Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
- Haris033
#4201 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Je l' se ovo odnosi na dvije ili jednu cijev tunela?
- corvus_edin
#4202 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
jednaHaris033 wrote:Je l' se ovo odnosi na dvije ili jednu cijev tunela?
konstrukcija je veoma slicna ovoj

- Haris033
#4203 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Mislio sam na ovu 2.fazu radova? Odnosi li se na dvije cijevi ili samo jednu?
- JohnnyS
#4204 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Može pitanje od ovih koij se razumiju? Uistinu, zašto zakrivljen tunel? Što ne ravan, što imaju zaobilazit kad već brdo probijaju? 
-
neki
#4205 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
krajnje dionice se kod dugih tunela zakrivljuju da bi se izbjegao upad vanjske svjetlosti frontalno na vozaca dok vozi kroz njegaJohnnyS wrote:Može pitanje od ovih koij se razumiju? Uistinu, zašto zakrivljen tunel? Što ne ravan, što imaju zaobilazit kad već brdo probijaju?
- ILVIIR
#4206 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
izmedju ostalog zbog sigurnosnih razloga, da vozac ne bi zaspao zbog monotone voznje ili zalutao pogledom u svjetla udaljena stotine ili hiljade metara..JohnnyS wrote:Može pitanje od ovih koij se razumiju? Uistinu, zašto zakrivljen tunel? Što ne ravan, što imaju zaobilazit kad već brdo probijaju?
- golfiista
#4207 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Jedna cijev je ovako opremljena , odnosno jedan mali dio jedne cijevi, dok je druga cijev i veci dio prve cijevi jos uvijek samo rupa.
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
- JohnnyS
#4208 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
hvala na odgovorima 
- karanana
#4209 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
vidim ja ne govore oni nista o datumu zavrsetka. kao, faza 2 gotova. ko da ja znam sta je faza 2 i koliko jos ima faza i koliko traju faze. nesto im se podrepilo, nece ni do izbora stici.
-
channel10
#4210 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Zar se nije govorilo da ce 01.Marta biti gotov tunel, a ne druga faza? Niko ne spominje trecu, cetvrtu, petu itd.. Zna li neko kad misle pustiti dionicu Drivusa-Kakanj?karanana wrote:vidim ja ne govore oni nista o datumu zavrsetka. kao, faza 2 gotova. ko da ja znam sta je faza 2 i koliko jos ima faza i koliko traju faze. nesto im se podrepilo, nece ni do izbora stici.
Last edited by channel10 on 27/02/2014 20:56, edited 1 time in total.
- karanana
#4211 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
i ja mislim da su prosle godine kad su mu nadili ime 1. mart, rekli da ce ga otvoriti ove godine za prvi mart. mozda '15?
-
channel10
#4212 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Sjecam se i ja da su rekli da ce biti pusten u promet 01.03.2014, ali eto...Sad ce opet nesto izmisliti..karanana wrote:i ja mislim da su prosle godine kad su mu nadili ime 1. mart, rekli da ce ga otvoriti ove godine za prvi mart. mozda '15?
- Matijevic_Vlado
- Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..
#4213 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
imam info iz prve ruke
, mijenjaju mu ime u 1.septembar
- Danguba
#4214 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
U kakvoj drzavi zivimo, ovo je super. 
- johntra
#4215 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
mislim ipak da će biti 1. juni...Matijevic_Vlado wrote:imam info iz prve ruke, mijenjaju mu ime u 1.septembar
- OldMayor
#4216 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Logicno je da se otvore u oktobru.
Pa da tek tako iskoriste ovakav dragulj za promociju u nekakvom martu - totalno nebitnom. Cuva se ovo za izbore.
Pa da tek tako iskoriste ovakav dragulj za promociju u nekakvom martu - totalno nebitnom. Cuva se ovo za izbore.
- shake69
#4217 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa, cekajte, je li ovo sada ispada da je kao samo frtalj posla (te druge faze) od dvije tunelske cijevi uradjen, kako neko ovdje potura!? Nemoguce!
- golfiista
#4218 Re: Odg: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Upravo tako, od tri kilometra ovako je "opremljeno " nekih par stotina metara jedne cijevi, dok je sve ostalo rupa.shake69 wrote:Pa, cekajte, je li ovo sada ispada da je kao samo frtalj posla (te druge faze) od dvije tunelske cijevi uradjen, kako neko ovdje potura!? Nemoguce!
Ali je dobra vijest da ce ovih 100 kilometara biti zavrseno i pusteno u promet najkasnije do kraja ove godine. Dakle Zenica -Tarcin kompletirano sto ukljucuje i nasu obilaznicu.
-
neki
#4219 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Druga faza obuhvata betoniranje sekundarne obloge a ona je u lijevoj cijevi zavrsena, a u desnoj 90%.
Opremanje tunela je valjda neka treca faza. To je tek zapoceto i nije gotovo ni u ovih 100 m sto su slikali
Opremanje tunela je valjda neka treca faza. To je tek zapoceto i nije gotovo ni u ovih 100 m sto su slikali
- Haris033
#4220 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ako je to istina, ondaneki wrote:Druga faza obuhvata betoniranje sekundarne obloge a ona je u lijevoj cijevi zavrsena, a u desnoj 90%.
- Država
#4221 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Tunel Vijenac - Uskoro spajanje autocestom Sarajeva i Zenice
Svečano je danas bilo na gradilištu tunela 1. mart između Zenice i Kaknja. Dva mjeseca prije roka, na Dan neovisnosti, ozvaničen je završetak druge faze radova. Tunel 1. mart bit će jedan od najmodernijih u Europi. Puštanje u promet najavljeno je za šesti mjesec kada će u funkciji biti kompletna autocesta od Sarajeva do Zenice.

