Tvoja pitanja su prvenstveno smijesna, a tezinu nemaju nikakvu jer su besmislena, nelogicna i nemaju uporiste ni u cemu osim u nekakvim tvojim licnim vizijama, shvatanjima, nadanjima i vjerovanjima
Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
- Dozer
#4226 Re: Ateizam
Ne pridaji sebi znacaj koji ne postoji, Smrle ba 
Tvoja pitanja su prvenstveno smijesna, a tezinu nemaju nikakvu jer su besmislena, nelogicna i nemaju uporiste ni u cemu osim u nekakvim tvojim licnim vizijama, shvatanjima, nadanjima i vjerovanjima
- Smrcak15
#4227 Re: Ateizam
Dozer wrote:Na nacin da je vec odavno "zapisao" svima kad ce se roditi, kako ce se zvati, sta ce biti i raditi u zivotu, kad ce umrijeti, da li ce ili nece vjerovati u boga i kojoj religiji ce pripadati, sta ce jesti, piti, koliko ce djece imati, kad ce umrijeti.Smrčak wrote:daj da definisemo tu prokletu slobodnu volju da znamo na cemu smo...
slobodna volja je kad imas svijest o sebi imas izbor da biras, izmedju dvije, dobro i lose, da biras da radis sta hoces kako hoces gdje i kad hoces.
mozes se pobuniti, mozes sam da ucis nove stvari itd
Dali ti mozes ustati hodati , lezati ,spavati, jesti, imati spolni odnos, radis kako ti je volja...
Sad ako Bog zna buducnost, iz svog sveznanja, na koji nacin to sprecava tvoju slobodnu volju??? objasni kako Bozije znanje o buducnosti sputava tvoju slobodnu volju, daj da idemo srzu problema/nesporazuma da ga jednom vise rijesimo pa da nemasete sa tim slobodna volja kad god dodje do diskusije.
Kako ti ne mozes da skontas da je nespojivo ovo sto ti pricas sa slobodnom voljom?
AKo je SVE unaprijed zapisano i odredjeno, to onda znaci da je svaki potez koji napravis vec predodredjen i planiran. Samim tim - nea postoji slobodna volja, jadan ne bio
fakticki ti nemozes da skontas to objasnjenje, da BOg iz svog znanja o buducnosti, jer on vidi buducnost kao i proslost i sadasnjost
iz svoje sveznanja on zna sta cemo mi raditi, to uopste ne utice na nasu slobodnu volju.
Pazi sad ovo sto cu ti reci, Allahovo sveznanje ne utice na tvoju slobodnu volju ni jednu sekundu, ali Allah utice na tvoju slobodnu volju u nekim situacijama da te sprijeci ili te navuce na nesto, znaci direktnim uplitanjem u tvoju slobodnu volju Bog mijenja pravac kreatnja.
ne ne neAKo je SVE unaprijed zapisano i odredjeno, to onda znaci da je svaki potez koji napravis vec predodredjen i planiran. Samim tim - nea postoji slobodna volja, jadan ne bio
gledaj to Ovako, recimo da nema Boga, ti ces raditi sto ces raditi u buducnosti, i sad dodjem ja ako poznajem buducnost u detalje, ja ako vidim sta ces raditi u buducnosti, nije to da ti radis na osnovu toga sto ti je nego natjerao tako da radis, ne nego ja vidim sta ces raditi pa to zapisem na papir, a ja nisam apsolutno nikakav uticaj na Tebe imao sta ces raditi u buducnosti.
Zamisli sad ovo, ti vidis buducnost sta cu ja raditi, a ja Tebe optuzim da mi se uplices i unistavas slobodnu volju samo zato sto imas kapacitet da vidis u buducnost, kao da je tvoje znanje o buducnosti ili ono sto vidi u buducnosti nesto sto utice na moju slobodnu volju sto je van svake pameti.
- AleksoMKD
#4228 Re: Ateizam
Smrcak15 wrote: Sad ako Bog zna buducnost, iz svog sveznanja, na koji nacin to sprecava tvoju slobodnu volju??? objasni kako Bozije znanje o buducnosti sputava tvoju slobodnu volju, daj da idemo srzu problema/nesporazuma da ga jednom vise rijesimo pa da nemasete sa tim slobodna volja kad god dodje do diskusije.
On je pre stvaranja sveta, ljudi i zivotinja vec savrseno tacno znao sta ce se i kada desiti. Razumes?
Posto on postoji oduvek i oduvek je znao da ce Alekso biti nevernik i da ce jednog dana goreti u paklu ipak resio da stvori Aleksu znajuci kakva ga sudbina ceka.
Isto i za Hitlera, Staljina, Dzingis kana......
Gde je tu slobodna volja?
Jedino ako nije sveznajuci........................
- Smrcak15
#4229 Re: Ateizam
AleksoMKD wrote:On je pre stvaranja sveta, ljudi i zivotinja vec savrseno tacno znao sta ce se i kada desiti. Razumes?Smrcak15 wrote: Sad ako Bog zna buducnost, iz svog sveznanja, na koji nacin to sprecava tvoju slobodnu volju??? objasni kako Bozije znanje o buducnosti sputava tvoju slobodnu volju, daj da idemo srzu problema/nesporazuma da ga jednom vise rijesimo pa da nemasete sa tim slobodna volja kad god dodje do diskusije.
Posto on postoji oduvek i oduvek je znao da ce Alekso biti nevernik i da ce jednog dana goreti u paklu ipak resio da stvori Aleksu znajuci kakva ga sudbina ceka.
