Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4226 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Truba »

otkupit sve eko 1 automobile registrirane u kantonu s važećom registracijom
i zabranit ulazak eko jedan u kanton

broj dva... formirati fiksnu cijenu plina za kanton i sudjelovati u budžetu kao za mirovine za to pa makar se i zaduživali

broj tri zabraniti transoport i prodaju uglja u kantonu kazna 1000 marki ako budete uhićeni... ložiti nije zabranjeno :D

broj 5 raspisati medjunarodni tender za rješavanje probelema

nisam zaboravio broj 4 nego nemam ideja a broj 5 zvuči cool :D
Truba

#4227 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Truba »

HelaS wrote: 03/01/2023 13:29
Kakve bi rezultate postigao? Je li neko već prije radio mjerenja zagađenja ovakvih vozila, postoje li te informacije? Kako ćemo znati da upravo ovakva vozila zagađuju zrak...

ja sam negdje prolitao 9% bi pomoglo

hodaj pored ceste pa ćeš osjetiti razliku
od istoga zraka u parku 500 metara dalje
John Cleese

#4228 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by John Cleese »

Haris.ba wrote: 03/01/2023 13:24
John Cleese wrote: 03/01/2023 13:22 Nije ih tesko pronaci, a ovo je mali grad i to bi se, uz redovne inspekcijske kontrole i rigorozno kaznjavanje, dalo relativno brzo trajno rijesiti.
Po milioniti put - nijedna inspekcija nije nadlezna za tzv. individualna privatna lozista.
Kazem da bi neka inspekcija trebala, zapravo da bi morala postati nadlezna i za to, jer ovakvo je stanje, blago receno, neprihvatljivo.
Truba

#4229 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Truba »

ja osobno nisam bio svjestan zagađenja negdje do 2011

koliko li desetina tisuća ljudi u sarajevu i dalje nije svjesno da to postoji
zapravo desetci hiljada građana šehera :D
Haris.ba

#4230 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

John Cleese wrote: 03/01/2023 13:43
Haris.ba wrote: 03/01/2023 13:24

Po milioniti put - nijedna inspekcija nije nadlezna za tzv. individualna privatna lozista.
Kazem da bi neka inspekcija trebala, zapravo da bi morala postati nadlezna i za to, jer ovakvo je stanje, blago receno, neprihvatljivo.
Nista se ne mora, samo umrijeti i kod nas sirotinja poreze placati.

Haj ovako, do sada niko nije htio da ijedna inspekcija bude nadlezna - sto bi sada?

Zato use i svoje kljuse. Kupi apartman na cistoj havi.
Truba wrote: 03/01/2023 13:37
broj tri zabraniti transoport i prodaju uglja u kantonu kazna 1000 marki ako budete uhićeni... ložiti nije zabranjeno :D

Mislim da je ta zabrana vec godinama na snazi
dječak sa šibicama

#4231 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by dječak sa šibicama »

bumerangss wrote: 02/01/2023 08:32 Ovo u Sarajevu je stvarno katastrofa!!! Nije tolika magla (vlaga) ali smog (poganluk) je mislim 300 :-)

Bilo je receno da cijena javnog gradskog prevoza i u GRAS-u i u Centri je 1,40 KM do 31.12.2022 i nadam se da ce taj cjenovnik produžiti jer cijena nafte je znatno niža od one kad su snizili kartu sa 1,60

Mislim da bi Vlada KS trebala stimulisati korištenje javnog prevoza još više u smislu da karta za jednu vožnju bude samo markica a cijena radničkog kupona da bude samo 30 KM!!! Ako je Njemačka mogla sniziti kupon na 9 eura onda mi možemo na 30 KM jer zbog inflacije budžeti su puni a kvalitet zraka Forti tj Vladi KS bi trebao biti prioritet jer neki i odlaze iz Sarajeva upravo zbog visoke zagađenosti jer đaba plata 2000 3000 KM ako fasuješ karcinom pluča, infarkt ili moždani udar što su bolesti koje dokazano nastaju zbog niza faktora među kojima je i zagađen zrak!!!

