BiH proizvodi (domaće je najbolje)
Moderator: anex
- strong69
#4226 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Kada je u pitanju vanjsko-trgovinska saradnja izmedu BiH i HR u mlijeku i mlijecnim proizvodima. Podaci sa sajta UIO.
Izvoz iz BiH u HR (KM) Uvoz u BiH iz HR (KM)
2013. 24.879.074,18 44.550.945,49
2014. 0,00 32.435.552,90
2015./7 mjeseci/ 0,00 16.941.103,42
Izvoz iz BiH u HR (KM) Uvoz u BiH iz HR (KM)
2013. 24.879.074,18 44.550.945,49
2014. 0,00 32.435.552,90
2015./7 mjeseci/ 0,00 16.941.103,42
-
Naslovnica
#4227 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Kupio sam Nova Vita da je probam umjesto cedevite, i mogu svečano da izjavim da cedevita više neće ući u moju kuću.
Nova Vita je odlična zamjena za cedevita, zaista je vrlo mala razlika, znači moja iskrena preporuka!
Nova Vita je odlična zamjena za cedevita, zaista je vrlo mala razlika, znači moja iskrena preporuka!
-
BIONA
#4228 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Znaci Megle vozdra
- strong69
#4229 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Svako ima pravo da bira. Ja sam izabrao da prezentiram proizvode i proizvodace koji se "provlace" kroz BH trziste kao domaci. To je osnovni razlog moje rezigniranosti. U medijima, u izjavama u svim pricama stoji "Domaca mljekarska industrija Meggle". Cija domaca? Njemacka? Ako je njemacka domaca industrija ja se izvinjavam. Ali nije korektno pisati "domaca" a vecinu svoj asortimana uvozis preko Meggle Posusje iz Srbije, Hrvatske, Ceske, Slovacke, Njemacke, Madarske itd... Meggle je ogromna mljekara, imaju fabrike sirom svijeta. Nema potrebe da kupce dovode u zabludu sa ovim sloganima i pricama. Ako su mislili da smo blesavi dobro. Ja jesam bio blesav ali i obmanut. Necu uvijek biti. Covjek uci dok je ziv.BIONA wrote:Znaci Megle vozdra
Isto radi Dukat. Ocito da je biti domaci postalo popularno u BiH, makar kada je u pitanju mlijeko. Nadam se da ce i domaca voda krenuti istim putem i da ce naici na mnogo bolji odziv kupaca.
-
bumerangss
#4230 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Potvrdjujem!Naslovnica wrote:Kupio sam Nova Vita da je probam umjesto cedevite, i mogu svečano da izjavim da cedevita više neće ući u moju kuću.
-
BIONA
#4231 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
strong69 wrote:Svako ima pravo da bira. Ja sam izabrao da prezentiram proizvode i proizvodace koji se "provlace" kroz BH trziste kao domaci. To je osnovni razlog moje rezigniranosti. U medijima, u izjavama u svim pricama stoji "Domaca mljekarska industrija Meggle". Cija domaca? Njemacka? Ako je njemacka domaca industrija ja se izvinjavam. Ali nije korektno pisati "domaca" a vecinu svoj asortimana uvozis preko Meggle Posusje iz Srbije, Hrvatske, Ceske, Slovacke, Njemacke, Madarske itd... Meggle je ogromna mljekara, imaju fabrike sirom svijeta. Nema potrebe da kupce dovode u zabludu sa ovim sloganima i pricama. Ako su mislili da smo blesavi dobro. Ja jesam bio blesav ali i obmanut. Necu uvijek biti. Covjek uci dok je ziv.BIONA wrote:Znaci Megle vozdra
Isto radi Dukat. Ocito da je biti domaci postalo popularno u BiH, makar kada je u pitanju mlijeko. Nadam se da ce i domaca voda krenuti istim putem i da ce naici na mnogo bolji odziv kupaca.
Hvala tebi sto si postavio sve slike, zato kazem Megle od sada vozdra. Ja sam to primjetila jedino na onom puteru za mazanje i na jednom vocnom jogurtu, ali ovo je fakat previse proizvoda. Prave nas budalama...
- DaffyDuck
#4232 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Onaj maslac megle svakako nista ne valja, trebao mi istopljen za baklave, a ono pun mlijeka...
Koliko ja znam, Megle u BiH proizvodi pavlaku, vrhnje, jogurti mlijeko. Samo ne znam odakle ova firma iz Posusja, zar nije Hose bio uvoznik
Koliko ja znam, Megle u BiH proizvodi pavlaku, vrhnje, jogurti mlijeko. Samo ne znam odakle ova firma iz Posusja, zar nije Hose bio uvoznik
- strong69
#4233 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
U Posusju se nalazi centrala firme. Tamo su im skladista u kojima skladiste robu uvezenu iz inostranstva. Mislim da negdje na Klixu ima clanak o tom skladistu. Hose je samo distributer za Sarajevo.DaffyDuck wrote:Onaj maslac megle svakako nista ne valja, trebao mi istopljen za baklave, a ono pun mlijeka...
