Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
ovo_malo_duse

#42126 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ovo_malo_duse »

Alfons Kauders wrote:
Hafis wrote:To nema veze s ovim što ja govorim.
Govorim o osjećaju za bizMis, a ne o standardnim šupljim stereotipima.
Usefili ste gore poduzeća više nego što dlaka imaš na glavi, a ti se svezao Aluminija. Federalna vlada već godinama u epskom koprcanju spašava te kronične gubitnike samo zbog socijalnog trenutka, i to još s mojih leđa. Zato nam i treba treći, a nek' se dimnjacima i industrijom hrve 'ko je navik'o.
ah, a nije suplji stereotip nazivati bosance rakijashima i cakijashima? oprosti doktore, nisam te prepozno :D

i sha ba s tvojih ledja? :D ja godisnje u ovu zemlju unesem vise para nego sto ces ti za tri zivota :D jer si u javnom sektoru a ja u izvozno orijentiranoj privredi :D i da se razumijemo, od mojih para hajruju i kolege privrednici iz tvojih krajeva, kao sto i moji hajruju od njih... i svaka im cast i jednim i drugim

na koje kronicne gubitase mislis? krivaju? konjuh? zeljeznice? koje dimnjake? ako se ne varam zeljeznica ima i u "trecem" - zajednicka firma u zajednickim problemima... a dubioza adeze kombinata bi pokrila cca 9 konjuha i 4-5 krivaja... :D bh telecom za mjesec u budzet upumpa vise love nego ht mostar za godinu dana... i da, socijalni trenutak, treba pomoci kada se moze pomoci - i guess what, uvijek ce se pomagati vecem broju firmi u mrskom cakijaskom trokutistanu, jer tamo jednostavno zivi vise ljudi koji prave vise para... sta bi ti? da dijelimo lapo lapo? kad se da 10 miliona krivaju, da se da isti iznos nekom gubitasu u pojasu haze? nemre doktore... more cetiri puta manje, cist racun, duga ljubav prijatelju moj... :D

stoga haj ti fino baci na papir koliko para gdje ide i onako naucno, statisticki, kako struka nalaze, objasni na koji nacin bi hajrovali postojanjem treceg? osim ako ne mislis da bi i tada bilo struje po jaranskim cijenama za aluminij, vojnih mirovina za adolescente, prebacivanja para posrnulim zupanijama, subvencija za poljoprivrednike koji uzgajaju hranu u saksijama oko kuca i izgradnje autoputa po hercegovini federalnim parama i zaduzenjima... :) mozda jos i televiziju da draganchetu placamo?
:thumbup:

Samo jos da dodam 50 maruna po satu, na sanitarnom smjeru, naj visokoslolskije nam sveucilisne institucije :lol: :lol: :lol:
Hafis

#42127 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

"Alfons Kauders"]

stoga haj ti fino baci na papir koliko para gdje ide i onako naucno, statisticki, kako struka nalaze, objasni na koji nacin bi hajrovali postojanjem treceg? osim ako ne mislis da bi i tada bilo struje po jaranskim cijenama za aluminij, vojnih mirovina za adolescente, prebacivanja para posrnulim zupanijama, subvencija za poljoprivrednike koji uzgajaju hranu u saksijama oko kuca i izgradnje autoputa po hercegovini federalnim parama i zaduzenjima... :) mozda jos i televiziju da draganchetu placamo?
Aha, to je razlog dakle što ne treba treći entitet. Iz čistog merhametluka...ne bismo mogli preživjeti :)
Daj bolan kao da se javljaš iz Rurske oblasti, a ne... znam ja to sve kako izgleda kad se stvari izvuku na son...sivilo

A za maloljetne pukovnike i dragančetovu tv. - sve bi se to dotjeralo u red. Posljedica svega bi bio konačno dolazak pluralizma, a onda bi se i vladajući ološ prorijedio i maknuo s funkcija a i ljudi bi se motivirali i izgradili benevolentniji stav prema ''državi'' za razliku od sadašnjeg.
Hercegovina ima ogromne prednosti nad trokutistanom...da ne nabrajam ovdje pojedinačno... jednom riječju bogatija je i perspektivnija u svemu (osim u rudama).....da skratim: ne bi se mogli obranili od nadničara iz ovih industrijaliziranih regija jedne jedine.
Alfons Kauders

#42128 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:
"Alfons Kauders"]

Aha, to je razlog dakle što ne treba treći entitet. Iz čistog merhametluka...ne bismo mogli preživjeti :)
Daj bolan kao da se javljaš iz Rurske oblasti, a ne... znam ja to sve kako izgleda kad se stvari izvuku na son...sivilo