Fortoooooo gušimooooo seeee :run:
Forto vec mjerka ministarsku poziciju u VM a novi premijer je valjda na "rancu" na Orahovicama.

Nema nista od toga, i plin je pao skoro na cijenu prije rata u ukrajini, ni rijeci ni spomena o spustanju cijena plina za domacinstva.

Naravno da bi se gradski saobracaj mogao i morao sto vise potencirati, ali niti ce, niti bi posteni bosnjo prihvatio ideju da ipak ne pali svog beemvea i kad ide u granap. I dedo mu je na selu beemve vozao.
bumerangss

#4232 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by bumerangss »

Haris.ba wrote: 03/01/2023 12:25
bumerangss wrote: 03/01/2023 12:21 U Sarajevu je jutros katastrofa preko 200

Misle li se nadležni oglasiti i nesta poduzeti ili su jos mahmurni?!!
A ko je nadlezan? Premijer? Ode na drzavni nivo.

Ministar za okolis mozda isto ode.

Nema nadleznih. :D

P.S.
I to "nesta poduzeti" znaci samo jedno - zabrana saobracaja putnickih vozila.

I sad ti meni to zabranis da odem do apartmana na Bjelasnicu? Ne moze. :bih:
Imaš javni prevoz
I za Bjelasnicu voze i gras i centro
Ali jok sve gospoda bez auta ni do granapa
John Cleese

#4233 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by John Cleese »

HelaS wrote: 03/01/2023 13:29
John Cleese wrote: 03/01/2023 13:22 Sto se saobracaja tice, za pocetak bi bilo dovoljno da zabrane upotrebu vozila koja ne zadovoljavaju neki od novijih evropskih emisijskih standarda ili barem vozila sa vec i vizuelno lako uocljivim nepotpunim sagorijevanjem goriva. Koliko sam se takvih u skorije vrijeme nagledao, vjerujem da bi vec i tako umanjili promet za petinu.

Ali najgori zagadjivaci u grijnoj sezoni su kretencine koje gumu, plastiku i razne drvne preradjevine i otpad koriste kao kruto gorivo. Nije ih tesko pronaci, a ovo je mali grad i to bi se, uz redovne inspekcijske kontrole i rigorozno kaznjavanje, dalo relativno brzo trajno rijesiti.
Kakve bi rezultate postigao? Je li neko već prije radio mjerenja zagađenja ovakvih vozila, postoje li te informacije? Kako ćemo znati da upravo ovakva vozila zagađuju zrak...

Mjeri li neko izgaranja fosilnih goriva u gradovima zapadno od Sarajeva, počev od Doboja sve uz rijeku Bosnu, odakle zrakom pristižu te prljave, zagađene čestice, i zadržavaju se u sarajevskj kotlini?
Ma rade ljudi mjerenja emisije stetnih plinova i cestica vec trideset i kusur godina - pa kako bi inace ustanovili i primjenjivali standarde?

Kako cemo znati da upravo ovakva vozila zagadjuju zrak? Po gustom crnom dimu koji izlazi iz auspuha, na primjer :D

Kakve bi rezultate postigli zabranom upotrebe takvih vozila? Uvjeren sam da bi bilo nesto manje cadji i azotnih oksida u zraku.

Gradovi nizvodno i zapadno od Sarajeva i mjerenja... :|
Rekao bih ipak da najveci dio ovih gadosti u zraku proizvedemo sami, a najvise, kako vec napisah, kretencine koje u pecima spaljuju sta stignu.
Ta je pretpostavka empirijska - prepjesacim tako nekoliko kilometara ravnijeg dijela grada relativno cistog nosa, a onda se popnem samo stotinjak metara uz kakvu ulicicu na nekoj od sarajevskih padina gdje uglavnom i zive pomenute kretencine i maramica se vec crni od cadji.
Haris.ba

#4234 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

bumerangss wrote: 03/01/2023 13:58
Imaš javni prevoz
I za Bjelasnicu voze i gras i centro
Ali jok sve gospoda bez auta ni do granapa
Sto bih imao ogranicenje kad cu kuci?