Gde je tu slobodna volja?
Jedino ako nije sveznajuci........................
to sto On znao nije te to natjeralo da budes nevjernik nego ti svojim licnim izborom jer ti je dao slobodnu volju.Posto on postoji oduvek i oduvek je znao da ce Alekso biti nevernik i da ce jednog dana goreti u paklu ipak resio da stvori Aleksu znajuci kakva ga sudbina ceka.
Ti kao da hoces da kazes, samo zato sto je on oduvijek znao, kao eto da bude dobar, onda bolje nije stvarao nikako jer znao je da ce mnogi izabrati put koji vodi u pakao. E pa nece njega sputavati obican covjek zbog svoje bahatosti i bezobrazluka, jer cak sta vise uklapas se u test ako ima vjernika i nevjernika jer se iskusavamo jedni sa drugima, da nema nevjernika da su svi vjernici test bi bio osakacen po prilicno dosta.
Tako isto i za vjernike vazi, da nema vjernika test bi bio osakacen.
ali pazi ove price, ti sam sebe vec strpao u dzehennem svojim rukama, bez imalo otpora, kao da je dzehennem mjesto gdje se ide na godisnji
ti si sa svojom slobodnom voljom izabrao dzehennem, eto gdje je druze...jeli te to Bog sputao da je nemoguce za Tebe doci do raja, nije, jer svakome su sirom otvorena vrata i raja i Pakla, pa bujrum gdje zasluzis svojim rukama.Gde je tu slobodna volja?
A raditi grijehe i nekajati se, i svjestan si toga svega, pa poslije optuzivati BOga zbog svoje bahatosti da se uplitao u slobodnu volju je van svake pameti.
- AleksoMKD
#4230 Re: Ateizam
Smrle, nema logike.Smrcak15 wrote: to sto On znao nije te to natjeralo da budes nevjernik nego ti svojim licnim izborom jer ti je dao slobodnu volju.
Ti kao da hoces da kazes, samo zato sto je on oduvijek znao, kao eto da bude dobar, onda bolje nije stvarao nikako jer znao je da ce mnogi izabrati put koji vodi u pakao. E pa nece njega sputavati obican covjek zbog svoje bahatosti i bezobrazluka, jer cak sta vise uklapas se u test ako ima vjernika i nevjernika jer se iskusavamo jedni sa drugima, da nema nevjernika da su svi vjernici test bi bio osakacen po prilicno dosta.
ali pazi ove price, ti sam sebe vec strpao u dzehennem svojim rukama, bez imalo otpora, kao da je dzehennem mjesto gdje se ide na godisnji
On je sve stvorio.
On sve zna.
On je svemocan.
U momentu (karikiram) kada je pritisnuo dugme da pocne on je tacno znao sta i kako ce se desiti. On je sastavio tu masinu i u gradio dugme za start i napravio svaki delic do najmanjeg strafa.
I on nije kriv kada je konacni proizvod falican, proizvod koga je on dizajnirao, sastavio, ukljucio i za koga je jos pre sastavljanja masine (svet, univerzum i ljudska rasa) koja ce ga proizvesti znao da ce biti falican i da ce imati falican program koga je on napisao (moja dusa i razum)?
I sada je taj proizvod sam kriv sto je falican?
Otprilike ovako zvuci tvoje objasnjenje. Znas da bilo koji inzinjer/programer leti sa posla ako tako postupi?
Opet, nema logike to sto pises Smrle.
Jedino ako nije sveznajuci i svemoguci ima logike testiranje, ali onda nije bog.
- Dozer
#4231 Re: Ateizam
Dakle, bog je daleko od svemoguceg. Samo je sveznajuci jer je vidovitSmrcak15 wrote:
fakticki ti nemozes da skontas to objasnjenje, da BOg iz svog znanja o buducnosti, jer on vidi buducnost kao i proslost i sadasnjost
iz svoje sveznanja on zna sta cemo mi raditi, to uopste ne utice na nasu slobodnu volju.
Pazi sad ovo sto cu ti reci, Allahovo sveznanje ne utice na tvoju slobodnu volju ni jednu sekundu, ali Allah utice na tvoju slobodnu volju u nekim situacijama da te sprijeci ili te navuce na nesto, znaci direktnim uplitanjem u tvoju slobodnu volju Bog mijenja pravac kreatnja.
ne ne ne....
gledaj to Ovako, recimo da nema Boga, ti ces raditi sto ces raditi u buducnosti, i sad dodjem ja ako poznajem buducnost u detalje, ja ako vidim sta ces raditi u buducnosti, nije to da ti radis na osnovu toga sto ti je nego natjerao tako da radis, ne nego ja vidim sta ces raditi pa to zapisem na papir, a ja nisam apsolutno nikakav uticaj na Tebe imao sta ces raditi u buducnosti.
Zamisli sad ovo, ti vidis buducnost sta cu ja raditi, a ja Tebe optuzim da mi se uplices i unistavas slobodnu volju samo zato sto imas kapacitet da vidis u buducnost, kao da je tvoje znanje o buducnosti ili ono sto vidi u buducnosti nesto sto utice na moju slobodnu volju sto je van svake pameti.
- Smrcak15
#4232 Re: Ateizam
AleksoMKD wrote:Smrle, nema logike.Smrcak15 wrote: to sto On znao nije te to natjeralo da budes nevjernik nego ti svojim licnim izborom jer ti je dao slobodnu volju.
