Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
condy
#4201 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pored te situacije kad lik kojeg pretičeš namjerno dodaje gas, može biti još gore kada lik ispred tog lika koči dok ti ulaziš u desnu traku između njih dvojice. Ti ubrzavaš da se ubaciš između njih dvojice a ovaj ispred koči. To i ne bi bio problem da ovaj iza njega drži neko normalno ostojanje.
-
NediM17
#4202 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Zato im pokazes ko je pravi vozacina, i opletes ih obojicu.condy wrote:Pored te situacije kad lik kojeg pretičeš namjerno dodaje gas, može biti još gore kada lik ispred tog lika koči dok ti ulaziš u desnu traku između njih dvojice. Ti ubrzavaš da se ubaciš između njih dvojice a ovaj ispred koči. To i ne bi bio problem da ovaj iza njega drži neko normalno ostojanje.
- supercali
#4203 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
najbolje se vidi kad iskustvo govori iz covjekamirzet87sa wrote:Ja ja, iz trice u sesticu.. znam te odavno
-
530i
#4204 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ja izbjegavam pun gas kod preticanja...to ostavljam za vanredne situacije tipa tih opstrukcija. Ako ne mogu preteći nekoga bez punog gasa onda ni ne pretičem.esso_sa wrote:
Nema neckanja kod preticanja... Ako si krenuo u preticanje, onda niza, gas do daske, zalij kajmakom i udri![]()
I interesantne su te "opstrukcije" ljudi koje pretices... Jel im udari u ponos ili sta vec... Licno uvijek usporim i pobjegnem skroz desno kad vidim da me neko pretice... Bolje covjeku pomoci, skratiti posao i nikoga izlagati nepotrebnom riziku... Ali kod nas malo raje to radi, nazalost... Stavise, puknu jos po gasu....![]()
Najgori su mi levati u koloni koja se stvori iza nekog sporijeg vozila koji nastavljaju tako voziti sporo, umjesto da ga svi redom preteknemo...
- Ridjobrki
#4205 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
530i wrote: Ja izbjegavam pun gas kod preticanja...to ostavljam za vanredne situacije tipa tih opstrukcija. Ako ne mogu preteći nekoga bez punog gasa onda ni ne pretičem.
Najgori su mi levati u koloni koja se stvori iza nekog sporijeg vozila koji nastavljaju tako voziti sporo, umjesto da ga svi redom preteknemo...
Isto. Ja uvijek volim imati rezerve gasa pod nogom i to bez šaltanja u nižu. Ako zatreba lako je dodati, ima i gasa i konja i kubikaže i obrtnog momenta... Al' to ne znači da se u preticanje kreće punom silom.
-
NediM17
#4206 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Sofercine, preticu sa pola gasa!
To nikada, ali nikada ne radim, preticanje treba da bude sto efikasnije i sa punim gasom, pa makar vozili Audija 4.2. Jedino nekada ako vozim 5-om ili 6-om, i imam bas dobar pravac i preglednost, preticem iz brzine u kojoj sam, ali opet pun gas, i sto efikasnije preticanje, koliko moze biti efikasno u tom stepenu prenosa.
Jedino je uredu ODMJERITI gas ako imate sta prilicno jako, pa preticete recimo iz druge (kamion na nekom uspunu recimo), e tu treba odmjeriti gas da ne bi eventualno doslo do slajdranja (a nema potrebe ni za to ako auto ima TCS), u svim drugim situacijama, pun gas, i cao.
To nikada, ali nikada ne radim, preticanje treba da bude sto efikasnije i sa punim gasom, pa makar vozili Audija 4.2. Jedino nekada ako vozim 5-om ili 6-om, i imam bas dobar pravac i preglednost, preticem iz brzine u kojoj sam, ali opet pun gas, i sto efikasnije preticanje, koliko moze biti efikasno u tom stepenu prenosa.
Jedino je uredu ODMJERITI gas ako imate sta prilicno jako, pa preticete recimo iz druge (kamion na nekom uspunu recimo), e tu treba odmjeriti gas da ne bi eventualno doslo do slajdranja (a nema potrebe ni za to ako auto ima TCS), u svim drugim situacijama, pun gas, i cao.
- madner
#4207 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nikad pun gas, slajdra mi auto zbog ogromne snage. 
-
NediM17
#4208 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
E na njenu tezinu, 160ks i nije nista tako impresivno. Cisto sumnjam da bi proklizala recimo iz trece. Ako ti slajdra i u trecoj, vakat ti je za nove slapice.madner wrote:Nikad pun gas, slajdra mi auto zbog ogromne snage.
