RUSIJA
- JohnnyS
#4226 Re: RUSIJA
Za one koji su govorili kako je Chamberlainova mučka izdaja Čehoslovačke jednaka savezništvu Nijemaca i Rusa jednu trećinu drugog svjetskog rata, savjetujem da pročitaju sljedeći članak te da mi nađu neku zajedničku paradu britanske ili američke vojske zajedno s Wermachtom...
http://en.wikipedia.org/wiki/German%E2% ... st-Litovsk
Možda su mogli u Moskvi prije par dana ponoviti detalj s ove parade:
The parade began at 16:00,[6] and the "Victory Arches" were erected which the Soviet troops decorated with swastikas and red stars, and through which German troops marched
http://en.wikipedia.org/wiki/German%E2% ... st-Litovsk
Možda su mogli u Moskvi prije par dana ponoviti detalj s ove parade:
The parade began at 16:00,[6] and the "Victory Arches" were erected which the Soviet troops decorated with swastikas and red stars, and through which German troops marched
- vivaldi
#4227 Re: RUSIJA
jbg ne drzi ni ovo bas vodu. rusi su otkinuli onaj dio ukrajine koji se naumili, a sankcije to ocigledno nisu promjenile. koja je onda svrha pokazivanja misica da bi se sad iz cista mira pocelo sa normalizacijom!? onda ispadne da je kazna za otimanje tudje teriotirje 1 godina sankcija, od kojih btw i mnogi drugi najebu ni krivi ni duzni, a kad istkene ta godina onda se pravimo da se nista nije desiloCo0l wrote:Cilj je bio pokazivanje misica,tj. kako se lako moze manipulisati cijenom nafte po potrebi i koje su moguce poslijedice toga.Demonstracija je zavrsena i slijedi normalizacija odnosa,koliko je to moguce.
- Co0l
#4228 Re: RUSIJA
Ma kakva Ukrajina,jebe se 'Zapadu' za aneksiju Krima i onu okupiranu polovinu Donbasa.Sto se njih tice od toga da nisu imali nista od Ukrajine do nedavno doslo se do vecine zemlje koja im je naklonjena sada.Krim i dio Donbasa su za njih kolateralna steta.Samo je to sve dobro posluzilo kao izgovor za uvodjenje sankcija.Zasto normalizacija sada kada Rusi jos uvijek drze pod okupacijom dio Ukrajine i ide u prilog tome da je Ukrajina samo povod a ne stvarni razlog.A on je,po meni,vise jugoistocno od Ukrajine,kao i to da su na ovaj nacin napravili svojevrsni test da vide kako ce i na koga takve sankcije i pad cijene nafte da uticu.To ne bi mogli raditi bez dobrog izgovora i Ukrajina im je dobro posluzila za to.vivaldi wrote:jbg ne drzi ni ovo bas vodu. rusi su otkinuli onaj dio ukrajine koji se naumili, a sankcije to ocigledno nisu promjenile. koja je onda svrha pokazivanja misica da bi se sad iz cista mira pocelo sa normalizacijom!? onda ispadne da je kazna za otimanje tudje teriotirje 1 godina sankcija, od kojih btw i mnogi drugi najebu ni krivi ni duzni, a kad istkene ta godina onda se pravimo da se nista nije desiloCo0l wrote:Cilj je bio pokazivanje misica,tj. kako se lako moze manipulisati cijenom nafte po potrebi i koje su moguce poslijedice toga.Demonstracija je zavrsena i slijedi normalizacija odnosa,koliko je to moguce.
