znaci vrijeme da se zamijeni, 10 godinu mu je vecChmoljo wrote:HDD
probaj sa SSD ići će mnogo brže.
A sta tacno kod HDD-a treba gledati za brzoinu? RPM?
Je li bitno sata II III i te stvari?
Moderator: Benq
znaci vrijeme da se zamijeni, 10 godinu mu je vecChmoljo wrote:HDD
probaj sa SSD ići će mnogo brže.
Naravno da jeste bitno, 5400rpm - 7200rpm. Naravno da ce biti brzi ovaj sto se vrti 7200 puta u minuti? I cache memorija, nije isto 32 i 64MB. Mada danas ti je standard 7200 i 64MB. WD blue ti je neka sredina, tih rad i solidne performanse. SSD je druga stvar skrozAhmetShabo wrote:znaci vrijeme da se zamijeni, 10 godinu mu je vecChmoljo wrote:HDD
probaj sa SSD ići će mnogo brže.)
evo ovaj je kod menecaseytron wrote:Naravno da jeste bitno, 5400rpm - 7200rpm. Naravno da ce biti brzi ovaj sto se vrti 7200 puta u minuti? I cache memorija, nije isto 32 i 64MB. Mada danas ti je standard 7200 i 64MB. WD blue ti je neka sredina, tih rad i solidne performanse. SSD je druga stvar skrozAhmetShabo wrote:znaci vrijeme da se zamijeni, 10 godinu mu je vecChmoljo wrote:HDD
probaj sa SSD ići će mnogo brže.)

ali to se rijetko desi, trenutno evo ne steka.Mega Man X wrote:Ako Chrome šteka, onda je do RAM-a. Mada i Chrome i Firefox zna da guli HDD, pogotovo kad tek Firefox pokreneš nakon normalnog paljenja.
Ima tvom HDDu preko 10 godina jelde? Vakat je njemu za zamjenuAhmetShabo wrote:ali to se rijetko desi, trenutno evo ne steka.Mega Man X wrote:Ako Chrome šteka, onda je do RAM-a. Mada i Chrome i Firefox zna da guli HDD, pogotovo kad tek Firefox pokreneš nakon normalnog paljenja.
Vakat je svemu zamjenu naci, al nema se paracaseytron wrote:Ima tvom HDDu preko 10 godina jelde? Vakat je njemu za zamjenuAhmetShabo wrote:ali to se rijetko desi, trenutno evo ne steka.Mega Man X wrote:Ako Chrome šteka, onda je do RAM-a. Mada i Chrome i Firefox zna da guli HDD, pogotovo kad tek Firefox pokreneš nakon normalnog paljenja.
jel VGA priključak ili DVi? Ako si VGA spojen, na igrama češ definitivno vidjeti te linije kako si ih opisao. Nije problem u monitoru, već što igre s novim grafičkim i vga priključkom nisu raja, a neće ti pomoći ni dvi to vga priključak. Jednostavno, treba ti monitor s dvi ili hdmi priključkomBosnian Dragon1 wrote:uzeh ovaj monitor http://www.olx.ba/artikal/24371116/led- ... h-full-hd/
sve radi medjutim preko ekrana mi idu neke linije, kao neki sivi pojas....
poslije koliko vremena se to pojavilo? Mozes li vratiti monitro?Bosnian Dragon1 wrote:uzeh ovaj monitor http://www.olx.ba/artikal/24371116/led- ... h-full-hd/
hvalaaditon wrote:ahmete, istestiraj ti taj HDD i RAM, ti simptomi što ih imaš bi mogli biti jer imaš problem s jednom od ove dvije komponente ili obje. SSD što ti preporučuju bi ti svakako ubrzalo komp i imao bi osjećaj da imaš potpuno novi komp. Ovi kingstonovi SSD nisu skupi a 120 GB ti je mislim u ovom trenutku sasvim dovoljno. A da je toj mašini vrijeme za penzije, to je fakat.