-
Naslovnica
#4234 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Čudi me da Milkos nije počeo da proizvodi puter?!
-
StupskaBitanga
#4235 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Zenički puter je 
-
channel10
#4236 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Imate poljoradov puter koji je dobar, a dosta jeftiniji od bilo kog uvoznog. Cini mi se da mu je i cijena ispod 3KM za 250 grama.
- holowey
#4237 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
samo trebas biti sretan da naletis na dobru turu...kod njihovog putera nikad ne znas sta ces da dobijeschannel10 wrote:Imate poljoradov puter koji je dobar, a dosta jeftiniji od bilo kog uvoznog. Cini mi se da mu je i cijena ispod 3KM za 250 grama.
-
channel10
#4238 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
I to je tacno. Ja sam recimo jedno vrijeme uzimao njihov kajmak i prestao iz tog razloga. Ono gladan, kupis kifle i taj kajmak, otvoris, a on uzegaoholowey wrote:samo trebas biti sretan da naletis na dobru turu...kod njihovog putera nikad ne znas sta ces da dobijeschannel10 wrote:Imate poljoradov puter koji je dobar, a dosta jeftiniji od bilo kog uvoznog. Cini mi se da mu je i cijena ispod 3KM za 250 grama.
-
betametazon
#4239 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
prije ce biti da je do distributera, ne vjerujem da ga cuvaju u fabrici bespotrebno i isporucuju uzeglog...channel10 wrote:I to je tacno. Ja sam recimo jedno vrijeme uzimao njihov kajmak i prestao iz tog razloga. Ono gladan, kupis kifle i taj kajmak, otvoris, a on uzegaoholowey wrote:samo trebas biti sretan da naletis na dobru turu...kod njihovog putera nikad ne znas sta ces da dobijeschannel10 wrote:Imate poljoradov puter koji je dobar, a dosta jeftiniji od bilo kog uvoznog. Cini mi se da mu je i cijena ispod 3KM za 250 grama.. Desilo se par puta i odustao. Kad vama ne treba, ne treba ni meni.
-
channel10
#4240 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Sve je moguce, ali najbitnije je da meni, tebi, kao kupcima dolazi u takvom stanju. I opet kazem, kad je njima svejedno i meni je. Ne trebaju im pare, ima neko kome trebaju.
-
betametazon
#4241 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Naravno, oni kao proizvodjaci treba da lociraju problem i da ga otklone, ako ne valja distributer neka nadju drugog ili natjeraju ovog da radi bolje 
-
BIONA
#4242 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Taj poljoradov puter sam ovdje vec spominjala...kupila ga, super mirise, medjutim u takvu vodu se pretvori kada se istopi da sam se sokirala fakat...nikada ono nisam vidjela...
I jos da dodam da je Hellena sampon za kosu poljsko cvijece odlican
vidjecemo na duze staze kakav ce biti. Kazu da imaju i regeneratore za kosu , ali ih nisam nigdje mogla naci...
I jos da dodam da je Hellena sampon za kosu poljsko cvijece odlican
- AmADin_gospo
#4243 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
jeste li vi uopste svijesni o cemu pricate?
jeste li svijesni da se vecina proizvoda ovde fakticki samo pakuje i prodaje kao domaca?
dodje u cisternama/buradima/paletama i ovde sjece/pakuje/melje/prepakuje/razblazuje i prodaje kao "100% domaci proizvod"
zapitajte se, gdije je ta silna hemijska industrija da podrzi ovolike silne proizvodjace hemikalija i higijene u BiH.
gdije su ta silna stada goveda i ovaca, gdije su silni pilicarnici od kojih se prave vase ljubljene pastete i kobasice? raspitajte se malo pa palamudite.
mi u tursku na godisnjem nivou izvozimo manje nego oni sto uvoze u BiH na dnevnom, samo mesa, o proizvodima da ne govorim.
uBiH ne postoji nijedna firma da proizvodi domace mesne proizvode od domace sirovine.
sve sto sam vam govorio prosle godine, ste tek sad skontali (citam oko mljecnih proizvoda na zadnje 2strane).
jeste li svijesni da se vecina proizvoda ovde fakticki samo pakuje i prodaje kao domaca?
dodje u cisternama/buradima/paletama i ovde sjece/pakuje/melje/prepakuje/razblazuje i prodaje kao "100% domaci proizvod"
zapitajte se, gdije je ta silna hemijska industrija da podrzi ovolike silne proizvodjace hemikalija i higijene u BiH.
gdije su ta silna stada goveda i ovaca, gdije su silni pilicarnici od kojih se prave vase ljubljene pastete i kobasice? raspitajte se malo pa palamudite.
mi u tursku na godisnjem nivou izvozimo manje nego oni sto uvoze u BiH na dnevnom, samo mesa, o proizvodima da ne govorim.
uBiH ne postoji nijedna firma da proizvodi domace mesne proizvode od domace sirovine.
sve sto sam vam govorio prosle godine, ste tek sad skontali (citam oko mljecnih proizvoda na zadnje 2strane).