On je sve stvorio.
On sve zna.
On je svemocan.
U momentu (karikiram) kada je pritisnuo dugme da pocne on je tacno znao sta i kako ce se desiti. On je sastavio tu masinu i u gradio dugme za start i napravio svaki delic do najmanjeg strafa.
I on nije kriv kada je konacni proizvod falican, proizvod koga je on dizajnirao, sastavio, ukljucio i za koga je jos pre sastavljanja masine (svet, univerzum i ljudska rasa) koja ce ga proizvesti znao da ce biti falican i da ce imati falican program koga je on napisao (moja dusa i razum)?
I sada je taj proizvod sam kriv sto je falican?
Otprilike ovako zvuci tvoje objasnjenje. Znas da bilo koji inzinjer/programer leti sa posla ako tako postupi?
Opet, nema logike to sto pises Smrle.
Jedino ako nije sveznajuci i svemoguci ima logike testiranje, ali onda nije bog.
da, iz svog sveznanja i znanja o buducnosti znao je.U momentu (karikiram) kada je pritisnuo dugme da pocne on je tacno znao sta i kako ce se desiti. On je sastavio tu masinu i u gradio dugme za start i napravio svaki delic do najmanjeg strafa.
Zato te pitao , hoces li na test ili ne, pristao si na test, i kad si pristao i bio poslat na zemlju morao je biti resetovanje pameti svijesti, da pocnes od nule kako bi test zapoceo.
On je znao da ako ces u dzehennem, da ces u dzehennem ici, ali te pitao hoces li na test, pa ako padnes bit ces kaznjen, ako prodjes imas vjecni zivot, on je znao da ces ti pasti ali ti nije rekao kao sto nije rekao nikome.
ti si ipak izabrao da budes poslat na test, i Bog kaze upravo zbog tog izbora da je covjek lakomislen.
stvorio te da naginjes prema zlu/strastima i oni zabranjenim stvarima, tako isto ti je dao razumI on nije kriv kada je konacni proizvod falican, proizvod koga je on dizajnirao, sastavio, ukljucio i za koga je jos pre sastavljanja masine (svet, univerzum i ljudska rasa)
i sad si ti na testu, dali ce te voditi strasti vodit tvoj razum, ili ce razum da nadvlada i vodi strasti, ti mislis da je to neka falinka sto te Ovako stvorio, ali to je dio testa da ti dusa naginje zlu ali ti je dao i razum pa se bori na tom testu, dali ces se prepsutiti strastima ili razumu
- Dozer
- AleksoMKD
#4234 Re: Ateizam
Opet, gde je tu slobodna volja?Smrcak15 wrote:
da, iz svog sveznanja i znanja o buducnosti znao je.
Zato te pitao , hoces li na test ili ne, pristao si na test, i kad si pristao i bio poslat na zemlju morao je biti resetovanje pameti svijesti, da pocnes od nule kako bi test zapoceo.
On je znao da ako ces u dzehennem, da ces u dzehennem ici, ali te pitao hoces li na test, pa ako padnes bit ces kaznjen, ako prodjes imas vjecni zivot, on je znao da ces ti pasti ali ti nije rekao kao sto nije rekao nikome.
ti si ipak izabrao da budes poslat na test, i Bog kaze upravo zbog tog izbora da je covjek lakomislen.
stvorio te da naginjes prema zlu/strastima i oni zabranjenim stvarima, tako isto ti je dao razum
i sad si ti na testu, dali ce te voditi strasti vodit tvoj razum, ili ce razum da nadvlada i vodi strasti, ti mislis da je to neka falinka sto te Ovako stvorio, ali to je dio testa da ti dusa naginje zlu ali ti je dao i razum pa se bori na tom testu, dali ces se prepsutiti strastima ili razumu
Ovo sto ti pises ima logije JEDINO ako bog nije svemoguci i sveznajuci.
I taj test ima logike jedino ako bog nije sveznajuci i svemoguci.
Znaci ako ti dizajniras, programiras i proizvedes neki proizvod i znas jos pre nego si stavio falicne surovine u falicno masinu i ukucao falicni program iz kojih ce se taj proizvod napraviti i da ce izaci na kraju falican, kako je to krivica proizvoda?
Jedino da iskljucim razum bih mogao verovati u ovakve nelogicnosti kako ti pises.
Logicniji su Grcki ili Nordiski bogovi od tvoga. Oni su bili nesavrseni i pravili su gluposti kada su kurceviti, ali nisu za to krivili smrtnike. Vise su se ponasali kao reketari koje su smrtnici pokusavali odobrovoljiti molitvama, zrtvama i hramovima.
Ljudi su to znali i prihvatili.
Tvoj bog je nelogican.
- Dope_Man
#4235 Re: Ateizam
Ponasanje ovog abrahamskog boga je u mnogo cemu veoma slicno ponasanju ranijih bogova. I on popizdi pa posalje poplave, skakavce, naredjuje ljudimada ubiju svoje najblize i slicno. Medjutim, problem je sto novog boga nisi mogao konstruisati da je jednak starijima, morao je biti malo bolji u svemu.. al onda su su ga malo pretjerali u opisima i otisli sa onih bogova ogranicenih mogucnosti, koji su kao takvi bar bili smisleni, do ovog koji je ''sve_(instertanyattribute)_''. Pri tom nisu bas najbolje razmislili sta bi to znacilo biti svemoguci, sveznajuci itd.. pa nisu skontali koliko logickih fula prave sa takvim bogom.. ali sve dok niko ne pita nista, moze proci.
