Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
JanuaryJones

#4201 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by JanuaryJones »

Sinoć (oko 2 ujutro) sam malca zatekla na trbuhu i malo je reći da sam se prepala. Nahranila sam ga i vratila na ledja i tako je zaspao. Poslije 10tak minuta se okrenuo na bok, kao mi odrasli, nisam ga vraćala na ledja.

Tek od prije dva dana se počeo po danu okretati na stranu pa malo na trbuh ali nikad potpuno jer ne može rukicu da izvuče ispod sebe. A ako uspije da se napola izvuče, zaglavi se pa ni tamo ni vamo. Sad sam zatečena, ne znam šta da radim. Da ga pustim da spava tako, ako se ne buni? Kako ste se vi izborile sa ovim poluokretanjem?

Sent from my iPad using Tapatalk
Alhemicarkaa

#4202 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Nikako se nisam borila, ne znam sa čim da se izborim :D
Problem je ako beba spava na stomaku a još nije sposobna da se okrene, a kad već sama može, ne sikiraj se, namjestiće se kako joj odgovara i neće joj se ništa desiti.
JanuaryJones

#4203 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by JanuaryJones »

Alhemicarkaa wrote:Nikako se nisam borila, ne znam sa čim da se izborim :D
Problem je ako beba spava na stomaku a još nije sposobna da se okrene, a kad već sama može, ne sikiraj se, namjestiće se kako joj odgovara i neće joj se ništa desiti.
Ne zna i ne može sam da se vrati na ledja kad se okrene na stomak (ako uspije imalo izvući rukicu ispod sebe) ali je uporan :D

Alhemicarkaa

#4204 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Za koji dan će moći, vidjećeš ;-)
dance_mom

#4205 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dance_mom »

JanuaryJones wrote:
Alhemicarkaa wrote:Nikako se nisam borila, ne znam sa čim da se izborim :D
Ne zna i ne može sam da se vrati na ledja kad se okrene na stomak (ako uspije imalo izvući rukicu ispod sebe) ali je uporan :D

Znat će, i to vrlo brzo...okreće se jer može, i ne znam koliko puta da ga vratiš na leđa, on će opet da se namjesti kako mu odgovara...ja sam svoju dvije noći okretala, i prestala...nije bilo potrebe za tim, kad sam vidjela da ona ionako fino spava...
Anelicha

#4206 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Anelicha »

Na nekom od postova procitah da beba koja napuni 5kg moze cijelu noc da se ne hrani ? Eto,sinoc sam svoju vodila na Jezero (ludimo s grcevima) i vagaju je,4860...a 28 dana joj danas. Pa kako da izdrzi cijelu noc? I jos nesto,kad ste pocele uciti djecu da sama spavaju? Nahraniti i spustit u krevetic.. sad mi je zao,koliko place pa je najlakse uspavati s jastukom na nogama.
Alhemicarkaa

#4207 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Anelicha wrote:Na nekom od postova procitah da beba koja napuni 5kg moze cijelu noc da se ne hrani ? Eto,sinoc sam svoju vodila na Jezero (ludimo s grcevima) i vagaju je,4860...a 28 dana joj danas. Pa kako da izdrzi cijelu noc? I jos nesto,kad ste pocele uciti djecu da sama spavaju? Nahraniti i spustit u krevetic.. sad mi je zao,koliko place pa je najlakse uspavati s jastukom na nogama.
Je li beba doji ili je hraniš na flašicu?
Ako je dojiš zbog uspostavljanja dojenja i količine mlijeka trebala bi je hraniti i po noći, do nekog 2-trećeg mjeseca, iza trećeg je pustiš da prespava cijelu noć (to ako imaš sreće pa beba hoće).
Ja svoju nikad nisam uspavljivala na nogama, uglavnom je bilo uz siku, a kasnije u krevetiću uz flašicu.
vanad

#4208 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

Anelicha wrote:Na nekom od postova procitah da beba koja napuni 5kg moze cijelu noc da se ne hrani ? Eto,sinoc sam svoju vodila na Jezero (ludimo s grcevima) i vagaju je,4860...a 28 dana joj danas. Pa kako da izdrzi cijelu noc? I jos nesto,kad ste pocele uciti djecu da sama spavaju? Nahraniti i spustit u krevetic.. sad mi je zao,koliko place pa je najlakse uspavati s jastukom na nogama.
Ja dvoje rodila...prespavali citavu noc tek sa godinu. Nemoj se obazirati na to da dijete treba nesto. Kad nece, nece. Starija se budila svaka dva sata (nekad i svaki sat) do njenog desetog mjeseca...onda sam joj ukinula nocnu siku pa je prestala ali ponovo se bar dva puta po noci budila...Kad se rodio mladji rekla sam nema sanse vise...on se budio do osmog :D
Nije da nisam probala ali ovo spustim spava vazi kod ovog mladjeg tek od jedno godinu i po, kod starije nije vazilo nikad. Ali ja nisam imala zivaca da ih pustim da se derinjaju. U svakom slucaju sve to bude i prodje. Nemoj se ti samo opterecivati s tim kako bi trebalo, svako dijete je drugacije.
Anelicha