- JanuaryJones
#4244 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Da, taj puter je čudo nevidjenoBIONA wrote:Taj poljoradov puter sam ovdje vec spominjala...kupila ga, super mirise, medjutim u takvu vodu se pretvori kada se istopi da sam se sokirala fakat...nikada ono nisam vidjela...
I jos da dodam da je Hellena sampon za kosu poljsko cvijece odlicanvidjecemo na duze staze kakav ce biti. Kazu da imaju i regeneratore za kosu , ali ih nisam nigdje mogla naci...
- karanana
#4245 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
poljorad je los.
ranije sam se kleo u njihov kajmak ali sta da vam kazem kad sam mjesto ovog smeca koje bi trebalo da dolazi iz jake i kvalitetne mljekarske regije vlasica, poceo kupovati srpski somborski president kajmak.
poljoradov kajmak je nekad dobar nekad je tvrd i zut, nekad je voden, nekad mu je poklopac dobar nekad ispada, nekad je kutija prljava...
isto tako i sa njihovim vlasickim sirom, ostavio ga preko noci u zdjeli sa vodom da malo sol popusti, sutra nidje sira, sve se u vodu pretvorilo.
ranije sam se kleo u njihov kajmak ali sta da vam kazem kad sam mjesto ovog smeca koje bi trebalo da dolazi iz jake i kvalitetne mljekarske regije vlasica, poceo kupovati srpski somborski president kajmak.
poljoradov kajmak je nekad dobar nekad je tvrd i zut, nekad je voden, nekad mu je poklopac dobar nekad ispada, nekad je kutija prljava...
isto tako i sa njihovim vlasickim sirom, ostavio ga preko noci u zdjeli sa vodom da malo sol popusti, sutra nidje sira, sve se u vodu pretvorilo.
-
iz zadnje klupe
#4246 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Ovo mi se vrti u glavi od kada je lansirana "teta violeta" hemijski proizvodijeste li svijesni da se vecina proizvoda ovde fakticki samo pakuje i prodaje kao domaca?
Ja nigdje ne procita niti gledah da otvorise fabriku a imaju citavu liniju proizvoda za higijenu kućanstva i rublja
- JanuaryJones
#4247 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
http://radiosarajevo.ba/mobile/novost/193295iz zadnje klupe wrote:Ovo mi se vrti u glavi od kada je lansirana "teta violeta" hemijski proizvodijeste li svijesni da se vecina proizvoda ovde fakticki samo pakuje i prodaje kao domaca?
Ja nigdje ne procita niti gledah da otvorise fabriku a imaju citavu liniju proizvoda za higijenu kućanstva i rublja![]()
-
iz zadnje klupe
#4248 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Priznajem da sam mašio ovo, ali ipak ostaje par upitnika nad glavomjeste li svijesni da se vecina proizvoda ovde fakticki samo pakuje i prodaje kao domaca?
Ovo mi se vrti u glavi od kada je lansirana "teta violeta" hemijski proizvodi
Ja nigdje ne procita niti gledah da otvorise fabriku a imaju citavu liniju proizvoda za higijenu kućanstva i rublja![]()
http://radiosarajevo.ba/mobile/novost/193295
Bio sam Diti, vidiom sam ih laboratorij, vidio sam koliko je tehnologa zaposleno, što pri kontroli, što pri samom osmišljavanju sastava novih proizvoda, takodje znam npr. za saponiju koliko ima istog kadra zaposlenog, pa sam u najmanje ruku zbunjen, je li to tehnologija toliko napredovala da jednostavno nema više potrebe za tim kadrom, tj. recepte imate na internetu, ni mostar ni sira okolina nemaju tehnoloski fakultet, nesto nisam ubijeđen ni da ez busovača ili ovi što proizvode hellenu u banja luci samo osmisljavaju recepture, jer ipak zato treba nekog znanja...
BTW, u ovom članku su deterdzente stavili u istu recenicu sa pelenama (nigdje veze), dakle komotno ovo moze biti samo pakirnica vec gotovih proizvoda..
-
iz zadnje klupe
#4249 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Zbunjen sam jer je npr ocito da BIH nema nijednog iole kvalitetnog npr. tehnologa hrane da napravi pristojnu industrijsku čokoladu, puter, vočni jogurt...
A sad Violeta odjednom ima tako dobre tehnologe hemije koji proizvode tečni deterdzent koji se može usporediti sa Persilom ili Henkelom...
Ako su recepture proizvod njihove pameti, veliki naklon Violeti...
A sad Violeta odjednom ima tako dobre tehnologe hemije koji proizvode tečni deterdzent koji se može usporediti sa Persilom ili Henkelom...
- JanuaryJones
#4250 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Rijetko ko iz zapadne Hercegovine se školuje kod nas. Imaju HR papire i otvoren put prema tehnološkim fakultetima u Hrvatskoj i na zapadu. A i sama Violeta ima dovoljno para da stipendira obrazovanje svog budućeg kadraiz zadnje klupe wrote:Zbunjen sam jer je npr ocito da BIH nema nijednog iole kvalitetnog npr. tehnologa hrane da napravi pristojnu industrijsku čokoladu, puter, vočni jogurt...