Izvini molim te džizija u odnosu na porez i silne namete koje plačamo danas u kapitalizmu je zanemarljiva, imao bi šuški u đepu mnogo više da plačaš džiziju a ne poreze razno raznewalter kurtz wrote:@ Howitzer samo plati dizju ili kako vec i mozes biti sve sto zelis yeah right
Sirija
-
Howitzer
#42126 Re: Sirija
- walter kurtz
#42127 Re: Sirija
porez placaju svi, a džizju samo građani drugog redaHowitzer wrote:Izvini molim te džizija u odnosu na porez i silne namete koje plačamo danas u kapitalizmu je zanemarljiva, imao bi šuški u đepu mnogo više da plačaš džiziju a ne poreze razno raznewalter kurtz wrote:@ Howitzer samo plati dizju ili kako vec i mozes biti sve sto zelis yeah right
-
Howitzer
#42129 Re: Sirija
NE, pogrešno, "zekat" plačaju muslimani a "džiziju" plačaju nemuslimani kao porez.walter kurtz wrote:porez placaju svi, a džizju samo građani drugog redaHowitzer wrote:Izvini molim te džizija u odnosu na porez i silne namete koje plačamo danas u kapitalizmu je zanemarljiva, imao bi šuški u đepu mnogo više da plačaš džiziju a ne poreze razno raznewalter kurtz wrote:@ Howitzer samo plati dizju ili kako vec i mozes biti sve sto zelis yeah right
4.3 Pitanje džizije
Džizija. Kada je riječ o miroljubivom odnosu prema nemuslimanima i mnogobožaca, i džizija je jedna
važna tema koja se često pogrešno shvata. I stoga se kritikuje i kaže da su nemuslimani bili dužni
plaćati džiziju, a da ona nije tražena od muslimana. Tako se širi utisak da je islam diskriminirao nemuslimansko
stanovništvo. U vezi sa ovim ukazujemo na suru
Taubah, ajet 29.(vidi Poglavlje 2). Neki smatraju da je sistem džizija vrijedan kritike iako je
to jedan porez između ostalih , kojeg međutim plaća nemuslimansko stanovništvo da bi se pokrila
javna davanja a taj je time samim poreskim obveznicima dobro došao. Jer ovim
novcem vlada je finansirala održavanje prava stanovništva što je u njihovu korist.
A time što su raspoređivali vojsku, muslimani su brinuli o sigurnosti i odbrani života i posjeda
nemuslimana (nemuslimani su bili oslobođeni vojne službe).
Na prigovor da je ovaj porez bio ograničen samo na nemuslimansko stanovništvo, glasi
odgovor da je, kao prvo, vojna služba bila zamjenjena plaćanjem poreza. Vojnu službu su
obavljali muškarci iz muslimanskog stanovništva. Nemuslimansko stanovništo je bilo
oslobođeno toga. Bilo je pravedno da se zahtijeva džizija, kako bi jednim određenim
dijelom i nemuslimansko stanovništvo moglo pokriti davanja islamske vlade koja su bila
raspoređivana za odbranu.
Osim toga, kada se bolje pogleda, jasno je da je u islamu poreski
sistem de facto bio podjeljen na tri oblasti:
1.Porez koji važi samo za muslimane, npr. „zekat“.
2.Porez koji je važi samo za ne-muslimane, npr. džizija
3.Zajednički porez (koji važi za sve) koji je shodno okolnostima i dotičnoj situaciji mogao
svakoga obavezati, npr. najamnina.
Razlog za ovu podjelu je bio što je islamska vlada morala pokrivati i takve zadatke koji su se
odnosili na islamsku vjeru, pa bi bilo nepravedno da se ne-muslimansko stanovništvo time
opterećuje.Shodno tome islam poučava najstrožijoj poreskoj pravednosti. Jedne poreze
plaćaju samo muslimani,a druge ne-muslimani.Što se dakle tiče poreza koji su propisani
muslimanima,npr.“zekat“ taj porez se mogao koristiti za sva davanja države, kako za vjerske
tako i za svjetske svrhe. Ali porezi koje su plaćali ne-muslimani ,dakle „džizija“, nisu se
mogli koristiti za vjerske svrhe islama,oni su korišteni za opšte zadatke. Iz tog razloga je u
najvećem broju slučajeva„zekat“kojeg su bili dužni plaćati muslimani, bio veći od poreza
„džizija“.Sve u svemu, izgleda da je sistem plaćanja poreza imao pravednu raspodjelu tereta.