A za maloljetne pukovnike i dragančetovu tv. - sve bi se to dotjeralo u red. Posljedica svega bi bio konačno dolazak pluralizma, a onda bi se i vladajući ološ prorijedio i maknuo s funkcija a i ljudi bi se motivirali i izgradili benevolentniji stav prema ''državi'' za razliku od sadašnjeg.
Hercegovina ima ogromne prednosti nad trokutistanom...da ne nabrajam ovdje pojedinačno... jednom riječju bogatija je i perspektivnija u svemu (osim u rudama).....da skratim: ne bi se mogli obranili od nadničara iz ovih industrijaliziranih regija jedne jedine.
nakon svih ovih godina nisi u stanju ponuditi nista originalnije? :D

eto med i mlijeko, sve bi se preko noci rijesilo samo da bidne treci... i onda pluralizam... s jednom politickom strankom koja kontrolise cijeli javni sektor i skoro sve medije :D odvadi malo doktore

hercegovina svakako ima prednosti, no ne vidim da su bas iskoristene, tj ne vidim da narod zivi bolje nego u rurskom trokutistanu... bice da je i to do centralisti iz sarajeva, a ne do stozerne stranke... sve je to u pet deka... a za nadnicare... hm, nasi odlaze vama zato jer vasih fali - najcesce jer rade baustelu po dalmaciji... dobri radnici, ako treba da preporucim... znam ih iz livna, ljubuskog i mostara... to i jest najveca komparativna prednost hercegovine - putovnice, to sto ljudi mogu raditi po hrvatskoj... :D

ali i to je kita moj doktore, i sam to dobro znas, a ako ne znas mozemo rado popricati o parama koje zaradjuju - jer mi se cini da sam malcice upuceniji od tebe, ili da se pravis doktor engleskog :D al eto, samo se ti tjesi :D vidis doduse kako je u RS med i mlijeko, kako su rahat bez nas, med i mlijeko... ah da, i opet kukaju kako smo im mi krivi za sve
Danguba

#42129 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Danguba »

Hafis wrote:

Doture, jedno pitanjce: ''Ko ima koristi od tolikog hercegovackog bizMisa?''
Drzava, entitet, kantoni, opcine...ili pojedinci?
vee-jay

#42130 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vee-jay »

Hafis wrote: Hercegovina ima ogromne prednosti nad trokutistanom...da ne nabrajam ovdje pojedinačno... jednom riječju bogatija je i perspektivnija u svemu (osim u rudama).....da skratim: ne bi se mogli obranili od nadničara iz ovih industrijaliziranih regija jedne jedine.
hajd' za nas neupucene, plz, pojedinacno.
Hafis

#42131 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

Eto, upravo kao što rekoh gore.
Znači, za početak - ima upućenije stanovništvo.
cassius

#42132 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by cassius »

Odgovorice Hafis, iako su mu obrazi crveni od samara :D
Hafis

#42133 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

Klima, sunce, zemlja, voda, vjetar, prostor, more, marljiv i okretan narod s radnim navikama, relativno viši standard, mali socijalni pritisak, prijateljsko zaleđe.
daddy-kool

#42134 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by daddy-kool »

Ovo stanje kod nas me podsjeća na situaciju u Weimarskoj republici sa određenim razlikama. Velika nezaposlenost, postratni period (koji se kod nas razvukao), pad životnog standrda (istina počinje se popravljati), ekonomska stagnacija, sa razlikom da ipak dobijamo kredite i nemamo hiperinflaciju. Naš Daytonski mirovni sporazum je pandan Traité de Versailles, i kao tada Nijemci, i mi sada mislimo da je to degradirajući dokument koji kažnjava žrtvu. Institucionalni problemi takođe slični, mnoštvo malih partija, nestabilne vlade, česte smjene bez jasnog nasljednika.