- Sanjarko
#4229 Re: RUSIJA
Misliš eksperiment Hoče oni to Rade oni toCo0l wrote:Ma kakva Ukrajina,jebe se 'Zapadu' za aneksiju Krima i onu okupiranu polovinu Donbasa.Sto se njih tice od toga da nisu imali nista od Ukrajine do nedavno doslo se do vecine zemlje koja im je naklonjena sada.Krim i dio Donbasa su za njih kolateralna steta.Samo je to sve dobro posluzilo kao izgovor za uvodjenje sankcija.Zasto normalizacija sada kada Rusi jos uvijek drze pod okupacijom dio Ukrajine i ide u prilog tome da je Ukrajina samo povod a ne stvarni razlog.A on je,po meni,vise jugoistocno od Ukrajine,kao i to da su na ovaj nacin napravili svojevrsni test da vide kako ce i na koga takve sankcije i pad cijene nafte da uticu.To ne bi mogli raditi bez dobrog izgovora i Ukrajina im je dobro posluzila za to.vivaldi wrote:jbg ne drzi ni ovo bas vodu. rusi su otkinuli onaj dio ukrajine koji se naumili, a sankcije to ocigledno nisu promjenile. koja je onda svrha pokazivanja misica da bi se sad iz cista mira pocelo sa normalizacijom!? onda ispadne da je kazna za otimanje tudje teriotirje 1 godina sankcija, od kojih btw i mnogi drugi najebu ni krivi ni duzni, a kad istkene ta godina onda se pravimo da se nista nije desiloCo0l wrote:Cilj je bio pokazivanje misica,tj. kako se lako moze manipulisati cijenom nafte po potrebi i koje su moguce poslijedice toga.Demonstracija je zavrsena i slijedi normalizacija odnosa,koliko je to moguce.
PS. šta je Rusima zadnje ispuhalo
Guma ili Airbag
- vivaldi
#4230 Re: RUSIJA
zanimljiv aspekt, al haj ga znaj. Ovo je onda bio globalni eksperiment, ali ga ipak ne bih uvrstio u top 3 potencijalna scenarija.Co0l wrote:Ma kakva Ukrajina,jebe se 'Zapadu' za aneksiju Krima i onu okupiranu polovinu Donbasa.Sto se njih tice od toga da nisu imali nista od Ukrajine do nedavno doslo se do vecine zemlje koja im je naklonjena sada.Krim i dio Donbasa su za njih kolateralna steta.Samo je to sve dobro posluzilo kao izgovor za uvodjenje sankcija.Zasto normalizacija sada kada Rusi jos uvijek drze pod okupacijom dio Ukrajine i ide u prilog tome da je Ukrajina samo povod a ne stvarni razlog.A on je,po meni,vise jugoistocno od Ukrajine,kao i to da su na ovaj nacin napravili svojevrsni test da vide kako ce i na koga takve sankcije i pad cijene nafte da uticu.To ne bi mogli raditi bez dobrog izgovora i Ukrajina im je dobro posluzila za to.vivaldi wrote:jbg ne drzi ni ovo bas vodu. rusi su otkinuli onaj dio ukrajine koji se naumili, a sankcije to ocigledno nisu promjenile. koja je onda svrha pokazivanja misica da bi se sad iz cista mira pocelo sa normalizacijom!? onda ispadne da je kazna za otimanje tudje teriotirje 1 godina sankcija, od kojih btw i mnogi drugi najebu ni krivi ni duzni, a kad istkene ta godina onda se pravimo da se nista nije desiloCo0l wrote:Cilj je bio pokazivanje misica,tj. kako se lako moze manipulisati cijenom nafte po potrebi i koje su moguce poslijedice toga.Demonstracija je zavrsena i slijedi normalizacija odnosa,koliko je to moguce.
kina ce svakako biti najvce americki izazov u narednim decenijama, ali mislim da je vrijeme da ameri debelo odrijese kesu.
kinezi kupuju bukvalno pola svijeta pred njihovim ocima, a sad su nakon afrike napali juznu ameriku. upravo ovih dana potpisiuju ugovore od brazila pa nadalje vrijedne desetine milijardi...
ameri zasad ne reaguju, who knows why
- Challenger__
#4231 Re: RUSIJA
E moj crni Vivaldi... Zato što osim državnih udara, tona heroina i "Islamske države" više nemaju šta da ponude. Čuj "why".
LooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooL!
