PC gamerske konfiguracije

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
AhmetShabo

#4226 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by AhmetShabo »

Chmoljo wrote:HDD

probaj sa SSD ići će mnogo brže.
znaci vrijeme da se zamijeni, 10 godinu mu je vec :))
A sta tacno kod HDD-a treba gledati za brzoinu? RPM?
Je li bitno sata II III i te stvari?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#4227 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Chmoljo »

razlike su u brizni prenosa podataka, ali to će ti zavisiti od porta, odnosno matične ploče. stvarno ne pratim cijene ni trenutnu ponudu da bih ti mogao reći da li ima u tome razlike između sata 2 ili 3 da bi to uopšte gledao.

neko je par stranica ranije napisao fino za šta je koji WD (western digital) HDD, a ako ćeš ići na SSD, oni su skuplji i uglavnom se koriste za operativni sistem, što tebi i treba. koji ćeš model, to ti malo protabiri ili neka ti neko preporuči, ali nemoj uzimati ispod 128GB...
caseytron

#4228 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by caseytron »

AhmetShabo wrote:

Naravno da jeste bitno, 5400rpm - 7200rpm. Naravno da ce biti brzi ovaj sto se vrti 7200 puta u minuti? I cache memorija, nije isto 32 i 64MB. Mada danas ti je standard 7200 i 64MB. WD blue ti je neka sredina, tih rad i solidne performanse. SSD je druga stvar skroz :-D
Mega Man X

#4229 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mega Man X »

HDD i SSD kao što je rečeno.

U mene je bio ovakav proces: Nakon fresh instalacije Windows 10, treba oko minutu-dvije da dođe do desktopa. Onda nakon nekoliko dana, nekad i sedmica prođe, sam se operativni optimizuje i podigne sistem za nekih 5-7 sekundi i to sa HDD. Stavim SSD u kućište u ponedeljak, fresh instalacija Windows 10 (kakvo kloniranje na SSD, pusti to), digne za dvije sekunde. Enormno velika razlika čak i kod pokretanja normalnih programa.
Last edited by Mega Man X on 01/02/2017 11:08, edited 1 time in total.
AhmetShabo

#4230 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by AhmetShabo »

caseytron wrote:
AhmetShabo wrote:

Naravno da jeste bitno, 5400rpm - 7200rpm. Naravno da ce biti brzi ovaj sto se vrti 7200 puta u minuti? I cache memorija, nije isto 32 i 64MB. Mada danas ti je standard 7200 i 64MB. WD blue ti je neka sredina, tih rad i solidne performanse. SSD je druga stvar skroz :-D
evo ovaj je kod mene
Image
Ja mislim da je on 7200 rpm, ali nikada se nije pokazao nesto brzim pa zato pitam sta jos utice na brzinu tu.
Da li je i HDD uzrok tome sto ako imam vise otvotenih tabova u chrome, prebacijvanje sa jednog na drugi zna da steka i da iznova pokrece tu stranicu na koju se prebacujem ?
Mega Man X

#4231 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mega Man X »

Ako Chrome šteka, onda je do RAM-a. Mada i Chrome i Firefox zna da guli HDD, pogotovo kad tek Firefox pokreneš nakon normalnog paljenja.
AhmetShabo

#4232 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by AhmetShabo »

Mega Man X wrote:Ako Chrome šteka, onda je do RAM-a. Mada i Chrome i Firefox zna da guli HDD, pogotovo kad tek Firefox pokreneš nakon normalnog paljenja.
ali to se rijetko desi, trenutno evo ne steka.
Mega Man X

#4233 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mega Man X »

Gore navedoh kako mi je SSD riješio problem oko dizanja OS-a i programa općenito.

Prije toga, svaki put kad restartujem PC ili ponovo upalim sljedeći dan, čak i Firefox zna da zašteka jer bude 100% disk usage. Doduše WD Blue HDD je u mene ali evo fercera već 5 godina.