Zahebase ih samo gradjanske slobode i druge gluposti koje izmisli civiizacija, pa sad svaki kreten medju nama moze i da postavi pitanje a da ne bude kamenovan.
I tako dodjes do boga koji te stvori takvim kakav jesi, zna tacno do najmanjeg detalja kako ces se ponasati jer te on stvorio takvog kakav jesi, ali za svoje ponasanje si ti kriv, a ne on, iako se ocito ne mozes ponasati drugacije nego sto te je on programirao. I PORED toga on ponekad mora da ''intervenise'' pa ti stavi deku preko ociju da ne vidis u kakav ponor ides.
Zahebase ih samo gradjanske slobode i druge gluposti koje izmisli civiizacija, pa sad svaki kreten medju nama moze i da postavi pitanje a da ne bude kamenovan.
I tako dodjes do boga koji te stvori takvim kakav jesi, zna tacno do najmanjeg detalja kako ces se ponasati jer te on stvorio takvog kakav jesi, ali za svoje ponasanje si ti kriv, a ne on, iako se ocito ne mozes ponasati drugacije nego sto te je on programirao. I PORED toga on ponekad mora da ''intervenise'' pa ti stavi deku preko ociju da ne vidis u kakav ponor ides.
- Smrcak15
#4236 Re: Ateizam
AleksoMKD wrote:Opet, gde je tu slobodna volja?Smrcak15 wrote:
da, iz svog sveznanja i znanja o buducnosti znao je.
stvorio te da naginjes prema zlu/strastima i oni zabranjenim stvarima, tako isto ti je dao razum
Ovo sto ti pises ima logije JEDINO ako bog nije svemoguci i sveznajuci.
I taj test ima logike jedino ako bog nije sveznajuci i svemoguci.
Znaci ako ti dizajniras, programiras i proizvedes neki proizvod i znas jos pre nego si stavio falicne surovine u falicno masinu i ukucao falicni program iz kojih ce se taj proizvod napraviti i da ce izaci na kraju falican, kako je to krivica proizvoda?
Jedino da iskljucim razum bih mogao verovati u ovakve nelogicnosti kako ti pises.
Logicniji su Grcki ili Nordiski bogovi od tvoga. Oni su bili nesavrseni i pravili su gluposti kada su kurceviti, ali nisu za to krivili smrtnike. Vise su se ponasali kao reketari koje su smrtnici pokusavali odobrovoljiti molitvama, zrtvama i hramovima.
Ljudi su to znali i prihvatili.
Tvoj bog je nelogican.
ali ti covjce ne kontas da ta falicnost je sastavnio dio testa, jer da nas je perfektne stvorio, pa to je Raj onda, U raju su ljudi perfektni bez mahana.Znaci ako ti dizajniras, programiras i proizvedes neki proizvod i znas jos pre nego si stavio falicne surovine u falicno masinu i ukucao falicni program iz kojih ce se taj proizvod napraviti i da ce izaci na kraju falican, kako je to krivica proizvoda?
ovdje imaju mahane jer je to dio testa, zar je ovo tesko shvatit???
meni je vise to nelogicno to sto ti pises, jer stvarno nema logike to sto pisesTvoj bog je nelogican
uzmi jedno robota i sporedi se sa njim, i pitaj se gdje ti je slobodna voljaOpet, gde je tu slobodna volja?
robot jadan radi sto su mu programirali, nema slobodne volje
ti imas slobodnu volj ujer radis sta ti hcoes a ne kako te neko programirao, da te programira da moras uradit zlo tad i tad a ti nemas izbora tu , niti da razmisljas svojom glavom.
- AleksoMKD
#4237 Re: Ateizam
Tesko je shvatiti kakva je svrha testa kada je kreator jos pre stvaranja testiranog znao da ce testirani izabrati test, pasti na testu i goriti u vatri i opet ga je stvorio takvog kakav je.Smrcak15 wrote: ali ti covjce ne kontas da ta falicnost je sastavnio dio testa, jer da nas je perfektne stvorio, pa to je Raj onda, U raju su ljudi perfektni bez mahana.
Jedini logicni zakljucak je da on zeli da ja gorim, da je to deo plana.
Pa jeste me programirao.Smrcak15 wrote: uzmi jedno robota i sporedi se sa njim, i pitaj se gdje ti je slobodna volja
ti imas slobodnu volj ujer radis sta ti hcoes a ne kako te neko programirao, da te programira da moras uradit zlo tad i tad a ti nemas izbora tu , niti da razmisljas svojom glavom.
Ja sam kada se usporedi sa svemogucim, sveznajucim, sveprisutnim kreatorom samo robot.
On me je svtorio i programirao, one me je stvorio znajuci da cu izabrati test i da cu pasti na testu, i opet me je bas takvog stvorio svaki atom svaku molekulu mene i svaki impuls u mom mozgu je njemu poznat jos pre nego me je stvorio.
Nema tu slobodne volje.
Opet, jedini logicni zakljucak je da on zeli da ja gorim, da je to deo plana.
- Smrcak15
#4238 Re: Ateizam
AleksoMKD wrote:Tesko je shvatiti kakva je svrha testa kada je kreator jos pre stvaranja testiranog znao da ce testirani izabrati test, pasti na testu i goriti u vatri i opet ga je stvorio takvog kakav je.Smrcak15 wrote: ali ti covjce ne kontas da ta falicnost je sastavnio dio testa, jer da nas je perfektne stvorio, pa to je Raj onda, U raju su ljudi perfektni bez mahana.