- Co0l
#4232 Re: RUSIJA
A vidi,kod ovakvih stvari se nikad sa stopostotnom sigurnoscu ne moze znati sta je ustvari cijela istina i ona se razlikuje od gledista do gledista.Ovo je samo moje,naravno da ne mora biti tacno.vivaldi wrote:zanimljiv aspekt, al haj ga znaj. Ovo je onda bio globalni eksperiment, ali ga ipak ne bih uvrstio u top 3 potencijalna scenarija.Co0l wrote:
Ma kakva Ukrajina,jebe se 'Zapadu' za aneksiju Krima i onu okupiranu polovinu Donbasa.Sto se njih tice od toga da nisu imali nista od Ukrajine do nedavno doslo se do vecine zemlje koja im je naklonjena sada.Krim i dio Donbasa su za njih kolateralna steta.Samo je to sve dobro posluzilo kao izgovor za uvodjenje sankcija.Zasto normalizacija sada kada Rusi jos uvijek drze pod okupacijom dio Ukrajine i ide u prilog tome da je Ukrajina samo povod a ne stvarni razlog.A on je,po meni,vise jugoistocno od Ukrajine,kao i to da su na ovaj nacin napravili svojevrsni test da vide kako ce i na koga takve sankcije i pad cijene nafte da uticu.To ne bi mogli raditi bez dobrog izgovora i Ukrajina im je dobro posluzila za to.
kina ce svakako biti najvce americki izazov u narednim decenijama, ali mislim da je vrijeme da ameri debelo odrijese kesu.
kinezi kupuju bukvalno pola svijeta pred njihovim ocima, a sad su nakon afrike napali juznu ameriku. upravo ovih dana potpisiuju ugovore od brazila pa nadalje vrijedne desetine milijardi...
ameri zasad ne reaguju, who knows why
Sto se Kine tice,americki i kineski poslovi su jako isprepleteni.Puno vise nego recimo ruski i kineski i ne bi me cudilo da se,nekad u buducnosti,Kina prije sa Rusijom sukobi nego sa SAD-om.Ne mora to biti vojni sukob ali sukob interesa svakako.Kako ce se ispoljiti zavisice od odnosa snaga i stanja na globalnoj pozornici u momentu njegove kulminacije.
- Fantassin
#4233 Re: RUSIJA
Sve to dok koristis racunar koji je Americka firma proizvela u Kini a avatar ti iz filma Americke produkcijeChallenger__ wrote:
E moj crni Vivaldi... Zato što osim državnih udara, tona heroina i "Islamske države" više nemaju šta da ponude. Čuj "why".
LooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooL!
- vivaldi
#4234 Re: RUSIJA
daj chelli ameri su gigant u svakom smislu.kakav crni heroin i isil. to su periferne pojave koje mogu razgulit kad im bude klincu ceif.
uopste i ne smatram da oni stoji direktno iza toga vec ta sranja trpe zarad viseg interesa, a kod tebe ta opcija uopste ne postoji.
ameri arabiji (kao jednim od brojnih partnera) s kojim imaju veliki posao, jednostavno zmire na razna sranje bez obzira sto to eventualno ne podrzavaju, ali par stotina ili hiljada odsjecenih arpaskih glava nije razlog da se kvari deal s arabijom (pod uslovom da ovi ne pretjeraju)
uopste i ne smatram da oni stoji direktno iza toga vec ta sranja trpe zarad viseg interesa, a kod tebe ta opcija uopste ne postoji.
ameri arabiji (kao jednim od brojnih partnera) s kojim imaju veliki posao, jednostavno zmire na razna sranje bez obzira sto to eventualno ne podrzavaju, ali par stotina ili hiljada odsjecenih arpaskih glava nije razlog da se kvari deal s arabijom (pod uslovom da ovi ne pretjeraju)
- Fantassin
#4235 Re: RUSIJA
Sto se tice heroina... pogledaj kompletnu proizvodnju i kolicinu novca koja se obrce u trgovini istim.. pa pogledaj budzet Amerike - onda ti nije tesko zakljuciti da je komplet trgovina svim svjetskim drogama minorna naspram budzeta.Ameri su potrosili trilion u Iraku i Afghanistanu...vivaldi wrote:daj chelli ameri su gigant u svakom smislu.kakav crni heroin i isil. to su periferne pojave koje mogu razgulit kad im bude klincu ceif.
