ove godine svim radnicima u proizvodnji linearno uvećali plaće za 20 posto. Nakon što smo od početka 2017. godine uspjeli započeti s plaćanjem doprinosa za naše djelatnike, ponosan sam što mogu potvrditi kako smo uspjeli uvećati i plaće, i to djelatnicima u proizvodnji, rekao je Puljić.

Kazao je da kompanija, usprkos činjenici da je na dugom putu oporavka, nastoji učiniti svoje uposlenike zadovoljnim, a istovremeno biti i društveno odgovorna. Vitezit, kako ističke, živi od proizvodnje i ovim su željeli pokazati kako cijene sve ono što su radnici u proizvodnji dali za poduzeće, za čije sve bolje poslovanje upravo oni imaju velike zasluge.
155_mm

#4241 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Nuken wrote:Image

Vidi li se sad?
je li sta procurilo u javnost sta su ovi radili na IDEF 2017?
heckler

#4242 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

@cetvrti.musketir forumas sa MCM foruma provalio da je EUFOR objavio sliku posjete BNTu na kojoj se djelomicno vidi i samohotka straga

klik na link za punu rezoluciju http://www.euforbih.org/eufor/images/ga ... photo2.jpg

Image

Ostale slike

http://www.euforbih.org/eufor/index.php ... vi-travnik

Odmah zatim "izroni" i slika veceg formata straznjeg dijela haubice.
https://www.mycity-military.com/imgs4/2 ... ojanka.jpg

Slika je stara 6 mjeseci i interesantno je da ju je uslikao lik iz Novog Travnika, hrvatski nacionalista koji uopste i ne pokusava da sakrije svoj anomizitet prema Bosnjacima i BNTu. Privatnim vezama i poznanstvima je usetao u fabriku i slikao. Neke slike Orkanovog 8x8 FAPa je vec stavljao na taj forum a ovu ga je bilo valjda strah objaviti ali ju je poslao @raketasu. Raketas, inace jedan od bivsih direktora Pretisa, a od rata u Zagrebu, je na kratko i ovaj forum posjecivao i podijelo neke jako lijepe price o Berki, a inace je skoro pa jedini razlog sto obracam paznju na onaj forum
Nuken

#4243 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

Nismo dugo o samohotki. Ne stigosmo od remonta tenka, haubice, prvog pištolja, puške i automata :D
Helem, očekivano. Vidi se stopa na kraju kamiona. Opaljenje preko kabine. Hit and run. Nema puno filozofije. Sve u svemu, dobra stvar. Nisu trebali dozvoliti EUFOR-u da slika ovako ali Bože moj. Puna je Bosna hasuma raznih. Ali kasno im je ;-) :bih:
Gojeni H

#4244 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Gojeni H »

Nuken wrote:Nismo dugo o samohotki. Ne stigosmo od remonta tenka, haubice, prvog pištolja, puške i automata :D
Helem, očekivano. Vidi se stopa na kraju kamiona. Opaljenje preko kabine. Hit and run. Nema puno filozofije. Sve u svemu, dobra stvar. Nisu trebali dozvoliti EUFOR-u da slika ovako ali Bože moj. Puna je Bosna hasuma raznih. Ali kasno im je ;-) :bih:
Dobro si. Ne znam da li se moze izvuci malo vani? ... to bi pretpostavljam dalo vecu stabilnost vozilu/orudju.
Nuken

#4245 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

Gojeni H wrote:
Nuken wrote:Nismo dugo o samohotki. Ne stigosmo od remonta tenka, haubice, prvog pištolja, puške i automata :D
Dobro si. Ne znam da li se moze izvuci malo vani? ... to bi pretpostavljam dalo vecu stabilnost vozilu/orudju.
Izvlači se ona skroz vani i odigne čitav kamion. Zato i može kamion 6x6 jer osovine ne trpe toliku silu
Seawolf

#4246 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Seawolf »

Nuken wrote:
Gojeni H wrote:
Izvlači se ona skroz vani i odigne čitav kamion. Zato i može kamion 6x6 jer osovine ne trpe toliku silu
Ma ja, kud ne napraviše da se može još izvuči, pa da može i na 4x4.
drndalo

#4247 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by drndalo »

A masa svega ne utice na to dal' moze 4x4...?
Seawolf

#4248 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Seawolf »

drndalo wrote:A masa svega ne utice na to dal' moze 4x4...?
Samo sam se poveo za logikom forumaša po kojoj je dovoljno osigurati što veće izvlačenje stabilizatora, kako bi se mogla koristiti kamionska šasija sa manje osovina ...
drndalo

#4249 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by drndalo »

Ma znam, ali onda mozemo ici i na 2x2 sa dovoljno stopa na izvlacenje... :mrgreen:
Seawolf

#4250 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Seawolf »

drndalo wrote:Ma znam, ali onda mozemo ici i na 2x2 sa dovoljno stopa na izvlacenje... :mrgreen:
Drago mi je da razumiješ svu grotesknost te logike.
Post Reply