LIBIJA

Post Reply
Stojadin

#4201 Re: LIBIJA

Post by Stojadin »

Hodidid wrote:
Erzsebet wrote:
jeza u ledja wrote:Nije mi bas najjasnije sta zelis reci na kraju?

Poenta je u onome sto sam rekao i na pocetku - za zivotni standard u Libiji Libijci se mogu zahvaliti nafti, a ne Gadafiju. Zivotni standard nije nista bolji nego u ostalim arapskim zemljama koje se po zalihama nafte u odnosu na broj stanovnistva i po pocetnoj poziciji mogu porediti sa Libijom (Irak i Iran ne spadaju u tu kategoriju). Dakle, NIJE Gadafi dao Libijcima nista sto oni vec nisu imali.
Ali je Gadafi srušio kralja Idriza i počeo dijeliti nacionalno bogatstvo narodu, uključujući i Bengazi, gdje je takođe napravio raj od grada. Boga pitaj kako bi sve izgledalo u zadnjih 40 godina da nije bilo Gadafija, da li bi došao neki Idrizov sin ili bi možda neki Kim Jong Il srušio Idriza. Gadafi ima ogromne zasluge za lijep život u Libiji, jer je podigao standard kao što niko nije ni u jednoj zemlji na svijetu, jer je podigao pismenost i svijest Libijaca. Uostalom, kad im je već ponudio izbore, a svi smo vidjeli da jeste, zašto ga nisu pustili na miru da se kandiduje? Zato što bi ubjedljivo pobijedio.
Pa sto je cekao 42 godine da im ponudi izbore kad je njegova pobjeda ionako bila neupitna?
zato sto ih prije niko nije ni trazio..

Al eto, ocito su ih trebali Obama, Sarkozi i Berluskoni naucit ko je ustvari Gadafi.
Hodidid

#4202 Re: LIBIJA

Post by Hodidid »

Ma hajde bogati. Cuj niko ih nije trazio. Odakle ti ta informacija? Pa sta ima narod to da trazi. Valjda je bio red Gadafija da svoj narod ponudi tom opcijom pa da se izjasni i ako se narodu ne svidi ta opcija nego zeli da im Gadafi bude lider do kraja svog zivota dobro i jeste.

Uostalom kad mu je pobjeda bila neupitna mogao je biti Jack pa sebi to priustiti.
sanaman

#4203 Re: LIBIJA

Post by sanaman »

oldschool wrote:
rogoz wrote: 1. Nit je u Grckoj bio standard boli glava/ ukupan GDP za 2007 228 milijardi, isto ko u Danskoj, samo sto Grka ima duplo vise...izgleda da il jedni duplo manje rade ili drugi duplo vise :D
Jesi ikad bio u Grčkoj?? Imaju 3-4 puta veće plate od naših a sve im jeftinije nego kod nas, o kvaliteti proizvoda je suludo uopšte pisati. Libijcu su svjetski lezihljebovići, baš će biti zanimljivo gledati kako će se priviknuti na rad, da moraju zaraditi za život.
800km prosjek ... 3x800=2400/1,95583=ca. 1227 eur ...ako je ovaj iznos dovojan za reci da je standard boli glava, onda mi wow...1227 eur standard boli glava, nema sta...

p.s. kad vec poredis grcku, onda budi posten pa nemoj sa nama, vec sa nekim u EU, eto recimo..Grci su dobili od 1981 pa do danas skoro 70 milijardi eura od eu iz fondova...i vidim razvili su se u standard boli glava...

P.S to sto su Libijci lezihljebovici znaju kome trebaju zahvaliti :D
Stojadin

#4204 Re: LIBIJA

Post by Stojadin »

Hodidid wrote:Ma hajde bogati. Cuj niko ih nije trazio. Odakle ti ta informacija? Pa sta ima narod to da trazi. Valjda je bio red Gadafija da svoj narod ponudi tom opcijom pa da se izjasni i ako se narodu ne svidi ta opcija nego zeli da im Gadafi bude lider do kraja svog zivota dobro i jeste.