Doduše,žalosno je što neinformisani ljudi koriste upravo ovo kao osnovu svojih prigovora.
Čak i neznatan porez kojeg je plaćalo nemuslimansko stanovništvo, nije plaćalo cjelokupno
nemuslimasnko stanovništvo.
Slijedeće društvene grupe u bile oslobođene tog plaćanja:
1) Svi koji su svoj život posvetili izričito vjeri( svećenici, monasi itd.)
2) Sve žene i djeca
3) Svi stari i osobe u staračkom dobu koji nisu bili sposobni raditi
4) Slijepi i drugi ljudi sa invaliditetom
5) Svi siromašni čija finansijska situacija im nije dozvoljavala plaćanje džizije.
Kod naplate džizije pridržavalo se slijedećih pravila:
A) Onima koji plaćaju džiziju bilo je prepušteno da je plate u gotovini ili da predaju nešto
što ima tu vrijedost.
B) Za naplatu džizije važila je izričita naredba da se apsolutno ne primjenjuje nikakva
strogost a prije svega je bilo zabranjeno fizičko kažnjavanje onih koji nisu plaćali.
C) Ako neko umre ko je državio bio dužan još džizije, to mu je bilo otpisano, tako da
rodbina i nasljednici nisu bili time opterećivani.
Sistem je opterećivao samo one koji su mogli nositi teret tog poreza. Islam ovdje pokazuje
pravednu podjelu poreza, dakle sistem koji je svojevremeno išao očigledno daleko ispred.
Kod određivanja džizije izbjegavala se inače svaka strogost, ako neki obveznik plaćanja
džizije usljed svoje finansijske situacije nije mogao ispuniti tu dužnost, bivao je oslobođen
plaćanja ovog poreza.
Prenosi se da je hazreti Omer r.a. (neka je Allah zadovoljan s njim) prolazio pored jednog
mjesta gdje su nekoliko ne-muslimana prilikom naplate džizije strogo kažnjavali. Kad je to
vidio, hazreti Omer r.a. (neka je Allah zadovoljan s njim) odmah je zastao i ljutito upitao:“ Šta
se ovdje dešava?“ Odgovoreno mu je: „Ovi ljudi ne plaćaju džiziju i kažu da nemaju sredstava
za to.“ Hazreti Omer r.a. (neka je Allah zadovoljan s njim) je naredio: „Onda nema razloga da
ih se opterećuje nečim za što nemaju sredstava. Pustite ih na miru. Čuo sam od Allahovog
Poslanika (neka je mir i milost Allahova nad njim) da će onoga ko drugima nameće
opterećenja na ovom svijetu, Allah kazniti na Sudnjem danu.
Profesor Thomas W.Arnold piše:
“Ovaj porez je propisan kršćanima ne kao kazna zašto odbijaju da prihvate islam, kako nam to
neki hoće nametnuti. Nego je on plaćan zajedno sa nemuslimanskim građanima države čija
vjera ih je spriječavala od vojne službe i to za sigurnost koja je bila zagarantirana od
muslimanske vojske... i veoma je vrijedno zapažanja da je kršćanski narod, ako je služio u
muslimanskoj vojsci, bio izuzet od plaćanja ovog poreza....
Južni Rumuni , takozvani Armatoli, koji su za vrijeme 16.i 17.stoljeća činili jedan važan dio u
turskoj armiji, te Mirditi, jedno pleme albanskih Katolika koji su držali brda sjeverno od
Scutari-a, bili su oslobođeni od plaćanja poreza pod uslovom da su u ratna vremena pružali
vojnu pomoć.“
Na osnovu izričite upute Časnog Poslanika s.a.v.s (neka je mir i milost Allahova nad njim)
hazreti Omer r.a.je imao toliko obzira prema nemuslimanskom stanovništvu da je na samrtnoj
postelji dao slijedeću oporuku:
„Dajem savjet halifi koji će nakon mene doći, da u svojoj islamskoj vladi sa nemuslimanskim
stanovništvom treba postupati sa veoma mnogo pažnje i ljubavi. Treba da se pridržava
ugovora sa njima i da ih štiti. On treba da se za njih bori protiv njihovih neprijatelja i da ih ni
u kom slučaju ne opterećuje terećenjima koja ne mogu podnositi na svojim plećima.“ 153
To je bio smisao i svrha džizije koja se uzima kao meta kritike.