Pa jeste me programirao.Smrcak15 wrote: uzmi jedno robota i sporedi se sa njim, i pitaj se gdje ti je slobodna volja
Ja sam kada se usporedi sa svemogucim, sveznajucim, sveprisutnim kreatorom samo robot.
On me je svtorio i programirao, one me je stvorio znajuci da cu izabrati test i da cu pasti na testu, i opet me je bas takvog stvorio svaki atom svaku molekulu mene i svaki impuls u mom mozgu je njemu poznat jos pre nego me je stvorio.
Nema tu slobodne volje.
Opet, jedini logicni zakljucak je da on zeli da ja gorim, da je to deo plana.
hajmo se vratit nazad u to vrijeme prije Big bangaTesko je shvatiti kakva je svrha testa kada je kreator jos pre stvaranja testiranog znao da ce testirani izabrati test, pasti na testu i goriti u vatri i opet ga je stvorio takvog kakav je.
Bog odluci da stvori covjeka jer zeli da daje svoju milost, ali odluci da se treba boriti da se pridobije ta milost, da to nije nesto sto se olahko daje. pa odluci da ljude podlozi testu, da se oni bore da zasluze njegovu milost, jer voli da covjek trazi oprosta od njega pa da mu On prasta.
Sad krene sa stvaranjem dusa iako zna da ce mnogi zaglaviti u pakao , ali nece ih on tjereati tamo nepravdeno, nego ce te duse svojim postupcima to zasluziti.
sad se ti pitas sigurno, pa ako je znao, bolje da ih nestvara da ne ide u pakao jer svojom lahkomislenoscu ce zaradit pakao. onda bi dosli u poziciju da obicna smrtnik/dusa diktira Bogu sta ce i kako ce, nemoze tako.
mozda ces reci zasto nas nije sviju perfektne stvorio da uspijemo? pa nije to test da te stvori perfektnog i da bez muke prodjes do skupocjenog raja i vjecnog zivota i uzivanja.
koliko mogu da shvatim, odlucio je iz svoje milosti da nas stvorio i da se borimo za tu njegovu milost svojim trudom , On voli da kad covjek se ogrijesi trazi iskreno pokajanje od Boga i tako do smrti, Bog ce prastati u tome je poenta da trazis oprost , onda u takvim situacijama tvoje grijehe pretvara u dobra djela, ne da ih samo prise, nego pretvori gomilu grijeha u tvoja dobra djela ako se iskreno pokajes.
znaci mora stvoriti i lose i dobro, kako bi covjek bio iskusavan, nemoze samo u dobru iskusavati, jer to nije potpun test.
ne nezeli to, cak on sam kaze, "Sta ja imam koristi od toga ako budete kaznjeni" , nistaJedini logicni zakljucak je da on zeli da ja gorim, da je to deo plana.
on kad kasnjava kaznjava iz svoje pravde a ne da bi sebe zadovoljio na taj nacin.
znas li ti da covjekova falinka moze biti stvar kojom se i andjeli dive, Bog ponosi sa ljudima pred andjelima
recimo ljudi su stvoreni da hoce strasti, vuce i sotona vuce ih njihova dusa, izazova na sve strane, a oni kazu necu radi Boga, eh to je stvar koja izaziva divljenje andjela jer razumom kontrolises sebe.
- aurora313
#4239 Re: Ateizam
Nešto kontam o ovome šta si napisao i vidim da si time opisao sebe.Smrcak15 wrote:uzmi jedno robota i sporedi se sa njim, i pitaj se gdje ti je slobodna volja
Nemaš nikakvu vlastitu volju jer neko drugi sa njom raspolaže. Programiran si tako da misliš samo na poslijedice svojih postupaka, tako da si ti ustvari produkt nečega što, kako sam kažeš, nema slobodne volje.
- Smrcak15
#4240 Re: Ateizam
kako sam programiran, pa ja sam dosao do ovoga sto vjerujem citajuci knjige, gledajuci predavanja i dokumentarce, geldajuci debate, itd itd tokom dugogodisnjeg studiranja.aurora313 wrote:Nešto kontam o ovome šta si napisao i vidim da si time opisao sebe.Smrcak15 wrote:uzmi jedno robota i sporedi se sa njim, i pitaj se gdje ti je slobodna volja
Nemaš nikakvu vlastitu volju jer neko drugi sa njom raspolaže. Programiran si tako da misliš samo na poslijedice svojih postupaka, tako da si ti ustvari produkt nečega što, kako sam kažeš, nema slobodne volje.
kako ja nema slobodnu volju, ako ja hocu da se usprotivim Bogu mogu ja to ucintii sad, ali nesmijem jer sam se istrenirao da takve poteze neradi, jer se ne ratuje sa Njim, Od Njega se bjezi samo Njemu, ako mislis da mu mozes nesto naudit varas se, pa svakim izgovorm necega sto pokazuje tvoju oholost prema njemu se sve biljezi od meleka pa ce se to donijeti na sudnjem danu protiv Tebe.
kazes nema slobodnu volju, pa sto se ogrijesim onda, ako nema slobodnu volju, i ja sam covjek koji zna itekako pogrijesiti, sto trazim od Boga oprost za to, dok mozda ti uopste ti tak nesto ne pada na pamet, ti mozda cak mislis da uopste i negrijesis.