- madner
#4209 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Smajli ti kaze da komentar nije previse ozbiljan.
Slajdra iz trece, no obicno je preticanje u 4. ili 5. stepenu i nema fakat potrebe da se zakuca.
Slajdra iz trece, no obicno je preticanje u 4. ili 5. stepenu i nema fakat potrebe da se zakuca.
-
NediM17
#4210 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Trebao si onda staviti Mr. Green-a (
), ovaj obicni je ozbiljniji. 
-
530i
#4211 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Naravno, kad je prilika pretičem i petom, i to samo lagano dodam gas. Možeš li da vjeruješ?NediM17 wrote:Sofercine, preticu sa pola gasa!![]()
-
NediM17
#4212 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Kad je prilika preticem i sestom, mozes li da vjerujes? Ali pun gas, upravo da ne bi dosao u situciju kakvu je Esso ispricao.530i wrote:Naravno, kad je prilika pretičem i petom, i to samo lagano dodam gas. Možeš li da vjeruješ?NediM17 wrote:Sofercine, preticu sa pola gasa!![]()
P.S. Nikad mi ne odgovori kako je ono auto sa plinskom instalacijom teze 100kg.
- sema911s
#4213 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
madner wrote:Nikad pun gas, slajdra mi auto zbog ogromne snage.
Nema ludjeg osjecaja, pritisnes gas a auto u mjestu samo brunda, cak pocne da usporava,
da Ti malo vremena da nanisanis I Ko prackom Te ispali,,, ovaj moj tenk tako prestize,,
Dal salta, kojim zubcanikom to radi neznam, nepitam
-
530i
#4214 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
NediM17 wrote:Kad je prilika preticem i sestom, mozes li da vjerujes? Ali pun gas, upravo da ne bi dosao u situciju kakvu je Esso ispricao.530i wrote:Naravno, kad je prilika pretičem i petom, i to samo lagano dodam gas. Možeš li da vjeruješ?NediM17 wrote:Sofercine, preticu sa pola gasa!![]()
P.S. Nikad mi ne odgovori kako je ono auto sa plinskom instalacijom teze 100kg.
Pogrešno je davati pun gas na malim obrtajima, ali treba da se nešto i nauči, ne proizlazi sve iz kafanskog naprđivanja.
PS
Nije teže kad mu izvadiš rezervnu gumu, jesi li razmišljao da mu izvadiš i npr. sjedište suvozača, tad će biti čak i lakši plindžo...vidiš da nema svrhe o tome raspravljati
-
NediM17
#4215 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ne sekiraj se ti za davanje gasova na niskim obrtajima, znam ja dobro kako se voze i dizel i benzin. U pitanju je 1.6 CRDi koji nema plivajuci zamajac, prema tome on ne moze nastradati, druga stvar koja u takvom rezimu strada je getriba, a obzirom da nema plivajuci zamajac, getriba je radjena od mnogo jacih materijala, tako da nema opasnosti ni po nju.530i wrote:Pogrešno je davati pun gas na malim obrtajima, ali treba da se nešto i nauči, ne proizlazi sve iz kafanskog naprđivanja.
PS
Nije teže kad mu izvadiš rezervnu gumu, jesi li razmišljao da mu izvadiš i npr. sjedište suvozača, tad će biti čak i lakši plindžo...vidiš da nema svrhe o tome raspravljati
Sto se tice plina.
Haj sad zdra'o.
-
530i
#4216 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
hehehe, pravi si kafanski šofer, nisam ni pomislio na zamajac. Uzmi neku knjigu jednom pa pročitaj, možda i naučiš nešto. 
-
NediM17
#4217 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Eto posto si ti svoje soferstvo ucio iz knjiga, de prosvijetli nas "kafanske" sofere.530i wrote:hehehe, pravi si kafanski šofer, nisam ni pomislio na zamajac. Uzmi neku knjigu jednom pa pročitaj, možda i naučiš nešto.
Sto to ne valja davati gas iz niskih obrtaja, osim razloga koje sam vec naveo?
Hajde de nas prosvijetli.
Isprosipas se, pa onda ovdje pocnes dodjeljivati neke epitete drugima, naravno, u nedostatku argumenata, slicno kao i Goran.