Da li bi i ekonomska politika sa velikim zaduživanjem u javne (infrastrukturne) radove, sa ostalim sličnim i kontroverznim potezima, bila uspješna i kod nas?
vee-jay

#42135 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vee-jay »

Hafis wrote:Klima, sunce, zemlja, voda, vjetar, prostor, more, marljiv i okretan narod s radnim navikama, relativno viši standard, mali socijalni pritisak, prijateljsko zaleđe.
dobro, posto nemam namjeru da kopiram George R.R. Martina a vjerujem ni ti, hajmo ovako:

hajd' za nas neupucene ekonomiste, plz, pojedinacno.
MuaDib

#42136 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by MuaDib »

Hercegovina da ima prave ljude, može odlično živjeti od aluminija, vjetroelektrana, poljoprivrede i turizma.
Ali ovako dok je podjeljena na Zapadnu, Visoku i Staru Hercegovinu od nje nema ništa!
energy star

#42137 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by energy star »

vee-jay wrote:
Hafis wrote:Klima, sunce, zemlja, voda, vjetar, prostor, more, marljiv i okretan narod s radnim navikama, relativno viši standard, mali socijalni pritisak, prijateljsko zaleđe.
dobro, posto nemam namjeru da kopiram George R.R. Martina a vjerujem ni ti, hajmo ovako:

Caka je u tome da nam možete staviti soli na rep što se ekonomije tiče. Trećina nas je ovdje u BiH, trećina u hrvatskoj a trećina u inozemstvu.
I jedni drugima uskačemo u pomoć.

Cijenim bošnjačku sposobnost dobivanja sadake od svijeta ali mislim da je ekonomija glavni razlog zašto BiH Hrvati ne mogu odustati od razgradnje dejtonske BiH.
vee-jay

#42138 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vee-jay »

energy star wrote:
vee-jay wrote:

Caka je u tome da nam možete staviti soli na rep što se ekonomije tiče. Trećina nas je ovdje u BiH, trećina u hrvatskoj a trećina u inozemstvu.

Cijenim bošnjačku sposobnost dobivanja sadake od svijeta ali mislim da je ekonomija glavni razlog zašto BiH Hrvati ne mogu odustati od razgradnje dejtonske BiH.
Ja ovako nesto procitam i pravo kao da sam glavom udario u zid. :-?

Ne, nije to caka. Caka je sto ti o ekonomiji blage veze nemas i umjesto da cutis ti prosipas gluposti. Nego, hajd' postavi nam neku novu sliku jedne od hercegovackih crkvi kao dokaz hercegbosanske ekonomske sile.
Alfons Kauders

#42139 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Alfons Kauders »

vee-jay wrote:
energy star wrote:
vee-jay wrote:

Ne, nije to caka. Caka je sto ti o ekonomiji blage veze nemas i umjesto da cutis ti prosipas gluposti. Nego, hajd' postavi nam neku novu sliku jedne od hercegovackih crkvi kao dokaz hercegbosanske ekonomske sile.
doktorov ucenik smatra da su hrvati u BiH zasluzni za trecinu BDP-a drzave... sto bi znacilo da prosjecni hrvat stvori nove vrijednosti kao cca 3.5 bosnjaka ili 2.3 srbina

toliko o njegovom poznavanju ekonomije

a vala ni doktoru nije najmilija tema, samo je malo iskusniji pa je naucio da ne ide bez kurca u svatove... no nivo neznanja je slican
webby-x

#42140 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by webby-x »

Vaše teorije o ekonomskoj moći pojedinog naroda se
mogu lako testirati formiranjem tri etnička entiteta
unutar BiH. Za 20 godina bi se vidjelo ekonomsko stanje
u odnosu na resurse područja.

Ustvari, iako nema administrativno tri entiteta već se
mogući rezultat može nazrijeti.
Alfons Kauders

#42141 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Alfons Kauders »

webby-x wrote:Vaše teorije o ekonomskoj moći pojedinog naroda se

nema nikakvih teorija, vec crno na bijelo - statistika

to sto su pojedini mediji ljude u pojedinim dijelovima drzave uvjerili da bi zapravo imali vece prosjecne plate od ljudi u hrvatskoj samo da nije djihatlija nije moj problem
vee-jay

#42142 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vee-jay »

Alfons Kauders wrote:
vee-jay wrote:
energy star wrote: quote="vee-jay"

hajd' za nas neupucene ekonomiste, plz, pojedinacno.[
/quote

doktorov ucenik smatra da su hrvati u BiH zasluzni za trecinu BDP-a drzave... sto bi znacilo da prosjecni hrvat stvori nove vrijednosti kao cca 3.5 bosnjaka ili 2.3 srbina

toliko o njegovom poznavanju ekonomije

a vala ni doktoru nije najmilija tema, samo je malo iskusniji pa je naucio da ne ide bez kurca u svatove... no nivo neznanja je slican
Da, kad sam doktora par postova iznad zamolio da nabroji "ogromne prednosti koje Hercegovina ima nad trokutistanom" on je prvo postavio cetiri osnovna elementa pa se onda u njima izgubio ponavljajuci ih.