#4209 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Anelicha »

Nije da se opterecujem nego ne bih da je naucim na ruke pa poslije problemi... beba doji od prvog dana,dohranu par puta popila(prve dane lijena bila da vuce pa dok sam na pumpicu izdojila...) zaspi i uz siku,al voli i na noge -.- nekad nocu ustanem 2 put a nekad svako 40-60 min... i prije 6 je budna,nezz do kad ce tako uhh..
cocochanel

#4210 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by cocochanel »

Anelicha wrote:Nije da se opterecujem nego ne bih da je naucim na ruke pa poslije problemi... beba doji od prvog dana,dohranu par puta popila(prve dane lijena bila da vuce pa dok sam na pumpicu izdojila...) zaspi i uz siku,al voli i na noge -.- nekad nocu ustanem 2 put a nekad svako 40-60 min... i prije 6 je budna,nezz do kad ce tako uhh..
Mom je gotovo godina, i budi se sad cesce nego kad je imao 3 mjeseca..od 5-6 mjeseca ne znam da je 2 sata u komadu odspavao.. to je tako jednostavno, ja sam pocela i raditi kad mu je bilo 6 mjeseci, pa jedva nekako na posao..kao zombi..pitas se hoce li se to ikad zavrsiti heh ali na kraju se moras pomiriti s time i nauciti da zivis s vrlo malo sna..bar sam ja morala, a nisam jedina:)
tako da dug je put pred tobom heh
Alhemicarkaa

#4211 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Baš tako. To ulazi u staž majčinstva. Moja napunila dvije godine i opet je imala fazu par noći buđenja, traženja flašice i nespavanja. Ali pomislite da i vi imate faze da vam se ne spava, pa ležite, dumate, prevrćete se. Dovoljno ste odrali da ne tražite i ne plačete, ali oni su mali i moraju to ispoljiti. Baš se naučiš sa manje sna.
Sunculish

#4212 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Sunculish »

Mojoj je sad 13 mjeseci i još uvijek spava sa nama u krevetu i još uvijek doji. Tek sada je počela da spava duže od 2h u komadu ali se i sada često noću budimo zbog podoja iako je nahranimo "jakom" hranom, napojimo. Jednostavno voli siku i traži je. Uzme je u usta, povuče 2x i zaspi. Što se tiče odvajanja u krevetac-nema šanse! Imam osjećaj da ga mrzi!! Nekad je u šđali spustim u krevetac, ona vrišti, dernja se. Ma horor! Izgleda da krevetić smatra kao kaznu! :lol:
Ja se ne bunim puno. Na koju god stranu se okrenem grlim voljenu oosobu i što se mene tiče može sa nama da spava dok ne krene na fakultet! :D
cocochanel

#4213 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by cocochanel »

Alhemicarkaa wrote:Baš tako. To ulazi u staž majčinstva. Moja napunila dvije godine i opet je imala fazu par noći buđenja, traženja flašice i nespavanja. Ali pomislite da i vi imate faze da vam se ne spava, pa ležite, dumate, prevrćete se. Dovoljno ste odrali da ne tražite i ne plačete, ali oni su mali i moraju to ispoljiti. Baš se naučiš sa manje sna.
da..problem je sto na pocetku niko nije svjestan majcinstva, silna briga, umor i nespavanje, pa posljedice u vidu podocnjaka i bora:)..i sve cekas da se to zavrsi i da se vratis na staro..jedino sto nema vise povratka na staro, zivoti su nam se nepovratno promijenili..i to smo zeljeli valjda:) taj mali krezavi osmjeh i mali zagrljaj nam sada moraju biti dovoljni...odmora vise nema i s tim se treba jednostavno pomiriti, da se zivot nepovratno promijenio...
..na bolje:)
Anelicha

#4214 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Anelicha »

Nije meni ni toliki problem ustajati u noci koliko me smori kad nece da zaspi. I tu nema taktike,doji i spava pa je spustim oci ko da je tek ustala... Evo mi je na nogama odaavno vec,i spava..spustim je u krevetic,minuta i krene izvijanje,neke grimase pa plac i budna.
radenska