Oni koji su u vremenima prve četvorice halifa plaćali džiziju, nisu se nikada žalili budući da
su na osnovu plaćanja ovog poreza imali pravo na sve državne mehanizme i olakšice. Da bi se
isti održavali, muslimani su morali podnositi mnogo veće fizičke i finansijske žrtve. Za
vrijeme hazreti Omera r.a. (neka je Allah zadovoljan s njim), muslimani su nakon osvajanja
Sirije uzimali poreze od tamošnjih kršćana. Kratko nakon osvajanja muslimanima je ponovo
prijetila opasnost od rata tako da je vojskovođa islamskih trupa, hazreti Abu Ubaidah (neka je
Allah zadovoljan s njim) vratio kršćanima kompletan porez jer usljed rata njihova prava se
više nisu mogla štititi. Tako oni nisu imali ni pravo da zadržavaju uplaćeni porez.
-
TT987
#42131 Re: Sirija
Sram te bilo!Poslije Srebrenice,vjerovatno najgori zlocini su zadesili Bosnjake iz Prijedora,i ti kazes dragi ti cetnici.Kud te majka rodi,dje ne pobaci..hambarmala wrote:Izvini , meni su drazi opet cetnici iz mog Prijedora, nego ti i tvoji koji bi mi serijat nametali.Howitzer]
ps. bosnjakinja sam
-
Howitzer
#42133 Re: Sirija
znam da nemaš validan odgovor na ovu islamsku plemenitostwalter kurtz wrote:
Reci to silovanim djevjčicama i oko 50 000 silovanih Bošnjakinja, sramoto jadna. Stidi se!TT987 wrote:Sram te bilo!Poslije Srebrenice,vjerovatno najgori zlocini su zadesili Bosnjake iz Prijedora,i ti kazes dragi ti cetnici.Kud te majka rodi,dje ne pobaci..hambarmala wrote:Izvini , meni su drazi opet cetnici iz mog Prijedora, nego ti i tvoji koji bi mi serijat nametali.Howitzer]
ps. bosnjakinja sam
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#42134 Re: Sirija
Tomašicahambarmala wrote:Izvini , meni su drazi opet cetnici iz mog Prijedora, nego ti i tvoji koji bi mi serijat nametali.Howitzer]
ps. bosnjakinja sam
- walter kurtz
#42135 Re: Sirija
Howitzer wrote:znam da nemaš validan odgovor na ovu islamsku plemenitostwalter kurtz wrote:![]()

- walter kurtz
#42136 Re: Sirija
japine koji ti je ovo avatar ne vidim najbolje, ali pretpostavljam da je komican 
- japin_mutapi
#42137 Re: Sirija
Code: Select all
Kralj odlikuje sisija ordenom časti pa se felsmaršal malo sageo ... malo kontra malom kikijuwalter kurtz wrote:japine koji ti je ovo avatar ne vidim najbolje, ali pretpostavljam da je komican
Ima link na temi o egiptu
- walter kurtz
#42138 Re: Sirija
salman ili abdulah?japin_mutapi wrote:Code: Select all
Kralj odlikuje sisija ordenom časti pa se felsmaršal malo sageo ... malo kontra malom kikijuwalter kurtz wrote:japine koji ti je ovo avatar ne vidim najbolje, ali pretpostavljam da je komican
-
emillio estevez
- Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110
#42139 Re: Sirija
Hahah
Talibani,cetnici ,isilovci,nusra
Sve ista bagra , kolji,pobij i dici sa time.
Talibani,cetnici ,isilovci,nusra
Sve ista bagra , kolji,pobij i dici sa time.