Jest da je vozni red logican da se iskoristi najvise dan, ali - opet.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#4235 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by _BataZiv_0809 »

Truba wrote: 03/01/2023 13:07 oko mene prababe postaju čukun babe više nisu u rodu s potomcima potomaka od potomaka...
a iz zenice i kaknja doselile na ilidžu

kome je suđeno suđeno doživjet će stotu

a to zagađenje jeste opasno... za mali dio pučanstva
samo se možemo moliti da ne spadamo u rizičnu skupinu
:lol: :lol:
Naslovnica

#4236 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Naslovnica »

bumerangss wrote: 02/01/2023 08:32 Ovo u Sarajevu je stvarno katastrofa!!! Nije tolika magla (vlaga) ali smog (poganluk) je mislim 300 :-)

Bilo je receno da cijena javnog gradskog prevoza i u GRAS-u i u Centri je 1,40 KM do 31.12.2022 i nadam se da ce taj cjenovnik produžiti jer cijena nafte je znatno niža od one kad su snizili kartu sa 1,60

Mislim da bi Vlada KS trebala stimulisati korištenje javnog prevoza još više u smislu da karta za jednu vožnju bude samo markica a cijena radničkog kupona da bude samo 30 KM!!! Ako je Njemačka mogla sniziti kupon na 9 eura onda mi možemo na 30 KM jer zbog inflacije budžeti su puni a kvalitet zraka Forti tj Vladi KS bi trebao biti prioritet jer neki i odlaze iz Sarajeva upravo zbog visoke zagađenosti jer đaba plata 2000 3000 KM ako fasuješ karcinom pluča, infarkt ili moždani udar što su bolesti koje dokazano nastaju zbog niza faktora među kojima je i zagađen zrak!!!

Kakvo ba stimulisanje javnog prevoza kada se 30 minuta čeka za trolu sa Mojmila do Jezera? Da je džaba, ne pada mi na pamet da gatam kada će doći smrdljiva trola sa smrdljivim putnicima.
(Ne)korištenje javnog prevoza uopšte nema veze sa cijenom nego sa pouzdanošću i kvalitetom.
Još ova rekonstrukcija tramvajske pruge...
Komercijala još i nekako, ali sve ostalo smajlikojipovraća.
vjeshalica

#4237 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by vjeshalica »

Ma sta ce stimulisati evo ti primjera mozgica, grijanje na plin/Toplane su najebale racun, konkretno 80KM je sad meni veci, pa sta ocekujes, nedavno lik ošugani kaze treba milijarda da se nesto malo rijesi oko zagadjenja. Haha jebem te u zvalje moroncugo olinđala, prvo nema minusa, cijene plina padaju rapidno jer nema potrebe za tolikom potrosnjom nek spusti cijene pljackaroske. Mislis da bi dao kupon da bude 30KM, ko da bi razliku namirio firmi ionako jebenoj poslovno. Ma nista mrtav hladan je, samo ga zanima foteljcina raspo se dabogda u njoj.
A ni prevoz ne mozes koristiti ko insan on guzve jer svaka droca mora sjesti u dzipa kojoj je narkoperač para kupio da se pokaze okolo u tigrastoj bundi.
NediM17

#4238 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by NediM17 »

Tramvaj je jedini vid gradskog saobracaja u Sarajevu koji je koliko-toliko podnosljiv (osim kad trkaci zavrse na sinama).
Ima svoju trasu i u principu u spicama je brzi od bilo kojeg drugog vida prevoza.
Kad se zavrsi ova rekonstrukcija pruge i dodju novi tramvaji mislim da cu za relaciju kuca-posao-kuca poceti koristiti tramvajski prevoz.
laik1981

#4239 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by laik1981 »

Nikad u Sarajevu nece biti dobar zrak.. Nema tog cuda koje sarajevski zrak moze uciniti kvalitetnim i nestetnim.. Takav zrak u Sarajevu je nestao onog momenta kada su se ljudi ovdje naselili.. Isto vazi i za ostale zagadjene gradove i mjesta u BiH..