Svečano je danas bilo na gradilištu tunela 1. mart između Zenice i Kaknja. Dva mjeseca prije roka, na Dan neovisnosti, ozvaničen je završetak druge faze radova. Tunel 1. mart bit će jedan od najmodernijih u Europi. Puštanje u promet najavljeno je za šesti mjesec kada će u funkciji biti kompletna autocesta od Sarajeva do Zenice.
- Država
#4222 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Sabotaža uoči svečanosti u tunelu 1. mart: Gradilište ostalo bez struje
Noćas iza ponoći, na širem lokalitetu naselja Hamida kod Zenice, nepoznati izvršitelji oštetili su električni kabal kojim se napaja gradilište dionice Kakanj-Zenica na autocesti Koridora 5C.

Zbog oštećenja elektronaponskog kabla, kompletno gradilište tunela "1. mart" ostalo je bez napajanja električnom energijom. Nakon prijave kvara elektrodistribuciji, brzo se otkrilo mjesto na kojem su nepoznati izvršitelji iz zemlje iskopali kabal, zatim ga prekinuli i ponovo zatrpali u zemlju.
Službenici kriminalističke policije izašli su na teren gdje su obavili uviđajne radnje jer je očigledno da su nepoznata lica izvršila sabotažu na elektronaponskoj mreži, nastojeći da onemoguće radove na gradnji dionice autoceste na Koridoru 5C te opstruiraju današnju ceremoniju povodom završetka druge faze radova na tunelu "1. mart".
Prema odobrenju nadležnog kantonalnog tužitelja, nastavljene su obimnije istražne aktivnosti koje su u toku. Kako je za Fenu izjavila glasnogovornica policije MUP-a ZDK Aldina Ahmić, javnost će o prvim rezultatima opsežne istrage biti upoznata po okočanju istrage.
S obzirom da je kvar lociran na vrijeme i uspostavljena distribucija električne energije za gradilište tunela "1. mart", današnja prigodna svečanost protekla je bez problema.
Kako je za NAP potvrdio Ensad Karić, direktor JP Autoceste FBiH, nepoznati počinitelj je iskopao rupu na njivi iz pravca Zenice, pronašao kabal, presjekao ga sjekirom, a onda to mjesto ponovo vratio u prvobitno stanje kako se kvar ne bih mogao pronaći.
-"Sama ceremonija obilježavanja završetka druge faze radova u ovom tunelu nije mogla biti dovedena u pitanje, jer tunel ima i alternativne izvore napajanje. Međutim, jasno je da se ovdje radi o namjernoj sabotaži", rekao je Karić.
On nije mogao govoriti o mogućim motivima ovog događaja.

Noćas iza ponoći, na širem lokalitetu naselja Hamida kod Zenice, nepoznati izvršitelji oštetili su električni kabal kojim se napaja gradilište dionice Kakanj-Zenica na autocesti Koridora 5C.

Zbog oštećenja elektronaponskog kabla, kompletno gradilište tunela "1. mart" ostalo je bez napajanja električnom energijom. Nakon prijave kvara elektrodistribuciji, brzo se otkrilo mjesto na kojem su nepoznati izvršitelji iz zemlje iskopali kabal, zatim ga prekinuli i ponovo zatrpali u zemlju.
Službenici kriminalističke policije izašli su na teren gdje su obavili uviđajne radnje jer je očigledno da su nepoznata lica izvršila sabotažu na elektronaponskoj mreži, nastojeći da onemoguće radove na gradnji dionice autoceste na Koridoru 5C te opstruiraju današnju ceremoniju povodom završetka druge faze radova na tunelu "1. mart".
Prema odobrenju nadležnog kantonalnog tužitelja, nastavljene su obimnije istražne aktivnosti koje su u toku. Kako je za Fenu izjavila glasnogovornica policije MUP-a ZDK Aldina Ahmić, javnost će o prvim rezultatima opsežne istrage biti upoznata po okočanju istrage.
S obzirom da je kvar lociran na vrijeme i uspostavljena distribucija električne energije za gradilište tunela "1. mart", današnja prigodna svečanost protekla je bez problema.
Kako je za NAP potvrdio Ensad Karić, direktor JP Autoceste FBiH, nepoznati počinitelj je iskopao rupu na njivi iz pravca Zenice, pronašao kabal, presjekao ga sjekirom, a onda to mjesto ponovo vratio u prvobitno stanje kako se kvar ne bih mogao pronaći.
-"Sama ceremonija obilježavanja završetka druge faze radova u ovom tunelu nije mogla biti dovedena u pitanje, jer tunel ima i alternativne izvore napajanje. Međutim, jasno je da se ovdje radi o namjernoj sabotaži", rekao je Karić.
On nije mogao govoriti o mogućim motivima ovog događaja.
-
VjecitiStudent
#4223 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ovo je vjerovatno autoput sa najviše ceremonija otvaranja nečega po izgrađenom kilometru u svijetu.
- dadoka84
#4224 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Meni to ovako izgleda 

-
nuki_cika