Uostalom kad mu je pobjeda bila neupitna mogao je biti Jack pa sebi to priustiti.
A otkud tebi ta da jeste :-)
Jel ikad prije bio ikakav protest protiv njega? Nego eto, trebalo im 42 godine..

vidim da ti mislis da je Gadafi bio ko neki vrhovni vladar Libije koji je mogao radit sta mu se prohtije.. On je oficijalno samo vladao od 1969 - 1977. '77 je sisao s vlasti i od tad je imao samo simbolicnu ulogu u drzavi.
Hodidid

#4205 Re: LIBIJA

Post by Hodidid »

Stojadin wrote:
Hodidid wrote:Ma hajde bogati. Cuj niko ih nije trazio. Odakle ti ta informacija? Pa sta ima narod to da trazi. Valjda je bio red Gadafija da svoj narod ponudi tom opcijom pa da se izjasni i ako se narodu ne svidi ta opcija nego zeli da im Gadafi bude lider do kraja svog zivota dobro i jeste.

Jel ikad prije bio ikakav protest protiv njega? Nego eto, trebalo im 42 godine..

vidim da ti mislis da je Gadafi bio ko neki vrhovni vladar Libije koji je mogao radit sta mu se prohtije.. On je oficijalno samo vladao od 1969 - 1977. '77 je sisao s vlasti i od tad je imao samo simbolicnu ulogu u drzavi.
Jebi ga sad. Ja kontao ti ozbiljan a ti se dosao zahebavat.
Risto Kuglarić

#4206 Re: LIBIJA

Post by Risto Kuglarić »

Hodidid wrote:
Stojadin wrote:

Jebi ga sad. Ja kontao ti ozbiljan a ti se dosao zahebavat.
nemoj mi reć da si ti na forum došo s ozbiljnim namjerama
oldschool

#4207 Re: LIBIJA

Post by oldschool »

sanaman wrote:
oldschool wrote:
rogoz wrote: 1. Nit je u Grckoj bio standard boli glava/ ukupan GDP za 2007 228 milijardi, isto ko u Danskoj, samo sto Grka ima duplo vise...izgleda da il jedni duplo manje rade ili drugi duplo vise :D
Jesi ikad bio u Grčkoj?? Imaju 3-4 puta veće plate od naših a sve im jeftinije nego kod nas, o kvaliteti proizvoda je suludo uopšte pisati. Libijcu su svjetski lezihljebovići, baš će biti zanimljivo gledati kako će se priviknuti na rad, da moraju zaraditi za život.
800km prosjek ... 3x800=2400/1,95583=ca. 1227 eur ...ako je ovaj iznos dovojan za reci da je standard boli glava, onda mi wow...1227 eur standard boli glava, nema sta...

p.s. kad vec poredis grcku, onda budi posten pa nemoj sa nama, vec sa nekim u EU, eto recimo..Grci su dobili od 1981 pa do danas skoro 70 milijardi eura od eu iz fondova...i vidim razvili su se u standard boli glava...

P.S to sto su Libijci lezihljebovici znaju kome trebaju zahvaliti :D
Kako nije, nekima takva plata nekima još veća, ali kad uporediš da su im cijene manje, pa šta hoćeš. Mi smo daleko od toga, ali baš, mi odmah to poredimo sa standardom jednog norvežanina. :D Ovdje se povlači i paralela Saudije i Libije, pa koliko Saudija na dan proda nafte a koliko Libija, to se ne može porediti. U Saudiji imaš ljudi koji nemaju za meso, imaš dokumentarce o hadžu gdje tamošnji stanovnici nemaju šta da jedu, toliko o standardima u toj kraljevini. Treba znati dobiti pare iz EU fondova, Hrvatska nije izvukla ni pola od onog šta je mogla, o nama je smiješno govoriti, možeš na prste jedne ruke prebrojati ljude koji znaju sastaviti projekt za neki EU fond, toliko smo jaki. :mrgreen:
sanaman

#4208 Re: LIBIJA

Post by sanaman »