A sad sa SSD-om: Jarane ni ne osjetim da je sve sporo kod paljenja bilo čega. Firefox dok trepneš već se upalio. Word i PowerPoint ne možeš ni okrenut se ono već spremno. :lol:
caseytron

#4234 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by caseytron »

AhmetShabo wrote:
Mega Man X wrote:Ako Chrome šteka, onda je do RAM-a. Mada i Chrome i Firefox zna da guli HDD, pogotovo kad tek Firefox pokreneš nakon normalnog paljenja.
Ima tvom HDDu preko 10 godina jelde? Vakat je njemu za zamjenu :-D
AhmetShabo

#4235 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by AhmetShabo »

caseytron wrote:
AhmetShabo wrote:
Ima tvom HDDu preko 10 godina jelde? Vakat je njemu za zamjenu :-D
Vakat je svemu zamjenu naci, al nema se para :-D
Bosnian Dragon1

#4236 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Bosnian Dragon1 »

uzeh ovaj monitor http://www.olx.ba/artikal/24371116/led- ... h-full-hd/
sve radi medjutim preko ekrana mi idu neke linije, kao neki sivi pojas....
Mega Man X

#4237 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mega Man X »

A tako ti je to kad uzmeš polovnjaka.
aditon

#4238 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by aditon »

ahmete, istestiraj ti taj HDD i RAM, ti simptomi što ih imaš bi mogli biti jer imaš problem s jednom od ove dvije komponente ili obje. SSD što ti preporučuju bi ti svakako ubrzalo komp i imao bi osjećaj da imaš potpuno novi komp. Ovi kingstonovi SSD nisu skupi a 120 GB ti je mislim u ovom trenutku sasvim dovoljno. A da je toj mašini vrijeme za penzije, to je fakat.
aditon

#4239 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by aditon »

Bosnian Dragon1 wrote:uzeh ovaj monitor http://www.olx.ba/artikal/24371116/led- ... h-full-hd/
jel VGA priključak ili DVi? Ako si VGA spojen, na igrama češ definitivno vidjeti te linije kako si ih opisao. Nije problem u monitoru, već što igre s novim grafičkim i vga priključkom nisu raja, a neće ti pomoći ni dvi to vga priključak. Jednostavno, treba ti monitor s dvi ili hdmi priključkom
AhmetShabo

#4240 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by AhmetShabo »

Bosnian Dragon1 wrote:uzeh ovaj monitor http://www.olx.ba/artikal/24371116/led- ... h-full-hd/
poslije koliko vremena se to pojavilo? Mozes li vratiti monitro?
AhmetShabo

#4241 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by AhmetShabo »

aditon wrote:ahmete, istestiraj ti taj HDD i RAM, ti simptomi što ih imaš bi mogli biti jer imaš problem s jednom od ove dvije komponente ili obje. SSD što ti preporučuju bi ti svakako ubrzalo komp i imao bi osjećaj da imaš potpuno novi komp. Ovi kingstonovi SSD nisu skupi a 120 GB ti je mislim u ovom trenutku sasvim dovoljno. A da je toj mašini vrijeme za penzije, to je fakat.
hvala
Nema svrhe ulagati bilo sta u ovaj racunar vise. Skupljati pare za novi i to je to
aditon

#4242 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by aditon »

da ali SSD uvijek možeš izvaditi i ne prodavati ga eventualno s ostatkom konfiguracije jer sam SSD ti je trenutno vrijedniji od te konfiguracije. Jbg, kad cijene na hardware padaju veoma rapidno. (osim na piku i kod naših dilera IT opreme)
AhmetShabo

#4243 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by AhmetShabo »

aditon wrote:da ali SSD uvijek možeš izvaditi i ne prodavati ga eventualno s ostatkom konfiguracije jer sam SSD ti je trenutno vrijedniji od te konfiguracije. Jbg, kad cijene na hardware padaju veoma rapidno. (osim na piku i kod naših dilera IT opreme)
Gdje onda kupiti ssd i koji uzeti. Ne treba meni puno memorije, kao sto sam vidis 10 godina imam hdd od 160 GB..