- Challenger__
#4236 Re: RUSIJA
Vi ne znate napraviiti razliku između američkih građana (i njihovih dometa koji su dio svjetske civilizacijske baštine) i aktera američke vanjske politike. Građani USA i politika Administracije su nebo i zemlja:

Dakle, oni (Obama i psihopate oko njega) ne da nisu "giganti", oni su destruktivci koji nemaju šta da ponude svijetu koji se okreće od njih ka Kini i Rusiji i istovremeno su osnovna opasnost po svjetski mir:

Pričamo o politici i njenim nosiocima a ne o Britney Spears i Mariji Šarapovoj.

Dakle, oni (Obama i psihopate oko njega) ne da nisu "giganti", oni su destruktivci koji nemaju šta da ponude svijetu koji se okreće od njih ka Kini i Rusiji i istovremeno su osnovna opasnost po svjetski mir:

Pričamo o politici i njenim nosiocima a ne o Britney Spears i Mariji Šarapovoj.
-
Captain Ahab
#4237 Re: RUSIJA
Iznio sam u ranijem postu sta je dovelo do pada cijena. Volio bih kada bi neko ovdje objasnio sta je to tacno Amerika uradila da bi dovela do pada.Gojeni H wrote:O, kako grijesis.Captain Ahab wrote:Postavke u ovoj diskusiji su vam pogresne - pad cijena nafte nema nikakve veze sa zeljom da se naskodi Rusiji niti SAD moze upravljati cijenom kako joj se cefne.
Malo prelistajte uostalom strucne izvore koji se bave naftnim trzistem. Nijedan ozbiljan izvor, ni zapadni ni istocni ne tvrdi da je Amerika spustila cijenu.
- Challenger__
#4238 Re: RUSIJA
Vivaldi, druže, samo ti piši, neću se ja miješati. Samo mi je bila simpatična tvoja naracija koja me asocirala na preispitivanje osnova vjere kod čovjeka koji je počeo da sumnja...
Lijep pozdrav.
Lijep pozdrav.
- Fantassin
#4239 Re: RUSIJA
Recimo na vijest o padu cijene nafte Amerika,S.Arabija,Emirati,Kuvajt i jos par clanica je objavilo da nece smanjivati proizvodnju - Amerika je cak i najavila povecanje proizvodnjeCaptain Ahab wrote:Iznio sam u ranijem postu sta je dovelo do pada cijena. Volio bih kada bi neko ovdje objasnio sta je to tacno Amerika uradila da bi dovela do pada.Gojeni H wrote:O, kako grijesis.Captain Ahab wrote:Postavke u ovoj diskusiji su vam pogresne - pad cijena nafte nema nikakve veze sa zeljom da se naskodi Rusiji niti SAD moze upravljati cijenom kako joj se cefne.
Malo prelistajte uostalom strucne izvore koji se bave naftnim trzistem. Nijedan ozbiljan izvor, ni zapadni ni istocni ne tvrdi da je Amerika spustila cijenu.
-
Captain Ahab
#4240 Re: RUSIJA
Cijenim te kao forumasa Fantassin, ali je malo neozbiljno tvrditi da americka vlada govori svojim privatnim firmama da povecaju ili smanje proizvodnjuFantassin wrote:Recimo na vijest o padu cijene nafte Amerika,S.Arabija,Emirati,Kuvajt i jos par clanica je objavilo da nece smanjivati proizvodnju - Amerika je cak i najavila povecanje proizvodnjeCaptain Ahab wrote:Iznio sam u ranijem postu sta je dovelo do pada cijena. Volio bih kada bi neko ovdje objasnio sta je to tacno Amerika uradila da bi dovela do pada.Gojeni H wrote:
O, kako grijesis.
A ovo drugo - znaci, slazes se da je prvo doslo do pada cijene prije nego sto je OPEC bilo sta napravio u vezi sa nivoom proizvodnje? Ukratko, cijena je pala bez bilo kakve manipulacije...
