Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
Banksy

#4226 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Banksy »

Dozer wrote:
Samo vam pokusavam ukazati na identicne matrice, a vi mislite sta hocete.

Ja pricam i mislim uvijek isto, i svugdje. Medjutim, negdje je to ok, a negdje ljudi na to gledaju kao na laz.
Migoljiš, ali džaba.

''Woody'' je profesionalni provokator. Iznad je postavljen njegov, još jedan, novi lažni citat s izmišljenim izjavama izmišljenih ljudi.

O kakvim to ''identičnim matricama'' govoriš?

On laže. Je li ti i laž, kao provokacija, ''ok''? Ili je ''ok'' samo kad je postavlja ''Woody''?
Dozer

#4227 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Pogresno shvaceno. I, nigdje ja ne migoljim.

Samo kazem da je danas bosnjacka etno-nacionalisticka matrica identicna srpskoj i hrvatskoj. To je sve. Ko konta - konta. Ko ne konta - sta cu mu ja.

Usput - ne branim ja Woody-ja, nego vi ne citate napisano kako treba. Covjek nigdje nije napisao to ovako kako mu vi sad spocitavate.
Banksy

#4228 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Banksy »

Dozer wrote:
ne branim ja Woody-ja, nego vi ne citate napisano kako treba. Covjek nigdje nije napisao to ovako kako mu vi sad spocitavate.
Woody wrote:
Dokazi otkrivaju poteškoće s kojima se suočavaju zapovjednici (SRK) u izbjegavanju civilnih žrtava kada je riječ o vođenju rata u urbanom kontekstu grada Sarajeva. ABiH je u vrijeme sukoba brojala oko 45.000 vojnika unutar grada, što predstavlja značajan broj naspram procijenjenih 340.000 stanovnika Sarajeva. Ova gusta vojna prisutnost u gradu znatno povećava vjerojatnost civilnih žrtava kada napadaju ABiH ciljeve, posebno kada se koriste oružja poput minobacača i snajpera.

Kao predstavnik UN-a, objasnio je, ratovanje pod tim okolnostima je „vojniku najgora noćna mora.”

Drugi predstavnik UN-a složio, svjedočenja da „dvije strane vode rat (u gradu) i obje koriste topništvo i minobacače. Mislim da je tako nemoguće, što sam i doživio tamo, izbjeći određene civilne četvrti...
http://www.icty.org/x/cases/galic/tjug/ ... 31205e.pdf

(Svjedočenje kanadskog puk. Davida Frasera, oficira UNPROFOR-a u Sarajevu, na suđenju Stanislavu Galiću)

Woody wrote:

Mene više interesuje ovo svjedočenje kanadskog pukovnika, koji se pridružuje plejadi počevši od MacKenzie-a...

SEPARATE AND PARTIALLY DISSENTING OPINION OF
JUDGE NIETO-NAVIA

http://www.icty.org/x/cases/galic/tjug/ ... 31205e.pdf

Rafael Nieto-Navia
Judge
Done this fifth day of December 2003
At The Hague
The Netherlands
Znam zašto on laže, ali zašto ti to radiš?
Dozer

#4229 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

As a UN representative explained, waging war under these circumstances is “a soldier’s worst nightmare.
”Another UN representative concurred, testifying that “two parties are waging war [in the city] and both are using artillery and mortar. I think that it is impossible, with what I experienced there, to avoid certain civilian neighbourhoods."
Dakle, ovo je svjedocio UN-ov covjek, a sudija citirao.
Nije to sudijino misljenje, ni izjava...
agent_zero

#4230 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by agent_zero »

Dozer wrote:Pogresno shvaceno. I, nigdje ja ne migoljim.

Samo kazem da je danas bosnjacka etno-nacionalisticka matrica identicna srpskoj i hrvatskoj. To je sve. Ko konta - konta. Ko ne konta - sta cu mu ja.