- aurora313
#4241 Re: Ateizam
Nije valjda da misliš da bi bog sve stvorio kako bi nama dao svoju milost? Ovo je maksimalna glupost i jedna od najvećih koje sam čuo i pročitao. Je li to stvarno svrha postojanja: nečija milost? Pa koji će ti q.... taj računar i telefon, hrana i ženske, pokoja piva ili rakija, škola, matematika, djeca...Smrcak15 wrote:Bog odluci da stvori covjeka jer zeli da daje svoju milost, ...
- beni-bu-man
#4242 Re: Ateizam
Karl Marx
"Religija je samo iluzorno sunce koje se kreće oko čovjeka dotle dok se on ne kreće oko sebe samoga."
"Religija je uzdah ucviljena bića, duša svijeta bez srca, kao i duh prilika bez duha. Ona je opijum naroda."
"Religiozni odraz stvarnog svijeta može se izgubiti tek onda kad odnosi praktičnog svakodnevnog života budu iz dana u dan pokazivali ljudima prividno razumne odnose među njima i prema prirodi."
"Religija je samo iluzorno sunce koje se kreće oko čovjeka dotle dok se on ne kreće oko sebe samoga."
"Religija je uzdah ucviljena bića, duša svijeta bez srca, kao i duh prilika bez duha. Ona je opijum naroda."
"Religiozni odraz stvarnog svijeta može se izgubiti tek onda kad odnosi praktičnog svakodnevnog života budu iz dana u dan pokazivali ljudima prividno razumne odnose među njima i prema prirodi."
- Smrcak15
#4243 Re: Ateizam
aurora313 wrote:Nije valjda da misliš da bi bog sve stvorio kako bi nama dao svoju milost? Ovo je maksimalna glupost i jedna od najvećih koje sam čuo i pročitao. Je li to stvarno svrha postojanja: nečija milost? Pa koji će ti q.... taj računar i telefon, hrana i ženske, pokoja piva ili rakija, škola, matematika, djeca...Smrcak15 wrote:Bog odluci da stvori covjeka jer zeli da daje svoju milost, ...
daNije valjda da misliš da bi bog sve stvorio kako bi nama dao svoju milost?
da ti olaksa zivot, a to je odmah milost.Pa koji će ti q.... taj računar i telefon, hrana i ženske,
ako ja vidim da nesto radis, pa ti dadnem nesto iz svoje dobre volje da ti olaksam tvoj rad, jeli ovo cin milosti prema tebi.
zamisli se ti kopas po njivi cijeli dan, a ja dodjem i dadnem ti traktor pa da sa njim kopas , jeli ovo cin milosti od mene ili nije?
pa mora ti dati sa cim ce te iskusavatipokoja piva ili rakija,
da ti olaksa zivot, a to je milostškola, matematika,
da se produzi covjencastvo i ujedno da ti se mili zivjeti.djeca
- aurora313
#4244 Re: Ateizam
Pa i robot se programira svim i svačim... dok ne shvati šta se od njega traži.Smrcak15 wrote:kako sam programiran, pa ja sam dosao do ovoga sto vjerujem citajuci knjige, gledajuci predavanja i dokumentarce, geldajuci debate, itd itd tokom dugogodisnjeg studiranja.
Robot ne treba da griješi. Programira da recimo napravi var na određenom mjestu. Ako to ne čini, dolazi do reprogramiranja.kako ja nema slobodnu volju, ako ja hocu da se usprotivim Bogu mogu ja to ucintii sad, ali nesmijem jer sam se istrenirao da takve poteze neradi,...
Već spomenuto: kada robot pogriješi, onda se reprogramira da to ne čini. Ti to nazivaš 'oprost'. Dakle, jedina razlika.kazes nema slobodnu volju, pa sto se ogrijesim onda, ako nema slobodnu volju, i ja sam covjek koji zna itekako pogrijesiti, sto trazim od Boga oprost za to, dok mozda ti uopste ti tak nesto ne pada na pamet, ti mozda cak mislis da uopste i negrijesis.
- AleksoMKD
#4245 Re: Ateizam
Opet dolazis na moje, pre Big Bang-a je znao sta ce i kako stvoriti, koliko ce dusa prihvatiti test (i ne secati se naravno, jebes ugovor) koliko ce pasti a koliko ce proci.Smrcak15 wrote:
hajmo se vratit nazad u to vrijeme prije Big banga
Bog odluci da stvori covjeka jer zeli da daje svoju milost, ali odluci da se treba boriti da se pridobije ta milost, da to nije nesto sto se olahko daje. pa odluci da ljude podlozi testu, da se oni bore da zasluze njegovu milost, jer voli da covjek trazi oprosta od njega pa da mu On prasta.
Sad krene sa stvaranjem dusa iako zna da ce mnogi zaglaviti u pakao , ali nece ih on tjereati tamo nepravdeno, nego ce te duse svojim postupcima to zasluziti.
sad se ti pitas sigurno, pa ako je znao, bolje da ih nestvara da ne ide u pakao jer svojom lahkomislenoscu ce zaradit pakao. onda bi dosli u poziciju da obicna smrtnik/dusa diktira Bogu sta ce i kako ce, nemoze tako.
mozda ces reci zasto nas nije sviju perfektne stvorio da uspijemo? pa nije to test da te stvori perfektnog i da bez muke prodjes do skupocjenog raja i vjecnog zivota i uzivanja.