-
l33t
#4218 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Iz ove 2 3 stranice svadjanja mogo bi vako neki strucnjak al ono fakat napisat par pravila oko preticanja sa dizelasima i sa benzincima prosjecne snage, al da ne kenja previse nego da se slozi neko sa njim pa da onda nesto i nauce ovi koji ne znaju
hvala
-
530i
#4219 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
NediM17 wrote:
Isprosipas se, pa onda ovdje pocnes dodjeljivati neke epitete drugima, naravno, u nedostatku argumenata, slicno kao i Goran.
Pročitaj neko štivo o funkcioniranju sklopova na motornim vozilima, a i o samoj vožnji...možeš i neku stariju, sve će ti se samo kazati. Pošto ja nisam Goran pa nemam vremena na pametnjakoviće da trošim.
- fidoremilienko
#4220 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ne valja davati puni gas iz niskih obrtaja, zbog dinamičkih udara na radilicu a bogUmi i na transmisiju. Eto i zamajac si spomenuo. DOsta. A da tome dodamo i potrošnju goriva.
-
NediM17
#4221 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Izmedju letecih lezajeva na klipnjaci i radilice postoji uljni film, tako da mi nema previse smisla da radilica ili lezajevi trpe. Po mom misljenju moze trpiti jedino ako imas 250NM na 1.000 o/min (sto ne znam da ima neki motor), gdje su udari na radilicu brutalni, a pritisak ulja slab, u drugim slucajevima, cisto sumnjam.fidoremilienko wrote:Ne valja davati puni gas iz niskih obrtaja, zbog dinamičkih udara na radilicu a bogUmi i na transmisiju. Eto i zamajac si spomenuo. DOsta. A da tome dodamo i potrošnju goriva.
Za transmisiju, odnosno zamajac, i potrosnju se slazem, mada potrosnja ide u nebo svakako na svakom stiskanju, a ne samo iz niskih obrtaja.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#4222 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
trpi jedino kod onih sto ne mijenjaju ulje redovno....i svaki drugi put filter

svaki motor je projektovan od strane strucnog tima inzinjera i projektovan je da se iz niskih obrtaja moze vrtiti u visoke,kad se povecava broj obrtaja radilice,srazmjerno se povecava i broj obrtaja uljne pumpe,tako da manite se supljara i raznih forumskih teorija.....
svaki motor je projektovan od strane strucnog tima inzinjera i projektovan je da se iz niskih obrtaja moze vrtiti u visoke,kad se povecava broj obrtaja radilice,srazmjerno se povecava i broj obrtaja uljne pumpe,tako da manite se supljara i raznih forumskih teorija.....
- desni
#4223 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
sema911s wrote:madner wrote:Nikad pun gas, slajdra mi auto zbog ogromne snage.
Nema ludjeg osjecaja, pritisnes gas a auto u mjestu samo brunda, cak pocne da usporava,
da Ti malo vremena da nanisanis I Ko prackom Te ispali,,, ovaj moj tenk tako prestize,,
Dal salta, kojim zubcanikom to radi neznam, nepitam
-
NediM17
#4224 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
bitanga_sa_otesa wrote:trpi jedino kod onih sto ne mijenjaju ulje redovno....i svaki drugi put filter![]()
- fidoremilienko
#4225 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Evo recimo ako voziš petom na tisuću o/min 60 km/h i onda stisneš gas da pretičeš. Motor se muči i muči dok ne dođe u polje gdje dolazi do skoka momenta gdje počinje da "diše kako treba". Tu ipak mislim da dolazi do većeg udara na radilicu, jer se cijeli proces dešava odjednom.NediM17 wrote:Izmedju letecih lezajeva na klipnjaci i radilice postoji uljni film, tako da mi nema previse smisla da radilica ili lezajevi trpe. Po mom misljenju moze trpiti jedino ako imas 250NM na 1.000 o/min (sto ne znam da ima neki motor), gdje su udari na radilicu brutalni, a pritisak ulja slab, u drugim slucajevima, cisto sumnjam.fidoremilienko wrote:Ne valja davati puni gas iz niskih obrtaja, zbog dinamičkih udara na radilicu a bogUmi i na transmisiju. Eto i zamajac si spomenuo. DOsta. A da tome dodamo i potrošnju goriva.
Za transmisiju, odnosno zamajac, i potrosnju se slazem, mada potrosnja ide u nebo svakako na svakom stiskanju, a ne samo iz niskih obrtaja.
Dobro jutro Kolumbo.bitanga_sa_otesa wrote: svaki motor je projektovan od strane strucnog tima inzinjera i projektovan je da se iz niskih obrtaja moze vrtiti u visoke
Last edited by fidoremilienko on 27/03/2015 08:38, edited 1 time in total.