- vivaldi
#4241 Re: RUSIJA
volim konkretna pitanja, ali pretpostvljam da si ciljao da pocinjem sumnjati u americku svemoc.Challenger__ wrote:Vivaldi, druže, samo ti piši, neću se ja miješati. Samo mi je bila simpatična tvoja naracija koja me asocirala na preispitivanje osnova vjere kod čovjeka koji je počeo da sumnja...
Lijep pozdrav.
prvo da te podsjetim na nesto sto ustvari i sam znas - ja sam pragmatik, a posto je pdf politika to se onda odnsi i na politicki pragmatizam. nema druge ideologije
ameri su trenutno nosioci pojasa u svim kategorijama, a do kada ce to trajati - nemam pojma.
kad si prvi tvoj posao je podmeces klipove svakom konkurentnu bas kao sto je posao svakog konkuretna da cilja na pojas.
po mnogim osnovama trenutno postoje dva konkurenta - kina i rusija, koji po vecini parametara s razlogom ciljaju na vrh, uz opasku da ipak nemaju niti ce imati u doglednoj buducnosti potencijal da sami zasjednu, vec vise imaju potencijala da umjesto trenutno institucije predsjednika uvedu "troclano predsjednistvo".
nekda u buducnosti, najvaznija bi mogla biti uloga njemacke koja je prevelika za evropu, a premala za svijet. njihovo eventualno drugacije svrstavanje bi moglo biti bitan faktor nekog novog svjetskog poretka, ali to nece biti skoro jer se rusima i kinezima ne moze vjerovati. bar ne jos uvijek
- Fantassin
#4242 Re: RUSIJA
HvalaCaptain Ahab wrote:
Cijenim te kao forumasa Fantassin, ali je malo neozbiljno tvrditi da americka vlada govori svojim privatnim firmama da povecaju ili smanje proizvodnjuUostalom, zbog nize cijene proizvodnja im se vec stabilizovala i vjerovatno ce i nesto opasti u blizoj buducnosti.
A ovo drugo - znaci, slazes se da je prvo doslo do pada cijene prije nego sto je OPEC bilo sta napravio u vezi sa nivoom proizvodnje? Ukratko, cijena je pala bez bilo kakve manipulacije...
Ne kazem ja da su oni tek tako odlucili da obaraju cijenu nafte ali su sigurno pripomogli
- JohnnyS
#4243 Re: RUSIJA
http://bljesak.info/rubrika/lifestyle/c ... car/117709
Pa ovi u Sankt Petersburgu, koliko god to nemoguće izgledalo, su ogrezli čak i u gore patološko idolopoklonstvo nego neke kolege forumaši...
Pa ovi u Sankt Petersburgu, koliko god to nemoguće izgledalo, su ogrezli čak i u gore patološko idolopoklonstvo nego neke kolege forumaši...
- Gojeni H
#4245 Re: RUSIJA
Fracking metoda je dovela do pojave velike kolicine gasa na AMERICKOM trzistu. Za razliku od dosadasnje prakse, SAD prosle godine odlucuju da pocnu izvoziti gas i preplave trziste "viskom". Ako ne vidis nikakvu povezanost, onda nista.Captain Ahab wrote: Iznio sam u ranijem postu sta je dovelo do pada cijena. Volio bih kada bi neko ovdje objasnio sta je to tacno Amerika uradila da bi dovela do pada.
Zasto bi ovo bilo neozbiljno? Zbacivanje demokratski izabranog predsjednika Irana Muhameda Mosadega 1953. god., od strane centralne obavjestajne agencije SAD, desilo se iskljucivo radi interesa velikih naftnih kompanija. Americka historija je puna primjera intervencija (citaj agresije)na strane zemlje iskljucivo radi interesa velikih korporacija. Interesi se ne podudaraju uvijek, ali Amerika od kraja 19.vijeka garantuje krupnom kapitalu zastitu njihovih interesa i taj aspekt vanjske politike se od tada ne mijenja...., ali je malo neozbiljno tvrditi da americka vlada govori svojim privatnim firmama da povecaju ili smanje proizvodnju
Smanjenje cijena na trzistu trenutno ne pogoduju Velikim 5 (Chevron, Shell, ExxonMobile, BP, Total), ali kad se prasina razidje i cijene prestignu nivo koji je bio prije obaranja cijena, na trzistu ce ostati oni koji imaju dovoljno kapitala da izdrze ovakve talase, a onda ce isti poklopiti manje nacionalne proizvodjace. Zivi bili pa vidjeli.