Bit' ce treci.
vee-jay

#42143 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vee-jay »

webby-x wrote:Vaše teorije o ekonomskoj moći pojedinog naroda se

Tako nesto ne postoji. Tako da je bespotrebno citati ostatak posta.
detroit-mercy

#42144 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by detroit-mercy »

MuaDib wrote:Hercegovina da ima prave ljude, može odlično živjeti od aluminija, vjetroelektrana, poljoprivrede i turizma.
Ali ovako dok je podjeljena na Zapadnu, Visoku i Staru Hercegovinu od nje nema ništa!
sta znaci zivjeti od vjetroelektrana :mrgreen: Mozes li apsolvirati tu tematiku?
Aluminijum, bez jeftine el. energije i subvencioniranja aluminijum je tropa, znaci opet na teretu poreskih obveznika.
Turizam? Ti si zaledje jadranskog mora, ako mislis da ce neko radije provoditi svoj odomor na kamenjaru Posusja ili Ljubinja :-) nego Dubrovnika, Kotora ili Hvara :-) .
Poljoprivreda, ah kako to gordo zvuci i vazada o njoj pricaju ljudi koji se njome ne bave. Usput pogledati subvencije u EUu poljoprivrednicima :skoljka: .
detroit-mercy

#42145 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by detroit-mercy »

Tebe kad covjek cita rekao bi da je Hercegovina na nivou minimum Svicarske ako ne i Luksemburga :mrgreen: . Ono relativno isti kurac kao i ostatak zemlje, sto bi rekli, sve je to u pet deka :skoljka: .
Alfons Kauders

#42146 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Alfons Kauders »

detroit-mercy wrote:
Tebe kad covjek cita rekao bi da je Hercegovina na nivou minimum Svicarske ako ne i Luksemburga :mrgreen: . Ono relativno isti kurac kao i ostatak zemlje, sto bi rekli, sve je to u pet deka :skoljka: .
kako u pet deka? pa marljiv i okretan narod, trecina BDPa... imali bi prosjecnu platu od 2200km, samo da nije mrskih djihatlija sto im otimaju pare... samo da bidne treci i ima da se dalmatinci gore pocnu seliti trbuhom za kruhom
energy star

#42147 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by energy star »

Alfons Kauders wrote:
kako u pet deka? pa marljiv i okretan narod, trecina BDPa... imali bi prosjecnu platu od 2200km, samo da nije mrskih djihatlija sto im otimaju pare... samo da bidne treci i ima da se dalmatinci gore pocnu seliti trbuhom za kruhom
Otprilike dobro procijenjena trenutna situacija u FBIH
Alfons Kauders

#42148 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Alfons Kauders »

energy star wrote:
Alfons Kauders wrote:
Otprilike dobro procijenjena trenutna situacija u FBIH
ko sto sam u bezbroj navrata rekao, sreca nasa pa protiv sebe nemamo nekog pametnijeg i obrazovanijeg - vec vas :)
putokaz1

#42149 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by putokaz1 »

uskoro počinju radne akcije ,gradnja puteva,mostova,tunela,rasvjete,traje do 11 mjeseca
energy star

#42150 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by energy star »

Alfons Kauders wrote:
ko sto sam u bezbroj navrata rekao, sreca nasa pa protiv sebe nemamo nekog pametnijeg i obrazovanijeg - vec vas :)
A zamisliti sad da je umjesto loze Izetbegovića bio netko tko bi branio ova dole mjesta:

-Trebinje, 1991. sastojalo od 25% Bošnjaka u njemu, dobro situiranih sa velikim imanjima. Danas: Zero, nula , ništa
- Nevesinje, 1991. također 25%, također danas zero!
- Gacko, živjelo prije rata 40% Bošnjaka, danas, zero!
-Kalinovik, također 40% , također zero!
-Foča, 60% Bošnjaka, danas 10-15 %
-Čajniče , nekad 50% Bošnjaka, danas 5%
-Rudo , prije rata 30%, danas 3 %
-Pale, 30%, danas 3%
-Sokolac, prije rata 30% Bošnjaka, danas 3%
-Rogatica, 60 % Bošnjaka, danas 5%
- Višegrad, 70% Bošnjaka, danas 7%
-Han Pijesak , 40 % Bošnjaka , danas 3%
-Vlasenica, 60% Bošnjaka, danas 5%
- Srebrenica, 75% Bošnjaka, danas 35%
- Bratunac, 65%, danas 10 %