oldschool wrote: Kako nije, nekima takva plata nekima još veća, ali kad uporediš da su im cijene manje, pa šta hoćeš. Mi smo daleko od toga, ali baš, mi odmah to poredimo sa standardom jednog norvežanina. :D Ovdje se povlači i paralela Saudije i Libije, pa koliko Saudija na dan proda nafte a koliko Libija, to se ne može porediti. U Saudiji imaš ljudi koji nemaju za meso, imaš dokumentarce o hadžu gdje tamošnji stanovnici nemaju šta da jedu, toliko o standardima u toj kraljevini. Treba znati dobiti pare iz EU fondova, Hrvatska nije izvukla ni pola od onog šta je mogla, o nama je smiješno govoriti, možeš na prste jedne ruke prebrojati ljude koji znaju sastaviti projekt za neki EU fond, toliko smo jaki. :mrgreen:
ja imam osjecaj da kada citam forum o stanju nacije da smo giganti u svemu :D al je off...ja misli da Gadafi nista spektakularno napravio nije. ipak je bio na vlasti 42, jedan radni vijek jednog covjeka..sa toliko nafte i svega oni nemaju izgradjeno drustvo, nit fudbal, ni kosarka, ni pisci, ni naucnicni, niti proizvde nesto...samo nafta ostali nesposobni za bilo sta imam osjecaj...ne znam da li je istina al da pitam: da li je trebala izlazna viza za Libijca ili je trebala izlazna viza za strance ako zele napustiti Libiju?. Nesto sam nacuo ali nisam siguran.
oldschool

#4209 Re: LIBIJA

Post by oldschool »

Mah, ne govorim ja o Libiju u superlativima, samo ukazujem na pogršne zaključke. :mrgreen: Imali su koliko su imali, čitav taj region ne poznaje tolike dušebrižnike koje mi prizivamo. Arapi su inače neradnički narod, lijeni dibidus, ko je god bio tamo ima ovako mišljenje, nisam upoznao nikog da je o njima išta pozitivno rekao. Imali smo mi privatizaciju, imamo izbore, tako će i oni, kao što se kod nas pokrala državna imovina i kod njih će. Imamo i mi mogućnost da dobijemo silne pare iz Eu fondova, a ne vidim da se iko žali, da se to uopšte spominje u izbornim platformama. To oko viza ne znam, ali pretpostavljam ovo prvo, nameće se kao odgovor jer si pitao da dokažeš kako im je dobro bilo. :mrgreen: rado bih privatio standard jednog Grka, rado :D
oridjidji

#4210 Re: LIBIJA

Post by oridjidji »

sanaman wrote:
oridjidji wrote:
jeza u ledja wrote:Ovo se opet kazem ti svodi na raspravu socijalizam vs kapitalizam.

Teorija o kojoj pricas je jedno, a realnost o kojoj ja pricam je drugo. Libija je primjer. Saudija je primjer.
Sta su imali u Libiji, sta su imali u Saudiji. Pogledas jednu i drugu zemlju i zapitas se.
Da li je jednima bilo bolje nego drugima? Finansijski.

Mescini da nije. Odnosno, standard je usporediv.
Sad kome je tacno bilo bolje, i sta je u stvari nekome bolje, a sta losije, o tome mozemo do iznemoglosti, no niko me nece uvjeriti da se u Libiji u stvari zivjelo bolje nego u Saudiji.

Pa vidi i u Grčkoj je standard boli glava, ali su bankrotirali zbog prevelikog duga prema MMF-u. To će se desiti i mnogim zemljama arapskog zaljeva, prije ili kasnije jer pitanje je kako oni stoje prema ovoj instituciji, pa će strane korporacije profitirati nad njihovim resursima puno više nego što profitiraju danas, a usput moguće je i da zagospodare istima. A onda će biti puno gore očuvati dobar standard, kada ti strane korporacije odnesu kapital koji iskljucivo pripada toj zemlji jer su ti resursi bogatstvo te zemlje, a ne nekog drugog, dok zemlja polako gubi ugled zbog vanjskog duga koji se kamara.

Malo je zemalja koji su se preporodile poslje bankrota. Nisu svi mali kao Island pa da se poslje takve krize oporave.

Šta će se desiti Libijcima teško je predpostaviti ... Ali moguće je da im bude mnogo mnogo gore nego sa Gadafijem.
1. Nit je u Grckoj bio standard boli glava/ ukupan GDP za 2007 228 milijardi, isto ko u Danskoj, samo sto Grka ima duplo vise...izgleda da il jedni duplo manje rade ili drugi duplo vise :D
2. Nit su propali zbog mmf-a

al mora biti neko kriv, valjda nas juznacki mentalitet svi krivi osim Grka koji imaju privredu boli glava :-) (Athex Composite Share Price: Najace firme: Nacionalna banka :-) Coca Coca HBC :-) i kladionica OPAP :-) ...)