Usput - ne branim ja Woody-ja, nego vi ne citate napisano kako treba. Covjek nigdje nije napisao to ovako kako mu vi sad spocitavate.
Tačno tako.
Banksy

#4231 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Banksy »

Dozer wrote:
As a UN representative explained, waging war under these circumstances is “a soldier’s worst nightmare.
”Another UN representative concurred, testifying that “two parties are waging war [in the city] and both are using artillery and mortar. I think that it is impossible, with what I experienced there, to avoid certain civilian neighbourhoods."
To nije tačno, i ti znaš da nije tačno,
fuj,
i bolje je da ne komentiram dalje...
Dozer

#4232 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Sta ba nije tacno?!

Pa eto ti TVOJ link. Na njemu, tj. u tom dokumentu sve pise, ukljucujuci i ovo sto sam ti kopirao.

Woody je rekao:
Mene više interesuje ovo svjedočenje kanadskog pukovnika, koji se pridružuje plejadi počevši od MacKenzie-a...
A sudija je citirao:
Ne migolji sad, nego reci - sta nije tacno? Za sta tacno napada(te)s covjeka? A i mene...?
Evo ti i taj cijeli clanak:
6. The difficulty of waging war in the urban environment of Sarajevo
(a) Sizeable ABiH presence inside the city
9. The evidence reveals the difficulties faced by a commander in avoiding civilian casualties when waging a war in the urban context of Sarajevo. The ABiH had posted during the conflict approximately 45,000 troops inside the city,representing a sizeable minority of Sarajevo’s estimated 340,000 inhabitants. This dense military presence inside the city significantly increased the likelihood of harming nearby civilians when attacking ABiH targets, particularly when available weapons such as mortars were used. As a UN representative explained, waging war under these circumstances is “a soldier’s worst nightmare.”
Another UN representative concurred, testifying that “two parties are waging war [in the city] and both are using artillery and mortar. I think that it is impossible, with what I experienced there, to avoid certain civilian neighbourhoods.”
Last edited by Dozer on 11/04/2017 12:35, edited 2 times in total.
KENJAC

#4233 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by KENJAC »

Što dolazite na forum ako niste spremni cuti drugacije misljenje? Nije li bas to svrha foruma ?
Stari_Jarac

#4234 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Stari_Jarac »

KENJAC wrote:Što dolazite na forum ako niste spremni cuti drugacije misljenje? Nije li bas to svrha foruma ?
Svrha foruma (bar ovoga) je svađa :roll:
Dozer

#4235 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Izgleda...

Niko nece ni da cuje da nesto mozda nije bas onako kako mu je servirala vlast...
Zalosno.

A imperativ zrelog i slobodnog drustva jeste ciscenje ispred svojih vrata. Ali...predaleko smo svi mi u BiH od toga.

Nece ljudi u Sarajevu ni da cuju da su nam vodu zavrtali nasi (SDA), a kako bi pobudili sazaljenje i izazvali neke reakcije MZ. I, usput, dovukli arapske "bratske" donacije vrijedne milijarde... Danas svi vidimo kako se sve te pare peru. Hint: "Moze jedna vreca zlata i za mog sina Bakira?"

Ista stvar i sa strujom...
Last edited by Dozer on 11/04/2017 12:44, edited 1 time in total.
Banksy

#4236 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Banksy »

Dozer wrote:Sta ba nije tacno?!

Pa eto ti TVOJ link. Na njemu, tj. u tom dokumentu sve pise, ukljucujuci i ovo sto sam ti kopirao.

Woody je rekao:
A sudija je citirao:
Ne migolji sad, nego reci - sta nije tacno? Za sta tacno napada(te)s covjeka? A i mene...?
Sve nije tačno.
Napisala sam duži odgovor, pa ga izbrisala jer je bio uvredljiv.
Budala, s osnovnim kognitivnim sposobnostima i s površnim poznavanjem engleskog, vidi i čita o čemu se ovdje radi.
Ne bih dalje, zaista, gadi mi se, oprosti.
insomnia78

#4237 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by insomnia78 »

Drugacije misljenje :lol:
insomnia78

#4238 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by insomnia78 »

Dozer wrote:Izgleda...