koliko mogu da shvatim, odlucio je iz svoje milosti da nas stvorio i da se borimo za tu njegovu milost svojim trudom , On voli da kad covjek se ogrijesi trazi iskreno pokajanje od Boga i tako do smrti, Bog ce prastati u tome je poenta da trazis oprost , onda u takvim situacijama tvoje grijehe pretvara u dobra djela, ne da ih samo prise, nego pretvori gomilu grijeha u tvoja dobra djela ako se iskreno pokajes.
znaci mora stvoriti i lose i dobro, kako bi covjek bio iskusavan, nemoze samo u dobru iskusavati, jer to nije potpun test.
ne nezeli to, cak on sam kaze, "Sta ja imam koristi od toga ako budete kaznjeni" , nista
on kad kasnjava kaznjava iz svoje pravde a ne da bi sebe zadovoljio na taj nacin.
znas li ti da covjekova falinka moze biti stvar kojom se i andjeli dive, Bog ponosi sa ljudima pred andjelima
recimo ljudi su stvoreni da hoce strasti, vuce i sotona vuce ih njihova dusa, izazova na sve strane, a oni kazu necu radi Boga, eh to je stvar koja izaziva divljenje andjela jer razumom kontrolises sebe.
Pre big Bang-a je znao kada cu se roditi, u koga zaljubiti (i sta ce sa tom dusom biti) sta cu jesti, kada se napiti i kako i kada gresiti.
Ako je vecan, on je znaci celu vecnost pre kreacije tocno znao sve.
I ipak je stvorio nas da gorimo u paklu i mukama.
Jer nas voli.
A, da ne zaboravimo i najbolju kreaciju, sotonu, za koga je isto tako znao sta ce uraditi i kada eonima pre nego ga je stvorio. Znaci sotona nije kriv, vec bog.
Ako bog postoji on je bice sa najvise zla, cak sto vise bez boga zlo ne bi ni postojalo.
- Dope_Man
#4246 Re: Ateizam
Na svijetu je sad oko 7 milijardi ljudi, pod pretpostavkom da je najveca relgija u ovom trenutku istinita, a pri tom moramo biti svjesni da u svakoj postoje razlicite podgrupe od kojih samo jedna moze biti upravu, to je (i stvarno cu biti milostiv sa brojevima) u najboljem slucaju oko 1 milijarda ljudi koji su prosli ''test''. Dakle zaokruzimo na nekih 15tak % populacije koji bi potencijalno dobili kartu za raj, a svi ostali Ferrari za voznju na higway to hell.
I to je samo u ovom trenutku, ne racunam uopste ljude koji su zivjeli prije monoteizma, ljude kroz vijekove kada je bio i manji postotak monoteista, pa i buduci trend smanjenja postotka vjernika... u konacnici dodjemo do veoma malog postotka onih koji dobise premiju na toj zivotnoj lutriji. Ja znam da ja, da sam svemoguc i, po sopstvenoj definiciji, dobar ne bih stvorio takav svijet i test znajuci da ce samo mala sacica od svih ljudi ikad stvorenih biti nagradjena a svi ostali na mukama.. ali to sam samo ja, a ja, nazalost, nisam sadista kao neki drugi bogovi.
I to je samo u ovom trenutku, ne racunam uopste ljude koji su zivjeli prije monoteizma, ljude kroz vijekove kada je bio i manji postotak monoteista, pa i buduci trend smanjenja postotka vjernika... u konacnici dodjemo do veoma malog postotka onih koji dobise premiju na toj zivotnoj lutriji. Ja znam da ja, da sam svemoguc i, po sopstvenoj definiciji, dobar ne bih stvorio takav svijet i test znajuci da ce samo mala sacica od svih ljudi ikad stvorenih biti nagradjena a svi ostali na mukama.. ali to sam samo ja, a ja, nazalost, nisam sadista kao neki drugi bogovi.
- Smrcak15
#4247 Re: Ateizam
AleksoMKD wrote: Opet dolazis na moje, pre Big Bang-a je znao sta ce i kako stvoriti, koliko ce dusa prihvatiti test (i ne secati se naravno, jebes ugovor) koliko ce pasti a koliko ce proci.
Pre big Bang-a je znao kada cu se roditi, u koga zaljubiti (i sta ce sa tom dusom biti) sta cu jesti, kada se napiti i kako i kada gresiti.
Ako je vecan, on je znaci celu vecnost pre kreacije tocno znao sve.
I ipak je stvorio nas da gorimo u paklu i mukama.
Jer nas voli.
A, da ne zaboravimo i najbolju kreaciju, sotonu, za koga je isto tako znao sta ce uraditi i kada eonima pre nego ga je stvorio. Znaci sotona nije kriv, vec bog.
Ako bog postoji on je bice sa najvise zla, cak sto vise bez boga zlo ne bi ni postojalo.
ko to kaze da voli, nevoli svakoga, njegova ljubav se treba zasluziti,I ipak je stvorio nas da gorimo u paklu i mukama.
Jer nas voli.
nije te stvorio da goris nego te stvorio da ti dadne milost ali ako je ti neces jer ti hoces oni putem koji se ide u pakao.
sotona je Bozji instrument za testiranje ljudi.A, da ne zaboravimo i najbolju kreaciju, sotonu, za koga je isto tako znao sta ce uraditi i kada eonima pre nego ga je stvorio. Znaci sotona nije kriv, vec bog.
da nema Boga nebi postojalo nistaAko bog postoji on je bice sa najvise zla, cak sto vise bez boga zlo ne bi ni postojalo
- Dope_Man
#4248 Re: Ateizam
I naravno, govoriti o ''znanju'' o svemu sto ce se desiti i ''slobodnoj volji'' je apsurd samo po sebi. Ako postoji znanje o tome da ce se nesto desiti na X nacin, i to je sigurna informacija, onda ucesnik toga nema nikakvu slobodnu volju, neko ili nesto je odredilo scenario i on se samo odigrava onako kako je odredjen.