Ako o Libiji budemo zakljucivali kao o Grckoj, necemo dobro zakljuciti :D
U Grckoj je zakonom propisana prosjecna minimalna plata od 1610 eura mjesecno kao i u mnogim drugim zemljama EU. Medjutim realna prosjecna plata u Grckoj iznosi nesto vise od 700eura/mjesecno. Standard im pripada drugoj skupini EU zemalja, znaci da oni nisu na nivou Njemacke, ali i da nisu na nivou Bugarske. Standard im je na izuzetno visokom nivou i imaju mnostvo beneficija, kao sto su 13, a nerijetko i 14 plata. U danasnjoj EU vaze za najvece neradnike.

MMF, EU, pa i ECB su trazili od Grcke da otpusti 100 000 ljudi iz javnog sektora, kako bi ubrzali oporavak Grcke od bankrota tj. kako bi svoj vanjski dug sto prije smanjili. Isto tako su im predlagali da uvedu mnoge poreze . Rekao sam da su Grci propali jer duguju MMF-u novac, mozda uistinu to nije tako, jer njihov vanjski dug ne zavisi samo od onoga sto su pozajmljivali od MMF-a vec i od toga kakav je njihov bruto dug prema drugim zemljama.

Ako Libija nebude zagospodarila svojim najvecim bogatstvom tj. naftom i ako oni ne budu potakli razvoj svoje privrede (a ne vjerujem da je libijska privreda bila jaka koliko i Grcka ili da je bila na istom nivou), iako im je standard bio najbolji na crnom kontinentu, vrlo lako bi se moglo desiti da dug prema NATO savezu zbog akcije protiv Gadafija plate tudjim iskoristavanjem njihovih resursa. Ali vrijeme ce pokazati svoje...
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#4211 Re: LIBIJA

Post by JoseMujica »

oridjidji wrote: Ako Libija nebude zagospodarila svojim najvecim bogatstvom tj. naftom i ako oni ne budu potakli razvoj svoje privrede (a ne vjerujem da je libijska privreda bila jaka koliko i Grcka ili da je bila na istom nivou), iako im je standard bio najbolji na crnom kontinentu, vrlo lako bi se moglo desiti da dug prema NATO savezu zbog akcije protiv Gadafija plate tudjim iskoristavanjem njihovih resursa. Ali vrijeme ce pokazati svoje...
jok eto će Libijcima dati da kontrolišu pumpanje i prodaju nafte...ova intervencija će se otplaćivati narednih xxx godina, tj. dok sve ne ispumpaju.
Mecena

#4212 Re: LIBIJA

Post by Mecena »

U Sirtu je rođen da uđe u istoriju, iz Sirta se zaputio u vječnost. Sada je nastanjen u srcima pravednika gdje će mu biti dom do časa oživljenja.

Pozdrav pustinjskoj Legendi!

Image
oridjidji

#4213 Re: LIBIJA

Post by oridjidji »

JoseMujica wrote:
oridjidji wrote: Ako Libija nebude zagospodarila svojim najvecim bogatstvom tj. naftom i ako oni ne budu potakli razvoj svoje privrede (a ne vjerujem da je libijska privreda bila jaka koliko i Grcka ili da je bila na istom nivou), iako im je standard bio najbolji na crnom kontinentu, vrlo lako bi se moglo desiti da dug prema NATO savezu zbog akcije protiv Gadafija plate tudjim iskoristavanjem njihovih resursa. Ali vrijeme ce pokazati svoje...
jok eto će Libijcima dati da kontrolišu pumpanje i prodaju nafte...ova intervencija će se otplaćivati narednih xxx godina, tj. dok sve ne ispumpaju.
pa velike korporacije izvlace naftu iz mnogih zemalja u svijetu. pogledaj koliko iste ostvaruju novca od toga. upravo proces izvlacenje, prerade i distribucije nafte vode one u mnogim zemljama gdje resursi popit nafte nisu u cjelosti nacionalizirani.

ako si upratio pricu oko potencijalne nafte u nasoj zemlji, onda si vidio sta ko govori o tome, ko, kako i na koji nacin govori o istrazivanju, eksplataciji i preradi nafte. ni ti ni ja ne znamo koliko je naftnih postrojenja u libiji zapaljeno ili osteceno i ko ce se kako nametnuti sada kad nema gadafija da tu naftu iskoristi na nacin na koji je on iskoristavao, a to je da ju je u cijelosti nacionalizirao i podredio interesima libije.
agnostic_front