#4215 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by radenska »

zene daju li se vakcine vikendom, mislim radi li neka ambulanta
safran

#4216 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Ne bih rekla. Vikendom su dežure, dakle samo bolesna djeca. A i nema logike s obzirom da pakovanja vakcina nisu individualna. Jesi to pročitala za epidemiju krzamaka? Ništa sad, izbjegavajte masovna okupljanja neko vrijeme i pričekaj da prođe pa onda brže bolje na vakcinu. Nije baš da je riječ o hiljadama oboljelih ali s obzirom da su se zadnjh godina pojavljivali sporadični slučajevi a sad ih je znatno više upozorili su narod. Bolnica je posebna priča, tamo su osobe sa kompromitovanim imunitetom, svaka infekcija ih može ugroziti. Ni moj stariji nije primio MPR a mlađi prije 10-ak dana (3 god). Sjedim i čekam da prođe.
kakavdanakneiskustvu

#4217 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by kakavdanakneiskustvu »

je li preporučljivo mijenjati hranu za bebe,u smislu da se koriste dvije ili tri hrane?
radenska

#4218 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by radenska »

nije, treba vremena da im se stomak navikne na hranu, lose utjece svaka promjena na njihova crijeva i grceve.

A procitala sam i ne znam sta da mislim, Mi smo trebali tu Mpr vakcinu u martu primiti ali eto ja sam odgadjala i odgadjala a sad bih odmah da dijete primi. Da li je ta vakcina u potpunosti protiiv ospica ili samo ublazuje efekte istih.
Da li je tvoj mali imao kakvih nus pojava od vakcine.
safran

#4219 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

radenska wrote:nije, treba vremena da im se stomak navikne na hranu, lose utjece svaka promjena na njihova crijeva i grceve.

A procitala sam i ne znam sta da mislim, Mi smo trebali tu Mpr vakcinu u martu primiti ali eto ja sam odgadjala i odgadjala a sad bih odmah da dijete primi. Da li je ta vakcina u potpunosti protiiv ospica ili samo ublazuje efekte istih.
Da li je tvoj mali imao kakvih nus pojava od vakcine.
Nije imao nuspojava - odmah nakon vakcine kašika paracetamola i taj dan bio malo uspavan. Njemu je 3 godine, i ja sam odgađala: bronhitis, pa daj da dođe sebi, pa procuri nosić, pa nemoj pred more, ljeti se ne vakcinišu, pa krenuo u jaslice .....
CherryLips

#4220 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by CherryLips »

Nismo ni mi primili vakcinu,bukvalno svaki put kad ga odlucimo voditi on se ili prehladi ili temp skoči pa onda grlo...i mene pomalo hvata strah al gdje ću ga sad voditi,ambulante krcate...
orleanska

#4221 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by orleanska »

Imam bebicu staru 2mjeseca, dok smo bili u bolnici nije primio vakcinu u toku 24sata, u bolnici smo proveli 21 dan, kad smo izasli obratili smo se dr privatno gdje je ista rekla da nema potrebe za tom vakcinacijom kao i onom od mjesec.... vase misljenje.....
dama_u_crnom

#4222 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dama_u_crnom »

Bebu mi je preko nocu ujeo komarac na cak 3 mjesta. :sad:
Cime mogu da joj mazem da je ne svrbi ? i cula sam da ima neki sprej za bebe protiv ujeda isekata pa ako neko zna koji je i gdje mogu da ga kupim. Hvala
manekenka u penziji

#4223 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by manekenka u penziji »

Pozdrav svim mama, tatama i bebicama.Da se i ja tuspasim na ovu temu.
Jučer nam je bila teta patronazna pa smo pitali za dojenje. Teta kaze da je budimo svako dva sata. To nam i nije neki problem po danu (sad za sad) ali smo je sinoc jedva razbudili. Prošlo je gotovo četiri sata izmedju dva obroka. Kako ste se vi borili sa ovim?
orleanska

#4224 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by orleanska »

manekenka u penziji wrote:Pozdrav svim mama, tatama i bebicama.Da se i ja tuspasim na ovu temu.
Jučer nam je bila teta patronazna pa smo pitali za dojenje. Teta kaze da je budimo svako dva sata. To nam i nije neki problem po danu (sad za sad) ali smo je sinoc jedva razbudili. Prošlo je gotovo četiri sata izmedju dva obroka. Kako ste se vi borili sa ovim?
Najbolje je ne buditi.... sama kad se probudi onda nahraniti.. ak spava ko moje po pet sati inda samo u snu nahraniti bez budenua
manekenka u penziji

#4225 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by manekenka u penziji »

Ma mogla bi ona puno duže od ova da sata. Iskreno i ne mogu bas da je ni tempiram u taj vakat, zna da mi prespava i do pola sata i pa 45 min.
Ma sad smo u fazi gdje želimo da se riješimo flasice pa jos uvijek nisam sigurna da li imam dovoljno mlijeka za njene potrebe. Zato se i trudim da je češće hranim.
Post Reply