Objasnjeno nakon prvog citata.
- SmokingMan
#4246 Re: RUSIJA
Morao sam...

-
Captain Ahab
#4247 Re: RUSIJA
Izvoz americke nafte je jos uvijek zabranjen. A ovaj tvoj drugi primjer zapravo ide kontra teze da je Amerika prouzrokovala pad cijena, jer taj pad nikako ne odgovara naftnim kompanijama...Gojeni H wrote:Fracking metoda je dovela do pojave velike kolicine gasa na AMERICKOM trzistu. Za razliku od dosadasnje prakse, SAD prosle godine odlucuju da pocnu izvoziti gas i preplave trziste "viskom". Ako ne vidis nikakvu povezanost, onda nista.Captain Ahab wrote: Iznio sam u ranijem postu sta je dovelo do pada cijena. Volio bih kada bi neko ovdje objasnio sta je to tacno Amerika uradila da bi dovela do pada.
Zasto bi ovo bilo neozbiljno? Zbacivanje demokratski izabranog predsjednika Irana Muhameda Mosadega 1953. god., od strane centralne obavjestajne agencije SAD, desilo se iskljucivo radi interesa velikih naftnih kompanija. Americka historija je puna primjera intervencija (citaj agresije)na strane zemlje iskljucivo radi interesa velikih korporacija. Interesi se ne podudaraju uvijek, ali Amerika od kraja 19.vijeka garantuje krupnom kapitalu zastitu njihovih interesa i taj aspekt vanjske politike se od tada ne mijenja...., ali je malo neozbiljno tvrditi da americka vlada govori svojim privatnim firmama da povecaju ili smanje proizvodnju
Smanjenje cijena na trzistu trenutno ne pogoduju Velikim 5 (Chevron, Shell, ExxonMobile, BP, Total), ali kad se prasina razidje i cijene prestignu nivo koji je bio prije obaranja cijena, na trzistu ce ostati oni koji imaju dovoljno kapitala da izdrze ovakve talase, a onda ce isti poklopiti manje nacionalne proizvodjace. Zivi bili pa vidjeli.
Objasnjeno nakon prvog citata.
-
Captain Ahab
#4248 Re: RUSIJA
Pozavidio bi mu i Kim JongSmokingMan wrote:Morao sam...![]()
- Gojeni H
#4249 Re: RUSIJA
Govno pojedem ako si procitao sta sam napisao. Ili ... ?Captain Ahab wrote: Izvoz americke nafte je jos uvijek zabranjen. A ovaj tvoj drugi primjer zapravo ide kontra teze da je Amerika prouzrokovala pad cijena, jer taj pad nikako ne odgovara naftnim kompanijama...
-
Captain Ahab
#4250 Re: RUSIJA
Nemoj, nije zdravoGojeni H wrote:Govno pojedem ako si procitao sta sam napisao. Ili ... ?Captain Ahab wrote: Izvoz americke nafte je jos uvijek zabranjen. A ovaj tvoj drugi primjer zapravo ide kontra teze da je Amerika prouzrokovala pad cijena, jer taj pad nikako ne odgovara naftnim kompanijama...
Procitao sam sta si napisao za gas, ali on ne utice direktno na formiranje cijene nafte.
Osim toga, sve sto su za sada uradili je da su dali licence za izgradnju LNG terminala. Tek se ocekuje izvov bitnijih kolicina...
A ova teza da pad cijena nafte odgovara zapadnim naftnim kompanijama jednostavno ne stoji (u tom smjeru je cini im se isao tvoj post, da im dugorocno odgovara).
Kako god, nije objasnjeno sta je to Amerika uradila da bi o oborila cijenu nafte. Ovo s gasom nema veze...