#4214 Re: LIBIJA

Post by agnostic_front »

oridjidji wrote:
pa velike korporacije izvlace naftu iz mnogih zemalja u svijetu. pogledaj koliko iste ostvaruju novca od toga. upravo proces izvlacenje, prerade i distribucije nafte vode one u mnogim zemljama gdje resursi popit nafte nisu u cjelosti nacionalizirani.

ako si upratio pricu oko potencijalne nafte u nasoj zemlji, onda si vidio sta ko govori o tome, ko, kako i na koji nacin govori o istrazivanju, eksplataciji i preradi nafte. ni ti ni ja ne znamo koliko je naftnih postrojenja u libiji zapaljeno ili osteceno i ko ce se kako nametnuti sada kad nema gadafija da tu naftu iskoristi na nacin na koji je on iskoristavao, a to je da ju je u cijelosti nacionalizirao i podredio interesima libije.
hmm..da li je bas u cijelosti nacionalizirao i podredio interesima libije?
Zasto su onda strane naftne kompanije bile zabrinute za svoja naftna postrojenja u Libiji zbog sukoba koji se desavao?

Pitao bih jednu stvar. Rezolucijom 1973 UN Security Council je dao odobrenje vojnoj akciji NATO-a u Libiji, cime je ta akcije i postala pravno legalna, ili koji je vec struca izraz.
Izmedju ostalih zemalja tu je glasala i BiH, za naravno, ali nebitno.
Kina i Rusija kao punopravne clanice tog Vijeca Sigurnosti su bile suzdrzane tokom glasanja.
Eh sad, da su Kina i(li) Rusija glasale protiv, da li bi NATO akcija bila odobrena, i time legalna? Da li su Kina i(li) Rusija mogle uloziti veto, cime do akcije NATO-a ne bi ni doslo?
Eto, ko se razumije, ako moze da odgovori.
jeza u ledja

#4215 Re: LIBIJA

Post by jeza u ledja »

Posto je vise ljudi reagovalo na moje postove moracu redom... :-)
oldschool wrote:
Kako nije, nekima takva plata nekima još veća, ali kad uporediš da su im cijene manje, pa šta hoćeš. Mi smo daleko od toga, ali baš, mi odmah to poredimo sa standardom jednog norvežanina. :D Ovdje se povlači i paralela Saudije i Libije, pa koliko Saudija na dan proda nafte a koliko Libija, to se ne može porediti. U Saudiji imaš ljudi koji nemaju za meso, imaš dokumentarce o hadžu gdje tamošnji stanovnici nemaju šta da jedu, toliko o standardima u toj kraljevini. Treba znati dobiti pare iz EU fondova, Hrvatska nije izvukla ni pola od onog šta je mogla, o nama je smiješno govoriti, možeš na prste jedne ruke prebrojati ljude koji znaju sastaviti projekt za neki EU fond, toliko smo jaki. :mrgreen:
Saudija proda skoro 5 puta vise nafte od Libije, ali Libija ima skoro 5 puta manje stanovnika. Imas wikipediju pa listaj. Takodje, i u Americi imas ljude koji nemaju da jedu, a siguran sam i u Svicarskoj, pa tako i u Saudiji i Libiji. Glupo je uvjeravati da je u Libiji bolji zivot nego u Saudiji, kada to jednostavno nije tacno.
Imas brate brojeve koji govore o tome. Imas nesto sto se zove HDI, human development index, koji mjeri raznorazne aspekte zivotnog standarda, dakle ne samo prihoda, vec i zdravstva, skolstva, itd. Na toj listi je Libija na 55om, a Saudija na 57om mjestu. Da napomenem da su tu uracunate sve beneficije koje imaju Libijci, i zato su izjednaceni (recimo po toj listi je Kuba 53a, a BiH 70a), inace u Saudiji se po glavi stanovnika zaradjuje skoro duplo vise nego u Libiji. (sve opet ima na wikipediji).
Dakle, Saudijska Arabija je apsolutno usporediva sa Libijom iz skoro svih aspekata ekonomije i standarda zivota. Inace, i u Saudiji je subvencionirana struja, voda i gorivo, te mnoge druge stvari. I u Saudiji imas velike irigacijske projekte i poljoprivredu usred pustinje. A dovoljno je pogledati slike iz Rijada, Dzede , Medine i porediti sa Tripolijem i Bengazijem, od visokogradnje, preko automobila, do oblacenja, do skupocjenih molova, itd. (Znam, nije to jedino mjerilo, ali jedno od mjerila jeste). No to kazem i ne cudi, s obzirom da se zaradjuje duplo vise, a da Gadaffi nije volio zapadnjacke inovacije. :D
Libijci imaju zdravstveno, ok, to ih stavlja u istu ravan.

