Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Ratarka

#4226 Re: Bášča

Post by Ratarka »

hrastov žižak wrote:Može se gledat, nisam ni ja član, pa ipak vidim. Samo skrolajte dolje i vidićete rupčage. Ove su namjenjene za paradajza, treba malo pliće za graha.
evo ipak slika za svaki slučaj
Image
a too? hvala! i tebi i arminu! kad budem dosla do toga uslikam da kazete jel to to
hvala!
Ratarka

#4227 Re: Bášča

Post by Ratarka »

oaza, iako ovo spada u pp ovdje cu ti reci jer mislim da trebam. a ako moderatorica misli da ne spada neka obrise.
ne treba da brises svoj komentar, vec smo svi shvatili da sam ja glupa i da mi se mora nacrtati da bih shvatila.
kao klasicno haustorce mogu da zivim sa tim, jasno mi je da vecinu napisanih, tacnije nejasno definisanih stvari ne razumijem (zamisli postoje ljudi kojima je moje neznanje jasno?!), vecinu izraza. ja sam nazalost dijete asfalta, bez bake ili dede na selu, bez nasljedstva sela, kontas? i meni je nejasno mnogo toga. pa pitam. misleci da je ovaj forum za takva pitanja, a ne za ismijavanja.
u tome je razlika, meni je normalno da neko ne konta "procentni" racun haustora, a tebi je sega da ja ne kontam "kucice".
to je bosna honey.
razlika izmedju tebe i mene je da se ja nikome ne bih rugala nikada.
Senći

#4228 Re: Bášča

Post by Senći »

armin_jocker wrote:
hrastov žižak wrote:Ja "grahove" :D sijem u takozvane "kuće"(dugosilazni akcent) :D gdje su redovi razmaka 40 cm, a između kuća je nekih 20-30 cm. Po 4 zrna u svaku kuću. Koji način ti koristiš?
Ovaj nacin, ali potpuno isti, u kuuuće :D i ja koristim, tako su me naucili, ima prostora i za plitke, ako nije cuca, a nije ni gusto, ni rijetko. 4 zrna su mjera za kuću
Ja isto ovako sijem grah samo u rović (kuću) stavaljam po 7 zrna za plitkaš, a za ćuću 9.

Ratarka ti reče da ćeš sijati uz ogradu tako da ti ove zavrzlame oko kuuuuuća nisu bitne, jednostavno pored ograde iskopaš mali kanal dubine do desetak cm i stavljaj razmak između zrna nekih 4do5 cm.Samo malo pokrij zemljom toliko da se nevide zrna i ako nije pođubrena zemlja možeš vrlo malo pođubriti i eto lijepe ograde i graha.
Ratarka

#4229 Re: Bášča

Post by Ratarka »

Senći wrote:
armin_jocker wrote:
hrastov žižak wrote:Ja "grahove" :D sijem u takozvane "kuće"(dugosilazni akcent) :D gdje su redovi razmaka 40 cm, a između kuća je nekih 20-30 cm. Po 4 zrna u svaku kuću. Koji način ti koristiš?
Ovaj nacin, ali potpuno isti, u kuuuće :D i ja koristim, tako su me naucili, ima prostora i za plitke, ako nije cuca, a nije ni gusto, ni rijetko. 4 zrna su mjera za kuću
Ja isto ovako sijem grah samo u rović (kuću) stavaljam po 7 zrna za plitkaš, a za ćuću 9.

Ratarka ti reče da ćeš sijati uz ogradu tako da ti ove zavrzlame oko kuuuuuća nisu bitne, jednostavno pored ograde iskopaš mali kanal dubine do desetak cm i stavljaj razmak između zrna nekih 4do5 cm.Samo malo pokrij zemljom toliko da se nevide zrna i ako nije pođubrena zemlja možeš vrlo malo pođubriti i eto lijepe ograde i graha.
super, onda cu ovako kako si opisao, a kada nikne uslikam da vidimo jesam li ja to dobro ili moram na popravni :lol:
hvala na pojasnjenju :)
armin_jocker

#4230 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Jako bitno sto je Senci napomenuo, je da ne nagrnes puno zemlje na zrna. kada grah nikne, i malo odraste, onda je malo potrebno ogrnuti ga, primaknuti zemlju, bar ja tako radim. Sa grahom se mora pazljivo raditi i kada nikne, jer je jako osjetljiv
Ratarka