- japin_mutapi
#42140 Re: Sirija
walter kurtz wrote:salman ili abdulah?japin_mutapi wrote:Code: Select all
japin_mutapi wrote:medalja časti od kinga za vazala sa ljubavlju
link
čestitamo čestitamo ... hvala hvala niste trebali
- japin_mutapi
- Gojeni H
#42142 Re: Sirija
KikiTvrtko II Kotromanić wrote: Ako se ne varam, Ceceni su od juce muslimani.... Uz to, sljedbenici su nazadne selefijske ideologije.
Varas se. Ovakve provale postaju vec indikativne...
Ima i na internetu, ali ima i knjiga jednog americkog oficira o islamu na Kavkazu ... ne mogu da se sjetim naziva ni naopako.
Uglavnom, vise autora se slazu da je za cecensku postojanost, ratnicki duh, i nepokorenu zelju za nezavisnoscu, "kriva" pripadnost sufijskim tarikatima koji su po svojoj definiciji misticni sto je znacajno doprinijelo njihovom djelovanju kroz vladavinu zlocinacke komunisticke SSSR.
Selefijska ideologija je usla prvim ratom, i noviji je fenomen.
Pripadnost tarikatima, koliko god je bila pozitivna u doba SSSR, postala je faktor spoticanja, jer su tarikati/klanovi/porodice postali faktor podjela a onda i ruske "zavadi, pa vladaj" strategije.
-
cbrt
#42143 Re: Sirija
Jish Al Shughour navodno u potpunosti oslobođen
- Gojeni H
#42144 Re: Sirija
Aaaa, tek sam sad vidio Cisumov i postove onih nekoliko likova.
Pa je l' vi stvarno vjerujete da je ova ... fuj, ... Bosnjakinja?
-
cbrt
#42145 Re: Sirija
Leith Al-Halabi @leithfadel 3m3 minutes ago
Presuming Jisr Al-Shughour has fallen. I don't know for sure; will likely find out soon enough.
-
emillio estevez
#42146 Re: Sirija
Pa zar ne vidis da je pristojna bona.Gojeni H wrote:Aaaa, tek sam sad vidio Cisumov i postove onih nekoliko likova.
Da je chetnikusa , je bbb ava lla bi nanu
- Gojeni H
#42147 Re: Sirija
emillio estevez wrote:Pa zar ne vidis da je pristojna bona.Gojeni H wrote:Aaaa, tek sam sad vidio Cisumov i postove onih nekoliko likova.
Da je chetnikusa , je bbb ava lla bi nanu
-
sarajevoxxxx
#42148 Re: Sirija
Oslobođen Džisr eš-Šugur u potpunosti, sa svim vojnim utvrdama.Veliki broj vojnika sirijskog režima stradao.
-
emillio estevez
#42149 Re: Sirija
Pao je , sada treba cekati samo snimke i slikesarajevoxxxx wrote:Oslobođen Džisr eš-Šugur u potpunosti, sa svim vojnim utvrdama.Veliki broj vojnika sirijskog režima stradao.
Napore osloboditelja da narodu objasne
Da su im donijeli slobodu , biranja zele li po njihovom ili pod njivu
- japin_mutapi
#42150 Re: Sirija
čečenski zikr i ratni plesGojeni H wrote:KikiTvrtko II Kotromanić wrote: Ako se ne varam, Ceceni su od juce muslimani.... Uz to, sljedbenici su nazadne selefijske ideologije.
Varas se. Ovakve provale postaju vec indikativne...
Ima i na internetu, ali ima i knjiga jednog americkog oficira o islamu na Kavkazu ... ne mogu da se sjetim naziva ni naopako.
Uglavnom, vise autora se slazu da je za cecensku postojanost, ratnicki duh, i nepokorenu zelju za nezavisnoscu, "kriva" pripadnost sufijskim tarikatima koji su po svojoj definiciji misticni sto je znacajno doprinijelo njihovom djelovanju kroz vladavinu zlocinacke komunisticke SSSR.
Selefijska ideologija je usla prvim ratom, i noviji je fenomen.
Pripadnost tarikatima, koliko god je bila pozitivna u doba SSSR, postala je faktor spoticanja, jer su tarikati/klanovi/porodice postali faktor podjela a onda i ruske "zavadi, pa vladaj" strategije.