Dakle bez obzira sto je Saudiji na vlasti prozapadnjak, a u Libiji bio antizapadnjak, stanje se svelo na vrlo slicno. I jedni i drugi proizvode istu kolicinu nafte po glavi stanovnika. Dakle, nije Gadaffi antizapadnjackom i antikapitalistickom politikom pomogao Libijcima da zive ista bolje nego sto bi to bio slucaj i bez njega. Ne postoje argumenti koji dokazuju suprotno.
Last edited by jeza u ledja on 27/10/2011 21:20, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#4216 Re: LIBIJA

Post by jeza u ledja »

Erzsebet wrote:
jeza u ledja wrote:Nije mi bas najjasnije sta zelis reci na kraju?

Poenta je u onome sto sam rekao i na pocetku - za zivotni standard u Libiji Libijci se mogu zahvaliti nafti, a ne Gadafiju. Zivotni standard nije nista bolji nego u ostalim arapskim zemljama koje se po zalihama nafte u odnosu na broj stanovnistva i po pocetnoj poziciji mogu porediti sa Libijom (Irak i Iran ne spadaju u tu kategoriju). Dakle, NIJE Gadafi dao Libijcima nista sto oni vec nisu imali.
Ali je Gadafi srušio kralja Idriza i počeo dijeliti nacionalno bogatstvo narodu, uključujući i Bengazi, gdje je takođe napravio raj od grada. Boga pitaj kako bi sve izgledalo u zadnjih 40 godina da nije bilo Gadafija, da li bi došao neki Idrizov sin ili bi možda neki Kim Jong Il srušio Idriza. Gadafi ima ogromne zasluge za lijep život u Libiji, jer je podigao standard kao što niko nije ni u jednoj zemlji na svijetu, jer je podigao pismenost i svijest Libijaca. Uostalom, kad im je već ponudio izbore, a svi smo vidjeli da jeste, zašto ga nisu pustili na miru da se kandiduje? Zato što bi ubjedljivo pobijedio.
Ko je Gadafi da "dijeli" nacionalno bogastvo narodu, kad nije njegovo da to uopste dijeli?

Kako bi izgledalo zadnjih 40 godina da je Idriz ili neko slican ostao na vlasti? Dovoljno je pogledati susjede s druge strane Crvenog Mora.

Ako bi ubjedljivo pobjedio, zasto nije ponudio izbore ranije?
jeza u ledja

#4217 Re: LIBIJA

Post by jeza u ledja »

Stojadin wrote:
jeza u ledja wrote:
Na kojem su nivou bile ostale arapske zemlje u 60im? Imali su i oni naftu.
Nadji sliku Dubaija iz 1969e.
Proizvodnja, cijena i uopste znacaj nafte danas i prije 42 godine se ne moze porediti.
naravno da moze.. Mozda je cak i imala veci znacaj, zbog brojnih ratova koji su trosili naftu ko..
Ne moze, jer se danas nafte trosi visestruko puta vise nego 69e, a i cijena barela je visestruko puta veca (i kad uracunas inflaciju).
PS: Koje ba ratove u 60im? Pa siguran sam da se danas potrosi vise nafte samo na autice u Americi nego sto se trosilo dnevno za svu vojnu masineriju cak i u Drugom Svjetskom Ratu.

Stojadin wrote: Tvoj je argument da bi bilo ko na vlasti, radio za dobro libijskog naroda, i svima bi bilo super samo zato jer imaju naftu. Da je Idriz (britanska/talijanska marioneta) ostao na vlasti, opet bi svima bilo super, jer eto oni imaju naftu..

glupa teorija, ne znam sta da ti kazem.
I Kralj Fahd je "zapadnjacka marioneta" pa je svima super samo zato sto imaju naftu. Nije glupa teorija, vec tacna i iznad dokazana.

to da jos uvijek imaju naftu, a zivjece ko zivotinje. to nisu nikakva nagadjanja, ali eto uvjerices se i sam za godinu dvije, kad kroz cijelu libiju procvjeta demokratija i ljudske slobode :thumbup:
Jeste, to su nagadjanja.
Sta ce biti za godinu dvije su nagadjanja. Ne mozemo razgovarati o necemu za sta ti tvrdis "vidjeces za godinu dvije".
Last edited by jeza u ledja on 27/10/2011 21:23, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#4218 Re: LIBIJA

Post by jeza u ledja »

oridjidji wrote:
jeza u ledja wrote:Ovo se opet kazem ti svodi na raspravu socijalizam vs kapitalizam.

