Znam. Ali sve više proizvođača to radi. Pokušavaju da uštede. Ili će zadržati cijenu kao sa slušalicama a isporučiti bez njih i tako zaraditi, ili će smanjiti cijenu za vrijednost slušalica pa time biti atraktivniji kupcima. A i kutije mogu biti manje, pa se i time štedi. Možda nekoliko milimetara ili centimetara kartona nije puno, ali kada se sabere na stotine hiljada pakovanih mobitela, tada je već druga priča.zdruzdjo wrote:Hajde buraz ne jeeee....Hakiz wrote: Pa, brate, u Artistu imaš Shure SE 535 slušalice za 697 KM. Mislim, ako hoćeš dobre slušalice kakve takav mobitel zaslužuje, a Xiaomi su ti skupe.
Nije da mi trebaju ocajno slusalice pa cekam od njih. Ali sam cin "nestavljanja" istih mi je malo bezveze.
Svakako koristim bt slusalice by lg. Ali.....
Odavno se već audiofilski, kvalitetni, prenosni audio playeri isporučuju bez slušalica. Ako se ubace dobre slušalice onda cijena uređaja postane neprihvatljiva kupcu. Ako se ubace loše slušalice, onda sam uređaj ne zvuči dobro pa kupci mogu pomisliti da je uređaj loš. A ozbiljni audiofili ionako već imaju dobre slušalice na koje su navikli i ne treba im da puno plaćaju dodatne koje vjerovatno neće koristiti.
Čini mi se da sam čuo priču da će se mobiteli isporučivati i bez punjača. I da je ovo prelazni period do tog vremena. Mobiteli se prije kvare nego punjači, tako da kada ljudi mijenjaju mobitele ostane im puno punjača i kablova. A većina nas ionako kupi neki bolji punjač nego onaj koji je došao uz mobitel. Ako ništa drugo, kupimo punjače sa dva izlaza da možemo puniti dva uređaja istovremeno. Proizvodnja toliko punjača stvara veliki otpad i zagađanja. A kako je to USB standard (5,1V i uglavnom 2 A u zadnje vrijeme) dovoljno je da neko kupi jedan punjač mimo mobitela i kada mijenja mobitel ostane sa tim punjačem.
Tako da ima neke logike i iza tih ponašanja.