EDIT: je li jefitnije na ebayu ? Da narucim nekome svom u njemackoj pa da mi posalje ?
Bosnian Dragon1

#4244 Re: PC gamerske konfiguracije

aditon wrote:
jel VGA priključak ili DVi? Ako si VGA spojen, na igrama češ definitivno vidjeti te linije kako si ih opisao. Nije problem u monitoru, već što igre s novim grafičkim i vga priključkom nisu raja, a neće ti pomoći ni dvi to vga priključak. Jednostavno, treba ti monitor s dvi ili hdmi priključkom
monitor ima RGB in prikljucak ( to je VGA?), u njega sam prikljucio. A ima monitor i DVi prikljucak, ali nemam DVi, ali nemam DVi kabla zato sam ovaj VGA sa starog monitora prikljucio. MIslis da ce DVI rijesit problem?
Bosnian Dragon1

#4245 Re: PC gamerske konfiguracije

Bosnian Dragon1 wrote:
aditon wrote:
monitor ima RGB in prikljucak ( to je VGA?), u njega sam prikljucio. A ima monitor i DVi prikljucak, , ali nemam DVi kabla zato sam ovaj VGA kabal sa starog monitora prikljucio. MIslis da ce DVI rijesit problem?
aditon

#4246 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by aditon »

rgb je spektar boja, red-green-blue

uvjeren sam da je do VGA priključka. S DVi ne bi trebalo da se te linije vide.
aditon

#4247 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by aditon »

AhmetShabo wrote:
aditon wrote:da ali SSD uvijek možeš izvaditi i ne prodavati ga eventualno s ostatkom konfiguracije jer sam SSD ti je trenutno vrijedniji od te konfiguracije. Jbg, kad cijene na hardware padaju veoma rapidno. (osim na piku i kod naših dilera IT opreme)
Gdje onda kupiti ssd i koji uzeti. Ne treba meni puno memorije, kao sto sam vidis 10 godina imam hdd od 160 GB..

EDIT: je li jefitnije na ebayu ? Da narucim nekome svom u njemackoj pa da mi posalje ?
prečešljaj malo olx.ba ili ebay, možeš naručiti onda i neki kingston od 60 GB a ovi diskovi su ispod 100 KM. Opet kažem, najbolje da vidiš ponudu na ovim servisima. Obzirom na promjenu carisnka politike, ne znam koliko se sad isplati s ebaya išta uzimati.
Bosnian Dragon1

#4248 Re: PC gamerske konfiguracije

aditon wrote:rgb je spektar boja, red-green-blue

uvjeren sam da je do VGA priključka. S DVi ne bi trebalo da se te linije vide.
da jer tamo pozadi monitora gdje se ukljucuje kabal imaju dva prikljucka, RGB in psie i DVI, u ovaj RGB in sam ukljucio ovaj VGA kabal sa starog monitora, tak je to vlajda taj VgA
AhmetShabo

#4249 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by AhmetShabo »

aditon wrote:
AhmetShabo wrote:

prečešljaj malo olx.ba ili ebay, možeš naručiti onda i neki kingston od 60 GB a ovi diskovi su ispod 100 KM. Opet kažem, najbolje da vidiš ponudu na ovim servisima. Obzirom na promjenu carisnka politike, ne znam koliko se sad isplati s ebaya išta uzimati.
Dakle ssd bi koristio za OS, za igru koju zelim igrati i recimo google chrome?
Sve ostalo pohranjivao bih na hdd?
aditon

#4250 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by aditon »

najbolje da probaš s DVi kablom spojiti na grafiku monitor ili da probaš ako monitor ima hdmi priključak također spojiti monitor s grafikom. 99% sam siguran da nečeš nakon toga imati te linije koje izgledaju kao kad kamerom snimaš tv ili monitor pa onda vidiš te linije kad snimak gledaš kao u valovima jedna za drugom..
Post Reply