Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
ovo_mi_je_nick

#4226 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by ovo_mi_je_nick »

mali jomu wrote:
ovo_mi_je_nick wrote: Zašto se mora plaćati obavljanje hadža posrednicima i gdje je logika da nešto što je božije i svih ljudi, bude papreno naplaćivano i da se ne može otići samostalno ili su saudijci poznati po trgovini i pljačkanju karavana dobro skontali kako živjeti u zlatu ?

Da li je to korištenje vjere kao vid bogaćenja i zašto više nema nijednog bajrama, džume, lejletul kadrova i mirađa ili bilo koje večeri ilahija a da se ne moljaka daaaaaaaaaj marku i to izravno. Više se ne pominje daj koliko hoćeš, nego su hođexi malo napredovali pa furaju priču nije bitno koliko daš nego koliko ostane u đepu.

Zašto se u zadnje vrijeme plasira priča da će se do dženeta preko marke i materijalnih stvari, vakufa i sl. zapostavlja činjenje dobrih djela (ne preko davanja novca) poput lijepe riječi, osmjeha, pomaganja.

Gdje su one pare i izvještaj za neke Rohinje, Palestince, Albance, i plemena nepostojća po Africi.

Jesu li incijative pravljenje i obnove džamija samo objekti gdje će se novac slijevati i prikupljati postale poput crkvi.

Shvatam da se džamija održava (ulaze ljudi prljavi, jedu kokice i kifle pa se usisava svaki dan) plaća struja za 40 sijalica od kojih 2 svijetle po max 2 sata i da se koristi uglavnom izvorska voda i da ljudi sve doniraju od čilima do peškira... ali ako nemaš sredstva da se održava zašto se pravi. Napravi pa moljakaj marku.

Zašto se ne prave džamije sa poslovnim prostorima u prizemlju koje bi od kirija bili pokriveni rashodi džamija.

Zato sto se na Islam gleda preko dunjaluckog bogatstva iz kojeg se ne moze nista da vidi.

Vidis li.....?
Ne mogu vidjeti od hodža koji moljakaju svaki put za marku.
mali jomu

#4227 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mali jomu »

ovo_mi_je_nick wrote:

Pa frka je, to mu radno mjesto a racuni se moraju platit, a od neceg mora i on zivjet.....

Haj onda ti to placaj i valjda ces vidjet nesto bolje......
ovo_mi_je_nick

#4228 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by ovo_mi_je_nick »

mali jomu wrote:
ovo_mi_je_nick wrote:

Pa frka je, to mu radno mjesto a racuni se moraju platit, a od neceg mora i on zivjet.....

Haj onda ti to placaj i valjda ces vidjet nesto bolje......
Nije problem platiti nečiji rad nego je problem što se koristi vjera i priča da kroz marku ideš u dženetske bašče.

Nije problem ni platiti hotel u Meki i avion nego hoću da ja samostalno idem platim kome hoću kroz izdati račun za navedenu uslugu.
dadinjo33

#4229 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by dadinjo33 »

Moze li mi neki musliman odgovoriti o cemu se radi u sahih hadisu koji kaze "Ucite/recitujte Kur'an cetrdeset". Obicno se u hadisima ovo neodredjeno "40" tumaci kao godine, mjeseci ili dani, ovisno o kontekstu. Ali u tom slucaju bi ucenje Kur'ana bilo naredjeno kao vremenski ograniceno, sto je suprotno dogmi. Pa me zanima kakvo objasnjenje zvanicni ili bilo koji drugi islam nudi vezano za ovo, barem naoko, vremenski ograniceno ucenje Kur'ana, tj. "ucite 40, a onda vise ne trebate".
Bloo
Globalna šefica

#4230 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

dadinjo33 wrote:Moze li mi neki musliman odgovoriti o cemu se radi u sahih hadisu koji kaze "Ucite/recitujte Kur'an cetrdeset". Obicno se u hadisima ovo neodredjeno "40" tumaci kao godine, mjeseci ili dani, ovisno o kontekstu. Ali u tom slucaju bi ucenje Kur'ana bilo naredjeno kao vremenski ograniceno, sto je suprotno dogmi. Pa me zanima kakvo objasnjenje zvanicni ili bilo koji drugi islam nudi vezano za ovo, barem naoko, vremenski ograniceno ucenje Kur'ana, tj. "ucite 40, a onda vise ne trebate".
More li ateista?
https://www.preporod.com/index.php/duho ... ja-kur-ana
dadinjo33

#4231 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by dadinjo33 »

Moze, ali se onda upetljavas u materiju koja ti vjerovatno nije dobro poznata, pa mora preuzeti neki vjernik.

Naime, mozes li naci i postaviti ovdje izvorni tekst tog hadisa iz tvog odgovora " jer je Abdullah b. 'Amr upitao Vjerovjesnika, s.a.v.s.: - Za koliko bih dana trebao proučiti cijeli Kur'an? ''Za četrdeset'' – odgovorio je Allahov Poslanik, s.a.v.s. Ovaj hadis prenosi Ebu Davud."?
Bloo
Globalna šefica

#4232 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

dadinjo33 wrote:Moze, ali se onda upetljavas u materiju koja ti vjerovatno nije dobro poznata, pa mora preuzeti neki vjernik.