Teorija o kojoj pricas je jedno, a realnost o kojoj ja pricam je drugo. Libija je primjer. Saudija je primjer.
Sta su imali u Libiji, sta su imali u Saudiji. Pogledas jednu i drugu zemlju i zapitas se.
Da li je jednima bilo bolje nego drugima? Finansijski.

Mescini da nije. Odnosno, standard je usporediv.
Sad kome je tacno bilo bolje, i sta je u stvari nekome bolje, a sta losije, o tome mozemo do iznemoglosti, no niko me nece uvjeriti da se u Libiji u stvari zivjelo bolje nego u Saudiji.

Pa vidi i u Grčkoj je standard boli glava, ali su bankrotirali zbog prevelikog duga prema MMF-u. To će se desiti i mnogim zemljama arapskog zaljeva, prije ili kasnije jer pitanje je kako oni stoje prema ovoj instituciji, pa će strane korporacije profitirati nad njihovim resursima puno više nego što profitiraju danas, a usput moguće je i da zagospodare istima. A onda će biti puno gore očuvati dobar standard, kada ti strane korporacije odnesu kapital koji iskljucivo pripada toj zemlji jer su ti resursi bogatstvo te zemlje, a ne nekog drugog, dok zemlja polako gubi ugled zbog vanjskog duga koji se kamara.

Malo je zemalja koji su se preporodile poslje bankrota. Nisu svi mali kao Island pa da se poslje takve krize oporave.

Šta će se desiti Libijcima teško je predpostaviti ... Ali moguće je da im bude mnogo mnogo gore nego sa Gadafijem.
Stanje u Grckoj i u arapskim zemljama se apsolutno ne moze porediti ni na kojoj osnovi.

Nijedna arapska zemlja (sa naftom) nije u dugovima, a da ne govorimo u dugovima poput Grcke. Grcka nema nista, a Saudija i Libija imaju naftu. Mislim, te dvije zemlje su medju najmanjim zaduzenicima u svijetu.

Mada, odmah da se razumijemo, vanjski dug govori samo dio ekonomskog stanja zemlje i ne mora a priori znaciti nesto lose.

Zasto bi sad odjednom Libija natovarila sebi kojekakvih kamata??? To ne ide zajedno sa tvrdnjom da ce u istu uletiti korporacije i pokrasti im naftu. Ili ce se desiti jedno ili drugo, ne moze oboje?
jeza u ledja

#4219 Re: LIBIJA

Post by jeza u ledja »

JoseMujica wrote:
Na osnovu cega to zakljucujes? Kako ce se otplacivati intervencija?? Gdje je to zapisano?? Mozda si to vidio na primjeru Iraka??
Pa ako si upratio, onda bi znao da su oni koji su poslali SAD vojsku u Irak itekako razocarani jer su dobili manje od petine koncesija za naftna polja u toj zemlji. Kina, Rusija, Malezija, Koreja, Turska i tako te zemljice su dobile vise od pola istih.
A SAD su u Iraku potrosile 1000 puta vise dolara i nekih 4000 i kusur vojnika, plus su u istoj zemlji bili sa po 150.000 vojnika stacionirani 9 godina.

Zelje jednih, a strahovi drugih su jedno, ali matematika je nesto drugo.
oldschool

