Mislim da je djelomično do toga da je lakše "kreirati svijet/world building" sa životima ljudi koji nisu više ovdje sa nama.piupiu wrote:Bloo wrote:Staka Skenderova i Topal Serif Osman pasa setaju zajedno ulicom Buka
https://www.mreza-mira.net/vijesti/razn ... -milidrag/![]()
Šta mislite o Jergovićevoj opsjednutosti pričama o mrtvim ljudima? Je l' se te priče lakše pišu? Ili šta je na stvari?
Jergović kreira svoj bajkoviti svijet koji se isprepliće ovdje sa našim stvarnim (pišem ja udaljena 100 metara od Buke, te mi je stoga i "realističniji" na neki način) koristeći samo mrvice te stvarnosti i fakte o tim osobama, a koji se mogu lako provjeriti. Pošto je doživljaj svega subjektivan, čak i historijskih činjenica, možda je ovo samo Sarajevo u njegovoj glavi pretočeno u riječi na papiru
A i taj mekani, bajkoviti, hrabri, neobični, nekako ljepši i bolji svijet (koji podsjeća na one blurry sepia slike Sarajeva i naših predaka) koji se gradi na ljudima koji su otišli i ostavili trag je moguć jer su oni otišli tako da im se oduzima opcija da unište taj svijet svojim postupcima ili riječima koje su oprečne toj bajkovitoj slici koju je Miljenko izgradio u svom umu na osnovu dostupnih fakta.
Kompliciram jel da