Naime, mozes li naci i postaviti ovdje izvorni tekst tog hadisa iz tvog odgovora " jer je Abdullah b. 'Amr upitao Vjerovjesnika, s.a.v.s.: - Za koliko bih dana trebao proučiti cijeli Kur'an? ''Za četrdeset'' – odgovorio je Allahov Poslanik, s.a.v.s. Ovaj hadis prenosi Ebu Davud."?
Tebi ocito jeste dobro poznata, pa mogu uraditi pretpostavku da si vjernik ili bivsi vjernik, s cim tvoje pitanje je nesvrsishidno, ali je intencija jasna.
Ja i ti mozemo razlicito tumaciti napisano u preporodovom linku ili ovom, ali jasno je sta ti na.namjera.

https://sunnah.com/abudawud/6/25
dadinjo33

#4233 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by dadinjo33 »

To su razliciti hadisi. A namjera mi je ocita. Trazim mlade posvecene psihoanaliticarske nade. :lol:
Bloo
Globalna šefica

#4234 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

dadinjo33 wrote:To su razliciti hadisi. A namjera mi je ocita. Trazim mlade posvecene psihoanaliticarske nade. :lol:
Pa.ako vec sve znas i vidis razliku, onda koja je svrha pitanja? :)
Budi konstruktivan i direktan u svom pitanju, a ne uvijeno hinjsko upakovati nesto tako nesto bitno tebi, ta nisi hodzica...ili pak jesi?
dadinjo33

#4235 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by dadinjo33 »

Izgleda da i dalje ronis suze zbog nekih tuznih prica o nekakvim nekarakternim hodzicama :-)

Ziva bila, provaljujes se sa svojim psihoanalitickim nagadjanjima i potrebom da svakoj stvari budes poklopac. To sto si skontala da si se provalila ne znaci da sam te ja htio tu dovesti.
Bloo
Globalna šefica

#4236 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

Tugy plaky....

Zaboli me neka stvar onako da prostis....
A i svoj mizerni,.pateticni pokusaj sukanja (do sada sto puta viden i iskoristen) si mozes njezno gurnuti tamo gdje sunce ne sija. :)

Postavio si pitanje, ja ponudila odgovor, tebi se ne svida jer ne ide diskusija u smjeru koji si zacrtao i drama. Zao mi je sto su ocito forumski vjernici odlucili da te izignorisu i ne podijele znanje sa tobom.

A znamo kako sve to obicno zavrsi.

Over and out.
:kakoste:
dadinjo33

#4237 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by dadinjo33 »

Bloo wrote:Tugy plaky....
:thumbup:
zijancer

#4238 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zijancer »

Image
bacač cigli
dadinjo33

#4239 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by dadinjo33 »

11:82-83 i dr.
Connaisseur Karlin

#4240 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Connaisseur Karlin »

iz Banovica sam pratila debatu arzonje i dadinjo o znacenju pojma dikhr ; ok, konverzacija je bila prilicno nepravilno usmjerena, ali mene je ipak zaintrigiralo :)

Image

Da li je ziasta istina onako kako je dadinjo obrazlozio , iako je pretjerao sa pordjenjem Boga sa muslim polnim organom :-?

Arzonja, ili netko ko zna, hilfe , danke :)
Diwan

#4241 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Ovo me podjeća na Nurudina i njegove polu-šizofrenička 'tumačenja' gdje se tumače nepostojeće stvari poput izmišljenih hadisa o tzv. Allahovom postu. Čovjek tumači izmišljen hadis... ne može dalje ili može. Ma može, stalno dolaze novi primjeri.
Irsar

#4243 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

Connaisseur Karlin wrote:Da li je ziasta istina onako kako je dadinjo obrazlozio
Dadinjo ili laže ili miješa istinu sa lažima. U ovom drugom slučaju cilj je opet - laž. Lično ne bih uzimao od njega da je išta istina, čisto da se poštedim truda prosijavanja istine od gomile laži s kojima je miješa.
Connaisseur Karlin

#4244 Re: Islam - pitanja i odgovori

Irsar wrote:
Connaisseur Karlin wrote:Da li je ziasta istina onako kako je dadinjo obrazlozio
Dadinjo ili laže ili miješa istinu sa lažima. U ovom drugom slučaju cilj je opet - laž. Lično ne bih uzimao od njega da je išta istina, čisto da se poštedim truda prosijavanja istine od gomile laži s kojima je miješa.
pa nisam ni ja licno uzela primjer necijeg misljenja kako tocan, zato sam postavila pitanje :

Image

Sto je tvoje obrazlozenje i misljenje?
Irsar

#4245 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

Oh izvini, ja sam samo se referirao na tvoje pitanje o dadinjovim tvrdnjama. Bez da znam kakve su mu tvrdnje odgovorit ću ti - laž su. :D
Connaisseur Karlin

#4246 Re: Islam - pitanja i odgovori

Irsar wrote:Oh izvini, ja sam samo se referirao na tvoje pitanje o dadinjovim tvrdnjama. Bez da znam kakve su mu tvrdnje odgovorit ću ti - laž su. :D
ok, ali kako obrazloziti upotrebu terminologije - dio koji sam postavila ? :)
TAFKAP

#4247 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by TAFKAP »

Selam alejkum.

Da li termin kod ginekologa sa popratnom kontrolom kvari post?
arzuhal

#4248 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

TAFKAP wrote:Selam alejkum.

Alejkumu selam! Pošto mi nismo kompetentni da odgovaramo (valjda, govorim u svoje ime :mrgreen:), evo stava IZ BiH:

Image

http://www.islamskazajednica.ba/post-ra ... t-kod-zene
TAFKAP

#4249 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by TAFKAP »

Hvala Ti. :thumbup:
ExNihilo

#4250 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by ExNihilo »

arzuhal wrote:
TAFKAP wrote:Selam alejkum.

Alejkumu selam! Pošto mi nismo kompetentni da odgovaramo (valjda, govorim u svoje ime :mrgreen:), evo stava IZ BiH:
Što da ne? Nije ni IZ BiH kompetentna da tumači Teoriju evolucije pa to, ipak, čini. :D

Image

Image
Post Reply