#4231 Re: Bášča

Post by Ratarka »

armin_jocker wrote:Jako bitno sto je Senci napomenuo, je da ne nagrnes puno zemlje na zrna. kada grah nikne, i malo odraste, onda je malo potrebno ogrnuti ga, primaknuti zemlju, bar ja tako radim. Sa grahom se mora pazljivo raditi i kada nikne, jer je jako osjetljiv
ovo cu da zapamtim, u subotu sam mislila da posijem, pa cu uslikati, imam vremena da popravim ako kazete da nije dobro, hvala na pomoci :)
hrastov žižak

#4232 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

Ljudi, da li je iko od vas sadio sortu paradajza "cherry falls"? Ja ove godine prvi put i zanima me može li se saditi u zemlju i da mu dodam potporu? Kako vidim na slikama namjenjen je za saksija ali ne vjerujem da će mi svi stat u saksije. Volio bih da dio ode i u zemlju.
kerima1

#4233 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Vidim ovdje "palo" i ruznih rijeci Ratarko ne moj tako COaza je starija zena. :jok:
Sta ima kod mene novo,ima to da sam iz dosade nema se posla u vrtu pkisalila gaveza i koprive pa cu zaljevati lukove time. :)
CvjetnaOaza

#4234 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

kerima1 wrote:Vidim ovdje "palo" i ruznih rijeci Ratarko ne moj tako COaza je starija zena. :jok:
Sta ima kod mene novo,ima to da sam iz dosade nema se posla u vrtu pkisalila gaveza i koprive pa cu zaljevati lukove time. :)
Kerima hvala ti na razumijevanju, ja zbilja ne volim da se šalim s nepoznatim osobama, ali eto desilo se. Pošto je Ratarka ta koja često "karikira" (nadam se da se neće opet uvrijediti) ja sam prihvatila šalu i nisam ni slutila da će je toliko pogoditi. Nisam imala namjeru da vrijeđam ni nju ni bilo koga drugog i odmah sam se izvinula 2 puta.
Nažalost neke stvari se moraju stavljati na velika zvona.
Ja sam ovdje prije svega zbog biljaka i razmjene iskustava. Pored toga moje godine nisu sigurno za nekakve igre po forumima.
kerima1

#4235 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Tacno je da ljudi koji su podlozni saljenju moraju da prihvate kad se i na njihov nacin sali.Pogotovo mi ovdje sve je to sredovjecno :lol: necemo se sad cupati za kosu brate mili.Nadam se da se Ratarka malo naljutila,al proci ce nju mozda djeca sikirala ko mene danas moja. ;-)
Ratarka

#4236 Re: Bášča

Post by Ratarka »

kerima1 wrote: Sta ima kod mene novo,ima to da sam iz dosade nema se posla u vrtu pkisalila gaveza i koprive pa cu zaljevati lukove time. :)
gdje si nasla gavez?
kerima1

#4237 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Ratarka wrote:
kerima1 wrote: Sta ima kod mene novo,ima to da sam iz dosade nema se posla u vrtu pkisalila gaveza i koprive pa cu zaljevati lukove time. :)
gdje si nasla gavez?
Dobro pitanje Bogami jer ja bas danas kazem nekim zenama dok su me vidile da ga cupam kraj ceste po kanalima,berem ga hocu bilje prskati.Mogle su pomisliti hocu za caja iz jarka :lol: Jako je krupan,cvjeta,a na cistina ga nema za lijeka.tuzno!
kerima1

#4238 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Jel ko pravi med od maslacka?Ja to zbog djece jako je dobar za kasalj i grlobolju.ako kome treba recept tu sam.
CvjetnaOaza

#4239 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

hrastov žižak wrote:Ljudi, da li je iko od vas sadio sortu paradajza "cherry falls"? Ja ove godine prvi put i zanima me može li se saditi u zemlju i da mu dodam potporu? Kako vidim na slikama namjenjen je za saksija ali ne vjerujem da će mi svi stat u saksije. Volio bih da dio ode i u zemlju.
H žižak, ja sam prije nekoliko godina (mislim da ima slika negdje na blogu) sijala nešto slično i ne razmišljajući posadila ga u baštu. Mislim da bi bilo bolje da ga (bar jedan dio) posadiš u saksije. Moj je bio još malo niži, nisam ga ni mogla zavezati za pritku, toliko je bio mal. E sad, na tebi je šta ćeš i kako ćeš.
Ratarka

#4240 Re: Bášča

Post by Ratarka »

kerima1 wrote:Jel ko pravi med od maslacka?Ja to zbog djece jako je dobar za kasalj i grlobolju.ako kome treba recept tu sam.
taj recept zelim, ako ti nije zahmet napisi!
kerima1