Gdje onda kupiti ssd i koji uzeti. Ne treba meni puno memorije, kao sto sam vidis 10 godina imam hdd od 160 GB..aditon wrote:da ali SSD uvijek možeš izvaditi i ne prodavati ga eventualno s ostatkom konfiguracije jer sam SSD ti je trenutno vrijedniji od te konfiguracije. Jbg, kad cijene na hardware padaju veoma rapidno. (osim na piku i kod naših dilera IT opreme)
monitor ima RGB in prikljucak ( to je VGA?), u njega sam prikljucio. A ima monitor i DVi prikljucak, ali nemam DVi, ali nemam DVi kabla zato sam ovaj VGA sa starog monitora prikljucio. MIslis da ce DVI rijesit problem?aditon wrote:jel VGA priključak ili DVi? Ako si VGA spojen, na igrama češ definitivno vidjeti te linije kako si ih opisao. Nije problem u monitoru, već što igre s novim grafičkim i vga priključkom nisu raja, a neće ti pomoći ni dvi to vga priključak. Jednostavno, treba ti monitor s dvi ili hdmi priključkomBosnian Dragon1 wrote:uzeh ovaj monitor http://www.olx.ba/artikal/24371116/led- ... h-full-hd/
Bosnian Dragon1 wrote:monitor ima RGB in prikljucak ( to je VGA?), u njega sam prikljucio. A ima monitor i DVi prikljucak, , ali nemam DVi kabla zato sam ovaj VGA kabal sa starog monitora prikljucio. MIslis da ce DVI rijesit problem?aditon wrote:jel VGA priključak ili DVi? Ako si VGA spojen, na igrama češ definitivno vidjeti te linije kako si ih opisao. Nije problem u monitoru, već što igre s novim grafičkim i vga priključkom nisu raja, a neće ti pomoći ni dvi to vga priključak. Jednostavno, treba ti monitor s dvi ili hdmi priključkomBosnian Dragon1 wrote:uzeh ovaj monitor http://www.olx.ba/artikal/24371116/led- ... h-full-hd/
prečešljaj malo olx.ba ili ebay, možeš naručiti onda i neki kingston od 60 GB a ovi diskovi su ispod 100 KM. Opet kažem, najbolje da vidiš ponudu na ovim servisima. Obzirom na promjenu carisnka politike, ne znam koliko se sad isplati s ebaya išta uzimati.AhmetShabo wrote:Gdje onda kupiti ssd i koji uzeti. Ne treba meni puno memorije, kao sto sam vidis 10 godina imam hdd od 160 GB..aditon wrote:da ali SSD uvijek možeš izvaditi i ne prodavati ga eventualno s ostatkom konfiguracije jer sam SSD ti je trenutno vrijedniji od te konfiguracije. Jbg, kad cijene na hardware padaju veoma rapidno. (osim na piku i kod naših dilera IT opreme)
EDIT: je li jefitnije na ebayu ? Da narucim nekome svom u njemackoj pa da mi posalje ?
da jer tamo pozadi monitora gdje se ukljucuje kabal imaju dva prikljucka, RGB in psie i DVI, u ovaj RGB in sam ukljucio ovaj VGA kabal sa starog monitora, tak je to vlajda taj VgAaditon wrote:rgb je spektar boja, red-green-blue
uvjeren sam da je do VGA priključka. S DVi ne bi trebalo da se te linije vide.
Dakle ssd bi koristio za OS, za igru koju zelim igrati i recimo google chrome?aditon wrote:prečešljaj malo olx.ba ili ebay, možeš naručiti onda i neki kingston od 60 GB a ovi diskovi su ispod 100 KM. Opet kažem, najbolje da vidiš ponudu na ovim servisima. Obzirom na promjenu carisnka politike, ne znam koliko se sad isplati s ebaya išta uzimati.AhmetShabo wrote:Gdje onda kupiti ssd i koji uzeti. Ne treba meni puno memorije, kao sto sam vidis 10 godina imam hdd od 160 GB..aditon wrote:da ali SSD uvijek možeš izvaditi i ne prodavati ga eventualno s ostatkom konfiguracije jer sam SSD ti je trenutno vrijedniji od te konfiguracije. Jbg, kad cijene na hardware padaju veoma rapidno. (osim na piku i kod naših dilera IT opreme)
EDIT: je li jefitnije na ebayu ? Da narucim nekome svom u njemackoj pa da mi posalje ?