Kriviti onda ucesnika te predstave za nesto sto je uradio je budalastina.. ali postoje ljudi dovoljno nesigurni u sebe da i to prihvate kao logicno, samo da imaju takvog boga na kog se mogu osloniti u svom bijegu od stvarnosti.
Kriviti onda ucesnika te predstave za nesto sto je uradio je budalastina.. ali postoje ljudi dovoljno nesigurni u sebe da i to prihvate kao logicno, samo da imaju takvog boga na kog se mogu osloniti u svom bijegu od stvarnosti.
Last edited by Dope_Man on 25/04/2017 16:12, edited 1 time in total.
-
LSD
#4249 Re: Ateizam
Ateisti, pokajte se.Tefsir sure El-Fatihe
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ – Bismillahi rrahmani rrahim – U ime Allaha, Svemilosnog, Milostivog:
Bismilla nije ajet na početku svih kur’anskih sura, već ajet koji razdvaja sure jedne od drugih. Allah je ime kojim se naziva samo Uzvišeni. U osnovi dolazi od riječi ‘El-Ilah’. „Svemilosnog Milostivog“ – ove riječi su izvedenice iz riječi Er-Rahmeh ( milost). Er-Rahman je hiperboličnije od Er-Rahim, a upotrebljava se samo za Allaha Uzvišenog.
الْحَمْدُ للهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ – ELHAMDULILLAHI RABBIL ALEMIN – Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, :
Zahvala (hamd) označava iznošenje pohvale jezikom za nešto što je dobrovoljno, prefinjeno. Hamd se isključivo iznosi jezikom, a šukr, koji također označava zahvalu biva jezikom, srcem, tjelesnim udovima. Šukr se iznosi radi blagodati, a hamd radi savršenstva onoga ko se hvali, pa makar i ne bilo određene blagodati. Allahu Uzvišenom pripada i hamd i šukr. „Gospodaru svjetova“- Er-Rabb (Gospodar) je jedno od Allahovih uzvišenih imena. „El-Alemin“ – je množina od riječi el-alem (svijet), a označava sve što postoji mimo Allaha Uzvišenog. Ova riječ se koristi kao izražaj za sve što ima pamet, a to su četiri kategorije: ljudi, džinni, meleki i šejtani.
الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ – ERRAHMANI RRAHIM – Sveopcem Dobročinitelju, Milostivom :
Pošto se Uzvišeni opisao Gospodarem svjetova, što je jedan vid zastrašivanja, vezao je to za „Svemilosni i Milostivi“, što u sebi sadrži afirmaciju i podsticaj kako bi u svojim svojstvima objedinio strah od Njega i želju za njim, a to biva većom ispomoći u pokornosti Njemu.
مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ - MALIKI JEVMIDDIN – Gospodaru Sudnjeg dana! :
El-Malik (Vladar) je i djelatno Allahovo svojstvo. Od Katade se prenosi da je rekao: „Jevmud-din (Sudnji dan) je dan u kojem će Allah suditi robovima prema njihovim djelima, tj. nagrađivati ih prema zaslugama.“
إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ – IJJAKE NA’BUDU VE IJJAKE NESTE’IN – Samo Tebe obožavamo i samo od Tebe pomoć tražimo. :
Samo Tebe izdvajamo i određujemo za ibadet i za traženje pomoći. Ne obožavamo niko mimo Tebe niti od njega pomoć tražimo. Ibadet označava najviše ciljeve poniznosti i pokornosti. Od Ibn Abbasa se prenosi da je za riječi: Samo od Tebe pomoć tražimo“ rekao da znače: Samo Tebi jednoću ispovijedamo i Tebe se pribojavamo, naš Gospodaru, a nikome drugome. Samo od Tebe tražimo pomoć za pokornost Tebi i za sve ostale naše stvari.
اهدِنَا الصِّرَاطَ المُستَقِيمَ – IHDINE SSIRATAL MUSTEKIM – Uputi nas na pravi put :
Pravi put (Es-Siratul-mustekim) u jeziku označava put na kojem nema iskrivljenja, a pod njim se misli na put islama.
صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيهِمْ – SIRATALLEZINE EN’AMTE’ ALEJHIM – na put onih kojima si dao Svoje blagodati :
Oni su spomenuti u riječima Uzvišenog: „Ko se pokorava Allahu i Poslaniku takvi će biti sa onima kojima je Allah blagodati podario od vjerovjesnika, iskrenih, šehida, dobrih – a divno li je to društvo!”
غَيْرِ المَغضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ الضَّآلِّينَ – GAJRIL MAGDUBI’ ALEJHIM VELE DDALLIN – Amin – a ne na put onih na koje si se rasrdio,niti na put onih koji su zalutali. Amin! :
Oni su židovi, jer su poznavali istinu, a onda je ostavili i sa nje skrenuli poed svoga znanja. Zato su zaslužili Allahovu srdžbu. „I koji su zalutali“ – oni su kršćani, zato što su iz neznanja zastranili od istine, pa su otišli u jasnu zabludu vezano za Isaa, alejhisselam.
Riječi Amin znače: Allahu, odazovi nam se.