Niko nece ni da cuje da nesto mozda nije bas onako kako mu je servirala vlast...
Zalosno.

A imperativ zrelog i slobodnog drustva jeste ciscenje ispred svojih vrata. Ali...predaleko smo svi mi u BiH od toga.
A sta je po tebi vlast presutila? To da su srbi zbog specificnosti borbe u urbanom okruzenju slucajno ubili ponekog civila?
Ono, jbg zamjenis dijete u narucju za vojnika. Desava se.
Je l' te makar malo sram?
Dozer

#4239 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Banksy wrote: Sve nije tačno.
Napisala sam duži odgovor, pa ga izbrisala jer je bio uvredljiv.
Budala, s osnovnim kognitivnim sposobnostima i s površnim poznavanjem engleskog, vidi i čita o čemu se ovdje radi.
Ne bih dalje, zaista, gadi mi se, oprosti.
Cekaj ba...

Ti si postavila taj dokument, a u njemu pise citirano, tj. kopirano. Prije toga si rekla da je to sve "izdvojeno misljenje sudije", sto taj dokument jeste.
Ali, u dokumentu se nalaze i stvari koje taj sudija citira, i ti onda za to kazes da - nije tacno?!
Dakle, to je sto se tice dokumenta.

Drugi par rukava je istinitost navoda u njemu. E sad - na sta ti ciljas kada kazes da "to nije istina" ?
A Woody upravo to potencira, koliko ja vidim - da li i taj UN-ov pukovnik nastavlja sa McKenzijevim spinom istine. Ja vidim, a i ti si to citirala, da je covjek postavio to pitanje. Ne vidim da je na bilo koji nacin opravdavao to i tvrdio da je istina to sto taj debil "svjedoci"...
insomnia78 wrote: A sta je po tebi vlast presutila? To da su srbi zbog specificnosti borbe u urbanom okruzenju slucajno ubili ponekog civila?
Moram vam ovako reci - ne serite dok voz stoji!

Te nebuloze o miksanim vojnicima i civilima u gradu su najklasicnija moguca budalastina i pokusaj opravdanja ubijanja civila. Za to NEMA OPRAVDANJA! I tacka. I prestanite mi podmetati stvari koje nisam rekao.
Ako niste u stanju razluciti sta je sta i o cemu se konkretno prica, onda se bar suzdrzite od imbecilnih i besmislenih spin komentara.
Last edited by Dozer on 11/04/2017 12:52, edited 1 time in total.
insomnia78

#4240 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by insomnia78 »

Pa kolega ti kaze da bi ko eto tu moglo i biti malo istine
Fudo387

#4241 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Fudo387 »

Dozer wrote:
Tuci Velesice, tamo nema puno srpskog zivlja.
Dozer

#4242 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

insomnia78 wrote:Pa kolega ti kaze da bi ko eto tu moglo i biti malo istine
Koji moj "kolega" i po cemu "kolega"?

I - istine u cemu?
Da je u Sarajevu bilo oko 45.000 vojnika od ukupno oko 340.000 stanovnika? Sta je tu laz?
Last edited by Dozer on 11/04/2017 12:56, edited 2 times in total.
pirpa

#4243 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by pirpa »

Gojeni H wrote:
pirpa wrote:Woody je za pojedine na ovom forumu izmislio patriotizam i ljudskost... Samo onako kažem...
Inace se cinis normalnim. Sto ti ovo treba?
Pročitao sam nekoliko puta Woody-ev post i stvarno ne vidim da je čovjek iznio sopstveno mišljenje sem citata u kojem haški sudija citira svjedočenje UN generala i njihovo mišljenje o sarajevskom ratištu...
insomnia78

#4244 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by insomnia78 »

Zalosno.