#4241 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Ratarka wrote:
kerima1 wrote:Jel ko pravi med od maslacka?Ja to zbog djece jako je dobar za kasalj i grlobolju.ako kome treba recept tu sam.
taj recept zelim, ako ti nije zahmet napisi!
100 cvjetova maslacka
1 kg secera
1 L vode
1 limun
Operes cvjetove i prokuhas na 10 min.u litri vode.procijedis,dodas secer i oguljen limun,kuhas pola sata na jacoj temp.kad se ohladi sipas u tegle.
hrastov žižak

#4242 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

CvjetnaOaza wrote:
hrastov žižak wrote:Ljudi, da li je iko od vas sadio sortu paradajza "cherry falls"? Ja ove godine prvi put i zanima me može li se saditi u zemlju i da mu dodam potporu? Kako vidim na slikama namjenjen je za saksija ali ne vjerujem da će mi svi stat u saksije. Volio bih da dio ode i u zemlju.
H žižak, ja sam prije nekoliko godina (mislim da ima slika negdje na blogu) sijala nešto slično i ne razmišljajući posadila ga u baštu. Mislim da bi bilo bolje da ga (bar jedan dio) posadiš u saksije. Moj je bio još malo niži, nisam ga ni mogla zavezati za pritku, toliko je bio mal. E sad, na tebi je šta ćeš i kako ćeš.
hvala na savjetu. Onda neću ništa eksperimentisat, nabaviću još saksija i poredat na jedan od balkona.
safran

#4243 Re: Bášča

Post by safran »

Hej, da ovo nije ona sorta što je ja sada vodim pod "flag bonsai" - naime veličinom je kao bonsai, plodovi su cherry tipa a meni rasad dao flag. Narastao gust žbunić pun plodova i baš kao što Oaza reče, nemaš gdje pritku privezati. Sačuvala sam sjeme i super je nikao. Ma mislim da mi je to najbolji rasad od svih paradjzova. Izreklamirala sam ga i imam ove raje haustorčadi koji će se ove godine okušati u uzgoju flag bonsai ili možda cherry falls paradajza na balkonima.
Nego ljudi ja imam drugi problem - čoek mi je sve sorte paradajza izmješao i ništa nije obilježeno. A kako imamo zahtjeve i ZAHTJEVE za rasadom paradajza bojim se da bez neke sorte ne ostanem. Ma paradajza neće faliti ali ako ostanem bez sjemena za narednu godnu biće belaj. :hitna:
CvjetnaOaza

#4244 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Safran, kako da ostaneš bez sjemena pored ovolikih forumaša, a i ti kojima budeš davala rasad neka sačuvaju par sjemenki od svake sorte.
safran

#4245 Re: Bášča

Post by safran »

Ma joj, ja imam one od prošle godine Peche Jeune (mnogo mi se dopao - jako blaga i ukusna sorta - žuti), Azoycka - vrlo otporan, sočan i rodan žuti paradajz, Carmello - crveni - izuzetnog okusa i još par njih koje ne bih da izgubim. A ovi što su mi se prijavili na rasad su mi nepovjerljiva sorta - bojim se da ne odustanu u po sezone a neću stići i u njihovu baštu - jedva ću i u svoju.
kerima1

#4246 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Ja sam neke sorte obiljezila,a neke dala mojima da posiju.Oni smao posijali bez da sta oznace :o morat cu se truditi d aneke sorte "prepoznam" po plodu.uzas!
hrastov žižak

#4247 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

safran wrote:Hej, da ovo nije ona sorta što je ja sada vodim pod "flag bonsai" - naime veličinom je kao bonsai, plodovi su cherry tipa a meni rasad dao flag. Narastao gust žbunić pun plodova i baš kao što Oaza reče, nemaš gdje pritku privezati. Sačuvala sam sjeme i super je nikao. Ma mislim da mi je to najbolji rasad od svih paradjzova. Izreklamirala sam ga i imam ove raje haustorčadi koji će se ove godine okušati u uzgoju flag bonsai ili možda cherry falls paradajza na balkonima.
da. po morfološkom opisu bi to trebalo biti ovaj koji i ja imam. ja naručio preko i-beja, nadam se da će biti plodonosan.
Mu'min

#4248 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Safran

ne brini za sjemena nekako ćemo na kraju sezone svi ponuditi šta može i i ima i bi će za sve. :wink:
Možda čak šta i za "padobrance teme". :mrgreen:
fortaleza

#4249 Re: Bášča

Post by fortaleza »

Kakav je to žuti paradajz, nisam dosad vidio takve?
hrastov žižak

#4250 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

Image
jedan od onih koje spominje Oaza.

Image Yellow pear
Image Snow White
ja imam ove ali ima još mnogo sorti žutog paradajza
Post Reply