Jedini spas je seliti negdje gdje je cist..
John Cleese

#4240 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by John Cleese »

Haris.ba wrote: 03/01/2023 13:52
John Cleese wrote: 03/01/2023 13:43 Kazem da bi neka inspekcija trebala, zapravo da bi morala postati nadlezna i za to, jer ovakvo je stanje, blago receno, neprihvatljivo.
Nista se ne mora, samo umrijeti i kod nas sirotinja poreze placati.

Haj ovako, do sada niko nije htio da ijedna inspekcija bude nadlezna - sto bi sada?

Zato use i svoje kljuse. Kupi apartman na cistoj havi.
Pa prilicno je jasno da (trenutno) ne mora, inace ne bih napisao da bi morala :D
I morace, kad tad.

Kad su dosad uhljupi uhljupski odlucivali o kvaliteti zraka koji disemo, zasto bi neko sada (ili ikada) odlucivao drugacije - to je nekakav argument? :D
Vrijeme je za promjene, vec odavno.

I na posljetku, nije to samo i iskljucivo moj problem - cak i kretencine koje zagadjuju zrak moraju da disu, ne zaboravi tu sitnicu :D
NediM17

#4241 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by NediM17 »

Zrak u Sarajevu je vazda bio pogan, kad se samo sjetim djetinjstva, cumura i loz ulja, crnog snijega i ledenica sa ukusom cadji.
Peacean

#4242 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Peacean »

Haris.ba

#4243 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

Peacean wrote: 03/01/2023 15:17 Evo sada kao nešto pokušavaju

https://www.klix.ba/vijesti/vlada-ks-do ... /230103079
Sace krenuti - ja sam registrovO - ko ce meni zabraniti da vozim....
vjeshalica

#4244 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by vjeshalica »

NediM17 wrote: 03/01/2023 15:01 Tramvaj je jedini vid gradskog saobracaja u Sarajevu koji je koliko-toliko podnosljiv (osim kad trkaci zavrse na sinama).
Ima svoju trasu i u principu u spicama je brzi od bilo kojeg drugog vida prevoza.
Kad se zavrsi ova rekonstrukcija pruge i dodju novi tramvaji mislim da cu za relaciju kuca-posao-kuca poceti koristiti tramvajski prevoz.
Hoces ti kojem se kuca i posao nalazi ovdje u SA i gdje si blizu trase tramvajske. To je najbolja opcija. A stacemo sa onim sto ne mogu do kantona sa autobusima nego moraju se dojebat sa autima, a takvih je more....heh
NediM17

#4245 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by NediM17 »

Ima i za njih voz iz Pazarica i Visokog.
Zabranis truleXima ispod Euro 4 norme ulazak u grad i vozdra.
Haris.ba

#4246 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

NediM17 wrote: 03/01/2023 16:28 Ima i za njih voz iz Pazarica i Visokog.
Zabranis truleXima ispod Euro 4 norme ulazak u grad i vozdra.
Samo euro4 za pocetak.
mayab

#4247 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by mayab »

nepass1

#4248 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by nepass1 »

Sad gledam zagadjenje u dubrovniku 30, u baru 461. Ne kontam kako.
Sto se tice BiH sve od 220 do 500. Basanska krupa, prijedor, tuzla, zenica, banjaluka, sarajevo, gacko itd...zagreb 90
Gledas kartu europe tacno vidis "zeljeznu zavjesu" do poljske, ceske, madjarske sve zeleno, iza sve zuto do crveno.
Nije ovo ni do vjetra ni auta ni nebodera vec samo do uglja. Bio na dobrinji ne moze se hodati napolju.

A na stupu je toliko zagadjeno da samo ako zatvorim dnevni boravak mogu prociscivac zraka spustiti na 20, ako otvorim hodnik toliko zagadjenje dolazi iz haustora da ne moze ispod 100 da drzi.
SmokingMan

#4249 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by SmokingMan »

:bih:

Image
Truba

#4250 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Truba »

Kod grand centra 303 hazardous
Komsinica krenula u setnju sa 4 od 6 djece