Nece ljudi u Sarajevu ni da cuju da su nam vodu zavrtali nasi (SDA), a kako bi pobudili sazaljenje i izazvali neke reakcije MZ. I, usput, dovukli arapske "bratske" donacije vrijedne milijarde... Danas svi vidimo kako se sve te pare peru. Hint: "Moze jedna vreca zlata i za mog sina Bakira?"

Ista stvar i sa strujom...
A tek kad, onomad KlinKton rece Aliji da mu treba deset 'iljada mrtvih muslimana pa da napa'ne Srbiju
insomnia78

#4245 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by insomnia78 »

pirpa wrote:
Gojeni H wrote:
pirpa wrote:Woody je za pojedine na ovom forumu izmislio patriotizam i ljudskost... Samo onako kažem...
Inace se cinis normalnim. Sto ti ovo treba?
Pročitao sam nekoliko puta Woody-ev post i stvarno ne vidim da je čovjek iznio sopstveno mišljenje sem citata u kojem haški sudija citira svjedočenje UN generala i njihovo mišljenje o sarajevskom ratištu...
Da, samo sto je njegov svaki post u tom tonu
Stari_Jarac

#4246 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Stari_Jarac »

insomnia78 wrote:

Zalosno.

A sta je po tebi vlast presutila? To da su srbi zbog specificnosti borbe u urbanom okruzenju slucajno ubili ponekog civila?
I ti ga pretjera, sad! ti iz Francuske pitaš čovjeka koji je ostavio zdravlje ovdje u ratu je li ga stid.
Banksy

#4247 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Banksy »

Dozer wrote:
Banksy wrote:
I ti i provokator ste dobili i previše prostora i vremena.
Neću ti više odgovarati, sigurno, žao mi je, doviđenja.
Dozer

#4248 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

I onda se nesto batrgate kad vam se kaze da imate identicnu mentalnu matricu kao i oni na poskoku, slavicu i sl... :roll:
I tamo se na identican nacin izokrece sve napisano mimo ustaljene "matrice nevinosti" Srba, odnosno Hrvata...
Banksy wrote: I ti i provokator ste dobili i previše prostora i vremena.
Neću ti više odgovarati, sigurno, žao mi je, doviđenja.
A sta si mi to do sad, kao, odgovorila...? Osim sto se ponasas kao nekakva uvrijedjena mlada, nisi rekla nista. Fino te pitam na sta mislis pod "nije istina"?
insomnia78

#4249 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by insomnia78 »

Dozer wrote:
insomnia78 wrote:Pa kolega ti kaze da bi ko eto tu moglo i biti malo istine
Koji moj "kolega" i po cemu "kolega"?

I - istine u cemu?
Da je u Sarajevu bilo oko 45.000 vojnika od ukupno oko 340.000 stanovnika? Sta je tu laz?
Pa eto vidis. U tolikom omjeru tesko je ne pogoditi i ponekog civila
Dozer

#4250 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

insomnia78 wrote: Pa eto vidis. U tolikom omjeru tesko je ne pogoditi i ponekog civila
Nisi mi odgovorio na pitanje o "kolegi". Cekam jos.

A ovo gore je - cinjenica.
Medjutim, i kako vec rekoh - ta cinjenica u slucaju opsade Sarajeva ne znaci apsolutno nista, jer njima i jeste bio cilj pobiti sto vise muslimana, tako da je ta prica samo to - prica, kojom su pokusali opravdati ubijanje civila. Kao, to su bile slucajne zrtve.
Nisu, nego namjerne.
Sta je nejasno?

Ali, isto tako, cinjenica je da su mogli pobiti jos minimalno 5x vise ljudi.
Pitanje je - zasto nisu? Ja tvrdim - radi multimilionskih talova s nasima. Ti misli sta hoces.
Last edited by Dozer on 11/04/2017 13:14, edited 1 time in total.
Post Reply