#4220 Re: LIBIJA

Post by oldschool »

jeza u ledja wrote:
oldschool wrote:
Saudija proda skoro 5 puta vise nafte od Libije, ali Libija ima skoro 5 puta manje stanovnika. Imas wikipediju pa listaj. Takodje, i u Americi imas ljude koji nemaju da jedu, a siguran sam i u Svicarskoj, pa tako i u Saudiji i Libiji. Glupo je uvjeravati da je u Libiji bolji zivot nego u Saudiji, kada to jednostavno nije tacno.
Imas brate brojeve koji govore o tome. Imas nesto sto se zove HDI, human development index, koji mjeri raznorazne aspekte zivotnog standarda, dakle ne samo prihoda, vec i zdravstva, skolstva, itd. Na toj listi je Libija na 55om, a Saudija na 57om mjestu. Da napomenem da su tu uracunate sve beneficije koje imaju Libijci, i zato su izjednaceni (recimo po toj listi je Kuba 53a, a BiH 70a), inace u Saudiji se po glavi stanovnika zaradjuje skoro duplo vise nego u Libiji. (sve opet ima na wikipediji).
Dakle, Saudijska Arabija je apsolutno usporediva sa Libijom iz skoro svih aspekata ekonomije i standarda zivota. Inace, i u Saudiji je subvencionirana struja, voda i gorivo, te mnoge druge stvari. I u Saudiji imas velike irigacijske projekte i poljoprivredu usred pustinje. A dovoljno je pogledati slike iz Rijada, Dzede , Medine i porediti sa Tripolijem i Bengazijem, od visokogradnje, preko automobila, do oblacenja, do skupocjenih molova, itd. (Znam, nije to jedino mjerilo, ali jedno od mjerila jeste). No to kazem i ne cudi, s obzirom da se zaradjuje duplo vise, a da Gadaffi nije volio zapadnjacke inovacije. :D
Libijci imaju zdravstveno, ok, to ih stavlja u istu ravan.

Dakle bez obzira sto je Saudiji na vlasti prozapadnjak, a u Libiji bio antizapadnjak, stanje se svelo na vrlo slicno. I jedni i drugi proizvode istu kolicinu nafte po glavi stanovnika. Dakle, nije Gadaffi antizapadnjackom i antikapitalistickom politikom pomogao Libijcima da zive ista bolje nego sto bi to bio slucaj i bez njega. Ne postoje argumenti koji dokazuju suprotno.

Hvataš se beznačajnih podataka, sudeći po tim indeksima Slovenija je raj na zemlji, a uopšte nije. Libija je tek izvoz nafte povećala zadnjih godina dok Saudija dugi niz godina zauzima prvo ili drugo mjesto po izvozu. Stanovnika ima više četiri puta, a izvozi više nafte 6 puta, rukovodim se izvještajima IAE-a. U Libiji nema sirotinje kao u Saudiji, a imaš hejbet izvještaja koji govore o sirotinji Saudije, dokumentaraca, a ovamo prolaze najskupocjenjiji automobili. Nađi ijedan izvještaj, dokumentarac, gdje u Libiji postoje beskućnici, ljudi koji nemaju šta da jedu. U Saudiji imaš ekstremno bogate, srednje klase nemaš. Nikad se ne pozivaj na wikipediju, samo ćete ljudi ismijati. Saudijac nije prozapadnjak, ni u ludilu, Saudija je najveći izvoznik terorizma, radikalnog učenja islama, ali dok dok drugi to kontrolišu dobri su. Kad ne budu, vidjećemo šta studije i izvještaji govore.
Last edited by oldschool on 27/10/2011 21:55, edited 1 time in total.
muha_sa

#4221 Re: LIBIJA

Post by muha_sa »

evo citam ovu temi i pitam se da li je i koliko diskunata na ovoj temi ikad bilo u Libiji.
sinuhe

#4222 Re: LIBIJA

Post by sinuhe »

muha_sa wrote:evo citam ovu temi i pitam se da li je i koliko diskunata na ovoj temi ikad bilo u Libiji.
Ti si bio. Sjecam se da si Tripoli nazvao metropolom :lol:
muha_sa

#4223 Re: LIBIJA

Post by muha_sa »

sinuhe wrote:
muha_sa wrote:evo citam ovu temi i pitam se da li je i koliko diskunata na ovoj temi ikad bilo u Libiji.
Ti si bio. Sjecam se da si Tripoli nazvao metropolom :lol:
da-jesam-i šta :?:
sinuhe

#4224 Re: LIBIJA

Post by sinuhe »

Mora da je bilo jeftinog zlata pa si bio pod impresijom.
muha_sa

#4225 Re: LIBIJA

Post by muha_sa »

sinuhe wrote:Mora da je bilo jeftinog zlata pa si bio pod impresijom.
jok--bilo dobrih parfema i jeftine kafe koje smo vrecama donosili :D
nego-šta veliš za Tripoli--kasaba :?:
Post Reply